Nintendo heeft 5,7 miljoen Amiibo's verkocht

Nintendo heeft wereldwijd 5,7 miljoen Amiibo's weten te verkopen. De poppetjes worden vooral in Noord-Amerika goed verkocht; in totaal ging 63 procent van de verkochte Amiibo's daar over de toonbank.

Wereldwijd is het figuurtje Link de best verkochte Amiibo, zo heeft Nintendo bekendgemaakt. In Europa en de VS/Canada is Mario op nummer twee te vinden, terwijl in Japan Kirby op de tweede plaats staat. Ook Pikachu doet het goed in de verkopen.

Nintendo heeft de details over de Amiibo-verkopen prijsgegeven tijdens een bijeenkomst voor investeerders. Het Japanse bedrijf liet ook los dat het Amiibo's, waarin een nfc-chip is geplaatst, gaat koppelen aan een nog uit te brengen Wii U-app waarmee oude NES- en SNES-games zijn te spelen. Verder zijn er plannen om Amiibo's in kaartvorm uit te brengen, terwijl ook de compatibiliteit met de nieuwe 3DS-consoles verbeterd moet worden. Zo komt er voor de oudere 3DS-handhelds een externe nfc-lezer/schrijver op de markt.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-02-2015 • 10:45

57 Linkedin

Lees meer

Reacties (57)

57
53
28
0
0
13
Wijzig sortering
Ik ken het systeem. Soort van koppelverkoop systeem wat eigenlijk een hele slimme marketingzet van Nintendo is geweest. Sowieso denk ik dat Nintendo veel meer dan vroeger besloten heeft zich te richten op gezins entertainment en minder op hogere doelgroepen zoals Sony en Microsoft toch meer geneigd zijn te doen.

That said is het natuurlijk zo dat ouders wel weer moeten rekening houden met kinderen die zeuren voor Amiibo's. Voor collectors is het natuurlijk ook een leuk iets; Die hebben dit soort dingen juist heel graag om te verzamelen. De kans is erg groot dat 1 of 2 Amibbo's boxed later heel erg veel waard worden omdat ze minder beschikbaar zijn en meer gevraagt.

@ Chimnino
Ik denk dat het meer is hoe je er tegen aan kijkt. Het is zo dat ik persoonlijk mijn SNES en Gameboy spul gewoon nog steeds gebruik (en verzamel) Het liefste zo mint mogelijk maar als het cardridge only is, who cares. Andere mensen (zoals LGR) hebben alles het liefste zo in tct mogelijk inclusief verpakking. Vaak hebben zulke mensen ze in verpakking en los en doen ze later (als hun leven veranderd door bijvoorbeeld kinderen of zo) hun collectie voor geld verkopen omdat ze de tijd, het geld en de ruimte niet meer hebben.

Maar het blijft een kwestie van voorkeur. Ik doe gewoon graag retrogamen op de originele units en niet op de emulatie (wat ook leuik kan zijn...mits je de SNES console zoals mij hebt aangepast om op je PC te werken)

[Reactie gewijzigd door Auredium op 17 februari 2015 12:55]

Snap niet als mensen daadwerkelijk iets sparen, dat ze het niet gewoon uitstallen. Ik spaar ook vanalles en heb ook mn fair share aan amiibo's maar ook SideShow Collectibles. Maar no way dat ik die dingen in de doos laat zitten. Gewoon mooi uitstallen in een vitrine met lampjes. Anders is het gewoon niet meer dan een investering in de hoop dat het je meer opleverd. Dan koop je het niet omdat je het mooi vind.
Dus je snapt het wel, want je kunt het uitleggen ;) Bedenk wel dat complete sets in de doos het honderdvoudige waard kunnen worden in de toekomst. Het blijft wel geluk, maar ik durf te wedden dat je als leek er meer succes mee kunt hebben dan investeren in aandelen.
Daarvoor worden die dingen toch helemaal niet gemaakt joh... Wat maakt het mij nu uit wat iets waard moet worden? Je koopt het toch omdat je het leuk vind? Je koopt een huis toch ook niet omdat je er later meer voor krijgt? Je koopt het toch omdat je er wilt wonen? Als je alles wat je koopt moet zien als investering in de hoop dat het ooit meer waard wordt, heb je maar een zielig leven en kan je nergens van genieten.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 17 februari 2015 12:36]

Volgens mij zijn er mensen, die huizen kopen, omdat ze later meer waard worden. (Voor de crisis iig) ;)
Allemaal meningen, er zijn zat mensen die het als investering gebruiken, zoals WouterT13 al angeeft er zijn zat mensen die hetzelfde met huizen deden, met enorme hypotheken op twee salarissen, het geld kon niet op en er zaten toch allemaal belastingvoordelen aan (rente aftrek).

Dan vind ik de mensen die de poppetjes sparen en opslaan als investering nog altijd een stuk slimmer dan al die duizenden die nu steen en been klagen dat ze ontslagen zijn en de huizenprijzen gedaald en dat de overheid ze moet helpen. Tsja iedereen hoopt ergens rijk mee te worden en met poppetjes sparen kan je idioot veel geld verdienen, net als de huizenmarkt, je moet alleen geluk hebben.

Persoonlijk zou ik dan ook voor de poppetjes gaan al is het maar erom dat ik me niet zo diep in de schulden moet steken.
Tuurlijk worden ze in doos het hondervoudige waard, echter hoe lang duurt dat? Ik denk wel zo'n 20 jaar... Echter als jeje geld 20 jaar in een niet gegarandeerd item wilt pompen (100 villagers! *O*) loop je wel een groot risico dat er van de 100x waarde niets uitkomt.

Iig. zullen de Wave 1 figuren waarschijnlijk het meeste waard zijn over 20 jaar. Liever een Mario dan een MegaMan.

Trouwens net m'n eerste twee Amiibo's besteld: Mario & Samus. Gaan direct uit de doos... :D
In tegenstelling tot Skylanders zijn amiibo poppetjes niet nodig om een spel te spelen. Bij Skylanders en Infinity zijn de poppetjes noodzakelijk om het spel te spelen.

Naast het genoemde Kart8 en Smash Bros Wii U zal ook Mario Party 10 amiibo's ondersteunen.

Bij Party & Smash worden de amiibo's actief gebruikt, dwz de NFC chip wordt beschreven met gegevens. In Kart, Hyrule warriors en Toad (binnenkort dacht ik) worden er alleen gegevens van gelezen.
Nadeel van het schrijven is dat er slechts ruimte is voor 1 spel. Dus de amiibo wordt voor of Party of Smash gebruikt. Dat is nadeel van NFC.
Dus heeft Nintende van oa Mario, Luigi en Peach nieuwe Amiibo varianten uitgebracht, :)
Correctie, er KOMEN andere varianten. Wat nu uit is, is de Smash Bros reeks (vandaar t smash logo met zwarte rand onder de voeten ;))
niet slecht voor FLC (fysieke local content) maar FLC is imo wel beter dan DLC
Waarom vindt je FLC beter dan DLC? In feite is het gewoon hetzelfde. Het blijft extra content voor een spel alleen heb je bij FLC een leuk figuurtje erbij.
Er is niks DLC aan, of FLC. Je unlockt er in Smash bijvoorbeeld niks mee. Het is puur extra functionaliteit. Je kunt een AI trainen die gekoppeld is aan het figuur. Hoe meer je tegen/met dit karakter speelt hoe beter hij zal worden. Daarnaast voegen ze aan zeer veel kleine "rewards" toe als je ze tegen de controller aan houdt ook bij Third party spellen (wat extra coins). Maar DLC, nee. Je krijgt er niet echt extra content voor.

Het zijn gewoon mooie collectable poppetjes die toevallig ook wat leuke functies kunnen toevoegen aan het spel. Geen echte content unlocken zoals bijvoorbeeld Skylanders wel doet.
Het is gewoon nog slechter als DLC, en nog voor een veel extreem hogere prijs ook nog (vooral als je alle charterer animaties wilt zien)

praat je het goed omdat het van Nintendo is of wat?
Want als je weet hoe kinderen werken betaal je dus als ouder de hoofdprijs met je kind wat maar niet ophoudt met zeiken over het krijgen van meer Amiibo's...
ja kan natuurlijk ook gewoon niet aan je kind geven en alleen geven voor verjaardag.
ik praat het niet goed met Nintendo, ik walg zelfs van ze. maar van DLC walg ik het meest.
Waar heb je het over? Character animaties? Het zijn gewoon collectable figuurtjes. Die kosten altijd 10/20 euro. Daarnaast zijn ze absoluut niet alleen voor kleine kinderen. (juist veel tiener/twintigers kopen ze uit nostalgie)
Wel eens van opvoeden gehoord? Ouderlijke onkunde is niet de verantwoording van een bedrijf...

Welke "Character animaties" heb je het trouwens over? In Smash gedragen ze zich als een soort intelligente CPU's die zich aanpassen aan jouw gedrag. Leuker om tegen te spelen dan een standaard CPU en vervanging voor menselijke tegenstanders.

In andere games unlocked het zaken als een extra kostuum bijv (Mario Kart). Het is geen content die weggestopt is achter een paywall, zoals bij Skylanders.
Misschien heb ik iets gemist, maar wat kan je doen met een "Amiibo"?
settings in opslaan van een personage en die settings meenemen naar je wiiu of een andere wii u of naar je 3ds
Je kan ze inzetten bij spellen als Mario Kart en Super Smash Bros. Het wordt dan een computer speler maar dan eentje (in ieder geval bij SSB) die leert en beter wordt.

Heb er zelf inmiddels ook al 7 thuis staan. Het is leuk om je eigen poppetjes te zien vechten in SSB, maar daarnaast zien de amiibo's er zelf ook goed uit.
Er zit een nfc chip in die ervoor zorgt dat je er dingen mee kunt unlocken in diverse spelen. En er zit een leuk beetje geheugen in zodat je bij 1 spel er een character op kunt slaan.
Nintendo toont Amiibo-poppetjes voor Wii U
Dinsdag 10 juni 2014, tijdje terug al in het nieuws geweest.
De Amiibo-poppetjes kunnen volgens Nintendo gebruikt worden in verschillende Nintendo-games.
Super Smash Bros. 3DS krijgt ondersteuning voor Amiibo na update
Dinsdag 10 februari 2015
Amiibo-poppetjes zijn door Nintendo vorig jaar geïntroduceerd voor de Wii U. Vooralsnog is er nog maar beperkte ondersteuning voor: slechts weinig games ondersteunen de poppetjes. Met Amiibo is het mogelijk om vorderingen ingame op te slaan op het poppetje.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 17 februari 2015 11:03]

Skylanders maar dan van Nintendo. De poppetjes zijn bij diverse games te gebruiken.
Niet veel, tis meer een hype om ......
Men spaart die dingen
(Zoals ik voor mijn dochter....die wil ze gewoon allemaal hebben)
in de doos laten en hopen dat het wat waard is in de toekomst :P
Nouja, er zit een NFC-chip in. Met een Wii U Gamepad of een New 3DS, kan je zo in bepaalde games (zoals Smash Bros en Mario Kart) je Amiibo-poppetje ingame terug zien. Hetzelfde idee als Skylanders, zeg maar, maar verspreid over meerdere games, devices en met andere characters.
Niet veel, tis meer een hype om ......
Men spaart die dingen
(Zoals ik voor mijn dochter....die wil ze gewoon allemaal hebben)
in de doos laten en hopen dat het wat waard is in de toekomst :P
Zoals de pokemonkaarten in het verleden.
Buiten enkele uitzonderingen niet meer dan de oud papier prijs waard.
Dat is wel specifiek voor Pokemon kaarten aangezien die veelal misbruikt werden door kinderen voor verkeerde doeleinden. Collectables zijn over het algemeen een goede business.
Klopt, maar niet als er 5.7 miljoen van verkocht worden.
Denk dat er heel veel mensen dezelfde gedachten hebben...
En logisch, als figurines zijn ze mooier dan het prul wat je tegenwoordig in de winkels koopt, en ze zijn nog stukken goedkoper. Ik heb op dit moment staan:

Bowser
Rosalina
Zelda

en ik zit nog te wachten:

Zero Suit Samus (blijven hopen)
Wii Fit Trainer (lastig te krijgen)
Palutena
Meta Knight (blijven hopen)

Waarom deze? Omdat ik ze er mooi uit vind zien, en de Figurines/statues een godsvermogen kosten vergeleken met 12/14 euro voor een Amiibo.
Volgens mij is de Meta Knight bij BartSmit.com of Intertoys.nl te bestellen voor € 16...!
Wiifit trainer heb ik pas nog ergens zien staan. Kan me alleen niet herinneren waar.
Mijn vrouw had het er toevallig nog over.
Als ik hem weer zie laat ik het je weten. Was gewoon in een winkel.
Precies om diezelfde reden koop ik ze. Zit zelf eveneens op Zero Suit Samus en Palutena te wachten... :)
De Wii Fit Trainer kan je gewoon kopen op Amazon, is wel met 18 pond per stuk wat duurder dan gemiddeld :)
Ik gun nintendo dit succes, maar de poppetjes zijn eigenlijk vrij waardeloos. Hopelijk nintendo in 2015 succesen boeken met de new 3ds en wii u. Die dit jaar weer ijzersterke exclusives krijgt.
Wat ik een beetje jammer vind aan de Amiibo's is de beschikbaarheid. Had zelf Rosalina gereserveerd, maar de winkel kreeg niet eens genoeg exemplaren binnen voor de weinige reserveringen die er waren. Na de eerste dag waren ze zo'n beetje overal uitverkocht en ze komen ook niet meer binnen.
Het is een leuk concept, maar zorg dan ook dat er voldoende gemaakt worden zodat geinteresseerden een redelijke kans hebben om een complete collectie te krijgen.

Wii U Gamecube Controller Adapter heeft hetzelfde probleem, nergens te vinden.

[Reactie gewijzigd door Yukidaruma op 17 februari 2015 11:57]

Nintendo is enorm bang voor overproductie. Spullen die ze uiteindelijk voor minder moeten verkopen omdat het te lang blijft staan. Ze spelen dus op safe, en dat is erg jammer.
Ik denk dat de meeste bedrijven niet graag met restanten blijven zitten, maar Nintendo maakt het wel erg extreem. Als je ziet dat uitverkochte Amiibo's masaal worden aangeboden op Marktplaats voor 2x de winkelprijs (en de controller adapter zelfs voor 3x of 4x), dan neem ik toch aan dat je als bedrijf in de gaten hebt dat er nog genoeg vraag is.
Jammer voor Nintendo, maar omdat ik van te voren al weet dat ik nooit een complete collectie kan krijgen, koop ik geen Amiibo.
Ik heb een complete collectie :+ dus het is mogelijk ;)
Anoniem: 181786
17 februari 2015 11:57
Mooi om te horen dat het zo succesvol is voor Nintendo. Ze hebben het ook leuk gedaan en het heeft een beetje toegevoegde waarde maar is daarnaast compleet optioneel. Ik ben daarnaast ook zeer benieuwd hoe Nintendo het gaat verwerken in toekomstige games.
Ah, dus daar is die NFC functionaliteit op de Wii U tablet voor :P Ik had werkelijk waar geen flauw idee :?

Ik vind Skylanders momenteel wel genoeg voor mijn zoontje en zelf speel ik verder nooit op een Nintendo console. Deze hype laat ik dus maar gaan.
Beste stap die Nintendo ooit gezet heeft (financieel gezien)
Ik denk dat het kopen van Pokémon de beste stap ooit is geweest :)
Nu nog Pokémongames op de Wii U in plaats van remakes op de 3DS.
Ik moest Googlen wat een Amiibo was...
ik ook. Ken het hele concept niet.
Kan kloppen. Het concept is totaal niet aangeslagen in Nederland en, misschien, zelfs wel niet in Europa. Als je al nfc figurines in Nederland aantreft, dan zal het wel om Skylander gaan, of de Disney Infinity figuurtjes.

In de Verenigde Staten ligt dat anders; het schijnt redelijk hot comodity te zijn geweest rond de feestdagen, wat best knap is voor een speeltje gelieerd aan een console die - laten we eerlijk zijn - niet al te best verkoopt. Ook in thuismarkt Japan schijnt de Amiibo het goed te doen.
Ik denk dat jij in een andere dimensie leeft als ik. Amiibo's zijn wereldwijd een enorme hype, ver de Skylanders voorbij. Nintendo's properties zijn gewoon heel sterk. Iedereen kent mario wel, of Link, Yoshi, Pikachu.

Vooral gelimiteerde figuren (als Marth, Villager, Fit Trainer) vlogen zijn niet aan te slepen en komen ook niet meer terug. In de Nederlandse winkels zijn de Amiibo's wekenlang vrijwel volledig uitverkocht geweest. Sommige figuren blijven ze produceren (Mario, Link etc) en die zul je iets vaker terug zien in de winkel. Elke nieuwe "wave" die ze uitbrengen is op de zelfde dag nog landelijk uitverkocht (als ze al in de winkel komen, ivm met preorders)
Zou best kunnen. Hoewel een transdimensionale post op T.net best nieuwswaardig zou zijn :+

Anyway. Onze eigen price watch geeft acht outlets in Nederland voor Amiibo Link (standaard). Acht. Dat wijst mij niet echt op een hype. Dixons heeft ze niet (wel Skylander). De enige Game Mania winkel die ik ken heeft er maar één: die gebundeld is met SSBU. Wel twee vitrines met Skylander en Disney Infinity parafenalia.

Ja, Media Markt voorziet de Nederlandse behoefte, maar dan heb je het wel over de grootste electronicaketen in Europa, welke wellicht niet een hele specifieke strategie voor Nederland voert. Maar mijn voorlopige conclusie, gesterkt door de moederpost van deze discussie, is dat Amiibo in Nederland nog steeds vrij underground is. Als er al een run op die poppetjes is, dan is dat door beperkt aanbod. Niet zozeer vraag.
De Amiibo's staan in elke speelgoedwinkel met een eigen display en met flinke eigen ruimte in de schappen. Niet alleen de MediaMarkt maar ook gewoon de Intertoys en de BartSmit. ToysXL, Toychamp, en de Gamemania bijvoorbeeld.

De gamemania krijgt in verhouding wel veel minder binnen (hoeveelheid) en zijn dus snel uitverkocht (zijn ook veel preorders, waar andere winkels niet aan doen) dus dat geeft misschien een vertekend beeld.

De pricewatch is in dit geval niet helemaal accuraat (webwinkel staan ook meestal los van fysieke winkels, en als een product uitverkocht is staat hij er niet meer bij in de lijst)

De voorraad is niet heel bizar groot geweest (itt Skylanders waar een enorm overproductie is die straks in de aanbieding gaat), maar wel vrijwel direct uitverkocht geweest continu. Terwijl de skylanders nog volop in de winkels staan (overproductie) Disney Infinity doet het dit jaar ook weer erg goed, ik denk ongeveer gelijk aan Nintendo's amiibo's.

Ik kom regelmatig in veel van dit soort winkels (en niet alleen in mijn eigen regio) en ik denk echt dat je het enorm onderschat hoe groot de hype is (en is geweest rond de feestdagen)
dan moet je iets meer van deze site af gaan, of tweakers moet meer aandacht aan dit soort dingen bestenden. Logisch dus dat je het niet wist.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee