Library of Congress VS neemt Super Mario Bros.-muziek op in nationale canon

De Amerikaanse National Library of Congress neemt de muziek van Super Mario Bros. voor het Nintendo Entertainment System op in zijn National Recording Registry. Dit vanwege de betekenis die de muziek heeft voor het land.

Het is voor het eerst dat videogamemuziek opgenomen wordt in de National Recording Registry, waarin ook muziek van Alicia Keys, Jay-Z, Ricky Martin, Radiohead, Mariah Carey en nog veel meer is opgenomen. Ook non-muziek kan in het register belanden. Zo is The Pale Blue Dot van Carl Sagan aanwezig, maar ook een aflevering van podcast This American Life over de financiële crisis van 2008.

Over de Japanse componist Koji Kondo zegt de NLOC: "Van weinig muzikanten is hun werk al decennialang zo erkend terwijl de artiest relatief zo onbekend blijft." De bibliotheek citeert Kondo uit een recent interview: "De hoeveelheid data die we konden gebruiken voor muziek en geluidseffecten, was extreem klein, dus ik moest echt heel innovatief zijn en volledig gebruikmaken van de muzikale en programmeervernuftigheid die we op dat moment hadden. Ik gebruikte allerlei genres die overeenkwamen met wat er op het scherm gebeurde. We hadden jingles om spelers aan te moedigen het opnieuw te proberen nadat ze een 'game over' hadden gekregen, fanfares om hen te feliciteren met het behalen van doelen en stukjes die versnelden als de resterende tijd te kort was."

Toevoeging aan de National Recording Registry betekent niet alleen erkenning voor 'culturele, historische of esthestische significantie', het betekent ook dat stappen gezet worden om te verzekeren dat de opname bewaard wordt voor toekomstige generaties. Zeker voor populaire opnames doen andere partijen dat al. In dat geval doet de Library of Congress op dit gebied niets.

Samen met de Mario-muziek worden dit jaar opnames van Jackie DeShannon, John Lennon, Led Zeppelin, John Denver, Eurythmics, The Police en meer toegevoegd. Het initiatief bestaat sinds 2002.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-04-2023 • 10:44

36

Reacties (36)

36
36
13
0
0
8
Wijzig sortering
Dit vanwege de betekenis die de muziek heeft voor het land.
Wat is de betekenis van het Mario muziekje voor de USA???
Het is niet van een uitgever in de US, de schrijver van de muziek zit niet in de US. De uitvoerder ook niet. De game is niet van een US bedrijf. Het enige is dat de inwoners de muziek kennen van de games en films, maar dat geldt ook voor miljarden mensen buiten de USA.

Als het argument nou is dat het een enorme betekenis heeft (gehad) in de wereld, kan ik het er nog mee eens zijn. Maar dat het wordt opgenomen vanwege de betekenis die het heeft voor de USA niet echt.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 24 juli 2024 02:06]

Hetzelfde geldt voor John Lennon, Led Zeppelin, Eurythmics en The Police. Ik vraag me vooral af wat het doel is van die databank.
Het doel is heel simpel, het laat muziek zien die belangrijk was voor de Amerikaanse samenleving, of dat nou uit Amerika, Japan of Groot-Brittannië komt. Het hoeft niet per se om Amerikaanse muziek te gaan.
Ik denk dat de muziek van Mario overal ter wereld wel herkend wordt, de Amerikanen onderstrepen dat nu, door het in een database op te nemen waarin wel meer zaken staan die 'belangrijk' voor de US worden geacht.
Klopt dat het qua productie nul met de VS te maken heeft.

Echter is het liedje van Mario door zo veel Amerikanen gehoord en gedaan. Dat bij het horen van 2 of 3 tonen mensen al meteen weten dit is 1-1 van SMB.

Buiten dat, kan ik mij goed voorstellen dat een spel als Mario genoeg kinderen gevoelig gemaakt heeft voor de game wereld, waar veel Amerikanen hun baan van hebben gemaakt. Zei het ontwikkelaars, journalisten of YouTubers. Dat doordat Mario het juiste spel op het juiste moment is geweest voor vele.

Als je op die manier kijkt heeft Mario extreem veel impact gehad op de VS.
Exact, net zo belangrijk als Bassie en Adriaan bij ons.
Bassie en Adriaan worden helaas steeds minder belangrijk. Veel kinderen weten niet eens wie het zijn! :?

Een hele nieuwe generatie groeit op zonder het jeugdtrauma dat de Plaaggeest heet!
In de vergelijking van boven u had Bassie en Adriaan dan uit een ander land moeten komen.
OK, Kabouter Plop dan.
Dus dan is een betere vergelijking dus K3 :)
[...]

Wat is de betekenis van het Mario muziekje voor de USA???
Het is niet van een uitgever in de US, de schrijver van de muziek zit niet in de US. De uitvoerder ook niet. De game is niet van een US bedrijf.
Maar dat wil niet zeggen dat het geen impact kan hebben. Vergelijk bijvoorbeeld Lingo en Tussen kunst en kitsch: allebei van oorsprong buitenlandse programma's, maar Lingo sloeg hier veel meer aan. En Tussen kunst en kitsch wordt nog steeds ieder seizoen behoorlijk goed bekeken en is dus ook niet meer weg te denken. Goed, beide programma's worden in de Nederlandse vorm dan wel hier gemaakt, maar dat neemt niet weg dat ze van oorsprong niet uit Nederland afkomstig zijn.

Sterker nog: het openingsmuziekje van Tussen kunst en kitsch is heel iconisch en bij iedereen wel bekend en wordt zelfs gerekend tot ons nationaal erfgoed, maar is eigenlijk afkomstig uit My Fair Lady. Als dat mag, dan mag Mario wat mij betreft ook.

O ja, en moeten we dan draaiorgels ook uit ons nationale erfgoed schrappen? Tenslotte zijn die ook niet oorspronkelijk uit Nederland afkomstig.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 02:06]

Als een draaiorgel in nederland is gemaakt dan kan het zeker nationaal erfgoed zijn. Dat is ook in Nederland het geval. De Nederlandse draaiorgel cultuur is nationaal erfgoed. Een draaiorgel op zich is dat niet.

Het is voor mij nogal amerikaans om te zeggen dat het muziekje van mario nationaal erfgoed is van amerika en daarmee te doen of het van amerika afkomstig is. Dat toe-eigenen stoort me voornamelijk.

Start dan een wereld-erfgoed databank en stop het daar in.
Goed, dus dan ga jij ook een brief schrijven naar ons nationale erfgoedcentrum m.b.t. dat Tussen kunst en kitschmuziekje, duidelijk.
[...]
O ja, en moeten we dan draaiorgels ook uit ons nationale erfgoed schrappen? Tenslotte zijn die ook niet oorspronkelijk uit Nederland afkomstig.
Graag! Als ik ze dan nooit weer hoef te horen, teken ik ervoor haha

Maar een dergelijke mening of stem is hierin niet van belang en idd die herrie-orgels zijn een ding
Als het argument nou is dat het een enorme betekenis heeft (gehad) in de wereld, kan ik het er nog mee eens zijn. Maar dat het wordt opgenomen vanwege de betekenis die het heeft voor de USA niet echt.
Aangezien de VS bij de wereld hoort zou dit argument toch goed genoeg voor je moeten zijn? Zeggen dat het betekenisvol is (geweest) voor de VS wilt niet zeggen dat de rest van de wereld dan hier niets mee te maken heeft.
Ik krijg vaak de indruk dat de VS denkt dat ze alles in de wereld bepalen. Ze hebben een world series honkbal waar geen buitenlandse club in zit, een "muzikant" die in veel dance nummers willekeurig "mr worldwide" roept maar dat land weinig buiten komt etc. Toegegeven, ze zijn erg goed in het exporteren van hun eigen cultuur en bedrijven maar om nu eigenhandig zo'n werelddatabankje op te richten is ook wat arrogant.
Mja dat is meer omdat de meeste Amerikanen geloven dat de USA het middelpunt is van het universum. Vooral kleinere dorpjes geloven werkelijk dat er niets buiten de USA bestaat, of dat Europa allemaal Nazis zijn omdat Duitsland de oorlog gewonnen heeft of zelfs dat we allemaal communisten/socialisten zijn omdat we een gezamenlijk pensioen en verzekeringssysteem hebben. Ik ben zelfs een keer uit een hostel verwijderd in Florida omdat ik had uitgelegd hoe onze zorg is geregeld. Beetje het "USA is the greatest, Free-êst, wealthiest country on earth" principe.


Maar een WereldDatabank is eigenlijk helemaal niet zn gek idee. We hebben bijvoorbeeld ook een Zaden bank waar zaadjes van groente, fruit, gerst en haver en soortgelijke liggen opgeslagen voor het geval er ooit iets catastrofaals gebeurt. We hebben ook archieven met Wiskunde, Natuurkunde, Bouwkunde agricultuur, muziek, kunst enz enz enz voor als er ooit een mass destruction event plaatsvind en we terug vallen naar het stenen tijdperk.

Dus waarom is een Databank met dingen die impact hebben gehad op t leven van Amerikanen dan opeens een probleem?

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 24 juli 2024 02:06]

Één van de voornaamste eisen voor het opnemen van geluidsfragementen en muzieknummers in de 'National Recording Registry' is dat deze een grote invloed heeft gehad op de Amerikaanse samenleving, cultuur of geschiedenis. En dat is voor dit nummer zeker waar.

De invloed van een geluidsfragment op de rest van de wereld boeit de 'National Library of Congress' echt niets, het is immers national library, geen world library. Er staan overigens best veel internationale artiesten in.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 24 juli 2024 02:06]

Dit. Ik zit zit hier met verbazing kijken naar de scepsis die wordt opgeworpen.
Tsja, ik lees de commentaren wel vaker, kijk er niet meer zo van op
Eerste wat ik ook al dacht. Destijds werd er daar door sommigen sceptisch gereageerd omdat een Japans bedrijf ineens veel succes had met games terwijl Amerikaanse concurrenten als Atari niet konden volgen. En nu zouden ze de games zich cultureel toe-eigenen? Iets voelt krom hier...
Zitten wel leuke zaken in de collectie; https://www.loc.gov/collections/
En er zit nog veel meer achter dit 'simpele' deuntje dan je van tevoren zou verwachten.

De volgende video kan het goed uitleggen:
https://www.youtube.com/watch?v=vVwEeiyPfFg
Eigenlijk zou dus het nummer Sister Marian van The Square erin moeten. Als je dat nummer luistert, kan je maar één conclusie trekken. (zeker zo rond 1:03)
Nou nou 3 tonen. Hele ritme en toon is anders. Zo kun je elk nummer wel koppelen aan iets anders..
De componist, Koji Kondo, heeft zelf in een interview aangegeven door de muziek van T-Square te zijn geïnspireerd. Het is dus niet zomaar een toevallige overeenkomst met een paar noten uit Sister Marian.
Swing your arms, from side to side
Come on it's time to go, do the Mario!
Volgend nieuwsbericht:
Nintendo klaagt Amerikaanse National Library of Congress aan voor gebruik van Super Mario Bros.-muziek
:Y)

Toch wel triest dat bedrijven meer met rechten, IP en geld bezig zijn dan om hun oude producten als cultureel erfgoed te behouden. Wat zullen we van de afgelopen jaren in de toekomst overhouden? Enkel wat tiktok en youtube filmpjes met "kijk dit spelletje eens", zonder dat we dat daadwerkelijke spel ooit weer speelbaar kunnen maken vanwege DRM, Always-Online en stoppen van emulatoren. ;(
Of gewoon betalen voor wat je gebruikt.

Nintendo maakt het niet bepaald lastig om op normale manier aan de middelen te komen om Super Mario Bros. 1 alsnog te kunnen spelen.
Cool, want laten we ook eerlijk zijn, bijna iedereen kent het deuntje van Super Mario Bros. ook wel uit zijn hoofd.

[Reactie gewijzigd door Linksquest op 24 juli 2024 02:06]

Ik zou ‘maar’ vervangen door ‘want’. ;) ;)
thnx for the advise ;)
Dat je dan van die eendagsvliegjes als Jay-Z en Ricky Martin al wél in zo'n archief hebt zitten, maar een tune als dat van Mario niet. Bijzonder..
Wel heel toevallig zo net na het success van de Mario film :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.