Zoveel mogelijk te commercialiseren of simpelweg het rendabel houden van een dienst? Je omschrijft het bijna alsof ze het recht niet hebben om zelf te bepalen wat de prijs is om hun websites en diensten te gebruiken.
Kapitalisme is de basis van deze reclamewereld. Kapitalisme is gebaseerd op individuele vrijheid: de vrijheid om als individu je creativiteit te mogen benutten om jouw creatieve product op de markt te verkopen. Dus ja, die bedrijven hebben wel het recht om hun eigen prijs te bepalen. Daar ben ik het mee eens. Waar ik het niet mee eens ben is dat wanneer 1 bedrijf een trend zet die anderen gaan volgen waardoor de prijs
bij vrijwel alle concurrenten zal stijgen. In deze thread hebben we het over SourceForge, die meedoet met de trend om reclame op te dringen. Concurrenten kijken om zich heen, die zien dat SourceForge veel geld verdient met hun korte-termijn-strategie en gaan dat overnemen. Binnen de kortste keren kun je nergens reclamevrij je software aanbieden. Reclame wordt dan de standaard. En als je reclamevrij wilt browsen, dan moet je betalen. Zo worden "producten" op agressieve wijze verkocht op een manier die niet in het voordeel is van de consument. Reclame was vroeger
een investering van een bedrijf. Tegenwoordig wordt reclame
een product dat je kunt kopen als je reclamevrij gebruik wilt maken van een website. En nu komt het: die vrijheid van het kapitalisme waar ik het daarnet over had, ervaar ik als consument steeds minder. In de toekomst hebben vrijwel alle websites dit soort commerciele zooi, waardoor ik als consument buitengesloten word. Dat is toch geen vrijheid meer? En websites die nog wel gratis zijn, zullen dat blijven zolang ze klein zijn. Zodra ze gegroeid zijn, gaan ze de grote jongens achterna. Dan komt er meer reclame, of gaan ze de beurs op zoals Ubuntu etc richting de commerciele handel waarbij verkoop belangrijker is dan inhoud.
Neem Tweakers, vanaf 15 euro per jaar heb je Tweakers banner vrij, maar tot rond de 40 euro leggen ze geld toe voor gebruikers die daar voor kiezen. Ben jij bereid om tientallen euros per maand te betalen voor alle sites die je betaald?
Wanneer mensen zich genoodzaakt voelen om advertenties voor lief te nemen, wordt het een vanzelfsprekendheid en zal er nog meer geadverteerd worden. Wanneer mensen eraan gewend raken en de portemonnee opentrekken, dan zullen er ook meer websites zijn die hier gebruik van gaan maken en zal de prijs voor reclamevrij internetten stijgen. Als deze trend zich doorzet, dan is over 10 jaar het merendeel van het populaire deel van het internet vol met reclame, waar je alleen reclamevrij kunt browsen wanneer je voor al je favoriete websites een bedrag betaalt ter hoogte van de maandelijkse huur voor je woning.
Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld het initiatief van Google om op termijn een betaald advrij abbonement voor hun hele netwerk te kunnen kopen echt oprecht geweldig (
Google Contributor heet het trouwens), maar realistisch gezien zal het bijna voor iedereen veel te duur zijn.
Nogmaals, zelfs al is het niet duur, mensen raken eraan gewend, en bedrijven gaan daarop inspelen. Er ontstaat een vraag naar reclamevrij internetten (= gebruik maken van de website) waardoor de prijs toeneemt. De standaard wordt verlegd / verhoogd. Stel je voor: Google, Marktplaats, Tweakers, Trouw, Parool, 10 blogs en SourceForge vragen gemiddeld 10 euro per website per maand. Tien euro voor 1 website kunnen we allemaal betalen, maar 160 euro voor al je favoriete websites per maand... heb jij dat ervoor over? En dan te bedenken dat er nog veel websites zijn waar je geen lid van bent, maar waar je ook niet zo gauw komt omdat er advertenties zijn. De toevoer van nieuwe informatie wordt dus kwantitatief minder omdat je liever blijft komen op de websites waar je op geabonneerd bent om "het maximale" uit je abonnement te halen.
Dus nee, je kunt wel gaan klagen enzo, maar genoeg diensten bieden nu al advertentie vrije opties aan (zowel WordFeud als Tweakers) en als dat is wat je wilt moet je er gewoon voor gaan betalen in plaats van klagen dat alles vroeger beter was.
Er zijn verschillende redenen om te "klagen", om maar even jouw terminologie te gebruiken. Een greep uit de verzameling redenen om te "klagen":
- klagen om aandacht te krijgen
- klagen omdat je niet beter weet
- klagen omdat je recht hebt op iets wat je onthouden wordt
- klagen omdat het mode is
- klagen om anderen bewust te maken in de hoop op positieve verandering
In dit geval is het laatste puntje op mij van toepassing. Ik kan niet in mijn eentje actie ondernemen en het hele kapitalisme wereldwijd afschaffen. Dat is niet realistisch. Als burger wil ik ook wat vrije tijd naast mijn fulltime baan. Ik hoop dat ik met mijn geklaag kan bereiken dat mensen in mijn omgeving reclame niet voor lief nemen. Er is veel meer te vertellen over reclame, afgezien van het feit dat het geld kost en hinderlijk is.
Waar ik mij in deze context voornamelijk tegen verzet is dat reclame vroeger gratis was (daar werd toch ook geld mee verdiend?), en tegenwoordig moet je er geld voor betalen. Daar wordt nu dus dubbel op verdiend en ook nog eens op agressieve wijze. Net zoiets als de rente bij banken, die al tientallen jaren daalt tot dat je moet gaan betalen om je geld te mogen stallen op een rekening (betalen gebeurt al, maar negatieve rente moet nog komen).
Als ik jouw verhaal zo lees, dan vind jij het normaal om te betalen voor reclame "omdat die bedrijven het verdienen". Of "omdat die bedrijven er hard voor werken". Volgens mij heb je niet in de gaten dat bedrijven steeds meer geld nodig hebben omdat marges steeds kleiner worden waardoor ze op alternatieve wijze geld bij elkaar proberen te harken. Dat is niet alleen met reclame zo, maar ook bijvoorbeeld het splitsen van prijzen: door de prijs van een vliegticket op te splitsen in ticket + ruimbaggage + extra beenruimte + eten, lijkt het ticket goedkoper terwijl je uiteindelijk meer betaalt. En met die "lage" prijs kun je mooie advertenties maken. Zowel de reclame zoals bedoeld in deze thread als het splitsen van prijzen en nog meer zaken die buiten het bestek van deze topic vallen, dragen allemaal bij tot zwaardere lasten. Als je positief bent over zulke ontwikkelingen, dan krijg je hogere prijzen. Als je klaagt, zoals ik, dan kunnen mensen zich ervan bewust worden waardoor de prijzen juist laag blijven of niet te snel stijgen.
Het verbaast me dat er mensen zijn zoals jij die positief blijven over deze verkapte vorm van prijsverhoging. Ik vraag me oprecht af of jouw positiviteit geen grenzen kent. Als alle technologiewebsites, kranten, social media en blogs ter wereld prijzen hanteren van minimaal 150 euro per maand, om reclamevrij te mogen lezen op die websites, op hoeveel websites zou jij je dan abonneren?