Teardown toont ontwerp scharnier Samsung Galaxy Fold

De eerste teardown van de Samsung Galaxy Fold is online verschenen. Een gebruiker van het Chinese Weibo heeft de smartphone uit elkaar geschroefd. Het scherm aan de buitenkant overleefde de teardown niet.

Het vouwbare scherm aan de binnenkant is na de teardown nog wel intact, omdat het 'zacht is als rubber', schrijft GSMArena op basis van teardown die inmiddels niet meer te raadplegen is. De Weibo-gebruiker claimt dat het scharnier heel precies in elkaar moet worden gezet, met vijf elementen die exact in elkaar grijpen. De gebruikte schroeven zijn reguliere kruiskoppen.

Aan de zijkanten zijn ook de magneten te zien die zorgen voor het sluitmechanisme. Behalve het scharnier lopen er twee platte kabels van de ene naar de andere kant van de telefoon. De processor, geheugen en opslag lijken in het gedeelte te zitten waar de achterkant ook zit. De twee accu's hebben een verschillend formaat. Er zit er een in elk gedeelte van de smartphone.

Het ontwerp wijkt af van de reguliere smartphones, maar toont veel overeenkomsten met andere Samsung-smartphones. Zo heeft ook de Fold een metalen midframe, net als andere high-end Samsung-smartphones van afgelopen jaren.

Samsung onderzoekt momenteel de schermdefecten van diverse reviewexemplaren. Twee daarvan gingen stuk door het verwijderen van een schermlaag die leek op een plastic laag ter bescherming tijdens transport, maar voor twee andere schermdefecten is geen directe verklaring. Samsung brengt de Fold volgende week in de Verenigde Staten uit, de smartphone komt over twee weken uit in de Benelux. Tweakers publiceerde onlangs een preview van de Galaxy Fold.

Terugkijken: videopreview van de Galaxy Fold

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-04-2019 • 08:08

48 Linkedin

Reacties (49)

49
47
22
2
0
20
Wijzig sortering
Ik heb het gevoel dat mensen verbaasd zijn dat de 1e vouwbare telefoon op de markt een paar problemen en rare keuzes bevat. Nee joh. Dit is een concept phone die ook echt uitgebracht wordt. En dan de prijs, oh wat is het duur. Denk je dat samsung winst maakt per verkochte fold. Qua productiekosten lijkt mij dit al de duurste telefoon op de markt, maar wat dacht je van de R&D kosten. Ze zijn hier al 6 of 7 jaar mee bezig. Samsung maakt verlies op dit prestigeproject, want dat is wat dit is, een prestigeproject. Ik hoop niet dat iemand hier echt nadenkt over het kopen van dit product, want dat is geldverspilling. Okay, als je het wat breder hebt dan de gemiddelde tweakers en per maand 3x modaal in de pocket hebt is het leuk speelgoed. Voor de rest, inclusief mijzelf, prachtig om te zien wat de toekomst kan brengen, maar nu nog even afblijven.
Volgens de marketing van Samsung gaat het toch echt om een mobiele telefoon, ze benoemen niet dat dit een prestigeproject betreft waar je rekening mee moet houden dat je telefoon van 2000 euro binnen 2 dagen al kapot kan gaan.
Lijkt er meer op dat dit als een malle geproduceerd is om als eerste op de markt te zijn.

Het is bizar dat je vind dat een consument dan maar eerst goed had moeten nadenken. Een consument moet toch er toch vanuit kunnen gaan dat als hij (ongeacht nieuwe feature of niet) een product koopt, deze dan naar behoren werkt. Daarnaast zijn er consumenten die dit als een mobiele telefoon die ze kunnen kiezen om te kopen, en niet als speelgoed.

[Reactie gewijzigd door Mordeth op 19 april 2019 09:21]

Ik kan mij compleet vinden in je punten, maar gezond verstand is gewoon een vereiste bij het kopen van dit soort producten. Met een uniek product als deze kan je problemen verwachten, moet je zelfs verwachten dat er fouten in zitten. Zou niet mogen in een perfecte wereld, maarja, deze wereld is niet perfect. Het is onrealistisch om te denken dat het product foutloos is.

Praat dit de fouten in dit product goed? Absoluut niet. Begaat samsung hier een blunder? Absoluut. Maar als jij 10 miljoen kapot slaat op de 1e vliegende auto, dan zou die ook perfect en foutloos moeten zijn. Alleen zal die dat niet zijn. Realisme.

Edit:
@Anoniem: 310408

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 19 april 2019 09:45]

Het is volgens mij nog niet aangetoond dat er fouten in zitten.
In de eerste review exemplaren zat er geen waarschuwing om te verhinderen dat de gebruiker de folie verwijderd. Een ander exemplaar van is defect doordat klei gebruikt werd om het toestel te positioneren om foto's te kunnen nemen. Een recidu van de klei is via openingen in het scharnier (bij half geopend) onder het scherm gekomen.

Gebruikers zijn de huidige smartphones met zaken zoals gorilla glass gewoon en geen fragiele schermen van plastic.
Ik veronderstel niets, het is The Verge die dit suggereert. Een 2de suggestie is dat een ander vuiltje via het scharnier onder het scherm gekomen is.

We did stick a tiny piece of molding clay on the back of the phone yesterday to prop it up for a video shoot, which is something we do in every phone video shoot. So perhaps a tiny piece of that snuck into a gap on the back of the hinge and then around or through its cogs until it lodged in between the screen and the hinge.
“ So perhaps “ zijn de sleutelwoorden hier.
Dat is helemaal dus niet zeker.
Jij zegt het in jouw comment alsof dat de oorzaak is van het defect.

Jouw eigen woorden:
“Een ander exemplaar van is defect doordat klei gebruikt werd om het toestel te positioneren om foto's te kunnen nemen. Een recidu van de klei is via openingen in het scharnier (bij half geopend) onder het scherm gekomen. ”

Klinkt behoorlijk alsof jij precies weet wat er gebeurd is , terwijl the verge zelf aangeeft dat misschien de oorzaak zou kunnen zijn, want ze weten het nog niet .
Het is bizar dat je vind dat een consument dan maar eerst goed had moeten nadenken.
Mag hij/zij prima vinden, de wet (het consumentenrecht) denkt daar gelukkig anders over. Na 2 dagen geldt de garantietermijn nog.
Best hypocriet dit. Als Apple de Fold had uitgebracht met zulke gebreken had je ze hier in de comment sectie met de vloer gelijk gemaakt.
Dat denk ik wel. Want Apple springt pas op een trein als ze zeker weten dat het goed uitpakt. Niet de nieuwste dingen, ook al doen ze dat iedereen geloven, maar perfectioneren en combineren van bestaande techniek zodanig dat dat vernieuwend is.

Laten we wel wezen : Apple staat qua merk hoger op de lijst met exclusiviteit en kwaliteit. Terecht of niet, ik denk dat het in de hoofden van velen zo is.

Het is niet voor niets dat er geen vouwtelefoon van Apple is. Ook de iPad was niets nieuws, er waren allang tablet. Toch was het een geniaal ding vanwege de verbeteringen en de kwaliteit.

Is dat dan hypocriet of heeft Apple een (nog?) beter imago?

Mensen, kom eens wat meer uit je bubbel! Een Elk bedrijf is ook maar een bedrijf met goede en foute kanten. Een beetje neutraler naar de grote techbedrijven kijken geeft een zoveel breder kijkveld!
Dat denk ik wel. Want Apple springt pas op een trein als ze zeker weten dat het goed uitpakt. Niet de nieuwste dingen, ook al doen ze dat iedereen geloven, maar perfectioneren en combineren van bestaande techniek zodanig dat dat vernieuwend is.
Dat is ook precies de reden dat Apple nooit met concepten of toekomstige producten op de proppen komt, tenzij vanwege bijvoorbeeld verplichte goedkeuringseisen het product toch al openbaar gemaakt moet worden. Volgens Jobs was het namelijk niet zo moeilijk oogverblindende futuristische concepten te bedenken maar werd het daarna pas moeilijk, als er realistische accu's en knoppen in verwerkt moesten worden en er een praktisch en betaalbaar productieproces voor opgezet moest worden.

Deze filosofie is trouwens een belangrijke oorzaak dat mensen het idee hebben dat Apple overal achteraan hobbelt terwijl concurrenten al met de techniek van de toekomt bezig zijn. Reken maar dat Apple minmaal even hard bezig is met vouwbare telefoons als alle andere fabrikanten. Alleen zal Apple daarmee pas in het openbaarheid komen als ze er tientallen miljoenen betrouwbare exemplaren van kunnen maken. Als bijvoorbeeld voor de FCC dat multi draadloos ladende matje niet al bekend gemaakt had moeten worden had waarschijnlijk niemand er ooit van gehoord.

Gezien de problemen en moeilijkheden die die vouwbare schermen nog hebben kan het verschijnen van een vouwbare iPhone dus nog wel even duren...
Het is gewoon een verschil in bedrijfsvisie. Apple komt idd pas met iets op de proppen als ze zeker weten dat het betrouwbaar en praktisch bruikbaar is en dat het goed werkt. Samsung en Huawei bijv. willen met een nieuw concept de eerste zijn zonder dat ze weten of het gaat aanslaan bij het grote publiek en of het goed bruikbaar is. Dat was juist de kracht van Jobs. Ik denk dat de visie van Apple de juiste is want zo verkoop je veel meer van je product. Waar ik niet mee akkoord ben is dat Apple altijd de hoofdprijs daarvoor vraagt omwille van mooi design.

Maar eigenlijk vind ik de uitwerking van Samsung en Huawei vd vouwbare telefoon ook al goed. Enige nadeel vind ik de dikte maar de enige oplossing daarvoor zou kunnen zijn dat je in de ene schermhelft geen andere hardware stopt dan alleen maar scherm. Misschien moet ik wel een patent op dit idee nemen. ;)
Anoniem: 599181
@RomeSDS19 april 2019 12:41
Of Apple steekt het gewoon in de doofpot zoals hun problemen met folies die loskwam en dan Samsung telefoons die wereldwijd verbannen werden door een heel minimale kans dat deze in brand schoten. Ze hebben beiden al serieus op hun doos gekregen van de media, de een niet meer dan de andere.
Je beschuldigd mij ervan hypocriet te zijn door een aanname die je over mij doet. Dat is vrij ziek. Dat is zelfs eng.
Is niet eng ik hoef alleen je berichten geschiedenis te lezen waar je super hypocriet bent.
Geef even een voorbeeld dan. Citeer eens even. Ik heb zelf het idee dat ik van mening ben, wat goed is is goed, wat slecht is is slecht. Als je een voorbeeld hebt van mij waar ik tegen dit principe in ga, aub laat het zien. En lees ook even mijn 2e comment in dit artikel.
Anoniem: 310408
@Ruw ER19 april 2019 09:39
Dit is een concept phone die ook echt uitgebracht wordt.
Wel wellicht moet je even met Samsung bellen want ze hebben hard van de toren geblazen dat dit een stabiel en consumenten klaar product is. Jouw mening staat dus haaks op die van Samsung. je poneert daarna nog wat stellingen waar je naar mijn idee geen enkele bron voor hebt. Snap niet goed waarom.

Blijft een vreemde firma, van grote hoogtes tot diepe dalen. Dit is weer een blunder die nog jaren op marketingopleidingen gebruikt gaat worden.
Als fabrikant, zullen ze vertrouwen hebben in hun product, dit zal ook wel grondig getest zijn. Maar als eerste met iets volledig nieuw komen, eenmaal in massa, zullen de kinderziektes pas boven komen. Deze zullen pas in een geüpdate versie er volledig uit zijn. Beste is natuurlijk om geen kinderziektes te hebben, maar bij nieuwe producten soms moeilijk te vermijden.
Samsung maakt verlies op dit prestigeproject, want dat is wat dit is, een prestigeproject. Ik hoop niet dat iemand hier echt nadenkt over het kopen van dit product, want dat is geldverspilling.
Zoals het nu is, is het iets leuks om op een CES te laten zien, dan is het prestige, dan maak je indruk!
Maar dat ze de telefoon in productie nemen en voor €2000 denken te kunnen verkopen, dat is geen prestige, dat is falen.
Ze zijn hier al 6 of 7 jaar mee bezich dan hadden ze best nog paar jaartjes verder gedaan voor de release.
Na de brand bommen konden ze dit gerust missen!
Het is natuurlijk alleen maar goed dat Samsung de ballen heeft om zo'n complex product de wereld in te slingeren. Ja, zonder deze stappen te zetten kom je nooit verder. Maar ik vraag mij wel af of dit wel het juiste moment is geweest.

Al hadden ze dit toestel alleen maar als een soort "concept phone" gepresenteerd, dan was het effect al hetzelfde geweest. Zie het als een automerk die een auto presenteert die nooit verder komt dan een autoshow of de beursvloer.

Nu wordt voor mijn gevoel meer de focus gelegd op de bouw van het toestel. Alles kan kapot, maar waarom moet ik ooit een vouwbare telefoon kopen? Niemand legt het je echt uit.
Omdat je een groter scherm hebt in een kleine behuizing. En je wilt juist een zo groot mogelijk scherm hebben.
Ze doen dan wel 20 stappen achteruit om 1 stap vooruit te kunnen om een nieuwe feature te tonen.

Dus ok, zodat je een groter scherm hebt in een kleine behuizing (tablet op telefoon format is natuurlijk een cool idee).
Nu dat nog rechtvaardigen ten op zichtte van wat je er voor moeten inleveren. Het is vreselijk duur, geen gehard scherm, het scherm (of de aansluitingen ernaartoe) gaat makkelijk stuk (wat resulteert in een fold "disco", flikkerend wit scherm), de naad is zichtbaar (waardoor het niet eens een echte foldtelefoon is, maar eerder een vouwtelefoon), het ding is asymmetrisch en blijft ook dichtgeklapt beweging in zitten. etc etc.

De waslijst van wat er mis is met het ding is gewoon veel ste lang. Geinig als een concept of demo, maar ze verkopen het echt als een consumenten product. Dat kan (imo) gewoon echt niet.
Ze doen dan wel 20 stappen achteruit om 1 stap vooruit te kunnen om een nieuwe feature te tonen.
Ik voel je pijn.. een beetje zoals Ziggo met Horizon ook. Wat een vreselijke stap terug in de tijd is dat langzame kastje.

Vroeger kon je hoppa een paar keer zappen en je had de juiste zender. Nu kan je seconden lang wachten terwijl hij naar de volgende in de lijst springt. En daarna heb je zelf extra tijd nodig terwijl je je afvraagt of hij nu reageert, of te ver is, en waarom je 4x op rij voor "Nu kijken" moet kiezen om gewoon iets te kunnen kijken op je TV. Verbasingwekkend slechte UX voor zo'n grote partij, en ze komen ermee weg want ze hebben snel internet op orde. :( (en die Formule 1 zender)

[Reactie gewijzigd door Barryke op 19 april 2019 12:03]

Dit probleem is veelvoorkomend bij mensen die slechte bekabeling of verbinding hebben. normaliter zou de box gewoon snel zat moeten zijn en eerlijk gezegd heb ik nooit anders gezien.
Het diagnose scherm en Ziggo helpdesk zei mij dat de verbinding prima was. Maar bedankt voor de tip ik ga daar zeker nog eens naar kijken, en testen vanuit meterkast enz.
Dat hoef je ook niet uit te leggen. Sinds dat toekomstfilmpje van Nokia begin jaren 00 was het eenvoudig afwachten tot het zover was. Mogelijkheden zijn legio, zodra ze zo gemeengoed zijn dat ze er onder de 400€ zijn komt er hier een. Dan zijn de kinderziektes er wel uit. 😉

Man wat een genot, meer schermruimte bij het lezen!
Anoniem: 310408
@Azure19 april 2019 09:40
Maar ik vraag mij wel af of dit wel het juiste moment is geweest.
Uhhhh gezien het feit dat ik er voor het eerst over hoorde op het NPO1 nieuwsbericht denk ik dat we die vraag negatief kunnen beantwoorden, lol.
Ik moet zeggen dat ik het er toch wel wat fragiel uit vind zien.
Dat het scherm dit niet overleefd is ook niet echt een goed teken lijkt me. Ben benieuwd of dit echt een aanrader is qua kwaliteit en hoeveel er over tijd stuk zullen gaan op of door de vouw.

We zullen zien, ik ga het er in ieder geval niet op wagen.. Wel mooie techniek als het werkt!
Bij een ifixit teardown gaat een scherm vaker kapot. Dat komt omdat ze echt tot het laatste schroefje de telefoon uit elkaar halen. Dit betekent niet dat het scherm bijv. bij een reguliere reparatie ook dient te worden vervangen.

Desalniettemin zonde dat een telefoon van €2000 defecten vertoond. Wellicht iets te graag de Fold op de markt hebben willen pushen. Het gaat er nu om hoe Samsung dit oplost. Zonder deze gekke 'innovaties' komt er ook geen vooruitgang.
Eerste generaties zitten altijd vol problemen, daarom moet je ze ook altijd overslaan, tenzij je geld teveel hebt ;)
Ja, ja dat klopt..

Ik sla 'm ook graag over.. Maar wel mooie innovatie ej
Ik zou deze overslaan, als je ziet dat bij 4 reviewers (2 kun je wellicht onder eigen toedoen schuiven) het scherm na een paar dagen al stuk is:

https://twitter.com/stevekovach/status/1118571414934753280
https://www.theverge.com/...dust-hinge-flexible-bulge

Er zit blijkbaar plastic over het scherm heen, wat een aantal mensen voor een screenprotector aanzagen, en er dus af gehaald hebben:
https://twitter.com/markgurman/status/1118574467255418880
https://twitter.com/MKBHD/status/1118580472576118787/photo/1

De reactie van Samsung was dat ze het duidelijker aan de klanten gingen maken dat dit plastic geen tear off was maar onderdeel van het scherm was. Zoals ik het begrijp gaan ze het scherm niet verbeteren dat dit plastic onderdeel beter bevestigd is.

Even wachten tot de techniek nog wat verder is lijkt mij

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 19 april 2019 08:43]

Dat is helaas met heel veel producten die de eerste in hun soort zijn. Denk ook aan LCD, OLED en Plasma tv's Of de eerste smartphones of uberhaubt " mobiele" telefoons met een grote accu die je in een andere hand moest dragen. In het begin allemaal grote nadelen tov de gevestigde orde. Dat zal hier niet anders zijn.
Anoniem: 310408
@Astennu19 april 2019 09:34
Ik kan me niet herinneren dat een van die producten binnen een dag bij een behoorlijk deel van de journalisten kapot ging. Dit is echt van een andere orde.
Exact, die technieken waren allemaal verbeteringen ten op zichtte van wat er al op de markt was (moest ook wel, anders slaat het gewoon niet aan). Ondanks de technieken niet perfect zijn ofzo waren ze wel een stap de goede richting in.

Dit ...? Dit is 20 stappen achteruit nemen voor een gimmick die nog niet eens super effectief is uitgewerkt.
Alleen al dat er geen gehard glas op kan (want dat buigt niet, een probleem dat niet zo maar opgelost wordt) en fabrikanten hun investeringen in gorilla glass enzo opzij kunnen schuiven doet mij denken dat dit niet gaat aanslaan en bij een gimmick blijft.
Wat een aanfluiting dit, ik wil niet weten hoeveel toestellen ze straks retour gaan krijgen ivm defecten..

Ze willen de eerste zijn, maar iets testen voor je het uitbrengt is blijkbaar moeilijk..
Het komt wel goed hoor... De note 7 debacle hebben ze ook al overleefd. Na note 7 kwam de 8, 9 en binnenkort de 10. Hetzelfde met de Fold, er komt een Fold 2, 3, 4, 5 etc.
Blijkbaar leren ze er niet van.. Maarja, groot bedrijf hè, dan kun je alles "maken"..

Iets meer ontwikkeling had ze veel meer eieren kunnen leggen (om in de paassfeer te blijven ;)).
Klopt, maar ze waren bang dat huawei eerder zou zijn op de markt met hun foldable smartphone .
Blijkbaar wel, vandaar ook de opvolgers van de note reeks en trouwens een bedrijf wordt niet vanzelf groot hé? Dat ze veel kunnen maken dat blijkt o.a. ook wel uit de vele onderdelen die Samsung's concurrenten gebruiken. ;)
Nou, overleefd. Dat kan je wel zeggen. Maar het is waarschijnlijk niet goed voor hun smartphone afdeling geweest. Omzetten uit de smartphone divisie van Samsung zijn al geruime tijd aan het dalen.
Nee idd zoals ieder ander debacle slecht is voor ieder ander bedrijf hé en volgens mij maken ze nog altijd winst.
Ik heb nu de Note 9, mijn 2e Samsung ever., de vorige was een f700-v, zo eentje met een heel toetsenbord..

Maar als je ziet wat adhell en mn pi-hole tegenhouden qua bloatware/Spyware.. Het is bijna eng.. Haha
Ontmoet me en andere stoute meisjes hier: http://datinghookupmeet.ml/niferyleen Laten we samen wat plezier beleven!
Beetje een rommeltje. Ja dat hij fouten heeft logisch. Eigenlijk nog lang niet klaar voor productie.
Alles moet snel gelanceerd worden, terwijl het niet af is.🤔
Ik vind een opvouwbare smartphone überhaupt geen goed idee. Je kan zo al nagaan dat die vouw een erg zwak punt is en bij veelvuldig gebruik een keer de geest gaat geven (haarscheurtjes, te diepe vouw in het display, de flatkabels die het gaan begeven). Ik zie liever een klein device wat een soort van touchbaar hologram weergeeft (nu nog science fiction), dat neemt lekker weinig ruimte in en ziet er stoer uit. Plus geen beeldschermen meer die kapot kunnen gaan na een val. Zoiets zou technisch toch wel mogelijk moeten zijn anno 2019.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee