Gerucht: spraakassistent Cortana komt ook naar Android en iOS

Microsoft is van plan om zijn spraakassistent Cortana ook naar smartphones en tablets te brengen die op iOS en Android draaien. Dat meldt persbureau Reuters. Ook zou Microsoft aan een slimmere versie van de spraakassistent werken.

Microsoft hintte er al eerder op dat Cortana uiteindelijk niet aan Microsoft-platformen voorbehouden zou zijn, maar Reuters weet op basis van niet bij naam genoemde bronnen concreet te melden dat het om iOS en Android gaat. Wanneer Cortana naar die mobiele besturingssystemen wordt uitgebreid, is echter nog niet duidelijk. Eerder kondigde Microsoft al een desktopversie van Cortana voor Windows 10 aan; aanvankelijk was de spraakassistent enkel in Windows Phone te gebruiken.

Daarnaast wil Microsoft Cortana slimmer maken en beter laten inspelen op wat de gebruiker op een bepaald moment waarschijnlijk wil zien. Het 'project Einstein' moet ervoor zorgen dat gebruikers bijvoorbeeld wordt gewaarschuwd dat ze de deur uit moeten om op tijd op het vliegveld te komen, doordat de assistent merkt dat de gebruiker een vliegticket heeft geboekt en bepaalt hoe lang het rijden is naar het vliegveld.

Microsoft kondigde eerder al een desktopversie van Cortana aan.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-03-2015 • 14:35

79 Linkedin

Reacties (79)

79
78
63
1
0
0
Wijzig sortering
Microsoft is de laatste tijd goed bezig vind ik. Alleen wanneer komt Cortana nou eens in meerdere talen??
Which languages does Cortana support?
This depends on which Lumia Windows Phone OS version is currently installed on your phone.
OS version 8.10.14219.341 or later: Chinese, English (UK, US, Australia, Canada and India), French, German, Italian and Spanish.

Alleen op Nederlands zullen we nog wel even moeten wachten.

[Reactie gewijzigd door sonna op 13 maart 2015 14:46]

Het vervelende is dat ze je de keuze niet geven. Ik hoef geen Nederlandse Cortana, geef mij maar een Engelse.

Hetzelfde met de Xbox One, indien je regio op België staat kun je de taal niet op Engels zetten en dus ook geen spraak gebruiken....
Ik heb ook het liefst mijn telefoon gewoon op Nederlands staan en dan mag Cortana wat mij betreft gewoon Engels zijn. Helaas kan die combinatie niet. Nu heb ik gekozen voor regio en taal EN(UK). UK omdat je dan het metrische systeem hebt en tegenwoordig ook temperatuur standaard in graden Celsius.
Nederlandse namen uitspreken in het engels is waardeloos, ik ondervind die problemen nu met mijn carkitt in het engels.
Ik wacht op de nederlandse sprekende siri welke ong 3e kwartaal uitkomt.
Alleen voor ios danwel te verstaan.
Bron? Dat Siri voor Nederlands uitkomt in het 3e kwartaal?
Zit in iOS 8.3. Bron oa onemorething.nl
Heb momenteel de beta draaien en het zit er echt in.

[Reactie gewijzigd door died73 op 13 maart 2015 18:58]

Volgens de berichten komt 8.3 al uit in april.
Kan niet wachten hierop
Alleen zijn je zoekresultaten zelden in het Nederlands. 't Is nog verre van optimaal.
Je kan geen engelstalige interface willen die je in het nederlands van antwoorden voorziet ...
Jawel hoor. Ik heb mijn iPhone in het Engels en kan in het Nederlands vragen stellen aan Siri. Die in het Nederlands antwoordt. iOS 8.3
Anoniem: 80466
@minid13 maart 2015 16:58
Een engelstalige Cortana is moeilijk om tegen te communiceren qua namen.
Remind me to call Jeroen/Lieke when I get home of iets dergelijks begrijpt ze niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 13 maart 2015 17:00]

Daarom heb ik veelgebruikte contacten nicknames gegeven, zoals 'my wife, 'my mother' etc. Heel handig
In de auto kan ik nu helemaal handsfree bellen: "hey Cortana. Call my wife, home, on speakerphone"
Werkt geweldig!
Google doet het door te vragen wie je wife is. Daarna is het gekoppeld. Slimme zet
Ik vermoed dat je een Lumia 930 hebt ("Hey Cortana")?

Zelf heb ik een Lumia 830 en zou graag weten hoe ik Cortana kan activeren in de wagen. Momenteel heb ik nog geen aansluitingen (geen aux, geen bluetooth) en ik zou graag zo'n upgrade laten doorvoeren dat ik Cortana ook kan gebruiken. Ondanks "Hey Cortana" niet zal lukken, ben ik op zoek naar eventueel een bluetooth-knop oid om dit door te laten gaan.

Toevallig een idee van hoe dit zou kunnen gaan?
De knop op de 830 vind ik iets te omslachtig om in te drukken tijdens het rijden, ik werk met een flipcover en mijn 830 kan nergens stabiel liggen.
Idem met Health. Kreeg zo'n MS fitness band van een collega, maar helaas - je MAG (zelfs via offline installer) die Health app niet installeren hier. Eikels.
Anoniem: 526466
@hichelay13 maart 2015 15:00
Ze zijn heel goed bezig. Alleen snap ik deze zet niet echt...
Het zou toch krachtiger voor hun zijn als dit perfect in windows10 geïntegreerd zou zitten om zo gebruikers nog meer initiatief te geven om hierop over te schakelen nu deze gratis is en de drempel al zo laag is...

Het is natuurlijk wel zo, hoe meer gebruikers hoe meer feedback ze krijgen om het tot in de puntjes Af te krijgen... Zou het mss een tijdelijke strategie zijn om mensen afhankelijk te maken van deze assistent en nadien die zijsprongen af te sluiten zodat windows bovenaan uitkomt bij het aanschaffen van een nieuwe 'personal' computer.
Dus buiten het Windows platform is de Cortana 'ervaring' zodanig dat je er een goed gevoel bij krijgt, maar niet zo goed als op het Windows platform?
Anoniem: 526466
@EvilItSelf13 maart 2015 16:10
Ik snap niet echt waar je dat uithaalt o.O
Cortana is Cortana ongeacht welk platform.. Ik snap niet welk voordeel Microsoft eruit haalt om dit op andere platforms uit te brengen (dan hun eigen Windows-omgeving).
Als het al gebeurd (en het zal mij niet verbazen aangezien MS nog steeds van hart uit een software company is. Kijk maar naar andere apps die gelanceerd zijn in het verleden op iOS en Android) doen ze het denk ik om voorproefjes te geven aan mensen die nu bij iOS of Android zitten en zo dus hopen veel gebruikers over te krijgen. En ik heb zo'n gevoel dat dat met Windows 10 nog wel eens kan gaan gebeuren... ;) Het gaat MS er voornamelijk om dat je hun software gebruikt ongeacht welk platform, dit in tegenstelling tot... uhm een bedrijf genaamd Google.
Nou omdat je bij een windows phone toestel de taal van het OS moet instellen. Waardoor (imo) dat behoorlijk nadelig kan zijn. Niet dat m'n Engels slecht is maar je moerstaal is toch prettiger.

Anderzijds, Google wil geen apps maken voor Windows phone (mooi denk microsoft), dan rollen wij wel het "zoeken 2.0" uit.

Cortana heeft zich oa al flink bewezen tov de concurrentie dus ms zit op de goede weg! nu nog de restricties eraf zoals de taal instellingen om cortana te kunnen gebruiken.
Voorbeeld: Je kan vanuit het lock screen van de iPhone niet rechtstreeks een opdracht geven aan Cortana. Je komt dan automatisch bij Siri terecht. Cortana is namelijk op de iPhone gewoon een App en die kan je openen en kan buiten zijn container niet gebruikt worden. Terwijl deze bij Windows 10 volledig geïntegreerd is op een handige methode.
Daar haal ik dat dus weg.
Cortana maakt ook gebruik van hun Bing search engine. Waardoor deze ook meer gebruikers heeft en doorheen de tijd betere resultaten kan voorleggen in andere landen buiten de vs naar wat ik heb gehoord dat een stukke beter daar werkt dan momenteel in europa
Hoe groter de gebruikersgroep hoe krachtiger het systeem wordt. Vooral als je machine learning inbouwt.

Verder moet je denk ik wennen aan het idee dat Microsoft cross-platform gaat en niet meer Windows focused is.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 13 maart 2015 17:46]

Dat is de klassieke positie van een underdog. Die moet zich draaien in elke bocht die de concurrentie doet.

Microsoft kan het zich niet veroorloven om:
- De MS band enkel beschikbaar te houden voor WP want dan zal hij niet verkopen (terwijl het wel een prima smartwatch is)
- Google kost wat kost moet ondersteunen op WP aangezien hun Hotmail/outlook.com aandeel op een laag pintje staat)
- Office moet beschikbaar stellen voor Android en iOS om zo hun positie van marktleider in Office toepassingen niet te dreigen te verliezen aan Google Docs.
- Hun licenties voor kleine laptops praktisch gratis weg geeft om zo weinig mogelijk terrein te verliezen Chrome OS
- Windows 10 gratis weggeven aangezien Apple hetzelfde doet met hun OS. Al gaat hier vaak de vergelijking niet op aangezien Apple veel verdient aan de hardware. De perceptie van de gebruiker is natuurlijk het feit dat er geen terugkerende kost is bij Apple, maar bij Windows wel (ookal is de gemiddelde aankoopwaarde van een Windows machine lager als van een Mac).
- ...

Dat ze goed bezig zijn is dus eenvoudigweg omdat ze hiertoe worden gedwongen. Eenmaal je de positie van marktleider kan bemachtigen kan je je weer gedragen als een $^ùµ)àµù.
Laten ze eerst maar eens wat meer inspanning leveren om Cortana voor het Nederlandse platform beschikbaar te maken. Leuk die zijsprong naar concurrerende OS-en maar ik zou nu werkelijk wel eens een NL stem willen gaan horen op diverse Windows OS-en.
Je snapt hopelijk wel dat het voor een internationaal bedrijf als Microsoft veel interessanter is om hun afzetmarkt in één klap te vertienvoudigen, in plaats van veel R&D-tijd (en geld!) stoppen in het ontwikkelen van een spraakassistent voor een niche-markt als de Nederlanders? Als er al een NL-versie komt, staat deze onderaan het prioriteitenlijstje omdat er simpelweg weinig mensen Nederlands spreken.

[Reactie gewijzigd door MTDjassen op 13 maart 2015 15:13]

Daarbij een toevoeging dat de meeste Nederlanders daarintegen wél Engels spreken, dus minstens de helft van deze Nederlanders gewoon gebruik van Cortana kan maken.

Die van mij staat ook op Engels UK (Oké, ik heb dan ook een beetje het accent) maar die verstaat vlekkeloos alles wat ik zeg. Zolang je de tonen maar een beetje goed hebt.

En Cortana kent bijvoorbeeld ook gewoon Nederlandse supermarkten. Ik heb nu net even een test gedaan en vroeg Cortana 'Give me walking directions to the nearest supermarket'. De opties:
- Lidl
- Wouda Bakkerij
- Action (Oké, dat is niet echt een supermarkt)
- Lokale winkelcentrum (Hasselo)
- Jumbo
- Aldi
- Emté
- Albert Heijn
- etc.

Dus het is gewoon bruikbaar in de locatie Nederland, alleen niet in de Nederlandse taal. Maar zoals MTDjassen al aangaf is Nederland gewoon een relatief klein land met niet heel veel bevolking, en al helemaal weinig WP gebruikers. Dit is voor Microsoft dus gewoon totaal niet interessant, terwijl ik schat dat minstens de helft van de Nederlanders de dienst gewoon zou kunnen gebruiken als ze willen.
Precies, ik gebruik Cortana ook tot grote tevredenheid (vrijwel) dagelijks voor allerhande reminders en dat werkt prima. Ik geef toe dat het MS zou sieren als ze cortana gewoon standaard beschikbaar maken, zonder dat je je regio-instellingen zou moeten aanpassen, maar 't is een kleine moeite.
De meeste Nederlanders kunnen zich voor Engelstaligen verstaanbaar maken. Over het algemeen met een sterk accent (bijv. onze premier) of 'steenkool' Engels. Ik lees alleen maar Engelstalige boeken, maar goed spreken is niet zo gemakkelijk als hier gesteld wordt.
toch zo'n 28 miljoen :P
Ja, en halverwege 2014 had android 1 miljard actieve gebruikers, en er zijn minstens 800 miljoen iOS devices verscheept. Je begrijpt dat 28 miljoen Nederlands dan, met alle respect, een zeer kleine markt is die relatief weinig aandacht krijgt. Zeker als je erbij bedenkt (zoals Fero hieronder schrijft) dat minstens de helft van NL'ers gewoon de Engelse Cortana kan gebruiken.
Ik versta gewoon Engels, maar vreemd genoeg praat ik zo goed als nooit Engels.
Ik heb geen zin om net ff teveel te moeten nadenken hoe ik iets in het Engels tegen Cortana of Siri of wat ook moet zeggen.

Ik vind dat zoiets in je eigen taal moet werken en de drempel zo laag mogelijk moet zijn.
Ik wil gewoon zonder er teveel bij hoeven na te denken iets dan ook kunnen zeggen.

Daarnaast is het toch apart dat als ik opdracht geef om een berichtje te sturen naar mijn vader of vriendin bijv. en ik dat in het Engels moet doen.
Dat ze het berichtje dan ook in het Engels krijgen.

En Siri komt nu ook in het NL, en hoe je het ook wendt of keert, 28 miljoen potentiele klanten kun je niet negeren.
Dat die niet als eerste worden geholpen snap ik, maar uiteindelijk kunnen ze die 28 miljoen niet links laten liggen.

Nederlands is daarnaast de 12e taal op het internet las ik op http://taalunieversum.org/inhoud/feiten-en-cijfers

[Reactie gewijzigd door Daejji op 13 maart 2015 15:46]

Ik ben het in princiepe met je eens. Echter moet een groot bedrijf als dat hun prioriteiten zetten, en ontwikkelen voor 28miljoen mensen waarvan een kleine 5% ook daadwerkelijk een Windows Phone heeft een nogal beperkte ROI. Treurig, maar helaas.

Ik gebruik Cortana nu op m'n telefoon ruim een half jaar en merk dat ik er zo af en toe gebruik van maak om herinneringen vast te zetten. Maar dat doe ik dus met text invoer, en dan werkt dat best prima.
Maar als het straks in Win 10 zit doet het er niet toe dat er maar zo weinig Windows phone gebruikers zijn in Nederland, dan komt daar in een klap alle xboxen, tablets, bands, labtops en desktops bij.

Ik hoop stilletjes op de introductie van de Nederlandse Cortana met Windows 10. Achter de schermen zullen ze toch ook werken aan een Nederlandse versie hiervan. Even doorbufflen met dat team en je hebt hopelijk ook een Cortana in het nederlands
Anoniem: 145867
@Katiko13 maart 2015 18:35
Uhm niet alle laptops en desktops gaan in een klap updaten naar Windows 10 hoor. Beetje te overpositief bedacht.
Ik denk dat veel bedrijven na XP lang blijven hangen bij Windows 7. En veel gebruikers ook.
Omgekeerd denk ik weer dat jij het te somber in ziet.
W10 is gratis het eerste jaar, voor alle niet-bedrijf licenties.
Waarom zou je in dat eerste jaar niet overstappen als de recensies goed zijn en 10 net zo makkelijk/hetzelfde werkt als 7, met een betere veiligheid en meer opties?
Bedrijven zullen inderdaad een ander verhaal zijn, die kunnen niet gratis upgraden.
Toch verwacht ik daar ook een grote overgang als blijkt dat 10 hetzelfde werkt als de net aangeschafte 7, zonder compatibiliteitsproblemen, en met wellicht een flinke discount voor bulklicenties dat eerste jaar.
Als systeembeheerder zit je denk ik toch liever op de veiligste/laatste versie van een OS en helemaal als dat voortaan gratis geupgrade wordt.
Anoniem: 145867
@Teijgetje14 maart 2015 18:27
Maar de gewone consument met Windows 7... die zullen hun laptop gewoon gebruiken met hun spullen erop en zullen echt niet W7 upgraden naar W10. Daar zijn ze niet technisch genoeg voor. En vaak willen ze het ook niet omdat het nu goed werkt.

Dus ja, je ziet het veel te positief in. Kijk ik naar mijn ouders iMac heeft ook nog steeds dezelfde OSX als dat ze hem gekocht hadden. Terwijl de updates gratis zijn. Mijn ouders zijn gewone gebruikers en niet IT geeks.

En zo zal dat ook gebeuren bij Windows 7 PC's van gewone gebruikers en niet volgens jou onrealistisch beeld. Beetje kijken naar de gewone gebruiker dan alleen geeks is ook beter. Niet alle computer gebruikers zijn gelijk IT minded. Misschien denk jij zo, maar stap eens uit de IT wereld en je zult zien dat de gewone mensen niet zo houden van upgraden naar iets nieuws. Zijn ze bang dat hun spulletjes kwijt raken en dergelijke.... e-mails weg en weet ik het niet wat bij hun in hun hoofd schiet.

Dus voor bedrijven W7 naar W10? Nee gaat niet gebeuren.
Voor de "gewone" gebruiker van W7 naar W10? Nee voor het grootste gedeelte niet gebeuren zoals ik hierboven daar argumenten voor gaf.
De mensen die wat meer van PC's af weten? Ja, die zullen denk ik veelal wel naar W10 upgraden, zeker als het gratis is. Maar deze groep is niet zo groep als de eerste twee groepen. Dus veruit de meeste mensen zullen niet upgraden naar W10.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 14 maart 2015 18:30]

Ik verwacht niet dat iedereen gelijk overstapt na release.
Maar zo somber als jij voorspiegelt met je ouders en OS X, "we updaten niet gratis want het gaat goed", zie ik het ook niet.
Iedereen wil, lijkt mij, gewoon zo veilig mogelijk op internet/computeren, en als dat gratis kan en je kan het OS blijven bedienen zoals je altijd gewend was (= opzet W10)......waarom niet?
En uiteindelijk zal toch iedereen (moeten) overgaan op W10, gezien dat het laatste OS is dat Microsoft als nieuw uitbrengt,
Verder worden het gratis upgrades/updates zoals bij OS X (= OS tien, what`s in a name ;))
De gebruiker die zich informeert wat W10 nu eigenlijk is zal daar ook op uitkomen, dat hij uiteindelijk toch naar 10 moet en dat 10 hetzelfde werkt als zijn vertrouwde XP/Vista/7, en waarschijnlijk vlak voor het eind van het gratis jaar de upgrade uit voeren als de recensies goed zijn.
Om voortaan (device EOL) de laatste/veiligste versie van W10 gratis te kunnen draaien.
Je vergelijkt nu aantallen telefoons met talen. appels met peren.
Maar goed, ik begrijp heus wat je bedoelt.
toch moet je niet altijd zo denken en vergelijken. 28 miljoen kan je heel wat aan verdienen. Een aantal grote talen ondersteunen ze al. Dus het gaat nu om alle relatief kleinere talen, en daar hoort NL ook bij.
Ik verwacht eigenlijk dat NL Cortana bij W10 zit en anders kotm het in 2016.
Ja, ik begrijp wel dat de vergelijking enigszins mank gaat, maar het geeft de massa's aan waarin wordt gedacht, en daaruit kan ik prima beredeneren dat MSFT eerst een uitrol naar android en iOS ambieert, en dan als parallelle ontwikkeling ook werkt aan ondersteuning van marginale talen. Het is geen of/of, maar en/en. Hardware-lover bracht het echter alsof ze eerst aan NL moeten werken, en dan dit soort ontwikkelingen zouden moeten doen. Daar ben ik het niet mee eens.
Wie zegt dat MS eerst dit doet en daarna extra talen toevoegt? Het kan heel goed zijn dat bij W10 ook meer talen zitten, inclusief NL. Hier is alleen nog geen nieuws over. MS kan net zo goed aan beide tegelijk werken.

[Reactie gewijzigd door enomiss op 13 maart 2015 15:47]

Waarom? engels vind ik ook goed hoor... En tja, ik begrijp MS wel hoor, beter om eerst gewoon zo veel mogelijk devices te kunnen bedienen dan eerst zoveel mogelijk talen, die talen komt wel..
Gaaf! van alle praat gestuurde assistenten vind ik Cortana toch wel de meest intressante, en (voor zover ik tot nu toe heb kunnen zien) hij ze lijkt ook het beste in staat om relaties tussen verschillende woorden in een zin te leggen.

Ben benieuwd, zou het graag op mn Android toestel willen proberen als ik daar de kans tot krijg.
Zit die live vertaling die Microsoft een tijdje geleden liet zien trouwens ook in Cortana? of is dat een los project?

[Reactie gewijzigd door 434365 op 13 maart 2015 14:39]

Ik vind Cortana al interessant omdat het echt een persoonlijkheid aan je smartphone geeft. Ik had niet verwacht dat ik daar zoveel waarde aan zou hechten maar het voegt zeker wat toe. In dat opzicht heeft Microsoft echt iets erg goed gedaan.

Ik heb een tijdje Windows Phone gebruikt, en daarmee ook Cortana (US Region/Text/Speech), maar ben naar Android terug gegaan vanwege de wat uitgebreidere mogelijkheiden Business wise (Gmail, Agenda maar ook synchronisatie en applicaties die ik veel gebruik die niet verkrijgbaar waren op Windows Phone). Maar ik mis Windows Phone nog heel erg soms, de performance / het vloeiend werken, mis ik nog dagelijks en dan krijg ik toch de kriebels het weer te gaan gebruiken, maar praktisch wilt het niet werken hoe ik het ook probeer, ik lever toch wel functies in.

Ik hoop dat Windows 10 de doorslag gaat geven die het platform nodig heeft. Google Now en Siri kunnen niet op tegen Cortana. Google Now werkt goed, en geeft veel informatie op momenten dat je het nodig kunt hebben, maar het bestaat alleen uit 'kaarten', het wordt erg oppervlakkig gebracht. Bij Cortana werk je meer met een persoonlijkheid, en dat maakt het opeens een stuk leuker om met je smartphone te werken soms.
Wat me vooral tegenvalt van de spraakbesturing van Android is hoe ontzettend "dom" hij is, en hoe ontzettend vertragend de noodzaak voor internet verbinding is. Hij snapt bijna nooit wat ik wil. Als ik zeg "Listen To Paolo Conte" dan verstaat hij elk woord wel, maar gooit hij het in een Google search en gaat het internet op. Doe ik "OK Google Next Song", dan gooit hij de zoekterm "next song" in een Google zoekopdracht |:( Ook als ik op GPRS zit wil hij elk spraakcommando eerst internet op gooien, waarna na een minuut wachten ofzo eindelijk het bericht komt "kan geen contact maken met Google" - terwijl er helemaal geen internet connectie nodig om een lokaal mp3'tje te spelen.

Basically, ik ben zwaar zwaar teleurgesteld in de voice control van Google, zeker omdat als je de lange lijst aan beschikbare voice commands bekijkt, het heel wat lijkt. De praktijk is echter zo ontzettend slecht. Cortana is ook niet perfect maar werkt tenminste fatsoenlijk lokaal op je telefoon, en snapt ook het verschil tussen een commando en een zoekopdracht.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 maart 2015 15:51]

Anoniem: 145867
@Dreamvoid13 maart 2015 18:44
Eigenlijk moet je het zo niet bekijken. Het is allemaal bagger in Nederland.
In Amerika is Google Now eigenlijk gelijkwaardig aan Cortana. Het is wel zo dat Google Now iets minder persoonlijker qua persoonlijkheid. Google Now springt er boven uit als het gaat om daadwerkelijk goede informatie geven wanneer je het nodig hebt. Ik persoonlijk heb toch liever het laatste... dan een paar leuke grapjes als je bepaalde dingen vraagt. Maar dat ben ik.. ik heb liever wat nuttigs.

Om nou te zeggen dat de 1 beter is als de ander is niet waar. Kijk maar naar allerlei VS filmpjes tussen de verschillende diensten.
https://www.youtube.com/watch?v=4Trq7AvtoEY

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 13 maart 2015 18:47]

Anoniem: 145867
@Isheara14 maart 2015 18:24
De beste is zoooo relatief he. Terwijl jou post specifiek doelt op buitenlandse talen. Terwijl er andere facetten zijn die zo'n spraak assistent "de beste" maken.

Dit noem ik "cherry picking". Zoek maar op... zo kan ik ook wel de beste zoeken van iets.
Ik post een link naar een onafhankelijke test. Op basis van deze test komt Siri er als beste uit.

Als jij wilt cherry picken kom dan maar met een onafhankelijke test waaruit het tegendeel blijkt.

Cortana is er niet in het Nederlands, Siri in het Nederlands is in beta fase....op welke taal wil jij dan vergelijken.

Ik begrijp niet goed welk punt je probeert te maken.....

8)7 8)7

Kijk voor de grap ook nog even hier....zelfs Cortana gebruikt een iPhone ;-)

http://uk.businessinsider...prefer-iphone-2014-9?r=US

[Reactie gewijzigd door Isheara op 14 maart 2015 19:19]

Voor de WK was je anders beter af met Cortana, Siri twijfelde vaak wat. ;)
Doe ik "OK Google Next Song", dan gooit hij de zoekterm "next song" in een Google zoekopdracht |:(
Is die zoekopdracht van de variant "I'm feeling lucky"?

Indien ja, brb registreer even nextsong.com en kwak er een of andere Android-malware op. :9
Siri komt strax uit in het nederlands, iets wat al redelijk uniek is voor spraakassistent
Ik ben niet zo apple minded maar dit is toch wel een positief iets. 9/10 keer worden we overgeslagen omdat de markt te klein is.
Als ik het goed heb is Cortana een service dat in de cloud draait op de servers van Microsoft (net zoals Siri bij Apple). Hierbij verstuurd je (mobile) device zeer veel gegevens van je naar de cloud. Deze gegevensstroom is vele malen interessanter en lucratiever dan het verkopen van hardware (Lumia) of een OS (Windows 10). Dus het aanbieden op verschillende platformen is eigenlijk een hele logische stap.
Cortana is itt Siri en Google's Voice Control veel meer lokaal, ook zonder internet verbinding werkt die nog erg goed. Google's voice control is praktisch onbruikbaar bij trage/geen internetverbinding, zelfs om lokale dingen te doen als muziek spelen, navigeren of bellen.
Hier een uitleg over hoe het ontwerp is van Cortana mbt lokaal en in de cloud uitvoeren van bepaalde opdrachten:

http://channel9.msdn.com/...rt-De-Smet-Rx-and-Cortana

Begrijp ook niet alles wat hij zegt maar je krijgt wel een redelijke indruk van de complexiteit van dit alles.
Volgens mij levert Apple het bewijs aan Google dat het verkopen van hardware (ipv diensten) bijzonder lucratief kan zijn ;)
Om even heel flauw te doen. Apple verkoopt helemaal geen hardware. Apple verkoopt ook een dienst, een idee, een stijl. Op dezelfde manier als dat een Louis Vutton tas een vermogen kost terwijl als op dezelfde tas het V&D logo zou staan, dezelfde tas maar een schijntje zou kosten. Idem dat een blikje RedBull vele malen duurder is dan de energy drank van de Aldi terwijl de inhoud hetzelfde is. Het product (de hardware) is hier volledig onderschikt aan het merk (het idee, het gevoel, de uitstraling) Ze leveren wel hardware, maar dat is eigenlijk dus helemaal niet het product.
Je hebt helemaal gelijk hoor, maar dat probeert de rest ook te doen. Alleen is Apple daar vele malen beter in ;)
Ik zie wel als nadeel en waarom het niet echt veel gebruikt gaat worden op iOS is dat het nooit geïntegreerd gaat werken als Siri.

En ondanks dat de Nederlandse Siri nog niet zo'n uitgebreide vocabulaire heeft als haar Amerikaanse zus kan ik er al erg veel mee op beta 8.3 en zie zelf het kritiek op dit niet.
En waarom zou het niet geintegreerd gaan werken als siri? En misschien werkt Cortana wel fijner dan siri, weet jij veel....
Omdat Apple ervoor zorgt dat Cortana niet integreert? Gesloten platform he ..
Ga er maar vanuit dat niet alle functies via Android en iOS te gebruiken zijn. Gewoon standaard marketing om mensen te verleiden uiteindelijk helemaal over te stappen of er zeker van te zijn dat Cortana op hus laptop / desktop ook verder kan integreren met de mobiele telefoon, ongeacht welk OS. Hun geweldige Microsoft Band, die hopelijk hier ook snel te krijgen is, werkt ook met deze platforms.
Niets mis mee, had net nog een discussie met een collega over hoe Windows Mobile eigenlijk 10x beter was dan Android, en smartphones de laatste jaren alleen maar debieler lijken te worden, dus ik ben erg te spreken over Windows10, waarin het lijkt dat we terug gaan naar hoe het was ten tijde van Windows Mobile, en dan nog een paar stapjes verder.

Maarja, ik word oud.
MS zal dit wel moeten doen aangezien genoeg mensen dadelijk een W10 PC hebben met Cortana, maar met een iPhone of Android telefoon. Als MS Cortana op de PC wil laten schitteren moet de telefoon ook meegenomen worden, ook al is deze van een ander platform.
Dit zou een goede zaak zijn. Niemand heeft een Windows Phone en Cortana énkel op de desktop is een stuk minder zinvol dan Now of Siri énkel op de telefoon.
Kan niet wachten. Siri is al sinds de introductie een drama. En ja, mijn Engels is uitstekend, het is ook mijn tweede moedertaal...
Zolang er geen ondersteuning is voor de Nederlandse taal interesseert het me geen zier op welk platform ze het wel en niet uitbrengen. Dit geld overigens voor alle spraak gestuurde software.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee