Microsoft maakt einde aan gratis muziek streamen met Xbox Music

Microsoft stopt op 1 december met het gratis aanbieden van streaming muziek via Xbox Music. Microsoft verdient aan advertenties bij de gratis versie van Xbox Music voor Windows 8 en browsers, maar het concern maakt er straks alleen een betaaldienst van.

Waarom Microsoft precies stopt met gratis streaming, laat het bedrijf in het midden. Het zegt alleen dat het zich alleen wil concentreren op de betaalde versie. Per 1 december werkt het alleen nog in combinatie met Xbox Music Pass, een abonnement dat tien euro per maand kost. Voor dat bedrag krijgen klanten advertentievrij toegang en kunnen ze ook offline luisteren als ze nummers aan hun apparaat toevoegen. Xbox Music Pass werkt niet alleen in combinatie met Windows 8 en browsers, maar ook op de Xbox 360 en Xbox One en op mobiele apparaten met Windows Phone, iOS en Android. Abonnees kunnen collecties, afgespeelde tracks en afspeellijsten synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Volgens Microsoft heeft het besluit geen invloed op bestaande collecties, maar gratis aangemaakte afspeellijsten zijn per 1 december niet meer te beluisteren zonder Music Pass. Onbekend is hoeveel gebruikers of abonnees Microsoft heeft voor de dienst. Microsoft heeft in de markt van streaming muziek concurrentie van diensten als Spotify, Rdio, Pandora en Deezer.

Microsoft begon met Xbox Music in oktober 2012, bij het uitbrengen van Windows 8. De gratis versie van de dienst is geïntegreerd in Windows 8 en 8.1 en daarnaast is via de site music.xbox.com de muziek zonder kosten streaming te beluisteren. Ook biedt de gratis variant de mogelijkheid radiozenders te maken op basis van artiesten. Volgens Microsoft staan er miljoenen tracks in de collectie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-10-2014 • 08:09

59 Linkedin

Reacties (59)

59
56
39
0
0
2
Wijzig sortering
Goede zet dit, Spotify is teveel bezig met de gratis klanten waardoor functies die de premium mensen willen op de stapel blijven staan. Heel jammer.

Als Microsoft een desktop cliënt uitbrengt dan stap ik over
Goede zet dit, Spotify is teveel bezig met de gratis klanten waardoor functies die de premium mensen willen op de stapel blijven staan. Heel jammer.
Spotify probeert marktaandeel te winnen. En dit is wellicht de juiste keuze: de concurrentie omvat namen als Microsoft en Google en als je achterop raakt in dat soort markt dan ben je de banaan.
Er is ook een "gewone" Windows app voor Xbox Music... Zit al standaard in Windows 8.

Edit-

Sorry, was al gezegd, niet gezien in de tram...

[Reactie gewijzigd door Yalden op 23 oktober 2014 19:57]

Welke dingen mis je bij Spotify dan?
het aanbod aan muziek is nog steeds te laag imo, en een bepaald nummer zoeken is ook niet te doen.
Ik heb google play music, music unlimited en spotify geprobeerd. Sommige liedjes heeft de 1 wel en de ander niet. Over het algemeen denk ik dat het muziek aanbod vergelijkbaar is. Dus ben beniewd naar welke muziek genre u luistert.

Overigens zijn er bepaalde functionaliteiten die wel missen bij verschillende platforms.
Dit zijn mijn redenen om niet te gaan voor Spotify maar voor Play Music.

Spotify nadelen:
Geen chomecast support, speelt geen gedownloade liedjes af die zich bevinden op je smartphone en onhandige synchroniseren van je eigen muziek (playlist op je computer maken, liedjes ingooien en dan computer aan laten staan en dan synchroniseren met telefoon). En irritantste is dat B artiesten covers erop mogen zetten wat inderdaad een nummer zoeken onaangenaam maakt.

Spotify voordelen:
Populair en actieve community omtrent playlists, meer mensen hebben het dus makkelijker muziek delen, een gratis versie en voor bijna alle platformen een dedicated applicatie.

Play Music voordelen:
Chomecast support, voegt gewoon gedownloade liedjes af die op je telefoon bevinden, makkelijk muziek toevoegen aan je account welke dan overal offline (wanneer gedownload naar je apparaat) en online af te spelen zijn en integratie met het kopen van muziek op de Play Store.

Play Music nadelen:
Radio's stoppen met spelen van muziek na een tijdje, minder populair dus minder goede playlists en delen van muziek met je vrienden, geen gratis versie en niet voor alle platformen een applicatie (desktop bijv.)
Mwa... Google All Access heeft geen gratis versie, maar Play Music zelf is gewoon gratis te gebruiken. Het mooie is dat je al je oude gedownloade muziek kunt uploaden en google probeert deze dan te matchen met bekende tracks in hun systeem. Als dat lukt dan krijg je hun 320 kbit versie in je library en als dat niet lukt dan bewaren ze het origineel voor je. Vervolgens kun je die muziek ook weer allemaal downloaden als je wil waarmee je in feite je oude collectie gelegaliseerd hebt en eventueel een kwaliteitsupgrade gegeven hebt. Daarnaast blijven ze dus ook beschikbaar om overal te kunnen streamen.

Ik gebruik dit zelf om, nu we officieel niet meer mogen downloaden, een omslagpunt te maken. Het is veel te duur om al mijn oude gedownloade muziek alsnog te gaan kopen, maar op deze manier kan ik vanaf nu wel meer mijn muziek gaan kopen en hou ik mijn oude collectie in stand.

Betaalde streaming diensten zijn op zich een aardige oplossing, maar ik ontdek nieuwe muziek eigenlijk op zo'n traag tempo dat het niet echt duurder is om het gewoon te kopen, en dan blijft het in principe gewoon de rest van mijn leven van mij in plaats van dat ik niks meer heb als ik ooit die streaming service stop zet. Het nadeel is wel dat je wat minder makkelijk eerst naar muziek kunt luisteren voordat je het koopt, maar youtube en de previews in de shops zijn een aardige tussenoplossing.
Vervolgens kun je die muziek ook weer allemaal downloaden als je wil waarmee je in feite je oude collectie gelegaliseerd hebt
Eh, nee. Dat is niet hoe het werkt.

Uit de ToS:
"You confirm and warrant to Google that you have the necessary rights to store in Music Storage any Stored Content that you direct Google to upload or store in Music Storage, and to instruct Google to perform the actions described in this section."
( https://play.google.com/intl/en_us/about/play-terms.html )

edit: BB-tag fix.

[Reactie gewijzigd door Dual Infinity op 23 oktober 2014 11:22]

Er valt over te debatteren omdat ze het over de rechten hebben, maar het is gedownload in de tijd dat dat legaal was hier. Hoe dan ook, misschien was gelegaliseerd niet helemaal de juiste term, ik bedoelde vooral dat het een makkelijke manier is om je collectie er uniformer mee te maken en er allerlei zooi als "upl04d3d by 1337dud3" automatisch mee uit de tags haalt.
Inmiddels heb ik Spotify, Deezer, Qobuz en Play Music gebruikt. Het grote verschil naast de inhoud vind ik met name de redactie. Ik wil graag nieuwe muziek horen die aansluit op mijn profiel. Dat lukt bij Deezer heel goed en bij Qobuz ook maar in mindere mate. Play Music speelt eigenlijk alleen mij reeds bekende muziek af en dan ook vooral de wat oudere muziek (zal goedkoper zijn?). In Spotify kreeg ik vaak mainstream muziek voorgeschoteld waar ik niet op zat te wachten.

Google Music is drie maanden gratis wanneer je een Chromecast koopt, daarom heb ik nu een abonnement.

Qobuz is echt HIFI (gebruik met een BlueSound Node staat op het verlanglijstje).

Spotify is laatst wel weer interessant geworden met het vrijgeven van meer features op de gratis accounts. Dan is het lastig bij een betaalde dienst te blijven voor 10 euro (of 20 euro voor Qobuz).
Ik vind Spotify persoonlijk behoorlijk onoverzichtelijk. Zeker op kleinere schermen, zoals die op Macbooks.

Het werkt verder wel lekker. Zeker i.c.m. met je mobiele telefoon.
Als je Windows 8 draait dan is deze er: http://apps.microsoft.com...48-449a-96ba-e9ed3a5f872d

Als je eerdere versies hebt dan is er zover ik weet inderdaad geen app.
Ik draai windows 8, maar dit is een metro app. Niet zo heel handig als je altijd op de desktop werkt ;)
Ja en nee. Het is standaard fullscreen app, maar prima te bedienen met muis en tobo. Daarnaast, een simple alt+tab en je springt heen en weer naar je desktop.
Als je Win 8.1 draait kan je deze simpelweg aanroepen via de taskbar onderin, als je m daar pint.

Ideaal, nee. Maar prima mee te werken ;).
Je kan ook een splitscreen doen
Alsof er nog niet genoeg betaalde functionaliteiten zijn bij de Xbox. Snap niet waarom je dit alleen betaald zou willen als er genoeg alternatieven zijn waar je wel gratis muziek kan streamen (Grooveshark, Spotify, etc), of betreft dit meteen een player die je ook aan kan hebben terwijl je aan het gamen bent?
Eigenlijk zou het inderdaad gewoon inclusief moeten zijn bij een Xbox Live Gold abonnement. Jammer dat er weer apart voor betaald moet worden.
Xbox Live Gold kost echter niet zoveel, rond de 35 euro per jaar. Daar kunnen ze dan niet zomaar alle diensten gratis in integreren.
Nee maar dan zouden ze kunnen zeggen, omdat je al GOLD hebt neem dan deze uitbreiding voor maar 25 euro per jaar. 60 euro of 59,99 euro voor beide diensten is goedkoop.
Op zo'n manier zouden ze het inderdaad kunnen integreren. Eigenlijk suf dat ze dat niet doen. Heel veel mensen hebben nu al Xbox Live Gold, dus daar liggen zeker kansen voor ze.
Volgens mij heeft ms wel usp in het aanbieden van de videoclips, die heb je bij spotify in ieder geval niet. Wel grappig om op de achtergrond aan te zetten :)
Meestal begin je gratis aan te bieden om marktaandeel te behalen.
Is Microsoft hiermee al groot genoeg t.o.v. bijvoorbeeld Spotify, dat ze het zich nu kunnen veroorloven om er geld voor te vragen?
Ik denk dat het gewoon heel erg moeilijk voor een bedrijf (hoe groot het ook is) om een bestaand concept aan te bieden, mensen willen dan alleen overstappen wanneer het echt veel voordelen biedt. Kijk bijvoorbeeld naar Google met Google Plus en Waves etc, en dat zijn nog diensten die ze makkelijker bij mensen aan kunnen bieden, omdat ze het integreren in gmail etc.
Kijk naar GMails en Hotmail
Kijk naar Google en Amazon
Kijk naar Dropbox en de vele versies die ervoor bestonden
Kijk naar Facebook en Hyves

Ja, het is moeilijk, maar als je het goed doet kan het wel.
Ik zeg niet dat het niet kan, ik bedoel dat het heel lastig is en dat het niet uit maakt of het opgezet wordt door een groot bedrijf.
Kijk eens naar het verdienmodel van genoemde diensten, bijna allemaal verdienen geld aan jouw profiel.
Dat staat volledig buiten het punt dat gemaakt wordt: dat het weldegelijk mogelijk is om mensen bij concurrentie van bestaande diensten weg te pikken. Maar dat onderstreept eigenlijk alleen maar het voorgaande punt van Cyw00d: mensen stappen over als dat voordelen biedt. En dat geldt voor al die gegeven voorbeelden (al bedoelt pietje63 denk ik Altavista ipv Amazon - Google en Amazon waren absoluut geen concurrenten en de overlap van markten waarin ze zich tegenwoordig begeven is ook nog vrij klein)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 oktober 2014 09:46]

Amazon? Really?

Ps. Hyves was ook niet de eerste. En het grootste probleem was dat het ook niet internationaal was. Het was gewoon een beter concept voor NL dan PP2G en Myspace.
Wat ik me nu een beetje afvraag is of ik de Xbox Music app nog wel gratis kan blijven gebruiken om lokale muziekbestanden af te spelen. In hun wijsheid heeft MS besloten Windows Media Player niet voor RT tablets beschikbaar te maken, dus gebruik ik de XBM app hiervoor, zonder ooit wat te streamen. Ga ik nou hiervoor naar een 3d party app geduwd worden?

Nu heb ik Lumia Mixradio en mobile.HD Media Player geinstalleerd staan, maar die vind ik voor lokale audio files niet bar handig. Vooral omdat ik vrij veel muziek op mn tablet heb staan, en die apps 0 organisatie-/filter-/zoekopdracht-mogelijkheden bieden. Ik ben niet heel veeleisend wbt media players (vandaar dat WMP voor mij op laptop gewoon voldoet), maar vind eigenlijk dat een zekere mate van functionaliteit hiervoor wel in een OS meegeleverd hoort te worden...

Misschien tijd weer eens te kijken hoe het met die Win RT versie van VLC zit...
Zag dat er een mediamonkey modern app in de store stond. Nog niet geprobeerd maar kreeg goede reviews, misschien een optie.

Die VLC versie ben ik in ieder geval niet erg over te spreken.

[Reactie gewijzigd door SpcCwb op 23 oktober 2014 11:35]

Vind het op zich niet zo heel gek dat ze stoppen met de gratis variant, in Nederland in ieder geval was de enige reclame die je kreeg een commercial voor Microsoft Solitaire Collection, of TapTiles... Daar ga je niet genoeg aan verdienen.

[Reactie gewijzigd door beste-spellen op 23 oktober 2014 08:40]

Je kan dus niet zelf meer kiezen maar je zal een radio moeten luisteren met 30 nummers op repeat, jammer.. ik nap dat het allemaal geld kost maar de concurrentie is te groot om hier geld voor te vragen. het zal dan ook voelen als een muziekabbo alleen voor de console naast xbox live. Het was beter geweest als je xbox live + unlimited music kon krijgen voor een knappe prijs (jaar ofzo)

Offtopic: Waarom staat in het overzicht hierboven nog steeds Xbox360 aangegeven en niet xbox one? :P... ik dacht even dat ik naar een oud artikel geglitched was.

[Reactie gewijzigd door basmuys op 23 oktober 2014 09:06]

Ik gebruik Mixradio op mijn Lumia. Gratis, batterij-vriendelijk en via Bluetooth naar mijn portable speakers.
Hoop dat dat voorlopig gratis blijft, werkt als een trein en is advertentievrij. Zou MS het gratis houden om het marktaandeel Windows Phones te pushen?
Er is ook een desktop app, en een 'betere kwaliteit' voor voor 4 Euro per maand (http://pocketnow.com/2013/11/26/nokia-mixradio-is-the-best).
Tsja, spijtig voor bestaande gebruikers van de gratis versie, maar om hier nu over te gaan rellen en eisen dat mensen die XBox Gold hebben hier gratis gebruik van zouden moeten kunnen maken, dat gaat toch wel wat ver. Het is toch nu ook niet zo dat wanneer je een Playstation Network abo hebt, je gratis gebruik kan maken van Spotify? Dat MS nu toevallig beide diensten levert doet daar natuurlijk niets aan af.
Zolang ze maar met hun fikken van MixRadio afblijven op Windows Phone. Ik gebruik namelijk nooit Xbox Music op Windows Phone, zeer slecht gemaakte app... enorm langzaam etc. Zou willen dat ze met Xbox Music terug gaan naar waar het ooit begon dus Zune en dan heb ik het over de interface van van de Zune HD.

Ik kan mij eigenlijk ook niet herinneren dat ik ooit 'gratis' muziek heb kunnen streamen op de WP variant van Xbox Music, raar toch op Windows 8 kon dat wel dus.

[Reactie gewijzigd door SilverAqua op 23 oktober 2014 12:09]

Xbox music is mooier en uitgebreider dan Spotify. Volgens mij kwam dit ook omdat Bill Gates of Microsft groot aandeelhouder was van universal music ofzo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee