Amerikaanse technicus maakt mobiele telefoon met draaischijf en e-inkscherm

Een Amerikaanse technicus heeft een mobiele telefoon gemaakt met een draaischijf en een scherm van elektronische inkt. Zij gebruikt de gemaakte telefoon inmiddels al een paar dagen als primaire telefoon.

De telefoon is gebaseerd op een ATMega2560V, die engineer Justine Haupt in een Arduino IDE heeft kunnen programmeren, blijkt op de projectpagina. Een Adafruit FONA 3G Cellular Breakout bevat de hardware om verbinding te maken met mobiele netwerken. De case is een 3d-print, terwijl de antenne op de behuizing een echte antenne is voor het vergroten van het bereik.

De bedoeling was om een apparaat te bouwen met knoppen en switches om de technologie beter te kunnen controleren, zegt Haupt in een interview met Wired. Zo heeft de telefoon een switch om het apparaat aan of uit te zetten en functieknoppen om bijvoorbeeld bepaalde personen te bellen.

Voor meldingen heeft het apparaat een gekromd scherm van elektronische inkt. Een gemiste oproep verschijnt daar bijvoorbeeld op. Ook heeft ze daar eigen gegevens op gezet zodat mensen haar kunnen contacteren als zij de telefoon verliest en andere mensen die vinden.

Haupt is in het dagelijks leven technicus voor het maken van apparatuur voor astronomie in Brookhaven National Laboratory in New York en werkt aan een eigen bedrijf voor het ontwikkelen van robots. De telefoon is een zijproject. Zij gebruikt hem sinds deze week als primaire telefoon.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-02-2020 • 07:40

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Doet me denken aan de Wonderfoon van Leo Willems
https://www.bright.nl/nie...lefoon-wonderfoon-t65-w65

en dan is er nog de Pi-phone
nieuws: Hobbyist bouwt mobiele telefoon met Raspberry Pi

[Reactie gewijzigd door OxWax op 14 februari 2020 07:48]

De PinePhone mag er ook wezen.
Anoniem: 120539
14 februari 2020 08:04
Het idee hebben meerdere van ons wellicht zelf ook wel eens gehad.
HijZij heeft het uitgevoerd, en nog op een hele gave manier ook!

Ik denk serieus dat hier een markt voor is, als het een beetje goedkoop te produceren en distribueren is zijn er wereldwijd zat grappenmakers dit dit willen kopen, gewoon omdat het kan.

Edit: geslachtswijziging, met dank aan de opmerking van @jon_florijn.
Indrukwekkend c.v..
Nog meer interessante projecten op haar persoonlijke pagina.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 14 februari 2020 08:34]

"een ATMega2560V, (...). Die bevatte van zichzelf de hardware om verbinding te maken met mobiele netwerken."

Dat klopt niet, de ATMega2560V is niets meer dan een vrij simpele microcontroller. Om te kunnen bellen zit er een Adafruit FONA 3G GSM Breakout in.

Op zich niet bijzonder high-tech omdat je alle "moeilijke" onderdelen zoals die GSM-module zo kunt bestellen, maar het idee en de uitwerking zijn hartstikke leuk :)
Ik wou net hetzelfde gaan posten. Ik ken niet alle atmega's uit mijn hoofd, maar kon me niet voorstellen dat deze 3g ingebouwd had.

Zal ook eens niet dat de module van Adafruit komt....die hebben ook overal een kant en klare oplossing voor.
Thanks, ik heb dat even toegevoegd :)
Hoe draai je de 1 op dit ding?
Bij de kleine, geïntegreerde telefoons (zoals de I65) van de PTT draaide de stop een klein stukje mee, zodat de draaischijf kleiner kon worden uitgevoerd. De draaischijf zal wel uit zo'n soort toestel afkomstig zijn.
Ja, de stop gaat een stukje mee, dat zie je ook aan de uitsparing in de behuizing, goed punt!
lol, not like this; https://www.youtube.com/watch?v=ITy259PwkfU

edit; typo

[Reactie gewijzigd door Nympho op 14 februari 2020 17:50]

Aaaahhh dit triggert me echt gigantisch haha. Ik snap dat een bepaalde generatie niet meer weet hoe dit soort apparaten werkt. Het werkt niet als diegene steeds blijft zeggen "dail the number, it's a telephone!" Zonder het uit te leggen.
Leuke telefoon in een retro jasje. Hier staat nog een bakeliet telefoon (werkt ook nog), maar ben je nog altijd gedwongen aan een draad vast te zitten en geen scherm met gemiste oproepen, een gemis? Nee heerlijk, je voelt je niet verplicht terug te bellen want het kan niet.
Toen ik de titel zag dacht/hoopte ik direct dat het de formfactor van een oude telefoon zou zijn.
Ik vind het design van deze telefoon toch wel wat teleurstellend en lelijk.
Waarom geen hoorn eraan? Waarom is zo'n grote antenne nodig? En waarom zit de display aan de onderkant??
Dát is nou het mooie als je zelf iets VOOR JEZELF bouwt: je beslist dan lekker zelf waar alles komt en hoe het eruit ziet. Het is niet voor jou of voor massaproductie en wat jij handig vindt, vindt de maker/maakster misschien niet. En vice versa. En lelijk is inderdaad subjectief.
Al jaren maak ik de grap dat als er een gsm met draaischijf uitkomt, ik die meteen koop. Ik hou nogal van retro hardware. Maar hier had ik niet op geteld :D
Weet jij nog welke nummers je moet draaien dan? :)
Je moet er altijd voor zorgen, dat je bepaalde nummers uit je hoofd weet. Stel je voor dat er iets met jouw telefoon gebeurt en je moet jouw naasten zeer dringend bellen. Dan kun je de telefoon van een onbekende lenen om te bellen. :)

Zo'n retro telefoon zou misschien iets voor mijn moeder zijn. Dan kan ze wellicht wél overweg met een "moderne" telefoon.
Met een telefoon van een onbekende kun je ook wel inloggen op je google/apple/microsoft/etc telefoonboek.
Dat gaat bij mij helaas ook niet lukken. Ik heb op alle diensten waar het kan 2FA aanstaan, waardoor ik altijd mijn eigen telefoon nodig heb. Tevens maak ik gebruik van een wachtwoord manager, waardoor 'even' inloggen op een ander apparaat best lastig wordt.
Ah ja, inloggen op de telefoon en dan naar je telefoonboek, het is sneller om die 10 cijfers te onthouden. :) (En waarom zou ik op die onbekende telefoon inloggen? :P)
Want het lukt u niet enkele nummers te onthouden?
Eerst dacht ik onzin.....

Toen dacht ik aan een verhaal dat ik hoorde. Vriendin was bestolen op vakantie. Alles weg, telefoons, paspoorten etc. Het enige nummer dat ze nog wist was van haar ex.

Die heeft haar overigens perfect geholpen. Dus ja, een paar nummers uit je hoofd kennen is toch wel handig.
Ik ken twee nummers uit mijn hoofd:
- mijn eigen mobiele nummer
- het mobiele nummer van mijn moeder

De reden dat ik die van mijn moeder ken is omdat dat vroeger MIJN mobiele nummer was. :P
Dat moest je vroeger in de goede oude tijd ook. Ik had een rekenmachientje van Postbank waar ongeveer 20 telefoon nummers in kon opslaan. :)

[Reactie gewijzigd door InductiePlaat op 14 februari 2020 10:55]

Ik had nog een digitaal quartz horloge waar een databankje in zat waar ik telefoonnummers in kon opslaan ;)
Ik zat in het schema te kijken en zag daar links van het grote IC een 2 tal "speed dail" switches bij staan. Dus ze heeft gewoon een paar voorgeprogrammeerde telefoonnummers er in staan.
Klein notitieboekje in de binnenzak ;) Of zo'n klapper.
Omdat het zo'n Amerikaanse draaischijf is waar letters op staan, zou een van de functietoetsen een modus kunnen activeren waarin je op naam kunt kiezen, dus draai je bijvoorbeeld MACRON en word jij gebeld als onder die naam jouw telefoonnummer is geprogrammeerd. En er zit een display op waarop ook een bellijst zou kunnen worden getoond.
Oh man. Appen en smsen is gekte met die draaischijf dan haha
Toen ik me buitengesloten had, waren de buren zo vriendelijk dat ik met hun telefoon even mocht bellen naar m'n vrouw (die ook een sleutel heeft)
Bij die buren kun je dan wellicht ook een sleutel neerleggen ;)
Wel, als tussenoplossing kan je deze misschien gebruiken:
https://play.google.com/s...demarco.rotaryphone&hl=en
Mag je zomaar gebruik maken van het gsm netwerk, moeten daar niet royalty voor betaald worden? Niemand gaat natuurlijk achter dit hobbyproject aan als dat zo is, maar iemand een idee hoe dat zit?
Zal wel een simkaart inzitten. Je hebt ook een telefoonnummer nodig lijkt me.
Absoluut, maar bij 4g bijvoorbeeld dien je gewoon royalty's te betalen, ik dacht aan oa Ericsson. Dus zeg maar, als je een nieuwe Samsung telefoon koopt, gaat een klein deel van dat bedrag naar de ontwikkelaars en patenthouders op het gebied van 4g technieken. Dan hebben we het over een commercieel product, wat dit hobbyproject niet is. Maar toch, zou deze persoon in theorie ook moeten lappen voor het gebruik van GSM techniek?
Allicht hebben ze die royalties in de prijs van de controller verwerkt, anders wordt het wel ingewikkeld ja.
Zitten de royalty's niet gewoon inbegrepen in de prijs die je betaalt voor zo'n breakout module?
Er zit btw geen 4G op.
Maar toch, zou deze persoon in theorie ook moeten lappen voor het gebruik van GSM techniek
Jij maakt toch ook gebruik van GSM techniek? Jij hebt waarschijnlijk een kant en klaar toestel, en zij koopt een module die verbinding maakt met het netwerk

En als er inderdaad royalities bestaat, dan zal dit dus in de prijs zitten van de breakout module anders zouden de royalities zo lek als een mandje zijn.
Het internet staat vol met modules om verbinding te maken met het mobiele netwerk.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 14 februari 2020 08:39]

Er zit een module in van SIMCom, een grote Chinese fabrikant van draadloze modules die wereldwijd worden verkocht. Je kunt ervan uitgaan dat de royalty's daarop gewoon worden betaald, anders zouden de rechthebbenden er allang voor hebben gezorgd dat die producten niet meer mogen worden geïmporteerd in bijvoorbeeld de EU en VS.
Nee royalties betaal je over de IPR in dit geval heeft de modemfabrikant die al betaald.
Op GSM zit geen royalty voor 3G en 4G (LTE) betaal je qualcomm.
Overigens moet die laatste de IPR tegen kostprijs beschikbaar stellen (verplicht binnen 3GPP)
Dikke hit bij de senioren lijkt mij? In productie met dat ding! :+

Deze begrijpt mijn moeder tenminste :o

[Reactie gewijzigd door Falcon op 14 februari 2020 08:07]

Je kunt natuurlijk zo ver gaan als je zelf wilt. Op zich kun je maken wat je kunt bedenken. Verzin maar een input die je op een of andere manier kunt digitaliseren, en je kunt met iets als Arduino iets maken. Zo'n draaischijf geeft electrische pulsen af, dus zo ingewikkeld is het niet. Niet dat ik het zo kan namaken, maar dat is vers 2. Met een beetje research en een multimeter kom je een heel eind.
Het wachten is op een variant die nog verder het verleden in gaat...de ouderwetse switchboard met draden. Dát is pas leuk nummers kiezen... :+

https://youtu.be/lOWlxTYfyRc
Vraag me af hoe je hier een 1 op kan draaien, die zit al tegen het eind-palletje aan, en genereert dus geen klikjes
Als je goed kijkt naar de fotos waar de draaischijf zichtbaar is, zie je dat dat klepje zo'n 2 plaatsen op kan schuiven, waardoor een 1 dus geen probleem is. Voor zover'k me herriner komt dit overeen met het meer amerikaanse systeem, en kwam zulks weinig in europa voor.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee