De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft de wet overtreden en de mensenrechten geschonden door afgetapte internetdata van de NSA te gebruiken. Dat heeft Investigatory Powers Tribunal, de toezichthouder op de Britse geheime diensten, bepaald.
Onder andere de burgerrechtenorganisaties Liberty, Bytes for All, Amnesty International en Privacy International hadden bij de toezichthouder een aanklacht ingediend tegen GCHQ na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens de aanklagers heeft de Britse inlichtingendienst de Britse wet overtreden door gebruik te maken van verzamelde internetdata van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het gaat daarbij om de nauwe samenwerking tussen de diensten in de Prism- en Upstream-programma's waarbij via de sleepnetmethode grote hoeveelheden data werden ingezameld.
De Investigatory Powers Tribunal heeft na een aantal open en gesloten sessies geoordeeld dat GCHQ de wet heeft overtreden door de NSA-data te gebruiken om Britse burgers te monitoren, zo schrijft The Independent. Zo zou de dienst artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben geschonden. Dit artikel garandeert het recht op privacy. Ook artikel 6 zou zijn geschonden waarin het recht op een eerlijk proces is vastgelegd. In december oordeelde het Investigatory Powers Tribunal nog dat de Britse geheime dienst niet in strijd met de mensenrechten handelde.
Volgens de toezichthouder is GCHQ in de fout gegaan door de regels voor uitwisseling van privacygevoelige gegevens met de NSA strikt geheim te houden. De grootschalige inzamelprogramma's voor internetdata zijn echter wel legaal, zo oordeelt het Investigatory Powers Tribunal. Ook zou de dienst inmiddels zich weer volledig aan de wet houden, zo meent de toezichthouder. GCHQ spreekt in een reactie dan ook over een 'technisch detail' dat de toezichthouder ertoe zou hebben aangezet om een deel van zijn afluisterpraktijken als illegaal te beoordelen.
De uitspraak van de toezichthouder maakt het voor Britse burgers maar ook organisaties mogelijk om een verzoek in te dienen om alle informatie die GCHQ over hen heeft te laten verwijderen. Een aantal van hen zou de procedures daarvoor al in werking hebben gezet. Daarnaast heeft burgerrechtenorganisatie Privacy International aangegeven dat ze nog niet tevreden is met het vonnis omdat het toezicht op de inlichtingendiensten nog steeds onvoldoende zou zijn. De organisatie wil dan ook naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen.