Streamingdienst Rdio komt met goedkopere optie

Muziekstreamingdienst Rdio komt met een goedkopere versie van 4 dollar per maand. Daarbij kan een gebruiker maar een beperkt aantal muzieknummers zelf uitkiezen om te luisteren. Het abonnement is nog niet te bestellen in Nederland.

RdioHet goedkopere abonnement biedt gebruikers de mogelijkheid om onbeperkt te luisteren naar gepersonaliseerde radiostreams, die niet zijn voorzien van advertenties, meldt Buzzfeed. Daarnaast kunnen gebruikers 25 verschillende muzieknummers per dag uitkiezen om te streamen of lokaal op te slaan, waarbij een maximum van 25 opgeslagen nummers geldt. Nummers kunnen zowel mobiel als op een pc worden gestreamd.

Volgens Rdio-ceo Anthony Bay is een limiet van 25 nummers per dag in de praktijk voldoende voor veel gebruikers. Als users toch onbeperkt willen streamen, moeten ze het abonnement van 10 euro per maand blijven gebruiken, waar geen restrictie voor geldt.

Het nieuwe abonnement, Rdio Select genaamd, wordt volgens Buzzfeed naar verwachting donderdag in een aantal landen geïntroduceerd. Nederland hoort daar vooralsnog niet bij. Het reguliere Rdio-abonnement is in Nederland wel verkrijgbaar, en kost 10 euro per maand. Mocht het abonnement in Nederland worden geïntroduceerd, dan kost het waarschijnlijk 4 euro per maand.

Spotify had aanvankelijk een abonnement waarbij gebruikers voor 5 euro per maand onbeperkt muziek konden streamen op laptops, maar niet op mobiele apparaten. Dat abonnement verdween eind 2013: gebruikers kunnen nu kiezen tussen de gratis Spotify-versie en Spotify Premium, dat 10 euro per maand kost.

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-05-2015 • 09:13

50 Linkedin

Reacties (50)

50
43
37
0
0
0
Wijzig sortering
Ik wil best wel iets betalen om alle muziek tot mijn beschikking te hebben, maar ik verwacht dan wel dat ik een hoge kwaliteit uit kan kiezen ipv mp3. Tidal ziet er op dat gebied veelbelovend uit, maar nu is het nog niet veel. Ik heb de app er snel weer afgehaald.
Kijk eens naar en Europees alternatief: Qobuz
Heeft CD kwaliteit en zelfs Hi-res audio
Bedankt! Qobuz.com biedt CD kwaliteit streamen, best mooi en je kan al voor 5 euro per maand terecht!
Qobuz is not available for your country. Leave your email address and we will keep you updated of any progress.
Er zijn genoeg radio streaming sites, zo ook op mijn Synology NAS. Of apps als NLRadio welke live radio stations maar ook thema channels aanbieden, voor nop. Of wat the denken van de Jukebox site jkbx.org - all you can listen, voor nop !
Anoniem: 32279
@g_v_rijn14 mei 2015 12:35
zeker. Zou daar ook niet voor gaan betalen. Maar spotify heeft voor mij meerwaarde doordat ik vele nieuwe artiesten ontdek, dat is mij die 10 euro wel waard. Radio streams luister ik op een andere manier, gratis. Meestal krijg je bij radiostreams wel voor een paar euro per maand een betere kwaliteit, maar dat boeit me niet zo.
En niet te vergeten, dat je door te betalen zowel de artiesten als de dienst financieel ondersteunt, waardoor het ook op de lange termijn mogelijk gaat blijven.
Dan zou ik liever gaan voor Spotify: €0 voor onbeperkt muziek maar met reclame. Had anders 750 tracks per maand gedaan. Ik luister niet elke dag veel muziek maar vaak als ik muziek luister dan komen er veel nummers voorbij.
Geruchten gaan dat Spotify dit binnekort gaat schrappen onder druk van Apple dat 0 euro pakket. Wel logisch allemaal, als je Adblock hebt met gratis Spotify is het enige verschil nog de geluidskwaliteit en offline opslaan van nummers ivm het premium pakket.
onder druk van Apple
Dat mag je me dan wel even uitleggen. Spotify heeft zich toch niks aan te trekken van wat Apple vind?
Maar het 0 euro pakket zal bij meerdere diensten niet lang blijven bestaan, waarom zouden ze tenslotte? Om de 10'euro per maand bundel te teasen ja, dat is de enige reden.
Spotify maakt al weinig tot geen winst. Zonder de reclames van de free subs looot het bedrijf inkomsten mis en die geldstroom naar de labels moet blijven doorlopen anders is er helemaal geen nieuwe muziek meer. En Apple is aan het lobbyen met als doel: als iedereen hun gratis abo eraf haalt en dan kom ik met een "supergoedkoopawesomestreamingdienst".
Zonder gratis pakket is het moeilijk nieuwe gebruikers te overtuigen. Tegen de tijd dat streaming voor iedereen de standaard is, hoeft dat misschien niet meer.
Ik zie gratis pakketten blijven bestaan, maar het is wel mogelijk dat ze verder uitgekleed zullen worden (restricties).
Anoniem: 470811
@Magnetic_Man14 mei 2015 10:30
Linkje om zijn statement te onderbouwen.

nieuws: 'Apple probeert concurrerende streamingdiensten te belemmeren'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 14 mei 2015 10:32]

In dat bericht staan geen bewijzen... dat is 1 grote geruchten bericht.
Onderbouwing is door gebrek aan bewijs nog steeds 0 komma 0.
Dan heb je de bron dus klaarblijkelijk niet gelezen. Apple zet niet Spotify onder druk, maar de muziekmaatschappijen (UMG, WMG, Bertelsmann etc.). Die verstrekken immers de licenties aan Spotify om hun muziek beschikbaar te stellen aan gebruikers onder een gratis Spotify-abonnement met vervangende inkomsten uit advertenties.

Apple probeert de muzieklabels ervan te overtuigen (of 'dwingt hun' als we de nieuwberichten mogen geloven) dat ze moeten stoppen met het verstrekken van deze licenties aan Spotify.

Het heeft voor Apple totaal geen zin om brieven te gaan sturen naar Spotify. Spotify hoeft zich daar niets van aan te trekken en kan zijn neus ophalen. Spotify krijgt immers licenties van de muzieklabels om hun muziek via Spotify Free beschikbaar te stellen. Je reactie maakt duidelijk dat je totaal niet begrijpt hoe de kwestie in elkaar steekt.

Overigens: als je denkt dat een bedrijf als Apple brieven gaat sturen naar andere partijen om ze onder druk te zetten, dan ben je zo naïef als de pest. Onder druk zetten gebeurt aan de onderhandelingstafel en wordt uitgesproken naar elkaar toe, met zo min mogelijk paper-trail. Inmiddels heeft Apple zijn lesje geleerd na het ebook antitrust-debacle: ze zijn met name door de mand gevallen omdat hun pressie-pogingen grotendeels in een paper-trail te waren vinden. Dat zal Apple, maar ook ieder ander bedrijf dat deze zaak kent, nooit meer doen.
De muziekmaatschappijen gaan deze winning formula van Spotify niet stoppen. Beetje hoogmoedig van Apple om op deze manier muziekmaffia te gaan spelen.
En omdat er nog geen bewijzen zijn, maar vermoedens (waardoor er wel geruchten ontstaan inderdaad) wordt er een onderzoek uitgevoerd om het zeker te gaan weten.
Amerikaanse Ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission reeds bezig zijn met een onderzoek naar de belemmerende praktijken van Apple.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 14 mei 2015 13:19]

Als de Amerikaanse DOJ en FTC deze geruchten onderzoeken, dan mag er toch wel concrete aanleiding voor zijn dat er een kern van waarheid in zit:
The Department of Justice and the Federal Trade Commission are looking closely into Apple’s business practices in relation to its upcoming music streaming service, according to multiple sources. The Verge has learned that Apple has been pushing major music labels to force streaming services like Spotify to abandon their free tiers, which will dramatically reduce the competition for Apple’s upcoming offering. DOJ officials have already interviewed high-ranking music industry executives about Apple’s business habits, but it appears the FTC has taken the lead in recent weeks.

Apple has been using its considerable power in the music industry to stop the music labels from renewing Spotify’s license to stream music through its free tier.
Anoniem: 455646
@Sky Lynx14 mei 2015 12:43
Er worden in Nederland dagelijks invallen gedaan door de FIOD... is dat ineens een goed onderzoek?
Nee!
Toon eens officiele brieven... dan pas geloof ik het.
Hoe vaak melden sites als the verge ookalweer dat er een nieuwe apple tv bijvoorbeeld zou komen?
Ieder jaar opnieuw... iedere keer vals... en toch zulke sites als enige bron direct als 100% betrouwbaar stempelen :')
Of de FIOD een goed onderzoek doet, is een ander verhaal. Dat weet je pas als het onderzoek is voltooid en kan toetsen aan kwaliteit/degelijkheid/consistentie etc. Maar dat is niet mijn punt. Het gaat erom dat er überhaupt een onderzoek is gestart: dat gebeurt alleen naar aanleiding van concrete feiten en omstandigheden en niet naar aanleiding van geruchten. Daarom begon ik mijn post ook met de woorden dat er "een kern van waarheid in zit".

Bovendien heeft Recode al veel eerder (6 maart 2015) dan The Verge (4 mei 2015) verslag gemaakt van deze kwestie. Los van het feit dat Recode een goede track-record heeft wat betreft berichtgeving, is het dit keer niet The Verge geweest die als enige bron dit nieuws naar buiten heeft gebracht. Sterker nog, The Verge is pas met het nieuws naar buiten gekomen nadat DOJ en FTC hun onderzoeken waren gestart.

[Reactie gewijzigd door Sky Lynx op 14 mei 2015 13:09]

waar rook is.....

hoe erg het in werkelijkheid is, en hoe gevaarlijk die realiteit voor spotify zal blijken valt nog te bezien, maar net doen alsof het niet waar kan zijn omdat er nog geen bewijzen van zijn is naief.
Ik kan niet wachten totdat de nieuwe Rdio dienst 'Rdio Select' ook in Nederland beschikbaar komt. Ik heb al even een poging gedaan, maar zonder resultaat en geïnformeerd. Helaas kon Rdio niet aangeven (gevraagd per e-mail) wanneer dit type abonnement in Nederland beschikbaar komt.

Als dit voor 3,99 euro in Nederland zou worden aangeboden dan zal ik het zeker bestellen.

Andere 'voordelige' alternatieven (zonder reclame en toegang op smartphone) zijn helaas ook (nog) niet in Nederland verkrijgbaar zoals:

- Rhapsody unRadio - a 4,99 dollar - helaas is in Nederland dit niet mogelijk, je wordt doorverwezen naar Spotify (a 9,99 euro p/mnd)
- Pandora One - a 4,99 dollar - helaas al jaren niet meer officieel in Nederland beschikbaar
- Slacker Radio Plus - a 3,99 dollar - helaas alleen beschikbaar in de VS/Canada

Overigens is er sinds gister ook op iOS/Android wel de eerste gratis mogelijkheid om 4 offline afspeellijsten/mixen te kunnen luisteren via MixRadio (weliswaar met reclame banner, max 6 skips per lijst, per uur). Het wachten is op partijen zoals Rdio of MixRadio om ook een abonnementsvorm te lanceren in Nederland waarmee je zonder reclame (audio, banner) en onbeperkt skips kunt luisteren voor een naar mijn idee 'schappelijk' bedrag zoals 4/5 euro p/mnd.

[Reactie gewijzigd door funrider op 21 mei 2015 12:35]

Een beetje reclame zoals bij Spotify is nog helemaal niet zo erg. Als je dan ook nog eens de tablet versie op je telefoon staat, kan je onbeperkt muziek luisteren :D. Ik hoef niets anders meer
Reclame op Spotify vind ik inderdaad helemaal niet erg. Maar ze mogen wat mij betreft, en ik had nooit verwacht dat ik dit ooit ging zeggen, meer verschillende reclamespotjes er tussen zetten. Soms krijg ik 4 reclamespotjes achter elkaar, waarvan er twee dezelfde zijn.
Een beetje reclame zoals bij Spotify is nog helemaal niet zo erg. Als je dan ook nog eens de tablet versie op je telefoon staat, kan je onbeperkt muziek luisteren :D. Ik hoef niets anders meer
het enige dat ik nog mis in spotify is dat libspotify (de api om clients te maken), niet werkt met free accounts, dus als je bijv spotify in xbmc / kodi wilt dan kun je dokken, en dat is echt kut...
Dat is natuurlijk ook niet gek. Als Spotify alle functionaliteit gratis zou aanbieden zou het bedrijf binnen no time failliet zijn. Daarbij is de prijs van een standaard Spotify abonnement vrij laag als je kijkt wat je er allemaal voor krijgt. Je krijgt voor dat bedrag een enorme audio bibliotheek van redelijke kwaliteit en ondersteuning voor offline opslag, lib support etc.
Ik irriteer me wel een beetje aan Spotify's reclame kwantiteit. Als ze nou elke 1 à 2 nummers èèn spotje tussen gooien in plaats van elke 3 à 4 drie spotjes, is het een stuk minder irritant.
Misschien moet je dan eens gaan betalen. Dan heb je geen last meer van reclame.

De extra voordelen zoals sync naar mobiel zijn dat ook echt waard en je steunt de muziekanten daar ook mee.
Ik zal dit gelijk maar tegenspreken, heb al heel lang spotify premium, nog nooit een enkele reclame gehoord.
Anoniem: 455646
@Sergelwd14 mei 2015 20:13
Bij de betaalde versie (premium) ben je reclame vrij en kan je nummers opslaan op 3 apparaten.
Sterker nog, als jij een family plan afsluit... dan hoef je per familielid (max 5) maar 5 euro extra te betalen.
Die persoon zal jouw dus 5 euro betalen en jij die 5 euro weer aan spotify.
Haha ik lag me rot om Sergelwd die dingen verneent en voor waar aanneemt zonder zichzelf goed te informeren.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 14 mei 2015 16:45]

Voor een dubbeltje....

Gelukkig zijn er maar weinig mensen die het op jouw manier aan kunnen pakken (geen zin/kennis om te rooten). 10 euro per maand of advertenties is echt niet veel voor wat je er voor terug krijgt, die voorwaarden is echt niks oneerlijks of onredelijk aan.

Ik vind het goed dat er veel aan gedaan wordt om legale alternatieven aan te bieden tov nummers downloaden voor een scherpe prijs. Chapeau
Tja, ik gebruik Spotify (nog) veel te weinig om een abo te rechtvaardigen. Ik vind het dan ook mooi dat ik zo toch kan kijken wat er wel en niet te vinden is en zeker niet alles dat ik wil horen is beschikbaar.
Al luister je 1 dag per week naar Spotify dan is die 10 euro al gerechtvaardigd.
Weet je toevallig wat een los nummer op iTunes kost?
Je vergelijkt de prijs nu met kopen. Maar ik vind audio streamen erg duur en dat komt voornamelijk omdat video streamen zo goedkoop is. Voor Netflix betaal je iets van €8 - €12 en dan kan je max 4 streams tegelijk gebruiken. Maar voor audio, wat in de meeste ogen toch een simpeler medium is zou ik dan voor één stream €10 moeten betalen. Als je daar nu 2 streams voor kreeg dan was het nog te rechtvaardigen. In tegenstelling tot video streamen heb je natuurlijk wel een groter aanbod en de nieuwste muziek. 2 streams zou mij overhalen maar anders betaal je meteen €20
Gedeeltelijk mee eens wat betreft de streams, maar goed, er is dit nog:
https://www.spotify.com/nl/family/
Ja dan is het dus nog steeds €10 + €5 + €5 etc. Dan zou je met 3 streams dus al €20 kwijt zijn om alleen wat liedjes af te spelen.
Wees voorzichtig waar je mensen zo van beschuldigt.

tieske stelt dat hij de huidige prijsstelling van streaming diensen erg duur vind, met daarbij een hoge prijs voor meerdere gebruikers.
Hij heeft zeker gelijk dat audiosteaming in vergelijking met video duur lijkt te zijn.
Nergens zegt hij dat hij iets gratis zou willen, hij stelt zelfs dat hij wanneer 2 gebruikers zonder meer tarief mogeiijk zouden zijn, hij een abo zou nemen.

Adem in, adem uit, en zet wat rustige muziek op. Prachtig toch zo'n dienst.

Toch opzienbarend dat een dienst als spotify, die een muziek streaming dienst levert zo veel kost in vergelijking met een dienst die hd-video streamt.
Zullen vast goede redenen voor zijn, laten we hopen dat het niet een overdaad aan licentie kosten zijn.
Anoniem: 455646
@R-J_W15 mei 2015 02:09
De reden dat Spotify zo 'duur' is, is omdat de licentiekosten op muziek gebied duur zijn.
Sony/Universal etc. vragen eenmaal hoge bedragen en het klopt ook natuurlijk dat de artiesten bijzonder weinig van terug zien.
Dat komt ook door stichting BREIN en BUMA/STEMRA.
Die vragen ook een leuke bijdrage.
Dat geld voor ieder land opnieuw... hoe meer landen je meedoet, hoe hoger de kosten.
Waarom krijg jij - 1?
Anoniem: 16328
@Ge Someone14 mei 2015 16:39
Precies ik luisteren er ook beperkt naar. Als Spotify niet meer gratis zou zijn ga ik toch gewoon weer muziekjes luisteren op Youtube, Soundcloud, Mixcloud of een of andere Podcast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee