Organisatie annuleert hackerkamp MCH2021

Het Nederlandse MCH2021-hackerkamp is geannuleerd. Een reden voor het annuleren wordt niet gegeven. Mensen die een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld terug. Het kamp had van 6 tot 10 augustus plaats moeten vinden in Zeewolde.

De organisatie zegt in een blogbericht in de komende drie weken met meer informatie te komen. Er worden alternatieven onderzocht, al is het niet duidelijk aan wat voor alternatieven de organisatie denkt. Het lijkt erop dat de organisatie het kamp annuleert vanwege het coronavirus.

Begin februari maakte de organisatie bekend nog te zoeken naar meer deelnemers die bijvoorbeeld workshops en lezingen wilden verzorgen. Veel mensen zouden zich nog niet willen aanmelden, omdat ze zich daar niet 'comfortabel' bij zouden voelen, zei de organisatie destijds. Het evenement had plaats moeten vinden in de buitenlucht op een scoutinglandgoed met een bezoekersaantal van maximaal vijfduizend mensen. De organisatie leek eerder deze maand al twijfels te hebben of het evenement wel door kon gaan. Dit hing onder meer af van de snelheid waarmee Nederlanders gevaccineerd werden.

MCH2021 had een meerdaags evenement moeten zijn waarbij het delen van kennis, experimenteren en technologische vooruitgang vooraan zouden staan. Het thema van deze editie was Eventually Consistent, waarbij de organisatie stilde wilde staan bij hoe de samenleving kan herstellen van extreme gebeurtenissen. De organisatie noemde de voorbeelden van leveringsketens die langer en kwetsbaarder worden, vrijheden en democratieën die zijn beperkt en cyberveiligheid die steeds verder onder druk komt te staan.

De organisatie van het kamp organiseert sinds 1989 ieder vier jaar een hackercamp. De laatste was Still Hacking Anyway 2017, waar Tweakers verslag van deed. Daar werden onder meer Tesla's gehackt en waren er Arduino-workshops. Kaartjes voor MCH2021 kostten 320 euro tot 375 euro.

Een Portal-turret op SHA2017

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-02-2021 • 18:27

23 Linkedin

Submitter: Cyzor

Reacties (23)

Wijzig sortering
Het lijkt erop dat de organisatie het kamp annuleert vanwege het coronavirus.
@Hayte
Om even dat deel van de onduidelijkheid weg te halen: dat is correct. Het is een grote mengelmoes van dingen die heel lastig zijn geworden door Corona. Omdat het allemaal zo lastig is en met heel veel dingen samenhangt wil de organisatie een goede reactie opstellen met mogelijke perspectieven voor de toekomst, maar ook dat uitwerken kost weer wat tijd :/

[Reactie gewijzigd door Electrowolf op 25 februari 2021 18:49]

Hartstikke jammer, maar het is een begrijpelijke (en niet geheel onverwachte) keuze. SHA2017 moest het ook deels hebben van het internationale publiek, en dat zal nog moeilijk worden dit jaar.

SHA2017 en CCCamp 2019 waren geweldig. Hopelijk gaat het volgend jaar wel door, en hoeven wij nu niet nog eens 4 jaar te wachten op het feest in Nederland.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2021 19:28]

Gewoon een jaartje opschuiven kan toch prima.
Gewoon een jaartje opschuiven kan toch prima.
Dat zou je zeggen, maar dat ligt niet zo simpel als het lijkt en daarom hebben we even de tijd nodig om dit uit te zoeken en uit te leggen.

MCH2021 bestaat in een complex internationaal ecosysteem van organisatoren en bezoekers die ook naar andere evenementen gaan. De netwerkinfrastructuur is bijvoorbeeld exact hetzelfde (via Stichting EventInfra), en een groot deel van de organisatie ook. Dus hoewel er allerlei verschillende evenementen zijn met iets verschillende doelgroepen, is er qua mensen aardig wat verstrengeling en overlap.

Daar komt bij dat het 4-jaarlijkse patroon wordt afgewisseld door "De Duitsers", oftewel de CCC, die 2 jaar verschoven ook een heel groot hackercamp doen. Een beetje zoals de Olympische zomerspelen elke 4 jaar zijn, en de winterspelen ook elke 4 jaar. Daardoor heb je toch elke 2 jaar olympische spelen, en dus ook elke 2 jaar een groot Europees hackercamp. Maar met elk oneven jaartal een groot hackercamp, zijn er automatisch ook allerhande andere events gekomen die ook elke 2 jaar zijn, maar dan op de even jaartallen. En daar komt dan nog bij dat menig evenement uit 2020 al was uitgesteld naar 2021, en misschien ook wel weer doorgeschoven gaat worden naar 2022. Dit zijn situaties waar geen draaiboeken voor bestaan...

De consequenties van "gewoon een jaartje opschuiven" liggen dus qua community allemaal wat lastiger, maar ik snap heel goed dat dit van een afstandje niet zo opvalt :)

[Reactie gewijzigd door Juerd op 25 februari 2021 20:19]

Bedankt, ik was inderdaad een beetje kort door de bocht. Ik volg het niet helemaal maar dit is wel serieus heftig dan.
Er zijn verschillende landen die eens in de vier jaar een hacker event organiseren waarbij mensen, kennis en materialen worden uitgewisseld tussen de landen. in 2020 bijvoorbeeld zou EMF (UK) plaatsvinden, in 2021 MCH (NL) en 2022 CCCamp (DE). Het mooie is dat je hierdoor maximaal (internationaal) bereik hebt. De kans dat een Duitser in juni naar CCCamp gaat en in augustus datzelfde jaar naar MCH is klein omdat een groot deel van de sprekers en topics in beide evenementen aan bod zouden komen.

Inmiddels zie je dat EMF ook al is opgeschoven naar 2022 en idealiter hoop je dan dat alle andere partijen die in dezelfde vijver vissen ook netjes meeschuiven. De vraag is of dit zomaar te regelen is...
CCC Camp is in de oneven jaren tussen Nederlandse evenementen, dus weer in 2023 (na in 2019 geweest te zijn), niet 2022.

EMFcamp is elke twee jaar in de even jaren. 2020 is afgezegd vanwege corona en de verwachting is dat het in 2022 weer georganiseerd zal gaan worden. Hopelijk botst een eventueel MCH2022 niet met EMFcamp 2022. En voor de volgende open optie, MCH2025 is de vraag of het sowieso mogelijk kan zijn, er moet in de tussentijd ook betaald worden voor de infrastructuur zoals Stichting IFCAT, en acht jaar zonder inkomsten en zonder praktijkervaring met het organiseren van evenementen en sponsors aantrekken is best lang.
MCH2025 is de vraag of het sowieso mogelijk kan zijn, er moet in de tussentijd ook betaald worden voor de infrastructuur zoals Stichting IFCAT, en acht jaar zonder inkomsten en zonder praktijkervaring met het organiseren van evenementen en sponsors aantrekken is best lang.
Valt allemaal reuze mee.

Een stichting 4 jaar in leven houden is makkelijk en vrijwel gratis. En lukt dat toch niet, dan richten we wel weer een nieuwe stichting op. Stichting IFCAT Foundation heeft nu 2 evenementen gedaan (SHA2017 en OHM2013), maar daarvoor had je Stichting HXX (HAR2009) en daarvoor had je Stichting HAL2001 (WTH2005 en HAL2001). Het is prettiger om de bestaande stichting te hergebruiken, maar niet noodzakelijk. De praktijkervaring blijft ook voor een groot deel op peil, want velen van ons draaien ook mee binnen andere organisaties. Bovendien waren we toch al gewend om de meeste wielen steeds opnieuw uit te vinden :P

[Reactie gewijzigd door Juerd op 1 maart 2021 02:22]

Opschuiven kan, maar dan zitten we in het vaarwater van EMF, een vergelijkbaar evenement in de UK.
Er zit veel overlap in de bezoekers van deze evenementen waarvan een deel waarschijnlijk niet genoeg budget of vakantiedagen heeft om beide evenementen te bezoeken. Dit brengt meer risico om genoeg kaartjes te verkopen met zich mee.
Geen idee. Daar is volgens mij nog niets officieel over gezegd.
De organisatie zegt in een blogbericht in de komende drie weken met meer informatie te komen. Er worden alternatieven onderzocht, al is het niet duidelijk aan wat voor alternatieven de organisatie denkt.
In die drie weken zal men ook wel denken aan het vervolg.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2021 19:33]

Terwijl ondertussen een paar festivals hebben aangekondigd door te gaan in augustus-september. Oké, die zijn wel in de buitenlucht, dus wellicht dat er daarom iets minder strenge eisen gaan zijn, maar toch.
Er zijn (vooral grotere) festival organiserende instellingen die extra steun/subsidie krijgen van de overheid in deze corona tijden. Ongetwijfeld hebben zij ook een annuleringsplan liggen voor het geval er een Britse variant 2.0 komt. Kleinere festivals (waaronder deze) hebben dergelijke bewegingsruimte niet en moeten dus een knoop doorhakken.
Wel ironisch dat een hackers festival wordt geannuleerd vanwege een virus.

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 25 februari 2021 19:16]

A, ik wist niet dat dat met steun/subsidies te maken had. Dank voor de toelichting! :)

Edit: trouwens, niet alleen ironisch vanwege dat virus, maar ook dat ze het niet gewoon digitaal doen. Een digitale editie past helemaal bij zoiets als een hackerkamp.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 februari 2021 19:17]

Edit: trouwens, niet alleen ironisch vanwege dat virus, maar ook dat ze het niet gewoon digitaal doen. Een digitale editie past helemaal bij zoiets als een hackerkamp.
Een hackerkamp ga je niet enkel heen voor de leuke praatjes en voor het 'conventioneel' hacken. Zelfs als je daar geen interesse in hebt, is er nog zat te doen wat echt niet online kan (zoals foodhacking met een enthousiast publiek dat graag een mening geeft). De sfeer alleen al is de moeite waard, en dat ga je nooit online voor elkaar krijgen.

Het online doen zou ook de namen van deze evenementen schaden, omdat het zo lauw zal zijn t.o.v. het 'echte' kamp. Annuleren, de wonden likken, en de voorbereidingen starten voor het volgende kamp is een beter alternatief.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 februari 2021 22:30]

Heb jij dan een Online vlammenwerper liggen ?
Online hacker events zijn er voldoende geweest afgelopen jaar. Ik zou zelf echter veel liever weer op camp rondlopen en verwonderen en sociaal zijn. Online is niet hetzelfde helaas. Ook leuk, maar ook heel anders qua interactie.

Kortom, verstandig besluit. Ondanks dat ik even moet slikken. Goed besluit.
Ik heb ook 20 keer liever een evenement in real-life, maar als het niet kan, dan is online in ieder geval een voldoende alternatief.
Net als FOSDEM 2021, CCC in december, HOPE vorig jaar zomer en DEFCON 2020. Yep. Eens. Het kan zeker ook online. Het is gewoon niet hetzelfde. Maar er zijn voldoende events. Ik hoop dat ze iets gaan organiseren. Blijft dat het nu weer zeker vier jaar zal duren voordat we in NL een event gaan zien. En dat is we jammer.
Er zijn al veel meer mutaties en de "Britse variant" is nou niet echt inclusief. er was destijds ook geen Chinees virus of Chinese variant. En voordat iemand begint te jammeren over bronvermelding: https://www.cdc.gov/coron...ef-emerging-variants.html
Oké, die zijn wel in de buitenlucht, dus wellicht dat er daarom iets minder strenge eisen gaan zijn, maar toch.
MCH2021 was ook een buitenlucht-evenement.
Naar mijn weten zijn nagenoeg alle workshops/lezingen in tenten. Wellicht dat dit ook meespeelt.
Maar wel hele hoge tenten met grote open 'deuren'. De zijkanten kunnen ook helemaal open gezet worden voor meer luchtdoorstroming. Het is niet echt een beperkte ruimte zoals een kantoor of een conferentiezaal.

Maar persoonlijk had ik er ook geen zin meer in, als het doorgegaan was dan was het toch met veel gedoe en maatregelen geweest. Ik kan al die afstandspijlen, kapjes, verplichte registraties enzovoorts niet meer uitstaan. Het brengt zoveel negativiteit met zich mee. Ik weet dat het nodig is en doe het ook maar de lol in het leven is nu natuurlijk 0,0. Ik wil iets leuks als een festival daar niet door laten verpesten. Eind 2020 hoopte ik nog dat het door de vaccinaties van de zomer weer los kon gaan, maar het is nu duidelijk dat dat niet gaat gebeuren.

Het leuke aan zo'n festival is voor mij toch de ongedwongen sfeer en het gewoon rondhangen met hier en daar een biertje en een praatje maken. Dus ik was sowieso al niet meer gegaan. Laten we gewoon hard voor de terugkeer naar 100% normaal gaan en dan alle schade inhalen :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 februari 2021 14:45]

Zonde. Begrijpelijk en waarschijnlijk de juiste keuze, maar ontzettend jammer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee