Hackerskamp What Hackers Yearn vindt in 2025 plaats tussen 8 en 12 augustus

De volgende editie van het Nederlandse hackersevenement dat vorige keer May Contain Hackers heette, vindt in 2025 tussen 8 en 12 augustus plaats in Alkmaar. Het evenement krijgt volgend jaar de naam What Hackers Yearn, of WHY. Het programma volgt nog.

De organisatie laat weten dat What Hackers Yearn van vrijdag 8 tot en met dinsdag 12 augustus 2025 opnieuw plaatsvindt. Het evenement vindt plaats in het Noord-Hollandse recreatiegebied Geestmerambacht, vlak bij Alkmaar. Er zijn vooralsnog weinig details bekend over de invulling van het evenement. Op 6 april komen de vrijwilligers van de organisatie voor het eerst bij elkaar om daarover te praten.

Het evenement heet volgend jaar WHY, wat staat voor What Hackers Yearn. "Deze naam sluit perfect aan bij de nieuwsgierige aard van hackers en hun oneindige nieuwsgierigheid en leergierigheid", zegt de organisatie tegen Tweakers. Het hackerskamp krijgt iedere editie een dergelijke geuzennaam. Zo werden eerder al Still Hacking Anyway en Observe. Hack. Make gebruikt.

WHY is een hackersconferentie die iedere vier jaar door een groep vrijwilligers wordt georganiseerd. De vorige editie vond in 2022 plaats in Zeewolde, nadat de editie van 2021 werd geannuleerd.

Correctie: in het artikel stond aanvankelijk dat het evenement May Contain Hackers heette, maar dat was de naam van de voorgaande editie.

SHA 2017 album 4
Een Portal-turret op SHA2017

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-03-2024 • 09:34

67

Reacties (67)

67
66
51
6
0
8
Wijzig sortering
Ik vraag mij af of de prijzen dit jaar anders gaan zijn dan vorig jaar de vorige keer. Ik wilde er graag heen maar in mijn situatie toen was €355 mij toch iets te gortig voor het 'kleinste' ticket.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 22 juli 2024 13:21]

Mocht de prijs voor iemand een probleem zijn, vinden we daar een oplossing voor :)
En zoals eerder aangegeven door anderen hier; de kosten om een dergelijk evenement neer te zetten zijn fiks.

We doen er als organisatie alles aan om de kaartjes zo betaalbaar mogelijk te houden, dmv sponsoring en het feit dat wij dit zelf allemaal vrijwillig doen.

Dus als je het goedkoper wilt; stuur al je sponsortips naar info@ifcat.org en als je een budgetuitdaging hebt horen we dat ook graag.

Groeten,
Nancy Beers
Co Voorzitter IFCAT
355 euro voor een ticket?? Dan ben ik toch wel heel erg benieuwd hoe dit onderbouwd kan worden, want dat is gewoon een absurde prijs. Krijg je er eten bij? Overnachtingen? Het wordt gerund door vrijwiliigers, dus waar gaat dat geld dan heen?
Er zijn events waar je voor minder binnen zit zit, zonder bewakers, luide generatoren, geen sanitair hoeft te delen en een fijn Bed hebt en ontbijt, lunch en diner zit.

Nadeel is dat deze events zwaar gesponsord zijn en daar houden Hacker camps niet van dat heeft Fox-it aan de lijve ondervonden. Op de aankomende locatie wat jaren terug zijn hun medewerkers aangevallen, bestolen omdat ja waarom eigenlijk, nu zouden we dat woke noemen?

Ik denk dat als je zoekt op presentaties over het vorige event er wel een tipje van de sluier wordt opgelicht waar het geld naar toe is gegaan. Bij het vorige event meer was betaald dan er geleverd was.
De leverancier van de generatoren leverde niet, eigenaar van het terrein vond kwam afspraken niet na dit omdat de scouting ook nog wat nodig had voor volgend event en hun huidige event.
Te kort aan tenten sanitair in Europa van wegen festival, opvang van vluchtelingen. (laatste speelt nog steeds, met een oorlog om de hoek)
Neem aan dat je wel eens langs een tankstation rijdt let een op de prijs van een liter Diesel.
De Beveiligers, EHBO teams omdat het event 24 uur doorgaat toeslagen, meerdere teams.

Het CCC heeft een eigen terrein als Fusion gelande Back-up en heel veel achterban die jaarlijks bij verschillende events helpen.
Misschien heeft u het gerucht gehoord dat "DEF CON was canceled, but we uncanceled it."?
De hotelketen besloot eenzijdig het contract te vernietigen. Defcon gaat nog iets verder daar zit een wereldwijde organisatie achter.
Als je dan geen "professionele" betaalde trouwe krachten of diverse organisaties tot je beschikking hebt waarop je kan terugvallen moet je veel geld uitgeven.

Offtopic:
De reden dat Defcon in de zomer heetst periode is dat er niemand de lokatie's wil hebben.
Zelfde tussen kerst en nieuwjaar bij het CCC congres.
Om een voorbeeld te geven, het huren van elektravoorzieningen zoals generatoren, kabels en verdeelkasten voor zo'n evenement kost meer dan een ton. Andere posten zoals huur van het terrein, netwerk, sanitair, beveiliging, tenten en ga zo maar door, daarvan zijn de kosten in dezelfde ordegrootte.

En ja, het is een ticket voor een dag of 5 incl. 4 overnachtingen op het terrein.
Evenementen kosten vooral na de corona heel veel geld. Maar vergelijk het eens met een Blackhat, HitB of OWASP conferentie, en het is nog steeds een van de goedkoopste conferenties, zeker als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.
Mijn eerste evenement was HAL2001, ik was 20 jaar en het kaartje kostte (als ik goed herinner) 135 gulden. En laten we zeggen 50 gulden voor eten/drinken. Dat was soort van betaalbaar (hoewel ik daar ook nog best voor moest sparen met mijn parttime baantje).

350+ euro vandaag de dag is nog veel meer onbereikbaar voor jongeren. En het zijn juist de jongeren die je wilt aantrekken met dergelijke conferenties. Blackhat is volledig onbereikbaar voor jongeren in dat opzicht. En dat is ook nog eens exclusief voedsel en drinken.

Ja, inflatie bestaat, maar 135 gulden zou volgens de "officiele CBS cijfers" vandaag de dag 104 euro moeten zijn. 355 euro is het drievoudige van dat.
HAL2001 was op de campus van de TU Enschede, dus dat speelde ook wel mee, het zou me niet verbazen als dat voor het terrein belangeloos is gegaan. Maar inderdaad toen was het relatief een stuk betaalbaarder en daarmee bereikbaarder.

Met Blackhat zou ik het echter niet vergelijken. Dat is een voornamelijk zakelijke conferentie met winstoogmerk, de mensen die daar komen worden bijna altijd betaald door hun werkgever en dat tikt de prijzen omhoog want die bedrijven dokken toch wel. Ik zou het eerder vergelijken met DEFCON die wel proberen de prijzen bereikbaar te houden (voor Amerikaanse begrippen dan). Ook qua cultuur is DEFCON veel meer vergelijkbaar met deze evenementen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Universiteit Twente

Hierbij moet je je wel realiseren dat volgens de politie, de organisatie in 2001 in handen was van "staatsgevaarlijke anarchisten".

Er was toen ook nog geen of nauwelijks wifi en we gebruikten knijpers voor peg DHCP.

Als je wil vergelijk dan met CCC
Als je wil vergelijk dan met CCC
Ja Chaos Computer Camp was vorig jaar ook 380 euro...

Of als je Chaos Computer Congress bedoelt, die is elk jaar tussen kerst en oud & nieuw. Dat kost maar 175 euro maar daar komt weer heel veel aan verblijf bij want dat is in die periode niet goedkoop.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Prima :)
https://wiki.sha2017.org/w/Talk:Tickets en https://www.inflatiecalculator.nl/
Tik zelf alle prijzen in en kom tot een conclusie. Maar als een gemiddelde is de inflatie altijd rond de 2-3% geweest. 50 euro verhoging op een ticketprijs van 150 euro (har > ohm) is een verhoging van 33%, niet 12%

Zeker na het corona feestje was de prijs extreem gestegen en hoewel alles best wel uit te leggen is, neemt dat niet het feit weg dat het vierjarige nederlandse hackersfeestje steeds meer onbereikbaar wordt voor de jongeren.

En juist dat was het punt. De prijzen stijgen significant harder dan de inflatie. Niet toevallig een enkel datapunt. ELK datapunt stijgt harder dan de inflatie.
Ja ik ben het met je eens hoor.

Heb ik ook elders geschreven zoals hier: Llopigat in 'Hackerskamp What Hackers Yearn vindt in 2025 plaats tussen 8 en 12 augustus'

Ik ben geen jongere en ik heb het geld wel maar ook voor mij maakt het het verschil tussen zeker meteen boeken en flink over nadenken.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Laat ik ook reeel zijn. Ja ik snap de hogere prijzen en alles is redelijkerwijs ook wel uit te leggen, maar dan hoef ik er nog steeds niet mee eens te zijn. Ik heb dan ook niet perse een directe mening over de hoogte van het bedrag, maar meer over de effecten van de hoogte van het bedrag (if that makes sense) en de achterliggende redenen. En qua redenen zijn er twee zaken aan te wijzen: sponsors en vrijwilligers.

Het grootste probleem van elk evenement zijn sponsoren en bij deze evenementen zijn de voorwaarden zeer strikt tot het punt dat de meeste sponsoren direct afhaken. Dat maakt het evenement al direct duurder, maar initieel verdedigbaar. Tot het FoxIT incident, waarbij een relatief kleine groep idealistische (en vermogende) hackers de grootste sponsor en public zo nodig moest kielhalen. Gevolg? Sponsor weg, prijs met 100 euro omhoog en kinderen niet meer gratis. Idealisme kost geld en 90% van de aanwezigen kan werkelijk niks geven om sponsoren.

De tweede factor zijn de angels die de prijs laag hielden. Het idealisme in sponsoren werd opgevangen door veel vrijwilligers en daarmee was de prijs te rechtvaardigen. Lekker gezellig klooien, bouwen, etc. Ik vond het geweldig om twee dagen eerder te komen en een bar te bouwen en je kreeg een gratis maaltijd. Maar denk je werkelijk dat ik een vegan maaltijd van 6 euro accepteer voor vrijwilligerswerk als ik ook nog 400 euro betaal voor een ticket? Minder vrijwilligers, minder input, meer inkoop en dus een nog hogere prijs. En dan heb ik nog niet eens over de meest shitty angelshift die er was: nachtparkeren. 4 uur lang in kou, regen, pikkedonker nacht en als je pech had geen aflossing. Ik heb meerdere mensen gesproken die daarna nooit meer een angelshift hebben opgepakt.

Bottomline: ergens zal je concessies moeten doen. Je idealisme opgeven of je klanten wegjagen met steeds hogere prijzen. Het is op dit moment helaas een bijna onvermijdelijke neerwaarste spiraal. Ik was er zelf niet bij tijdens de vorige editie vanwege coronagedoe en het hebben van kleine kinderen. Ik hoop er deze keer wel weer bij te zijn, maar mijn insteek gaat echt anders zijn.
Tot het FoxIT incident, waarbij een relatief kleine groep idealistische (en vermogende) hackers de grootste sponsor en public zo nodig moest kielhalen. Gevolg? Sponsor weg, prijs met 100 euro omhoog en kinderen niet meer gratis. Idealisme kost geld en 90% van de aanwezigen kan werkelijk niks geven om sponsoren.
Mja, dat kan je de organisatie niet aanrekenen vind ik. Dit waren bezoekers (nouja dat neem ik aan). De organisatie was er ook ontstemd over.

Persoonlijk vond ik Fox-IT ook niet echt een goede combinatie voor zo'n festival, zeker niet omdat OHM2013 (en de rest van de hackerwereld op dat moment!) in het teken van de onthullingen van Snowden, terwijl Fox-IT de overheid in dergelijke zaken faciliteert. Daar kon je gewoon op wachten.

En laten we wel wezen, het was wat verf op een partytent. Meer niet.

Het nederlands forensisch instituut vond ik wel een goede combo en jammer dat die niet meer terug zijn gekomen.
Bottomline: ergens zal je concessies moeten doen. Je idealisme opgeven of je klanten wegjagen met steeds hogere prijzen. Het is op dit moment helaas een bijna onvermijdelijke neerwaarste spiraal. Ik was er zelf niet bij tijdens de vorige editie vanwege coronagedoe en het hebben van kleine kinderen. Ik hoop er deze keer wel weer bij te zijn, maar mijn insteek gaat echt anders zijn.
Bij zo'n festival ga je altijd mensen houden die sterk idealistisch zijn. Dat hoort er gewoon bij, en dat voorkom je niet. Hoe zou de organisatie die moeten weren dan? Een bordje 'geen idealisten toegestaan'? :)

Ik was er vorige keer ook niet bij vanwege de coronamaatregelen. Met name omdat je van tevoren een kaartje moest kopen en ik nog niet wist hoe het zou gaan tegen de tijd dat het plaatsvond.

En ja ik vind het ook te duur en denk dat ik volgend jaar ook niet meer ga, maar ik zie de oplossing niet zo.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Bij zo'n festival ga je altijd mensen houden die sterk idealistisch zijn. Dat hoort er gewoon bij, en dat voorkom je niet. Hoe zou de organisatie die moeten weren dan? Een bordje 'geen idealisten toegestaan'?
Helemaal niet. Ik zeg dat je je belangen moet afwegen tussen sponsoring en idealisten. Daarbij heb je twee extremen en daar moet je een balans hebben
1) Strikt sponsorbeleid om een kleine groep blij te houden, accepteren dat je weinig geld binnenhaalt en hogere ticketprijs als gevolg
2) Losser sponsorbeleid, meer geld, lagere ticketprijs en het algemene publiek blij.

Wat is de balans tussen het aantal strikte activisten en het generieke publiek? Persoonlijk denk ik dat je de meest activistische bezoekers best kunt missen als dat betekend dat je een veelvoud aan reguliere bezoekers binnen kunt halen. Je hoeft de activisten zelf niet te weren, je hoeft alleen maar hun ideeen in de uitvoer van het evenement te weren. Als dat betekend dat de meest strike idealisten dan niet meer komt opdagen, dan is dat winst. Vooral omdat dergelijke types heel goed zijn in zeuren en de algehele sfeer te verpesten. Zij zijn namelijk niet de angels die om 4 uur s'nachts op het parkeerterrein staan. Win win zou ik zeggen.

Ja, Fox-IT was misschien niet de beste sponsor in het licht van Snowden, maar het was een van de zeer weinige sponsors die nog bereid waren om mee te werken aan het strikte sponsor beleid. Dat is nu volledig weggevallen. Als het sponsorbeleid meer open was geweest en er meer geld was, dan had je de invloed van FoxIT kunnen beperken. Desondanks is elke vorm van vandalisme onacceptabel en de organisatie had meer kunnen doen om dat gedrag te veroordelen. Want laten we eerlijk wezen, elke sponsor met geld, zal iets op z'n kerfstok hebben. Je moet ook volwassen genoeg kunnen zijn om die twee dingen te kunnen scheiden.

Andere reacties claimen dat kapitalisme de oorzaak is van hogere prijzen. Bijvoorbeeld een festival terrein heeft hogere kosten en rekent dat door. Maar als je sponsorgeld wegvalt dankzij je anti-kapitalistische houding, ga dan niet klagen over kapitalisme. Of vise versa. Als je je evenement bereikbaar wilt houden, accepteer dan de wereld waarin je wilt handelen en daar hoort reclame van sponsoren bij. En daar moet je een balans vinden tussen je idealisme en realisme.
Je bedoelt jongeren die vrijwel allemaal een telefoon van een paar honderd euro hebben?

De eisen aan dit soort evenementen zijn tegenwoordig een stuk hoger dan vroeger. Op zich prima, maar zodra je het professioneel aanpakt en een draaiboek moet hebben liggen voor openbare orde, veiligheid, milieu etc en daar mensen voor moet inhuren wordt het al snel een factor duurder. Zo niet krijg je domweg geen vergunning.
Je bedoelt jongeren die vrijwel allemaal een telefoon van een paar honderd euro hebben?
Een smartphone is niet optioneel meer in de huidige maatschappij. Zeker niet als je niet ook nog een computer ernaast hebt. Je loopt dan echt tegen heel veel dingen aan die je niet kan doen.
Op zich prima, maar zodra je het professioneel aanpakt en een draaiboek moet hebben liggen voor openbare orde, veiligheid, milieu etc en daar mensen voor moet inhuren wordt het al snel een factor duurder. Zo niet krijg je domweg geen vergunning.
Ja dat is precies die regelneverij die ik hier noemde: Llopigat in 'Hackerskamp What Hackers Yearn vindt in 2025 plaats tussen 8 en 12 augustus'

Voor een evenement van 30.000 mensen kan ik me zoiets wel indenken maar een evenementje van 1000-2000 man als dit wordt zo enorm op kosten gejaagd. Het is niet veel meer dan een volle camping.

Misschien zouden ze net over de grens in België wat makkelijker zijn. Duitsland in elk geval niet, CCC is ook niet meer te betalen zeker omdat daar ook nog eens een hotel bij moet. Bovendien hebben die ook een kamp elke 4 jaar precies tussen de Nederlandse.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Ik denk dat locatie zeker niet de enige grote kostenpost is. Vraag me wel af hoeveel men nu kwijt is aan de nieuwe locatie, SHA en MCH waren dus op het Scoutinglandgoed in Zeewolde maar dat ging de laatste keer niet helemaal lekker (o.a. dubbel geboekte velden omdat er tegelijkertijd nog een ander evenement van de scouting plaarsvond, we moesten dus op een gegeven moment een andere plek kiezen met onze Village (ACKspace ;))).

Een groot deel van de kosten zal wss ook voortkomen uit alle infra, faciliteiten en andere coole dingen en voorzieningen, die juist WHY maken wat het is. Als je zou bezuinigen op deze zaken, dan verliest het evenement wellicht zijn charme, en dat wordt een neerwaartse spiraal.

Toen ik naar SHA ging, zat ik nog midden in mijn havo eindexamens (herkansingen ivm perikelen van het onderwijs), toen was IFCAT mij enorm tegemoet gekomen met een korting van 50% (behalve een scholierentegemoetkoming had ik verder geen inkomsten). Tijdens MCH had ik gewoon budget om de normale prijs te betalen, en ook een donatie gedaan. En op deze manier blijft het ook leuk, iedereen draagt een steentje bij naar zijn/haar/hun draagkracht. De ene keer kan dat wat meer zijn dan de andere keer.

Tip voor mensen die wel kunnen komen dankzij een persoonlijke oplossing: als je je dan aanmeldt als Angel op het evenement, dan is dat voor de organisatie een grote blij :)
Ah ik vroeg me al af waarom het niet meer in Zeewolde was, ik ben in 2022 niet geweest.

Maar ik doelde er meer op dat Nederland tegenwoordig alles helemaal wil dicht rubbertegelen met alle kosten voor de organisatie (en dus de bezoekers) vandien. Met verplicht dure externe beveiligers, gemeentelijke inspraakrondes enz bla bla. Ik vraag me af of het onder de grens ook zo ingewikkeld moet.

Wat mij betreft mag het wel wat meer 'edgy' gebeuren, immers is het geen EO jongerendag maar een hackers festival.
Dat is zeker ook waar, dat helpt absoluut niet mee. Alleen al het woord “hacker” is genoeg om de gemiddelde ambtenaar al nachten wakker te laten liggen (bron: er werd ooit in een detacheringscontract bij een overheids achtige functie opgenomen dat ik dit soort zaken niet mocht noemen |:( )
[...]
Een smartphone is niet optioneel meer in de huidige maatschappij. Zeker niet als je niet ook nog een computer ernaast hebt. Je loopt dan echt tegen heel veel dingen aan die je niet kan doen.
Off topic, maar door de slordige manier waarop ik veel mensen, inclusief jongeren, zie omgaan met hun telefoon krijg ik niet het idee dat ze slapeloze nachten hebben van het idee dat ze een keer een nieuwe moeten kopen...
Ten tijden van HAL2001 had ik een computer die tien keer de prijs van het ticket was. Wat is je punt? Moeten we daarom niet zeuren omdat onze apparaten goedkoper zijn relatief aan de ticketprijs? Ik probeer de logica te vinden hier.

Een evenement is totaal niet vergelijkbaar met een apparaat op face value. In de eerste plaats gaat een apparaat jaren mee en dient het een bepaald doel. Een evenement is slechts zeer tijdelijk vermaak. Het oordeel over wat een evenement moet/mag kosten is daarmee totaal anders.

En zoals ik al aangaf in een andere post kan de hacker community prima concessies doen om de prijs te drukken. Een zeer specifiek voorbeeld daarvan was het sponsorbeleid en de direct meetbare gevolgen in de ticketprijs.
Het is inderdaad een boel geld maar dat krijg je in een wereld waarin alles een verdienmodel is. Zelfs als je een non-profit evenement wil organiseren ben je nog steeds afhankelijk van commerciele bedrijven voor het leveren/verhuren van toiletten, douches, aggregaten, etc. Das best duur spul. Als ze het voor minder zouden kunnen huren dan zouden ze het zeker doen.
Een kaartje lowlands koste in 2001 195 gulden. Tegenwoordig kost dat 325 euro. Evenementen zoals deze zijn gewoon veel duurder geworden helaas. De voornaamste reden is dat faciliteiten die nodig zijn voor het organiseren veel meer kosten, wat uiteindelijk door iemand betaald moet worden.

Overigens is het bij MCH mogelijk om je aan te sluiten bij een village, en zo je eigen eten en drinken te regelen. Bij Lowlands is dat meer gereguleerd en zijn villages niet een ding.
Met de inflatie erbij gerekend niet heel gek toch?
Blackhat is niet echt vergelijkbaar hiermee. Dat is veel zakelijker. Veel te veel sales figuren :r Er zijn wel goede technische lezingen maar de echte hacker cultuur wordt onderdrukt door het grote geld bij Blackhat.

Deze conferenties in Nederland zijn juist enorm anti-commercieel, als je met een commercieel verhaaltje op het podium gaat staan word je uitgejoeld, en terecht. Alle presentatoren doen het onder hun eigen naam en niet die van hun werk. Echte hackers geven om de techniek en niet "the world according to cisco, microsoft, amazon enz".

Het is veel meer vergelijkbaar met DEFCON en de prijs vergelijbaar daarmee (die is $460 maar de levensstandaard in de VS is ook een stuk hoger, sowieso zit je daar ook in een enorm duur hotel waar je bij de Nederlandse events zelf een tentje mee kan brengen).

Het enige voordeel aan Black Hat is dat het rond DEFCON plaatsvindt. Blackhat is een conferentie waar veel bedrijven graag gezien worden, als je daar toch bent kan je er een weekje aan vast plakken om de echte DEFCON te doen :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Ik wilde er graag heen maar in mijn situatie toen was €355 mij toch iets te gortig voor het 'kleinste' ticket.
Elk hackercamp heeft wel ergens iets in een FAQ voor wat je kan doen als je echt niet een ticket kan betalen. Natuurlijk kan je vrijwilliger worden, maar je kan ook uitleggen dat je niet veel geld hebt en toch graag een gewoon ticket wilt kopen. Onderling wordt er dan een maatwerkoplossing gezocht.

Dit is uiteraard afhankelijk van de goodwill van anderen, dat die wel een duur ticket kopen. Er zit dus zeker een sociaal deel hierin.
Ja maar het is niet dat je het niet kan betalen maar het is wel drempelverhogend. Het is meer dat je geld maar 1x kan uitgeven en dat maakt het steeds meer iets voor de echte fans dan mensen die zijdelings geinteresseerd zijn en eens komen kijken.

Dat gezegd hebbende weet ik dat dit soort dingen erg duur zijn tegenwoordig. Maar ik vind het wel jammer, zelf weet ik ook nog niet of ik zal gaan voor dergelijke prijzen.

Ik moet ook zeggen dat ik niet zo graag meer in een tentje zit tegenwoordig want ik ga ook al langer mee :) Dus misschien is het gewoon niet meer mijn soort evenement.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Ook alle vrijwilligers, inclusief de core orga kopen tickets aan de reguliere prijs. Helaas is dit noodzakelijk om de prijs niet nog verder te laten stijgen voor de bezoekers. Ik ben zelf nu twee maal teamlead geweest en heb er vele honderden vrijwillige uurtjes ingestoken.

Dingen zijn gewoon enorm duur geworden en omdat het steeds groter is geworden wordt het ook duurder. Klinkt vreemd, maar het werkt zo. Met kleine groepen kun je sneller een terrein vinden met alle voorzieningen er al op. Maar je het groot dan komt er veel meer infra, vergunningen etc. gezeur bij.
Deze evenementen worden georganiseerd door de non-profit stichting Ifcat die 100% bemand wordt door vrijwilligers. Als je in deze tijd een groot evenment met enkele duizenden deelnemers organiseeerd lopen de kosten al erg snel op. Sinds corona wil iedere leverancier vooraf betaald worden. En de tijd en geld die gaat zitten in vergunningen, overleg met locale overheden enz is ook niet gering. Een commercieel IT evenement van één enkele dag kost vaak al een veelvoud. Dus eigenlijk spotgoedkoop als je het daar tegen afzet.
Duidelijk maar het is natuurlijk wel iets dat een beetje afschrikt. Voor mij maakt het een behoorlijk psychologisch veschil, die 350 is maar het begin.

Als het 200 was, zou ik zo het ticket kopen en voor 350 moet ik er echt wel even over nadenken (en best kans dat ik niet ga). Niet dat ik het niet kan betalen maar het is ook een kwestie van het er voor over hebben. Ik snap dat het niet anders kan hoor. Maar het is niet anders. Het verhoogt de drempel gewoon.

Nederland is ook wel heel erg regelneverig met grote evenementen moet ik zeggen, dat maakt het ook wel een stuk duurder.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Ja het was toen al duurder geworden. In 2017 was het 250 euro. Maarja de kosten stijgen ook. Ik moet zeggen dat ik er bij dit soort prijzen ook 2x over na moet denken.

Edit: Wel jammer dat het niet meer op het scouting terrein in Zeewolde is. Dat was wel enorm lastig te bereiken met OV maar verder was het een vrij ideaal terrein. En het haventje maakte het extra leuk. Dit terrein bij Geestmerambacht was ook waar OHM2013 gehouden was (ook niet al te goed OV bereikbaar, daarom hadden ze toen een shuttle dienst met busjes naar het station, hoop dat ze dit nu ook weer doen!).

Ik heb betere herinneringen aan SHA2017 dan OHM. Maar we gaan het zien :)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Hoewel ik persoonlijk hetzelfde zou willen, geven ervaringen in het verleden een inzicht in de toekomst.
Dat gezegd hebbende is de kans behoorlijk aanwezig dat de prijs zelfs verhoogd gaat worden.
En 355 euro was pas het begin. Parkeerticket kostte ook nog 42 euro.
Van uit de organisatie werden aan bepaalde mensen gratis kaarten gegeven.
Zo ver ik weet werden er geen interessante kortingen geven van uit de organisatie ook sprekers werd geacht het volle pond te betalen
De Organisatie achter Hack in the box gaf heel veel kaarten weg hoorde ik voor dit event.
Geloof dat dit via hun watchapp groep ging

Het Duitse CCC heeft wel een mooie regeling als je niet de 400 euro kon betalen bij vorig event.
Je kan het verdienen met de opbouw van het event.

Verder begrijp ik het wel, in Nederland zijn gewoon heel veel regeltjes en dat kost nu geld.
De Duitsers hebben hun eigen Cert,bestaat uit,verschillende specialisten uit brandweer, ziekenhuis, artsen, duikers, defensie zelf Fisioterapie is er. Verder is een eigen beveiligings team dat er altijd is.
De Nederlanders moeten dit allemaal inkopen en in moeten daarmee concurreren met bedrijven als Mojo.

Offtopic:
Als je handig bent is er in het Festival seizoen heel veel werk en de het dagloon is absurd hoog geworden.
De tijd dat je blij mocht zijn met 10 euro per uur, shirtje, eten en slapen on de stage is voorbij.
Dankzij de schaarste in technisch personeel.
Ik volg momenteel een Netwerk beheerder opleiding en een doel om later OSCP cert. te halen vanwege de grote interesse in red team.

Met iemand met heel weinig kennis over hacking (for now) is dit event iets voor mij?
Pro tip: Bezoek je lokale hackerspace. Het liefst een keertje of 10. Dan weet je vanzelf of de mensen en het evenement iets voor jou is. Of bij voorkeur, bezoek meerdere hackerspaces, want niet elke hackerspace is hetzelfde.

https://hackerspaces.nl
Op zaterdag 30 maart is er weer open dag bij de meeste hackerspaces, ik raad ook aan eens te gaan kijken. Meestal kun je ook op andere dagen terecht als er deelnemers aanwezig zijn, echter vaste openingstijden zijn er vaak niet.
Ik zou eens langs bij meetups en daar rondkijken.
Het platform Hack the box heeft er eentje in Utrecht. OWASP, KNP, Tweekers en nog wat organisaties geven het gehele jaar door events (online) waar geen kosten aan verboden zijn.
Daar worden soms technische challenge uitgelegd er komt een spreker of twee.
Meestal is dit in de avonden waarbij het doel is dat je lid wordt.
Voor studenten is er meestal een gunstige regeling.

De ideale kans om een netwerk op te bouwen en nieuwe mensen te ontmoeten.
Zeg niet dat een zomerkamp dat (een keer in de vier jaar) niet ideaal is maar het is meer een festival dat 24 uur per dag doorgaat. Veel bezoekers doen hun eigen ding met hun eigen groep.
Ook zijn er in Nederland veel Hackerspaces maar ik ken er geen die actief zijn rond OSCP, meestal gaat men zijn eigen gang. Op Defcon USA zijn wel behoorlijk aantal interessante CTF waar iedereen aan kan meedoen zonder voor ronden als uw doel is om een blackbadge te halen en daardoor levenslang gratis toegang te hebben tot het event. Deze staat ook veel beter dan een certificaat op uw CV.

[Reactie gewijzigd door onno oliver op 22 juli 2024 13:21]

Ook zijn er in Nederland veel Hackerspaces maar ik ken er geen die actief zijn rond OSCP,
Dat is ook omdat hackerspaces over het algemeen helemaal niet meer zoveel met hacking doen als in security testing maar meer hacking als in making, het doorgronden van de techniek en het uitvogelen van hoe je zelf de techniek naar eigen hand kan zetten. Ik zie ons meer als de alchemisten van de techniek dan security onderzoekers. Bij onze makerspace (we noemen het nu geen hackerspace meer om geen enge blikken van domme ambtenaren te krijgen bij het doen van papierwerk) is er niemand echt met security bezig. Sommigen wel via het werk, zoals ik maar niet in de space.

De term hacking was vroeger ook niet zo specifiek op security gericht. Dat is meer iets dat het in de mainstream begint te krijgen (en nog veel meer de term cyber).

Maar inderdaad, hackthebox is wel een hele goede om mee te leren (het online platform dan, meetups doe ik niks mee).

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Ja, er zijn veel presentaties over kleinere hacks. Weinig grote aankondigingen over het algemeen (dingen die echt het nieuws halen). Maar veel praktijkervaring in de lezingen. Ook de kans om uitgebreid verder te praten onder het genot van een biertje.

Vaak zijn er wel 1 of 2 grote namen zoals Karsten Nohl of Phil Zimmerman (alhoewel die laatste niet veel actueels te melden heeft hoor). Het hangt ook een beetje van de organisatie af, in 2013 was het bijvoorbeeld heel politiek gericht (in de tijd van de Snowden onthullingen ook niet echt uit de toon) terwijl ik SHA2017 veel meer op de "maker" community gericht vond dan eerdere jaren.

Overigens als je redteamer wil worden is netwerkbeheer niet echt de meest directe insteek maar het kan wel. Als redteamer ben je bijna altijd nogal multidisciplinair gericht omdat je zoekt naar de zwakste plek die overal in kan zitten, niet alleen in het netwerk. Tenzij je echt in een groot team werkt waar je een specialiteit kan hebben.

OSCP is inderdaad wel een goed certificaat, wel heel zwaar. Het examen is 24 uur! :) CEH wordt veel gedaan maar die vind ik erg overrated.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

OSCP is niet zwaar, dit is gewoon een nabootsing van de werkelijkheid
Er is 48 uur om het te halen, het vergt enige planning maar is te doen.
Waar de meeste op hun bek gaan (sorry voor mijn taal gebruik) is het schrijven van het rapport is denk ik waar de meeste geen kaas van gegeten hebben door geen aantekeningen, documentatie te maken en goed technisch Engels kan schrijven
24 uur om de vijf boxen om te knallen
24 uur om het rapport te schrijven.

Stuur maar een DM als je meer info wilt kan je wel in de juiste richting duwen.
Hoef je niet dezelfde fouten te maken als ik deed a decade ago.

[Reactie gewijzigd door onno oliver op 22 juli 2024 13:21]

Nou alleen al die 24 uur onder videobewaking te moeten leven vind ik al in de categorie zwaar vallen eigenlijk (voor het rapport hoeft het niet gelukkig).

En het is zoals gebruikelijk met die certificaten wel weer zo lastig mogelijk gemaakt met wat instinkers om zogenaamd 'waarde' aan het certificaat te geven. Zelf OCSP niet gedaan maar mijn collega's zeggen dat, zelfde shit als met al die certificaten.

Zelf doe ik niet meer aan dit soort industriele certificaten, ik vind het meer een industrie geworden dan een daadwerkelijke kennisoverdracht. Ik heb 2 jaar geleden nog een SANS cursus moeten doen en ik ben daar helemaal klaar mee, tegenwoordig weiger ik het gewoon. Je leert er weinig van, het is meer een soort door hoepels springen door dingen precies op de manier te moeten doen die zij je opleggen. De kennis heb ik wel maar de examens zijn vaak zo gemaakt dat je het precies op de manier moet doen zoals zij het voordoen in de cursus. Als je veel ervaring hebt is dat irritant omdat je je eigen manieren hebt die je goed in de vingers hebt.

Ik ben erg goed in wat ik doe en ik wil dat niet dat niet elke keer te hoeven bewijzen. Dus ze donderen maar op met hun cursussen :P Het is alleen lastig als je van werkgever wil veranderen maar dat boeit me niet zo.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Daarom geef ik aan om naar meetups te gaan en zo de HR afdeling te omzeilen.
Het is inderdaad niet prettig om je werkruimte, studentenkot op te ruimen en zo aan de strengere geworden eisen te voldoen. Lege ruimte, video controle, verifieerbaar e-mailadres.

Tegenwoordig zijn de certificaten OCSP, SANS en CEH bekender bij een HR afdeling waardoor je soms geen afgeronde Universiteits diploma hoeft te laten zien.
Uit eigen ervaring kan ik zegen dat het behalen van mijn OCSP niet het gewenste resultaat behaald heeft.
Na het behalen vonden werkgevers dat je gewoon te weinig meetbare ervaring had.

Tegenwoordig zie ik veel soorten "Cyber influencers" die uitgenodigd worden om praatjes houden op events voor managers en streamen maar daar ben ik zelf niet z'n voorstander van.
Het veel gevraagde door HR, CEH is maar multiple choice en daarvoor dient elk jaar een bedrag te worden afgetikt en puntjes gehaald te worden. OSCP, Sans, Cyberstugel zijn veel waarde voller.
Na het behalen vonden werkgevers dat je gewoon te weinig meetbare ervaring had.
Ja dat is mijn ervaring dus ook. Er wordt altijd gevraagd om certificaten maar uiteindelijk geven ze er helemaal niks om eigenlijk en zijn de jaren ervaring belangrijker. Ik vind het het geld en de tijd niet waard. Die tijd inzetten in werkervaring levert me juist alleen maar geld op :P Ik ben nogal nonchalant geworden met die dingen daardoor. Ik zie ze meer als melkmachines van de leveranciers daarvan.

CEH is inderdaad de minste. Maar het heeft de naam gewoon mee. "Certified Ethical Hacker" klinkt stoer voor de HR types maar het betekent gewoon geen ruk :P

Als je begint zou ik gewoon zeggen, doe een goede echte opleiding in cyber (HTS of universiteit), begin met een instapbaan en als je goed bent en interesse hebt dan schiet je vanzelf in no-time omhoog naar de betere banen want cyber is echt hot momenteel.

En als je die interesse niet hebt om er constant mee bezig te zijn dan kan je dingen als redteaming echt vergeten want het is geen 9-5 baan. Als je die interesse niet hebt om er continu in te duiken en de ontwikkelingen volgen dan kom je er gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Zeker wel. Het is enorm veel te doen (ben bij de 2022-versie geweest als 'groentje' op dergelijke evenementen). Voor ieder is wat wils en over het algemeen genomen is iedereen bereid voor een praatje of hulp of iets dergelijks. Er zijn ook wat meer gesloten communities daar, of presentaties die enige voorkennis vereisen, maar dat moet je uit het programma zelf kunnen herleiden tegen die tijd.
Dit is juist een evenement waar je veel kunt leren, Aan de andere kant: alle presentaties komen online, dus als je het niet kan betalen dan kun je nog steeds de talks bekijken.

[Reactie gewijzigd door veltnet op 22 juli 2024 13:21]

Zie dat er nu de trend ontstaat dat sprekers op het laatste moment willen dat hun talk niet opgenomen mag worden en of dat deze op meerdere events gegeven worden.
De Workshops/presentaties worden ook niet opgenomen.
Ja zeker weten! Al zijn er dingen die buiten je kennisgebied liggen, of te ingewikkeld voor het kennisgebied waar je nu in zit, dan nog kunnen deze praatjes je enorm inspireren!
Kijk eens op media.ccc.de voor een verzameling van allerlei talks van allerlei hacker conferenties, waaronder dus ook de vorige editie MCH.

Wat ik er nog graag aan toevoeg, deze praatjes online volgen is, voor mij in ieder geval, niet hetzelfde als daar zijn. Daar zijn ontmoet je nieuwe mensen, kom je dingen spontaan tegen, en ben je ook echt toegeweid je er mee bezig te houden. Vanaf thuis volgen gebeurt, nogmaals in mijn geval, niet met dezelfde energie en discipline.
Zijn genoeg mensen bij onze hackerspace die weinig/geen ervaring hebben met CYBERsecurity :+ maar dat is ook zeker niet alles waar hackerspaces en evenementen zoals dit over gaan. Voorbeelden zijn bijv. PCB designing, 3d printing, software kloppen, pizza eten, hardware reverse engineering, zo nu en dan lanparties, maar ook wordt er gehaakt (ja, met van die bolletjes stof :p), we hebben recent een tufting apparaat gekregen, D&D… en zo kan ik nog wel een paar uur doortypen.

Kom inderdaad 30 maart naar een van de spaces die meedoen aan de internationale hackerspaces open dag!
Ja, het is ten eerste een event om mensen te leren kennen die met dezelfde dingen bezig zijn. Het gaat niet zozeer om "hacken" in de betekenis van inbreken. "Hacken" is hier coole dingen doen. Nieuwe ideeën, nieuwe mensen, drankje, bbq etc.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator 11 maart 2024 09:10
Ik ben zelf zeker van plan hier heen te gaan, dus als je tzt wil meeten, hit me up!
Mogelijk dat je een WTF-veld kunt beginnen: What Tweakers Forge! (betere naam mag ook)

Er zijn altijd verschillende groepen, organisaties en vriendenclubjes met hun eigen veldjes en dingetjes.
Ja hoor, ik ga mee, laat maar weten.
Zou zeker een leuk idee zijn!

Wellicht ook een mooie kans voor jullie om ook enkele mensen van de community een verslag/artikel te laten schrijven? Zo communitygericht als Tweakers is ;)

[Reactie gewijzigd door computer1_up op 22 juli 2024 13:21]

Ik wil je meeten!!!!!! O+
Zo werden eerder al Still Hacking Anyway en Observe. Hack. Make gebruikt.
En What The Hack, Hackers At Large enz.

Dat vond ik de leukst gevonden namen, met Hackers At Large ook omdat het in 2001 was, dus HAL2001 (naar de computer uit 2001 A Space Odyssee)
De roze bandjes voor de politie waren érg grappig }>
Vond de hack, dat er elk uur bij de Bus van de politie een rondleiding werd geven veel mooier,
deze haalde ook de NRC(?)
Vroeger waren er twee kampen de politie justitie en de bezoekers.

Tegenwoordig gaan de laatste naar exotische oorden voor hun feestjes
Titel: Nee, kamp What Hackers Yearn vindt dan plaats...
Inderdaad, vreemde keuze voor de titel @TijsZonderH :)

May Contain Hackers is de naam van de laatste editie, niet van het herhalende evenement. Er wordt elke keer namelijk een andere naam verzonnen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:21]

Dit keer graag zonder kinderscouting kamp en minder geluidrestricties ;) Wat dat betreft vind ik CCC toch altijd wat leuker en meer leven omdat het want minder regeltjes heeft. Neemt niet weg dat ik natuurlijk gewoon weer aanwezig ben als altijd.
Als je de kans krijgt er heen te gaan, doen. Van Hap97 heb ik aardig wat "vrienden" overgehouden, was supergezellig, het graf van bill, lan en intersnelheden die je thuis nooit kon halen. Experts die je lieten zien en ondervinden waar je de gevaren kon ontdekken , meestal met bijbehorende oplossingen, programmeertips en shorcuts, kortom in korte tijd heel veel geleerd , en nog een internationale businesspartner aan over gehouden waar ik nu al bijna 25 jaar mee samen werk en we nog het nog regelmatig over de good old cowboys day hebben
Dat is in de buurt, ik ga dit in de gaten houden.
Ohja, en de afgebeelde Portal turret was als ik me niet vergis van Tkkrlab ;)
Ik heb destijds erg genoten van SHA2017. Helaas kon ik niet bij MCH2022 zijn, dus zeker weer benieuwd naar WHY

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.