Partijen schikken zaak rond rechten Duke Nukem

Gearbox Software, 3D Realms en Interceptor Entertainment hebben de zaak rond de rechten op shooter Duke Nukem buiten de rechtszaal om geschikt. De rechten blijven in handen van Gearbox Software en 3D Realms verontschuldigt zich voor de verwarring.

In een gezamenlijke verklaring legt ontwikkelaar Gearbox uit dat het de rechtszaak zal staken die het tegen 3D Realms en Interceptor Entertainment had aangespannen. De drie partijen hebben onderling besloten dat de rechten op het gebruik van de naam Duke Nukem in handen blijven van Gearbox, zoals in 2009 overeen gekomen. Gearbox nam de rechten toen over van 3D Realms, dat op dat moment werkte aan Duke Nukem Forever, maar de ontwikkeling moest staken wegens financiële problemen. Gearbox maakte de ontwikkeling van de shooter vervolgens af, die in 2011 onder de vlag van uitgever 2K Games op de markt kwam.

Gearbox startte in 2014 een rechtszaak tegen 3D Realms en het Deense Interceptor Entertainment, dat kort daarvoor 3D Realms had opgekocht. Aanleiding was de aankondiging dat Interceptor, met behulp van 3D Realms, van plan was om een nieuwe game rond de blonde actieheld op de markt te brengen, namelijk Duke Nukem: Mass Destruction. Uit de huidige verklaring van de drie bedrijven kreeg Interceptor de licentie om Mass Destruction te mogen maken 'in goed vertrouwen'. 3D Realms zou zich niet bewust zijn geweest dat het daarmee inbreuk maakte op de rechten van Gearbox en betuigt in de verklaring spijt. De ontwikkeling van Mass Destruction is gestopt. In plaatst daarvan werken Interceptor en 3D Realms aan Bombshell, een game die veel overeenkomsten vertoont met Mass Destruction, maar in de vrouwelijke titelheld een andere hoofdpersoon heeft gekregen. Bombshell is een personage dat wel uit de Duke Nukem-reeks afkomstig is, maar kennelijk niet onder de rechten valt die Gearbox in bezit heeft.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Bombshell

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

19-08-2015 • 13:02

47 Linkedin

Lees meer

Reacties (47)

47
47
41
1
0
0
Wijzig sortering
Op kotaku word betwist of het uberhaubt nog zinnig is om een nieuwe duke nukem uit te brengen; het karakter heeft zulke sterke wortels in de cultuur van de 80s en 90s (qua machogedrag) dat het 'de jeugd' maar weinig zou aanspreken. Ik begon bij DNF ook heel erg te merken dat het spel het moest hebben van de 'duke' sfeer, maar als game vond ik 'm bijzonder mager. De quotes konden de game niet meer redden imho.

Die bombshell trailer spreekt me ook niet echt aan. Word het tijd voor 3d realms om zichzelf te vernieuwen of zichzelf op te heffen?

Edit: duke nukem is eigenlijk een cliche van zichzelf geworden.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 19 augustus 2015 13:23]

Daar ben ik het dan hartgrondig mee oneens. Dat iets wortels heeft in de jaren '80 en '90 maakt toch niet dat het nu niet meer aan zou kunnen slaan? Er zijn volop feesten in jaren '80 en '90-stijl en er zijn ook wat games betreft voorbeelden genoeg. Wat te denken van GTA Vice City? Briljante parodie op die jaren. Het ligt echt niet aan de wortels van de game. DNF was gewoon een slecht product. Er valt echt nog wel iets leuks rond Duke te verzinnen. Kijk bijvoorbeeld naar Wolfenstein: The New Order. Erg goede game die teruggrijpt op een bejaard succesnummer, maar dat op goede en vooral hedendaagse manier doet.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 19 augustus 2015 15:45]

Dat mag uiteraard :)

Echter vind ik wel dat de games die dit effectief toepassen, het duidelijk doen met een duidelijke knipoog naar de betreffende periode en inspelen op sentiment.

De hoofdrolspeler van de nieuwe Wolfenstein had een beduidend 'dieper' en doorontwikkeld karakter dan Duke (de setting van de oorlog laat dat ook toe). Bij Duke draait het om drank, vrouwen en rock en roll... dat is niet perse fout; maar het maakt een karakter nogal hol. En dat is waar de discussie over ging op Kotaku.

Ik vind vice city of films als kung fury geweldig; duke nukem doet het hem voor mij niet meer.. voor mij mogen ze de persoonlijkheid van duke opnieuw uitvinden want ik vind hem ondertussen een beetje saai.

Maar zoveel mensen zoveel meningen :)
Erm, in de jaren 90 had je ook wel "diepe" personages hoor, maar iets "diep" maken omdat het "de zeitgeist" is is onzin. Want ik kan nu niet zeggen dat Gears of War nu zoooooo diepgaand is. Of WOW bijvoorbeeld, die heeft behoorlijk wat diepgang ingeleverd na de Warcraft delen. Dat is ansich niet zo erg (Tenzij je Roleplayer bent), want dat hangt van het spel af.

Sterker nog diepgang om de diepgang is iets typisch jaren 80, je weet wel "Kids stay away from drugs!" messages door de held ineens uitgesproken op TV. Dat Wolfenstein ineens diep moet is meer een knieval naar bepaalde krachten die "Gears of Hyrule" een goed idee zouden vinden.

Sterker nog DUke NUkem moet juist nog veel fouter voordat het goed word.
Die kans hadden ze eigenlijk ook al met de reboot van Shadow Warrior. In het origineel was Lo Wang een stereotiepe Japanner uit foute films; in de reboot was al dat controversiële eruit gehaald en was het een redelijk net figuur geworden. In de jaren 90 had je ook nog andere 'foute types' in Blood en Redneck Rampage. Jammer m.i.
Maar over de kwaliteit van DNF zijn we het wel eens hoor :)
Ik ben het met je eens. Duke Nukem 3D was voor zijn tijd erg goed, maar ik zie geen reden waarom dat nu niet meer zou werken. Sterker nog The New Order zit al aardig in die richting. Wat rare wapens en verkeerde grappen om het compleet te maken. Overigens vond ik DNF niet slecht maar middelmatig en het ontbrak geheel aan humor.
Ben nu bezig met the new order en ik vind het juist briljant!
Dat bedoelt hij toch ook?. Wolfenstein raakt de juiste snaar door het juist niet op zn 90s te doen. Dezelfe Duke Nukem sfeer en onderbroekenlol 1 op 1 in een game van nu is denk ik kansloos. Een goede parodie of nostalgische knipoog gebruikt alleen bepaalde elementen.
Dat werkt nog steeds hoor, doch vaak in andere vormen.

Harde actiehelden hoeven niet perse gespierd meer te zijn maar macho/arrogant gedrag zie je genoeg terug.

O.a in het populaire UFC


Het grotere probleem bij Duke is het feit dat ze te lang over de game hebben gedaan, waardoor er geen continueteit is ontstaan tussen de delen.

Kijk naar DOOM een game ongeveer even oud maar nog steeds komen er nieuwe versies

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 19 augustus 2015 13:37]

De laatste DOOM was ook al weer 11 jaar geleden ;) 10 jaar als je de uitbreiding mee rekent.
Niet echt van continuiteit te spreken dan. Drie of vier jaar over een game doen is normaal, elk jaar een game uitbrengen zoals COD en AC is gewoon weer triest.

[Reactie gewijzigd door s0kkie op 20 augustus 2015 16:54]

holy shit, is doom3 alweer 12 jaar oud?
De tijd gaat echt veel en veel te snel.
Oh wacht, 11 jaar om precies te zijn, 3 augustus 2004 heb ik net opgezocht.
Klopt, een cyclus van 3-4 jaar en evt nog een public beta zou imo ideaal zijn. Maar het brengt meer risico met zich mee dan de vorige iteratie upgraden.


Niet dat ik er blij mee ben, van mij mag Fifa bv ook bi-jaarlijks uitkomen ipv elk jaar, en de oude grwoon qua selecties updaten.
Dat 3D Realms eens een nieuwe Lord of the Realms ofzo uit gaat brengen, er zijn veel te weinig goede strategy games tegenwoordig.
Want 3D Realms heeft zo’n lange historie met het bouwen van succesvolle RTS games?
Ja 3D Realms is de perfecte keuze voor een dergelijke hardcore strategy game want het woord "Realms" zit in beide namen.
DNF was ook een gehaast prutswerk. Gek natuurlijk na zo'n ontwikkelingstraject, maar wat er stond werd keer op keer naar de prullenmand verwezen zodat ze opnieuw konden beginnen.

Ik denk dat Duke Nukem prima kan werken, het foute macho gedrag en oneliners kunnen prima vermaak zijn, daarnaast was Duke3D juist zo leuk vanwege de vele zinloze dingen die je kon doen. Dat concept is achterhaald.

Maar je moet er ook geen A titel van proberen te maken. Goedkopere, kortere games, moeten nog prima werken. Het karakter is leuk en je kunt er veel lol aan beleven, maar het is niet mogelijk er veel diepte in te gooien met een lang verhaal.

Ik hoop dat er nieuwe titels komen die Duke Nukem eer aan kunnen doen, niet zo'n rommel als DNF.
Het maakt toch niet uit of de personage machogedrag toont of ander gedrag.

Als de gameplay goed is zullen mensen het spel wel leuk vinden.

Alleen schoot het spel dus ook tekort bij de gameplay en daardoor is het geflopt.
Ik ben het volledig met je eens. De gamers van nu zijn niet dezelfde. De 'sfeer' van Duke Nukem past gewoon niet meer in deze tijd. Dat zie je, dat voel je, dat vertaalt zich naar uitblijvende verkoop. Bovendien heeft Rockstar m.i. deze het macho-gat ingevuld dat DN benutte.
Mwah ik weet niet of dat zo is, maar dat Duke Nukem een 'update' naar het heden nodig heeft is zonder meer waar. Een HD remake van de oude Dukes is zinloos.

Een film als the Expendables bewijst wel dat de goeie oude spierballen+onderbroeken superhelden nog steeds prima werken. Maar dan moeten ze zichzelf wel niet te serieus nemen. Ik denk dat dat prima kan met 'de Duke'.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 augustus 2015 16:40]

Ik wil als counter even verwijzen naar een remake van een classic: Shadow Warrior.

Eén van de beste games die ik de afgelopen jaren gekocht heb, met talloze verwijzingen naar vroegah en een ongelooflijk hoge production value. En geen open world bullshit, maar gewoon een solide lineaire FPS/FH&S

Mocht je Shadow Warrior nog niet gespeeld hebben en houd/hield je van Duke Nukem-esque spellen, waarbij je in het geval van SW ook nog eens uitstekende melee combat hebt, dan zou ik het zeker aanraden.

De oude:
http://store.steampowered.com/app/225160/?l=dutch

De Nieuwe:
https://www.youtube.com/watch?v=lfMjYBLWlik

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=sUfTNLIZlyo

Het kán dus wel, maar het ligt puur aan de manier waarop het wordt aangeboden. Je kunt de klasse van vroeger bewaren, maar moet tegelijkertijd een modern jasje aantrekken. En dat lukte met DN dus niet.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 20 augustus 2015 08:57]

Kotaku is meer een clickbait site tegenwoordig. Binnen 24uur schrijft dezelfde journalist twee diametrisch verschillende standpunten op die lekker veel fanboys van de stukken, plastic, printplaat en silicon tegen elkaar opstoken.

Alles voor de clicks.
Kotaku wordt meer en meer een parodie van zichzelf, dus veel belang hecht ik niet aan hun mening.

En laten we eerlijk zijn: als het resulteert in een goed spel waar mensen van kunnen genieten en dat geld opbrengt voor de developers, waarom zou men dat dan niet maken?

Het feit dat de humor niet politiek correct is, mag daarvoor geen blokkering zijn, sommige mensen hebben dat namelijk graag.
Ik had liever een Duke nukem van 3D Realms gezien dan van Gearbox Software.. zo ,wat is de game toch goed vernacheld zeg! Waar gearbox wel vaker goed in is met games..
Ze hebben de game alleen afgemaakt - ze hebben hem niet gemaakt. Wat je ziet is wat 3DRealms toch echt grotendeels zelf verzonnen heeft.
Dat is nog maar de vraag? Hoe ver was 3D Realms met de forever versie ? Misschien dat ze alleen het begin hebben gemaakt en Gearbox zelf alles heeft verzonnen?. lk denk ik niet dat 3D Realms z'n product zou hebben afgeleverd want het lijkt echt Gearbox haar slechte kwaliteit..
Dan vind ik het een enorme prestatie van Gearbox gezien hoe snel de game uitkwam nadat ze het overnamen.
3 jaar vind je dat snel ? in 3 jaar is z'n game wel te maken met alles erop en eraan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Duke_Nukem_Forever

[Reactie gewijzigd door Jeroentjeeuh op 19 augustus 2015 18:03]

Deze game is toch echt door 3D Realms verzonnen.
Probleem is dat hij niet echt af is gemaakt, de delen die af waren zijn aan elkaar geplakt waardoor het verhaal niet meer klopt. Of het veel beter was geweest dan nu betwijfel ik, hoewel ik me best heb vermaakt met deze game.
Daarnaast zitten veel ex-3D Realms medewerkers bij gearbox.
De hoogtijdagen van Duke Nukem 3D liggen ver achter ons.

Dat een naam / merk voor zoveel ellende / chaos kan zorgen. Van de megasoap van de bijna oneindig lange ontwikkeltijd van Duke Nukem Forever zijn encyclopedieën te schrijven. Zelfs na dit immense debacle blijft de naam voor misère zorgen. Werkelijk ongelofelijk.

Ik kan me ook bijna niet voorstellen dat een game met de naam Duke Nukem je game goed doet. Maar wie weet. Misschien moet er weer gewoon een ouderwetse side scroller komen, net als de oude Duke Nukems.

Terug naar je roots zeggen ze toch wel eens?
Het geeft ook een beetje aan dat Duke Nukem 3D destijds een beetje een gelukstreffer was.

Iedereen was een beetje op DoomII uitgekeken en Quake was nog niet uit. Daar tussen door kwam 3D Realms met Duke Nukem 3D, die een veel vrolijkere setting had als Doom en Quake en dat ook nog eens over-the-top humor in de mix had zitten.

Daarna is het gewoon een te hoge verwachtingen en ontzettend veel uitstel verhaal geworden.
Dat er toch een DNF gekomen is, is ook een wonder.. en dat het een zware teleurstelling is geworden lag natuurlijk compleet voor de hand.

Best is gewoon de Duke te onthouden uit de Duke Nukem 3D en de 2D reeks.
Duke Nukem 3D was anders niet de laatste goede Duke Nukem game. Duke Nukem: time to kill was ook een erg vermakelijke game. Dat was een third person shooter, enigzins geinspireerd door tomb raider. Commercieel volgens mij geen heel groot succes maar het liet wel zien dat de franchise ook andere kanten op kon.
Duke Nukem Forever was voor mij een OK game. Vermaak, veel herkenning maar voor de rest toch redelijk bagger qua gameplay. Grafisch vond ik m ook verre van top. Ik zou graag een game willen zien die vanaf 0 is doorontwikkeld voor een langere periode rond duke. Niet een project dat mythisch is geworden vanwege de vele uitgestelde releases en herontwikkeling waardoor het op het einde alsnog snel hakselwerk is geworden.
En hop weer geen Duke Nukem game de komende tien jaar...
Voor mijn part mogen de partijen ter kompensatie naar de fans toe het in een arena uitvechten met de Schrinker of FatabZorber gun en het resultaat in HD online plaatsen. .
Het lijkt alsof dit spel gebruikt maakt van dezelfde engine als starcraft II. Heeft iemand hier meer informatie over?
Duke Nukem is alleen leuk zoals ik hem ken. Op een pentium I spelen met mooie blokkerige graphics.

Daar moet je gewoon van afblijven en de herinnering laten zoals het is.
Ik snap dat de titel mooi klinkt, maar de jeugd van tegenwoordig is daar niet mee opgegroeid.
Met 'Rise of the Triad' heeft Interceptor aangetoond dat ze een prima reboot kunnen maken. Ik had ergens gelezen dat ze al aardig onderweg waren met de reboot Duke Nukem. Erg jammer dat Gearbox ervoor gaat liggen, want DNF was nou niet bepaald top. Ze hebben wel meer missers op hun naam staan. Moeten we nu wachten dat Gearbox failliet gaat of gaan ze een betere poging wagen?
duke nukem is tijdloos, 3d realms hoort gewoon bij duke nukem.
In welk ander spel kan niet gewoon heerlijk zeiken op de wc ? en daarna slopen
Kom maar op met duke nukem hoor :) ( heb zelfs de level edit boek nog )
Bombshell is een personage dat wel uit de Duke Nukem-reeks afkomstig is, maar kennelijk niet onder de rechten valt die Gearbox in bezit heeft.
Of die valt wel onder de rechten van Gearbox, maar waarop ze een (eenmalige??) licentie hebben gekregen als een compromis dat voor alle partijen acceptabel is (beter dan de rechtszaak uitvechten, daar wordt iedereen alleen maar slechter van!). Of misschien is een licentie op een secundair karakter zoveel goedkoper dat ze dat wel wilden betalen (in ruil voor het beëindigen van de rechtszaak).

Ik weet natuurlijk niet wat er precies is gebeurd achter de schermen, maar de conclusie die het artikel trekt lijkt me wat voorbarig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee