Voorstel: gebruikers mogen in EU 5MB per dag roamen zonder extra kosten

In het huidige voorstel van de Europese Raad voor het afschaffen van de roamingkosten staat dat gebruikers tot 5MB per dag mogen roamen uit hun eigen bundel. Daarmee lijkt het 'afschaffen van de roamingkosten' uit te lopen op het niet helemaal afschaffen van die roamingkosten.

Boven die 5MB mogen providers aan consumenten hetzelfde tarief berekenen dat klanten moeten betalen aan andere providers tijdens het roamen, zo staat in het voorstel dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het persbureau impliceert dat die grens in het voorstel is opgenomen onder druk van landen waar providers lagere prijzen hanteren, omdat ze bang zijn dat die providers door het afschaffen van de roamingkosten hogere prijzen gaan vragen in het thuisland.

De limiet van 5MB per dag is bij lange na niet genoeg om de gemiddelde Nederlander in het buitenland op dezelfde manier te laten internetten als in het thuisland. Het gemiddelde dataverbruik van Nederlanders ligt inmiddels tussen 300MB en 500MB per maand, oftewel tussen ongeveer 10MB en 17MB per dag. Grootverbruikers hebben per dag nog veel meer nodig.

Het is onbekend hoe het uiteindelijke voorstel eruit komt te zien. De Europese Raad onderhandelt nog met de lidstaten van de Europese Unie en het 'kabinet' van de EU, de Europese Commissie. Wanneer en of de Europese politiek de roamingkosten zal afschaffen, blijft onduidelijk.

De Europese Commissie wil de roamingkosten graag geheel afschaffen om van de hele EU een grote telecommarkt te maken met meer concurrentie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-02-2015 • 10:52

185 Linkedin

Reacties (185)

Wijzig sortering
Maar dit is een voorstel van de Europese Raad, een club van eerste ministers van de lidstaten.
Het roaming idee kwam uit de hoek van de EU Commissie en Parlement. De gene die echt EU wetten en richtlijnen opstellen. Het is dus nog niet een gelopen race.

Toch ben ik benieuwd of de EU tegen de lobbyisten druk kan uit de telekom hoek. Dit voorstel is een lachtertje, misschien dat 5mb per dag voor lichte gebruikers nu goed genoeg is... maar heel snel zal het te weinig zijn. Helemaal als je kijkt wat we nu al verstoken, en met 4g zal het alleen maar meer worden.
Wanneer je ook geblokkeerd wordt is het niet zo'n probleem. Dan kan je gewoon je e-mail nakijken.

Maar bv google als navigatie gebruiken lukt dan weer niet.

Waarom niet gewoon uit je bundel, desnoods is 1 mb 1.5 mb in het buitenland.
Google Navigatie werkt ook als je de kaart vooraf downloadt voor de regio waarin je zult verblijven en daarna data uitzet. Wel worden plaatsnamen/straatnamen dan niet meer uitgesproken. Niet heel praktisch maar op de fiets en zeker te voet wel bruikbaar.
Maar dit mag niet overal. Landen als Japan, maar ook bijv Spanje, staan het downloaden van kaarten officieel niet toe waardoor dit dus in Google Maps ook niet werkt.
probeer osmand - ken je kaarten downloaden gebaseerd op open street maps, kostenloos
probeer anders even HERE van Nokia, ook offline navigatie en gratis..
Probeer een papieren kaart: die doet het altijd, waar je ook bent.
niet als je de verkeerde mee hebt, net als bij offline navigatie ;)
Ja, maar zijn de meeste kaarten niet voor een compleet land? :p
meestal wel, in de VS weer niet, gaat dan meestal per staat (uit eigen ervaring)....
True, maar in de VS is de dekking weer zo dramatisch dat je beter een tomtom kan kopen :p 4G heb je eigenlijk alleen in de grote steden op een bruikbaar niveau.
Sowieso mag je blij zijn in de USA dat je enige ontvangst hebt om al te kunnen bellen....laat staan 4g.....

[Reactie gewijzigd door Isheara op 18 februari 2015 22:20]

(..) Het roaming idee kwam uit de hoek van de EU Commissie en Parlement. De gene die echt EU wetten en richtlijnen opstellen. Het is dus nog niet een gelopen race.
Binnen de Europese Unie is het enige orgaan dat regelgeving kan initieren de Europese Commissie. Dit voorstel gaat naar het Europees Parlement en de Europese Raad. Die geven beiden hun mening over het voorstel. Zijn zij het met elkaar eens, dan gaat de regelgeving in. Verschillen Parlement en Raad van mening, dan geeft de Raad uitleg over zijn positie, waar het Parlement vervolgens over gaat beslissen. In deze kwestie heeft de Raad een uitleg gegeven over de positie, waar nu het Parlement op moet reageren.

Overigens vind ik het heel interessant dat deze wetgeving niet allang van kracht is. Het valt prima te beargumenteren dat de roamingkosten een schending van de dienstenvrijheid zijn. Ze belemmeren de interne markt. Dat er nu wetgeving ontwikkeld wordt om roamingkosten af te schaffen, vind ik een goede ontwikkeling.
Als de wetgeving van kracht wordt zoals de Raad nu voorstelt, is dat nog geen ideale oplossing naar mijn idee, maar wel een waardevolle eerste stap.
Een lachertje? Als extreme gebruiker vind ik dit voorstel toch wel fijn. Dat zou betekenen dat ik fatsoenlijk zonder fratsen kan mailen en appen op vakantie. En dan heb je aan 5mb per dag echt wel voldoende (of je moet foto's en filmpjes willen appen).

Van mij mag dit voorstel er zo snel mogelijk er doorheen gedrukt worden.
Een lachertje vind ik nog zwak uitgedrukt. Dit is een voorstel om van te huilen. 5 MB met 4G snelheid. Op max speed zit je binnen een seconde of wat door je datalimiet heen.

Nee ik ben pas tevreden als datalimieten op mobile devices worden totaal worden afgeschaft. We leven toch niet meer in het stenen-/inbel-tijdperk?
Overlaatst nog even gewoon google maps in het buitenland gebruikt, 25MB was er absurd snel door :(
Dat vind ik wel heel knap van je dan. Zoveel gebruikt Google Maps niet.
Anoniem: 601896
@MeNot218 februari 2015 11:07
Het data gebruik van Maps kan heel laag zijn:Aan de andere kant, als hij een heel gebied voor het eerst inlaad dan kan een stukje data zo over de 20mb zijn.
Een tip is om het kaartgebied over wifi te downloaden en op te slaan. Helaas ben je dan wel beperkt in de grote van het gebied. In London was een gebied vna 10x10 km al over de limiet van de app de laatste keer dat ik er was.
Goede tips, alleen als niet-technisch persoon weet je dit meestal niet.
Vrijwel iedereen gaat met het gebruik van Google Maps dus in no-time over z´n bundel. En Google Maps is juist iets wat je gebruikt in het buitenland..
Dat komt omdat Google z'n best doet om features te verbergen. Vroeger was het een Maps labs feature die je los kan installeren, daarna was het duidelijk hoe (vanuit menu) en wat je kon cachen (10x10km vierkant rond middelpunt van je map) en gecached had (je zag de 10x10km vierkanten op de map). Nu: onderaan de search pagina en je krijgt geen feedback over of je view wel te cachen is anders dan steeds maar proberen. Verder heb je geen weet van stukken die je al gecached hebt.
Op zich zou handmatig cachen ook niet nodig moeten zijn.
Hoe weet Maps waar je naartoe gaat? Cachen van de laatste gebruikte kaart doet Maps al automatisch als het goed is, maar als op vakantie er enige afstand zit tussen je hotel en bestemming voor die dag moet de gebruiker het toch handmatig doen.
Is dat nu niet juist wat Google Now voor jou zou kunnen doen? Hij weet adhv je calendar waar jij de volgende dag bent en waar jij dus kaart materiaal offline zou willen hebben. Helaas is dit soort vergaande integratie er nog niet.
Nogal verborgen, maar "OK maps" werkt prima voor mij.
http://www.wired.com/2014/02/offline-google-maps/
Maar ook dan cached hij slechts het gebied dat zichtbaar is op het beeldscherm. "OK Maps" is exact dezelfde functie als de offline beschikbaar functie in de menu's.

Offline navigeren over een stuk van 200km is gewoon niet te doen met Google Maps, gelukkig zijn er genoeg alternatieven die ook nog een betere navigatie bieden.
Daarom moeten mensen goed voorgelicht worden dat offline navigatie (sygic/tomtom en dergelijken) in het buitenland verstandiger is als google maps.
De oplossing lijkt me eerder dat die 5MB gewoon veel meer wordt.. 50MB of zelfs onbeperkt..
Google Maps heeft zat voordelen, zoals de ´discover´ functie waardoor je leuke restaurants maar ook attractieparken etc kan vinden, de kleinste dingen staan erop! Ook heb je fileinformatie etc.

En het gaat uiteraard niet alleen om Google Maps, dat is niet het enige wat veel MB´s gebruikt.
waarom de moet er zoveel gedownload worden in het buitenland?
er zijn zat offline met een klein stukje online voor de speciale zoekvragen.
Here is er een mooi voorbeeld van. is gratis en kan volledig offline werken. of als je dat zou willen met een beperkte download ook de verkeersinfo binnen halen.
dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is moet niet een probleem van de provider/telekomboer maar van de misbruiker.
Google Maps is niet de enige app die veel MB's verbruikt.
Google services doet dat ook.
Als je dat draait.
Yep heel leuk als je phone automatisch update maar NIET als je in Amerika bent :( dat kost namelijk geld.
Hardstikke mooi dat Google Maps je al die voordelen bied.
Maar als jij die voordelen graag wilt, waarom zou een ander (provider) daar voor moeten gaan betalen?

En ja naast Google Maps zijn er nog meer programma's dat data gebruiken. Hier geld natuurlijk het zelfde voor.
Tomtom is verleden tijd. Maar Nokia HERE is best goed..
Lekker boeiend welke offline navigatie er gebruikt word. Dat is totaal niet waar deze discussie over gaat.
Je hoeft eigenlijk maar een keer in je appartement of thuis de map op een bepaald zoomniveau te doorlopen, dan laad ie de kaart in de cache. Zo heb ik het ooit in Rome gedaan, werkte prima!
Behalve dat je bijvoorbeeld net als op iOS niet weet wanneer het OS de cache flusht. :o
Ben een keer in Jordanië van Perta naar Wadi Musa aan de Dode Zee en Kerak genavigeerd met de Apple Maps app. In Hotel via wifi de navigatie gestart en mobiele data uit. Ging prima.
Denk dat je de navigatie app wel op de voorgrond moet houden om alles in de cache te houden.
In Google Maps kan je een offline map van een gebied laden. Heb dat ook een keer geprobeerd maar zonder mobiele data navigeren lukte me niet. Weet niet of ik iets fout deed, maar kwam er niet uit hoe dat moest.

Neem tegenwoordig in buitenland gewoon mijn TomTom mee. Vind ik toch prettiger om mee te navigeren.
Of je download een goede navi app op je telefoon....bv SYGIC.

Goedkoop en ook offline kaarten (van TomTom).

Nu tijdelijk zelfs 50% korting, zodat je wereldkaarten hebt voor maar €50,-- incl levenslange updates....

[Reactie gewijzigd door Isheara op 18 februari 2015 21:58]

Ben bekend met Sygic, die had ik op mijn oude Nokia N900 :)
Gebruik alleen liever een losse TomTom, die apps gebruiken nogal veel stroom.
Dat kan inderdaad ook wel een vertekend beeld zijn. Terwijl je Google Maps aan hebt heb je een internetverbinding lopen. Als er vervolgens van alles en z'n moeder gaat lopen syncen, updaten, bijwerken en naar huis bellen over de de maat van je onderbroek dan zou het eventueel op kunnen lopen.

En dat is jammergenoeg waar geen rekening mee word gehouden. Zodra je "online" bent heb je als standaard huis-tuin-en-keuken-gebruiker totaal geen controle meer over wie wat op internet loopt te doen. Je hebt immers als htk-gebruiker overal akkoort geklikt en hebt geen appje erop waarbij je selectief toegang geeft per individuele app...
Dat vind ik wel heel knap van je dan. Zoveel gebruikt Google Maps niet.
toch wel...google maps hybrid satellietfoto's gebruiken zoals bijvoorbeeld een stad van bovenkant te bekijken en of streetview gebruiken...

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 18 februari 2015 11:28]

TomTom kost 40 euro, werkt prima en geen gedoe. Ik vraag me alleen af hoelang ik updates blijf krijgen.
Als je al een smartphone hebt, zie ik niet in waarom je nog een TomTom erbij zou kopen. Er zijn genoeg offline navigatie-applicaties. Sygic heeft ons goed voorzien in IJsland.

Die €40 kun je dan beter neerleggen voor een goede navigatie-app waarvan de kaarten gewoon up to date blijven en je maar waardoor je maar één fysiek apparaat hoeft te vervangen.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 18 februari 2015 11:31]

Ik dacht dat TomTom tegenwoordig deed met life-time free updates?
Dat kan, maar dan zit je nog opgescheept met een 2e apparaat dat meegesleept en opgeladen moet worden, en uiteindelijk verouderd raakt en vervangen moet worden.
er is ook een TomTom app ipv een hardware device van TomTom, ik denk kwikstaart deze bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Keneo op 18 februari 2015 13:35]

Welke 2e apparaat bedoel jij?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 18 februari 2015 12:30]

Als je al een smartphone hebt, zie ik niet in waarom je nog een TomTom erbij zou kopen. Er zijn genoeg offline navigatie-applicaties. Sygic heeft ons goed voorzien in IJsland.

Die €40 kun je dan beter neerleggen voor een goede navigatie-app waarvan de kaarten gewoon up to date blijven en je maar waardoor je maar één fysiek apparaat hoeft te vervangen.
Ik vermoed dat @kwikstaart de Tomtom navigatie app bedoelt... Ook de door hem genoemde 40 euro wijst daarop :)
Navfree is gratis kan je alle maps van europa d/l, werkt super. Gewoon via gps geen internet nodig.
Ik heb TomTom op mijn smartphone staan. Dat kostte twee jaar geleden 40 euro voor West Europa. Updates zijn totnutoe gratis. Enig nadeel is dat dit 3GB ruimte in beslag neemt, en als je bv een iPhone met 8GB hebt, dan is dit niet te doen. Zelf heb ik een Sd-kaart van 64GB, dus dat probleem speelt bij mij gelukkig niet. Ik gebruik 'm niet veel, maar vind het geld goed besteed.
Leuke is dat apps niet op de SD kaart kunnen, heb het al sinds 2009 op mijn iPhone, nog steeds gratis...
Ik heb ruimte genoeg op het interne geheugen van m'n telefoon voor de apps. Waar het om draait is app-data, zoals de TomTom kaarten en Spotify muziek. Die staan bij mij allemaal op de externe sd-kaart. En daar is ruimte geen probleem.
Och gewoon prioriteiten stellen. Gebruik zelf Sygic en heb alleen de kaarten van landen ingeladen waar ik kom. En wanneer er een trip op stapel staat laadt ik even de goede kaarten in. Is onderdeel van het inpakken van mijn spullen.
Ik heb sygic en moet zeggen dat ik serieus ontgoocheld ben in de werking. Grote omwegen en dat soort fratsen.
Alleen kan het wel even duren voordat je een GPS fix krijgt zonder agps en internet.
Met 5MB per dag kun je heel veel AGPS/internet locations gebruiken voordat je er doorheen bent.....
Maar momenteel is dat dus nog niet zo.
Nooit last van. Hij pakt de gps altijd gelijk ook als het toestel op viegtuigstand staat.
Uiteraard, vliegtuigstand is alles wat zendt uitschakelen.
Heb het al sinds 2009, nog steeds gratis updates...
Waarom heb je niet nokia here gebruikt?
Of de locatie catchen in Google maps
Inderdaad, deze is tegenwoordig ook gewoon op Android beschikbaar. Zijn ook heel veel gratis alternatieven te verkrijgen. Ik vind Google Maps sowieso heel erg overrated als het om kaarten/navigatie gaat.
Inderdaad. Gewoon Be on Road installeren en thuis de landen laden die je nodig hebt. Hierna werkt ie geheel offline. Gewoon gratis in de Play Store te downloaden. Werkt prima! :Y)
Ik heb dit ook wel eens gehad inderdaad! Met Google Maps vliegen de MB's je al snel om je oren. Tegenwoordig gebruik ik in het buitenland slechts Osmand met vooraf gedownloade kaarten.
daar hebben ze andere programma's voor zodat je de kaarten kan downloaden en offline kan navigeren:P
Bij Google Maps moet je er voor zorgen dat satelliet-view uitgeschakeld is. Als je de gewone kaartweergave gebruikt dan is het dataverbruik zeer laag. Zoals eerder werd vernoemd kan je ook de kaartgegevens downloaden voor offline gebruik. Als je wil navigeren dan heb je wel een dataverbinding nodig.
Dan kan je misschien beter Nokia Here maps installeren. Werkt offline.
https://www.here.com/app/en/?L=6
5mb? 1x instagram openen of foto uploaden en je bent al over die 5mb heen.. of bedoelen ze dat je alleen die 5mb mag gebruiken voor het ontvangen van E-mail? want websites vandaag de dag, mobiel of niet nemen veel meer data in met alle javascript en CSS en dergelijke.


Ik denk dat een gemiddelde limit van 100mb per dag toch wel haalbaar moet zijn zonder extra kosten?

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 18 februari 2015 10:54]

100 MB gratis per dag? Dat wil ik in eigen land ook wel ;) Niet goed gelezen :(

Maar OT:

5 MB per dag is op vakantie toch prima? Als je op vakantie gaat, dan ga je toch niet de hele dag met die telefoon in je klauwen zitten? Dan vier je toch vakantie (zon, zee, strand, musea, excursies, etc.)? Ik heb de telefoon nauwelijks aan staan, terwijl ik van de baas best mag internetten op vakantie. Die 5 MB per dag is prima voor een kleine foto via Whatsapp, even je mail bekijken zonder bijlagen en Nu.nl checken of er nog wat gebeurd is. Ik ga niet om elke scheet een foto sturen naar het thuisfront of iedereen op facebook laten zien dat ik weg van huis ben. Daarnaast, de laatste 5 jaar dat ik op vakantie ben geweest had ik gratis wifi in het hotel / huisje / resort. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk.

Toevoeging
@Hieronder: ik snap ook dat er andere redenen zijn om naar het buitenland te gaan dan alleen vakantie. Ik vraag me de must af van meer dan 5MB. Je kunt bepaalde zaken ook vóór je reis al regelen (Google Maps, bijvoorbeeld, ik plan dit vaak al vooruit en je kunt er dan offline mee werken). Daarnaast, als ik op familiebezoek ga in het buitenland, dan heb ik géén internet nodig. Die verbinding deel ik dan wel met mijn familie aldaar.

Oh en bij een zakenreis betaalt de baas toch? En volgens mij zit je dan nog steeds in een hotel met wifi of whatever.

Begrijp ook niet verkeerd, in principe zou (mobiel) internet een algemeen beschikbaar iets moeten worden, vind ik. Zoals water.. of lucht. We zijn er met z'n allen wel een beetje verslaafd aan geraakt. En ik ben ook helemaal voor het afschaffen van roamingkosten. Ik zit gewoon hardop te typen waarom ík persoonlijk geen enkel probleem heb op vakantie of voor zaken met roaming.

EDIT: Gedownmod? Omdat ik een andere mening heb? VOlgens mij is het niet zo dat mijn post irrelevant is of niets toevoegd. Wat zijn mensen toch snel op hun teentjes getrapt!

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 18 februari 2015 11:55]

Betaald de baas toch!

Meen je dat nu serieus?
1 De klant betaald jou salaris en kosten. Niet je baas.

2 De hoge kosten verstoren de concurrentie als jij 2 weken in het Buitenland werkt dan kan dat zomaar 1000+ euro telfoon kosten opleveren.
Waardoor je baas zich uit de markt prijst of te weinig overhoud om jouw salaris te kunnen betalen.
Als de baas zegt dat je in alle redelijkheid gebruik mag maken van Internet in het buitenland (je bent immers voor hém op zaken), dan is er toch niets mis mee? Daarnaast mag ik ook privé gebruik maken van internet en ook in het buitenland. Als je baas een beetje handig is, dan heeft hij daar gewoon een collectieve bundel voor. Dat zal voor een kleinere werkgever niet te doen zijn, maar voor mijn werkgever (>5000 werknemers) kan het prima uit.

EDIT @hieronder: Het behoort tot m'n arbeidsvoorwaarden. Daarnaast, ik zeg ook niet of ik het te pas en te onpas gebruik; ik gebruik internet in het buitenland van de zaak waarvoor het bedoeld is. Daarnaast, en als je mijn tekst had gelezen, had je dit ook geweten: als ik in de hotelkamer zit, dan heb ik gratis wifi van het hotel en gebruik ik ook daadwerkelijk dat, dus geen kosten voor de baas. Maar feit blijft dat als ik voor mijn baas naar het buitenland moet en daar moet internetten, dat mijn baas dit ook moet faciliteren. Dat ik incidenteel een whatsapp stuur of whatever, dat mag gewoon. Maar ik ben ook niet zo gek dat ik tig MB aan foto's ga versturen met de telefoon van de baas. Ik zeg alleen: Als je voor zaken in het buitenland zit, dan moet je baas dit soort dingen faciliteren. Point made?

Laat jij je leaseauto ook staan omdat je kosten voor de baas wilt besparen? Kom nou eens even, mr. Saint.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 18 februari 2015 15:21]

Reactie op je edit,

Mijn reactie op jouw is vanwegen het feit dat jij een denkwijze hebt van iemand die denkt dat PZ zijn salaris betaald.

Het gaat er omdat je baas/bedrijf hoe groot die ook is extra kosten moet maken voor buitenland gebruik. Dan kan buitenland gebruik in het niets vallen als je de hele rekening bekijkt.

Maar dan nog heeft jouw baas met 5000 medewerkers aanzienlijk meer kosten Door buitenland gebruik wat zijn concurrentie positie zwakker zodra hij de grens overgaat met zijn handel. Wat uit eindelijk weer ten kosten gaat van jou salaris.

Daarom zijn roaming kosten slecht en zou vanuit de EU verboden moeten worden.

Dan krijg een gelijke level plating Field. Dat is toch het doel van de EU ?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 18 februari 2015 16:44]

Het is maar goed dat je niet mijn medewerker bent.

Je bent niet voor je baas opzaken. Je bent voor een klant in het buitenland aan werk en jij wil dat graag doen omdat je je werk leuk vindt. En baas help jouw faculteren in wat je leuk vindt om te doen. En om te zorgen dat de klant krijgt wat hij wil.

Natuurlijk zijn er bundels en andere mogelijkheden maar het blijft voor een werkgever extreem duur. Daarom vraagt hij of je er schappelijk mee om wil gaan omdat hij weet dat je het nodig hebt in buitenland en hij niet om de kosten heen kan...

Het is 1 Europa, 1 economische zone waar gelijke concurrentie mogelijk moet zijn. En Een werkgever tegen de zelfde kosten zijn diensten in bijv Duitsland of België moeten kunnen aanbieden. Roaming kosten creëren een demografisch kosten nadeel zodra je ook maar 1 meter de grens overgaat.

Voor bedrijven in Venlo valt bijv in eens de halve markt weg omdat over de grens werken extra tol en mobile kosten opleveren. Afhangeklijk van het bedrijf lopen die kosten op.

Internet gebruik is voor bedrijven vaak hoger in buitenland dan in Nederland.

Mensen moeten meer uitzoeken omdat ze daar de weg niet kennen. Vaker telefoonische overleven hebben omdat ze niet even bij een collega langs het bureau kan schieten.
Plus dat bellen wel uit gezamenlijk bundel kan maar niet tegen onnet tarief gaat de bundel gaat dus sneller leeg en baas moet moet dus veel meer inkopen. Dan alleen binnen Nederland het geval zal zijn.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 18 februari 2015 15:17]

Anoniem: 310408
@xbeam18 februari 2015 15:48
2 De hoge kosten verstoren de concurrentie als jij 2 weken in het Buitenland werkt dan kan dat zomaar 1000+ euro telfoon kosten opleveren.
Ja, en vliegkosten, 250 euro per dag aan hotel, 200 euro aan eten, drinken, taxi etc. Een zakenreis is een kostbare zaak, maar geloof me, de kosten voor communicatie is niet iets waar een normale werkgever zich erg druk over maakt. Wellicht in jouw ervaring is dat allemaal veel geld, dat kan. In mijn omgeving zijn het gewoon kosten die je moet maken om geld te verdienen. Zolang het merendeel aftrekbaar is maakt het allemaal niet ewrg veel uit.
Onzin jouw verhaal gaat al niet meer op als we het nu gewoon over de timmerman jan de klusser die in een grens gebied woont

Voor hem zijn telfoonkosten in het buitenland een grote kosten post. Wat ze van weerhoud over de grens te ondernemen Deze ondernemers hebben helemaal geen hotel kosten en vlieg kosten. Een dagje over de grens werken kost zoon bedrijf al een paar tientje. Mailen,bellen, navigatie, lokale bouwmarkten zoeken.

mkb in grens gebieden zijn de grootste buitenland gebruikers.

Plus dat ik nu even ga klokenluiden ;-) .
Het buitenland bellen kost een provider geen cent meer.

Roaming partners zijn afspraken dat ze elkaar de AirTime niet factureren. Omdat deze tegen elkaar weg te strepen zijn. En wereld zo veel providers zijn dat het niet haalbaar is om ze allemaal te factureren voor soms maar een paar euro. Daarom dwingt de HLR bij het roamen naar een provider waarde dese afspraken mee hebben. AirTime is alleen het radio gedeelte.

En via de Camel funtie in het gsm netwerk (soort van vpn) belt een gebruiker altijd vanaf het thuis netwerk. Dus buitenlandse provider doet niets voor je als in buitenland bent.

Roaming is 100% diefstal

[Reactie gewijzigd door xbeam op 18 februari 2015 16:59]

Ik verstook dus juist op vakantie de meeste data:
-Google Maps
-Whatsapp

5MB is echt een lachertje.. Dat was in de tijd van iMode of WAP een leuke hoeveelheid.
Met huidige 3G / 4G internet kun je dus niet eens je email client / twitter / facebook opstarten want die jaagt er dan ineens een veelvoud van 5MB doorheen.

Echt belachelijk dit.. Duidelijk dat de telecomlobby hier aan het werk is geslagen en de gewone burger benadeeld wordt..
Met huidige 3G / 4G internet kun je dus niet eens je email client / twitter / facebook opstarten want die jaagt er dan ineens een veelvoud van 5MB doorheen.
Net even gekeken. Bij mij kost dat 290 Kb (meest gebruikte Android apps). Als jij daar 5Mb voor nodig heb overdrijf je of moet je je keuze van je applicaties nog een overwegen. Natuurlijk is de snelheid van de connectie van geen invloed op de dataomvang.

Ik denk echter dat je overdrijft om een punt te maken. Niet erg effectief.
"Net even gekeken", right.. In mijn mail box / facebook / whatsapp? :')
Als er op een groepsapp foto's worden gepleurd dan krijg ik die vanzelf binnen..
Facebook laadt alle foto's vanzelf, Twitter ook.
Even zoeken naar een leuk eettentje in de buurt -> veel data..

290Kb is echt niks hoor.. Met Google Maps beetje in en uitzoomen in hybride mode (met satelliet foto's dus)
Alsof je alleen voor vakantie naar het buitenland gaat?
Wat dacht je van bijvoorbeeld familiebezoek, of een zakenreis.
Dat blijft toch van jezelf afhangen. Ik ben het volledig eens met frituurman, zelf ben ik bijna wekelijks op reis voor het werk en heb nog nooit mijn data nodig gehad (ik krijg het niet van mijn werkgever en dat leert je creatief te zijn).

Die 5MB zou ik schitterend vinden om te beginnen, en wie meer wil en een de creativiteit ontbreekt, betaalt toch gewoon lekker...
Maar zelfs als het alleen over vakantie gaat.....

Als ik op vakantie ben, een leuk dagtripje maak en de fotos daarvan met m'n vrienden wil delen dan gaat het dus al mis. 5MB aan fotos is helemaal niets.
Als ik op vakantie ben en een leuk dagtripje wil plannen, even op wat websites rondkijken, is 5MB helemaal niets.

Als men thuis al 10-17MB per dag gebruikt dan is een dagje van 50-100MB op vakantie vrij normaal.
Ik zou niet iedereen laten weten dat ik op vakantie ben. En wat ik al zei, persoonlijk deel ik niet elke scheet op vakantie met vrienden en familie. En al zou ik het wel doen, dan stel ik m'n camera in op een lagere resolutie. Vrienden en familie hoeven de foto niet op posterformaat afdrukken. Goede foto's maak ik wel met m'n Nikon en wanneer ik weer thuis ben, laat ik het wel aan geïnteresseerden zien. Ik heb niet de illusie dat andere mensen mijn hele vakantie willen zien :) Kan er bij anderen vaak ook niet alle geduld voor opbrengen!
Voor vakantie wellicht, maar er zijn nog tal van andere redenen om naar het buitenland te gaan. Ik ben elk weekend in het buitenland voor de motorsport, en het roamen kost me een fortuin op jaarbasis.

Gelukkig heeft Vodafone nu van die 100mb dagbundels waarmee ik de kosten nog enigsinds in bedwang kan houden, maar toch, anno 2015 moet dit toch makkelijk gelijk te trekken zijn lijkt me.
100mb is wel heel ruim, als in Nederland 300-500 mb per maand(!) het gemiddelde is. 50mb per dag lijkt me een meer reële optie, daarmee heb je ook een aardig aantal en zou je er niet in enkele minuten doorheen bij doorsnee social media gebruik.
500 mb per maand / 31 dagen in een maand = 16,12 mb per dag. Ik denk dat 20mb al redelijk ruim is, probeer maar een dag te appen zonder dat je zesentachtig groepschats aan hebt staan: Je geraakt er niet aan.
Ik denk echter dat dit hoe dan ook de prijzen voor roaming gaat doen stijgen. Niet erg positief, want je gaat heel erg snel over die 20 mb heen als je toch per ongeluk iets bent aan het downloaden. Als ze er een cap opzetten die je handmatig moet uitschakelen, lijkt het mij redelijker.
Helaas werkt 500mb/31 dagen niet in dit geval. Een gemiddelde sessie kost makkelijker meer dan 16 mb. Als je een beetje facebooked, of instagram, een paar fototjes en je zit er zo over heen. Waarom het maandelijkse gemiddelde dan toch zo laag is komt denk ik door dat heel veel mensen dat niet dagelijks doen. Die gebruiken op dag 1 50 mb op een dag en op dag 2 1 mb.
Denk ook dat er maar weinig zijn die het een beetje bijhouden. Instagram is alleen grafisch, tinder is ook een app waarmee het hard gaat.

Gezien de media stelt het nog niets voor. Filmpjes zijn nig beperkt zoniet onmogelijk.
Misschien moeten mensen op vakantie minder FB'en en instapgrammen en meer genieten van de vakantie :+ . Ik denk dat 20MB/ p/d voldoende moet zijn op vakantie, het gaat mij meer om communicatie, navigatie & informatie. Nu kost het een fortuin om een beetje te moeten opzoeken welke metro je moet nemen in een grote stad in Europa (als je niet gratis wifi kan vinden of een bundel hebt afgesloten).
Dat gezegd vind ik het voor Europa een beter idee als idd. alles uit een enkele bundel kan komen en wij dus af zijn van de enkele (kartelvormende) providers in Nederland.
Die 300/500 MB per maand is het gemiddeld gebruik in Nederland, maar je gaat er aan voorbij dat ook heel veel data via Wifi wordt afgehandeld in Nederland, met name thuis, op vakantie heb je die luxe vaak niet.
We hebben het wel over 5MB per dag! dat is ruim 150MB per maand voor graties. Hier moet je in NL bij reguliere abbonementen toch minimaal 5 euro voor betalen.

En deze maatregel is gewoon voor het hoognodige. Instagram is dat nou niet echt bepaald. Maar snel een telefoonnr opzoeken, een locatie via maps of een whatsapp bericht/email controleren is zo echt geen probleem meer.

Binnen de meeste hotels heeft men ook WiFi. Daar kan je dan fijn instagrammen en gaan facebooken.
Het is niet zo dat je die 5 MB per maand gratis krijgt. Je kunt tot een limiet van 5MB per dag gebruiken van internet uit je eigen bundel zonder dat je roaming hoef aan te zetten op je telefoon. Als je door die 5 MB heen bent, werkt internet op die manier niet meer, en moet je roaming aanzetten om toegang te krijgen tot internet. Je kosten gaan kosten gigantisch omhoog, en het gaat niet meer vanuit je bundel. daarbij heb je, omdat roaming aanstaat, geen enkele controle over het data gebruik van je apps.

Echt belachelijk concept dit.. kun je nog steeds niet fatsoenlijk navigeren met google maps op je telefoon. die 5 MB ben je al door voor je 100 km Nedeland uit bent..
Dit is niet mogelijk ivm net neutraliteit, hierdoor mogen bepaalde data stromen niet worden voorgetrokken dus ook niet voor email ed. zie ook http://tweakers.net/nieuw...eden-netneutraliteit.html
100 mb per dag is 3 GB per maand. Daar betaal je in NL ook gewoon fors voor. Op moment dat dat in het buitenland gratis zou zijn door middel van roaming mogen ze hier in NL ook gelijk de mobiele internet abbonementen praktisch af kunnen schaffen. Als zwaar gebruiker en actief Ingress speler kom ik aan die 3GB, maar de meeste mensen hebben dit inderdaad bij lange na niet nodig.

Ik ben het met je eens dat 5 MB wel erg weinig is, dat verstookt mijn telefoon al gewoon aan achtergrond data (schat ik zo) en dan heb ik hem nog niet eens aangeraakt. Maar ja ik heb dan ook wel wat meer apps dan de gemiddelde gebruiker.
Als het nou 50MB was dan was het een mini stapje in de goede richting : 5MB is de moeite van het implementeren niet waard.
50MB is 1,5GB per maand, wellicht een beetje overdreven als de meeste consumenten dit waarschijnlijk niet eens in hun bundel hebben.
50 MB / dag is makkelijker te overschrijden dan 1,5 GB / maand hoor. Vooral in het buitenland, waar veel mensen( ik in ieder geval) hooguit een week of 2 verblijven.

1,5 GIG / maand red ik mij prima mee , 50 MB/ dag (laat staan 5 !) op een aantal dagen in de week zeer zeker niet.
Dat ligt eraan wanneer dit dan uiteindelijk doorgevoerd gaat worden. Als dat per 1-1-2017 of iets dergelijks is heeft de gemiddelde gebruiker vast een hogere bundel dan nu. Tegen die tijd is het idee van 5MB per dag is bruikbaar voor een gemiddelde gebruiker ook al weer hopeloos achterhaald.
voor jou misschien niet nee. maar voor mij wel. op vakantie gebruik ik echt niet veel data. hooguit een paar appjes/mailtjes als ik geen wifi gebruik. 99% van de hotels hebben gewoon wifi als je je 20 foto's van je excursie wil delen met je vrienden. het leven in nederland en welk land je ook bent gaat gewoon door. of je nu wel of geen foto's appt naar je vrienden/familie.
Ach om de basisdingen te doen is 5MB volgens mij meer dan genoeg, ongeveer een kwart wat men in Nederland gemiddeld gebruikt. Je kan whatsapp aan laten staan, je kan een paar foto's versturen... Met Opera mini kan je ook nog wel wat minuutjes surfen...Maar je moet inderdaad geen filmpjes gaan kijken of videbellen of dergelijke dingen. Om het nou meteen een farce te noemen echter...

Natuurlijk hoop dat ik dat er meer uitkomt dan slecht die 5MB. Maar dit is toch al beter dan niks ;)
een paar foto's versturen en dan nog whatsappen gaat je dus echt niet lukken. whatsapp zelf gaat al slecht om met datagebruik.
Mijn Whatsapp usage staat op 1,31MB, dat gaat over meerdere dagen en met enkele plaatjes en zelfs 2 stukken spraak. Dat zou dus makkelijk gaan, Whatsapp gebruikt zoveel niet ;)
Vergis je niet. In Nederland zitten gebruikers veel meer op Wifi, waardoor je databundel veel minder snel gaat. Mijn ervaring is dat ik in het buitenland snel100MB+ per dag gebruik (ik had een databundel waarbij dat mocht, helaas niet meer).

Bijkomend probleem is dat als je het roamen aanzet, je telefoon (iig iphone) meteen veel gaat synchroniseren (e-mail, whatsapp, weer, etcetera). 5MB klinkt als iets waar je veel mee kan, maar bij het aanzetten je hier al doorheen bent. Ik zie meer in een redelijk bedrag per MB (2 cent?) dan een cigaar uit eigen doos (de 5MB gratis zullen de meeste gebruikers meer kosten doordat ze er onbewust overheen gaan).
Je kunt in het buitenland ook gewoon free WiFi spots opzoeken?

Op stations, luchthavens, restaurants, bars, winkel(centra), McDonald's etc. is meestal ook gratis WiFi.

Voor noodgevallen gebruik ik via vodafone de alles in een buitenland bundel (of xl indien nodig).

Meestal kom ik gewoon via WiFi wel ergens op internet...
Kansloos!
Het Europees Parlement en Neelie Kroes hadden zo´n mooi voorstel.
Laat ze alsjeblieft dat invoeren en niet dit plan.. :X

Tijd om Europarlementariërs van D66 en GL lastig te vallen dus!
https://d66.nl/mensen/marietje-schaake/

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 18 februari 2015 11:21]

Lees ik het nu goed? Na 5 MB moet mijn provider het tarief gaan rekenen dat geldt in het land waar ik mij bevind?

Dus als ik in Nederland €5,- per 500 MB betaal maar in Frankrijk is het tarief €4,- per 500 MB dan wordt internetten in Frankrijk goedkoper?

Dat zal wel niet zeker. :/
Nee, zo werkt het helaas niet.
Op dit moment betaal je roamingkosten voor die MB´s in het buitenland.
De eerste 5MB valt binnen je binnenlandse bundel (als het goed is) en de rest valt in roamingtarief. Na die 5MB wordt het dus super duur 8)7
was het maar zoon feest :(

nee ze mogen de koste rekenen die het hun kost om het buitenlands netwerk te mogen gebruiken (roaming kosten)
nieuws: Europees Parlement stemt voor 'Nederlandse' netneutraliteit en einde roaming

Hierin stond naar mijn weten geen limiet.. In inedergeval niet zo´n laag limiet.
Dat betekent dat het gewoon uit je normale bundel zou gaan die je in het binnenland ook gebruikt, waar uiteraard wel een limiet op zit, maar mijne is bijvoorbeeld 10GB per maand dus afhankelijk van je bundel kan je dan behoorlijk internetten :)

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 18 februari 2015 11:03]

Er stond niet in dat het uit je normale bundel zou gaan.
Er staat dat er niet excessief meer berekend mag worden aan kosten.

Het verbruik blijft gewoon de verantwoording van de klant, en als dat los voor betaald moet worden, is daar helemaal niets mis mee.
Alleen is 1€ per MB degelijk te hoog, en zou dus die 5ct misschien gewoon als reëel gezien moeten worden.
Zoals T-Mobile het nu doet met de minuten zou ik zelf een leuke stap vinden.
Bv 1GB data waarvan je 200MB buiten het land mag gebruiken en tegen betaling van X bedrag mag je de volledige bundel in het buitenland gebruiken.
T-mobile USA doet het beter.

Je kunt gratis internationaal roamen op 2.5G voor 3G+ moet je bij betalen.
Heb het al vaak gebruikt, ideaal voor whatsapp, google maps, etc.
Waarom kan het vanuit de USA wel en binnen Europa niet?
--
http://www.t-mobile.com/s...-international-plans.html
Travel the world unlimited
Unlimited international data & text in over 120 countries and destinations, at no extra charge. The world is your network.
--
In de USA zijn alleen de tarieven van mobiele abonnementen een stuk hoger dan in NL.

Bij t-mobile USA bv. $ 50 voor 1gb data per maand en ongelimiteerd bellen en sms.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 18 februari 2015 22:07]

Is dit niet deels omdat er flink wat gaten zitten in de netwerken van de mobiele providers in de VS?
Niet alleen buiten de grote steden maar ook in de steden zelf zitten aardig wat gaten.
Dat zou waarschijnlijk wel het resultaat zijn, omdat het dan voor providers aantrekkelijk wordt om aan te bieden in hun abonnement, immers lokkertje voor klanten.
nvm

[Reactie gewijzigd door Renegade666 op 18 februari 2015 11:23]

Dit is bij lange na niet genoeg. Toevallig stond ik dit weekend in Finland, koud, stad die ik niet kende zonder ergens heen te kunnen. Toen heb ik maar even een internetbundeltje moeten bestellen zodat ik tenminste een hotel kon vinden zonder de hoofdprijs te betalen voor het internet, maar voordat je een hotel gevonden hebt ben je al 10MB verder! Belachelijk voorstel, terwijl het zoveel potentie had.

Ach nouja, kun je altijd nog 2 foto's uploaden naar je WhatsApp om te laten weten hoe mooi het weer is
Dit is bij lange na niet genoeg. Toevallig stond ik dit weekend in Finland, koud, stad die ik niet kende zonder ergens heen te kunnen. Toen heb ik maar even een internetbundeltje moeten bestellen zodat ik tenminste een hotel kon vinden zonder de hoofdprijs te betalen voor het internet, maar voordat je een hotel gevonden hebt ben je al 10MB verder! Belachelijk voorstel, terwijl het zoveel potentie had.

Ach nouja, kun je altijd nog 2 foto's uploaden naar je WhatsApp om te laten weten hoe mooi het weer is
Nee, want je zegt zelf dat het koud was

Maar, toevallig in Finland ?
Tja, kan gebeuren, maar om daar nu dus een verhoging voor te krijgen in ALLE abonnementen ( als de roaming niet meer betaald gaat worden, ga je het via het abonnementsprijs afrekenen )

Jij plant niet goed, en ik betaal de prijs ....
Yup, goed geregeld ....
Toevallig als in: toevallig dat ik een situatie had afgelopen weekend waarin ik dit artikel goed kan relateren. Ik stond niet toevallig in Finland :+

Ik ben ook niet tegen een limiet hier op, want anders zouden mensen hier schandalig hard misbruik van gaan maken. Ik zie het zelfs wel gebeuren dat je in het buitenland je abonnement laat afsluiten zodat je dan in Nederland lekker makkelijk en gratis kunt internetten.

Ik zeg alleen dat 5MB te weinig is, als je bijvoorbeeld noodgedwongen ineens op straat staat (zoals ik) en ergens heen moet terwijl je absoluut geen idee hebt van waar je bent of waar je moet/kunt zijn.
Al zou je in een ander europees een abonnement afsluiten, het zou moeten kunnen. Willen we nou één Europa bereiken of niet?
DE financieele kapitalisten hebben de politiek in hun broekzak. Jan met de pet is niet gebaard bij deze multinational conglomeraat, alleen de kapitalisten van deze aardbol.

[Reactie gewijzigd door doublehelix op 18 februari 2015 10:57]

De telecombedrijven moeten ergens hun winst pakken, vroeger was dat op sms berichten, nu internet in het buitenland. Als ze geen extra kosten meer mogen rekenen voor roaming gaan de tarieven voor de bungel gewoon omhoog om het verlies te compenseren en betaald Jan met z'n Sombrero nog steeds hetzelfde en Jan met de Pet die zelden buiten Nederlend reist meer dan eerst.
Ik vind dit een goede stap in de juiste richting en ben ook blij dat het uit je normale bundel gaat. Video's en foto's versturen doe je nog steeds via wifi maar het is fijn als je aankomt in het land en nog even het mailtje terug kan lezen met daarop de gegevens van het hotel zonder daarvoor sneller leeg te lopen dan de taximeter oploopt.
Tenzij je de EU markt open zet waardoor een Nederlander zijn abonnement in een andere EU land (waar echte concurrentie is) kan afsluiten.

Ze hebben jarenlang te veel kunnen verdienen. Als de EU/overheid niet had ingegrepen en ze de afgelopen 5 a 10 jaar niet had gedwongen om de prijzen te verlagen. Zouden we nu nog meer gaan betalen.
Anoniem: 656163
18 februari 2015 12:41
Om te whatsappen is het voldoende :)

Neem een berichten-dienst als Whatsapp: per ontvangen en verstuurd (tekst)bericht ben je minder dan 1KB kwijt. Stel je verstuurt per dag 100 berichten en ontvangt er net zoveel, dan ben je per maand in totaal 100+100 = 200 berichten * 30 dagen = 6000 berichten = 6000KB = 6 MB. Dat is dus 6 MB per maand!

bron:http://eensim.nl/blog/data-verbruik-apps-diensten/
Wat wel is. Dat bij de meeste telefoons, je niet individueel whatsapp toestemming kan geven voor internet maar je hele telefoon begint met synchroniseren. Automatisch beginnen vaak ook je:
 • Email te synchroniseren
 • diverse im'ers in te loggen
 • Advertenties in spelletjes te laden
 • Je cloud applicatie begint met synchroniseren
 • Google play services te synchroniseren
Nu kun je als tweaker binnen de meeste van die apps, hun data uitwisseling wel uitschakelen. Maar is dat niet bij allemaal mogelijk. Vaak kun je het inladen van advertenties in apps niet stoppen, en kun je zonder root ook google play services niet stoppen.
Dan kun je ook mischien per app internet wel of niet toestaan.

https://play.google.com/s...etspark.firewall&hl=nl_NL

https://play.google.com/s...ninstaller.firewall&hl=nl

Scheelt mischien batterij duur,minder reclame en je doet langer met je data bundel.
5MB is voldoende om whatsapp te gebruiken heel den dag door.
Deed het nu zelfs al in het buitenland , 15cent per dag kwijt om gewoon die verbinding open te houden
Zoals door iemand anders gezegd: In het buitenland ben je onbekend en gebruik je het juist meer. Google maps offline opslaan werkt ook niet in elk land.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee