Uit documenten blijkt dat AT&T, een grote Amerikaanse telecomprovider, de NSA in vergaande mate heeft geholpen om mensen af te luisteren. De provider zou onder andere zelf data doorzoeken en 'interessante' gegevens doorsturen naar de Amerikaanse inlichtingendienst.
De documenten zijn verstrekt door Edward Snowden en onderzocht door The New York Times, die erover heeft gepubliceerd. In de documenten beschrijft de NSA zijn relatie met telecomprovider AT&T, een van de grootste in de Verenigde Staten. Volgens de inlichtingendienst heeft AT&T zich 'bijzonder behulpzaam' opgesteld en wordt de 'extreme bereidwilligheid om te helpen' beschreven. In een van de documenten wordt medewerkers van de NSA zelfs opgedragen om zich vriendelijk op te stellen als zij een bezoek brengen aan de telecomprovider, omdat de band niet 'contractueel' van aard is, maar juist een 'partnerschap' zou zijn.
Uit de door The New York Times verkregen communicatie blijkt dat er met geen enkele telecomprovider zo nauw werd samengewerkt als met AT&T. Deze samenwerking heeft zeker tien jaar geduurd; van 2003 tot 2013. Het programma lijkt te zijn gestopt rond de tijd dat Edward Snowden begon met zijn onthullingen over het spionageprogramma van de NSA, maar het is niet duidelijk hoe de relatie tussen de inlichtingendienst en de provider momenteel is.
De Amerikaanse krant noemt een aantal voorbeelden van hoe AT&T in het verleden heeft geholpen bij spionage: zo zijn er miljarden e-mails doorgestuurd naar de NSA en werd er technische ondersteuning verleend bij het afluisteren van communicatie in het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Maar ook werden nieuwe afluistertechnieken als eerste uitgeprobeerd bij AT&T en is er op zeventien locaties waar internethubs staan afluisterapparatuur ingebouwd.
AT&T zou in veel gevallen opgevangen datapakketjes, waaronder telefoongesprekken en internetverkeer zoals e-mail, zelf hebben doorgespeurd, om vervolgens interessante gegevens door te spelen naar de NSA. Overigens gaat het om gegevens van buitenlandse internetgebruikers: hiervoor had de NSA namelijk geen gerechtelijk bevel nodig, waardoor providers de gegevens door konden spelen. Tevens is het voor de Amerikanen mogelijk om veel buitenlandse communicatie te verzamelen, omdat veel verkeer langs Amerikaanse servers loopt.
In een reactie liet een woordvoerder van AT&T weten dat het geen informatie vrijwillig afstaat. Verder werd er niet op de berichtgeving ingegaan. Eerder bleek al uit documenten dat de NSA directe toegang heeft tot de servers van techbedrijven in het Prism-programma. De meeste van de beschuldigde techbedrijven ontkennen overigens dat zij meewerken aan de spionagepraktijken.