Software-update: Linux kernel 5.16

NewTux logo (75 pix)Linus Torvalds heeft versie 5.16 van de Linux Kernel vrijgegeven. De kernel is het hart van het besturingssysteem en zit, simpel gezegd, als laag tussen de hardware en de applicaties in. In versie 5.16 treffen we onder meer een futex_waitv() kernel system call aan wat verbeterde prestaties voor spellen in Linux of via Wine moet geven. Op grafisch gebied is de ondersteuning voor Alder Lake S graphics nu volwassen en die voor de AMD Ryzen APU's flink verbeterd. Meer informatie is bij 9to5Linux te vinden. Hieronder is een overzicht te vinden van de belangrijkste veranderingen uit deze uitgave.

The 5.16 kernel has been released

Linus Torvalds has released the 5.16 kernel, as expected. Significant changes in 5.16 include the futex_waitv() system call, cluster-aware CPU scheduling, some internal memcpy() hardening, memory folios, the DAMON operating schemes user-space memory-management mechanism, and much more. See the LWN merge-window summaries (part 1, part 2) and the KernelNewbies 5.16 page for details.

Linux kernel 5.16

Versienummer 5.16
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Linux kernel
Download https://www.kernel.org/
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

10-01-2022 • 15:28

35

Bron: Linux kernel

Reacties (35)

35
35
20
2
0
5
Wijzig sortering
Wat is het verschil tussen mainline en stable qua releases?
Prepatch
Prepatch or "RC" kernels are mainline kernel pre-releases that are mostly aimed at other kernel developers and Linux enthusiasts. They must be compiled from source and usually contain new features that must be tested before they can be put into a stable release. Prepatch kernels are maintained and released by Linus Torvalds.
Mainline
Mainline tree is maintained by Linus Torvalds. It's the tree where all new features are introduced and where all the exciting new development happens. New mainline kernels are released every 2-3 months.
Stable
After each mainline kernel is released, it is considered "stable." Any bug fixes for a stable kernel are backported from the mainline tree and applied by a designated stable kernel maintainer. There are usually only a few bugfix kernel releases until next mainline kernel becomes available -- unless it is designated a "longterm maintenance kernel." Stable kernel updates are released on as-needed basis, usually once a week.
Longterm
There are usually several "longterm maintenance" kernel releases provided for the purposes of backporting bugfixes for older kernel trees. Only important bugfixes are applied to such kernels and they don't usually see very frequent releases, especially for older trees.

Dit is de bron.
Mainline is de officiële git branch. Platform specifieke Linux releases zijn vaak gebaseerd op een mainline release met aanpassingen die platform specifiek zijn. (Soms worden deze aanpassingen later in de mainline opgenomen)

Dat heeft niet zozeer iets met "stable" te maken. Ik kan je geen definitie van wat "stable" precies betekend geven zonder allemaal aannames te maken.

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 27 juli 2024 00:50]

Ik heb problemen met de huidige kernel op Ubuntu en gebruik een oudere. Hoe zorg ik ervoor dat er meer oudere kernsels te zien zijn als ik deze instaleerd?? (Als ik nu Firefox opstart. Of een terminal en sluit die af. Dan wordt het beeld wazig. Probleem is: het is een Asus Tuff laptop met een AMD chipset met GPU erop en een nvidea videokaart. (Firefox start overigens helemaal niet)

Hopen dat deze verbeteringen brengt. (Alleen wil de wel werkende nog niet kwijt)

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 27 juli 2024 00:50]

Ouder? Je wilt met een ryzen juist nieuwer (5.11) op LTS met 'sudo apt install linux-generic-hwe-20.04'

Dat wazige/firefox issue is wellicht nouveau driver (RTX30xx), vervangen door nvidia 495 proprietary drivers (in software&updates additional drivers).
Ik wil nieuwer als het werkt. De oudste die ik nu heb staan werkt. De nieuwere niet. Mocht de nog nieuwere wel werken wil ik die. Maar als alle 2de nieuwe niet werken heb ik een probleem als de oude weg is.
Gelet op jouw hardware, heb je eigenlijk een nieuwere kernel nodig (5.13+). Probeer eens (met een usb stick) een distro met een meer recente kernel (Manjaro bijvoorbeeld) op je laptop dan kan je proefondervindelijk kijken of de issues die je hebt met de andere kernels opgelost zijn.
Als je tijdens opstarten het grub-menu ziet, zou je een kernel moeten kunnen kiezen om mee op te starten. Tevens zou je een default kunnen instellen.

Heeft het graphics-probleem niet te maken met het switchen van videochip? Dat sommige applicaties de onboard gebruiken, en andere weer de nvidia-chip? Kijk even bij de settings van nvidia.
Het is opgelost met deze kernel. Ook heb ik grub customizer geïnstalleerd. 😉
Ubuntu heeft volgens mij het grub boot menu standaard verborgen. Even de shifttoets vasthouden tijdens het opstarten.
Als je een andere kernel erbij wilt hebben dan kan dat met:

apt-cache search linux-image
apt-get install linux-image-<version>
De afgelopen tijd heb ik in de C'T een aardig bericht gelezen over de updates van kernels en hoe distributies daar mee om gaan. De achtergrond was eigenlijk en vooral dat de back-ports die kernel-distributies doen voor security patches nogal tegen valt omdat niet elke update als security patch wordt gemarkeerd terwijl ze dat mogelijk wel zouden moeten zijn.

Aan de andere kant: De grote reden om op een oude kernel te blijven hangen, zeker als je zelfs ouder dan de distributie gebruikt, is om oude hardware in stand te houden. Voor nieuwe hardware zou je binnen distributies ook nieuwere kernels en zo willen gebruiken. In ieder geval een kernel die nieuwer is dan jou hardware.

En ja, met een nvidia grafische kaart moet je kiezen tussen de nvidia-drivers of de ubuntu drivers. zorg er dan zeker voor dat de drivers aansluiten bij de kernel die je gebruikt.
De kernel is het hart van het besturingssysteem en zit, simpel gezegd, als laag tussen de hardware en de applicaties in. In versie 5.15 treffen we onder meer een futex_waitv() kernel system call....
Haha van 0 naar 100 in een enkele punt ;)
Je zou ook kunnen kijken bij Kernel Newbies, want die doen ook altijd een vergeefse poging om de release notes in het Engels te schrijven. Maar moet bekennen, ik begrijp ook de helft niet van wat er staat.
Maar moet bekennen, ik begrijp ook de helft niet van wat er staat.
Maar dat geldt voor elk OS. Een kernel is nu eenmaal een stuk ingewikkelder dan bijv. een klembord-app.
bijv. een klembord-app.
In het geval van Klembord betwijfel ik dat eigenlijk.
Er moet gegarandeerd worden dat Iedere applicatie op elk moment het lezen en schrijven. Misschien is er een tijdslimiet erop wel handig.
Er moet voorkomen worden dat de arbitraire data in het klembord niet opeens uitvoerbare code wordt. Misschien is een klembord historie ook handig.

Het zal niet zo ingewikkeld zijn als een kernel, maar nog steeds complexer dan een simpele rekenmachine :)
Ook in rekenmachines heb je gradaties van complexiteit.

https://github.com/AceLew...er/my_first_calculator.py

(PS. Ik ben niet verantwoordelijk voor de mentale schade die optreed tijdens het bekijken van de code)
Omg... wat je allemaal niet tegenkomt als je @ random op software update klikt en verder leest.
Ik heb laatst een diceroller gemaakt (pakt een string als input) en ook PEMDAS doet, dus dacht leuk ff zien of ik er nog wat van kan leren.
Ik weet niet of ik moet huilen of lachen nadat ik dit zag.
Wow.. 🤣 Dat is geen rekenmachine hè. Een rekenmachine moet met de input een berekening maken. Hier is elk mogelijke som (tm 50) en antwoord hardcoded 😂😂
LOL....
Vooral deze zin in de readme:
I generated one that was 0-1000 and it took up 317 MB of space on my hard drive but was only 20MB after I compressed it to a .rar so I have also attached it.
Hier kan ik alleen maar zien dat ze een aardige code-generator hebben. }>

Aan de andere kant doet het mij denken aan school programmeer opdrachtjes van ooit. Met een leraar die nogal lette op schone code en minimalistische oplossingen. Gekoppeld aan opdrachten met ruime interpreteerbaarheid.

Met de opdracht 'Een programma dat een random getal geeft', mijn oplossing:
#!/bin/sh
echo 24

En een andere opdracht was: Schrijf een programma dat als invoer 2 en 5 krijgt en dan 10 als antwoord geeft. Dat zou geleid kunnen hebben tot de basis van deze rekenmachine :+
Belangrijk punt is dat de scheduling voor Alder Lake nog _niet_ goed werkt op 5.16!
De Intel Thread Director integratie is nog niet beschikbaar, waardoor het voor Linux lastig is om te bepalen welk process op welke core moet lopen. Het gevolg is dat Linux 5.16 significant slechter presteert op Alder Lake dan Windows (welke wel Intel Thread Director support heeft).
Ook 5.17 lijkt nog niet de nodige support mee te brengen.

https://www.phoronix.com/...m=linux-516-regress&num=1
https://www.phoronix.com/...Linux-5.17-Early-Features
je zou toch denken dat Intel een paar slimmie jochies in dienst heeft die een goede driver kunnen schrijven voordat de CPU op de markt komt?
Ja, en dat doen ze ook vast bij Microsoft, maar Linux heeft nou eenmaal iets hogere standaarden, en het ontwikkelproces werkt (mogelijk) iets langzamer. Intel zal ook vooral effort steken in het grootste marktsegment (van de desbetreffende CPU). En dat is voor die CPU Windows (voor server cpu's ligt dat weer anders, en doen ze vaak wel meer op Linux).

[Reactie gewijzigd door FireDrunk op 27 juli 2024 00:50]

Inderdaad, ik denk dat we pas fatsoenlijke Alder Lake (opvolger) support gaan zien zodra er een relevante server CPU uitkomt.
Erg jammer, eigenlijk. En de gesloten cultuur van Intel maakt het voor Linux ontwikkelaars ook moeilijk om het zelf op te lossen.
Ah, da's fijn. Sta net op het punt een Ryzen 2300g systeempje nieuw leven in te blazen. Lekkere timing.

Zou helemaal mooi zijn als ie nog mee komt met Ubuntu 22.04 :)
Zitten ook wat drivers in voor nieuwere hardware. Moet nu handmatig realtek wifi drivers builden die een patch zijn van kernel 5.16.
Ik vraag me af waar die afbeelding vandaan komt. Het logo van die CLI lijkt (hoe generiek het ook is) wel heel erg op dat van Powershell (wat an-sich ook voor Linux een fijne environment is).
Dat moet er dan toch even bij worden gezet? :)
Gezien het logo van ItsFOSS rechtsbovenaan, vermoed ik dat het van daar komt: https://news.itsfoss.com/linux-kernel-5-16/
Mwoah, op mijn Ubuntu/Gnome lijkt 'ie er ook sprekend op hoor :)
Dat is een vrij standaard logo voor de commandline interface (terminal emulator). Deze bestaat al, meen ik, sinds begin 2000 voor zover ik me kan herinneren. Powershell is ergens in 2006 uitgekomen. Wat ik kan vinden sowieso is het gebruik van een vergelijkbaar icon in de Tango icon set uit 2005 (https://commons.wikimedia...le:Utilities-terminal.svg).
Microsoft heeft een stoel aan de tafel van de Linux foundation. Misschien hebben ze geheel "belangeloos" een pakkende thumbnail voor deze release getekend. Maar ik vind de overeenkomst te subtiel voor verdachtmakingen tbh.

[Reactie gewijzigd door engibenchi op 27 juli 2024 00:50]

Gezellige avond gehad.. Na geforceerd de kernel van ubuntu server 5.13 te hebben geupdated naar 5.16, geen boot meer. Gelukkig kunnen downgraden door de SHIFT toets in te drukken en de grup aan te passen zodat hij de laatst geselecteerde boot neemt van een oudere versie die wel werkt. You learn every day :)

/etc/default/grub

#GRUB_DEFAULT=0
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
Tja, risico van het vak zullen we maar zeggen ;) Had dat laatst ook met Manjaro; super gemakkelijk om een kernel-update te doen, maar als het daarna fout gaat, gaat het ook goed fout & zit je je blind te staren op een vage foutmelding, waarbij de community heel behulpzaam is om je op weg te helpen, dit te fixen. Kost je een een halve avond, maar dan heb je ook wat... Soms als er "spannende" vernieuwingen zijn in de kernel, dan update ik hem vrij snel & anders wacht ik gewoon even rustig af, totdat de kinderziektes eruit zijn gehaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.