Medialaan neemt moederbedrijf van Mobile Vikings over

VikingCo, het moederbedrijf van Mobile Vikings, wordt volledig overgenomen door Medialaan. Onder de vlag van Medialaan vallen onder andere VTM, 2BE en Q-Music in België. Daarnaast heeft het bedrijf al een eigen mobiele tak: JIM Mobile.

Met de overname van Mobile Vikings hoopt Medialaan zelf ook een volwaardige speler te worden in de Belgische telecommarkt, schrijft VikingCo in een persbericht. De mvno VikingCo verscheen in 2009 ten tonele met lage prijzen voor mobiele data. VikingCo heeft op dit moment zo'n 240.000 klanten en maakt gebruik van het netwerk van Base. Het bedrijf heeft ook activiteiten in Nederland, maar maakte in juni bekend aan het eind van het jaar in Nederland te stoppen.

De mobiele activiteiten worden gebundeld onder Medialaan Mobile. Het doel van Medialaan is om van VikingCo een full mvno te maken in plaats van de light mvno die het nu is. Dat doel moet binnen twee jaar bereikt worden. Medialaan hoopt de huidige klanten van Mobile Vikings sneller van nieuwe producten te kunnen voorzien.

De huidige ceo Frank Bekkers en cfo Koen Desmedt van VikingsCo zullen het bedrijf verlaten, de overige teamleden blijven wel op hun post. Bekkers gaat verder met het uitbouwen van Mobile Vikings in Polen en klantengetrouwheidsplatform Citylife. Wat Desmedt gaat doen, wordt niet vermeld.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

19-11-2015 • 19:43

27 Linkedin

Submitter: Gianni.vh

Reacties (27)

27
27
26
2
0
0
Wijzig sortering
Ik ben toch wel enigszins sceptisch. Mobile Viking biedt goede producten aan een goede prijs en heeft zo geleidelijk een mooie klantenbasis opgebouwd (waaronder mezelf).

Na deze overname moet er blijkbaar plots veel veranderen (de overgang naar " full mvno") en het moet snel gaan ("doel moet binnen de twee jaar bereikt worden"). Dat Medialaan de huidige gebruikers snel van nieuwe producten wil voorzien lees ik dan als: ze willen meer gaan aanbieden aan een hogere prijs.

Even afwachten wat dat precies gaat geven.

Edit: Mobile Vikings komt zo trouwens onder hetzelfde moederbedrijf als Tweakers.net (Medialaan). Misschien toch synergieën mogelijk :)

[Reactie gewijzigd door Dionos op 19 november 2015 20:03]

Het zou ook goed voor de concurrentie kunnen zijn.

Light MVNO's hebben zelf weinig autonomie over de producten die ze verkopen. MNO's willen natuurlijk niet dat de MVNO's op hun netwerk het marktaandeel en de winstmarge van de MNO gaan kannibaliseren, dus krijgen light MVNO's weinig ruimte om agressief te concurreren. Full MVNO's kunnen belminuten, sms'en en mobiele data los inkopen en hun eigen pakketten samenstellen. Hoe kleiner de afhankelijkheid van de MNO, hoe meer concurrentie. Misschien gaat de markt juist opengebroken worden?
Light MVNO's kopen ook de belminuten, sms'en en mobiele data los in, en stellen wel degelijk eigen pakketten samen. MNVO's gebruiken allemaal de zendmasten van een MNO. Enige verschil tussen een light en full MVNO is dat deze laatste meer eigen netwerkapparatuur heeft (eignenlijk dezelfde als die van een MNO).
misschien eindelijk visual voicemail? meer dan 30 voicemails mogelijk? misschien eindelijk mp3/email support? autocleanup na 30 dagen/beluisterd?

localisatie dmv sim/mobiel ipv gps?

mvno's kopen hun minuten/data in bij BaseWholesale
Strikt gezien, komt het in handen van De Persgroep (familie van Thillo) en Roularte Media Group, twee Vlaamse mediamagnaten (nogal overdreven hoeveel die allemaal hebben in hun portefeuille!) Samen bezitten ze een dozijn aan TV-kanalen, een heel resem aan pop-dagbladen en radiostations. https://en.wikipedia.org/wiki/De_Persgroep

Op zich probeert het bedrijf verschillende marktsegmenten te penetreren, en dan is de overname van Mobile Vikings nogal vrij vreemd te noemen daar ze reeds Jim Mobile hebben om aan de man te brengen. Ik vrees ook dat de overname dan meer gericht is op het overnemen van de klanten in plaats van de dienst. Hopelijk blijft Mobile Vikings een naam die staat voor waar voor je geld.
Dat is toch helemaal niet vreemd, welke volwassen persoon neemt er nu Jimmobile? Met Jimmobile richt je je op de jeugd.
Citaat: Bij de instap van MEDIALAAN zal BaseCompany uit het kapitaal stappen en zal het werkmodel van VikingCo als onderneming wijzigen.

Wat heb je het liefst? Mobile Vikings is deels eigendom van Base. Neem daarbij dat Base overgenomen zal worden door Telenet en dan komt het besef dat Mobile Vikings binnen de kortste keren deels eigendom wordt van Telenet.
Dan misschien liever de Medialaan als eigenaar dan Telenet. Anders heb je nog maar weinig echte spelers op de markt van de Telecom.
Een gedeeld eigendomschap met Telenet zou inderdaad ook een slechte zaak geweest zijn. In dat opzicht is het wel goed dat Mobile Vikings een echte concurrent blijft van Telenet.
Dat Medialaan de huidige gebruikers snel van nieuwe producten wil voorzien lees ik dan als: ze willen meer gaan aanbieden aan een hogere prijs
Knap dat je dat so leest want dat staat er helemaal niet, is niet gezegd geweest en compleet uit de lucht gegrepen. En denk eens na, MV dankt zijn klanten enkel en allen aan de lage prijzen, waarom zouden ze dat dan willen veranderen?
Dat is nog positief. Ik verwacht het ergste eerlijk gezegd. Meer betalen voor minder kwaliteit, minder service, minder data, minder rebellie (en product placement van allerlei VTM-rommel in de plaats!)
Het idee dat men de bestaande klanten niet wil wegjagen door ineens van inhoud of stijl te veranderen durf ik ook in twijfel te trekken. Men ziet gewoon een mobiele provider met X klanten die het goed lijkt te doen. Dat de stijl en werkwijze van Mobile Vikings belangrijk zijn, is iets dat de mensen bij Medialaan nooit zullen begrijpen. Dit zijn de mensen die vonden dat het doorspoelen van reclame verboden moest worden....
Daarnaast zou Telenet eveneens de bestaande 50% participatie van BASE Company in VikingCo NV, de entiteit die het ‘Mobile Vikings’ merk uitbaat in België verkopen aan MEDIALAAN. VikingCo opereert vandaag als een zogenaamde ‘light MVNO’ op het netwerk van BASE Company. MEDIALAAN zal ook de controle verwerven over de andere 50% aandelen van VikingCo en dus de Mobile Vikings klanten verwerven.

Zie onderstaand persbericht:

http://www.vfb.be/vfb/Med...ompany%20(19.11.2015).pdf

[Reactie gewijzigd door ddkiller0900 op 19 november 2015 20:54]

Inderdaad, zoals vermeld in het artikel wordt VikingCo dus volledig overgenomen door Medialaan.
Frank Bekkers en Koen Desmedt stappen er op het goede moment uit. Ideaal moment om te cashen. Moeten ze niet meer doen eenmaal de roaming tarieven binnen de EU afgeschaft worden. Verstandige zet op business vlak, benieuwt wat er met het bedrijf, service en klanten zal gebeuren in de (nabije) toekomst.
Is het verdienstelijk draaien van mobile Vikings dan zo afhankelijk van roaming?
Nee hoor, maar als de roaming kosten wegvallen,.. wat houd een Belg dan tegen om bij , bijvoorbeeld, een interessant Grieks mega-data provider te gaan.
Als de roamingkosten wegvallen wilt dit niet zeggen dat er geen verschil meer is tussen binnen- en buitenlands verbruik hoor. De gratis sms'en, mobiele data en het Vikingvoordeel (bellen en smsen naar Belgische Mobile Vikings) zijn natuurlijk enkel geldig in België. Het overschakelen naar 'een interessant Grieks mega-data provider' is dus waarschijnlijk niet zo interessant.
Het kan wel interessant zijn door een dual-sim foon. 1 kaartje voor de gratis SMS'en, data en belminuten en een ander kaartje voor als die op zijn.
(26) The relevant domestic retail price should be equal to the domestic retail per-unit charge. However, in situations where there are no specific domestic retail prices that could be used as a basis for a regulated retail roaming service (for example, in case of domestic unlimited tariff plans, bundles or domestic tariffs which do not include data), the domestic retail price should be deemed to be the same charging mechanism as if the customer were consuming the domestic tariff plan in that customer’s Member State.
-Artikel 26 op pagina 19 van de wet over netneutrality/roaming

Het gaat dus wel uit dezelfde bundel van wat ik hieruit begrijp, al is het wat vaag.
Er komt een Fair use policy om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. In de praktijk komt het erop neer dat je maar voor een periode gratis mag roamen.

Bovendien denk ik niet dat mvno's veel winst halen uit roaming. Er zijn veel teveel mvno's aanwezig om de tarieven kunstmatig hoog te houden. Het zijn vooral de grote (internationale) operatoren die de tarieven bepalen

[Reactie gewijzigd door Thomassassin op 19 november 2015 20:24]

vele mvno's zijn net speciaal in hun domein
MV voor data
ortel / lyca/mobiSud/... voor bellen naar buitenland?
op bepaald moment had idd elke tvzender (jim) en dagblad (ello) en voetbalclub zijn eigen mvno ... (2010)
Om dat roaming niet het zelfde is als naar het buitenland bellen.

Als je Grieks nummer betaal je dus altijd naar het buitenland bellen kosten om je vrienden te bellen en zij dus ook als ze jouw bellen.
dat was ook mijn eerste bedenking: verlappen die handel en zwaar langs de kassa passeren
Slimme zet. Mobile Vikings was revolutionair in Vlaanderen. Eindelijk werd data op de smartphone betaalbaar. Daar hebben ze flinke userbase mee gevormd. Maar de concurrentie heeft niet stil gezeten en kunnen een (veel) beter netwerk tegen een iets hogere prijs aanbieden. Mensen willen in 2015 betalen voor een kwalitatief netwerk want smartphones zijn belangrijk in het dagelijks leven. Voor mij leek Mobile Vikings alvast over zijn hoogtepunt heen te zijn.
De enige met een "veel beter" netwerk is dan ook Proximus... want Mobistar is om te huilen...
@sinkfun roaming kosten vallen weg maar vergelijk uw kosten voor het buitenland met belgische abbonementen minus de bundel.

dus bv als je bij MV over 2GB ging -> die prijs dan in het buitenland, dat is het hele truukje achter 'wegvallen' roaming kosten.

provider zou 10 euro per megabyte kunnen rekenen maar 'bundel' geven van 100gb, niemand raakt ooit over de bunder; maar eens in het buitenland, 10€ per meg
Ze doen maar ,gaan ze met hun prijzen 1 cent omhoog hebben ze al 1 klant minder.
Anoniem: 678033
24 november 2015 09:00
Wel, met deze overname komen we allemaal terecht onder hetzelfde moederhuis. Daar komen misschien wel wat leuke opportuniteiten uit. :-) Voor de leden van VikingCo verandert er echter niets. We zien de gevolgen positief. Als full MVNO krijgen we zelf de vrijheid om ons aanbod te bepalen, en zijn we niet langer afhankelijk van (soms intensieve) onderhandelingen met BASE. Bovendien kunnen we dankzij de samenwerking met MEDIALAAN bogen op een indrukwekkend partnernetwerk. En dat opent dus heel wat deuren om dat aanbod ook inhoudelijk te verruimen. Stievie, anyone?

We blijven dus integraal onafhankelijk functioneren. Ook ons dna blijft gevrijwaard: MEDIALAAN gelooft sterk in de waarden van VikingCo en zal al het mogelijke doen om die te ondersteunen. Het is juist die sterkte, onze community, wat MEDIALAAN aantrok in VikingCo. Bedoeling is daar verder op in te zetten en naar een volgend niveau te tillen. We gaan verder op hetzelfde elan. Have we ever let you down

https://vikingco.com/nl/m...gco-in-zee-met-medialaan/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee