[...]Dat valt in heel veel landen reuze mee. Waarom denk je dat er zoveel fabrieken naar China zijn verhuisd?
Jij bekijkt het vanuit kapitalistisch oogpunt. Vanuit die perspectief gezien is er het volgende aan de hand. China biedt goedkope menselijke arbeid omdat ze aan het begin staan van het kapitalisme. 40 jaar geleden was China net zo gesloten als Noord-Korea. Nu dat ze zich met mondjesmaat open aan het stellen zijn, liggen hun prijzen nog relatief laag. Straks wanneer China een volwassen kapitalist is geworden, zal de prijs voor Chinese arbeid veel hoger liggen dan vandaag het geval is. Cuba is nog steeds communistisch. Kijk wat er straks gebeurt wanneer ze hun markt openen: de prijzen voor arbeid zullen laag zijn en iedereen gaat daarheen. En mensen zullen zeggen "Leve het kapitalisme! Neem een voorbeeld aan Cuba, waar het arbeidsloon zo laag ligt etc" (= propaganda, by the way). Het is gewoon een kwestie van tijd tot dat arbeid daar zo duur is geworden als hier. Het kapitalistisch model kan geen lage prijzen voor arbeid garanderen voor de lange termijn. Het begint altijd laag. Ook hier in Nederland waren de prijzen voor arbeid ooit laag. Nu zijn wij kapitalistisch volwassen en zijn de prijzen hoog.
Een ander fenomeen wat zich in China afspeelt en mede bijdraagt aan het lage arbeidsloon is het feit dat China veel bewoners heeft. Een bedrijf heeft medewerkers voor het uitkiezen: "als je deze baan niet wilt, voor jou nog 10 anderen hoor". Het éénkindpolitiek zal in de toekomst leiden tot kleinere bevolking en zal zeker ook een uitwerking hebben op het arbeidsloon.
[...]Dat is dus een keuze van een mens, niet van een robot. En deze persoon maakt deel uit van de overheid, de overheid die door jou en je buren democratisch is gekozen. Het komt er dus op neer dat je geen rechten meer hebt, maar ook dat het jouw (!) keuze is om je rechten op te geven.
Ik heb niet gezegd dat de keuze voor de boete opgelegd wordt door een robot. Neen. Wat ik probeer te zeggen is: de mens gebruikt robots en
de mens gaat ervan uit dat de robot geen fouten maakt. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die onterecht zijn veroordeeld of in een rechtzaak verwikkeld zijn geraakt, en de mens (= rechter, politie) neemt het bewijsmateriaal dat is verzameld door een robot niet in twijfel,
want computers maken geen fouten. Als jij het slachtoffer bent van identiteitsfraude en de politie ziet jou aan voor een zware crimineel, dan kun jij hemel en aarde bewegen, maar de computer zegt dat jij een crimineel bent en de politie gelooft de computer. Er zijn genoeg van dit soort verhalen te vinden op internet, bijvoorbeeld het verhaal van
Ron Kowsoleea. Lees dat even aandachtig door, het is de moeite waard.
[...]
Wat heeft het kapitalisme hier mee te maken? Zonder kapitaal, en dus klanten met kapitaal, valt er niks te verkopen. Massale werkloosheid of slecht betaalde banen, zijn totaal niet in het voordeel van het kapitalisme.
Dat klopt. Goed gezien. Dit is dan ook een paradoxaal nadeel van het kapitalistisch model. Het communisme is toch ook door zijn eigen paradox om zeep geholpen? Toch is dit wel wat er plaatsvindt, alleen in een veel langzamer tempo dan het communisme. De propaganda maakt het, net zoals in het communisme, extra lastig om de echte oorzaak van de problemen te ontdekken. Technologie heeft een zeer grote impact op het kapitalisme. Dat weten we nog van het tijdperk waarin de industrialisatie begon. De laatste 15 tot 20 jaar hebben er weer grote technologische vooruitgangen plaatsgevonden en die hebben ook effect op het kapitalisme.
Om even direct antwoord te geven op je opmerking: kapitalisme is er niet bij gebaat wanneer niets te verkopen valt vanwege werkloosheid. Werkloosheid maakt dat de arbeiders voor het oprapen liggen, dat is goed voor het kapitalisme. Als de werkloosheid enorm is gestegen, dan zullen de kosten voor arbeid dalen. Wanneer de kosten voor arbeid lager worden dan kosten voor robots, dan huur je goedkope arbeiders in, toch? Kapitalisme kan heel goed overleven in een situatie waarin goedkope arbeiders producten fabriceren voor de elite. Immers, een basisregel uit het kapitalisme zegt "de uitgaven moeten geminimaliseerd worden, en de inkomsten moeten gemaximaliseerd worden". Dat kun je perfect bereiken wanneer de arbeiders voor het oprapen liggen en zij luxe producten moeten fabriceren voor de elite. De elite zal er altijd zijn zolang er kapitalisme is. Het kapitalistische deel van China is een mooi voorbeeld waarin je de concurrentie kunt zien tussen arbeid en robots, en goedkope arbeiders die producten maken voor rijke landen.