Plextor introduceert high-end pci-e-ssd M6e Black Edition

Plextor heeft een pci-e-ssd voor de high-end-markt aangekondigd. De M6e Black Edition is opgetrokken rond 19nm nand-flash van Toshiba en een Marvell 88SS9183-controller. Plextor komt met drie opslagformaten.

In feite gaat het om een Plextor M6--ssd met m2-formfactor die op een pci-e-board is gemonteerd. Plextor heeft de M6e Black Edition van een opvallende metalen behuizing en rode aluminium heatsink voorzien. Daarmee is al duidelijk dat de fabrikant zich op gamers en andere veeleisende consumenten richt en niet op de zakelijke markt. Naast het Toshiba nand-geheugen en de Marvell-controller beschikt de drive over een cache op basis van PlexTurbo 2.0.

De fabrikant brengt drie varianten uit van de M6e Black Edition, met opslagcapaciteiten van 128GB, 256GB en 512GB, waarbij de cachehoeveelheid respectievelijk 256MB, 512MB en 1GB bedraagt. De opgegeven sequentiële leessnelheid bij het 512GB-model is maximaal 770MB/s en schrijven doet de drive op maximaal 625MB/s. De hoeveelheid iops bij 4KB willekeurig lezen en schrijven ligt op respectievelijk 105.000 en 100.000.

Naast de pci-e 2.0 x4-interface is een 15 pins sata-aansluiting aanwezig voor de voeding van de drive. Prijzen heeft Plextor nog niet bekendgemaakt. In de loop van 2015 moet de M6e-lijn verschijnen maar details hierover meldt de fabrikant nog niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-01-2015 • 12:08

45 Linkedin

Reacties (45)

45
45
41
4
0
4
Wijzig sortering
PCI express kaarten zoals de "Intel® DC P3700, 2 TB SSD" trekken al ruim 2.8gb / sec lezen, 2gb / sec schrijven. (460k IOPS )

Nadeel van dit soort kaarten is natuurlijk wel dat deze onmogelijk in hardware RAID te zetten zijn. Nu zijn er bestandsystemen die dit zelf kunnen, of je kan natuurlijk software raid gebruiken, maar de kans is groot dat je CPU hier dan de bottleneck gaat worden. Of dat de data meerdere keren over de PCI bus heen moet.

Maar wie weet. Misschien zien we in de toekomst nog wel iets van een SLI achtig iets voor PCI express harde schijven verschijnen wat dit wel mogelijk gaat maken.

Hoe dan ook, er is nog zeker een hoop meer mogelijk in SSD wereld.
Aan de andere kant is (hardware) raid ook niet per se nodig als je kijkt naar de beoogde markt. Raid 0 is leuk, maar strict gezien is dat geen raid. ;)
Lijkt me een SATA m.2 gezien de snelheden die er gehaald worden.
De conversie naar een PCI-e slot heeft zo weinig nut.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 9 januari 2015 12:38]

Multilane wordt niet gedefinieerd door twee nokjes. Je hebt globaal gezien 3 types M.2 slots:
• B-Key: 1 nokje op pinnen 6-12 - SATA + USB + PCI express + nog wat andere zooi, maximaal x2.
• M-Key: 1 nokje op pinnen 59-66 - PCI Express, maximaal PCI-e x4.
• B/M-Key: 2 nokjes op bovenstaande posities - B/M key vind je alleen op M.2 devices zodat deze in zowel B als M-key slots op het moederbord past. Maar eigenlijk is dit een B-key device en kan dus maximaal PCI-e x2 aan.
(er staan nog meer keying definities in de standaard maar deze worden niet gebruikt)

De slot op de foto is een M-Key variant. Zowel B als M-key kaarten kunnen single-lane of multi-lane zijn. Echter gezien de Adapter kaart x4 is zal de M.2 kaart ook x4 zijn.


Waarom heeft de conversie naar PCI-e weinig nut? Niet iedereen heeft een M.2 slot op z'n moederbord zitten.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 9 januari 2015 13:01]

Yup, je hebt gelijk wat key-ing betreft, ik had het al weer weggehaald aangezien het niet klopte.

Deze M.2 formfactor SSD scoort niet bepaald veel beter dan een reguliere MSATA of SATA SSD, dus waarom dan een PCIe insteek kaart ervan maken? Kan je net zo goed een gewone kopen en scheelt je weer opofferen van een PCI-e slot. Voor de snelheid heeft het schijnbaar geen zin, daarom.
De keying heeft op zich net veel te maken met welke standaard gebruikt wordt.
http://en.wikipedia.org/wiki/M.2#Form_factors_and_keying

M keyed M.2 kaarten ondersteuen: PCIe ×4 and SATA
B keyed M.2 kaarten ondersteuen: PCIe ×2, SATA, USB 2.0 and 3.0, Audio, PCM, IUM, SSIC and I2C

Vaak zie je M en B keyed kaarten, dat blijft dan beperkt tot PCIe 2* en SATA

Dit zal waarschijnlijk een M-keyed slot zijn, met PCIe. De opgegeven snelheid is eigenlijk vrij traag voor PCIe 4*, maar te snel voor SATA600 te zijn.
Sata gaat niet over de 600, en dat gaat deze drive wel.
De snelheden steken mij een beetje tegen als je kijkt wat PCI-E kan tegenover de 'gewone' SATA aansluitingen.

Alsook, kan PCI-E niet de benodigde hoeveelheid stroom leveren om deze drive aan te sturen of is de externe plug echt nodig?
Deze Plextor is wel wat traag vergeleken met wat Kingston net heeft geïntroduceerd, hun M.2 Predator zit al ruim over de 1000MB/s. (1550MB/s in hun eigen tests, 1400+MB/s in die van anderen)
Gaat ook gewoon via een risercard, maar dan zonder extra stroom te vreten en zonder dat een heatsink nodig is. Laatste keer dat ik er naar keek werden geen van m'n SSD's echt warm...
Eens. Met 625MB/s maximale schrijfsnelheid heb je amper meer nodig dan de maximale 600MB/s die een SATA 3.0 interface kan leveren, en dan hebben we over het grootste model welke doorgaans het snelst is. Volgens hun datasheet schrijven de 128GB en 256GB modellen slechts met maximaal 335MB/s en 580MB/s respectievelijk, dus voor de schrijfsnelheid is die PCIe interface sowieso vrij onzinnig (afgezien van wat SSD optimalisaties die nog niet in SATA 3.0 zitten, maar of dat de ongetwijfeld hoge prijs waard maakt...). En dan zijn er ookal genoeg moederboarden met SATA express / M.2 interface, die ruimschoots de snelheden van deze drive aankan.

Plextor geeft zelf gelukkig ookal toe dat die heatsink vooral voor de show is:
'In addition to their practical functions,' Plextor claims, 'the fins offer an awe-inspiring exterior to fully sate the owner's desires.

[Reactie gewijzigd door FragFrog op 9 januari 2015 12:59]

Stop eens met kijken naar MB/s en begin met kijken naar IOPS, een stuk nuttiger voor storage. Overigens is +/- 100K IOPS voor een moderne PCI-e SSD oplossing ook niet echt heel veel.
Die had ik voor de M2 predator even niet meer bij de hand, maar de SATA3 Fury zitten die voor de zelfde maten gewoon op hetzelfde niveau.

Naar mijn mening zit je met 70K eigenlijk voor de meeste toepassingen al goed, of anders, je zal zeer specifieke taken moeten willen bedienen of een aantal zeer hoge performance onderdelen moeten combineren om echt profijt uit meer dan 100K IOPS te halen.

Bottom line, deze Plextor lijkt SATA3 "high-end" performance met fluf op PCI-Ex te hebben gestampt, terwijl concurrenten (waar ik een lagere dunk van had, maar dat is wat anders) het product links en rechts inhalen.

Wat betreft MB/s vs IOPS, tja, ik sluit me eigenlijk aan bij wat AHBdV hieronder stelt. Persoonlijk had ik op deze SSD liever 80K IOPS bij 1100MB/s gezien dan wat ze nu hebben gedaan. Maarja, te makkelijk praten natuurlijk.
Snelheid is een ding maar stabiliteit en duurzaamheid een ander. ;)
Onzin. Bij storage is zowel MB/s als IOPS belangrijk. Bij harddisks was de accestime dusdanig slechts, dat de IOPS in de praktijk de bottleneck waren, en je de MB/s mocht verwaarlozen. Bij SSD's is dat niet meer het geval. Omdat de accesstime zo verschrikkelijk klein is, is in veel meer gevallen juist de bandbreedte de beperkende factor. Alleen voor 100% random 4KB files zijn de IOPS nog bepalend. Voor vrijwel alle andere situaties is het de bandbreedte die de effectieve snelheid bepaald. Voor de consument is bij SSD's daarom bandbreedte minstens zo belangrijk als IOPS.

En er zijn ook gewoon tal van situaties en applicaties waar bandbreedte gewoon het enige is dat telt.
Lijkt me meer een gevalletje "all show, no go". Nouja, "almost no go" dan want de extra snelheid van de PCI-E aansluiting wordt nauwelijks benut. Dit kaartje zal in de markt gezet zijn voor mensen die de kaart kopen om de looks, of gamers die interessant willen doen met een PCI-E SSD met heatsinks.
De Marvel controller, 88SS9183, die deze kaart gebruikt is dan ook een 'ouder' model dat 'slechts' pci-e 2.0 ondersteunt. De Kingston die jij noemt heeft de nieuwere Marvel 88SS9293, welke PCE-2.2 compatible is, en blijkbaar ook wat meer pit heeft.
Dat hier een 'performance' imago gegeven wordt op een verouderde chip, komt vreemd op mij over. Lijkt me dat Plextor hier niet echt een 'winner' in handen heeft, tenzij ze deze natuurlijk voor een mooi prijsje in de markt weet te zetten.
Wel een erg onzuinige SSD wanneer er een SATA-voedingsaansluiting nodig zou zijn, of ligt dat aan mij?
Waarom dat niet gewoon uit het PCIeslot getrokken wordt snap ik ook niet helemaal, zo'n SSD trekt hooguit een paar Watt.
zo'n SSD trekt hooguit een paar Watt.
Dat dacht ik ook maar ze hebben zelfs een koelblok nodig om de warmte af te voeren. Dit is een vreemd apparaat.
Metingen van dit soort SSD's leveren vrij hoge temperaturen op zoals te zien op http://www.legitreviews.c...-pcie-ssd-review_144812/7

Daarvoor is dus het koelblok ingezet.
Zoals hierverderop boven ook al is aangegeven, is het koelblok een beetje meer voor de sier dan voor het nodig hebben ervan.
[...]

Dat dacht ik ook maar ze hebben zelfs een koelblok nodig om de warmte af te voeren. Dit is een vreemd apparaat.
Mjah, ik heb nu een M6e op een X99 bord met een M.2 slot zitten, die dingen worden niet heel warm, in die zin dat ik die actief zou willen gaan koelen.
Plextor zegt "naast het praktisch nut ziet het er goed uit" FragFrog zegt "vooral voor de show" en jij zegt "fan is voor de show". Ik zeg dat de blok rood is, dat is voor de show. Maar dit koelblok is volgens Plextor echt nodig anders zat het er niet eens op. Overbodige onderdelen op een insteekkaart monteren is waanzin.
Misschien dat ik nu iets heel geks zeg, maar kan dit met het voltage te maken hebben?

Dat als het via de PCI-bus gaat het omgezet moet worden naar een lager voltage en daardoor extra warmte genereert? Dat zou naar mijn idee een reden kunnen zijn om het goede voltage rechtstreeks van de voeding te betrekken.

Anders zou ik er ook geen verklaring voor kunnen geven.
Misschien dat ik nu iets heel geks zeg, maar kan dit met het voltage te maken hebben?
Zo heel gek is dat niet. Omzetten genereert warmte, terwijl je dat niet op je SSD wil hebben, dan kan dat efficienter in de voeding.
Lager voltage is minder vermogen gebruiken is lagere temperatuur.

Edit: ah, je bedoeld hem anders dan ik dacht, vraag me af of dat echt zoveel scheelt, apparaat wat lager voltage heeft is dan dus wel koeler doordat het minder verbruikt dan nodig is. En op zich verbruikt een apparaat ook alleen naar wat er nosig is en de rest wordt warmte...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 januari 2015 13:21]

Ik vermoed dat de SSD het vermogen niet uit de PCIE kan halen omdat dat op enkel op 3,3 en 12V staat. De SATA connector gebruikt ook nog 5V en het zou mij verbazen moest de SSD niet toekomen met 25W.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA (SATA gebruikt dus 3,3V, 5V en 12V)
http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express (gebruikt enkel 3,3V en 12V) max 25V tot PCIE x8

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 9 januari 2015 12:28]

Alleen kost een 12v naar 5v regelaar ook maar een euro of wat aan onderdelen, dus waarom dat lijkt me dan ook niet echt een reden ?
Een voedingsaansluiting is waarschijnlijk goedkoper.
Als het 20 cent scheelt in productiekosten is dat 20 cent keer x miljoen verkochte exemplaren.
Misschien ook gewoon een kwestie van marketing? Bij een videokaart betekent extra voeding extra snelheid. Laten we dus ook maar een extra voeding kabel op de SSD zetten, zodat de onnozele gebruiker dan ook denkt dat deze SSD daardoor rete snel is.
Best wel. Ik dacht dat pci 75 watt kon leveren. Corrigeer me als ik het fout heb. Dat moet lijkt me genoeg zijn om een ssd van stroom te voorzien.
Power
All sizes of ×4 and ×8 PCI Express cards are allowed a maximum power consumption of 25 W.
Wikipedia: PCI Express - Power

Klinkt inderdaad vreemd als deze SSD de volle 25 watt zou overschrijden.
PCI-e kan in principe maar 25W leveren voor "gewone" kaarten. Voor grafische kaarten is een uitzondering voorzien zodat die 75W kunnen trekken.

Er is een optie om als gewone kaart ook 75W te krijgen, maar daar kunnen in theorie niet alle moderborden tegen waardoor je ze zou kunnen beschadigen.

Bij (enterprise) PCI-e kaarten is een extra voedingskabel helemaal niet abnormal.
Dit is in feite dus alleen maar een adapter,ik neem aan dat de geheugen upgrade mogelijk is?
En zo een extra SATA aansluiting op de bovenkant...daar gaat je kabel management!
Het is in feite een complete ssd in m.2 format, maar je kan hem eruit schroeven zo te zien en een andere plaatsen lijkt me
Waarom loopt de voeding van de drive niet over de PCI-e slots? Dit is bij de tragere videokaarten toch ook het geval?
Raar zo'n aparte voeing, kan dat niet uit de pci-e worden gehaald dan
voor een high end/blackEd. steekt de performance schril af tegen een samsung SM941 of de gisteren aangekondigde SM951. Wel een ander socket maar beide PCI2 ( en de laatste zelfs pci3!)
Inderdaad zoals gezegd een rare plek voor de voeding, maar zeker wel stijlvole ssd. Alleen de schrijf en lees snelheden vallen mij een beetje tegen. En zoals op de fotos te zien is is het een m.2 ssd op een pci bordje zou het misschien dan de sat m.2 ssd erop zitten die hem daarna over pci stuurt?
Ziet er best boeiend uit, alleen ik heb een vraag over dit gedeelte van het artikel:

Naast de pci-e 2.0 x4-interface is een 15 pins sata-aansluiting aanwezig voor de voeding van de drive

Waarom een 15 pins sata aansluiting? Pci-e 2.0 x4 moet toch voldoende voltage leveren of zit ik er naast? Kan iemand mij dit uitleggen svp?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee