KPN gaat nieuwe zender BBC First doorgeven in Interactieve TV-pakket

KPN gaat een nieuwe zender van BBC Worldwide opnemen in het zenderpakket van Interactieve TV. BBC First moet een digitale tv-zender worden waarop uitsluitend Britse kwaliteitsseries te zien zullen zijn. Andere tv-aanbieders zullen vermoedelijk KPN's voorbeeld volgen.

BBC First zal voorlopig alleen als een lineaire televisiezender beschikbaar zijn; er zijn vooralsnog geen plannen om BBC-programma's via een video-on-demand-platform aan te gaan bieden. KPN meldt aan Tweakers dat de zender op 16 mei de lucht in zal gaan, waarschijnlijk op kanaal 23. Alle content zal voorzien zijn van Nederlandse ondertiteling en BBC First zendt 24 uur per dag uit. Er komt ook een hd-versie beschikbaar.

Klanten die Interactieve TV bij KPN afnemen zullen de nieuwe BBC-zender zonder meerprijs in hun pakket krijgen. BBC Worldwide zou de zender ook via andere tv-aanbieders willen gaan aanbieden, al dan niet als betaalzender, maar het bedrijf heeft daarover nog geen nadere mededelingen gedaan.

Met BBC First wil BBC Worldwide naar eigen zeggen Brits kwaliteitsdrama gaan aanbieden, zoals Sherlock, Silent Witness en Wolf Hall. Nederland is het eerste Europese land waar BBC First beschikbaar komt. Buiten Nederland is de zender al in Australië te bekijken. Voor de Nederlandse markt zal de programmering wel aangepast worden. Zo zouden bijvoorbeeld crimeseries in Nederland populair zijn.

Update 30/4: BBC First zal ook in hd beschikbaar komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-04-2015 • 09:45

58

Reacties (58)

58
54
41
1
0
0
Wijzig sortering
De ondertitels zullen wel weer inbakken in het beeld zitten :( Ik spreek en versta engel prima, ondertitels leidden alleen maar enorm af (wat voor mij al een reden is om engelstalige series niet op nederlandse zenders te kijken).

Met de techniek van tegenwoordig (nou ja, al jaren eigenlijk) is het toch triviaal om de ondertitels "los" mee te sturen, je zet ze aan in je ontvanger als je die wilt hebben. Zo heb ik ooit (15 jaar geleden?) via de satelliet Taquilla gekeken, spaanse betaalzenders. Daar kon je kiezen voor originele geluid of nagesynchroniseerd, wel of niet ondertitels in engels of spaans; die hadden het tenminste begrepen hoe het moet. Nu de nederlandse kanalen nog...
Satelliet en kabel gebruiken DVB, dat gebruikt bitmap ondertiteling net zoals bij DVD het geval is. Bij moderne implementaties van interactieve TV over OTT heb je meestal alleen de beschikking over WebVTT = plaintext ondertiteling, en dan zijn OCR-based converters erg prijzig. In de VS is dit afgevangen door REC 608/708 ondertitelsporen die in MPEG transport streams meegestuurd kunnen worden (en dus ook in je OTT), maar in de EU bestaat er geen praktische standaard om DVB-ondertitels te embedden.

De industrie heeft hiervoor workarounds gemaakt zoals SMPTE-TT bitmap over XML, maar ook dat staat nog in de kinderschoenen. Vandaar dat bij de transcoding meestal de ondertitels ingebrand worden.
Helaas heeft KPN nog steeds niet uitgevonden hoe men de mogelijkheid kan geven om ondertiteling en geluidssporten te selecteren. Ik vind het onbegrijpelijk hoe moeilijk dit kan zijn. Ik begrijp het verhaal van lekkere kwal niet helemaal, maar volgens mij hebben de kabelaanbieders wel gewoon de mogelijkheid om dit te doen?
Kabel en satelliet zijn domme streampijpen, waarbij de aanbieder (BBC bijvoorbeeld) er desnoods extra audio en/of subs bij doet. De tussenliggende doorgeefpartijen doen hier verder niets mee.

Interactieve tv = een internetdienst. Meestal niet voor het hele internet maar alleen het WAN van de provider, maar draait wel op IP en meestal met simpele webservices zoals HTTP. Daarvoor moet de dienst dus ingest uitvoeren van losse programma's naar een formaat dat het kan opslaan en aanbieden naar de clients, een beetje zoals YouTube dat met elke clip doet. Het probleem zit in het omzetten dan de subs in de (DVB) stream die ooit is uitgezonden, en het webstreaming formaat dat de interactieve tv gebruikt. Dat laatste is meestal plaintext, het eerste bitmap.
Je kan in DVB ook Teletext encoded subtitles meesturen, dus dit klopt niet helemaal. Dit wordt onderandere al gebruikt door de BBC voor de ondertiteling op BBC 1 HD.
BBC gebruikt op hun kanalen ook gewoon DVB-subs en die zien er ook een stuk leuker uit dan teletext in zwarte balken. Het probleem is juist dat interactieve tv meestal geen DVB gebruikt en dus zal de ondertitelaar dit op een manier zo aan moeten bieden dat het mee-gestreamd kan worden. Dat is dus een probleem (=kosten) ten opzichte van inbranden.

Een extra argument is ook vaak dat het de content watermerkt voor de NL markt, waardoor broadcasters in schimmerige landen niet ff makkelijk de content kunnen capturen en zelf gaan aanbieden.
Ik vind ondertitels wel handig als ik bekaf ben en toch hier in Engeland televisie wil kijken. Maar goed, zoveel nagesynchroniseerde televisieprogramma's die niet kinderen als doelgroep hebben zijn er niet veel op de Nederlandse kanalen...
Ach ja met techniek van tegenwoordig moet je ook pakket kunnen samenstellen met zenders die je ook daadwerkelijk kijkt.
basis tarief x aantal zenders.

no offense maar ik kijk geen Duitse of Arabische zenders.
Nu nog Nederlands...
MIjn eerste taal is gelukkig engels en lees ik de ondertitels niet. Kan mij wel voorstellen als je dat gedaan hebt van kinds af aan dat het eigenlijk een automatisme is en inderdaad afleidend.
Bij bbc 1,2,3 en 4 kun je de subs aan/uit zetten. Maar geen Nederlandse ondertiteling uiteraard.
Anoniem: 375601 29 april 2015 10:12
Ik vind dat BBC First wel in HD beschikbaar moet zijn. HD is in 2015 standaard.
We zitten al opgescheept met BBC Entertainment wat ook slechts in matig SD kwaliteit is.

Een nieuwe zender beginnen in SD in 2015 vindt ik een grote blamage en de BBC zegt hoge kwaliteit na te streven.
Ze maken alle programma's al jaren in HD en sommigen al in 4K, dus ik zie geen enkele reden om nog met zielig SD aan te komen in 2015.
In het standaardpakket is BBC One niet eens in HD....
BBC One / Two wordt gewoon aangeleverd in HD kwaliteit en ook in HD door steeds meer providers (oa Ziggo en Caiway) doorgegeven. Een groot deel van het land kijkt BBC One en Two dus wel degelijk in HD.
Dit bericht gaat over KPN en derhalve had ik het ook over het standaardpakket van KPN Interactieve TV.
Een nieuwe zender beginnen in SD in 2015 vindt ik een grote blamage en de BBC zegt hoge kwaliteit na te streven.
Vanuit de BBC is ook gewoon een HD zender.
Blijkbaar maakt KPN een keuze.
Zal KPN dan ook een HD variant nog uitzenden, of alleen SD?
Nog niet in HD helaas :( .
Dan snap ik niet dat ze überhaupt de moeite nemen de zender door te geven.
Gezien hoeveel mensen er toch naar SBS9 en/of RTL Crime e.d. kijken ( ook niet in HD ) . zal er toch genoeg animo zijn. Het streven is natuurlijk om zoveel als mogelijk in HD uit te zenden.

Dit gaan we de komende maand ook zien, steeds meer zenders, zonder bijbetaling in HD.
Ik vraag me af in hoeverre dat daadwerkelijk geld.

Een zender als 24kitchen is een niche-zender van FOX, en doordeweeks kijkt daar bijna geen hond naar.
Marketing-technisch kun je wel een bepaalde meerwaarde creëeren omdat het een erg specifieke markt is. Kook- en bakproducten zijn interessant en kun je toch een zender kostendekkend maken.

Uitbreiden van zenders heeft naar mijn mening meer te maken met behoud van markt dan met nieuwe markten aanboren. RTL7 en Veronica, net5 en SBS9, etc etc.

Deze extra zender zal een nummertje worden in de lijst waar waarmee je maar een heel kleine markt bediend.

https://kijkonderzoek.nl/...temid,133/file,dt-0-1-0-p
Getuige het (lage) kanaalnummer kan je er vanuit gaan dat het om SD-kwaliteit gaat.
Oftewel gewooon BBC Entertenment met een andere naam en iets anders geprogrameerd.
BBC Entertainment is an international television channel showcasing comedy, drama, light entertainment, reality and children's programming (some regions only) from the BBC, ITV, Channel 4 and other UK production houses.
BBC First gaat geen programma's van Channel 4 en ITV uitzenden. Ook comedy, reality en jeugdprogramma's zullen waarschijnlijk niet worden uitgezonden. Er is dus wel een verschil.
Maar ik pak gewoon gratis met een schotel alle genoemde zenders in HD uit de lucht...

Voor mij biedt KPN dus niets nieuws... de programma's die ze daar uitzenden kijk ik al jaren...
Als je bij KPN zit, krijg je alle BBC-varianten al binnen (geldt dacht ik ook voor UPC/Ziggo, correct me if i'm wrong). Het verschil zit er met name in dat hier ondertiteling aan toe wordt gevoegd. Als je de ondertiteling niet nodig hebt, en deze dus louter beschouwd als vervuiling van het beeld, dan gaat deze zender niets voor je betekenen.
Om nog maar te zwijgen over de bagger kwaliteit die KPN doorgeeft. De BBC zenders op de schotel lopen over het algemeen tussen de 13 en 19mbit en dit zie je echt terug!

Ondertiteling is inderdaad beeldvervuiling. (maar nog altijd beter dan die nasynchronisatie ellende wat die Duitsers doen...)
Anoniem: 221563 29 april 2015 10:53
Kanaal klinkt niet slecht. Stiekem maakt de BBC aardig wat kwaliteits series. Luther, Sherlock, Doctor Who om maar even een paar populaire te noemen.
Precies de naam die ik direct in het lijstje miste; Dr. Who.

Hoewel die altijd traditioneel op BBC1 te zien is, en later pas naar andere zenders(Syfy, BBC entertainment) doorgeschoven word.
Gezien het voorgenomen zender nummer (23) vraag ik me af of er nog meer geschoven gaat worden. Op 23 zit nu BBC1, op 24 BBC2.
Hoewel de naam BBC First anders suggereert, lijkt me dat de BBC dit niet in gedachten had als vervanger van de huidige BBC 1 maar als aanvulling, het zou raar zijn al KPN er dan voor zou kiezen om door te geven als
23 BBC First
24 BBC 2
"Voor de Nederlandse markt zal de programmering wel aangepast worden. Zo zouden bijvoorbeeld
crimeseries in Nederland populair zijn."

Zucht, houd het gepeople dan nooit op in tv land?
Anoniem: 375601 29 april 2015 10:22
Jawel, maar niet met Nederlandse ondertiteling, kijkt voor mij toch wat makkelijker. Dus wil het graag zien in HD met Nederlandse ondertiteling.
Voor de Nederlandse markt zal de programmering wel aangepast worden.
Echt ZO irritant is dit, waarom denkt de content industrie steeds dat we gelokaliseerde content willen ? We leven dankzij het internet in een globale gemeenschap, daarbij hoort ook dat TV zenders overal ter wereld beschikbaar zijn met identieke programmering. Als je op discussiefora wilt meepraten over je favoriete series zonder spoilers kan dat alleen als je illegaal je afleveringen download. Kijk b.v. naar Game of Thrones op HBO, waarom niet gewoon 1 set HBO kanalen die gewoon overal ter wereld op exact hetzelfde tijdstip exact hetzelfde uitzenden ?
Nou ja, wat de tijden betreft kan ik denk ik wel heel makkelijk een reden bedenken: Tijdzones.
Game of Thrones om 20:00 in Amerika (eventjes oostkust als uitgangspunt nemend) uitzenden betekent dat het om 2:00 's nachts in Nederland uitgezonden wordt. Prime time is natuurlijk niet op de hele wereld op hetzelfde moment, dus dat zal niet gaan werken. Tuurlijk heb je altijd diehards die midden in de nacht TV gaan kijken, maar een TV zender zal in principe als doel hebben om hun populaire programma's op prime time uitgezonden te krijgen zodat de meeste mensen tegelijk kijken.
Euhm, BBC (British Broadcasting Center). Brits. Engeland. Tijdverschil -1 uur t.o.v. van hier... Ik denk dat ik dat uurtje wel overleef.... :o
Klopt, maar laat mijn reactie nu toevallig net op een post geweest zijn van Aaargh die het dus over HBO had, en dus niet over BBC First... ;)
Anoniem: 221563 @TheKmork29 april 2015 14:21
In Amerika is dat al helemaal een ramp met al hun verschillende tijdzones. Waar het avond programma voor het ene deel van het land al om 18.00u begint, is het elders pas om 20.00u
Anoniem: 80466 @Aaargh!29 april 2015 10:42
Echt ZO irritant is dit, waarom denkt de content industrie steeds dat we gelokaliseerde content willen ?
Omdat dat ook zo is. Zenders die meer op Nederland gerichte content hebben doen het beter qua kijkcijfers.
Jij bent gewoon niet er representatief voor Nederland (net als de meeste tweakers) op het gebied van mediaconsumptie.
Zèèr waar. Ben zo blij dat ik als 12 jarige ben begonnen met Engels te leren. Kijk alleen nog maar bbc en al jazeera. Maar voor de meeste mensen zijn RTL en SBS nog wel relevant.
Ja, handig, kan je al je favoriete series van 3 tot 6 uur 's nachts gaan kijken. Daar heeft zowat niemand wat aan.
Dan maak je 2 zenders, eentje die gelijk loopt en eentje die X uur uit de pas loopt ivm de tijdzone.
Ze moeten gewoon overgaan op alles op demand. Oftewel Netflix en dan alles tegelijk uitbrengen. Dan kan je alles kijken wanneer je wilt.
Exact. Het hele medium televisie is eigenlijk zo verschrikkelijk achterhaald. Mijns inziens kleven er meer voordelen als nadelen aan. Je moet op een bepaalde tijd voor de buis gaan zitten om een programma te kunnen zien. Overdag zijn er geen interessante programma's en 's avonds zijn er vaak genoeg belangrijkere dingen te doen. In mijn geval zou ik voor 10 Euro meer per maand kunnen overschakelen naar Horizon box, maar dat weiger ik. Gevolg is dat als er een keer wat interessants is je dat mist of om een bepaalde tijd thuis moet zijn.

Verder zie je dat het medium televisie nog geheel verweven zit aan bijv. ADSL, Kabel- en glasvezelleveranciers. De techniek om het los te koppelen bestaat (IPTV). Het aanbod is echter karig. Het mooiste zou zijn als de programma's van een bepaalde dag wordt klaargezet (m.u.v. live uitzendingen natuurlijk), die je op een tijdstip dat het je uitkomt kunt starten.

De content industrie blijft conservatief hangen naar een gruwelijk oud concept. Televisie kan toekomst hebben, maar niet wanneer het roer danig wordt omgegooid. Op dit moment is de enige reden dat het nog bestaat de alternatieven te versplinterd zijn.
[...]

Echt ZO irritant is dit, waarom denkt de content industrie steeds dat we gelokaliseerde content willen ?
Niet gelocaliseerd, maar aangezien kostuumdrama's in NL niet populair zijn, zullen die minder worden uitgezonden, daarvoor komen meer afleveringen crime of SF in de plaats
Het gaat erom dat er afgespeeld wordt op de kijker toegespitst, in plaats van zoals omroep max - alleen maar 50+ tv
Het gaat erom dat er afgespeeld wordt op de kijker toegespitst, in plaats van zoals omroep max - alleen maar 50+ tv
Juist, en dat is dus fout. BBC First zou gewoon overal ter wereld exact dezelfde stream moeten zijn. Als je dan een lokaal kanaal wil dan geef je die maar een andere naam, dit is gewoon irritant en verwarrend. Je ziet b.v. (online) een reclame voor een nieuwe serie op AMC... maar die blijkt dus niet te zien in Nederland.

We hebben hier HBO, maar dat is niet dezelfde HBO als in b.v. de VS. Idem met Fox, AMC, Discovery, etc.
KRO kan dus wel in pakken met al die detective series..
Of wat meer Scandinavisch inkopen?
Geef ons toch gewoon BBC Red Button zoals ze in GB hebben! Zo irritant bij sport zoals snooker dat ze wegschakelen en dat je het dan nergens kan zien (met het BBC commentaar althans). Wij krijgen met UPC/Ziggo BBC 3, BBC 4 en BBC World maar dat zijn allemaal 'internationale' zenders die niet aansluiten op BBC 1 en BBC 2 :(

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 23 juli 2024 23:07]

De red button zit op een satelliet kanaal, niet interactief maar je kan het met een schotel en een dvb-s ontvanger wel zien. Het aantal RB kanalen wisselt wel eens bij evenementen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.