Software-update: FreeBSD 14.0

FreeBSD logo (75 pix) De leden van het FreeBSD Release Engineering Team hebben versie 14.0 van FreeBSD uitgebracht. FreeBSD is in 1993 ontstaan en wordt als één geheel ontwikkeld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Linux, waarvan de kernel door de ene groep ontwikkelaars wordt onderhouden en bepaalde applicaties weer door anderen. Hierdoor wordt FreeBSD over het algemeen als stabieler en robuuster beschouwd dan diverse andere besturingssystemen. Uitgebreide releasenotes kunnen op deze pagina worden gevonden. Dit zijn in het kort de belangrijkste veranderingen:

FreeBSD 14.0-RELEASE Announcement

The FreeBSD Release Engineering Team is pleased to announce the availability of FreeBSD 14.0-RELEASE. This is the first release from the stable/14 branch. Some of the highlights:

  • OpenSSH has been updated to version 9.5p1.
  • OpenSSL has been updated to version 3.0.12, a major upgrade from OpenSSL 1.1.1t in FreeBSD 13.2-RELEASE.
  • The bhyve hypervisor now supports TPM and GPU passthrough.
  • FreeBSD supports up to 1024 cores on the amd64 and arm64 platforms.
  • ZFS has been upgraded to OpenZFS release 2.2, providing significant performance improvements.
  • It is now possible to perform background filesystem checks on UFS file systems running with journaled soft updates.
  • Experimental ZFS images are now available for AWS and Azure.
  • The default congestion control mechanism for TCP is now CUBIC.
  • And much more…

For a complete list of new features and known problems, please see the online release notes and errata list, available at:

FreeBSD 9 screenshot (620 pix)

Versienummer 14.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen BSD
Website FreeBSD
Download https://www.freebsd.org/where.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-11-2023 • 07:55

43

Submitter: mca2

Bron: FreeBSD

Update-historie

16-03 FreeBSD 13.5 21
03-12 FreeBSD 14.2 0
21-09 FreeBSD 13.4 8
06-'24 FreeBSD 14.1 25
11-'23 FreeBSD 14.0 43
04-'23 FreeBSD 13.2 22
12-'22 FreeBSD 12.4 15
05-'22 FreeBSD 13.1 1
12-'21 FreeBSD 12.3 32
04-'21 FreeBSD 13.0 1
Meer historie

Reacties (43)

43
43
18
2
0
16
Wijzig sortering
Misschien een hele domme vraag, maar wat me hier niet helemaal duidelijk word: Is free BSD nou wel of geen linux distro?
Misschien een hele domme vraag, maar wat me hier niet helemaal duidelijk word: Is free BSD nou wel of geen linux distro?
Het is geen Linux distributie:
In de open-source wereld is het woord "Linux" bijna een synoniem van "besturingssysteem", maar het is niet het enige open-source UNIX® besturingssysteem. Volgens de Internet Operating System Counter, draait sinds april 1999 31.3% van de machines op de wereld die met een netwerk verbonden zijn Linux. 14.6% draait BSD UNIX®. Sommige van 's werelds grootste webinstallaties, zoals Yahoo!, draaien BSD. De drukste FTP-server van de wereld van 1999 (nu buiten werking), ftp.cdrom.com, gebruikte BSD om 1.4 TB aan gegevens per dag over te brengen. Het is duidelijk dat dit geen nichemarkt is: BSD is een goed bewaard geheim. Dus wat is het geheim? Waarom is BSD niet bekender? Dit artikel behandelt deze en andere vragen
Bron: https://docs.freebsd.org/nl/articles/explaining-bsd//

Linux Magazine:
FreeBSD is een besturingssysteem, dat menig Linux gebruiker niet vreemd is. Een veelgehoord argument voor FreeBSD, is dat het een schoner systeem zou zijn. En in principe is dat ook zo. In tegenstelling tot Linux, wordt FreeBSD als één compleet besturingssysteem ontwikkeld. FreeBSD gaat ook strikter om met het gescheiden houden van userland- en systeembestanden.
Bron: https://linuxmag.nl/poudriere-je-eigen-freebsd-software-repository/

WikiNL:
FreeBSD is een opensource besturingssysteem, gebaseerd op UNIX (meer specifiek * BSD). De broncode van FreeBSD is opensource, dit wil zeggen dat iedereen deze broncode mag bekijken en bewerken. Het besturingssysteem wordt veel gebruikt in servers, mainframes, workstations & embedded computers. Dit is vooral vanwege de prestaties, stabiliteit en veiligheid.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/FreeBSD#FreeBSD_10

* BSD is de afkorting van Berkeley Software Distribution
https://nl.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Software_Distribution

[Reactie gewijzigd door pentode op 25 juli 2024 11:20]

Niet helemaal. Linux is feitelijk een kloon van Unix. Eigenlijk is Linux hetzelfde ten opzichte van Unix wat ReactOS is ten opzichte van Windows. FreeBSD bijvoorbeeld is een officiële en erkende Unix-variant, net als MacOS dat is.

In jouw voorbeeld is Linux eigenlijk het geadopteerde weeskindje die weliswaar "bij de familie" hoort, maar feitelijk geen échte familie is. :)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 25 juli 2024 11:20]

FreeBsd is niet officieel Unix gecertificeerd, MacOS wel.
https://www.opengroup.org/openbrand/register
En FreeBsd is volgens de FreeBsd foundation ook "Unix-like".
https://freebsdfoundation...d-project/what-is-freebsd

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 25 juli 2024 11:20]

Dat ligt juridisch gevoelig. BSD is een echte Unix (i.t.t. Linux) maar niet gecertificeerd om de UNIX trademark ook te mogen gebruiken. Dat kost namelijk geld. Waarschijnlijk wil BSD geen rechtszaak riskeren en noemen ze daarom maar Unix-like.
Ik gebruik zelf al jaren Linux,dus die informatie wist ik dus niet.
We weten allebei dat FreeBSD geen "Unix-like" is, precies om de reden die downtime beschrijft. Maar FreeBSD is wel degelijk BSD, en dus ook wel degelijk een échte, directe familielid van Unix. Dat ze om juridische redenen door de Open Group geen Unix certificatie hebben maakt ze niet minder Unix dan hun bekendste familielid MacOS.

FreeBSD is gewoon een niet-erkend kind van Unix, maar is feitelijk wel échte familie. :)
Ik ben niet heel thuis in de BSD's gebruik zelf Linux maar ik blijf FreeBSD toch erg interessant vinden maar denk niet dat ik het ooit als desktop zou draaien. Ik heb namelijk wel OPNsense draaien op mijn router dat op FreeBSD gebaseerd is :)
Geen.

FreeBSD is een Unix, met zijn eigen kernel, en, waar bij Linux distro's vaak de GNU commando's zitten + diverse pakketten (KDE, Firefox, etc), heeft FreeBSD zijn eigen userland (shell commando's etc.) en een hele grote repository waar je andere software vanaf kan compileren/installeren.

De Linux distributie die het meest in de buurt komt (kwam? geen idee of 't nog bestaat) is Gentoo
Ik dacht dat Void Linux het meeste op BSD lijkt (oprichten is ex NetBSD dev)
Vanuit de geschiedenis staat bsd dichter bij de oer unix dan linux. Unics begon al voor 1970 bij de bell-labs. Dat is bij universiteiten in gebruik geraakt en op de Berkeley universiteit is men dat gaan her-schrijven. Ergens in de jaren '70 is dat de Berkeley Software Distributie genoemd: BSD. Deze bsd kan en mag gewoon unix genoemd worden al kunnen puristen daar anders over denken.

Eind vorige eeuw is unix groter geworden en door veel verschillende partijen opgepakt en uitgebouwd en uitgebreid. Elk gebaseerd op wat er was: vanaf bsd, vanaf de oer versie of nieuwe ontwikkelingen zoals minix en linux. Toen werd gesteld dat de oer unix en bsd wel unix mag heten maar nieuwe ontwikkelingen niet.

Ondertussen zien we een aantal BSD implementaties waarvan ik tegenwoordig zou kunnen zeggen dat het bsd-distributies genoemd kan worden: open-bsd, free-bsd maar ook de apple-os-en zijn van een bsd afgeleid.

Zoals ik het nu zie zijn zowel bsd als linux een her-schreven unix implementatie. BSD is in de jaren '70 begonnen, linux in de jaren '90.
Geweldig dat het uit is! Het was een beetje vertraagd doordat de hele OpenSSL (en daarmee alle gelinkte pakketten) gerefactored moest worden.

Ik heb gisteren al geprobeerd te upgraden maar er ging wat mis, moet er nog ff naar kijken. Gelukkig zijn er ZFS snapshots dus terugdraaien is volledig zorgeloos. Een OS met ZFS op root is echt geweldig, iets dat Linux nog steeds niet echt heeft (al geloof ik dat Ubuntu er mee bezig was).

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 25 juli 2024 11:20]

ZFS en Linux heeft een nogal groot issue, en dat is de incompatibiliteit van de (originele) ZFS licentie en de GPL en aanverwanten. Daardoor is er onduidelijkheid over of ZFS in compiled vorm gedistribueerd mag worden. Dit betekent dat je ook vast zit aan DKMS om bij elke ZFS of kernel update opnieuw de kernel modules te compileren. Wat ook het installatie (incl ZFS on root) een lastigere kwestie maakt.
Ja ik weet het, ik geef zelf niet veel om licentiebepalingen, maar ik snap dat met name de bedrijven achter de grote linux distro's zekerheid willen hebben. En helaas is ZFS nu van Oracle en dat is natuurlijk een extreem agressief bedrijf als het op juridisch gedoe aankomt.
Ik gebruik btrfs met sub-volumes op mijn Linux installatie en kan gewoon snapshots maken van mijn root volume. Btrfs is wel anders als zfs maar het kan wel.
Huh, mis ik wat context?

Ik draai ZFS on root (op Debian, maar ook een tijdje op Arch) en kan ook gewoon alles snapshotten. Incl. recursive vanaf zpool "root" / root dataset.

En bij mijn weten zijn bepaalde BTRFS features nog steeds experimenteel? Meen bv RAID 5/6. Daar waar dat met OpenZFS gewoon prima werkt. En meer ontopic, FreeBSD draait ook op / werkt samen met OpenZFS. Dus ZFS ontwikkeling gaat wat dat betreft mooi hand in hand.
Ik gebruik btrfs op mijn desktop systeem, gebruik geen raid op mijn desktop. Ik wou alleen even aangeven dat snapshotten niet alleen op (open)zfs kan.
Had afgelopen week al geupdate en dat ging eigenlijk wel goed.
Waar liep je tegen aan?
Het probleem dat ik had was dat na de tweede reboot niks wilde starten. Ik kreeg foutmeldingen dat bijv. de i915 module niet juist was. En crypto libraries enz, bijna niks wilde starten en KDE al helemaal niet.

Er ging duidelijk iets mis met de packages die niet juist waren geupdate sinds 13.2-RELEASE. Terwijl dit eigenlijk tijdens de tweede keer runnen van 'freebsd-update install' had moeten gebeuren. Ik heb ook pkg upgrade gedaan maar die gaf aan dat alles up to date was. freebsd-install gaf ook aan dat alles voor elkaar was maar het werkte totaal niet.

Ik heb de hele zooi maar teruggerold (dank aan zfs), want ik had geen tijd om het allemaal te debuggen, de computer is mijn 'daily driver'. Maar er ging duidelijk iets mis met het updaten van de packages naar de versies die tegen de 14.0-RELEASE kernel zijn gecompileerd.
Terwijl dit eigenlijk tijdens de tweede keer runnen van 'freebsd-update install' had moeten gebeuren
nadat de userland geinstalleerd is na de 2de freebsd-update en ook de config merge klaar is zou `pkg upgrade -f` voldoende geweest moeten zijn.
Als de merge niet goed is dan verwijst je pkg config in `/etc/pkg/` waarschijnlijk nog naar 13.2
Ja de config merge heb ik ook gedaan. Vreemd. Nouja ik ga het van het weekend weer proberen, dan heb ik wat meer tijd. Want ik moest gisteravond mijn PC weer terug hebben.

Ik had ook na de upgrade van 12.2 naar 13.0 regelmatig kernel panics dus ik heb toen een schone install gedaan. Dat viel best mee dus op zich ook wel een optie maar liever niet natuurlijk :)
De machine die ik heb geupgrade draait since 2009 dezelfde BSD installatie en is altijd netjes geupgrade zonder issues.
Dus het zou eigenlijk probleemloos moeten werken

[Reactie gewijzigd door matty___ op 25 juli 2024 11:20]

Dit zou wel eens het probleem kunnen zijn: http://www.daemonology.ne...-FreeBSD-14-breakage.html

Echter weet ik zeker dat ik een fetch heb gedaan. Hmm.
ZFS on Root kan vanuit de installer zelfs tegenwoordig bij Ubuntu!
Maar ook met `bectl`?
Beetje jammer van de screenshot. Misschien is die te updaten naar de laatste KDE om aan te tonen dat FreeBSD gewoon een moderne WM kan draaien.
Ja, ik draai momenteel KDE 5.27.9, de laatste versie die vorige maand uitkwam :)

Ook een voordeel van FreeBSD want met Linux distro's zit je vaak vast aan een bepaalde versie, of je moet een rolling distro hebben maar dan is je OS ook rolling.

Bij FreeBSD heb je een stable OS maar rolling packages (tenzij je quarterly wil, dat kan ook)

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 25 juli 2024 11:20]

Misschien kun je een mooie screenshot maken die redelijk representatief is en die hier posten zodat @Drobanir hem kan vervangen voor deze en toekomstige updates?
Oh ja dat kan wel, zal ik doen!
pfSense draaide al op een nightly release van 14.0, ben benieuwd of OPNsense voor de 24.1 release ook al naar 14.0 gaat of dat het pas later in 2024 meekomt.
FreeBSD is geen linux distro. Het maakt dus geen gebruik van de linux kernel. Het is een eigen kernel en een eigen userspace OS.

Veel software zal desondanks goed draaien op zowel FreeBSD en Linux. Hoewel je wel ziet dat sommige software lastig te porten is door linuxism. Linux specifieke zaken die lastig of niet te implementeren zijn binnen FreeBSD.
Binnen de BSD familie om het zo maar te noemen zijn nog een paar besturings systemen. OpenBSD, netBSD en DragonflyBSD. OpenBSD richt zich voornamelijk op security, netBSD op portability en dragonflyBSD is een fork van FreeBSD 4.x voor de overgang naar een nieuwe SMP implementatie waar enkele developers het niet mee konden vinden.

En er zijn nog meer projecten die van de BSD's afstammen. Pfsense, opnsense, ghostbsd enz.

[Reactie gewijzigd door syl765 op 25 juli 2024 11:20]

FreeBSD is in 1993 ontstaan en wordt als één geheel ontwikkeld...
Ik begreep de waarde/noodzaak daarvan nooit zo, totdat ik een keer hier en daar wat source code van de GNU userland en binutils had gelezen... Man man man wat is dat dramatisch slecht geschreven! Bij elkaar gehackte bende!
Aan de ene kant natuurlijk super zonde, en geloof meteen dat het beter kan.
Aan de andere kant is (GNU) Linux momenteel wel een van de meest gebruikte Operating Systems in de wereld (als je Android & Servers meerekend uiteraard). Dus ergens gaat er wel *iets* goed...

Ik heb diep respect voor mensen en bedrijven die floreren in de meest chaotische samenstelling (hetzij mensen, hetzij tech stack, hetzij cultuur, hetzij risico's nemen).

Ik zou dat (waarschijnlijk net als jij) niet kunnen :+
Wacht even, Android is wel Linux maar zeker niet GNU.

De meeste linux distro's inderdaad wel. En ja ze doen best veel goed hoor, maar het komt natuurlijk ook door de GPL die hoewel open-source de commerciele belangen meer beschermt. De BSD licentie is veel opener: Iedereen mag alles gebruiken en hoeft geen source terug te geven. Daardoor zijn de commerciele partijen bang dat er een concurrent aan de haal gaat met hun geleverde werk. Het heeft niet zozeer met de code te maken maar meer met de licentie.

Ik vind het zelf juist een voordeel want ik vind Linux veel te veel een speelbal van de big tech bedrijven geworden. Allemaal hebben ze een dikke vinger in de pap. Ik heb liever iets dat meer voor en door de eindgebruiker gemaakt wordt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 25 juli 2024 11:20]

Wat bv ARM doet is dat zij vanaf komend jaar eerst alles op FreeBSD gaan ontwikkelen en gaan testen en daarna pas over zetten naar Linux.

1. Omdat het proces veel makkelijker is op FreeBSD dan op Linux (plattere hierarchie)
2. De license. Je kunt de code wel van BSD naar GPL zetten maar niet anders om.

Dus vanaf eind 2024 wordt FreeBSD de reference implementie voor nieuwe ARM featues.
(https://www.youtube.com/watch?v=ejCQebr7H0A&t=1170s)
De GNU stack wordt in een aantal gevallen toch ook in Android gebruikt om de kernel te compilen?
Qua dikke vinger in de pap, denk ik dat dat bij Debian eerlijk gezegd wel mee valt, maar dat is een extreem subjectieve mening natuurlijk :)
Debian misschien wel ja maar daar zie je ook dat ze bijvoorbeeld dingen van Redhat overnemen (zoals systemd) waar ik niet op zit te wachten.

En de kernel ook, de meeste commits zijn nu van de big tech bedrijven.
Niet zo heel gek toch? Mensen die programmeren moeten doorgaans betaald worden.
Voordeel van GPL is dat alle 'enterprise' contributies in principe toegankelijk zijn voor iedereen.

En systemd is zo slecht nog niet :P SysV was veel erger :P
systemd? Vindt ik een van de beste beslissingen
Van mij mogen ze de hele /etc/rc.d script toestand eruit gooien. Dat neigt ook die kant op. Een 'universele' constructie die overal werkt maar niemand snapt.
Ik ben zelf Linux gebruiker maar FreeBSD lijkt mij best interessant. Kan iemand mij vertellen hoe de game ervaring is op FreeBSD vergeleken met Linux, dan heb ik het over video drivers en Steam games?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.