Valve toont Steam-games eindejaarsoverzicht met populairste games

Als Spotify kan weten dat je stiekem groot fan bent van Tibetaanse keelzang, dan is er geen reden dat Steam niet ook al je guilty pleasures kan leren kennen. Enter Steam Replay, een samenvatting van je meestgespeelde games van het afgelopen jaar.

Valve heeft de nieuwe feature van het gameplatform dit jaar voor het eerst geïntroduceerd. Steam Replay is standaard te zien als gebruikers hun app openen op de pc of hun telefoon, maar er is ook een directe link naar de tool. Het 'Steam Year In Review' is een samenvatting van wat een speler in Steam heeft gedaan, vergelijkbaar met wat steeds meer andere online abonnementsdiensten zoals Spotify de laatste jaren doen.

Steam Replay toont gebruikers welke games zij het vaakst opstartten of in het algemeen het langst speelden. Ook is er te zien waar ze dat speelden, welke genres een speler het leukst vonden en welke games spelers het liefst met toetsenbord en muis speelden. Daarnaast is er ook een jaaroverzicht te zien, zoals in welke maand welke game het populairst was of welk genre een speler in welke maand leuker vond. Het is zelfs mogelijk om achievements te vergelijken met andere Steam-spelers - misschien ben je dit jaar wel ergens het allerbeste in geworden!

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-12-2022 • 15:56

60 Linkedin

Reacties (60)

60
58
23
1
0
33
Wijzig sortering
Interessant om te zien dat Steam de speeltijd weergeeft als een percentage van het totaal aantal gespeelde uren. Ik zie aantal spellen, aantal sessies per spel en een percentage van het totaal aan speeltijd. Is men bang dat (een deel van) de gamers schrikt van het aantal uur dat men heeft gegamed in 2022?
Interessant om te zien dat Steam de speeltijd weergeeft als een percentage van het totaal aantal gespeelde uren.
Ik denk dat ze dit doen omdat een groot getal relatief niet zoveel zegt als een klein getal, of een percentage. Als je dan twee getallen van bijv. 11560 en 13480 met elkaar gaat vergelijken, is dit denk ik sneller overzichtelijk door hier percentages van 46% en 54% bij te tonen.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 28 december 2022 01:55]

Helemaal mee eens hoor, alleen je verwacht dan ook het getal waarop de percentages gebaseerd zijn en dat getal mist.
Zal toch wel meevallen? De uren worden ook bijgehouden per game in je eigen library, al zou je nog best een punt kunnen hebben als je erover nadenkt dat je deze stats kan delen. Niet iedereen zit er denk ik op te wachten exacte uren te delen met vrienden en kennissen maar ook die kunnen in theorie gewoon op je profiel kijken als je die niet afgeschermd hebt.

Edit: Doet me trouwens denken aan vroeger, toen had je Xfire waarmee je speeluren bij kon houden en jaarlijkse stats te zien kreeg.
https://tweakers.net/foto...ZjY4SRhV2yXBxNk7HupqX.png

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 27 december 2022 17:17]

Xfire, dat is lang geleden. Dank voor de nostalgie!
Juist omdat het gewoon bijgehouden wordt in je library vind ik het opvallend dat men dus de (wat mij betreft bewuste) keuze heeft gemaakt om dit niet inzichtelijk te maken in een jaaroverzicht. Ik vind het niet persé goed of fout, maar wel opvallend.
Ik zou zeggen time enjoyed wasting isn’t wasted…

Ik heb juist het voornemen om er meer tijd voor vrij te maken in 2023.

Het helpt je hoofd leeg maken en ik merk dat het me goed doet als ik er dan een keer voor ga zitten 🤔

[Reactie gewijzigd door DLSS op 27 december 2022 22:34]

Helemaal akkoord mee. Doet me denken aan een podcast over videogames getiteld "a life well wasted".

[Reactie gewijzigd door sspiff op 28 december 2022 17:13]

kleine opmerking: "waist" is Engels voor taille, heupen zijn "hips"
Je hebt gelijk. Heb m'n initiele opmerking weggehaald omdat het gecorrigeerd is.
Haha whoops da's echt 'n rare fout, geen idee hoe die er in is geslopen. (heb 'm gecorrigeerd)

[Reactie gewijzigd door DLSS op 27 december 2022 22:36]

/played in wow gaf ook altijd angstzweet~!
Als ik vlug bereken obv Farming Sim 22 die ik pas in 2022 heb gekocht dan kom ik op 1820 uur uit voor Steam, maar daar zit ook een dikke 2/3e AFK tijd bij en dan wordt niet meegerekend hoeveel tijd ik in andere launchers/spellen zonder launcher heb gestoken.

Maar puur op basis van Steam heb ik sinds november 2009 zo'n 14,5k uren, sinds 2019 (toen ze per platform zijn gaan tracken) 6,5k daarvan, dan is mijn game tijd per jaar in ieder geval voor Steam alleen maar aan het zakken.
Je kunt je totale tijd wel bekijken wanneer je naar de broncode van de pagina gaat en daar zoekt naar total_playtime_seconds. De eerste hit is je totaal aantal seconden playtime.

Wanneer je dit omzet naar uren heb je je totale speeltijd :)
Ik vind het sowieso nietszeggend, een spel als cities skylines laat ik wel eens een tijdje draaien zonder er mee bezig te zijn
Deels mee eens! Ik heb dat ook wel bij Football Manager, staat dan op de achtergrond niets te doen. Maar bij een game als Company of Heroes, Age of Empires gaat (voor mij) die vlieger dan weer niet op.
Leuk gedaan. Heb wat minder gegamed dan ik zou willen dit jaar.

Mijn voornemen is om wat meer tijd vrij te maken om te gamen volgend jaar. Het blijft een fijne manier om je hoofd leeg te maken

[Reactie gewijzigd door DLSS op 27 december 2022 17:18]

Grappig, Ik vond het juist enorm fijn om juist minder te gamen afgelopen twee jaar. Het bleef mijn hoofd juist vullen en ik krijg het tegenwoordig beter leeg door naar buiten te gaan, te sporten of te lezen.
Die dingen zijn juist mijn hele leven de standaard activiteiten geweest. Ik sportte 4x in de week en lees (nogsteeds) elke dag.

Maar mijn gedachten dwalen bij deze activiteiten toch snel af naar werk en wat ik allemaal nog moet doen etc. Zeker nu ik gestopt ben met teamsport (fitness en hardlopen houden mijn aandacht niet vast).

Een game dwingt je op te letten en kan (afhankelijk van het genre en de game zelf) geestelijk behoorlijk stimuleren.

Probleem bij mij was dat ik er juist nooit voor kon gaan zitten als ik het druk had of druk in mijn hoofd was.

Daar ben ik nu aan het werken en het doet (voor mij) wonderen voor wat betreft het afschudden van de dag en het leegmaken van het hoofd
Probeer iets als mountainbiken, daar moet je je aandacht erbij houden :)
Een game dwingt je op te letten en kan (afhankelijk van het genre en de game zelf) geestelijk behoorlijk stimuleren.
Ik raad je Factorio aan :)
Ik ken het. Een heerlijk spel inderdaad 😅
Sorry, this account does not have any playtime this year. => dit is wat er bij mij stond. met de kids en de verbouwingen is er niet veel overgebleven om te gamen.
Toch duidelijk dat ik tegenwoordig nog maar weinig game via Steam. Totaal 17 game sessies in een heel jaar. Waarvan eigenlijk het grootste deel HL Alyx is op de Quest 2.

Ik zie geen totaal aantal gespeelde uren, maar ik vermoed dat het de 15 uur nog niet haalt :Y)
Of je zet amper je computer uit :9
RimWorld wint het bij mij weer eens. Daar gaan ongemerkt toch heel wat uurtjes in zitten. Terwijl het tegenwoordig meer aanvoelt als werk dan als een game, haha.

Zit te kijken of Cosmoteer 'dezelfde jeuk krabt', maar dat spel is qua content nog vrij kaal, lijkt het. Ziet er visueel wel even slecht uit, voor die echte indie-vibe.
Dat Rimworld zie ik zo vaak voorbij komen. Was voornemens het eens te proberen. Maar geen aanrader dus?
Jazeker wel een aanrader! Na honderden uren gaat ieder spel voor mij alleen als een baan voelen. Maar dat is persoonlijk. Ook is er het bekende fenomeen van voorbijvliegende uren, maar RimWorld is dan ook een heel leuke colony management game. Je kunt het zo chill of uitdagend maken als je zelf wilt. Er zijn duizenden mods, wat het voor mij ook een leuk spel maakte om in te duiken. Ik zou het zeker proberen, ook zonder DLC's of mods is het de moeite waard.
Haha, ik vond het er al interessant uit zien (waarschijnlijk kwam het daarom ook voorbij in de suggesties).

Mooie game om toe te voegen aan mijn lijstje voor 2023
Het is niet helemaal hetzelfde, maar voor mij juist net iets leuker, maar Dwarf Fortress heeft een vergelijkbare gameplay loop waar je uren kwijt aan kunt!
Dwarf fortress heeft wat minder oorlogsmisdaden zoals eten zonder tafel :'(, ledematen en organen van je gevangenen verkopen, etcetc
Een mechanoid leger maken om kinderen te vermoorden bijvoorbeeld. Dat is ook wel een leuke. (biotech DLC)

*mental break* becouse: Eating without table.
**Tantrum: punching Antigrain warhead IED**

[Reactie gewijzigd door Milanobrotchen op 29 december 2022 10:56]

Settlement survival (20%) en farthest frontier (19%). Toch wel leuk terug te zien. :9
Dit is voor mij als gamer misschien wel de belangrijkste recap totdat Tweakers.net met een eigen year recap jaaroverzicht komt natuurlijk. :Y)

On topic: Wat ik vooral leer over zo'n overzicht is dat mijn PC game ervaring volkomen versplinterd is met die miljoenmiljard game launchers. Zo lijkt het alsof ik afgelopen jaar vooral veel CS:GO heb gespeeld terwijl ik toch echt meer MW:II heb gespeeld op Battle.net en Forza Horizon en Age of Empires II DE op Xbox PC app. 8)7

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 27 december 2022 16:28]

Het zou mooi zijn als steam elke game bij hield, helaas is dat niet zo :9~
Als gamer in hart en nieren zie je toch wel de effecten van het hebben van een druk (gezins)leven:
Totale speeltijd in 2022: 3.9 uur
Aantal gespeelde games: 4
Meest gespeelde game: Firewatch, 2.2 uur

Dat is wel anders dan die honderden uren per jaar van vroegâh. :)
Waar zie jij de uren staan in dat overzicht? Die zie ik niet.
Klopt, die staan er niet bij.
Maar ik zag in mijn Library dat ik Firewatch 2.2 uur gespeeld had. En Firewatch had een aandeel van 56% van mijn totale game-tijd dit jaar. Dus ik had zelf even snel de rekensom gemaakt. :)
Je kunt je totale tijd wel bekijken wanneer je naar de broncode van de pagina gaat en daar zoekt naar total_playtime_seconds. De eerste hit is je totaal aantal seconden playtime.

Wanneer je dit omzet naar uren heb je je totale speeltijd :)
De koploper is 73 procent Divine Divinity 2, een schamele 805 uur.
Sinds oktober heb ik een nieuwe pc en vandaag dan zie je mijn game tijd op Steam stijgen. Eerder het jaar vooral op mijn Xbox series X gegamed.

Meest populaire spel voor mij nu is dan ook MW2 en Insurgency Sandstorm op 2.
Ja leuk... net zoals al die achievements en microtransacties ben ik hier te oud voor. Sowieso gebruik ik steam nog nauwelijks nu ik een xbox gamepass voor de pc heb.

Waarschijnlijk een stomme (luie) vraag, maar is er een overzicht met deze cijfers (speeltijd, aantal keren opstarten) voor alle spelers? Op die manier kan ik misschien nog wat leuke nieuwe oude games vinden voor op m'n wishlist.
Je hebt tools zoals https://steamdb.info/graph/ waarbij je games geranket ziet op current of recent player count en evt kan filteren op genre/categorie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee