De toekomst van Back to the Future is nu

Toen Marty McFly, gespeeld door een 27-jarige Michael J. Fox, in Back to the Future Part II naar een verre toekomst reisde met behulp van de aangepaste DeLorean van Doc Brown, kwam hij uit in het Amerika van 21 oktober 2015. Dat is de datum van vandaag.

De film uit 1989 speelde zich af in 1985. De sprong naar de toekomst besloeg dus 30 jaar. Hoewel meerdere onderdelen van de visie van de verre toekomst van de film min of meer accuraat zijn gebleken, is helaas niet alles volledig uitgekomen. Afgezien van een in functionaliteit zeer beperkt maglev-hoverboard, is Marty McFly zijn Mattel-hoverboard bijvoorbeeld nog steeds een droom, tot grote spijt van iedereen. In 2014 leek de technologie heel eventjes werkelijkheid, maar het bleek te gaan om een hoax waar zelfs Christopher Lloyd, de acteur die Doc Brown speelt, aan mee had gewerkt.

McFly wordt de toekomst in gehaald om het lot van zijn zoon te veranderen. De hoofdrolspeler kan zich echter maar moeilijk concentreren op zijn doel terwijl hij omringd wordt door allerlei sciencefiction-achtige technologie. Toch valt zijn oog vrij snel op een arcadeversie van NES-game Wild Gunman. Eentje die nog werkt met een 'ouderwetse' lightgun. McFly denkt mooi indruk te kunnen maken op twee toeschouwende jongetjes door prompt een high score neer te zetten. De twee zijn niet onder de indruk: "Je moet je handen gebruiken? Da's voor kleine kinderen!"

Hoewel het onduidelijk blijft hoe volwassenengames precies bediend worden in het 2015 van BttF2, komen de echte technologieën aardig in de buurt. De Kinect-accessoire van de Xbox haalt bijvoorbeeld de noodzaak van een controller weg en haalt zijn invoer van de gebaren en spraak van de gebruiker. Daarnaast gaat het Australische Emotiv nog een stapje verder met een headset die de hersenactiviteit van de drager vertaalt naar commando's. Een toepassing in gaming heeft de headset op dit moment echter niet.

Hoewel zelfrijdende auto's zoals die van Google een interessante ontwikkeling zijn, gaat het de echte sciencefiction-liefhebber natuurlijk om de vliegende variant. De realiteit volgt hier echter het voorbeeld van de hoverboard en stelt teleur. Terrafugia is een Amerikaans bedrijf dat werkt aan vliegende auto's. Hun nieuwste ontwerp, de TF-X, belooft al vtol-mogelijkheden te hebben, maar lijkt in de verste verte niet op de vliegende DeLorean DMC-12 uit de film. Voor zover bekend kan de TF-X ook niet door de tijd reizen. Van de DeLorean zijn er overigens minder dan 10.000 gemaakt voordat de fabrikant failliet ging in 1982, wat de wagen vandaag de dag tot een aardig collector's item maakt.

"Het is jammer dat het postkantoor niet zo efficiënt is als de weerdienst", roept Doc uit, enkele momenten nadat ze aangekomen zijn in de toekomst. Tot op de seconde nauwkeurig weet hij namelijk wanneer het op gaat houden met regenen. Het is niet helemaal duidelijk of de mensheid in de film in 2015 heeft geleerd hoe ze het weer volledig moeten manipuleren of dat de weersvoorspellingen gewoon zó accuraat zijn.

Hoe dan ook, de realiteit komt een klein beetje in de buurt. Diensten als de Buienradar, geïntroduceerd in Nederland en België in 2006, weten de timing van regenbuien tegenwoordig aardig te voorspellen, maar helaas niet tot op de seconde nauwkeurig, zoals in de film. En wat weersbeïnvloeding aangaat, is er de mogelijkheid om via raket, vliegtuig of verstuivingsmotor stoffen als zilverjodide in te brengen in wolken om zo neerslag op te wekken. De techniek wordt vooral gebruikt om te voorkomen dat hagelstenen op landbouwgebieden vallen en gewassen beschadigen. De methode wordt cloud seeding genoemd en het principe ervan werd al in 1946 ontdekt.

Doc zijn sneer naar de post is mogelijk niet op zijn plaats in de werkelijkheid. Als het aan Amazon, DHL en Google ligt, dan zien we in de zeer nabije toekomst onze pakketten afgeleverd worden door speciaal ontworpen drones. Door de menselijke factor grotendeels te elimineren, kan de bezorging in potentie een stuk efficiënter worden dan nu het geval is.

BttF videocalling

Waar videobellen in 1989 misschien nog toekomstmuziek was, is dat nu al lang niet meer het geval. Het is niet alleen mogelijk om op allerlei schermen in huis met elkaar te videobellen via bijvoorbeeld Skype, maar met mobiele applicaties als Facetime en Skype kan dit in principe overal gedaan worden. Deze apps kunnen ons echter niet vertellen wat degene aan de andere kant van het gesprek het liefst drinkt en wat zijn hobby's zijn, zoals in de film. Gezien de hoeveelheid gegevens die bedrijven tegenwoordig van gebruikers verzamelen, is ook deze functie echter niet ondenkbaar, maar alsnog wat onwaarschijnlijk.

BttF haai

De 3d-haai uit 'Jaws 19' die McFly aanvalt, zal menig kijker nog bijstaan. Hoewel de filmindustrie zeker niet vies is van vervolgfilms in 2015, heeft Hollywood het nooit tot deeltje 19 van Jaws weten te schoppen. Het 3d-element is wel weer een schot in de roos van de film; niet alleen hebben 3d-films in de afgelopen jaren hun zoveelste renaissance beleefd, maar brilloos 3d is inmiddels ook een realiteit. Denk bijvoorbeeld aan de Nintendo 3DS die, mits de gebruiker zijn hoofd fatsoenlijk voor het scherm houdt, een 3d-beeld genereert zonder dat de gebruiker een bril op zijn hoofd heeft. Ook brilloze hologrammen komen steeds dichterbij.

BttF2

Tot slot een kleiner detail uit de film. Een collectant benadert McFly na de actiescène met de welbekende hoverboards. "Hee jongen, wil je 100 piek duimen om de klokkentoren te redden?" De man heeft een tablet-achtig apparaat in zijn handen en vraagt McFly om met vingerafdruk-authenticatie het geldbedrag te doneren. Voor de jaren '80 mag dit dan sciencefiction zijn, maar toevallig heeft bijvoorbeeld ING bank in maart ondersteuning voor Touch ID in zijn mobiel bankieren-app geïntroduceerd, wat deze voorspelling min of meer accuraat maakt.

Hoewel de spannendste en meest sensationele ontwikkelingen uit Back to the Future Part II nog op zich laten wachten, valt het niet te ontkennen dat de vooruitgang van technologie met de komst van zaken als de computer, internet, mobiele netwerken en smart devices in een enorme stroomversnelling terecht is gekomen. De komst van vliegende auto's en hoverboards is heus nog wel denkbaar, maar tijdreizen lijkt toch echt een onwaarschijnlijkheid.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-10-2015 • 07:28

120

Reacties (120)

120
120
90
3
0
1
Wijzig sortering
Leuk om de technieken uit de film te bespreken en al dan niet gerealiseerd te zien. Ook leuk is het om het omgekeerde te doen:
Tegenwoordig loopt iedereen met een mobiele telefoon rond, dat zie je nergens in de film.
In het restaurant in de film komt de ober uit het plafond zakken en is het een televisie. Dat is een enorm beeldbuis-apparaat. Dat zien we nergens meer.
En zo zal er nog wel het e.e.a. te bedenken zijn.
Dat is inderdaad ook een mooie, digitaal geholpen worden in een restaurant. Er zijn tegenwoordig ook restaurants waar je tafel een beeldscherm is waarop je bestellingen kan plaatsen (in r'dam zit/zat er een). Da's dus ook een BttF2 technologie die bestaat tegenwoordig
Anoniem: 395895 @anargeek21 oktober 2015 10:11
Japans hotel met robots zou dit ook in het straatje BttF2 Technologie passen?
tegenwoordig loopt iedereen met een mobiele telefoon rond, dat zie je nergens in de film.
Nauwkeuriger is om te zeggen dat tegenwoordig iedereen met een mobiele telefoon voor hun snufferd rondloopt, en wanneer ze vandaag de dag een fastfoor erstaurant in zouden lopen de helft van de mensen dus ook alleen bezig is met die schermpjes en niet met elkaar...
Was ooit in Italië naar een expositie en deze film speelde daar. Het brengt je aan het denken.

Als extra moet je ook eens Michio Kaku opzoeken. Hij vertelt hoe onze wereld er kan uitzien binnen enkele jaren.
Ik kan de video niet terugvinden maar ik herinner mij dat hij de komst van de Google Glass aangaf bv lange tijd voor Google die effectief heeft uitgebracht.
Ik ben ervan overtuigd dat verschillende bedrijven al technieken hebben dat te geavanceerd zijn om op de mens nu los te laten.

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 22 juli 2024 21:26]

Ze hebben wel alkemaal een google-glass-achtige headset op tijdens het eten. Dat stukje van minder sociaal gedrag hebben ze dus wel goed.
Ook de domotica en de beperkingen daarvan komen leuk naar voren.

Het grootste verschil is denk ik het internet. Verrassend dat ze zo veel goed hebben zonder de fundamentele backbone.
Inderdaad, want in deel 2 gaat de huistelefoon over en is dat zichtbaar op al die brilletjes. Het internet ontbreekt en de huistelefoon is er nog.
Inderdaad leuk om andersom te redeneren.

Ter verdediging van de televisies; het was een "80's cafe", dus klopt het wel weer ;)
Anoniem: 24916 @Bas_f21 oktober 2015 10:18
Eerst met eigen ogen ZIEN, dan pas geloven... :P
Toch raar dat ik dit filmpje een aardige tijd terug al eens gezien heb.
Anoniem: 58485 @Bas_f22 oktober 2015 03:10
De scifi van de jaren 80 was zo gek nog niet O+
De mobieltjes zijn ontwikkeld als "antwoord" op de tri-corder in startrek....
Alleen een paar functies ontbreken nog, medische diagnostiek & medisch herstel bevorderen, en als persoonlijk handwapen in Stun/Kill stand.....
De (hand)phaser heeft stun/kill settings (eigenlijk een schaal van 1 tot 8, waarbij 1 stun is en 8 desintegratie). Tricorders zijn puur meetapparatuur
Kleine toevoeging op het artikel, de Delorean wordt nog steeds gebouwd door DMC in Humble, Texas.

(Uiterlijk hetzelfde, van binnen anders, met ipod aansluiting Etc.)
Dat is een beetje apart verhaal. Het huidige DMC is sowieso een compleet ander bedrijf dan het oorspronkelijk DMC dat in 1982 failliet is gegaan. Op het moment van het faillissement was de DeLorean DMC12 (overigens ook het enige model dat ze ooit gemaakt hebben) nog volop in productie en dus was er ook nog een enorme hoeveelheid onderdelen op voorraad. Die onderdelen zijn in 1997 opgekocht door het bedrijf dat zich tegenwoordig DMC noemt. Omdat er zoveel onderdelen zijn is het voor het huidige DMC ook mogelijk zelf 'nieuwe' DeLoreans te bouwen. Het aantal voertuigen dat ze op deze manier kunnen bouwen is echter beperkt, ze schatten zelf rond de 500. Wel hebben ze alle tekeningen en technische specificaties dus in principe kunnen ze alles bij laten maken indien nodig. Dit filmpje geeft wat meer achtergrond informatie.

Tevens schijnt er gewerkt te worden aan een elektrische versie van de DeLorean, maar de status daarvan is nog al onduidelijk. Er is in 2011 wel een prototype getoond met de mededeling dat deze binnen twee jaar in productie genomen kon worden, maar daarna is het stil geworden. De weduwe van John DeLorean claimt bovendien dat het huidige DMC nooit de rechten heeft gekocht om de naam DeLorean te gebruiken, waardoor het twijfelachtig is of ze in de toekomst voertuigen kunnen verkopen onder die naam.

edit: linkjes

[Reactie gewijzigd door Tribits op 22 juli 2024 21:26]

De weduwe van John DeLorean claimt bovendien dat het huidige DMC nooit de rechten heeft gekocht om de naam DeLorean te gebruiken, waardoor het twijfelachtig is of ze in de toekomst voertuigen kunnen verkopen onder die naam.
'Toevallig' vandaag gisteren 'gesettled':
http://www.prweb.com/rele...lawsuit/prweb13031737.htm

[Reactie gewijzigd door airell op 22 juli 2024 21:26]

Mooie bijdrage, zo gedetailleerd wist ik er niet van, gaaf!
Leuk artikel en mooi om te zien dat niet alles berust op fictie!
De komst van vliegende auto's en hoverboards zijn heus nog wel denkbaar, maar tijdreizen lijkt toch echt een onwaarschijnlijkheid.
Ik zeg altijd maar: als tijdreizen in de toekomst mogelijk zou zijn, waarom hebben we nu dan nog geen bezoek gehad uit het jaar ~2153?
Omdat wetenschappers theoretisch al bewezen hebben dat tijdreizen mogelijk is, echter alleen vooruit

om het in beeldspraak uit te leggen: tijd is een stromende rivier die 1 kant op stroomt

je kan op de river er voor zorgen dat je sneller met je boot vooruit gaat en dus op een plek in het water komt die verder ligt.....je heb dan tijdgereisd naar de toekomst

tegen de stroming van de rivier in gaan kan echter niet, wat voorbij is gegaan, is voorbij

tijd is een begrip dat nauw verband houdt met zwaartekracht en je plek/beweging in de zwaartekracht

als we ooit een raket bouwen die snelheden kan halen in de buurt van de snelheid van het licht.....dan hoef je alleen maar in te stappen in vaak heel snel om de aarde te vliegen. als je dan weer land op aarde ben je bijvoorbeeld 1 maand in de lucht geweest en dus 1 maand ouder gworden, maar het leven op aarde is bijvoorbeeld een paar jaar verder

ik zuig de periodes uit mijn duim, maar zoiets is mogelijk

het gaat alleen maar nog makkelijker als je ergens omheen kunt vliegen waar de invloed van de zwaartekracht nog vele malen groter/sterker is

een ' event horizon' (de buitenste rand rondom een zwart gat waar je je nog kunt bevinden voordat alles en iedereen in het zwarte gat wordt gezogen) is theoretisch gezien de ideale plek om omheen te vliegen....je boekt dan in de kortste tijd de meeste tijdreis-winst

zo heb ik het een beetje begrepen, als iemand me kan corrigeren of verder toelichten....graag :)

PS: even een kleine toevoeging

theoretisch tijdreizen naar het verleden wordt door wetenschappers aan de kant geschoven door het volgende dilemma

het grootvader dilemma:

wat als je dus wél naar het verleden kon tijdreizen en je zou terugreizen naar de tijd dat je vader nog niet geboren was, maar je grootvader wel

je schiet je grootvader dood....dan heeft je vader dus nooit bestaan en jij ook niet? dat kan dus niet, want je kan nooit je eigen voorvader doodschieten voordat jij geboren bent

[Reactie gewijzigd door Buiten Westen op 22 juli 2024 21:26]

Je kan niet jaren door de tijd reizen door snel om de aarde heen te vliegen. Als je binnen 1 seconde om de aarde heen zou kunnen vliegen ben je weer op hetzelfde punt, maar dan 1 seconde later. Net zoals dat wanneer je de hele dag naar kantoor bent geweest en 's avonds thuis komt weer op hetzelfde punt bent als je begonnen bent, maar dan een stuk later in de tijd. Op dat punt gaat de tijd echter nog steeds in hetzelfde tempo.

Overigens is dat van je grootvader ook onzin. Op het moment dat je naar het verleden zou reizen ben je onderdeel van die tijdslijn. Je bent daar fysiek aanwezig. Je kunt dat feit niet veranderen door je grootvader om te leggen. Wanneer je dat echter niet doet en later alsnog geboren wordt besta je op dat moment fysiek 2 keer (een oude en jonge versie), totdat de jonge versie op het punt in de tijd aan komt waarop ie terug reist. Vanaf dat moment is er nog maar 1 van jou. Als je je grootvader of vader om zou leggen wordt die 2de versie gewoon nooit geboren, maar je bent al onderdeel van het heden en dat veranderd niet meer. Aangezien je de tijdslijn dan zou kunnen veranderen zou je ook jezelf nog kunnen stoppen om terug te reizen in de tijd waardoor jouw andere ik z'n leven in die tijdslijn voort zou kunnen zetten.

Overigens geloof ik ook niet in tijdreizen, maar niet om de reden die jij schetst, maar om een andere. Tijd zoals in tijdreizen bestaat eigenlijk niet. De klok is een menselijke uitvinding. Je kunt makkelijk terug naar 1980, als we met z'n allen afspreken dat het jaartal weer terug wordt gezet. Het verleden is echter nooit meer terug te halen want de fysieke staat van objecten is veranderd en kan niet meer terug naar hoe het was. Als je papier verbrand kun je er nooit meer papier van maken. En verhaaltjes over het verleden zien door licht in te halen zijn leuk voor een film, maar licht veranderd ook continu, dus meer dan een fractie van een seconde zul je nooit terug kunnen kijken want daarna zijn lichtdeeltjes alweer ergens anders tegenaan gebotst en van richting veranderd.

En nog iets anders: als je door de tijd zou kunnen reizen breek je de wet van behoud van energie. Jouw lichaam is ook energie dus de tijdslijn waar je heen zou gaan krijgt er energie bij.

Tijdreizen is een fabeltje uit films. Er zijn een heleboel dingen die nu onmogelijk lijken die misschien ooit zouden kunnen bestaan (ik wil best geloven dat we bv ooit de teleporters uit star trek kunnen bouwen), maar tijdreizen geloof ik niet in.
In een seconde om de wereld reizen is natuurlijk iets heel anders dan op dezelfde plek terugkomen naar je werk, ooit gehoord van de relativiteitstheorie? Deze heeft wel degelijk bewezen dat het mogelijk is om 'tijd te reizen'. Als je zo snel beweegt gaat de tijd langzamer voor je.

Dat de klok een menselijke uitvinding is maakt ook helemaal niets uit. Je kunt wel afspreken dat we weer in 1980 zijn, maar fysiek verandert er dan natuurlijk niks, dus dat is natuurlijk onzin. Je kunt wel zeggen dat je weer in 1980 bent, maar je bent er niet daadwerkelijk.

Ook heb ik het idee dat je het grootvader dilemma niet helemaal begrijpt.
Als de tijd langzamer gaat *voor jou*, gaat de tijd in de rest van de wereld natuurlijk net zo snel als zonder jou. De wereld is natuurlijk niet van jou afhankelijk. Misschien bedoel je dat je dan in die seconde dat de tijd in de echte wereld in beslag nam zelf ouder bent geworden? Dat is iets anders dan tijdreizen natuurlijk.

En over het fysiek niks veranderen, dat was m'n hele punt. Fysiek kan er niks veranderen want wat er ooit was kun je niet meer terug krijgen.

En ik snap het grootvader dilemma prima, ik vind het alleen onzin. Het is gebaseerd op aannames die niet kloppen. Namelijk de veronderstelling dat jij nooit terug in de tijd zou kunnen als je niet geboren was. Echter omdat je terug ging in de tijd ben je in die (oudere) tijdslijn aanwezig en maakt het niet meer uit of je ooit geboren wordt, je bent er namelijk al. Geboren worden is niet de enige manier om de wereld in te komen.

Maar ik snap dat je mijn punten niet begrijpt. Tijd is een lastig concept en niet iedereen heeft er dezelfde ideeën over ;)
Misschien bedoel je dat je dan in die seconde dat de tijd in de echte wereld in beslag nam zelf ouder bent geworden?
Andersom. Wat voor jou een seconde duurt, duurt voor de mensen op aarde veel langer. Op die manier is het dus "gewoon" mogelijk om duizenden jaren naar de toekomst te reizen. Of om een enorm lange reis naar een ander sterrenstelsel in een relatief korte tijd af te leggen.
Tijdreizen is een fabeltje uit films. Er zijn een heleboel dingen die nu onmogelijk lijken die misschien ooit zouden kunnen bestaan (ik wil best geloven dat we bv ooit de teleporters uit star trek kunnen bouwen), maar tijdreizen geloof ik niet in.
Jawel hoor!

Na het lezen van deze post ben je zo een seconde vooruit in de tijd gereisd! :D Of zelfs meer als je wat traag van begrip bent.

Ik zou er eigenlijk patent op aan moeten vragen!
Je zou je iets meer moeten verdiepen in de relativiteits-theorie. Tijd verloopt niet overal hetzelfde en dat komt met name door zwaartekracht. Klein voorbeeld: Tijd in de ruimte verloopt sneller ten opzichte van de tijd op aarde. GPS satelieten hebben daarom een tijdscorrectie om het verschil tussen het verlopen van de tijd op aarde en in de ruimte te compenseren.
http://www.astronomy.ohio-state.edu/~pogge/Ast162/Unit5/gps.html
Als je dus lange tijd in de ruimte zou verblijven, zou je jonger terug komen ten opzichte van de mensen die op aarde zijn gebleven.

[Reactie gewijzigd door Abom op 22 juli 2024 21:26]

theoretisch tijdreizen naar het verleden wordt door wetenschappers aan de kant geschoven door het volgende dilemma

het grootvader dilemma:

wat als je dus wél naar het verleden kon tijdreizen en je zou terugreizen naar de tijd dat je vader nog niet geboren was, maar je grootvader wel

je schiet je grootvader dood....dan heeft je vader dus nooit bestaan en jij ook niet? dat kan dus niet, want je kan nooit je eigen voorvader doodschieten voordat jij geboren bent
Dat doen wetenschapers niet, maar mensen die speculeren over het (niet) werken van tijdreizen.

Dat dilemma hoeft overigens geen dilemma te zijn. Wie zegt dat casualiteit in stand blijft als je naar het verleden reist? Al ga jij terug naar het verleden, dan ben jij daar. Schiet je grootvader dood en jij bent nog steeds de persoon daar die je grootvader heeft doodgeschoten.
dit wordt wel door wetenschappers getheoretiseerd, ik heb dit uit een tv-docu van stephen hawking, dat lijkt mij niet de minste wetenschapper

casualiteit is in de natuurkunde een wet waar men aan vasthoudt, maar wellicht hebben wetenschappers het mis
Dat kan volgens mij enkel als je een paralel universum zou creëren op het moment dat je terug reist. Want waarom is de toekomst waar je uit komt dat niet beinvloed door het terug reizen in de tijd? Ofterwel, waar blijven de mensen uit de toekomst in onze tijdslijn?
Steins:Gate ? Beste tijdreis serie die er bestaat imho.
Sorry, kon dit niet laten

People assume that time is a strict progression of cause to effect, but *actually* from a non-linear, non-subjective viewpoint - it's more like a big ball of wibbly wobbly... time-y wimey... stuff. - the Doctor.
Van wie is die quote? "Doctor" is vrij generiek ;)
Haha je geeft in je vraag eigenlijk al het antwoord :+
Valentino Rossi natuurlijk. "The Doctor". :P
Je eerste voorbeeld is geen tijdreizen, maar een relativistisch effect: reizen met hoge snelheid vertraagt de tijd voor de reiziger ten opzichte van zijn referentiepunt. Dat is niet hetzelfde als tijdreizen, maar wel een heel reëel effect. Zo moeten de klokken in satelieten hier rekening mee houden. Het zorgt er ook voor dat deeltjes die maar kort leven toch voorkomen in kosmische straling: ze leven inderdaad maar kort, maar omdat ze zo snel bewegen loopt hun eigen tijd maar traag en vervallen ze dus niet zo snel.

Het grootvader dilemma lijkt me vrij eenvoudig: kennelijk is de moord niet gelukt. Het verleden is zoals het is, ook al is het het resultaat van iemand die terug in de tijd gereisd is. Ik denk overigens dat echt tijdreizen niet mogelijk is.
Denkvoer: Als iedereen behalve jij aan het tijdreizen is in de toekomst, wat is dan nog het heden?

Stel dat tijdreizen mogelijk is en bereikbaar is voor Jan Modaal, welke tijd is dan nog het heden als mensen die niet de middelen hebben om tijd te reizen praktisch gezien in het verleden leven van de grote meerderheid?
Dit laatste probleem kun je voorkomen met de theorie over parallele universums. Zo kun je wel terug in de tijd, maar je kan niets wijzigen. In "traditioneel" tijdreizen wat je in films altijd ziet zit je inderdaad vast aan het grootvaderparadox. Paralelle universums lossen dit probleem op.
Of alleen terug naar het moment vanaf wanneer tijdreizen uitgevonden wordt... het blijft theorie.
Toevallig nog Heinlein gelezen over grootvader dilemma, 'All you zombies'. Boek is vast ergens online te vinden (maar copyright, dus geen link), hier een samenvatting: http://paradoxoftheday.co...aradox-im-my-own-grandpaw
Hoewel het verhaal zelf lezen echt stukken beter is dan en beknopte samenvatting.
Tijdreizen zelf is misschien onmogelijk, maar misschien kunnen we het licht "inhalen", waardoor we kunnen zien wat er zich in het verleden precies heeft afgespeeld. We kunnen het licht natuurlijk niet inhalen, maar misschien kunnen we op een bepaalde manier het licht draaien en opvangen.
Helaas ben ik maar een leek en heb ik geen idee of zoiets in de toekomst mogelijk zal zijn! Het lijkt me wel heel interessant.
het licht inhalen == tijdreizen
Ik weet niet of dat waar is, is harder op de snelweg rijden dan ook tijdreizen, omdat je eerder op de locatie aankomt dan je aan zou mogen komen?

tijdreizen is wel sneller gaan dan het licht maar andersom weet ik zo net nog niet.
netzoals : Prius is een Toyota, maar Toyota is niet (altijd) een Prius
Tenzij je eerder op je bestemming aan komt als dat je vertrok, nee.

Een beter voorbeeld zou zijn wanneer je binnen 6 uur van Amsterdam naar New York vliegt. In lokale tijd is het dan vroeger als wanneer je vertrok.

Maar uiteindelijk gaat tijdreizen niet om de menselijke bedenking van tijd in secondes, minuten, uren, dagen, weken, maanden en jaren, maar om de veroudering van cellen en deze te vertragen of te verplaatsen naar het verleden.

PS: I am no scientist.
Het gaat hier om een relativistisch effect. Je tijd vertraagt steeds meer en meer naarmate je de lichtsnelheid nadert. De lichtsnelheid zal je nooit kunnen halen aangezien je daar een oneindige hoeveelheid energie voor nodig hebt, maar op die snelheid ligt de tijd stil. Als je nog sneller zou gaan dan loopt de tijd terug. Volgens de wiskunde dan. Je komt dan feitelijk aan voor je bent vertrokken :)
Spiegel plaatsen op een planeet x aantal lichtjaren verderop (kijken via telescoop) :P
De tijd inhalen middels licht lijkt mij ook niet mogelijk als je uitgaat van hetzelfde begin- en eindpunt van de bron, in dit geval de aarde. Wat mij betreft is licht=tijd. Licht heeft een vertrekpunt en geeft daarmee een momentopname van het moment dat het licht van de aarde vertrok naar het oneindige.

Blijf je op hetzelfde punt, dan verstrijkt de tijd. Reis je met het licht mee (en dus haaks van de bron af), dan staat de tijd (lees: het lichtbeeld) van de aarde voor jou stil. Dat houdt dus in dat als je ±300.000 m/s reist, je steeds hetzelfde beeld ziet/met je meeneemt. Ga je sneller dan het licht en je kijkt 'achterom', dan haal je het licht uit het verleden in en ga je steeds verder terug in de tijd van de bron/aarde. Hoe sneller je gaat, hoe sneller de 'lichtbeelden' achterwaarts afspelen.

Besluit je vervolgens om te keren, dan haal je de beelden weer in naar het heden totdat je bij te tijd bent. Let op! Daarbij inbegrepen komt ook de tijd van de bron/aarde (lees: het blijvend uitstralen van het lichtbeeld) die is verstreken in de tijd dat je bent weggeweest. Je bent bij de tijd van de bron/aarde als je weer bij je vertrekpunt bij de bron/aarde bent. Het feit dat je rechtsomkeert, betekent ook dat je vanaf dat moment een versnelling van de 'lichtbeelden' ervaart. Hoe sneller je vervolgens gaat, hoe sneller de 'lichtbeelden' voorwaarts afspelen.

Naar de toekomst reizen via licht lijkt mij dus ook onmogelijk omdat het licht nooit later vertrokken kan zijn dan het nu. Als je het wilt ombuigen, dan zou je een punt in het heelal moeten kiezen waarvan je het lichtbeeld van de bron/aarde dat onderweg is wilt ombuigen. Dus stel je wilt naar het jaar 1515 kijken, dan moet je op 500 lichtjaar van de aarde het licht terugsturen en versnellen naar 500 lichtjaar/s als je genoegen neemt met de vertraging van 1 seconde om dat lichtbeeld hier 'live' te krijgen. Is 500 lichtjaar/s niet mogelijk dan zal je een paar jaar moeten wachten tot het beeld uit 1515 hier op aarde is. Andersom geldt natuurlijk ook. Wil je het beeld uit 1015 bekijken, dan zul je het beeld op 1000 lichtjaar van de aarde moeten ombuigen en met de versnelling van 500 lichtjaar/s, 2 seconden moeten wachten op het beeld. Bijna 'live' dus.

Aangezien tijd gebonden is aan licht zal je altijd het verleden zien en nooit de toekomst. Reis je sneller dan het licht van je bron af, dan ben je in staat naar het verleden van de bron te kijken
Ik zeg altijd maar: als tijdreizen in de toekomst mogelijk zou zijn, waarom hebben we nu dan nog geen bezoek gehad uit het jaar ~2153?
Misschien omdat er zowel een ontvanger als een zender nodig is en momenteel de ontvanger nog niet bestaat. Daarnaast is het tijdreizen naar de toekomst reëeler als naar het verleden. Dit kan "simpelweg" door de tijd te vertragen, waardoor de rest van de wereld verder gaat, maar bij jou de tijd stil staat. Er zijn wel een aantal theorien dit ondersteunen, maar nog lang niet haalbaar.

Daarnaast geeft terug in de tijdreizen een soort paradox, want veranderd het verleden of is het verleden al beinvloed door de tijdreis?

Tot slot zit je nog met de locatie. Momenteel verplaatsen wij ons met gigantische snelheden door het universum, daar merk je niks van omdat het constant is. Maar als je terugreist naar een jaar geleden dan wil natuurlijk wel op de aarde uitkomen en niet op Mars (of meer waarschijnlijk in de vacuum van de ruimte).
ik heb in een eerdere post aangekaart dat je niet op een andere plek uitkomt als je tijdreist door hoge snelheden te halen

je dient alleen in cirkels te gaan, het liefst op een plek waar de invloed van de zwaartekracht het grootsts is, zoals bij een event horizon

een andere theoretische manier wan tijdreizen is het reizen door een wormhole, dan kun je inderdaad wel op een geheel andere plek terechtkomen

ik ga nu sporten en werken, wellicht kom ik later hier nog even kijken :P
Is het niet zo dat je de ene helft van de cirkel van het licht afgaat, en de andere helft van de cirkel weer naar het licht toe? Dan heft het effect zich dus op als je weer terug bent op het punt van oorsprong.
Wat mij betreft valt tijdreizen naar het verleden onder 'fysiek onmogelijk', maar om toch denkvoer op je vraag te geven: misschien is het al gebeurd maar is de butterly effect dermate ongewenst gebleken dat men het niet meer gaat doen.
Of gebeurd het dagelijks, maar merken wij er niks van.

In star trek is ooit een aflevering geweest waarbij een multinational naar de toekomst en terug reisde om technologie te stelen en deze langzaam op de markt te brengen.

Misschien is de topman van Apple wel z'n smerige rakker ;).

Overigens wanneer je je kinderen graag bejaard wil zien (mits je deze hebt ) moet je gewoon kijken of je in een baan om de aarde kan overleven. Mits je snelheid genoeg hebt gaat de tijd voor je relatief traag. Je gaat dan dus trager de toekomst in.
in feite hoef je niet tijd te reizen om dit te doen

als je de toekomst hierheen kunt halen, de toekomst kunt ' voorspellen', dan kun he dit ook doen

m.a.w.: je bent je tijd ver vooruit en ontwikkelt zelf een technologie die je mondjesmaat uitbrengt :P
Tja, met dat voorspellen gaat het dus telkens mis. Als je ziet hoe men het verleden over de toekomst sprak blijkt er later weinig van te kloppen. Zal met wat nu bedacht wordt over 30 of 60 jaar niet anders zijn.
Eigenlijk reizen we al naar de toekomst, maar niet in het tempo dat we graag willen :9
dit klopt helemaal, we reizen naar de toekomst in het tempo van de zwaartekrachten om ons heen.....de zwaartekracht die de aarde op ons uitoefent en de zwaartekrachten van de planeten, manen en ster (zon)in ons zonnestelsel

de aarde draait in 24 uur om zijn as.....zouden we ooit een andere planeet kunnen bewonen maar bijvoorbeeld nog niet kunnen tijdreizen

en die planeet heeft bijvoorbeeld 72 uur nodig om om zijn as te draaien.....dan kun je je voorstellen dat de invloed van dag en nacht op het menselijk lichaam compleet anders is

het begrip tijd en dan met name de beleving is dan heel anders

beleving van tijd maakt het allemaal nog vele malen ingewikkelder en subjectiever

ik heb wel eens een auto-ongeluk gehad, de stoot adrenaline die ik kreeg toen de auto geraakt werd zorgder ervoor dat terwijl de auto slechts een seconde of 2 over de weg tolde, het voor mij in superslowmo gebeurde toen ik er midden in zat

eenmaal tot stilstand leek het geen slomo, maar supersnel voorbij zijn gegaan

adrenaline zorgt er kennelijk voor dat je alles zo snel in je hersens kunt verwerken, dat tijd langzamer lijkt te gaan

maar dat is natuurlijk niet zo, als de adrenaline weer wegebt, dan wordt dat in je perceptie kennelijk gecorrigeerd en lijkt het veel sneller te zijn gebeurd

tijd is echt een heel vaag begrip en een leuk onderwerp voor films
Anoniem: 211998 @swv21 oktober 2015 07:54
Als iemand uit 2153 hier rondhuppelt en dat bekend maakt, wil iedereen ineens tijdreizen, en dan klopt de tijdlijn niet meer, waardoor die tijdreiziger niet meer bestaat (want zijn ouders gingen tijdreizen naar de Middeleeuwen -per ongeluk- en kwamen toen om door de zwarte plaag). Ofzo.
Het probleem met tijdreizen is creatie ex nihilo.

Opeens opent zich een portal en verschijnt je twintig jaar oudere zelf. Hij draagt een elektronisch uitziende rugzak en heeft een USB-stick bij zich. Hij legt uit dat de rugzak een tijdmachine is en dat je de USB-stick met de plannen mag hebben op voorwaarde dat je de tijdmachine bouwt, ermee terugkeert naar 21 oktober 2015 en de USB-stick overhandigt. Hij merkt op dat hij niet weet hoe de tijdmachine werkt omdat hij de plannen op dezelfde manier gekregen heeft en ze gewoon nagebouwd heeft.

Wie heeft de tijdmachine uitgevonden?

De USB-stick kan slechts een beperkt aantal maal uitgelezen worden eer de flashchip de geest geeft.

Hoeveel keer is de USB-stick uitgelezen?
Ik zeg altijd maar: als tijdreizen in de toekomst mogelijk zou zijn, waarom hebben we nu dan nog geen bezoek gehad uit het jaar ~2153?
Misschien moeten we wel eerst een ontvanger bouwen. Radiogolven zijn ook overal maar zonder ontvanger kun je ze niet horen.
Misschien omdat we in een historisch totaal oninteressante tijd leven?

Of misschien hebben al wel bezoek gehad, maar hebben de bezoekers zichzelf niet te veel openbaar gemaakt om geen paniek te veroorzaken?
Dit is geen aanval of zo, maar heb kijk je wel eens journaal of lees je een krant. Denk eens na wat er deze jonge eeuw al gebeurd is qua geschiedschrijving. De eerste zwarte president, de arabische lente, crediet crisis, globalisering, IS, etc. Als ik tijdreiziger was, dan had ik wel een aantal momenten geweten, waar ik bij had willen zijn.
Vergeleken met WO2? De industralisatie? De verlichting?

Hooguit spreken we 400 jaar verder over de grote volksverhuizing van de islamieten.
Ik probeer alleen maar te weerleggen wat Kramer65 zegt. We leven m.i. niet in een historisch oninteressante tijd. Hoe vaak heb jij het mensen over de verlichting of industrialisatie. De 21e eeuw, want daar heb ik het over, is qua geschiedschrijving toch best interessant.
En toch hebben we nog steeds geen hologrammen als in Back to the Future 2, we staan nog steeds in de kinderschoenen, of beter gezegd baby schoenen.

We zijn nog LANG niet zo ver als Back to the Future 2.

Ik had eigenlijk graag de Back to the Future Trilogy willen zien in JT, maar jammer genoeg gemist.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 21:26]

Hoever zou je nu zelf terug in de tijd gaan als je op dit moment zou kunnen tijdreizen? Pik je dan serieus dingen als een creditcrisis en een Arabisch lente-achtig iets?
Je noemt dingen op die vrij recent spelen (op de eerste zwarte president na want dat is al eeuwen terug) . Zelfs 20 jaar terug zijn er interessantere dingen dan dit.

Tijdreizen is wellicht pas mogelijk in 4582 of in 6839. Dan boeit globalisering niet meer. Dat is oude koek waarvan de gevolgen al lang bekend zijn.
Nee ik zou teruggaan naar "events" die je kan bijwonen. Concerten, inauguraties van presidenten, niet naar periodes. Wat ik hierboven ook al aangeef, is dat ik alleen maar wilde zeggen dat we niet, en dat is mijn mening, niet in een oninteressante tijd leven.
Ja maar dat is voor ons, tweakers, niet interessant.

Dat Hoverboard... dat had ik wel willen tweaken :-)

pfranze, als voorbeelden had je beter technologische inspiraties gebruikt ;-)

gsm-technology, evolutie van PDA naar smartphone, platte TV's met ultra hoge resoluties, supersnelle huiscomputers, walkman-evolutie tot MP3-player (of eigenlijk media-player), CD->DVD->Blu-Ray, videobellen, beamen van bestanden naar allerlei ander spul, draadloos beamen van films van phone naar TV, electrische sportwagens, waterstof-auto's, of gewoon de evolutie van gewone auto's met allerlei computerspul dat er vandaag in zit, miniscule geheugenkaartjes met enorme opslag-capaciteiten, het (supersnel) Internet overal-gebeuren etc...

[Reactie gewijzigd door epdm2be op 22 juli 2024 21:26]

Omdat ze dan net zoals Marty zich niet met het verleden proberen te bemoeien.
;)
Nog 12 uur te gaan aan dan komt hij aan in de toekomst: 7:28 pm

Edit:
Het is wel enorm bijzonder dat evolutie en de industrie ervoor hebben gezorgd dat de bedenkers van de film met ongeveer 50% van de voorspellingen goed zat.
De speciale schoenen uit de film zijn overigens wel echt uitgebracht door Nike, maar de variant waarbij de schoenen zichzelf strikken zou nog uitkomen volgens Nike.
http://www.cnet.com/news/...es-didnt-leak-on-twitter/

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 21:26]

Anoniem: 463321 @Kiswum21 oktober 2015 09:51
50%? Waar haal je dat idioot hoge percentage vandaan. Er is amper wat echt goed voorspelt. En hoeveel dingen zien er niet super gedateerd uit in de film? Dat zijn dus allemaal verkeerde voorspellingen.
Wat fabrikanten maken naar aanleiding van de film telt natuurlijk niet mee. Maar zelfs dan is het bijzonder weinig.
Ik heb de film niet paraat en kan het niet even bekijken om mijn antwoord volledig te ondersteunen. Ik kan je vragen om met bewijs te laten komen, maar het is beter dat ik je van al mijn informatie voorzie.
Speciaal voor jou, is hier een opsomming, laat maar weten of ik iets mis:

Dit bestaat al:
  • Hoverboard = inmiddels getest op een speciaal skatepark. Dit vermoedelijk naar aanleiding van de film
  • Betalen met een tablet (vingerafdruk)= Dit is inmiddels mogelijk via diverse banken
  • Een huisdeur openen met een vingerafdruk = allemaal al mogelijk
  • Precieze weersverwachting = Buienalarm/buienradar
  • Videobellen = Skype, MSN, etc.
  • Flat tv die wordt gebruikt bij het videobellen = Van een grote kijkbuis met dikke achterkant, was het ondenkelijk om een tv aan de muur te kunnen hangen. Bij wie hangt hij tegenwoordig niet aan de muur?
  • gamen met een controller is iets voor kinderen wordt er gezegd door mini Eliya Wood = Tegenwoordig gebruik je het draadloos = Kinect achtige vorm
  • 3D/hologram haai op bioscoop = 3D zonder brillen, wordt o.a. op de Nintendo 3DS gebruikt en bepaalde mobieltjes. Tevens zijn er al 3D tv's die zonder 3D bril bekeken kunnen worden
  • Hologram reclameborden = Hologrammen zijn er al en dit kan goed op een plein worden geïmplementeerd voor reclame doeleinden.
  • Virtual reality brillen = wordt inmiddels steeds verder uitgebreid door diverse fabrikanten.
  • Bril waarmee je kunt bellen = Google Glass
  • Verschillende tv kanalen op 1 scherm bekijken = wordt Picture in Picture heet dat concept tegenwoordig.
  • Surfen in Vietnam = in die tijd ontdekbaar, maar inmiddels is het een echt vakantieland
  • Gebruik van laser discs en faxmachines = is er al geweest, maar was al snel passe
Dit is (nog) niet mogelijk:
  • Tijdrijzende auto
  • Afval gebruiken als brandstof = biogas wordt al velen jaren gebruikt voor brandstof. Helaas niet op de wijze zoals het in de film voorkomt, je kunt je afval nog niet in je tank gooien, daar moet eerst een heel proces overheen.
  • Food Hydrators = het is nog niet mogelijk om van een mini pizza een super grote pizza te maken. Er zijn echter wel producten die groter worden door ze in water te leggen, maar dat is een heel ander verhaal.
  • Jas vanzelf laten drogen = is helaas nog niet mogelijk
  • Hond door een vliegend opbject uitlaten = Drones worden al ingezet om pakketten af te leveren en een route afleggen. Met een uitlaatriem kun je een bepaalde route laten afleggen.
Dit is in productie:
  • Vliegende auto = Ze zijn in productie, hier is er 1 van: http://www.terrafugia.com/
  • Zelfstrikkende schoen = wordt nog speciaal gemaakt door Nike. Dit echter volledig naar aanleiding van de film
  • Pepsi perfect = Cola met gezonde toevoegingen. Coca cola heeft light Plus, Pepsi heeft begin deze maand de Perfect Pepsi uitgebracht, volgens mij zonder gezonde toevoegingen.
  • Tanken via een robot = Is in pre-productie
Twijfelgeval:
  • De auto werkte op stroom en brandstof = Prius
  • Michael Jackson die laat weten hoe je iets moet koken = Een vorm van Youtube of een kookprogramma. Helaas kan MJ het niet meer zelf live uitvoeren in 2015
Bronnen:
http://www.11points.com/M..._Future_Part_II_Got_Right
http://gawker.com/5667202...rue-and-3-that-havent-yet
http://www.nu.nl/gadgets/...-tv-met-8k-resolutie.html
http://www.forbes.com/sit...-from-back-to-the-future/
http://www.nydailynews.co...ct-life-article-1.2386955
http://www.foxnews.com/le...-ready-to-fill-your-tank/

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 21:26]

En dan nog omrekenen naar de betreffende Amerikaanse tijdzone natuurlijk :)
Helemaal niet aan gedacht, maar dat klopt helemaal!
Ik vraag me altijd af.. die technologieën.. die hebben ze 30 jaar geleden (op een logische manier, maar toch) verzonnen. Stel dat er nooit films gemaakt zouden zijn geweest over een toekomstvisie, hoe zou het heden er dan uitzien? Zouden we nog steeds tablets in onze handen hebben, ...
In 1985 hadden ze ook al computers dusja, tablets zouden gewoon bestaan ;)
wat tablets betreft:

Apple Newton --> op wikipedia staat hetvolgende:

"The Newton platform is a personal digital assistant that Apple Inc. developed. Development of the Newton platform started in 1987 and officially ended on February 27, 1998"

En verder heb je bijvoorbeeld de Acorn Newspad 1994
https://en.wikipedia.org/wiki/Acorn_Computers#NewsPad

en wie kent er de Psion Organiser niet? Dat was zelfs al VOOR bttf
https://en.wikipedia.org/wiki/Psion_Organiser

Cheers
De meeste technologie is een evolutie van oudere technologie dus een vrij grote kans dat je inderdaad zonder die films ook een tablet zou hebben.

Het is ook altijd leuk om trekkies onderuit te halen met hun automatische deuren uit Star Trek. Die dingen bestonden al in 1900 maar waren nog niet zo normaal ten tijde van de eerste Star trek series. Je ziet ze dan ook haast alleen bij winkels.
Voor de mensen die er zin in hebben vandaag organiseert Pathe ook een Back to the future marathon:
https://www.pathe.nl/film/21367/back-to-the-future-marathon Alle 3 de films op het grote doek :)
Voor de Vlaamse (Belgische) mensen die er zin in hebben:
http://www.filmfestival.b...1-oktober/27-08-2015/2703
Er is ook nog een echte DeLorean aanwezig bij de Pathé van Delft vanavond! :)

http://delftsepost.nl/age...future-marathon-1.5289233

[edit: typo's]
Ik weet nog dat ik vroeg aan mijn wiskunde leerkracht is dat waar dat tijd reizen mogelijk is want volgens Einstein is het mogelijk. Hij heeft mij toen een theoretische uitleg gegeven die ik graag nog wel eens wil horen. Weet iemand hier meer van ? :P ik vind het namelijk spannend !
off-topic: ik heb een paar posts naar boven een uitleg gegeven

je kunt het ook in tal van docu's/tv-programma's zien
Tot slot een kleiner detail uit de film. Een collectant benadert McFly na de actiescène met de welbekende hoverboards. "Hee jongen, wil je 100 piek duimen om de klokketoren te redden?" De man heeft een tablet-achtig apparaat in zijn handen en vraagt McFly om met vingerafdruk-authenticatie het geldbedrag te doneren. Voor de jaren '80 mag dit dan sciencefiction zijn, maar toevallig heeft bijvoorbeeld ING bank in maart ondersteuning voor Touch ID in zijn mobiel bankieren-app geïntroduceerd, wat deze voorspelling min of meer accuraat maakt.
Klopt! Bovendien hebben collectanten tegenwoordig inderdaad vaker een tablet dan een collectebus bij zich. Ze proberen je zover te krijgen om je te commiteren aan een terugkerende donatie. Daar doe ik niet aan mee, maar ik denk dat zo'n 50% van de collectanten die bij ons komt op deze manier voor niets kan vertrekken. Ouderwetse bussen worden wel van wat vulling voorzien bij huize ATS...
Die mensen met een tablet zijn geen collectanten, maar ingehuurd om donateurs te werven. Echte collecte gaat nog vooral met een collectebus omdat het te duur is zoveel pinapparaten/tablets aan te schaffen.
"Het is niet helemaal duidelijk of de mensheid in de film in 2015 heeft geleerd hoe ze het weer volledig moeten manipuleren of dat de weersvoorspellingen gewoon zó accuraat zijn."

Was het niet gewoon zo dat Doc eerder op die plek en tijd was geweest en daarom wist wanneer het ging stoppen met regenen?
Hij was daar (toen) ongetwijfeld al eerder geweest, maar nee, hij spreekt echt van een weerdienst. Nogmaals; is dat voorspellen of manipuleren? Weten we niet.
Leuk geschreven artikel zo voor de vroege ochtend. ;)

En tijdreizen kan voor mij niet snel genoeg komen, al geef ik de voorkeur aan teleporteren, geheel in jetsons stijl
Zot.... weet je wat er gebeurt als er per ongeluk een vlieg mee wordt geteletransporteerd ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.