Booking.com neemt chatdienst eBuddy over - update

Booking.com, een Nederlandse website waar prijzen van hotels kunnen worden vergeleken, neemt de chatdienst eBuddy over. Het gaat om een zogenoemde talent acquisition. Waarschijnlijk heeft Booking.com niets betaald voor de overname.

ebuddyEBuddy heeft de overname door Booking.com woensdagochtend bevestigd, nadat het personeel van Booking.com eerder al was ingelicht. Het gaat om een 'acqui-hire', waarbij Booking.com enkel interesse heeft in de mensen achter eBuddy, en niet zozeer in de technologie van het bedrijf. Beide bedrijven zijn gevestigd in Amsterdam.

Booking.com heeft waarschijnlijk niets betaald voor de overname van eBuddy, zo weet een anonieme bron van Tweakers. EBuddy zou al hebben besloten om zijn activiteiten te staken, waarna Booking.com aangaf het personeel te willen overnemen. Alle 75 medewerkers van eBuddy zullen nu aan de slag gaan bij Booking.com. Het ligt voor de hand dat eBuddy niet meer zal worden doorontwikkeld. De chatdienst was niet bereikbaar voor commentaar.

EBuddy bestaat sinds negen jaar en was aanvankelijk enkel een webclient voor andere chatdiensten, zoals MSN Messenger. Later kwam daar de WhatsApp-concurrent XMS bij, maar die wist niet zo populair te worden als zijn grote voorbeeld.

Booking.com, dat dagelijks honderdduizenden boekingen op hotelkamers verwerkt, zou net als veel andere Nederlandse bedrijven moeite hebben om ontwikkelaars te vinden.

Update, 12:51: Meer informatie toegevoegd over de overnamevoorwaarden.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-12-2013 • 11:56

46 Linkedin

Reacties (46)

46
44
23
5
0
10
Wijzig sortering
Voormalig werknemer bij Booking.com hier. Booking had toen ik er weg ging tussen de 150 en 200 front-end ontwikkelaars/designers in dienst voor hun website. De reden waarom dit er zoveel zijn is hun manier van ontwikkelen: kleine experimenten die allen in een A/B-test worden geplaatst.

Veel experimenten falen, en falen snel. De paar die conclusively positive blijken compenseren dat verlies ruimschoots. Bij maar een paar positieve experimenten per jaar verdient een ontwikkelaar zijn salaris al ruimschoots terug.

Meer mensen is dus meer inkomsten, heel lineair gezegd.

Mijns inziens is het een bijzonder leuk bedrijf om voor te werken, maar ook erg corporate. Je moet het echt van de sfeer hebben en je eigen initiatief en je eigen kunde op het sociale vlak. Qua professionaliteit en ontwikkeling op dat vlak is het funest voor je carrière; je ontwikkeling stagneert er door de brakke front-end kwaliteit.

Voor de eBuddy mensen is het in ieder geval leuk :) Een baan bij een tof bedrijf. Net voor het epische kerstfeest waarvoor ze alle werknemers vanuit de hele wereld laten overvliegen ;)
Voormalige eBuddy werknemer hier: de eBuddy werknemers hadden al een baan bij een tof bedrijf. ;-)
Booking.com is werkelijk overal te vinden op job boards. Github Jobs, Stack Exchange careers, HN whoishiring threads, etc. Maar de berichten over daar werken zijn niet altijd positief:

http://blogs.perl.org/use...uth-about-bookingcom.html
http://www.glassdoor.com/...g-com-Reviews-E256653.htm

Sowieso is Perl nou niet de meest aantrekkelijke taal om mee te werken, anno 2013. Snap dus wel dat ze op zoek zijn naar manieren om snel meer mensen aan te nemen.

[Reactie gewijzigd door djc op 4 december 2013 13:18]

Perl mensen zijn lastig te vinden, ze zijn onverzadigbaar betreft front-end ontwikkelaars. Als ze al deze mensen om gaan scholen tot Perl developers dan zou me dat erg verbazen: de selectieprocedure voor Perl devs is bijzonder lastig om door te komen. Klakkeloos zoveel mensen aannemen met als doel ze op te leiden tot Perl developers lijkt me dan zeer vreemd.

Ik vermoed dat ze vooral deze mensen gaan inzetten als product owners, Scrum masters, front-end developers, en incidenteel een Perl developer. En er zullen mensen op customer service gaan zitten, etc.
Wat voor een plannetjes hebben ze bij booking.com dan, dat er mensen voor nodig zijn met ervaring in het implementeren van (oude) chatprotocollen? Want beide bedrijven staan, met hun core business, een heel eind van elkaar.
Volgens mij gaat het hier om een gevalletje van "cherry picking". Bij Booking.com is al sinds januari de IT afdeling sterk aan het uitbreiden. Echter hebben zij nog heel veel vacatures voor developers en andere IT personeel met ervaring voor de office in Amsteram.
Het verloop is dit jaar behoorlijk groot geweest voor deze vacatures (inside information, niet doorvertellen! ;) ) en het vinden van geschikt personeel met voldoende ervaring en motivatie, om de explosieve doorgroei te kunnen realiseren, is op zijn zachts moeilijk geweest.
Op deze wijze gaan zij al die ervaren IT-ers zonder al te veel moeite (vrijwel geen) en te veel kosten (werving en selectie kosten ingeruild voor tijdelijke contracten en de daarbij behorende salarissen) in het perstoneelbestand opnemen. Vervolgens laat de HR de rigoureuze selectieprocedure erop los (ook met relatief weinig kosten en moeite, daar hebben zij meer dan voldoende ervaring opgebouwd in de afgelopen 4 jaar van gestaagd groei) …..et voila: de gemotiveerde en geschikte IT-ers krijgen voltijd contracten en de rest gaat op zoek naar iets nieuws!
Voor wat betreft de knowhow op het gebied van chatdiensten – op termijn komt een chat-versie van de customer service ondersteuning, dat wereldwijd uitgerold wordt en eventueel ook door de moederbedrijf Priceline.com geïmplementeerd wordt….! If you ask me: Money well spent!
EDIT: tipfoutje

[Reactie gewijzigd door jumbojus op 4 december 2013 14:34]

Booking.com is bij alle recruiters en vacature sites aan het strooien met advertenties.

Het is moeilijk om goede programmeurs te vinden, als je dan een hele afdeling kan opslokken, waarom niet? Het gaat ze om de programmeurs, niet om wat ze nu programmeren. Goede programmeurs kunnen makkelijk schakelen.

Waarom Booking.com zoveel problemen heeft mensen te vinden? Dat laat ik over aan de lezer.
Als je het artikel had gelezen..
EBuddy heeft de overname door Booking.com woensdagochtend bevestigd, nadat het personeel van Booking.com eerder al was ingelicht. Het gaat om een 'acqui-hire', waarbij Booking.com vooral interesse heeft in de mensen achter eBuddy, en niet zozeer in de technologie van het bedrijf. Beide bedrijven zijn gevestigd in Amsterdam.
Een bron van Tweakers bevestigt dat alle 75 medewerkers van eBuddy aan de slag gaan bij Booking.com. Dat duidt er op dat eBuddy zelf niet meer zal worden doorontwikkeld. Hoeveel Booking.com heeft betaald voor de chatdienst, is niet duidelijk; eBuddy was niet bereikbaar voor commentaar.
Booking.com, dat dagelijks honderdduizenden boekingen op hotelkamers en vluchten reserveert, zou net als veel andere Nederlandse bedrijven moeite hebben om ontwikkelaars te vinden.

[Reactie gewijzigd door Ultimation op 4 december 2013 12:08]

Klopt, maar de 'mensen achter eBuddy' hebben voornamelijk ervaring met het implementeren van chatprotocollen. En die mensen met die kennis gaat het juist om. Ik neem aan dat booking.com geen "acqui-hire" constructie gaat toepassen voor een simpele uitbreiding van het personeelsbestand zonder enige focus op de kennis van de personen die ze overnemen.

Dan hadden ze net zo goed een HBO/Uni leeg kunnen lepelen...
Als je een chatprotocol kunt implementeren, dan kan je vast ook wel handige dingen doen voor een hotel booking website...

Als je met FrontPage websites maakt, kan je waarschijnlijk iets minder handige dingen doen voor hotel booking websites...

Wat ze kunnen is niet belangrijk, dat ze het kunnen wel.
Op dit moment moet je als Ontwikkelaar je CV niet op het internet zetten als je vrije tijd je lief is. Het is namelijk een grote vijver waar dan ingegooid word en die zit vol met recruiters die jou er uit proberen te vissen.

Daarnaast Chatprotecol maken lijkt makkelijk maar goed geoptimaliseerd voor meerdere platformen en met een bepaalde belasting zoals booking.com heeft lijkt me dat best een uitdaging die bijv. HBO/Uni personen niet aankunnen. No offence maar die personen hebben gewoon nog geen ervaring (op een enkeling na) en eBuddy heeft zich al bewezen.

[Reactie gewijzigd door xleeuwx op 4 december 2013 12:32]

Hoe verwacht je dat deze afgestudeerde HBO'ers/Uni-verlaters ooit ervaring op gaan doen, als men ze afrekent op een gebrek aan ervaring?
Door bij bedrijven aan de slag te gaan, maar dat was hier niet aan de orde de vraag was waarom er niet voor studenten werd gekozen en dat kom door het ervaring verschil.
Het staat toch echt in het artikel: ze hebben moeite met het vinden van personeel.
Ik denk dat ze gewoon heel veel ontwikkelaars in 1x nodig hebben. Ga jij maar eens 75 HBO/Uni waardige afstudeer opdrachten of stage plaatsen creëren.

En HBO/Uni is nog niet genoeg, die mensen hebben alleen inzicht als je het mij vraagt, niet zozeer kennis.

[Reactie gewijzigd door Ultimation op 4 december 2013 12:11]

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat ze, als de overname is afgerond, er op terug komen. Maar niet echt waarschijnlijk, hun core-business in ogenschouw nemend.
Denk dat het Booking.com te doen is om de developers met mobile-development ervaring...
Ben ik ook wel heel erg benieuwd naar! En gaat Booking.com ook eBuddy XMS exploiteren, of gaat het langzaam verdwijnen? Denk dat gebruikers daar wel benieuwd naar zijn...
Het gaat om een zogenoemde talent acquisition, waarbij een bedrijf wordt overgenomen voor de mensen die er in dienst zijn.
Je moet als Booking.com dan wel sterk in je schoenen staan. Want als er ook maar dit (knipt met vingers) misgaat, springen de medewerkers met de hakken in het zand en volgen er ontslagbrieven. Ik heb het meegmaakt, en de een na de ander druppelde weg. Na twee jaar was iedereen die is overgenomen, verdwenen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 4 december 2013 12:50]

Dit is op zich natuurlijk niet anders dan als die 75 man 1 voor 1 geworven waren. Dus in theorie hebben ze een goede deal eraan. 75 Nieuwe medewerkers zonder daar wervingskosten voor kwijt te zijn. De vraag is alleen of die 75 wel allemaal goed matchen met een bedrijf als booking.com. Als je iedereen overneemt dan krijg je ook de personen erbij die je liever kwijt bent dan rijk. Dat kan mogelijk een probleem vormen.
Ik ben benieuwd wat dat voor XMS betekend, vond het wel een handige chatdienst. Ook omdat het makkelijk op een PC en telefoon door elkaar kan worden gebruikt.
Ik ben benieuwd of het niet meer wordt doorontwikkeld of helemaal stopt.

En ik weet dat er meer gratis vergelijkbare diensten zijn, maar XMS gebruik ik ook :)

[Reactie gewijzigd door janvanduschoten op 4 december 2013 12:01]

Ik gebruik skype op mobiel, laptop en pc.
Daar kan je gewoon mee chatten.

edit: maar daar kan je niet veel meer mee dan chatten en bellen :D

[Reactie gewijzigd door IplugNplay op 4 december 2013 15:01]

Wat ik haast nog meest opmerkelijk vind aan dit bericht zijn de 75 man in dienst bij e-buddy. Had nou niet echt het idee dat daar zo'n grote club achter zat, laat staan dat ze genoeg aan geld binnen halen voor die 75 man.
Dit vind ik juist mooi voor het bedrijf eBuddy, nu hebben ze weer een toekomst waar ze aan kunnen werken. MSN en andere instant messaging clients zijn imo al langer niet echt populair meer, dus gunstig dat ze zich nu op andere dingen kunnen focussen zonder dat ze hun baan verliezen.
Ah, eBuddy... brengt veel goede herinneringen terug, we gebruikten het om met elkaar te MSNen op de schoolcomputers tijdens lessen in het computer lokaal in onze middelbare school, good times...
Blijkbaar zijn ze ook direct gestopt met hun service, aangezien de hele website offline gehaald is: http://www.ebuddy.com

Edit:
Inmiddels is de website toch weer offline na ~10 min offline te zijn en is er een blok toegevoegd over hun overname. Ze geven alleen geen informatie over hoe lang ze nog door gaan met hun service..

[Reactie gewijzigd door Mikerd op 4 december 2013 13:00]

De eerste zin van het artikel lijkt me niet correct "Booking.com, een Nederlandse website waar prijzen van hotels kunnen worden vergeleken". Booking.com is geen hotel vergelijkingssite ala Trivago.nl, maar is een site waarmee je hotels en appartementen kunt boeken. Zeker voor appartementen een prima (en voordelige) optie is mijn ervaring.
Anoniem: 228292
@funrider4 december 2013 14:23
Daarnaast is het geen Nederlandse site meer. Het is ooit opgericht door Nederlanders en die hebben de handel verkocht aan een Amerikaans bedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee