Samsung neemt specialist voor geavanceerde sms-opvolger over

Samsung heeft de Canadese divisie van het bedrijf NewNet Communication Technologies overgenomen. Dit bedrijfsonderdeel is gespecialiseerd in rcs, de geavanceerde opvolger voor sms waar de telecomindustrie mee bezig is.

Samsung koopt de divisie die NewNet Communication Technologies twee jaar geleden kocht en die zaken deed onder de naam NewPace. Het zal na de overname als dochteronderneming van Samsung weer NewPace gaan heten en verzorgt de infrastructuur en diensten voor de rcs-standaard. Door de overname komt de aanleg in een stroomversnelling, claimt het Zuid-Koreaanse bedrijf. Beide bedrijven houden stil hoeveel Samsung betaalt voor NewPace.

De bekendmaking van de overname komt een dag voordat de GSM Association, de overkoepelende organisatie van de telecomindustrie, de Universal Profile for Advanced Messaging-standaard onthult. Dit is een doorontwikkeling van rcs.

Met Universal Profile doen telecombedrijven een nieuwe poging een alternatief te vormen voor met name WhatsApp. Veel providers willen dat dit slaagt omdat ze veel sms-inkomsten missen door de populariteit van mobiel instant messaging. UP moet vergelijkbare functionaliteit gaan bieden, met niet alleen ondersteuning van chatten, maar ook het delen van foto's en video, ondersteuning voor stickers en de mogelijkheid chatbots te integreren. De GSM Association hoopt dat de adoptie snel kan gaan omdat UP net als sms in de standaard Messaging-app van smartphones komt. Hoewel Google UP wel integreert in Android, doet Apple echter niet mee waardoor het niet op elk toestel te gebruiken zal zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-11-2016 • 14:42

38 Linkedin

Submitter: Jermak

Reacties (38)

Wijzig sortering
Hoewel Google UP wel integreert in Android, doet Apple echter niet mee waardoor het niet op elk toestel te gebruiken zal zijn.
En dus is dit initiatief al direct ten dode opgeschreven, om nog maar niet te spreken over de concurrentie van apps als WhatsApp en Telegram. Daar zitten relatief kleine bedrijven achter die een heel stuk sneller kunnen schakelen dan 'de telecomindustrie'.

Overigens wel weer typisch dat Apple niet mee wil spelen. Doen ze anders nooit :+
[...]


En dus is dit initiatief al direct ten dode opgeschreven, om nog maar niet te spreken over de concurrentie van apps als WhatsApp en Telegram. Daar zitten relatief kleine bedrijven achter die een heel stuk sneller kunnen schakelen dan 'de telecomindustrie'.
Eens kijken: als Apple niet meedoet, hebben ze enkel maar Android en Windows als platform waar het default beschikbaar is. Dat zijn 87,6% + 0,4% van de smartphones (https://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp), 88% dus.
Als je WhatsApp als belangrijkste concurrent ziet, dan kunnen we eens kijken of dat ook op zoveel smartphones staat: 44% als ik even zoek (http://www.1mtb.com/whats...-with-44-pc-market-share/).

Nu zijn de gebruikers al gewend aan WhatsApp; maar om UP ten dode op te schrijven, terwijl het op dubbel zoveel telefoons beschikbaar zal zijn, vind ik nogal rap geconcludeerd. Ik zie dat zeker een kans maken om populair te worden.

Dat Apple gebruikers dan uit de boot vallen, moest het echt aanslaan zullen we wel zien hoelang Apple zijn been stijf houdt. Ze zullen echt wel overstag gaan moest het ooit populair worden, maar het is uiteraard logisch dat ze het platform niet mee willen lanceren.
Zoals uit het achtergrond stuk al bleek is het gebruik van welke chatapp geografisch gebonden (qua voorkeur). Kijk je naar bijv. Europa dan krijg je heel andere cijfers.

Overigens telt je bron twitter ook mee als 'chatapp'. |:(
Dat is het hem ook net, ik weet (vooral via tweakers) dat Nederlanders héél veel whatsapp gebruiken. Maar als Belg ken ik amper iemand die dat gebruikt. Hier wordt veel meer gesms't dan dat er Whatsapp wordt gebruikt. Sms'en is dan ook gratis in vrijwel elk mobiel plan, abo of pre-paid. Waarom zouden we dan een alternatief moeten zoeken? Die functionaliteiten zijn leuk, en als dat in een SMS-app moest komen zou ik het eens zo leuk vinden. Maar dan moeten ze er inderdaad nu mee komen, een vooraleer ook hier SMS wordt vervangen door iets als whatsapp, telegram,...

Het zou ideaal zijn dat er dan ineens een grote Europese speler (bv. T-Mobile?) plannen ontwikkeld waar heel Europa gelijk is, bellen en sms'en dus steeds aan hetzelfde tarief, ongeacht in welk land je zit. Moet toch kunnen denk ik, zeker nu er sprake is van roamingkosten af te schaffen.

Dan gaat niet zozeer die UP ten dode opgeschreven zijn, maar eerder de whatsappjes en andere programma's. Want als je zonder kosten alles kan met een stock app, waarom dan nog al die moeite doen om een app te installeren, account te maken,...
SMS is niet encrypted. Dat betekent dat jouw provider bijvoorbeeld zo toegang heeft tot wat jij zoal stuurt/ontvangt. Met de Europese bewaarplicht er bij heb je zo een mooi historisch overzicht van wat anderen met jou hebben besproken.
Dat vind ik een hele goede reden om voor Whatsapp (of beter: Signal) te kiezen.
En dat deze apps end to end encryptie hebben is ook een reden waarom ze niet ten dode zijn opgeschreven.
Ik zie overigens ook totaal geen reden om iets als UP te gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Fesed op 16 november 2016 16:44]

De SMS inhoud wordt niet bewaard.
Excuseer, ik was iets te enthousiast. Bedankt voor de correctie. Maar het kan wel bewaard worden.
Alles kan, maar providers doen het niet.
Wat een veiligheidsdienst doet is natuurlijk een anders verhaal.
Oh dat word het wel hoor. Ik denk dat de belgische NSA variant hier heel blij mee is.
Door een rood licht rijden mag ook niet. "Dus" gebeurd het niet?
Inderdaad in mijn telefoonboek zijn er slechts 15 contacten met Whatsapp en 3 met Telegram en de meesten van die 18 contacten sturen mij dan nog via sms ook. Messenger (fb) gebruik ik wel regelmatig maar ook maar voor beperkt aantal vrienden of als ik foto of iets anders moet doorsturen. In België is sms nog lang niet dood.
Groepsgesprekken zijn ook een ding geworden sinds 2012 :+
Ook Belg hier, van de +- 80 contacten op mijn telefoon hebben er 2 geen Whatsapp. Ik doe mijn sms app nog open voor een paar personen, waaronder mijn ouders maar zelfs die zijn deels over op Whatsapp. Verder staat de sms app niet meer in mijn lijst van meest gebruikte apps.

Om maar te zeggen dat je eigen ervaring niet noodzakelijk typerend is voor heel België.

Voor mij komt UP in elk geval te laat, en zolang Apple het niet ondersteunt, wat toch wel een deel van mijn contacten betekent, zie ik het niet zitten om nog een andere messaging app te gebruiken (heb al Messenger, Skype, Whatsapp, Telegram en dan sms).
Ik heb eenzelfde ervaring maar heb bij nu zoiets van: eindelijk. Nu heb ik 3 apps nodig, afhankelijk van wie whatsapp, messenger of enkel SMS gebruikt. Een standaard gaat gewoon zo veel voordelen geven. En niets weerhoud bv whatsapp om extra feature naast die standaard te bieden (die dan enkel voor whatsapp gebruikers bruikbaar zullen zijn.) Of deze standaard goed uitpakt is nog afwachten. Maar ik ben wel voorstander van een standaard.
Apple heeft een groter marktaandeel in benelux (waarschijnlijk heel europa), dus dat zou wel eens voor problemen kunnen zorgen.

[Reactie gewijzigd door Swindowmasher op 16 november 2016 16:07]

Heb deze morgen de Vodafone versie van RCS geinstalleerd, werkt gebruiksvriendelijker dan de standaard SMS messager op m'n android
Dat Apple het niet ondersteund, betekent gelukkig niet dat het niet kan werken op een iphone. Het zal niet native werken, zoals iMessage, maar kan wel in een 3rd party app zoals Whatsapp of anderen.

Wat wel kan meehelpen bij de adoptie van deze nieuwe standaard is als bedrijven er mee gaan werken. Ik krijg nu nog regelmatig SMS voor 2-staps authenticatie of internet bankieren. Veel mensen gebruiken het nu ook nog voor stemmen op de Voice, of ander "onzin". Daarnaast zou het ook veel zaken kunnen vervangen die nog via email gaan, zoals mobiel inchecken bij een airline (zoals Messenger nu bij KLM).
de grote vraag blijft waarom men dit wil vanuit de telecomindustrie...geld (zoals met SMS) gaat het niet opleveren! laat anderen dit gewoon doen en zorg ervoor dat andere apps van buiten de SMS standaard ook gaan ondersteunen en de standaard SMS app kunnen vervangen!
.
Maar waarom wil men dit NU nog!
Aantal feature phones is groter dan iPhones , dus Apple zal geen grote invloed hebben op het wel of niet slagen van UP.

Bovendien is UP een reden minder om een smartphone te kopen.
Mensen mensen hebben een smartphone. Die gaan echt niet meer terug.
En voor UP zijn ze afhankelijk dat de provider het ondersteunt. (lees: Belgie doet nog niet mee, dus grens over en geen berichten meer -> whatsapp blijft gewoon werken als je data abo werkt)

Te laat. Simpel.
Too little to late en alleen gericht op weer een inkomstenbron generen voor de Telco's, het heeft bijvoorbeeld 0,0 privacy omdat encryptie helemaal ontbreekt.
En jij denkt dat de gemiddelde Nederlander zich bezig houdt met encryptie? Die zelfde mensen die hun hele hebben en houden op facebook zetten.

[Reactie gewijzigd door Finger op 16 november 2016 15:50]

De gemiddelde Nederlander houd zich ook niet bezig met vrijheid. Dat praat het weghalen van de vrijheids van meningsuiting ook niet goed...

[Reactie gewijzigd door TehEnforce op 16 november 2016 17:49]

Veel providers willen dat dit slaagt omdat ze veel sms-inkomsten missen door de populariteit van mobiel instant messaging.
Sorry, verkeerde motivatie... FAIL !
Voor niks gaat de zon op hé! Persoonlijk ben ik een voorstander omdat SMS nu de enige cross-platform messaging optie is. Beter dat het verdeeld is ipv dat alles bij 1 speler zit.
Hoezo, een zak met geld is toch altijd de motivatie? Voor de hobby zal Samsung het niet doen.

[Reactie gewijzigd door Finger op 16 november 2016 15:06]

Ik heb het niet over Samsung maar de providers die denken terug geld te gaan verdienen aan het versturen van berichtjes. Als dat hun motivatie is voor UP dan zal het gewoon falen... iets dat gratis is kan je niet terug zomaar betalend maken.
Dat hoeft niet, als ze eerst een markt weten te creëren en daarna de prijs opschroeven zoals ze met data hebben gedaan. Kan het gewoon slagen omdat mensen dan weer vast zitten in een netwerk van vrienden, net zoals bij Facebook en whatsapp. En aangezien grote spelers meedoen zal het ingebakken in het ecosysteem zitten dus zal er aan informatie wel weer genoeg verdient kunnen worden. Ligt er aan hoe je die opbrensten gaat verdelen.

[Reactie gewijzigd door Finger op 16 november 2016 15:36]

Zou mij niet verbazen als het express getimed is door Tweakers omdat gisteren al bekend was dat de overna zou plaatsvinden ;) Anyhoe, blijft interessant!
Veel providers willen dat dit slaagt omdat ze veel sms-inkomsten missen door de populariteit van mobiel instant messaging. UP moet vergelijkbare functionaliteit gaan bieden, met niet alleen ondersteuning van chatten, maar ook het delen van foto's en video, ondersteuning voor stickers en de mogelijkheid chatbots te integreren.
Eh? Wacht even, laten we een app als Telegram erbij pakken:

- Ondersteuning voor chat: check
- Delen van foto's en video: check
- Ondersteuning voor stickers: check
- Mogelijkheid chatbots te integreren: check

Op welke manier kan een betaald alternatief (de misgelopen sms-inkomsten moeten immers gecompenseerd worden) hier precies tegenop boksen dan? Ik zie mezelf en vele anderen deze overstap niet zo snel (lees: niet) maken namelijk. En zelfs in landen waar sms op dit moment nog volop in gebruik is, zullen mensen hoogstwaarschijnlijk eerder voor reeds bestaande alternatieven kiezen (zoals Telegram, of een van de vele andere chat apps).

Klinkt mij in de oren als een behoorlijk kansloze missie dit...
Precies. Volgens mij is dit gewoon een poging door de NSA like diensten voor meer controle en big data.
Alles is vergankelijk.
- SMS, PING, Whatsapp, skype?
- Windows Mobile, DOS, Apple IOS, Android
- ATARI
- Internet Explorer
- Msn messenger
- Youtube, Netfllix
- Spotify, shazam, deezer, beats, google/apple music
- Ipod, PDA, Walkman, CDMAN
- Playstation, XBOX

Facebook, Youtube, Google Search, Google Chrome, whatsapp, Apple, Spotify, zomaar een paar namen, die op een jaar tijd heel de markt hebben omgegooid.

Niet de eerste, niet de beste
Het is misschien wel interessant om te weten hoe goed UP zou aanslaan in de benelux. Wereldwijd heeft apple een marktaandeel van >12%. Maar als ik rond me kijk als ik over straat loop, dan kan ik er vanuit gaan dat apple een veel groter marktaandeel heeft hier. in nederland bijvoorbeeld is het marktaandeel van apple 25% (http://www.marketingfacts...k-in-nederland-de-cijfers). Da's al meteen het dubbele.
Ik vind niet meteen cijfers over het marktaandeel van apple in belgie, maar volgens deze website (http://howwebrowse.be/nl/...kZXZpY2UiOlsibW9iaWxlIl19) surfen bijna 50% van de belgen met een iphone op het internet. Dat is al een heel verschil in vergelijking met die 12% marktaandeel wereldwijd.

Er zijn andere landen (ik vermoed armere landen) waar android de overhand heeft, simpelweg omdat android apparaten meestal vele malen goedkoper zijn.
Veel providers willen dat dit slaagt omdat ze veel sms-inkomsten missen door de populariteit van mobiel instant messaging.
Ik weet niet wat de standaard nog kan toevoegen tegenover whatsapp, Imessage, telegram, snapchat en de vele andere chat applicaties die we 'rijk' zijn maar zolang er een prijskaartje per verzonden bericht aan hangt zet ik de kans van slagen op 0.
UP moet vergelijkbare functionaliteit gaan bieden, met niet alleen ondersteuning van chatten, maar ook het delen van foto's en video, ondersteuning voor stickers en de mogelijkheid chatbots te integreren.
Misschien helpt het wanneer ze daadwerkelijk met iets vernieuwend komen i.p.v. een bestaand goed alternatief te kopiëren. Er zal anders geen motivatie zijn om over te stappen.
Enigste voordeel die ik kan bedenken is dat het universeel is.
SMS is standaard geïntegreerd en je kan het naar iedereen sturen ongeacht het platform.
Verder werkt SMS bijna altijd, ook als je geen internet verbinding hebt.

Of UP ook zo werkt weet ik niet maar het zal moeilijk worden om te concurreren tegen andere chat apps qua functionaliteit die continu verbeterd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee