Wie sms't er nu nog? Het bericht met 160 tekens is duidelijk al tijden op zijn retour en de terugloop gaat hard: zo noteerde Nederlands grootste provider KPN afgelopen voorjaar dat in een jaar tijd het aantal sms'jes per klant daalde van 39 naar 22. In Nederland is het aantal verzonden sms'jes gekelderd en in plaats daarvan chatten we via WhatsApp, iMessage, Facebook Messenger, Google Hangouts of een andere app op de telefoon.
Naar verwachting zullen er komende maand wereldwijd meer berichten via WhatsApp worden verstuurd dan sms'jes. En dat is alleen WhatsApp: andere populaire diensten als Hangouts, iMessage, Facebook Messenger, BB Messenger, Skype, Snapchat, Kik Messenger, KakaoTalk, WeChat en LINE zitten daar nog niet eens bij.
Als je kijkt naar het lijstje bedrijven dat de populaire chat-apps maakt, is daar iets opvallends te zien: naast wat onafhankelijke apps zijn de makers van mobiele platformen vertegenwoordigd, net als een internetgigant als Facebook. Wie er niet tussen staan, zijn de providers.
En dat terwijl je zou zeggen dat providers als eerste moeten hebben gemerkt dat deze chat-apps de functie van sms overnamen. Dat is ook zo: providers verkochten massaal BlackBerry's en bijbehorende BlackBerry-abonnementen aan jongeren vanwege het pingen en zij zagen ook de installed base van WhatsApp snel groeien.
Providers zijn dan ook al jaren bezig om eigen chat-apps te ontwikkelen. De bedoeling is dat, hoewel de apps er allemaal anders uitzien en anders heten, ze onderling compatibel zijn, zowel binnen een land als internationaal. Maar hoe werkt het en hebben providers nog een kans op de drukke markt van chat-apps op telefoons?