Tweakers Podcast #324 - EV-subsidies, cpu-aankondigingen en zonnepaneelpaniek

Deze week praten Wout Funnekotter, Arnoud Wokke, Yannick Spinner en Reinoud Dik over Sonos Ace en audio testen, de subsidie op gebruikte EV's, de lekken bij Google, de daling van vraag naar zonnepanelen en alle aankondigingen op de Computex-hardwarebeurs.

0:00 Intro
0:21 Opening
1:13 .post
13:14 Heel veel data over koptelefoons
20:11 Subsidie op gebruikte EV's verdwijnt
32:09 Google lekt aan alle kanten
39:32 Niemand neemt meer zonnepanelen
45:27 AMD, Intel en de rest van Computex
1:16:35 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-06-2024 • 06:00

29

Reacties (29)

29
29
4
0
0
13
Wijzig sortering
Wellicht al eerder genoemd. Maar zo niet, voor Firefox bestaat er de add-on Containerise. Daarmee kun je in tegenstelling tot de standaard Firefox containers, onderscheid maken tussen url's op hetzelfde domein en deze in hun eigen container laten openen. Overigens, de statistieken van YouTube staan toch op een ander (sub)domein: https://studio.youtube.com/?
Let er wel op dat deze plugin al meer dan 3 jaar niet geupdate is. Daarnaast wordt ie ook niet gescreend door Mozilla (This add-on is not actively monitored for security by Mozilla. Make sure you trust it before installing.)

Ik wacht nog steeds met de transitie van Chrome naar Firefox, omdat ik de profile functionaliteit graag gebruik. Containers werken oke, maar ik wil gewoon een appart window per profiel, met ditto voorkeuren en bladwijzers.

[Reactie gewijzigd door evanraalte op 23 juli 2024 18:07]

Let er wel op dat deze plugin al meer dan 3 jaar niet geupdate is. Daarnaast wordt ie ook niet gescreend door Mozilla (This add-on is not actively monitored for security by Mozilla. Make sure you trust it before installing.)
Daar ben ik mij bewust van. Persoonlijk heb ik 'm niet nodig. Echter staat desbetreffende tekst bij zo ongeveer elke Firefox add-on die niet populair genoeg is, waardoor een dergelijke waarschuwing mijns inziens weinig zegt en mensen onnodig afschrikt. Niet actief gemonitord moet je volgens Mozilla's eigen uitleg overigens minder frequent dan aanbevolen add-ons. Het betekent dus niet dat add-ons zomaar in lengte van jaren kunnen doen wat ze willen.
Ik wacht nog steeds met de transitie van Chrome naar Firefox, omdat ik de profile functionaliteit graag gebruik. Containers werken oke, maar ik wil gewoon een appart window per profiel, met ditto voorkeuren en bladwijzers.
Profielfunctionaliteit zit al jaren in Firefox. Het is wat minder intuïtief dan Chromium gebaseerde browsers, maar wat jij wilt kan zeker. Profiel aanmaken doe je via: about:profiles
Vervolgens kun je een snelkoppeling maken naar het desbetreffende profiel: http://kb.mozillazine.org/Shortcut_to_a_specific_profile. Een andere mogelijkheid is om bij het opstarten het keuze- en aanmaakscherm voor profielen weer te geven (bij het doel -zie laatste link- laat je dan "Default User" weg).

[Reactie gewijzigd door JKP op 23 juli 2024 18:07]

Alle model 3's die nu uit de lease komen en allemaal op markplaats staan zijn zonder subsidie.

Voorwaarde is namelijk 45K catalogus waarde en Model 3 uit 2019 had catalogus waarde van 54K.
Audio is van vorige week over tv’s met oa Eric. Ook die van de rss feed heeft dit.
Is dit niet de podcast van vorige week?
Ik had ook al dejavu. Zojuist geprobeerd naar het dak van de buren te springen, maar helaas, ik leef niet in the matrix...
Beterschap! Tijd om podcasts te luisteren; dat wel!
Hey bedankt! Ik ben weer bij aflevering 1 begonnen. Nostalgie! :)
Jup, op Spotify ook die van vorige week
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers 6 juni 2024 06:42
Per ongeluk de audio van vorige week klaargezet. Die hier, in alle podcastapps en Spotify zijn dus de onjuiste audio. De video op YouTube heeft wel al de goede podcast. De nieuwe mp3 is onderweg, kan even duren voor die is gepusht naar alle podcast-apps, dank aan iedereen die dit zo snel heeft gemeld :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 18:07]

Totale paniek hier in huis!! :Y)
Blijkt de redactie toch ineens menselijk! De juiste versie staat ook op Omny.
Hah, dit kwam me meteen bekend voor.
De hoofdstukken bij iOS Podcast app zijn nog die van vorige week
Ik dacht eerst dat jullie me in de maling zaten te nemen. Begon toen toch echt even aan mezelf te twijfelen. Maar nu wel blij dat het niet aan mij ligt. 😄
Ha, voor de verandering eens via YT de podcast gestart. Maar PocketCasts gaf idd twee meldingen, een van 1u13m en een van 1u18m.
Rondom het punt over YouTube: waarom nemen jullie geen betaald abonnement op je zakelijke e-mail?

Terugkomend op het punt dat ik heb gemaakt in de vorige podcast, dat nog steeds relevant is en dat jullie helaas niet benoemen. Iets waarvoor je als privépersoon betaalt, mag niet altijd zomaar voor zakelijke doeleinden of in een zakelijke omgeving gebruikt worden.
Toch wel apart dat jullie een heel betoog houden over betalen voor YouTube en dan eindigen met het reclamevrij willen kijken tijdens werk. Daar hoort je werkgever voor te betalen... dan moet je daar toch aankloppen in plaats van zomaar je privéaccount te gebruiken voor bedrijfsdoeleinden (lees: je werk). Jurian gebruikt zelfs precies hetzelfde argument als gamers die een PC-game gratis downloaden omdat ze al betaald hebben voor de Xbox- of PS5-versie waar in een vorige podcast zo fel op gereageerd werd. Jullie willen op dit punt blijkbaar wel double dippen (zowel zakelijk als privégebruik.)

Het is, in lijn met jullie eigen argumentatie, niet logisch om je privéaccount te gebruiken voor werkgerelateerde activiteiten. Als een dienst zoals YouTube zo essentieel is voor je werk, klop dan aan bij je werkgever om dit te laten vergoeden, net zoals bij andere werkgerelateerde tools en diensten. Beschouw het als een deel van de algemene kosten die een werkgever maakt om een optimale werkomgeving te faciliteren. Dit geldt ook voor veel zakelijke en/of privé software die privé gratis gebruikt mag worden maar zakelijk niet maar toch gratis gebruikt wordt op de werkvloer. Die vorm zie ik ook vaak terugkomen bij klanten (zoals WinRAR (tot x dagen)).

En hoe zit het met de implicaties met betrekking tot auteursrechten en licenties, zoals die van Buma/Stemra of SENA voor bedrijfsmatig gebruik (al zal Tweakers/DPG daar wel voor betalen maar vraag me af of hoe zoiets dan werkt qua accounts)? Want ik krijg het idee dat jullie mogelijk wel/ook een privéaccount gebruiken van Spotify tijdens werk en dat mag officieel ook niet altijd en het is ook maar net wat je afspeelt op YouTube.
jdh009 in 'Tweakers Podcast #323 - Slimme ringen, Youtube-adblockers en 115"-tv's'

Trouwens, het is wel grappig dat Gemini adblockers aanprijst als een van de opties voor een advertentievrij YouTube.
https://g.co/gemini/share/fe86462fd7ab
Er zijn echter enkele andere manieren om YouTube te bekijken zonder advertenties, zelfs zonder een Premium-account:

Gebruik een adblocker: Er zijn verschillende adblockers beschikbaar voor browsers en apparaten die advertenties op YouTube en andere websites kunnen blokkeren. Houd er rekening mee dat YouTube actief bezig is met het tegengaan van adblockers, dus het kan zijn dat deze methode niet altijd werkt.
Het advies van Google Gemini staat haaks op de regels en gebruiksvoorwaarden van (Google) YouTube. De bot is zich er echter wel 'van bewust' dat dit niet wenselijk is, aangezien ze benoemen dat "YouTube actief bezig is met het tegengaan van adblockers".

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 18:07]

Rondom het punt over YouTube: waarom nemen jullie geen betaald abonnement op je zakelijke e-mail?
Omdat dat niet kan. YouTube Premium is niet voor Google Workspace accounts beschikbaar. Zie ook het YouTube Helpcentrum, het staat in het rode vak.
Ik zie het, YouTube Premium is niet beschikbaar voor Google Workspace-accounts en voor YouTube Brand accounts, onder andere vanwege de licentiebeperkingen. Dat betekent dus dat volgens de servicevoorwaarden van YouTube bedrijven geen YouTube Premium mogen gebruiken voor zakelijke doeleinden, zoals het bekijken van video's tijdens werktijd of voor het bekijken van advertentievrije content voor bedrijfsdoeleinden. De voorwaarden stellen duidelijk dat het abonnement persoonlijk is en alleen bedoeld is voor individueel, niet-commercieel gebruik.
Permissions and Restrictions

You may access and use the Service as made available to you, as long as you comply with this Agreement and the law. You may view or listen to Content for your personal, non-commercial use. You may also show YouTube videos through the embeddable YouTube player.
En
use the Service to view or listen to Content other than for personal, non-commercial use (for example, you may not publicly screen videos or stream music from the Service); or
Dit betekent dat het gebruik van een privéaccount met YouTube Premium, waar mijn punt om draaide, niet de bedoeling is. Als we de logica toepassen die in de vorige podcast werd besproken, moeten we erkennen dat het gebruik van YouTube Premium voor zakelijke doeleinden, zoals het bekijken van video's zonder advertenties tijdens werktijd, niet wordt ondersteund en dus niet de bedoeling is. In plaats daarvan zullen medewerkers (of bedrijven) dus moeten terugvallen op het bekijken van video's met advertenties of moeten afzien van het gebruik van YouTube Premium om te voldoen aan die voorwaarden van YouTube. Daarmee zijn ze dus inderdaad iets wat hypocriet.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 18:07]

Waaruit blijkt precies dat het niet is toegestaan om je persoonlijke Google account te gebruiken om advertentievrij te kunnen YouTuben? In beide teksten zie ik niets wat daarop wijst.
use the Service to view or listen to Content other than for personal, non-commercial use (for example, you may not publicly screen videos or stream music from the Service); or
Hier staat met zoveel woorden alleen dat je video’s en muziek niet met anderen mag kijken of luisteren. Zolang je dat niet doet mag je YT premium ook in een zakelijke omgeving gebruiken.
You may also show YouTube videos through the embeddable YouTube player.
Ik twijfel of ik het correct lees, maar dit lijkt erop te wijzen dat er een mogelijkheid is om met een premium abonnement embedded video’s advertentievrij te bekijken. Dat betekent dat je bij de € 35,- voor het abonnement eigenlijk 12,- per maand erbij moet optellen om daadwerkelijk advertentievrij Tweakers te bezoeken.

Erg veel geld als je YT premium enkel daarvoor zou gebruiken. En dat is precies ook mijn bezwaar tegen alle abonnementsdiensten. Wanneer je zeer beperkt gebruik maakt van dergelijke diensten, staan de kosten niet in verhouding.

Idealiter biedt Google een mogelijkheid voor websites om tegen betaling advertentievrije video’s te kunnen serveren. Echter zullen ze dat vermoedelijk niet zo snel doen, gezien het hun verdienmodel niet ten goede komt.

[Reactie gewijzigd door JKP op 23 juli 2024 18:07]

In je reactie op de vorige podcast citeer je het volgende:
Streamen voor consumenten is voor recreatie en persoonlijk gebruik, maar als je muziek afspeelt in je bedrijf, wordt dat beschouwd als commercieel gebruik. Daarom vereisen de auteursrechtwetten verschillende licenties voor commercieel en niet-commercieel gebruik.
Dit gaat echter alleen erover dat je video’s of muziek niet mag delen met anderen binnen je bedrijf. Dan heb je inderdaad licentie nodig. Het zegt, zoals ik het lees, niets erover wanneer je in een bedrijfsmatige setting een dienst gebruikt met bijvoorbeeld een koptelefoon, zonder deze te delen met anderen. Wellicht dat ook dat niet wenselijk is, maar het lijkt niet verboden te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.