Tweakers Podcast #274 - Hyperloop-hypes, glasvezelvragen en accuklepjes

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke en Hayte Hugo over verplichte vervangbare accu's voor smartphones, de releasedata van games, Spotify's Supremium-abonnement, KPN's overname van Primevest en de ontwikkelingen rond de hyperloop.

0:00 Intro
0:19 Opening
1:13 .post
11:18 Hoe krijg je vervangbare accu in een smartphone?
20:58 Een releasedatum is niet meer wat het geweest is
27:39 Lossless audio en Spotify
35:50 Glasvezel, T-Mobile en KPN
44:54 Hyperloop
1:01:59 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-06-2023 • 06:00

42

Reacties (42)

42
42
13
0
0
29
Wijzig sortering
Een vervangbare accu, in theorie klinkt dat heel fijn maar als ik dan kijk naar de telefoons die ik de afgelopen jaren versleten heb dan zie ik het nut nog niet zo. Ik heb werkelijk nog nooit problemen met de accu gehad. Voordat mijn accu problemen ging geven was mijn telefoon versleten en aan vervanging toe. Op dat punt ga ik zeker geen accu van 50 euro aanschaffen, dat bedrag besteed ik dan aan mijn volgende mobiele telefoon.

Edit: en ja ik ga zuinig met mijn spullen om maar het blijft een gebruiksvoorwerp waar je soms hele dagen van sochtens tot savonds mee in de weer bent.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 14:34]

Ondanks dat ik (redelijk) netjes voor de accu in mijn telefoon zorg, is dat, in mijn geval, toch vaak de achilleshiel. Sinds de twee accu's van mijn telefoon (een Fold4) zijn vervangen, binnen de garantieperiode, heb ik de batterij bescherming ingeschakeld. Hierdoor laadt deze nooit verder op dan 85%, maar toch merk ik al weer enige degradatie.
De Fold 4 is van Augustus 2022!
Hoe krijg je "accu's vervangen binnen de garantieperiode, batterij bescherming ingeschakeld, maar toch merk ik al weer enige degradatie" voorelkaar in die maximaal 10 maanden? :?
Ik zeg hiermee expliciet niet dat ik je verhaal niet geloof, maar iets gaat hier niet helemaal (of liever helemaal niet) goed...
De telefoon was minder waterdicht dan Samsung beweerde. Daarom zijn onlangs de accu's en schermen vervangen.
Dat verklaard waarom de accu's vervangen zijn, maar is uiteraard geen verklaring voor "maar toch merk ik al weer enige degradatie". Dat is waar het mij om ging. ;)
Ik doelde op de nieuwe accu, die ondanks de batterij besparende stand toch nog maar nauwelijks de dag doorkomt, terwijl dat eerder wel het geval was.
Er zijn een aantal smartphone merken die al (of eigenlijk: nog steeds) vervangbare accu's aanbieden. De prijs van die accu's ligt meestal rond een tientje.

Ik heb voor twee telefoons wel nieuwe accu's besteld en dat werkte prima. Een van die telefoons had ook een vervangbare achterkant (paar seconden werk), dat werkte eigenlijk net als bij oude Nokia's en bij Formule 1 auto's als onderdelen die energie opvangen in geval van een crash (val). Die vliegen dan overal heen, en klik je na de val en het oprapen van de onderdelen gewoon weer in elkaar, telefoon onbeschadigd. Die telefoons moeten dan ook juist niet in een hoesje.

Het zou mooi zijn als meer merken weer op die manier telefoons gaan ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:34]

door mijn handicap ga ik niet heel zuinig om met mijn accu, anders kan ik het scherm simpelweg niet lezen, en dat betekent tevens dat ik mijn accu op hele drukke dagen soms een beetje bij moet laden .. toch heb ik het idee / gevoel dat de accu vervangen wellicht niet de belangrijkste reden zal zijn waarom mijn toestel weg gaat.

ik doel dan bijvoorbeeld ook fysieke slijtage van de laadpoort, of dingen als val, stoot of kras-schade aan het scherm.

uiteindelijk vind ik het dikke onzin dat ik het vervangen persé zelf zou moeten kunnen. als er gewoon service kits te bestellen zijn en training gegeven wordt, zonder rare apple fratsen die alleen maar parts wille leveren als ze je appleID weten, en als apple ook niet komt met dit onderdeel mag wel en dat niet (even los van het feit dat apple mogelijk geen garantie of support meer hoeft te geven als er niet-gecertificeerde onderdelen zijn gebruikt), dan is het vervangen van een batterij door een professional (met warmte apparaat) an sich helemaal geen probleem, ja die batterij kan in veel gevallen vast ook worden vast geschroefd in plaats van gelijmd en daar kunnen we het dan over hebben, maar nu schieten we denk ik toch wel door naar het andere uiterste.
Over die lossless audio. Ik koop bijv. CDs voor de geluidskwaliteit. Theoretisch heeft een goede CD volledig menselijk gehoor, wat uiteindelijk met wat berekeningen resulteerd in een bitrate van minimaal 1411kbps. Verschil wat menig men hoort tussen vinyl en CD komt voort uit digitaal vs analoog, met slechts een klein deel dat wellicht boven het reguliere "menselijk gehoor" zit.

Ik zou nogsteeds geen supremium afsluiten overigens. Ik rip mijn CDs, deze gaan op een server, en daar heb ik wat software aan hangen om een soort privé Spotify mee te vullen. Dat is ook wat lastiger met vinyl. Naast geluidskwaliteit heb ik nooit muziek die niet beschikbaar is of zelfs verdwijnt ivm licenties, geen gepush van muziek die ik niks vind, interface changes die ik stom vind, en betere winstmarges voor de artiesten. Statestieken en recommendations gaan door Last.FM, daarbij krijg ik ook recommendations vanuit online communities waar ik in deel neem en van vrienden zelf.

Muziek die digital only is, is vaak wel te vinden als promo-disc.

Overigens is ook op mijn bluetooth koptelefoon wel verschil te horen. Vooral in de kleine details zijn nog wel vaak artifacts te horen door de compressie welke ik op CD gewoon minder heb. Menig muziek is naast gecomprimeerd ook nog eens slecht gecomprimeerd. Maar dat is over het algemeen niet iets dat reguliere audio onluisterbaar maakt. Ik kan ook nog gewoon een 320kbps MP3'tje opzetten zonder mij dood te ergeren ;)

Edit:
Zeipuntje op de opmerking hoesjesloze telefoons. Ik heb dit dus jaren gedaan. Kocht Sony's omdat ik ze bijna niet kapot kreeg, en met hoesjes had ik meer problemen dat er viezigheid onder ging zitten (soms met bijv. zand waardoor ik zelfs krassen kreeg) en dat het hitte ging vasthouden. Terwijl ze dus ondanks dat ik erg lomp ben en ze op de meest vreselijke maniere laat vallen niet kapot gingen. Heb nu puur een hoesje voor de sier op m'n huidige, maar hij is nogal geel nu dus heb hem er inmiddels weer afgehaald. Mogelijk komt er weer een nieuwe op, maar dat is dan weer voor de sier.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 14:34]

Het is nog erger met vinyl vs CD. Het verschil is meestal niet eens analoog vs digitaal, maar meer dat Vinyl een kleinere range heeft qua volume, zeker voor basnoten. Dit maakt dat muziek vaak los gemasterd wordt voor vinyl, en die masters klinken vaak warmer.

Er is niets dat artiesten let om hun CD-versie praktisch hetzelfde te laten klinken, behalve dat het lastig is om je in te houden met je master.
Oh interesant. Ik ben dus geen vinyl persoon en weet wel de technische verschillen (en dat men vaak roept dat analoog hogere kwaliteit is want digitaal is altijd beperkt, wat in de praktijk dus wel meevalt kwa wat je kan merken. Dat was ook vooral waar ik op doelde), maar wist niet dat er vaak los gemasterd wordt. Andere masters klinken natuurlijk anders.

Merk wel dat ook bij CDs nieuwere remasters van oude muziek vaak opeens een luidere bas hebben. Lijkt wel beetje de trend daarin, maar ik pak dan vaak toch de oude CD. Nieuwere muziek met hardere bas heb ik dan weer geen moeite mee, klinkt meer zo bedoeld/gemaakt dan achteraf geboost ofzo.
Dat is ook wat lastiger met vinyl.
Release groepen doen dit al sinds jaar en dag. Daar zitten gewoonweg mensen tussen met gigantische collecties die volgens standaarden rippen en releasen. Voor hun vriendenkring (= de release groep).

Als iedereen z'n eigen zooi moet gaan rippen, dan zitten we met heel veel extra individueel (en m.i. onnodig) werk. Doe het één keer, en doe het goed.

Ik heb zelf een gigantische collectie om bovenstaande redenen op kunnen bouwen. Maar ik ga echt niet opnieuw rippen want FLAC, terwijl dubbelblinde tests allang hebben bewezen dat 192 kbit door het gros niet is te onderscheiden van origineel of FLAC. En dat was met professionele apparatuur. Gebruik je Bluetooth, ben je al wat ouder (paar keer naar concert zonder oordopjes is ook voldoende :Y)) dan is het werkelijk onzin om voor lossless te gaan. Het is een emotionele beslissing.

Daarnaast, Spotify gebruikt fingerprints/watermarks ipv DRM. En die zijn bij sommige labels overduidelijk te horen.

Wat betreft Hyperloop: de lange afstanden met elkaar verbinden en de hub hoeft niet op CS. Bijvoorbeeld zou ook op Amsterdam Zuid kunnen. Zit men meteen bij de snuifas, prima verbinding met verdere OV (metro, tram, bus, taxi, enz). Schiphol zou ook kunnen. Of een geheel nieuwe hub bouwen, en die goed aansluiten op de rest van het netwerk. Kortom, het hoeft niet op CS! En dat geldt ook voor andere steden. Itt wat MvR recent beweerde kun je je normaal gesproken prima in Amsterdam bewegen middels OV. Je bent overal zo. En als het echt moet, kun je nog investeren in een project als de Noord-Zuidlijn puntjepuntjepuntje.
Het is een emotionele beslissing.
Ik moet 100% toegeven dat dit klopt. Hoewel ik zo ver op elke test het verschil tussen 192kbps en 320kbps wel prima kon horen, is dat wel enkel gefocussed. Zelfde geld voor het verschil tussen de 320kbps streams op YT en Spotify vs mijn eigen (goed geripte) uncompressed CD rips. En laat ik nou net niet de hele dag gefocussed zijn op mijn muziek, dat is max 10% van de tijd dat ik luister. En zoals ik zeg is zelfs dan het verschil niet zo erg dat ik die reguliere 320 releases niet meer kan aanhoren.

Daarbij gebruik ik zelfs ongecomprimeerde FLAC bestanden (ja dat kan echt). Is dat nuttig? Niet echt. Je kan een theoretisch iets bedenken waarbij music players niet snel genoeg/netjes decompressen maar in de praktijk heb ik daar nooit merkbare problemen mee gezien. Maar, ik heb een unlimited databundel en die hoge bitrates op je scherm voelen wel fancy. Dus ik doe het toch. Gewoon omdat ik het leuk vind, en weinig anders 🙃.

Ach, het is een leuke hobby. Zijn ergere dingen om je geld aan uit te geven.

Overigens bedoelde ik puur dat het rippen van CDs makkelijker is dan vinyl, en vinyl heeft ook (naast blijkbaar andere masters) weinig nut over digitaal als je het toch vervolgens ript naar digitaal formaat. Niet dat er niet van vinyl geript wordt. Ik weet dat dat ook gewoon kan en gebeurd 😉. Maar voor mijn use-case is vinyl dus minder praktisch, en heb nou niet per se iets met vinyl waardoor ik daar toch voor zou kiezen, dus heb ik een mooie collectie CDs in de kast staan. Mijn release groep is overigens wel puur ikzelf.
Ik moet 100% toegeven dat dit klopt. Hoewel ik zo ver op elke test het verschil tussen 192kbps en 320kbps wel prima kon horen, is dat wel enkel gefocussed.
Dubbelblind?

C't heeft dit al jaren geleden gedaan met een dubbelblinde test onder audofielen. 192 kbit ABR met oude encoder van die tijd (ze zijn alleen maar beter geworden) kan het gros het eigenlijk al niet meer onderscheiden. En bij beter dan dat, zoals bijvoorbeeld 320 kbit MP3, niet (dubbelblind).

Degenen die het wel kunnen spelen op de een of andere manier vals, of ze zijn een uitzondering. We zijn allemaal 'heel bijzonder' maar de uitzonderingen met enorm goed gehoor zijn waarschijnlijk in een kleine minderheid, en waarschijnlijk ook een kleinere groep dan de groep mensen die denken dat ze uitzonderlijk goed kunnen horen. Ik ben zelf kind van een audiofiel; mijn vader was er een. En hij kon bijzonder goed horen. Hij moest ook wel want hij was bijna blind.
Daarbij gebruik ik zelfs ongecomprimeerde FLAC bestanden (ja dat kan echt). Is dat nuttig? Niet echt. Je kan een theoretisch iets bedenken waarbij music players niet snel genoeg/netjes decompressen maar in de praktijk heb ik daar nooit merkbare problemen mee gezien. Maar, ik heb een unlimited databundel en die hoge bitrates op je scherm voelen wel fancy. Dus ik doe het toch. Gewoon omdat ik het leuk vind, en weinig anders 🙃.
Unlimited databundel is net zoiets als all you can eat. Het bestaat niet, men denkt unlimited te hebben maar men haalt er gemiddeld winst uit of het wordt op een andere manier gefinancierd. Ik heb zelf iets van 15 GB in totaal en ik denk dat ik maandelijks momenteel de 5 GB niet eens haal. Maar ik sla dan ook veel op in cache. Bijvoorbeeld mijn audio van Airsonic wordt netjes gecached in de client, en hetzelfde geldt ook voor m'n Spotify playlists. Zelfs de podcasts cached hij, Netflix idem. Er is eigenlijk maar 1x per jaar dat ik door m'n limieten ga en dat is op vakantie.

Ik deelde mijn rips wel onder een naam, puur uit liefde voor de kenner en muziekliefhebber. Omdat er ook obscuur materiaal tussen zat. De rest is immers al 1001 keer geript. Maar ik hou me er al jaren niet meer mee bezig, geen tijd meer voor ;) de laatste keer dat ik ripde hele CD en DVD collectie van m'n vrouw geript. Vervolgens weggedaan naar de kringloop. Staat op drie locaties (2x backup). Zo, dat ruimt op.
Dubbelblind?
Niet dubbel. Maar meerdere testen blind tussen meerdere keren 2 framenten. Ik kan meer dan 85% van de tijd correct aanwijzen welke van de 2 192kbps is en welke 320kbps. En dan werden nog niets eens de slechtste compressie technieken gebruikt.

Voor het verschil tussen 320kbps mp3 en CD rips heb ik nooit aan tests meegedaan, dat iets wat ik zelf merk wanner ik ze naast elkaar leg omdat ik net de CD heb aangeschaft.

Maar zoals ik zeg zijn dat ook maar miniscule details die om eerlijk te zijn nouwlijks uitmaken of merkbaar zijn. Als je mij nu een 192kbps bestandje voorzet zit ik echt niet te crinchen, dus wat in de podcast genoemd wordt is niet zo'n ding voor mij. Mensen die reageren alsof ze niet meer naar Spotify kunnen luisteren omdat ze better gewend zijn kramen imho echt gewoon onzin uit. Menig persoon hoort het idd toch niet, en als je het hoort is het verschil nogsteeds minimaal. Verschil goede koptelefoon/boxen of niet doet echt veel meer...

Ik heb ook combi OCD+autisme en raak snel overprikkelt op gehoor en zicht omdat mijn hersenen daar niks kan filteren, dus wellicht dat dat ermee te maken heeft. Ook meteen de reden dat ik me graag afsluit met een koptelefoon en muziek; 1 flow aan samenhangend geluid ipv van alles door elkaar.

Uiteindelijk maakt het ook niet uit. Ik doe het voor de lol allemaal. Al zou ik half doof zijn dan nog zou ik die CDs kopen :) .
Unlimited databundel is net zoiets als all you can eat. Het bestaat niet, men denkt unlimited te hebben maar men haalt er gemiddeld winst uit of het wordt op een andere manier gefinancierd. Ik heb zelf iets van 15 GB in totaal en ik denk dat ik maandelijks momenteel de 5 GB niet eens haal.
Ik heb unlimited genomen puur omdat de hoeveelheid data die ik gebruik aan muziek en video onderweg zo hoog is dat de bundels te weinig zijn. Heb zelfs al eens over die dagelijkse 10GB heen gezetten waardoor ik paar keer extra bij moest aanvragen op 1 dag :') . Dus voor mij persoonlijk is het wel nuttig.

Had voorheen unlimited streamen buiten je bundel bij T-mobile en dan kom ik er wel met een kleinere bundel, maar sinds die daarmee gestopt zijn zit ik dus aan de unlimited.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 22 juli 2024 14:34]

Ik heb een vraagje voor de .post voor de volgende keer:

Aantal van jullie vertelden dat jullie geen pasjes meenemen. (Het ging over het betalen met je Smartphone). Maar hoe doen jullie het dan met de identificatieplicht?
https://www.rijksoverheid...is-de-identificatieplicht
Dat vroeg ik me ook al af luisterend naar de podcast in de Auto. Waar laat je je rijbewijs enz?
Misschien dat dit in de toekomst met de Yivi app zou kunnen?

Promovideo Yivi

Lijkt me sowieso een mooi item voor Tijs om een keertje in te duiken en het er over te hebben in de podcast aangezien het te maken heeft met privacy & delen van persoonlijke gegevens :)

[Reactie gewijzigd door JorisM op 22 juli 2024 14:34]

Ik heb het los gelaten en heb een foto van ID en rijbewijs. Daarmee moeten ze het maar doen. Anders maar een boete. Ik ga niet met pasjes rondlopen die ik nooit gebruik/moet laten zien.

Ze gaan je echt niet opsluiten als je je ID kaart niet kan tonen. En veel mensen hebben vaak alleen een paspoort ipv ID kaart. Die gaan echt niet elke dag met paspoort de straat op.

Een ID kaart kun je eventueel nog kwijt in je hoesje van de telefoon kwijt. Dat doe ik wel als ik naar buitenland (binnen EU) ga, evenals mijn bankpas.
Een kopie van een ID-kaart is geen geldig legitimatiebewijs. Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete € 90. Ben je onder de 16 jaar dan is de boete € 45.
Bron: Politie.nl

Ik neem even aan dat hetzelfde geldt voor het rijbewijs?

Wat ik een tijd geleden wel hoorde, maar weet niet of het klopt, is dat als je je identiteitsbewijs niet bij hebt je de handhaver mee naar huis / verblijfplaats kan nemen om 'm daar te laten zien.

[Reactie gewijzigd door JorisM op 22 juli 2024 14:34]

Klopt daar ben ik van op de hoogte, maar alsik naar het verleden kijk hoevaak ik ID kaart moest laten zien, dan is dat wel geteld 0 keer (buiten dat ik vroeger toen ik nog onder de 20 was mijn ID kaart moest laten zien om de discotheek binnen te komen). Het levert mij meer ongemak op dan dat ik dat ding elke keer moet mee sjouwen om een eventuele boete te ontwijken. Die boete neem ik graag. En je mag wel een kopie laten zien, als je het echte ook kunt overhandigen (thuis of binnen 24 uur op politieburo)
Ik ben (in België) ook wel ooit m'n ID & rijbewijs de volgende dag mogen gaan laten zien, toen ik die tijdens een autocontrole niet bij had.
@arnoudwokke Spotify ondersteunt tegenwoordig ook video bij de postcasts. Hebben jullie de mogelijkheid om daar ook video te uploaden?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Sebazzz22 juni 2023 10:51
Dan moet je geloof ik hosten bij Spotify en dat doen we niet. @LukevanDrie weet wellicht of dat er ooit in zal zitten, maar mijn inschatting zou zijn dat het de moeite niet waard is voorlopig :)
Over dat eventuele YouTube supremium en de welwillendheid om daar meer voor te betalen.

Ik herinner me uit een eerdere podcast dat een deel van jullie een abonnement via India heeft afgesloten voor +/-€2,-/mnd. Zijn dit dezelfde personen die geen moeite hebben met een meerprijs? Of spreken we dan toch over de officiële Nederlandse prijzen? ;)
Inhakend op Spotify, laten we vooral kwaliteit verbetering toejuichen!

Audio kwaliteit maakt een rare curve die je bij bijvoorbeeld beeldkwaliteit lineair is. Bij schermen neemt de resolutie toe, de groote de fps, aantal hertz etc etc allemaal steeds beter sinds de eerste schermen.

Bij audio was dit ook lineair totdat we het gemak van streamen en bluetooth wilden toen daalde de kwaliteit voor gemak. De verbinding of je bundel was toen de limiet en daarom kwam er toen minder kwaliteit (mp3). Tegenwoordig is misschien Bluetooth nog een limiet maar data en verbinding totaal niet meer. Laten we hoge kwaliteit daarom toejuichen net zoals jullie later ook aangeven, hoge kwaliteit bij Netflix zien we ook heel graag!

ik zou graag surpremium afnemen. Toen ik tidal had en dat in de auto vergeleek met Spotify van mijn vrouw dan hoorde wij allebei een verschil.

Thuis heb ik een goede set staan die voor het gemak nu Spotify afspeelt, als dat straks met gemak met hogere kwaliteit kan ben ik blij.
@arnoudwokke Het kan zijn dat Spotify nu ook FLAC etc wil aan gaan bieden vanwege tools als https://github.com/deezer/spleeter
Deze werken het beste met ongecompliceerde audio, er zijn voorbeelden waar zelfs de 320kbps gecomprimeerde versie rotzooi opleverd in de spleet terwijl de FLAC CD extract van het zelfde nummer (zelfde opname etc.) een bijna perfecte scheiding levert.

DJ tools als Virtual DJ hebben Spleeter nu al een paar jaar geïntegreerd en we zien in de DJ markt de intresse afnemen voor tools die dit nog niet ondersteunen.

Uiteraard opvallend is dat het Franse bedrijf Deezer dit open source op de markt heeft gebracht.

Uiteraard is Spotify hier intern ook al jaren mee bezig, het is niet makkelijk om in alle genres en type nabewerkingen het geluid goed te kunnen scheiden. Compressoren en filters werken zo goed dat een bass gitaar ineens op een drum lijkt of een stem volume en intonatie meebeweegt op de beat waardoor het niet meer goed te scheiden is zonder vervorming.

Voor karaoke doeleinden (mee zingen) of het optimaliseren van een mixen per afspeel apparaat of omgeving, is het nodig om de muziek als het ware terug te kunnen brengen naar de originele sporen en die dan opnieuw te masteren voor het gebruiksdoel.

Van heel veel muziek heeft Spotify geen toegang tot de originele sporen, soms zelfs de eigenaar van de muziek niet, zodat ook die niet een nieuwe eind mix kan leveren.

Daarom kan het zijn dat het voor Spotify noodzakelijk wordt lossless te gaan ondersteunen, zodat de "spleet" en nieuwe "eindmix" op de telefoon kan gebeuren. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld ook de automatische DJ functie makkelijker uitbreiden.

Uiteindelijk is het natuurlijk super gaaf als ze uit elk muziek stuk automatisch de tekst kunnen halen, de melodie lijn, maar ook elk gitaar spel en wellicht ook welke versterker gebruikt is etc. het kan namelijk zijn dat jij van een bepaalde manier van klank houd, dus dat als ze de gitaar versterker via een mix vervangen door een andere dat je een nummer ineens wél lekker vindt klinken - (idem voor andere instrumenten, percussie, zang etc.)
@WoutF LOL we hebben een podcast met video van 1 uur en 7 minuten waarin jij je af vraagt ( 33:52 ) of er mensen wel eens een speelfilm lengte filmpje kijken op hun telefoon....

Ja, deze podcast bijvoorbeeld. :)

@Hayte Ik had ook ADSL een jaar of 10 en KPN legt glas bij ons. Zodra het aangesloten was in de meterkast, zei de monteur, u gaat nu over op glas, uw abonnement wijzigd niet, u krijgt alleen een andere connectie.
Dus ging mijn originele 20Mbit abonnement wat inmiddels 80/30 was maar op papier 30Mbit was naar een 70Mbit glas aansluiting.
In de eerste paar maanden viel glas er wel veel vaker uit dan ADSL ooit deed.

Abonnement is niet omhoog gegaan. En 70Mbit is snel genoeg voor alles, dat was de ADSL ook al. Met ADSL kon ik met 40ms (heen en terug samen) latency in coronatijd muziek maken met mensen in Duitsland via https://jamulus.io/nl/ dus heb nooit een de noodzaak gehad een ander abonnement te nemen.

Wellicht dat KPN me daarom wel direct overzette naar glas, is voor hen veel goedkoper en goed voor de KPI en ik zou het nooit uit eigen beweging doen :)

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:34]

WoutF Hoofdredacteur @djwice22 juni 2023 11:18
Kijk je dan constant naar het scherm? Of is het meer audio op de achtergrond?
Ik kijk bewust naar het scherm als de podcast jullie gezichten niet heeft kijk ik hem niet, en luister ik hem ook niet. De expressies van jullie gezichten en interactie wil ik graag zien. Dat was ook het krachtige van het oude Hardware TV, de onderlinge interactie, de onderlinge gezelligheid, daarvoor kijk je.

Zonder YouTube Premium kun je trouwens ook niet naar een andere app of tab zonder dat de video pauzeert.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:34]

Wat als de MagLev trein deels in een lage druk tunnel zou rijden? Dan heeft ie minder weerstand, minder herrie en kan ie wellicht sneller dan 500km/h. En dan doen we net als bij vliegtuigen druk toevoegen in de trein "cabine". En dan kunnen we nog steeds faseveranderingsmaterialen gebruiken om de binnen temperatuur constant te houden.
Zouden we een sluis kunnen ontwerpen voor druk verschillen? Hoeveel tijd zou in en uit gaan kosten om door die sluis te gaan? Hoe doen ze dat bij de hyperloop?

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:34]

Volgens mij ook met een sluis, maar de vorm van de cabine is dan wel afgestemd op de loop. Maar als je een Maglev trein in een buis maakt kan je toch net zo goed een volledige loop neerleggen.
@Tweakjur Ik mag toch aannemen dat je niet echt reclames ziet op YouTube.
Ik draai sinds jaren uBlockOrigin en ik zie nul reclames. Wat een creator toevoegd als content dat valt niet te vermijden natuurlijk, maar alles wat wordt toegevoegd door het platform, dat zie ik niet.

Tenzij je natuurlijk vanuit professionele hoek niet kunt toegeven dat je iets gebruikt als uBlock, daar zou ik dan begrip voor hebben.
Ik betaal gewoon voor YouTube, dan zie je ook geen reclames.

Ik gebruik alleen af en toe een ander account, daarop zie ik dan wel reclames. Ik gebruik (daadwerkelijk) geen enkele vorm van adblocking, waar dan ook.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 22 juli 2024 14:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.