Vodafone Call+ laat gebruikers locatie en onderwerp gesprek delen bij bellen

Vodafone brengt een applicatie uit voor Android en iOS, waarmee klanten bij het voeren van een telefoongesprek een locatie kunnen delen en vooraf kunnen invoeren waarom ze iemand bellen. De app moet de standaard dialer op smartphones vervangen.

De app werkt op basis van rcs, het communicatieplatform dat providers wereldwijd samen hebben ontwikkeld. De applicatie werkt nauw samen met Message+, de WhatsApp-concurrent van de provider. Zo kunnen gebruikers tijdens het bellen bijvoorbeeld foto's of een locatie delen. Ook is het mogelijk om de urgentie van een telefoontje aan te geven bij het bellen.

Ook is het mogelijk om te videobellen, waarbij het de video en geluid scheidt. De video gaat over de normale dataverbinding, terwijl het geluid via hd-voice verloopt en van de belbundel af gaat, mits gebruikers geen onbeperkte bundel hebben.

De applicatie werkt alleen bij klanten van Vodafone zelf en niet bij die van andere providers. Bovendien moeten beiden de applicatie op de telefoon hebben staan voor alle functionaliteit. Mochten andere providers ook met bel-apps op basis van rcs komen, dan zullen die wel samenwerken. Call+ komt dinsdag uit in de Play Store en App Store.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+
Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+Vodafone Call+

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-09-2015 • 23:00

45

Reacties (45)

45
44
37
3
0
0
Wijzig sortering
Ik zie niet in waarom je hiervoor een aparte app zou willen installeren. Dit is iets wat smartphones al doen toch? Ik kan me zelfs herinneren dat mijn allereerste Sony Ericsson Z530i (ja die is echt oud) berichten kon sturen terwijl je kon bellen.

Het voelt ook heel raar aan om tijdens het bellen (als je tenminste belt met je telefoon aan je oor) dingen te versturen. Op speaker snap ik het nog wel, of met een headset in. Ik denk dat het daarom ook weinig gebruikt wordt, want het kan gewoon al jaaaaaren

Wat betreft het onderwerp instellen: leuk. handig. nodig? nee. Berichtje sturen kan ook vantevoren

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 27 juli 2024 20:08]

Ik zie niet in waarom je hiervoor een aparte app zou willen installeren. Dit is iets wat smartphones al doen toch?

In de vroege dagen van 3G konden inderdaad veel Europese toestellen dit al, maar die functionaliteit is in Amerikaanse en Aziatische toestellen vaak nooit ingebouwd. En anders werkte het nog niet omdat de providers de infrastructuur niet hadden aan staan. Ik herrinner me inderdaad nog dat ik via 3G kon beeldbellen en parallel bestanden/berichten sturen tussen twee Symbian toestellen. Rete duur, dus deed je het alleen als speeltje omdat Skype op mobiel nog niet bestond, maar inderdaad leuke techniek.

Maar de meeste of op zijn minst heel veel moderne smartphones kunnen dit niet meer. Apps heben die functionaliteit overgenomen en daar zie je het probleem van de providers. Dwz er zijn twee kampen. Enerzijds de Europese providers die een stukje van die markt terug willen omdat ze wanhopig meer willen zijn dan een domme pijp.

Anderzijds de Amerikaanse providers die al meer zijn en het zien als techniek om SMS uit te kunnen bannen. Daar wordt SMS nog heel veel gebruikt en de infrastructuur is duur. MMS kan men via IMS servers al over LTE laten lopen. Nu men al ver is met de uit rol van VoLTE, is SMS dus nog het enige wat verhindert de klassieke circuit switch techniek uit te gaan faseren. Immers WhatsApp etc is leuk, maar werkt niet cross-provider (WhatsApp - Line - Skype) en dat doet RCS wel. Ook kan men automatisch vertalen van SMS naar RCS en MMS en terug afhankelijk van de capaciteiten van de verzender en ontvanger.

Dus het mooie van RCS is niet zozeer de app zelf, maar meer de functionaliteit er achter. Je moet het zien dat - ideaal - deze techniek over een paar jaar standaard is in elke dialer van elke telefoon van elke provider. Tot die tijd heb je dit soort apps nodig. Of dit inderdaad zo gaat doorbreken is een tweede natuurlijk.
Ik snap dat de providers met alle macht meer willen zijn dan een 'domme pijp'. De vraag is of dat inderdaad in het belang is van de consument en (dus) of we dit soort initiatieven moeten steunen.

Want waarom willen ze niet gewoon een pijp zijn? Nou, ik kan wel wat redenen bedenken:
  • Meer geld kunnen rekenen voor berichten (door de netneutraliteit mag dat niet voor WhatsApp maar wel voor een dienst die ze zelf aanbieden)
  • Het verkeer inspecteren en dus meer inzicht te krijgen in het sociale verkeer en interesses 'voor marketingdoeleinden'. Dit is veel geld waard, daarom is Facebook ook zo rijk
  • Voordelen bieden t.o.v. de concurrentie met exclusieve functies. Dit is ook niet in het voordeel van de consument want dan moeten je vrienden bij dezelfde provider zitten om alles te kunnen gebruiken
Eigenlijk ben ik er best blij mee dat we zelf een app uit kunnen kiezen voor communicatie. Ik zie er niet echt een voordeel in als mijn provider dat doet, als ik die gebruik zit ik er alleen maar meer vast aan en kan ik niet makkelijk overstappen.

Bovendien hebben de providers niet bepaald bewezen dit goed te kunnen, denk aan de begintijd van smartphones toen elke provider een eigen flutportal moest hebben waar je ringtones en andere onzin van kon kopen ("vodafone Live!" bijvoorbeeld)

Ik ben dus ook niet van plan om dit soort apps te installeren.. Wat mij betreft blijven ze lekker een domme pijp en verkopen ze me hun data voor de beste prijs.
Ik zie liever apps die via een open standaard werken dan de huidige situatie. De meesten zitten op whatsapp. Heb je dan veel keuze welke app je gebruikt? Je kunt een andere installeren maar daarmee kun je niet met je vrienden praten. Je wordt dus nog steeds een app opgedrongen maar dan om andere redenen. En dat is vervelend als de app van privacyschender facebook ineens de grootste wordt en je, zoals mij, niets moet hebben van alles wat ook maar een beetje met facebook te maken heeft.

Dan ben ik juist een voorstander van 1 gezamelijke standaard, zoals je op het web html, css en js hebt en het dus niet uit maakt welke browser je gebruikt. Of met email waar je gewoon een eigen server kan draaien. Zo zou het ook met messaging moeten zijn. Niet iedere aanbieder z'n eigen gesloten infrastructuur waar al je berichten door een dataminer worden gehaald, maar een open standaard waarop iedereen kan bouwen. Ik kende rcs nog niet, maar dit klinkt als zo'n standaard.

Daarom juich ik apps als deze van harte toe. Ik zou m zelf alsnog niet installeren want mijn vertrouwen in de privacypolicies van telecomproviders is niet al te hoog, maar het opent de deur voor third parties om ook apps op basis van rcs te bouwen, of misschien spoort het apple, google en microsoft aan om dit ook in hun standaard belapp te implementeren.
Helemaal mee eens.
Maar met email kun je gewoon instant messaging doen. Mailtjes over en weer sturen gaat net zo snel. Ik zie daarom de toegevoegde waarde van WA niet. Foto's, filmpjes, etc. kun je ook mailen. Bijlage grootte beperking is niet zo'n probleem meer.
]Voordelen bieden t.o.v. de concurrentie met exclusieve functies. Dit is ook niet in het voordeel van de consument want dan moeten je vrienden bij dezelfde provider zitten om alles te kunnen gebruiken
Of je leest even: " De app werkt op basis van rcs, het communicatieplatform dat providers wereldwijd samen hebben ontwikkeld."
SMS loopt ook via LTE hoor, alleen de calls zelf nog niet als je geen VoLTE hebt, inclusief videocalling wat alleen via UMTS loopt.

VoLTE is wel redelijk noodzakelijk voor het kunnen benutten van alle functies van Call+ .. op veel plekken werkt Vodafone 4G namelijk beter dan 3G, en je hebt één van de twee nodig om bestanden te kunnen sturen tijdens een telefoongesprek; via 2G werkt het niet.

Heel benieuwd of Vodafone nu binnenkort VoLTE gaat introduceren!
SMS loopt ook via LTE hoor

Alleen de notificatie bij CSFS LTE (hetgeen de meeste Europese telefoons als 4G implementatie gebruiken) gaat via LTE. Waar jij op doelt is dat SMS over IMS (sinds 3GPP Rel 7) kan net zoals MMS dat nu al vaak gaat. Echter dat is zelden geimplementeerd in Europa.

CMDA providers zoals het Amerikaanse Verizon, gebruiken wel SMS over IMS. Maar voor GSM/UMTS providers is SMS over IP via IMS nu net precies onderdeel van het RCS uitrol plan.
Je moet minstens de dekking van WA hebben wil dit voor gebruikers interessant zijn. Zeker als het alleen voor Vodafone geld. Ik ben heel benieuwd hoe VF zoveel gebruikers weet te interesseren.
WA heeft net zoals bijna alle instant-messaging / social media dingen enkel lokaal een groot bereik.

Het is heel leuk dat WA een groot bereik in NL heeft, maar in andere landen ligt dat weer heel anders.
700 miljoen actieve users in Januari 2015. Ik vind dat je niet meer over lokaal kunt spreken als je 10% van de wereldbevolking bedient.

edit: bron: http://www.businessinside.../articleshow/45786867.cms

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 27 juli 2024 20:08]

Anoniem: 257020 @TheFes15 september 2015 10:24
Dat is dus precies 10.2% van het aantal telefoons in 2013 ([url]http://https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_mobile_phones_in_use[/url]). Dus inderdaad een erg lokaal fenomeen.

Zelfs de iPhone heeft een ruim groter marktaandeel wereldwijd, maar kan nauwelijks als standaard gezien worden denk ik...
Nee, maar zie je de iPhone dan ook al lokaal fenomeen?
De link werkt niet bij mij, maar hoeveel van die telefoons zijn nog dumbphones?
Volgens dit artikel waren er in juni 2015 2.6 miljard smartphones in gebruik, dus dan heb je het al over ruim 1/3e.,
http://techcrunch.com/201...ixed-phone-subscriptions/

Bovendien kunnen daar ook een hoop zakelijke aansluitingen bij zitten waarop mensen wellicht geen whatsapp installeren, terwijl ze het op hun prive toestel wel gebruiken.

Ik wil niet zeggen dat het niet lokaal zou zijn, maar ik wil alleen aangeven dat je daar op basis van een vergelijking met het aantal telefoons niet veel over kunt zeggen.
Grappig systeem, nu kun je tenminste de nood van het telefoontje inzien en zelf inschatten of het waardig is of niet.
Ik zie de meerwaarde hiervan niet in. Als je belt, neem je op. Als het belangrijk is bel je nog een keer. Zoveel toegevoegde waarde zou dat stukje tekst vooraf niet hebben bij mij.
Ik zie twee voordelen:

1) Bij gemiste oproepen weet ik wie mijn belde waarom. Anders moet ik hopen op een voicemail en dat vervelende ding nog afluisteren ook 8-)

2) bij onbekende of geheime nummers neem ik standaard nooit op. Nu kan men eventueel een boodschap meesturen en dan neem ik heel misschien toch op.
1) Visual voicemail helpt. Dat heb ik geregeld via Voozzle.
2) Fijn, nog een spamkanaal... :X
Mja, totaal niet onderhevig aan abuse natuurlijk, zo'n systeem. :P

Reden voor oproep: DE KEUKEN STAAT IN DE FIK, HELP!
"... Sorry schat, de keuken staat niet in de fik. Ik wilde eigenlijk vragen: kan jij op de terug weg nog ff langs de winkel rijden voor een paar boodschapjes en deze naar m'n moeder brengen? O+ "

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2024 20:08]

Mag toch hopen dat ze de brandweer belt en niet jou bij een fikkie ;)
Haar man werkt bij de brandweer... :*)
Stel je toch eens voor dat je een bedrijf bent die ziet dat je gratis kunt (beeld)bellen via Skype, Whatsapp, Facebook Messenger en gezamenlijk een enorme marktpenetratie hebben, en je wilt daar een concurrent tegenover zetten. Dan bedenk je een dienst waarbij de belminuten van de bundel af gaan?

Sorry, maar dan heb je er volgens mij echt helemaal niets van begrepen. De grote belbedrijven hebben de boot jaren geleden al gemist en zullen volgens mij gewoon moeten inzien dat ze door de komst van diensten als Whatsapp, Facebook en Google gewoon zijn/worden gedegradeerd tot mobiele internetproviders.
Het probleem is dat de Telco's hier in NL proberen geld te verdienen. En dan is het gewoon erg lastig om op te boksen tegen de grote tech bedrijven die dit soort diensten gratis weggeven en zelf het verlies nemen. Of de klant informatie later gebruiken voor advertenties en zo geld verdienen.

De telco's kunnen gewoon die modellen niet overnemen, als ze reclame gaan verkopen is nederland te klein en hangen ze aan de schandpaal.

Dus moet het op een andere manier. Opzich ben ik niet tegen het betalen voor bellen, maar dan wil ik wel weten of mijn gesprekken beter beveiligd zijn dan de alternatieven. Waar een iMessage en FaceTime encryptie hebben ben ik bang dat de telco dienst meer een doorgeef luik is voor de AIVD.

Kortom ze moeten met meer argumenten komen waarom een nieuwe dienst nodig is. En waarom je daar wel voor wilt betalen.
Verwacht maar niet dat de diensten die telco's aanbieden beter beveiligd zijn. Al was het maar vanwege de wettelijke verplichting dat hun netwerken aftapbaar moeten zijn en zij moeten bijhouden wie met wie belt en SMS't.

Verder vraag ik me ook af of de versleuteling van iMessage en FaceTime e.d. wel werkelijk zo goed is als Apple ons wil laten geloven. Wat doet een bedrijf als Apple wanneer de Chinese regering zegt dat de berichten en gesprekken met iMessage en Facetime aftapbaar moeten zijn en als Apple daar niet aan voldoet, Apple zijn spullen maar elders moet gaan verkopen? Ik geloof niet dat Apple dan heel moralistisch zijn biezen pakt en uit China vertrekt.

En Apple kun je in dit geval natuurlijk vervangen door elke andere willekeurige tech-reus.

[Reactie gewijzigd door tERRiON op 27 juli 2024 20:08]

En daarom is dus die nieuwe dienst van Vodafone gedoemd te falen. Het doet niets beter dan wat er al is.

Die beveiliging is zo geregeld dat ook al zou apple graag willen weten wat er gezegd wordt, ze niet de sleutels hebben om het bericht te ontsluiten.

[Reactie gewijzigd door MenN op 27 juli 2024 20:08]

Ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat Vodafone zich aan de material design richtlijnen heeft gehouden en niet zijn eigen wanstaltige layout heeft gepakt zoals de MyVodafone app.
De app is dan ook gepubliceerd door moederbedrijf Vodafone en niet door Vodafone NL.
Hallo windows phone bestaat ook nog, is het echt zo moeilijk om hiervoor een app te bouwen of heeft het meer te maken met ontwikkelingskosten en afzetmarkt..
https://www.microsoft.com...n/9wzdncrdr120#appdetails

Alleen is die teruggetrokken. Was een feature compleet rcs client. In het buitenland werkte het voortreffelijk.
En met het feit dat capabele .NET devs duur zijn.
Voortaan moet je dus aangeven waarom je belt, want anders neemt men niet op. Right, heel handig.
Voortaan moet je dus aangeven waarom je belt, want anders neemt men niet op. Right, heel handig.
Terug naar de jaren '50
Mijn opa en oma hadden destijds als een van de eersten in de straat / wijk een telefoon in de snackbar.
Men belde naar de snackbar, en vroeg naar Klaasje, en in het grote boek werd opgeschreven hoe laat ze terug zouden bellen
Mijn moeder of tante gingen dan naar Klaasje, "om 19u belt van Dam voor U"

in veel gevallen nam men toch nog een hapje of drankje tijdens het wachten ....
Krampachtige poging om de communicatie bij de provider te houden.

Diensten van derden hebben messaging (SMS) al bijna geheel vervangen en spraak is de volgende. Straks kunnen de providers alleen internetbundels aanbieden en hebben juist de extra diensten waarmee ze veel verdienen niet meer in eigen hand.
Juist, teminste nog iemand die objectief kan kijken. Maar persoonlijk denk ik dat de telecom providers er weinig aan kunnen doen :)
weer zo'n "leuke" "spontane" functie die voor niemand echt nuttig is behalve voor data graaiers
iedereen probeert een beetje mee te snoepen maar wat een kansloze poging
Het enige wat ik van een mobiele provider wil zijn een goed bereik, belminuten/sms en data, de rest kan me gestolen worden.

Ze willen allemaal een dikke vinger in de pap hebben maar hobbelen overal een paar jaar te laat achteraan. Laat ze zich maar gewoon bezig houden met wat ze behoren te doen, een mobiele dienst aanbieden en meer niet.
Tenzij dit door alle providers wordt ondersteund zie ik dit geen succes worden. De toegevoegde waarde lijkt mij te klein hiervoor. Een handige gimmick, meer niet.
Ik zie dit wel ingebouwd worden in iOS of Android OS, maar niet met een losse app.

Het is handig van te voren aan te kunnen geven waar je vandaan belt (in sommige gevallen), of een onderwerp aan te kunnen geven, zeker zakelijk gezien.

Maar een losse app voor alleen Vodafone-gebruikers lijkt me totaal niet zinvol. Ga toch eens met meer providers om tafel zitten voor je iets uitrolt wat voor de hele gemeenschap handig zou kunnen zijn. Net als Voice HD, wat ook nog niet (schijnt te) werk(t)(en) buiten de eigen gebruikte provider.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.