LG kondigt snellere en uitgebreidere webOS-versie voor smart-tv's aan

LG brengt in 2015 smart tv's met webOS 2.0 uit. De nieuwe uitgebreidere versie van het smart-tv-platform zou intuïtiever en sneller werken. Meer dan 5 miljoen huishoudens zouden inmiddels een LG-televisie met WebOS gekocht hebben.

Ten opzichte van de eerste versie van LG's besturingssysteem voor smart-tv's, zou webOS 2.0 60 procent sneller opstarten. Ook zouden overige laadtijden zijn teruggebracht en zou de snelheid bij het wisselen van apps verhoogd zijn, waarbij LG als voorbeeld geeft dat de laadtijd bij een switch van homescreen naar de YouTube-app met 70 procent verbeterd zou zijn.

Ook is er nieuwe functionaliteit, zoals My Channels. Deze feature stelt gebruikers in staat hun favoriete kanalen op de Launcher Bar aan te passen. Quick Settings biedt de mogelijkheid tv-instellingen aan te passen zonder programma's te onderbreken en dankzij Input Picker zouden verbonden apparaten voor direct gebruik herkend worden.

Daarnaast kondigt het Koreaanse bedrijf aan dat webOS standaard toegang heeft tot de 4k-content van Netflix, zoals House of Cards en Marco Polo, en van Amazon, zoals de films After Earth, Elysium, The Amazing Spider Man 2 en The Da Vinci Code.

In de eerste twee maanden na verschijning van tv's met webOS, zouden er 1 miljoen stuks verkocht zijn en inmiddels is dat opgelopen tot 5 miljoen, claimt LG. De fabrikant demonstreert televisiemodellen met WebOS 2.0 tijdens de CES-beurs, begin januari.

Niet bekend is of LG bestaande modellen een upgrade geeft naar webOS 2.0 of dat alleen nieuwe tv's het OS krijgen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-12-2014 • 03:02

57 Linkedin

Reacties (57)

57
53
32
0
0
21
Wijzig sortering
Als het om software gaat is LG wat mij betreft echt een van de meest waardeloze bedrijven. Niet werkende functies zijn op onze 2011 (pre-webos) TV nooit gefixt en door traagheid was de smart omgeving sowieso al nagenoeg onbruikbaar. Jammer om te zien dat dat blijkbaar met WebOS nog niet verbeterd werd tot nu toe.

Wij zijn inmiddels naar Sony geswitcht. Weliswaar ook geen snelheidswonder maar wel stukken beter. En qua beeld ook flink beter. Nooit meer LG hier.
Gek, mijn ervaringen zijn omgekeerd. Bij mij is het een Sony 2011 TV die ongelooflijk traag is en niet meer wordt bijgewerkt met nuttige software. Om maar een voorbeeld te noemen heeft hetzelfde model dat in de Verenigde Staten werd verkocht wel Netflix, dus het model kan het draaien. Echter de Europese versie heeft het niet en ook na beschikbaar komen van Netflix in Europe vindt Sony het blijkbaar niet de moeite om een upgrade te doen zodat de Netflix-app wordt geïnstalleerd. Daarnaast is de DLNA-client zeer gebrekkig en is codec support bedroevend.
Ik heb er uiteindelijk maar een Chromecast voor gekocht.

Nee, dan mijn LG van 2012, die levert een heel andere ervaring op. Werkt wel vlot en speelt alles wat ik al heb geprobeerd rechtstreeks vanaf m'n NAS af.

Qua beeld zal het er maar van afhangen welke modellen je hebt/had. LG is zeker niet slecht op dat vlak.

"nooit meer" zeggen is een beetje onzin. Sony kan de dieperik ingaan en LG kan een uitstekende support-policy instellen met lange periode van updates. Wat doe je dan? Nooit meer Sony EN LG? En wat als je ooit een slechte ervaring met Samsung krijgt. Nooit meer Samsung?
Op de duur kan je niets meer kopen zo.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 18 december 2014 08:13]

Och 'nooit meer' is toch bij wijze van spreken. Maar ik heb inmiddels op meerdere vlakken echt slechte ervaringen met LG als het gaat om software en support. Ook met een telefoon en een mediaspeler was het gebrekkig geregeld. En dan heb ik het niet eens over het toevoegen van functies achteraf, maar gewoon het niet goed werken van bestaande functies, en die ook niet fixen. Daarom zeg ik dus inmiddels 'nooit meer'. Maar vooruit, als je het belangrijk vind maak ik er 'waarschijnlijk nooit meer' van. ;) Wat de Sony betreft: Die heb ik voor de beeldkwaliteit gekocht die zichtbaar beter is. En dat de software ook beter werkt, is dan een aangename bijkomstigheid.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 18 december 2014 08:58]

Ik denk dat je dan 1 van de weinigen bent. Oke, WebOS is inderdaad nog niet het snelste smartTV os wat er is, maar door meerdere updates aanzienlijk sneller geworden dan het was. En qua telefoons, ik typ dit nu vanaf mijn LG G3 met de officiele lollipop sinds eergisteren. Sneller dan menig Nexus 5 gekregen. ;)
Ik heb ook een vergelijkbare Sony.
Best balen dat zo'n ding na een jaar al allerlei niet-bijgewerkte internetvideokanalen toont, wat ook te maken heeft met allerlei gesneuvelde coalities met content-leveranciers (neem ik aan) .

Ik was een stomme koe maar was zeker niet de enige. Eigenlijk zouden consumenten hier meer op moeten letten, garanties voor software-updates en content gedurende X jaar. Scheelt een hoop elektronisch afval.

Zijn er geen websites waar je hiervan een overzicht kunt zien per model of per merk?
Anoniem: 167912
@edwingr18 december 2014 09:24
Als het om software gaat is LG wat mij betreft echt een van de meest waardeloze bedrijven
Het even erge ervaring met philips net tv.
Software is traag, onduidelijk en er bestaan nauwelijks apps voor in onze contreien. De apps die wel bestaan werken niet zoals het hoort.
De internetbrowser is onwerkbaar slecht.
Maar het ergste is dat om onduidelijke redenen de internetfunctie verplicht via de philipsservers gaan en die liggen om de haverklap plat waardoor niks meer werkt.
Ja misschien kun je wel gewoon stellen dat de "Smart TV" software meestal niet zo "smart" is als ze beloven. De Philips TV's die ik gezien heb waren ook vreselijk traag. En wat zo jammer is, is dat je soms die trage software nodig hebt om basale functies te kunnen gebruiken zoals het wisselen van inputs.
Zelfde ervaring,dus de TV maar direct verbonden met de desktop oa voor uitzending gemist en Popcorn.
Traag vind ik even mee vallen die paar sec dat je beeld heb, mijn Sony was even snel uit 2010.
Ik vind de LG die ik nu heb uit bouwjaar 2014 veel mooier beeld geven, ook mogelijkheid tenminste tot NTFS aansluiten voor usb wat Sony niet doet.

Ik kreeg tot 2 maanden terug nog wel een update voor Sony merkte nooit dat er dingen bij kwamen.
Het voor het eerst gebruiken van een functie (EPG bijvoorbeeld) duurt echt ENORM lang, en de response op volume up/down werkt de ene keer direct, en de andere keer met een aantal seconden vertraging (of helemaal niet).

Het is een mooie TV, het beeld is fraai, de beschikbare opties voldoen uitstekend, maar dat WebOS is een ramp, en als ik het van te voren had geweten hoe ruk het in dagelijks gebruik is, had ik een andere TV gekocht :-(

Ik hoop dat er een fatsoenlijke update voor de 2014 modellen komt, maar waarschijnlijk zit dat er niet in bij LG...
Mijn ervaring is dat alle smart tv software te traag is. Dus ik weet niet of je blijer was geworden van een ander.
Anoniem: 280673
@gjmi18 december 2014 10:42
Ik heb thuis een Samsung TV uit 2014 en de Smart software (weliswaar geen WebOS) die hier op draait is supersnel; kan mooi de tijd overbruggen naar een betaalbaar OLED scherm over een paar jaar.
Klopt, de Smart-tv functie op een Samsung H7000, werkt zeer soepel (zonder haperingen) en is tijdens het inschakelen van de tv meteen beschikbaar.
Het zelfde geldt ook voor Panasonic 2014 modellen maar daarvan is de functionaliteit beperkt. In vergelijking met Samung zijn er heel weinig apps beschikbaar en waarvan heel vaak de lokalisatie te wensen over laat.
Bijvoorbeeld de bekende weerbericht-apps zijn ook beschikbaar op Panasonic tvs maar je kunt alleen Europese hoofdsteden of de grotere steden ingeven. Kleinere plaatsen of dorpen kunnen heel vaak niet gevonden worden (i.t.t. de Samsung-app).

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 18 december 2014 10:52]

Ik moet zeggen dat het aantal updates tot nu toe wel aardig is. We kunnen hopen op een mayor update :)
Ik heb tot nu toe maar 1 update gehad volgens mij en die was voor de smart remote stond er, al heb ik dan wel pas november gehaald :).

Verder vind ik WebOs heerlijk werken ja oke klein beetje traag soms, maar als die is opgestart vind ik het wel mee vallen.
Ik gebruik smart remote alleen maar je scrolt zo zo alle zenders heel snel, dat ding heeft alle knoppen grote ding niet nodig.
We hebben een 2014 model,maar ooooo wat een trage interface.
Niet reageren van de remote,vaak blijven hangen en niet uit kunnen zetten van de tv,dus de stekker er maar uit. Laadtijden zijn om te huilen,als ik dit van te voren had geweten had ik de Tv niet gekocht. 8)7
Ik lees deze opmerking al een paar keer in dit topic, nou heb ik al een tijd geen TV meer gekocht, maar bestaan er geen winkels meer waar je even met een TV kan spelen voor je 'm koopt? Ik zou altijd wel even willen weten hoe een menu/TV "voelt" voor ik er 1 of meerdere K voor neerleg.
MediaMarkt bijvoorbeeld maar dan staan ze in een demo modus en werkt het net wat vloeiender als thuis ;)
Ja gewoon mediamarkt gaan afstandsbedieningen liggen gewoon achter de tv, dus je kan er mee spelen gewoon.
Ja, maar dan is de TV ook al opgestart in de winkel en merk je dus al een stuk minder van de traagheid van opstarten en hoelang je bezig bent om na het opstarten van input te wisselen of het instellingen menu te benaderen.
WebOS was gewoonweg 5 jaar voor zijn tijd. Misschien dat het niet zo goed werkt op TV's door brakke hardware en codering (weet ik niet) maar op de Pre 3 was het echt een fantastish OS. Veel van de functies zie je nu opduiken in Android 5 of iOS 7/8.

Als iemand BTW nog een Pre liggen heeft die hij weg doet... DM mij
Het werkt ideaal op tv's vind ik helemaal in combinatie met smart remote, maar dit is nog steeds versie 1 dus verbeteringen kan makkelijk nog.
Ik vind de werking in theorie erg goed (menu's zijn mooi en duidelijk en intuïtief, en daarom kocht ik hem ook).

Maar in de praktijk is alles gewoon zo traag dat ik niets van zijn functies gebruik. Het is echt vreselijk, dus ik hoop ten zeerste dat WebOS 2 ook naar oude modellen komt.
Ik kijk ook bijna geen tv toch zowat niks boeiends op, dus wat ik open is of app venster of dat ik naar usb/hmdi apparaten kan gaan.
Dit verloopt allemaal goed en niet echt traag ofzo, en met zappen vind ik traagheid ook wel mee vallen.
Misschien verschilt het wat per model, maar als ik mijn TV opstart en van HDMI input wil wisselen, duurt het toch ook minstens 20 seconden. Dat is echt te traag.
Anoniem: 198824
18 december 2014 06:39
Waarom gebruiken ze niet gewoon Android als OS 8)7
Heb zelf ook een LG met WebOS en is inderdaad veel te traag.
Ben toch benieuwd of mijn TV dan een upgrade krijgt? Mis ik toch wel in dit artikel.
Of is het ook een hardware upgrade waardoor WebOS beter draait?
Ik heb LG tv uit 2014 en ja hij is een klein beetje traag met starten, maar dit was mijn Sony ook uit 2010.
Ik vind eenmaal als die is opgestart traagheid erg mee vallen, mensen hebben gewoon geen geduld meer tegenwoordig(Alles moet pats boem gelijk direct te zien.horen zijn).

Als ik de smart remote gebruik scrol ik zo heel snel door de zenders heen, hij hangt nooit gaat ook altijd uit zoals ik hier lees problemen.
Ook gewoon 1 knop en je ziet alle apps die er op staan effe met pijltje er heen en klikken.

Ik hoop alleen dat ze apps verwijderbaar maken die er standaard op zitten, er zit voorbeeld NOS sport app op van mij mag die er wel uit krijg ik meer overzicht in 1 keer.
Verder super tevreden ding speelt alles af kan zelfs NTFS schijven er aan hangen, dit wat mijn Sony weigert alleen fat systemen(Dus even filmpje afspelen zat er niet bij).
Ik zou wel graag willen hebben dat mijn TV gelijk reageert op volume up/down.
Dat doet mijn 2014 LG dus alleen als hij er zin in heeft.
Soms duurt het een hele tijd voordat hij reageert (en dan is je volume gelijk 0 of superhard, omdat je op de knop blijft drukken tot je reactie hebt).

Die smart remote... Laten we maar zeggen dat je er aan moet wennen... Hier ligt hij vooral in een la.
Ik vind ideaal smart remote scrolt zo door alle zenders heen, en paar knoppen om apps of andere dingen snel te openen.
Geluid doe ik niet via de tv ik heb boxen aan de tv hangen, dus hier heb ik andere kleine logitech afstandsbediening voor.

Ik heb boxen expres aan de tv hangen zodat alle apparaten die ik gebruik geluid gelijk over de boxen gaan, dus met geluid kan ik inderdaad niet oordelen dan.

http://thesoundbarreviews...ptic-audio-cable-6ft.html

Deze kabel van tv naar de installatie toe en klaar, heb ik aantal jaar geleden gekocht direct bij mijn installatie was wel prijzig toen maar was ik wel gelijk klaar.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 december 2014 11:28]

Het gaat er niet om dat mensen geduld moeten opbrengen om te wachten op hun TV. Als zelfs €200 kostende smartphones vloeiend een 1080P scherm kunnen aansturen, en Android loopt soepel op die apparaten, dan is het niet vreemd dat men dat ook verwacht van een TV die veel duurder is.

Alle tv fabrikanten moeten zich echt diep schamen voor de belabberde staat van hun software. Helaas is TV land zo'n verrote markt dat ik hier ook niet snel een verrandering zie komen.
Het liefts zou ik een tv willen die niet meer doet dan beeld weergeven en van input wisselen. Laat de rest maar over aan setup boxes.
Ik wacht nog even op de Sony TV's van volgend jaar. Die draaien allemaal Android TV vanaf volgend jaar. Met de hoeveelheid apps in de Play store zijn de mogelijkheden bijna eindeloos, en ontbreekt er toch nog iets dan kan je het relatief makkelijk zelf ontwikkelen. Het is natuurlijk mooi dat webOS beter en sneller word, maar hoe lang het alleen door LG gebruikt word denk ik dat dit een langzame dood sterft op de langere duur.

[Reactie gewijzigd door timesplitter op 18 december 2014 09:36]

Ik heb onlangs de lg65lb730 gekocht en ik moet zeggen dat ik webOS echt wel een verademing vind tov mijn samsung en sony tv. Ik merk alleen de traagheid als ik in de settings van mijn tv ga kijken. Wat ik heb gemerkt is dat als ik de extra informatie uitzet ( de popups bij elke setting die opkomt ) dat het een stuk sneller gaat.

Waar ik zelf mee zit met deze tv is dat er een probleem is met de audio sync. Als ik via mijn kpn decoder kijk via hmdi dan moet ik het geluid met -5 syncen om het geljk te laten lopen. Als ik dan het geluid via mijn soundbar vanaf de tv dan laat lopen dan komt er een extra 5 ms vertraging bij. Dit is ook bv met mijn ps4 aan de hand dus het ligt niet aan de decoder.

Er komt toevallig vandaag een LG monteur langs om dit te bekijken. Hopelijk heeft de de nieuwe software ook een optie dat je verder kan gaan dan -5 ms, wat op dit moment de grens is van mijn tv.

Ik ben persoonlijk echt tevreden met de webOS functionaliteit. Wat ik mis op de afstandsbediening zelf is om snel te kunnen kiezen tussen de verschillende beeld/geluid opties, zonder dat je eerst in de instellingen moet duiken.

Edit :

Monteur was zojuist langs geweest. Deze kon idd ook het euvel vaststellen en heeft nog geprobeerd via een factory reset deze te kunnen wijzigen. Mocht helaas niet baten. Informatie word opgestuurd naar LG en ik krijg hierover nog bericht. Hopelijk kan dit opgelost worden in een software update maar ik ben bang dat ik hier aan het langste eind ga trekken. Ik verwacht eerlijk gezegd niet op korte termijn dat vanuit LG hier een fix voor komt aangezien mijn tv niet bij de grote doelgroep toebehoort qua afmeting. Wel blij dat de monteur dit ook heeft weten vast te stellen. Voorlopig via de geluidsuitgang van de decoder rechtstreeks naar mijn soundbar het geluid laten afspelen.

[Reactie gewijzigd door innerchild op 18 december 2014 10:59]

Beeld is fantastisch, software rete traag, afstandbediening reageert na 30min erg traag. Ook de ondertitels bij Netflix zijn een ramp, lopen zelden in sync. LG moet zich schamen dat ze de huidige problemen nog steeds niet verholpen hebben!
Ja, ondertitels zijn idd. hopeloos. Ik kijk van armoede Netflix weer via mijn Chromecast. (Heb je een Smart TV, heb je nog een Chromecast nodig :( )
Nergens last van met Netflix
Welke model heb jij dan?
LG 47LB70 staat er op de doos.

pricewatch: LG 47LB700V Zilver

Ook afstandsbediening is gewoon snel ik gebruik alleen de smart remote, ik scrol gewoon door de zenders heen gaat sneller dan gewone remote.
Het geluid blijkt sloom te zijn daar heb ik een aparte afstandsbediening voor, ik heb mijn tv digitaal verbonden met geluidsinstallatie.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 21 december 2014 11:54]

Met de 49UB850V is er niets aan de hand gekocht in November 2014 en ik zit al op een hoog update getal 04.51.44 dit integenstelling die ik op de LG site zie staan want die zijn ouder.
Dit is de tweede update en hij wordt beter,sneller trouwens Simplink uitzetten als je toch geen verdere LG apparaten hebt en dat scheelt ook weer in betere snelheid. Ook met Netflix werkt hij voortreffelijk snelle ladings tijd dus ik denk dat het toch aan de verbeterde updates ligt en die zullen er nog wel meer komen ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 633453 op 9 januari 2015 07:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee