DJI voegt realtime updates toe aan geofencingsysteem voor drones

DJI, een van de grootste dronefabrikanten wereldwijd, voorziet zijn drones van een nieuw geofencingsysteem dat voorkomt dat de uav's in no-fly-zones terechtkomen. Het systeem voorziet de piloot automatisch van de laatste informatie over vluchtrestricties.

DJI's systeem heet Geospatial Environment Online en maakt gebruik van de vluchtinformatie van AirMap. Dat bedrijf levert informatie over no-fly-zones rond bijvoorbeeld vliegvelden, maar ook over tijdelijke restricties voor gebieden zoals bij brand en evenementen. Daarnaast gaat het om gegevens over plekken waar vliegen afgeraden wordt zoals bij gevangenissen en energiecentrales. AirMap levert zijn data niet alleen aan DJI, maar ook aan de concurrerende fabrikant 3DR.

Geospatial Environment Online komt in december naar gebruikers in de VS en Europa, die het systeem kunnen installeren door middel van een firmwareupdate en het bijwerken van de DJI Go-app. Gebruikers in overige regio's kunnen ook een update tegemoet zien, met informatie over vliegvelden. Zij blijven voorlopig echter het bestaande no-fly-zone-systeem van DJI gebruiken. De fabrikant introduceerde dat geofencingsysteem in 2013, maar het is minder geavanceerd dan Geospatial Environment Online.

Met GEO is het mogelijk om sommige vluchtrestricties tijdelijk op te heffen. Daarbij gaat het om vliegen op plekken met een negatief advies vanwege de veiligheid, maar niet direct een verbod. Gebruikers met een geverifieerd account kunnen zo'n ontheffing aanvragen. Accounts worden geverifieerd op basis van creditcard, bankpas of telefoonnummer en kunnen gebruikt worden om de piloot te traceren bij onderzoeken naar vluchten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-11-2015 • 10:01

41 Linkedin

Reacties (41)

Wijzig sortering
Zijn er gekende goedkope china alternatieven voor deze toestellen eigenlijk?
Heb thuis GoPro alternatieven die slechts 1/10 van de prijs zijn en bijna even goed van kwaliteit. Zo een drone zou ook wel leuk zijn ;-)
DJI is toch gewoon een chinees bedrijf veel chineser wordt het niet ;) ;)

https://nl.wikipedia.org/wiki/DJI_%28bedrijf%29
vandaar de gelijkwaardige alternatieven moeilijk te vinden zijn :-)
Zal nog wat sparen zijn voor dit model... Starten met een Cheerson CX 20 lijkt me geen slecht idee.
Yuneec levert gelijkwaardige alternatieven (thypoon), maar daar betaal je ook rond de € 900-1200 voor.

Moet zeggen dat dat wel een erg fijn quadcopter is.
Probeer een Syma,
Veel spareparts voor te vinden en schijnt op een Dji te lijken qua besturing.
Er zijn zat Chinese alternatieven. Het nadeel zit het vooral in het bestellen van reserveonderdelen en support van de leverancier. Voor de bekendere merken kan je eigenlijk elk onderdeel wel los kopen zoals een GPS module, motortje of weet ik veel wat. Bij Chinese merken kan je vaak nieuwe propellers of een accu bestellen maar dan houd het wel op. Voor de bekendere merken zijn ook vaak 3rd party onderdelen verkrijgbaar voor het tweaken van je quadcopter. Bij Xtreme Production kan je bijvoorbeeld vele mods kopen.

Ook support kan een meerwaarde zijn. Ik heb een enkele keer contact op moeten nemen met support in Amerika omdat mijn zender raar deed en kreeg altijd vrij snel een netjes antwoord met mogelijke oplossingen. Ook bij de modelbouwwinkel waar ik alles gekocht heb kan in terecht met vragen. Ik zie dat bij een webshop in China niet zo snel gebeuren.

Maar goed, die Chinese modellen zijn vaak net zo leuk en dat voor de fractie van een prijs van bijvoorbeeld een DJI.
Zoals ik al aangaf: ik heb een sj6000 als alternatief voor een GoPro. Maar vrijwel alle toebehoren voor een GoPro werken ook op die SJ6000.
Er zijn inderdaad zat alternatieven, maar het moet nog een beetje deftig zijn ook :-)
Een groot bereik (die phantom kan tot 5km!), en app waarmee je live beeld hebt zijn wel een must.
Ik heb afgelopen week de Cheerson CX 20 (of Quanum Nova) ontvangen. Tot zover ik hem heb kunnen testen, goede kwaliteit voor dat geld (€260 voor betaald inc. invoerrechten). De CX 20 bezit ook gps functionaliteit en is open source. Hij is gewoon te bestellen vanuit de chineese webshops, maar vanwege niet onwijkbare invoerrechten zou je misschien kunnen overwegen om hem uit Europa te bestellen.
bedankt voor de tip! Dit is inderdaad wat ik zocht. Veel onderdelen en mods te vinden ook.
Ja dat klopt! Als er iets kapot gaat, of je moet/wilt software matig wat aanpassen is er genoeg over te vinden.
Ik vind het idee van dit systeem wel erg goed. Ik vlieg zelf al een lange tijd met multirotors(ook wel drones genoemd), en stoor me mateloos aan de groep mensen die een kant en klare multirotor koopt zonder zich in te lezen, en maar meteen zonder ervaring gaan vliegen op de meest gekke plaatsen. Deze mensen beseffen zich niet wat de gevaren zijn, en dat het overlast kan veroorzaken.
Met dit systeem pak je deze groep mensen aan.

De groep mensen die zich verder gaan verdiepen in multirotors vinden wel weer omwegen om toch te kunnen vliegen, maar zullen in het algemeen wel het verstand hebben om hier geen gebruik van te maken.

[Reactie gewijzigd door Preaper op 18 november 2015 10:16]

Die groep mensen die jij bedoelt koopt vaker van die goedkope quadcopters die geen gps aan boord hebben (en dus geen geofencing). Daar zal dit dus niks bij helpen.
Regulering is daar bij gewenst maar de Nederlandse overheid maakt er weer een enorm onoverzichtelijk zooi van waarschijnlijk :P
De onoverzichtelijke zooi valt wel mee tegenwoordig. Er is zelfs een eigen pagina voor:

https://www.rijksoverheid.nl/drones
U moet op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen.
Wat is een veilige afstand? Persoon A zal zeggen 2 meter, persoon B 10 meter. Leg dat gewoon duidelijk vast in de wet.
Een overzicht van alle regels staat in de regeling modelvliegen. Deze regeling wordt binnenkort aangepast.
Om die reden kunt u beter niet hoger dan 50 meter vliegen. En ook niet verder dan 100m. Dit advies voor de maximale hoogte en afstand wordt mogelijk straks verplicht.
Deze regel wordt op korte termijn aangepast.
Dat bedoel ik met onoverzichtelijk. :)
Wat is een veilige afstand? Persoon A zal zeggen 2 meter, persoon B 10 meter. Leg dat gewoon duidelijk vast in de wet.
Probleem is dat veiligheid van meer factoren afhankelijk is dan de precies afstand. Als het windstil is is 2 meter misschien veilig, bij veel wind 10 meter.
nee, juist niet vastleggen in een wet.
Gewoon gezond verstand blijven gebruiken en overlaten aan de agenten.
In geval van twijfel is het onveilig en krijg je een boete.

We kunnen nu wel afspreken dat bijvoorbeeld 10 meter een veilige afstand is. Maar over 2 jaar vliegen die dingen 5 keer zo hard en dan is 10 meter niks meer. Zouden we de wet weer aan moeten passen.
Daarnaast gaat het om gegevens over plekken waar vliegen afgeraden wordt zoals bij gevangenissen en energiecentrales.
Ow, alleen afgeraden... Maar dus niet strafbaar?

Verder mooi systeem, ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken, zou natuurlijk kunnen dat dalijk grote delen van de wereld een no-fly worden voor drones, waardoor je met dit systeem dus nergens meer kan vliegen.
Strafbaar: Het ligt er natuurlijk ook aan wat je doet. Meestal hangt er een camera onder. Je zult geen opnames van gevangenissen en energiecentrales mogen maken.
En je kunt wel nagaan dat er meteen actie ondernomen word als er ook maar iets rondvliegt over zo'n gebied. Strafbaar of niet.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 18 november 2015 10:24]

Ik denk dat dat wel mag. Tenzij er een plaatselijke verordening is. Zolang je op de openbare weg bent mag je gebouwen fotograferen.
Luchtfotografie valt niet onder die regelgeving en was tot een paar jaar geleden verboden zonder toestemming. Tegenwoordig is het gewoon toegestaan, voornamelijk omdat het toch niet te handhaven was met alle satellietfoto's die onder andere Google online heeft gezet. Zie dit artikel voor meer informatie: Luchtfoto’s maken zonder vergunning wordt toegestaan (ook per drone).
Geld voor luchtfotografie dezelfde regels als fotograferen vanaf de openbare weg?
Dit zijn wel speciale gebouwen. Energiecentrale is aanslag gevoelig. Gevangenis is uitbraak gevoelig.
In Belgie mag je nergens vliegen buiten op vliegvelden voor modelbouw.
Welke er maar een paar in heel het land zijn en of die nog lang gaan bestaan is de vraag
Dus is handig voor landen waar vliegende dingen op afstand bediening nog mogen.
In belgie zou dit systeem dus overal de drone aan de grond houden :(
Wanneer de nieuwe regelgeving van kracht wordt, mag je privé met die dingen rondvliegen boven privé-terrein, mits toestemming van de eigenaar en inachtneming van regels inzake privacy.
Ook is er een maximum hoogte van 30m van toepassing (wat bij commercieel gebruik 90m wordt, maar daar zijn ook weer andere regels aan verbonden).
Was dat niet altijd zo?

Ik vlieg nu al een paar jaar niet meer, maar ik herinner me niet dat er dergelijke limitaties waren 10 jaar geleden.

Je moet natuurlijk wel toestemming hebben van de grond eigenaar en in der tijd een vergunning voor je radio.
30m ik dacht dat het 10m ging worden de laatste keer dat ik de berichten had gehoord.
30m vind ik goed zelfde hoogte als mijn 2 lijn en 4 lijns vliegers.

10m kom ik nog niet boven mijn huis uit dus even snel kijken of het dak/zonne collectoren / dakgoot in orde is zou dan al niet kunnen.
Damn, als dat klopt zou het wel heel laag worden natuurlijk :(
dan maar een gopro aan de vlieger :-D
Ik vlieg zelf met een Blade 350 QX2. Ontzettend leuke quadcopter. Geen super professionele maar ook geen speelgoed meer. Deze heeft wel GPS aan boord. Dat is echt aan te raden. Op het moment dat je de controle over je quadcopter kwijt raakt kan je de 'Return home' knop ingedrukt houden en vliegt hij weer terug waar hij opgestegen is.

Ik vlieg eigenlijk uitsluitend op 'lege' gebieden en heb de regels en wetgeving goed ingelezen. Zo mag je niet bij mensenmassa's, monumenten, huizen, spoorbanen, autowegen, vliegvelden etc. in de buurt vliegen.

Ik hoop dat dit GEO systeem ook beschikbaar komt voor de huidige DJI quadcopters. Lijkt mij een ontzettend handig en mooi systeem. Alhoewel men natuurlijk in de eerste instantie hun logisch verstand moet gebruiken.
Niet bij spoorwegen? Hoe zit het dan met het filmpje boven het spoor van de tweakers trein die naar Duitsland naar zo'n games ding ging?
Lees de volgende pagina even door:
http://www.dronevlieger.n.../112-drone-wetgeving.html

"Niet boven spoorwegen vliegen en hier 150 meter afstand van houden."

Het staat niet overal duidelijk vermeld maar het levert fikse problemen op als jouw quadcoptertje tegen een trein botst die net komt aandenderen.
De Yuneec Q500 serie heeft dit standaard aan boord, echter niet via AirMap.

Als de quad wordt opgestart, GPS connectie maakt en aan de coördinaten ziet dat het zich in een no-fly zone begeeft, zullen de motoren niet starten en wordt met een lichtsignaal aangegeven dat het in een no-fly zone zit.

Zelf nog niet meegemaakt, ik zorg zelf wel dat ik mij ver buiten een no-fly zone begeef.
De Yuneec Q500 (+) is alleen niet realtime met het update van de flyzones en dat is het andere van dit systeem. Aangezien de Yuneec een offline systeem is (Geen smartphone die verbinding kan maken met internet, persoonlijk het grote pluspunt van de Yuneec) is dit moeilijker realtime te doen. Pas als je de firmware van de copter update wordt de no-flyzone bijgewerkt.

[Reactie gewijzigd door Schmitzenbergh op 18 november 2015 10:57]

Ja, klopt inderdaad. Thnx. Had ff niet in de gaten dat het over een real-time systeem ging.
Over het algemeen is gezond verstand het real time systeem van de Yuneec q500 series :P
Aan de titel dacht ik even dat Justitie de gevangenissen met drones gaat bewaken.
DJI staat al jaren voor Dienst Justitiële Inrichtingen, maar blijkt dus ook een dronefabrikant nu te zijn.
Hoe zit het echter bij overheidsinstanties? Ik denk wel dat over nu en 5 jaar de Basis administratie van adressen en gebouwen (BAG) en de Basis Grote topografie Nederland (BGT) wel binnenkort hun data halen uit luchtfoto's die van Drones worden gemaakt.

Misschien wat mensen onderschatten is dat drones steeds vaker gebruikt worden om makkelijke metingen te doen (zoals hoe groot is pakeervlak a en hoe groot pakeervlak b) en zelfs het maken van 3D modellen. Op school heb ik een projectje gedaan om een filmpje te maken van een object (bijvoorbeeld een wipkip) en met speciale programma's het filmpje zetten in foto's en bepalen waar die foto's zijn genomen. Na 30/45 min daar is je 3D wipkip. Ik zie het zo dat in 2030 dat heel Nederland nauwkeurig 3D te zien is met allemaal gebouwen, bomen, struiken en zelfs verkeersborden.

Maar dit is veder een goede ontwikkeling voor de veiligheid.
Ik ben ff gaan checken op die website van AirMap. En blijkbaar kan ik alleen van het Amerikaanse grondgebied zien. Van België of Nederland, is geen enkel gebied aangeduid... 8)7
Ik ben absoluut geen fan van DJI.

Sinds bekend werd dat vluchten boven de 'verboden stad' in China niet mogelijk zijn door middel van een GPS check vertrouw ik dit merk voor geen meter.

Bijna alle (semi)professionele controllers zijn open-source/programmeerbaar. DJI is closed source. Hoewel alle apparatuur er slick uitziet weet je in eerste instantie niet direct wat er in zit (chipsets, software, opslag, etc). Het zou zo maar mogelijk kunnen zijn dat vluchtgegevens en identificatiekenmerken op afstand uit te lezen zijn.

Als DJI marktleider wordt op het gebied van controllers denk ik dat het niet lang zal duren voordat zij eerste stappen zullen nemen om een limiet op snelheid en hoogte te zetten. Daarnaast denk ik dat zij op wetgeving vooruit gaan lopen en inlichtingendiensten toegang zullen geven tot vluchtgegevens.

Mark my words.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee