HowLongToBeat: Elden Ring is meest uitgespeelde en meest opgegeven game uit 2022

Elden Ring is volgens HowLongToBeat de meest uitgespeelde maar ook meest opgegeven game uit 2022. Bijna 6000 gamers meldden dat ze de Soulsborne-game hebben uitgespeeld terwijl zo'n 263 gamers aangeven het spel niet meer te willen verderspelen.

Op basis van de statistieken van HowLongToBeat is Elden Ring verreweg de meest uitgespeelde game die in 2022 uitkwam, boven onder meer Stray, Pokémon Legends: Arceus en God of War: Ragnarök. Tegelijkertijd was er geen game die volgens door leden ingestuurde statistieken zo vaak werd weggelegd dan de berucht moeilijke actie-rpg. Elden Ring zou tenminste ruim twee keer zo vaak zijn opgegeven als Tunic, Pokémon Legends: Arceus en Vampire Survivors, zo merkte Kotaku oorspronkelijk op.

De cijfers moeten met een kleine korrel zout genomen worden, omdat gameplatform HowLongToBeat gebruikmaakt van statistieken ingestuurd door leden om te benaderen hoelang het duurt om een spel uit te spelen. Er kwam geen game in 2022 uit die volgens de leden vaker werd opgegeven dan Elden Ring, maar het is niet te zeggen welk deel van de gamers hun ogenschijnlijke verlies kwam toegeven op het platform en wie in stilte leed of het spel slechts tijdelijk weglegde.

Elden Ring was volgens het platform ook de meest voorkomende game in de backlog van gebruikers, ontving de meeste gebruikersrecensies en bleek gemiddeld genomen de langste game uit 2022. HowLongToBeat neemt hiervoor de speelduur van het hoofdverhaal, sidequests en een complete playthrough van de game mee in de berekening.

Door Yannick Spinner

Redacteur

28-12-2022 • 12:33

73 Linkedin

Reacties (73)

73
70
34
2
0
24
Wijzig sortering
*onder spelers die bij hltb.com stats invullen... Dat is wel een erg belangrijke noot om er bij te maken. Want 6000 gamers is natuurlijk helemaal niks op de totale playerbase.
Bovendien kan het ook zomaar zijn dat mensen die veel op hltb stats in komen vullen misschien ook wel wat harder hun best doen of misschien om te beginnen al meer naar een bepaalde soort game trekken.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 28 december 2022 12:42]

6000 is een prima sample voor de hele userbase. Mits die sample eerlijk/random genomen wordt, en dat wordt zeker niet gedaan (wat je 2e punt is). Je kan bijvoorbeeld hier een tooltje vinden om een idee te krijgen van wat een goede sample grootte is bij een bepaalde populatie en onzekerheden.

[Reactie gewijzigd door mat.hi.as op 28 december 2022 12:55]

Het gaat me ook niet om de sample grootte maar inderdaad om de bias.
Het is eigenlijk precies wat hij zegt, voor de userbase van een website.
Je spreekt nu over een kleiner percentage dan 0.0029% van de spelers voor deze game.
(als je googled zijn er ongeveer 17.5 miljoen verkocht in oktober)
Je kan net zo goed een enquete houden of wij van roze eenhoorns houden en deze uitslag
naar wereldwijd gaan extrapoleren. Tja het is ijskomkommertijd en je moet iets nieuws hebben
Volgens de rest van hun data is 93% van hun gebruikers man. Dat is niet representatief. In werkelijkheid is het zo'n 70%, dus ongeveer 4x zoveel vrouwen.

Dat geeft al aan dat er een flinke bias in de data zit.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 28 december 2022 14:24]

Geloof er niets van dat 30% van elden ring spelers vrouw zijn.
Dat statistiek gaat over de gehele site. En 30% van de core gamers is inderdaad vrouw, dus zou me weinig verbazen als dat ook voor Elden Ring geld.
Je hebt echt geen bewijs dat x% van de Elden Ring spelers vrouw is, dus die data kan prima kloppen. Er zit een grote bias in jouw argument.

De totale bevolking die danst bestaat mogelijk ook uit 50% vrouwen en 50% mannen, maar als je dan gaat kijken bij ballet is het heel anders. Leuk dat je een 'algemeen onderzoek' aanhaalt en 'niet verbaasd' zou zijn, maar wanneer je data in diskrediet wilt brengen moet je toch echt met een beter argument komen, of met beter passende data.
Die data gaat over de gehele site (linkje in artikel). Je kunt dus stellen dat de site niet representatief is voor alle gamers.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 28 december 2022 16:44]

Die data gaat over de gehele site (linkje in artikel). Je kunt dus stellen dat de site niet representatief is voor alle gamers.
Tsja en de site is ook niet toegankelijk vanuit China en Oekraïne is in oorlog, dus die zijn zeker niet meegenomen etc etc.

Je doet onderzoek bij gamers en daar komen gegevens uit. Elden Ring is bij deze groep mensen de meest uitgespeelde en meest opgegeven game. Dat dit vervolgens niet voor de hele wereld geldt omdat jij zegt "maar hun gebruikers heeft nieteens een juiste geslachtsverdeling, dus is het onderzoek niet betrouwbaar" is echt lariekoek. Ze hebben een grote groep mensen die spelletjes spelen en dit gegeven komt eruit. Je mag er prima vanuit gaan dat aangezien de doelgroep klopt dat de gegevens prima te gebruiken vallen voor een conclusie.

Als je data kunt aanleveren die bij Elden Ring bewijst dat mannen vaker/minder vaak opgeven dan vrouwen, dan wordt het een ander verhaal, maar tot die tijd kun je onmogelijk stellen dat data niet betrouwbaar is onder zo'n grote groep omdat "de geslachtsverdeling" op de site niet klopt.
Iemand vroeg of de data representatief is. Dat antwoord is duidelijk nee. Het is een bepaalde groep mensen die deze website gebruikt, en daarnaast zelfrapportage.

De data is dus wel degelijk onbetrouwbaar, want je kunt er helemaal niks mee voor marktonderzoek.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 28 december 2022 17:27]

Wat is een 'core' gamer?
Tegenovergestelde van casual. Dus games als Elden Ring bijvoorbeeld.
Als je casual games mee gaat tellen is de verdeling zo'n beetje 50-50.
Ik heb ook wel vaker verhalen gezien dat vrouwen vaak of multiplayer games mijden of als ze ze wel spelen niks zeggen om de rare reacties van veel mannelijke gamers te voorkomen. Dus dat je ze niet tegenkomt zegt ook weer niet zoveel.
Dus blijkbaar zijn er veel vrouwen online, maar verstoppen zij zich omdat mannen raar zouden reageren wanneer zij elkaar online treffen :?
wat een bron zeg, niveautje Kotaku. In het zelfde artikel wordt gezegd hoe amouranth haar scheten online verkoopt en gaat het voornamelijk over de harassment die streamers ondervinden 8)7
CSGO is ook misschien wel een wat minder goed voorbeeld. Een vriendin van mij is helemaal into de shooters incl. online(meer COD en BF). DOTA speelt ze overigens ook. Wat beide totaal niks voor mij is, en al helemaal niet online(ik snapte destijds al niet wat de lol van Quake 3 en UT was ;) ) . Vroeger wilde ik nog best vaak een singleplayer FPS met verhaal spelen, maar ook dat trekt me niet meer. Denk dat Dishonoured 2 één van de laatste is geweest die ik gespeeld heb(al een tijd geleden). Dan tel ik dingen als Superliminal en andere puzzelers niet mee, dat blijf ik leuk vinden. Speel tegenwoordig veel meer third person action(en dan vaak niet eens met vuurwapens) en RPG, of (sim)racegames

Mijn vriendin speelt trouwens ook gewoon bijvoorbeeld The Witcher(3), zelfs nog een paar keer American Truck Simulator mee gespeeld en ze nam het nog best serieus ook😅
Ik weet dat ze er ook zijn (ken er zelf 2 die Dota/CSGO spelen), maar dat is wel echt een minderheid onder de vrouwen. Deze dames spelen dan ook vrijwel alleen met mannen online.
Daarentegen ken ik dan wel weer de nodige vrouwen die 'core' games spelen. Dat mannen oververtegenwoordigd zijn en jij geen kent, betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn.
Mijn vrouw heeft Elden Ring gespeeld :+

Van alle mensen die ik ken die ER gespeeld hebben, is 50% vrouw!

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 december 2022 17:35]

Van alle "gamers" die ik ken die ED hebben gespeeld heeft 100% het opgegeven!

(Ik ben de enige die het heeft gespeeld)
Ik heb de game uitgespeeld door vreemden uit te nodigen :+
Waarom geloof je niet dat 30% van de spelers vrouw is ?
Is dat omdat je geen vrouwen kent die Elden ring spelen ? ( Dan kom ik met een 50% vrouw ervaring ik ken 8 mensen die Elden Ring spelen, 4 zijn vrouw ) .

Als dit de getallen zijn 70-30 ,waarom zouden die niet kloppen ?
Ik ken er zelf 0, de meeste vrouwen die ik ken die 'gamen' spelen enkel simpele smartphonegames of MMO's.
Ik ken ook geen mannen die bouwvakker zijn, dus er zijn geen mannelijke bouwvakkers.
Heb je er ook nog nooit een gezien langs de weg? Ik ken er persoonlijk ook geen, maar wel genoeg gezien op straat, vrouwen eigenlijk nooit.
Staat letterlijk in de tekst?
De cijfers moeten met een kleine korrel zout genomen morgen, aangezien gameplatform HowLongToBeat gebruikmaakt van statistieken ingestuurd door leden om te benaderen hoelang het duurt om een spel uit te spelen.
Daar hebben ze het vooral over het percentage dat opgegeven heeft. Dat ligt waarschijnlijk inderdaad veel hoger maar ik zou ook niet zomaar aannemen dat het wel de meest uitgespeelde game is. Zou kunnen hoor, maar misschien was er wel een andere game die vaker uitgespeeld is maar minder door hltb invullers.
Ik speel deze game niet maar heeft deze geen achievement? Is het dan niet makkelijker om deze achievements te tellen en te vergelijken met Total players?
Absoluut. Op bijv. TrueAchievements kun je zien dat een kwart van de 153483 spelers (op de site) het spel uitgespeeld hebben én alle achievements verzameleden: https://www.trueachieveme...e/Elden-Ring/achievements
Uiteraard is dat een selectie van mensen die er prat op gaan wat ze gepresteerd hebben en niet een selectie van mensen die de game gekocht hebben, dus al zeker niet 3 gemiddelde speler. Ik moet nog beginnen overigens 😄
Nee, klopt. Maar het gaat al over meer vergelijkingsmateriaal dan de bijna 6000 gamers in het artikel.
Zou dit met een hele grote korrel zout nemen inderdaad. Call of Duty is veel vaker gekocht, ik ga ervan uit dat ook veel meer mensen de single player daarvan hebben uitgespeeld. Wat een raar artikel dit zeg, met stats van een nietszeggende site waar 80% hier waarschijnlijk nog nooit van gehoord had.
Op Playstation trophies is best duidelijk te zien hoeveel gamers het einde zien. Elden ring heeft drie eindes. Zonder spoilers te noemen, einde 1 is door 20% van de spelers behaald, einde twee 25% en einde 3 15%. Totaal ziet 60% van de spelers een einde van de game. Dat is als maker best iets om trots op te zijn.
Ik denk niet dat je het zomaar op kunt tellen, dan ga je er vanuit dat de meerderheid maar één einde haalt. Ik vermoed dat juist van de mensen die een einde halen er relatief veel zullen zijn die ook de andere eindes halen.
Het klopt wat je zegt. De platinum trophy, dus alle drie de eindes is door 10% gehaald. Daar zit dus wel een gat nog.
Ongeveer 40% dan, er vanuit dat er niet veel spelers zullen zijn die alle drie de eindes hebben maar nog andere trophies missen. Hoewel ook daar weer geldt, 40% van de gebruikers van die site, wat toch de wat meer die-hard spelers zullen zijn. Alsnog best veel.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 28 december 2022 16:22]

Achievement pagina's zoals van Steam waar je kan zien welk percentage van spelers een bepaalde plek in het spel hebben bereikt vertellen nog het meest eerlijke verhaal. Hoewel er te cheaten valt met achievements zal het merendeel dit niet doen.

En dan zie je dat Elden Ring en de andere spellen in de serie niet echt worden uitgespeeld. Geld voor wel meer spellen. Zie Skyrim https://steamcommunity.com/stats/489830/achievements dit is natuurlijk de nieuwe versie van het spel, mogelijk is het origineel vaker uitgespeeld maar toch.

Het is ook de reden waarom MMORPG's het zo moeilijk hebben, de meeste mensen spelen een normaal spel dat zeg 80 uur duurt al niet uit. Laat staan dat ze jaren gaan betalen voor het spelen van 1 spel. Er is een verschil tussen 1 keer per maand CS:GO gratis opstarten en eindeloos content te "moeten" spelen a 10 euro per maand.
Ik heb het opgegeven omdat:
 • er geen ondersteuning was voor mijn 34" Ultrawide (3440*1440) en ik het jammer vond dat ik op 2560x1440 (met zwarte balken) moest gamen. (Op een Ultrawide is het beeld kleiner dan op een echt 2560x1440-scherm.)
 • ik geen zin had om het vaste patroon van een vijand te moeten doorgronden en telkens daarop te reageren. Mijn zoon doet dat wel en vond dat wel een tijdje geinig. Ik geniet niet zo van games zoals deze, Dark Souls en Sekiro, waarbij je continu makro-achtig moet gamen.
 • ik de manier waarop je co-op moest opzetten behoorlijk idioot vond.

[Reactie gewijzigd door conces op 28 december 2022 12:50]

 • ik de manier waarop je co-op moest opzetten behoorlijk idioot vond.
UX design is inderdaad wel een dingetje bij Japanse RPG's.
Klinkt alsof je vantevoren al een beetje wist dat je hem niet ging spelen?

Ik had hetzelfde, maar ik vind Sekiro en Bloodborne geweldig. Combat is daar echt fantastisch, maar elden ring en alle souls. Bleh wat een trage bedoeling en vervelende mechanics.
Klinkt alsof je vantevoren al een beetje wist dat je hem niet ging spelen?
Ik had inderdaad mijn twijfels, maar juist omdat Elden Ring werd gebracht als een "toegankelijkere" versie van de Dark Soul games, wilde ik de game wel een kans geven. Games hoeven niet gemakkelijk te zijn voor mij. Maar het repeterende en weinig creatieve viel mij toch wel behoorlijk tegen. Mijn zoon die bekijkt Youtube walkthroughs en vind het wel leuk om de oplossingen die geboden worden te herhalen totdat de boss is verslagen. Ik wil het zelf op mijn eigen manier uitvogelen en doen. Toen uiteindelijk bleek dat CO-OP-modus ook een drag was om op te zetten, hield ik het wel voor gezien. Terwijl de wereld best leuk lijkt voor goede CO-OP.

[Reactie gewijzigd door conces op 28 december 2022 13:03]

Wat is er drag aan de coöp?

Iemand legt een summon sign neer, jij tikt die aan en hoppa, jolly coöperation! \ [T] /
Connection issues, niet kunnen zien van elkaars summoning sign, het feit dat je na het verslaan van de baas weer terug gaat naar je eigen wereld?
Precies! Vooral dat laatste is een afknapper voor mij.
Als je als voorbeeld de meeste open wereld games neemt: Coöp met vrienden kan je theoretisch uren, dagen, oneindig volhouden. Wil je een instance doen, dat kan... summonstone, in game chat, afspreken bij de ingang, het kan allemaal. Na voltooiing van de instance... weer terug op jouw eigen beginplek of lekker nog gezellig bij de ingang van de dungeon. Wil je lekker door de wereld heen rondhuppelen en hier en daar wat zinnigs of onzinnig doen samen, dat kan! Dat noem ik coöp. Als een game zoals World Of Warcraft niet de mogelijkheid had geboden om samen met zomaar iemand of kennissen quests te doen, was het een stuk minder charming of succesvol geweest.

[Reactie gewijzigd door conces op 29 december 2022 08:48]

(Op een Ultrawide is het beeld kleiner dan op een echt 2560x1440-scherm.)
Wat bedoel je hier juist mee?
Op een 34'' 3440x1440 zou je bij 2560x1440 exact hetzelfde beeld moeten hebben als op een 27'' 2560x1440
Can confirm - dezelfde pixeldichtheid.
[quote]
Op een 34'' 3440x1440 zou je bij 2560x1440 exact hetzelfde beeld moeten hebben als op een 27'' 2560x1440
[/quote]


Klopt. Ik vind 27" te klein. Ik had een 32" 1440p scherm. Die heb ik aan mijn zoon gegeven, toen ik de Ultrawide had aangeschaft. Een stap terug naar een 27"beeld vond ik niet fijn. Met de zwarte balken ernaast al helemaal niet.
Ik vond Elden Ring wel meevallen qua moeilijkheid, als je ergens niet voorbij komt dan kan je gewoon wat anders gaan doen, wat levels halen en is het makkelijker. Met Sekiro (toevallig nu bezig) is dat echt vele malen lastiger omdat je character niet zoveel beter wordt door skillpoints, zeker niet als de basic abilities al unlocked zijn.
De cijfers moeten met een kleine korrel zout genomen morgen
Inderdaad. Het is lastig om te zeggen dat Elden Ring het meest gespeelde en opgegeven spel is op basis van crowdsourced informatie van 6000 gebruikers. Alleen de consolefabrikanten, Steam en de uitgever zouden over nauwkeurige speeltijdstatistieken beschikken.

Het is ook zo dat HLTB waarschijnlijk input ontvangt van meer hardcore spelers, die eerder geneigd zijn hun speeltijd op een openbare website te melden.
17.5 miljoen verkochte exemplaren in oktober als je googled, als je er over na denkt is het echt verbazend wekkend dat ze op deze site nu de uitslag van 6000 man in een web enquete als nieuws brengen.
Wel veel lol met Elden Ring gehad, maar ik kon het opgeven uiteindelijk ook niet vermijden. Ik kwam gewoon echt niet meer verder in het hoofdverhaal. Hulde voor wie ‘m uitgespeeld heeft.
Hier hetzelfde. Maar dat komt ook wel écht door de waardeloze control scheme bij gebruiken van muis+toetsenbord.
Prima met muis en toetsenbord te doen hoor. :)
Ik heb Elden Ring meermaals weggelegd, maar ook meermaals weer opgepakt. Meerdere verschillende characters gemaakt maar nog niet helemaal uitgespeeld. Althans de Elden Beast verslaan. Tussendoor wel Demon Souls en Bloodborne uitgespeeld, en na Bloodborne is Elden Ring wel echt weer een verademing met resolutie en framerate.
Weinig zeggend allemaal.
Elden Ring heeft verschillende voordelen vergeleken met de genoemde concurrenten.
Vroeg in het jaar uitgekomen, GoW Ragnarok is net 2 maanden uit bijv.
Beschikbaar op bijna alle platformen, Pokemon enkel op de Switch, GoW enkel op PS5.

Het zou eerlijker zijn om dit soort cijfers te vergelijken over een zelfde periode sinds release van de game.
Het zou eerlijker zijn als ze dit op cijfers van steam, of een andere grote partij gaan bekijken.
6000 meningen over een game op een website die voor mij onbekend is over een game die meer dan 17.5 miljoen keer verkocht is.... lekker belangrijk..hahaha
Er kwam geen game in 2022 uit die volgens de leden vaker werd opgegeven dan Elden Ring, maar het is niet te zeggen welk deel van de gamers hun ogenschijnlijke verlies kwam toegeven op het platform en wie in stilte leed of het spel slechts tijdelijk weglegde.
Ik ben wel eens benieuwd naar de reden om op te geven? Ik heb genoten van het spel, maar laat eventuele dlc schieten. De end-game (herhaling en overvloedige platform elementen) en de spirits (jaja je hoeft ze niet te gebruiken) maakten dat ik me tegen het einde er doorheen moest slepen. Moeilijk vond ik het spel zelden qua combat (uitzondering was Malenia, kostte me meer dan een uur). De moeilijkheid zat hem voor mij met name in het vage gedoe (charme van deze games), maar kwam m.i. niet goed tot zijn recht in een open wereld. Een guide is nodig als je platinum wil (kostte me 96 uur). Bloodborne en Sekiro blijven mijn souls-toppers!

[Reactie gewijzigd door Timx2 op 28 december 2022 15:21]

Mij maakt platinum of dat ik alles vind of heb gedaan juist helemaal niets uit, souls-games zijn de enige moderne games die ik meerdere keren uitspeel en dan vind ik het leuk om weer andere dingen te ontdekken en dingen anders te doen.
Meeste andere games wil ik wel in 1 keer helemaal doen omdat ik weet dat ik het daarna niet meer op zal pakken.
Ik vond de wereld nogal deprimerend en leeg, althans de beginwereld. Het was ook niet leuk moeilijk. Ben ook niet verder gekomen en ik kon hem gelukkig nog teruggeven in de Xbox store.
Anoniem: 692683
28 december 2022 15:38
Is het niet makkelijker on hiervoor naar steam achievement statistics te kijken oid?
Dit is sowiezo geen game voor mij. Het genre spreekt me niet aan. De gameplay ook niet.
Heb wel meegekregen dat dit spel wel echt een hoge moeilijkheidsgraad heeft. Knap voor de gamers die er wat mee kunnen maar dit is niet voor mij weggelegd. Doe mij maar een Resident Evil of Deadspace.
Ik heb in het verleden ook “gehoord dat” Dark souls heel moeilijk is, en toen daarom nooit geprobeerd. Dom blijkt want de souls games zijn rete gaaf. Ja ze zijn lastig en je moet er van houden.
Als ik op psnprofiles.com kijk hebben al meer dan 34.000 spelers God of War Ragnarok uitgespeeld.
Waarom moeten deze gegevens in twijfel genomen worden? Het is de makkelijkste game van FromSoftware voor de laatste 3 generaties. Naast dat, zijn het de fanatiekelingen die op die site hun data geven. Niet zomaar randoms
Zo werkt dat ook met product reviews, men gaat of zeuren dat er iets mis is, of het aanprijzen omdat ze zo tevreden zijn of hun aankoop voor zichzelf willen rechtvaardigen. Het grootste grosse is gewoon tevreden en schrijft geen review.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee