Russisch bedrijf onthult zijn eerste commerciële Baikal-T1-soc

Het Russische bedrijf Baikal Electronics heeft zijn eerste commerciële soc geopenbaard. Het gaat om een mips-soc voor embedded systemen. De ontwikkeling is door de Russische overheid gestimuleerd en op termijn moeten overheidssystemen op Baikal-chips draaien.

Baikal Electronics laat de Baikal -T1 op 28nm bij TSMC produceren, blijkt uit de aankondiging op LinkedIn. De chip heeft twee 32bit mips-cores op basis van de in 2013 aangekondigde P5600-serie. Er is 1MB L2-cache en de kloksnelheid bedraagt 1,2GHz. De soc ondersteunt ddr3-1600-geheugen en bevat geïntegreerde interfaces voor 10Gbit/s- en 1Gbit/s-ethernet, pci-e 3.0 x4, sata 600 en usb 2.0. Het verbruik zou minder dan 5W bedragen en industriële en embedded systemen met de chips zouden dan ook passief gekoeld kunnen worden. In juni brengt Baikal de eerste samples van de T1 uit.

Volgens Hrenov Gregory, technische topman bij Baikal, is de komst van de processor "zonder twijfel een grote mijlpaal voor de Russische elektronicaindustrie." Het Russische handelsministerie heeft de ontwikkeling van de chip actief ondersteund. Die stimulans is onderdeel van het streven van de Russische overheid om minder afhankelijk te zijn van met name Amerikaanse technologie.

Vorig jaar werd bekend dat de Russische overheid van AMD- en Intel-systemen af wil stappen en gebruik gaat maken van Baikal-chips. Daarbij ging het echter om een arm-chip. Niet bekend is hoe het met die ontwikkeling staat. Overigens verwacht Baikal dat er ook buiten Rusland vraag zal zijn naar zijn chips.

Baikal T-1 mips

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-05-2015 • 10:11

82

Reacties (82)

82
81
45
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896 26 mei 2015 10:14
China kan het, Rusland kan het.
China doet het, Rusland doet het.

Waarom kiezen wij in Europa om afhankelijk te zijn van hardware en software die bijna uitsluitend door buitenlandse partijen worden gemaakt?

Als het gaat om geo-politiek in de informatie-eeuw, zijn wij als Europa hopeloos aan het achterlopen.
Nog voorbeeld naast ARM, is NXP. NXP maakt meer soc's dan Intel x86 maakt, jij bezit waarschijnlijk mee NXP chips dan intel chips als je moderne auto bezit, en dan hebben we het nog niet over je TV en alle andere apparaten. Hier in Nijmegen bakken we nog steeds hele hoop chips elke dag, meeste gaan naar auto industrie, boordcomputer en zo.

http://nl.wikipedia.org/wiki/NXP_Semiconductors

Als we zouden willen kunnen we prima chips gaan maken voor computer markt, maar of je daar succes gaat hebben is denk ik zeer klein. Rusland gaat proberen om binnenlandse markt te creëren door wetgevingen, maar denk niet dat het groot succes gaat worden onder de consumenten in Rusland en al helemaal niet buiten Rusland als zelfs een tweedehandse x86 PC van paar tientjes stuk sneller is.
en al helemaal niet buiten Rusland als zelfs een tweedehandse x86 PC van paar tientjes stuk sneller is.
Dit is een embedded SoC die wellicht mee kan komen met de NXP chips die je daar noemt. Maar vervolgens vergelijk je hem met een desktop CPU?! Het is helemaal geen CPU en hij is helemaal niet voor de desktop markt, dus wat is je punt?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 15:10]

Realiseer je wel, dat een van de grootste IP companies op het gebied van CPU's, nml ARM gewoon een Engels bedrijf is?

En tegelijk: besef je wel dat dit gewoon een MIPS CPU is. De Russische inbreng is hier vermoedelijk niet heel veel verder gegaan dan het aan elkaar breien van IP wat ze elders ingekocht hebben. Het is dus een Russische CPU omdat hij daar gemaakt wordt, maar feitelijk zou waarschijnlijk elke foundry dit wel kunnen.

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 24 juli 2024 15:10]

Anoniem: 601896 @SkiFan26 mei 2015 10:23
Ik weet, dat we diverse Europese bedrijven hebben die doen aan ict. Netwerk bouwen,data oplossingen, militaire digitale infrastructuur, een ov-chipkaart bouwen en dat zelfs als we alleen naar Nederland kijken we pareltjes hebben als NXP, gemalto, etc.

Toch gebruiken buiten ons militair complex, in bijna al onze bedrijven, amerikaanse software en chips voor de verwerking en opslag van onze meest waardevolle informatie. Bijna alle pc's draaien amerikaanse software op amerikaanse chips.
Is dat zo? Wat dacht je dan van Linux? Volgens mij is dat een Europese ontwikkeling als in Linus Torvalds is een Fin, die in Finland woont. Een meer gebruikter OS is er volgens mij toch niet.

Ander voorbeeldje: MP3 is een uitvinding van Frauenhofer, een Duits onderzoeksinstituut. ADSL is ook zo'n Europese ontwikkeling, evenals DVB-S, S2, T en C. Zo zijn er nog duizenden dingen die we ontwikkeld hebben, maar wat je niet direct realiseert. GSM; Europese standaard (Groupe Speciale Mobile). 3G/4G/5G standaarden worden deftig door de EU van onderzoeksgelden voorzien. Nokia: grootste netwerkbouwer op mobiel gebied.

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 24 juli 2024 15:10]

Ik snap wel wat je probeert met je reactie, maar je snapt toch wel wat hij bedoelt?

Servers: HP of Dell, mostly.
Chips: Intel of AMD, mostly.
Software: Windows, of _een_ variant van linux. Hoewel linux van origine "fins" beschouwd kan worden vanwegte mr Torvalds, zijn veel distros niet fins ;) Redhat is Amerikaans en die wordt veelal als server package gebruikt....

Ik zeg niet dat ik het goed of slecht vind, maar ik zeg wel dat het punt niet zo van tafel te vegen is vanwege een mp3 algoritme of een mobiel netwerk...dat haalt namelijk niet weg dat veel bedrijven afhankelijk zijn van amerikaanse producten.
En ik zeg dat ik het er niet zo 123 mee eens ben, die servers die je noemt, worden in een Chinese fabriek gemaakt, met een mainboard uit Taiwan, Harddisks uit Thailand, Intel Chips uit Israel, en zo nog wat producten van rond de wereld. Onze Supply Chains zijn zo geglobaliseerd, dat je niet zo maar meer kunt zeggen; dit is een Amerikaanse auto, of een Italiaanse. Want dan blijkt die Amerikaan ineens in Mexico gemaakt te zijn, die Japanner in India of Tsjechië, die Italiaan in Turkije of Polen en die Duitser in de VS om maar een paar zijstraten te noemen. Het enige Amerikaanse op een apparaat is nog het logootje waar het bedrijf z'n legal seat heeft, maar zelfs de aandeelhouders blijken overal ter wereld te zitten.
Dan denk ik dat je het punt mist: de fysieke productie is niet hetgeen wat hier als punt wordt aangevoerd. Er wordt gezegd dat wij _te_ afhankelijk zijn van de Amerikanen...en waar zij hun spullen laten produceren, is niet van belang voor onze afhankelijk van ze.

De Amerikaanse bedrijven zijn nog altijd degene die, post-productie, de hardware aan ons levert. Dus zij hebben de zeggenschap over het uiteindelijke resultaat.
Dan voldoen ze blijkbaar toch aan onze wensen, anders was Olivetti nog wel te koop geweest. Is het erg dat een product een buitenlands merkje heeft? I couldn't care less, als het maar voldoet aan wat ik zoek. Nationalisme is me al een tijdje vreemd.
Het gaat niet om nationalisme...het gaat om de afhankelijkheid van een land die heeft laten blijken het niet nauw te nemen met onze vrijheden of beveiliging/security.

Rusland probeert hier dus een alternatief te bieden, waarom wij niet?

[Reactie gewijzigd door yvez op 24 juli 2024 15:10]

Omdat zo'n reden niet meteen aanleiding geeft tot gezonde competitie en een goed/beter product.

China is communistisch en Rusland is... speciaal ;)
Geen van beide heeft zo'n open markt als Europa. Dat wil zeggen dat zo'n product daar gebruikt kan worden door protectionistisch optreden van de overheid. In Europa zou zo'n project, tenzij er andere selling points zijn, een stille dood sterven.
Het gaat niet om nationalisme...het gaat om de afhankelijkheid van een land die heeft laten blijken het niet nauw te nemen met onze vrijheden of beveiliging/security.
Enig idee waarom je deze reactie niet in het Duits schrijft? Wellicht omdat het land waar jij op doelt zijn industrie en defensie heeft ingezet om de nazi's er uit te werken? En ja, dat hebben ze samen met de Sovjets gedaan. Maar zonder de VS zou de kans klein zijn dat Nederland nu enige vorm van vrijheid zou hebben: Nazi's of communisten aan de macht, waar in beide gevallen de doodstraf staat/stond op een vrije meningsuiting.
Wie zijn "wij"? Voor zover ik weet ligt Rusland nog grotendeels in Europa dus "wij" hebben het alternatief.
Gewoon stoppen met lullig te doen over Rusland om Amerikaanse belangen te dienen brengt de Europese economie al een heel eind op weg.
Russische raket technologie is goed genoeg (ook voor de Amerikaan), dus hun microchips zullen dat ook wel zijn.
Als er een Europees gebouwde computer / smartphone komt met deze chip in dan ga ik er heus niet lastig over doen dat die uit het stoute Rusland komt ipv het brave Amerika.
Ik zei het al eerder, ik zeg het nog een keer: het gaat (mij) niet om nationalisme, of om Amerika vs Rusland. Het feit dat ik het argument, om een alternatief tegen Amerikaanse producten te hebben, verdedig, laat al zien dat ik het niet over het "brave" amerika vs het "stoute" Rusland heb. Waar je dit vandaan haalt, is mij dan ook een raadsel.

Maar even om op je punt in te gaan: ALS Rusland een goed alternatief zou hebben, dan zouj ik dat dus ook toejuichen. Feit is, die hebben ze niet. Deze CPU is zo zwak als je die naast een AMD if Intel zou leggen, dat je het niet een serieus alternatief kan noemen.

DAT is dus wat ik probeer te zeggen: er zijn dus wel een soort van alternatieven, maar niet op een nivueau om serieus als concurrent te zijn van AMD of Intel (om het nu gewoon even op CPU vlakte te houden). En DAT is wat ik zeg: dat Europa ook een alternatief moet gaan hebben. Hetzij uit Rusland, of wherever, daar heb ik het niet over gehad. Maar niet uit Amerika.
We zijn niet afhankelijk, we kiezen er zelf voor, en gaat er iets mis dan maken we ons eigen chips wel weer, kennis is er zat om die te maken, stelt anno2015 niet zoveel voor. Hobbyisten bouwen hun eigen cpu, het principe is wijd verspreid! ;)
En Bluetooth.... van een Nederlander.
Linux is wel weer gebaseerd op Unix, wat Amerikaans is.
Linux is in het begin geinspireerd door MINIX wat ook door een Nederlander ontwikkelt is :)

[Reactie gewijzigd door 0x2665 op 24 juli 2024 15:10]

Toch weer Nederlands :)
Linux is in het begin geinspireerd door MINIX wat ook door een Nederlander ontwikkelt is :)
Als je Tanenbaum bedoelt, hij is een Amerikaan.

Die in Nederland woont, dat dan wel weer.
Anoniem: 427436 @andreetje26 mei 2015 20:22
Bluetooth gemaakt door een Nederlander, maar toen in dienst van Ericsson. Wel Europees, niet Nederlands.
video: Polderpioniers
Al is er natuurlijk binnen Europa genoeg mogelijkheid om "voor onszelf te beginnen", zo ook op het gebied van Big-Pharma bijvoorbeeld, maar dat vergt ballen. En die hebben ze niet in Brussel.
Allemaal leuk en aardig, maar we hebben het over nu. niet over een ontwikkeling die zich jaren geleden heeft afgespeeld. bovendien is het gewoon zo. Op het gebied van
grote wetenschappelijke onderzoeken loopt Europa meestal voorop. maar als het gaat om commercieele/consumenten technologie en infrastructuur lopen we best wel achter. En dat terwijl we gewoon tot de 'westerse' wereld behoren. Nederland heeft bijvoorbeeld ASML, en ondanks dat een groot gedeelte van de wereld afhankelijk is van ons, doen we er zelf bijna niks mee.

Als er een nederlandse SoC uit zou komen zonder al die verdomde back doors, die ook nog eens zuinig en betaalbaar is, zou ik zo verkocht zijn.

Deze russische SoC daarentegen... Hij is wel zuinig maar het komt uit Rusland, en die mensen kan je nou ook niet echt vertrouwen als het gaat om digitale privacy.
Ben met je eens dat we zeker meer productie moeten terughalen, alleen je backdoor argument is lachwekkend, die zitten niet in intel, amd cpu's, die chips worden door tig overheden gecontroleerd, nog nooit iets gevonden. Windows ook, die word ook binnenstebuiten gekeerd, onder andere china eist de broncode van Windows, niks gevonden.

Het is tot nu toe altijd derde partij geweest, zoals OEM's die iets dubieus meegeleverde en niet de chip bakkers.
Torvalds woont al een tijd in de US en heeft de dubbele nationaliteit.

Trouwens kun je op de Linux kernel geen nationaliteit kleven, er is niet 1 eigenaar. Dat is trouwens ook het mooie van het systeem, het is per definitie internationaal.
Linus woont in de VS en is daar genaturaliseerd.

nvm al vermeld :P

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 juli 2024 15:10]

Linus is inmiddels een amerikaan, vanwege de kinderen en zo.

ter compensatie: alle foundry's gebruiken ASML techniek waar ze niet buiten kunnen en die komt uit Veldhoven.
Alle?

Volgens mij hebben nikon en Canon samen ook nog iets van 15,% van de markt.

Doet er natuurlijk niet van af dat ASML veruit de grootste is
De Intel i3, i5 en i7 zijn in Israël ontwikkeld.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge
Anoniem: 280673 @andreetje26 mei 2015 13:48
Beetje beter lezen Andreetje: Intel hield in Israël het ontwikkelforum.
Ik begrijp niet helemaal de nuance die je aanbrengt.

Ik meende altijd dat de principes die achter de enorme performancetoename van de (i3, i5, i7) Intel processoren zaten, in Israël waren bedacht.
"De ontwikkeling begon in 2005 op het Intel Israel Development Center in Haifa."

Wat is hier onduidelijk aan?!
Dit is nieuw voor mij, welk bedrijf is dat dan? (snelle zoekopdracht levert weinig op)
Advanced Risc Machines Limited. Is een bedrijf wat voortgekomen is uit Acorn, je weet wel, van de Acorn Archimedes, en volgens mij hebben ze voor die tijd ook nog de BBC-B gedaan.
Anoniem: 390875 @SkiFan26 mei 2015 10:26
Staat op YouTube trouwens een mooise serie videos over die historie inclusief interviews met de mensen erachter. Ik dacht onder computerphile.

Edit:
https://www.youtube.com/watch?v=y4WG549i3YY / Building the BBC Micro (The Beeb) - Computerphile
https://www.youtube.com/watch?v=izy6h_vvSxU / The Path Towards ARM & BBC B - Computerphile
https://www.youtube.com/watch?v=1jOJl8gRPyQ / ARM Processor - Sowing the Seeds of Success - Computerphile

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390875 op 24 juli 2024 15:10]

Die naam is werkelijk nieuw voor mij (ik ga dan ook nog niet zo lang mee...). Toch weer eens fijn om zoiets mee te pikken, men leert iedere dag weer wat.

Zitten die chips overigens in veel consumenten producten, of zijn ze vooral gericht op de zakelijke markt (embedded systems etc)?
Mips kom je heel veel embedded tegen, ARM is wat meer in consumentenproducten, al zie je die tegenwoordg ook wat vaker embedded.
Oooooh, ik legde eerlijk gezegd de link tussen Advanced Risc Machines en ARM niet...(wat ik overigens wel ken) Bedankt voor het verduidelijken!

[Reactie gewijzigd door martinineter op 24 juli 2024 15:10]

Kijk eens wat in je mobieltje zit. Paar keer doorklikken op wikipedia en je komt op ARM.
" Het is een Russiche chip omdat hij daar gemaakt wordt" - nee, TSMC is de Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company. Dus deze chip is een MIPS design (VS) gemaakt in Taiwan. ook DDR3, PCI-e, SATA en USB zijn geen Russische technologieën.
Ah, zelfs dat inderdaad niet. For al it's worth zou TSMC er dan ook een backdoor in kunnen etsen.
Als het gaat om geo-politiek in de informatie-eeuw, zijn wij als Europa hopeloos aan het achterlopen.
Vergeet je nu even niet dat ASML gewoon Nederlands is. Een van, zoniet dé grootste in zijn veld.
ASML is de grootste chipmachinebouwer van de wereld. Ze hebben Canon en Nikon verslagen.
http://www.volkskrant.nl/...d-in-zijn-greep~a3128070/
Vergeet je nu even niet dat ASML gewoon Nederlands is.
En wat maakt die dan.? Chipmachines, waarmee anderen chips bakken en de goeie sier maken.

Ik vind het als staal maken waarmee anderen tanks maken om op ons te schieten. Maak zelf tanks.
Precies. Zonder ons kunnen ze dus niks
Waarom kiezen wij in Europa om afhankelijk te zijn van hardware en software die bijna uitsluitend door buitenlandse partijen worden gemaakt?
Vergeet niet dat we in Nederland ASML hebben, volgens mij toch best een grote partij in de hardware industrie.
ASML levert machines om chips te kunnen produceren, maar ontwikkeld zelf geen chips.

Maar in Nederland zijn er voldoende bedrijven voor de ontwikkeling van dit soort elektronica. Ook bedrijven die onderdelen leveren aan Amerikaanse bedrijven. Kijk maar eens rond op de Hi Tech campus te Eindhoven.

[Reactie gewijzigd door drQuentules op 24 juli 2024 15:10]

Ik zie daar twee grote obstakels

Ten eerste is allang op politiek niveau besloten om afhankelijk te zijn van Amerika. Dit is waarschijnlijk politiek en zakelijk vastgelegt.
Ten tweede heeft de EU een verschrikkelijk track record in het doen van projecten op grote EU schaal. Het lukt de EU gewoon niet om Eu wide projecten te ontwikkelen.

Persoonlijk zou ik een Europese afspiegeling van Silicon Valley heel graag zien en dan met name in Nederland waar al een stevig (inter)netwerk ligt Ergens in het Noord- of Zuid-oosten waar veel ruimte is en het dicht bij de grens ligt.

Ontopic; Ik denk dat het voor Rusland vooral belangrijk is niet afhankelijk te zijn van westerse technologie. Amerika heeft al regelmatig misbruik hiervan gemaakt. o.a. een zeker incident waarbij gemanipuleerde chips tijdens de koude oorlog een gasexplosie veroorzaakte waarvan de explosie zo groot was dat het 1 van de grootste ooit was. De reden? Chips voorzien van een virus om de kleppen van de gasleiding te beinvloeden...die vervolgens toch iets meer als reactie hadden dan alleen het slopen van de kleppen.

@klaw: Het klopt natuurlijk dat ze die chip wilden stelen. Maar er zijn zat andere voorbeelden. Bijvoorbeeld de belachelijke regeling van de VS in de jaren 90 waarin ze bewust minder goede encryptie met hun software aan het buitenland verscheepte dan in het binnenland gebruikte. Puur voor makkelijker te kunnen kraken. Dingen die nu nog zaken zoals Phreak en de Logattack op SSH/SSL encryptie veroorzaken.

Bottom line; er zijn redenen om de VS niet te vertrouwen. Natuurlijk zijn er ook redenen om Rusland en China niet te vertrouwen die hetzelfde zijn. De EU kiest er voor om de risico's en gevaren voor lief te nemen en erop te gokken dat er niets gebeurd. Een beetje zoals iemand ervoor kiest om zonder virusscanner het internet op te gaan...het kan goed zijn dat je geen virus op loopt voor een jaartje of vijf maar uiteindelijk..

@MSalters: Ik ben bang dat je gelijk hebt. Zelf ben ik meer op Alpha dan op Beta gericht (aanleg). Je kunt talent aantrekken van buitenaf en Nederland doet dat iig qua studies al. Maar vooral de andere factoren zijn serieuze problemen. Samenwerken met de EU zal dit ook niet echt oplossen. Sterkeer nog, ik verwacht dat zoiets het juist erger maakt.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 24 juli 2024 15:10]

Nederland kan realistisch geen Silicon Valley krijgen. Ten eerste hebben we een gevaarlijk gebrek aan beta's. Ten tweede is ons ondernemingsklimaat niet geschikt. De overheid maakt zich zorgen hoe je mensen met een IQ van 50 aan het werk krijgt; met een IQ van 150 mag je't zelf uitzoeken. Ten derde heeft Silicon Valley een uitgebreid netwerk aan Venture Capitalists, waar veel privé investeerders achter zitten. Nederland heeft simpelweg niet genoeg rijken. Overheidssubsidies zijn lang niet zo efficient, overheden zijn niet effectief genoeg iin het kiezen van winnaars. Want vergeet neit dat VC's veel meer plannen afwijzen dan dat ze financieren. Juist die harde selectie zorgt voor winnaars.
Je vergeet alleen even te noemen dat de CIA erachter kwam dat de Russen die chip van een Canadees bedrijf wilde stelen. Dus liet de CIA een logische bom/virus plaatsen...

Edit
De VS is niet echt het braafste jongetje van de klas maar je zou je chips ook wel ergens anders vandaan kunnen halen. Het gaat Rusland er meer om zelfstandig te kunnen zijn. Ze zien de bui al hangen, als ze nog conflicten ( verder) gaan opstoken dat ze dan problemen gaan krijgen met leveringen. Overigens Russische kunsten kennende zal hij niet bovenaan bij de pricewatch komen

[Reactie gewijzigd door klaw op 24 juli 2024 15:10]

Misschien dat jij kunt laten zien wat het resultaat is van het "doen" ? ;-) Die laatste Russische cpu was een complete mislukking. Verschrikkelijk duur, extreem langzaam en dus absoluut niet interessant voor wat dan ook.
En dit gaat gemaakt worden bij TSMC, da's iets in Taiwan. Weinig Russisch aan lijkt me...

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 24 juli 2024 15:10]

China kan het, Rusland kan het.
China doet het, Rusland doet het.

Waarom kiezen wij in Europa om afhankelijk te zijn van hardware en software die bijna uitsluitend door buitenlandse partijen worden gemaakt?

Als het gaat om geo-politiek in de informatie-eeuw, zijn wij als Europa hopeloos aan het achterlopen.
Ik denk niet dat het een bewust keuze van de EU is. Maar we zijn minder afhankelijk dan China en Rusland van de andere naties.
De ARM is een een Europees product en sinds kort is de MIPS ook eigendom van een Europees bedrijf, beide Brits.
De AVR- en AVR32-architectuur van ATMEL zijn in Noorwegen onworpen. Al is ATMEL wel een Amerikaans bedrijf, de ontwerpen zijn Europees.
Jij noemt het maken van praktisch ongebruikte en hopeloos verouderde chipsets zoals deze als "voorop lopen"?
Hoe ik het bekijk he.

1. Wij ontwikkelen een CPU SoC voor op de mobiele tak etc (In Nederland) prima.
2. Produceren 1 - 2 - 3 chips is nog wel te doen.

Maar op grote schaal hier in Nederland een fabriek neerzetten + mankracht is gewoon ontichelijk duur. Waardoor het niet rendabel is om het te doen.


Nederland heeft echt wel ''DE'' kennis om een chip te ontwikkelen daar ben ik zeker van. Maar door alles er omheen is het gewoon niet te doen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 24 juli 2024 15:10]

Europese bedrijven hebben vaak problemen met een echte thuismarkt op te bouwen, omdat er de meeste EU-landen eigen regels en taal hebben, terwijl bedrijven in landen als Rusland, China en de VS een grote thuismarkt kunnen opbouwen met relatief weinig moeite.
Wij hebben weer ASML... zonder dat zouden al die chipfabrikanten nergens zijn.
Ik vraag me af of ze niet ook (zoals in het grootste gedeelte van de wereld) met Nederlandse apparatuur gemaakt worden, ooit van ASML gehoord?
Omdat Europa het *iknoemhetwoordniet* van Amerika is.
Niet alleen van Amerika. ;)

We doen vast/best wel een hoop in Europa. Niet allemaal dingen waar op ik trots ben, maar goed. Maar o.a. China en Amerika hebben een hoop vingers in een hoop pap potjes, en van die invloed wordt goed gebruik gemaakt door die landen. Een mengelmoesje van kleine landjes wat Europa heet en zich drukker lijkt te maken over welke stofzuiger en plastic tasjes er in een land verkocht mag worden gaat daar geen goed tegenwicht in bieden denk ik.
Want de EU misbruikt haar macht nooit bij de VS, China of Rusland? We doen het net zo hard terug als dat we het krijgen. De EU is echt niet heilig. -Alleen naar mijn mening wat snuggerder dankzij ervaring-
Dat heb ik nooit gezegd hoor. Maar Europa is wat een hoop dingen betreft wel het braafste jongetje van de klas. Kijk maar naar TTIP… dat begon bij de EU pas te leven toen er klachten en vragen van burgers, instanties en andere initiatieven naar boven kwamen.
Vind ik zelf niet een slecht iets van de EU dat ze wat braver/passiefer zijn als de rest. Leren van het verleden valt dat onder.
Voor de rest zet de EU zich beter in voor zijn bevolking dan de overige supermachten.
Eerst de Elbrus, en nu dit? Geweldig, ik hoop dat Intel zich laat prikkelen door een zinvolle concurrent.
Zouden we hier, ondanks de sancties, ook met dit spul mogen spelen?

[Reactie gewijzigd door Harry_Sack op 24 juli 2024 15:10]

De Russen hebben nog een hele lange weg te gaan. Deze 28 nm chip (feitelijk al wat verouderd) produceren ze ook niet zelf.
Wat Rusland wel voor heeft op de rest: ze hebben de beste wiskundigen ter wereld.
Als ik Putin was (dat ben ik gelukkig niet) zou ik die wiskundigen aan het werk zetten en zelf een processorarchitectuur laten bedenken.
Die slimme russen kun je hier ook vinden hoor. Ze zijn er genoeg, omdat ze de eerste 10 jaar in een goedkoop inkomstenbelastingtarief vallen. De kennis en discipline die ze hebben, wordt dankbaar gebruikt hier in Nederland. Het beeld van de Russische hacker is echter een beetje karikaturistisch gesteld..

Dat de chip niet zo klein is als het vergelijkingsmateriaal van Intel respectievelijk AMD, doet niet af aan het feit dat de Russen wel durven om zelf iets neer te zetten.

Als ze bovendien beweren dat ze niet willen worden afgetapt via een 'geheim register in de processor', dan denk ik dat dat wel een scala aan interessante nieuwe inzichten kan openen voor degenen die daar mee bezig (willen) zijn. Op Kickstarter heb je bijvoorbeeld ook zo'n project voor het bouwen van een anonieme laptop.
TDP 5watt met 28nm? Dat lijkt me best impressive. Dit zou op 14nm nog een stukje beter uitpakken lijkt me. Ben wel benieuwd naar performance, zou zoals hierboven gezegd wel eens een heel mooi chipje voor embedded systemen kunnen zijn. 10Gb komt steeds dichter bij de consumenten :)
Raspberry pi doet 3W en die heeft een volledige grafische core en 4 cpu cores op een 40nm proces. De 10Gb interface is niet goedkoop qua energie, maar specifiek indrukwekkend is 5W niet. Als je een PCI-3 bus implementeert is de 10Gb eigenlijk "gratis"
Hier zo dus bijvoorbeeld geen Windows / Linux op runnen? Anders heb ik wel interesse in zo'n Russisch chipje :9
Hier kun je prima Linux op draaien. Windows moet je aan Bill vragen, maar technisch gezien geen probleem.

Een aantal settop boxen, zoals de Xtrend et8000 en et10000, de VU+ duo2 en solo2, en de mutant en formuler boxen hebben al (een paar jaar) een dual-core MIPS op 1300 MHz. Deze draaien ook Linux, en je kunt ze gewoon in de winkel kopen. Zit er ook nog een mooi kastje omheen, en een zooi video hardware voor DVB/PVR toepassingen, zodat je 1080p50 materiaal kunt afspelen, opnemen en zelfs real-time transcoderen op een aantal modellen.
Het lijkt me wel slim, de enigszins verborgen functionaliteit van hardware, firmware en het OS kan in de toekomst beslissend informatievoordeel opleveren in de strijd om de wereldmacht. Google, Intel, Facebook, Apple, Amazon dat zijn de partijen die kansen hebben. In WWII was informatie al erg belangrijk, maar in deze eeuw is informatie bepalend voor de strijd. Wij, westerlingen, de voortrekkers van de vorige eeuw, laten die ontwikkeling graag gebeuren, denken nog in historische democratische overheden, met legers met fysieke wapens, en voelen ons verwant met 'onze' aspirant monopolisten. omdat het het gevolg is van onze liberale economische regels, een successtory. Ons succes. We zijn trots. Tja, maar het machtsspel moet wel binnen de perken blijven. We kunnen niet als groepje dissidenten in een bootje naar een ander continent varen en een alternatieve mogendheid opzetten. Die eeuwen zijn voorbij. Dus de regie moet enigszins bij de massa blijven om de ontsporende machtongelijkheden voorkomen. Dus: wat een vergissing om klakkeloos de technologische mogelijkheden te laten monopoliseren, als je bedenkt hoe het waarschijnlijk verder gaat! Maar Russen en Chinezen kijjken daar heel anders tegenaan, voor hen is die valkuil wel veel duidelijker. Minder aantrekkelijk, want voor hen is het niet zo vertrouwd en eigen. Zo kan ik begrijpen dat Russen zich niet als een mak lammetje meewillen laten slepen in die valkuil, maar (mobiel is de toekomst) een opensource mobiel OS willen. http://top.rbc.ru/technol.../55585f5b9a79471191c70fb3 (Russisch) http://www.jollausers.com...rating-system-for-mobile/ (Blog hierover) Anders dan de andere opensource mobiel OS-en kan de nog beperkte voorraad native (Sailfish) apps, zolang dat nodig is, aangevuld worden met Android-apps. Hiervoor draait er op de foon 'Dalvik', dat vrij toegang geeft tot de verschillende android-app-stores die er zijn. zoals Yandex. Omdat de machtsstrijd nog niet definitief ontspoort is, moet steun voor de balans in de toekomst komen van traditionele partijen, overheden dus, die eigenlijk een heel andere agenda hebben. Voor nu denk ik: prima!. Nu nog wel... want de wereld wordt steeds kleiner.

[Reactie gewijzigd door Bas van Pelt op 24 juli 2024 15:10]

Staat er nou een Bing logo op die processor?
haha lijkt me sterk, maar die russen hebben ons vaker verbaasd rofl
Het ziet eruit als een leuk chipje.... ik hoop dat er bordjes komen a la raspberry pi met zo'n chippie. Leuk speelgoed... Ik zit al tijden te wachten op een leuk bordje met een MIPS.
Thanks! Dat lijkt op wat ik zocht!
Gewoon een simpel consumentenroutertje kopen. Kijk wel even of hij OpenWRT ondersteuning heeft.
Als ik deze specs bekijk lijkt me dit net iets deftiger te zijn dan zo'n routertje.
Tja. Hij is dan ook ruim 4x zo duur als een TL-WR841N.
Vet. Een embedded Lada soc.
Dit lijkt me echt kansloos, zijn ze vergeten dat de Sovjet Unie uit elkaar gevallen is doordat de overheid denkt alles te kunnen regelen.
Putin's office, Obama's office, Merkel's office, is er verschil? Misschien heb ik wel liever dat het naar de Russen gaat, gezien ik niks uit maak voor de Russen. Amerika heeft veel invloed in Europa. Als zij mij ongelofelijk irritant gaan vinden, heb ik liever dat Amerika (met hun invloed in EU) niets over mij weten dan Russen (die het over het algemeen geen zak kan schelen wat ik met hun CPU doe)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.