Het Nederlandse hackerscollectief DIVD bestaat vijf jaar. Het Dutch Institute of Vulnerability Disclosure ging op 26 september 2019 van start en is sindsdien flink uitgebreid met meer aangesloten hackers.
Hackersvrijwilligersorganisatie DIVD bedankt op X alle vrijwilligers en deelnemers die bij het collectief zijn aangesloten. De stichting is een vrijwilligersinitiatief dat ethisch hackers bij elkaar brengt en aan coordinated vulnerability disclosure doet. Hackers kunnen via DIVD bedrijven benaderen om bekende en onbekende kwetsbaarheden te melden.
Het Dutch Institute of Vulnerability Disclosure is een initiatief van ethisch hackers Victor Gevers en Chris van 't Hof en van oud-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug, die de organisatie op 26 september 2019 opzetten. De organisatie kreeg enkele maanden na de oprichting meteen landelijke bekendheid toen een ernstige kwetsbaarheid in Citrix Nederlandse overheden platlegde. Het DIVD hielp toen honderden Nederlandse bedrijven en overheden te waarschuwen die mogelijk nog kwetsbaar voor die bug waren. Ook waren het hackers van DIVD die voor het eerst de Kaseya-kwetsbaarheden spotten.
Sindsdien zijn er veel meer hackers professioneel of vrijwillig bij de organisatie aangesloten. Inmiddels is er ook een eigen opleidingsinstituut dat door oprichter Astrid Oosenbrug wordt geleid. Oosenbrug werd in 2023 opgevolgd door Inge Bryan. Het DIVD kreeg in 2022 subsidie om een eigen bugbountyprogramma op te zetten en het werd de eerste onafhankelijke Nederlandse partij die zelf CVE-nummers mocht registreren. Onderzoekers die zich bij het instituut hebben aangesloten komen nog steeds regelmatig in het nieuws; dat gebeurde vorige maand nog toen bleek dat er grote kwetsbaarheden zaten in een bekend zonnepaneelsysteem.