Software-update: PuTTY 0.76

PuTTY logo (60 pix) Er is een nieuwe release van PuTTY beschikbaar gekomen. PuTTY is een van de populairste telnet- en ssh-clients, waarmee het mogelijk is om een computer over een beveiligde verbinding op afstand te beheren. Oorspronkelijk was het programma alleen beschikbaar voor Windows, maar er zijn tegenwoordig ook clients voor de diverse Unix-platforms. De changelog voor versie 0.76 kan hieronder worden gevonden.

New:
 • New option to abandon an SSH connection if the server allows you to authenticate in a trivial manner.
Bug fix:
 • Windows PuTTY crashed when the 'Use system colours' option was used.
 • Crash on Windows when using MIT Kerberos together with 'Restart Session'.
 • Windows PuTTY leaked named pipes after contacting Pageant.
 • Windows PuTTY didn't update the window while you held down the scrollbar arrow buttons long enough to 'key-repeat'.
 • User colour-palette reconfiguration via 'Change Settings' were delayed-action.
 • Server colour-palette reconfigurations were sometimes lost.
 • A tight loop could occur on reading a truncated private key file.
 • The Windows Pageant GUI key list didn't display key lengths.

PuTTY

Versienummer 0.76
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, Solaris, UNIX, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019
Website PuTTY
Download https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html
Bestandsgrootte 2,94MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

17-07-2021 • 16:42

25 Linkedin

Bron: PuTTY

Update-historie

29-10 PuTTY 0.78 23
27-05 PuTTY 0.77 41
07-'21 PuTTY 0.76 25
05-'21 PuTTY 0.75 25
06-'20 PuTTY 0.74 27
09-'19 PuTTY 0.73 9
03-'19 PuTTY 0.71 17
07-'17 PuTTY 0.70 21
04-'17 PuTTY 0.69 6
02-'17 PuTTY 0.68 15
Meer historie

Reacties (25)

25
24
20
2
0
3
Wijzig sortering
Putty (voor SSH verbindingen) is imho redelijk overbodig geworden, sinds dat er standaard een OpenSSH client in Windows 10 zit.

Maar wellicht dat het voor Telnet en Serial nog veel gebruikt wordt :)
Ik kan me niet voorstellen dat die meegebundelde cliënt net zo uitgebreid is noch bestaande instellingen van Putty kan importeren.
Openssh is veel uitgebreider dan Putty, je krijgt out of the box alle tools die je maar kunt verzinnen voor ssh verbindgen: https://www.openssh.com/manual.html
oa: sftp, scp, ssh-keygen, ssh-keyscan, ssh-agent

Putty was een leuk hobby projectje van Simon Tatham, uit een tijd toen er niks beters was voor windows. Maar voor developers die vandaag de dag dagelijks met ssh werken kan ik het echt niet meer aanraden.

Heb je bijvoorbeeld wel eens geprobeerd om je settings over te zetten van een pc naar een andere?
(moet handmatig via regedit)

Ook als je even een ssh key wilt aanmaken, moet je een losse .exe downloaden (want zit niet standaard in putty.exe). Vervolgens moet je zelf kiezen waar je de public en private key opslaat, moet je handmatig randomness met de muis creëren. Vervolgens moet je in putty handmatig aangeven dat je die ssh key wilt gebruiken.

Wat in putty 6 stappen zijn, is in openssh letterlijk 1 stap.
De kritiek op het maken van ssh keys klopt niet, je hebt dan gewoon de verkeerde release gedownload. Met de full release zitten de benodigde tools ervoor gewoon inbegrepen, als losse executables.
Maar voor developers die vandaag de dag dagelijks met ssh werken kan ik het echt niet meer aanraden.

Heb je bijvoorbeeld wel eens geprobeerd om je settings over te zetten van een pc naar een andere?
(...)

Ook als je even een ssh key wilt aanmaken, moet je een losse .exe downloaden
(...)
Ik zal die ingebouwde cliënt zeker eens bekijken, maar wat jij als nadelen beschrijft zijn echt geen dagelijkse werkzaamheden. Tevens het exporteren/importeren registry en keys is weg te automatiseren met bijv. Ansible etc als je het 'dagelijks' moet doen.
Met de nadruk op "een OpenSSH". Het is niet hetzelfde als OpenSSH, ze hebben de code grondig verbouwd of vervangen en het was de laatste keer dat ik keek (tijdens de ontwikkeling) buggy en er waren features weggelaten. Ik heb meer vertrouwen in Putty dan in de ontwikkelaars bij Microsoft.

Met wat moeite zou er wel een echte OpenSSH voor Windows kunnen worden gemaakt, maar dat zal wel niet meer gebeuren nu Microsoft het over heeft genomen met deze "fork". Er zijn nog wel een paar Cygwin varianten.

@Jimbolino Bovenstaande is uit eigen ervaring. De compare in je link is met zichzelf ("openssh-portable" != OpenSSH).

[Reactie gewijzigd door mrmrmr op 18 juli 2021 09:00]

Het verschil tussen de fork is echt minimaal, en zou makkelijk terug gemerged kunnen worden:
https://github.com/openss......PowerShell:latestw_all

Het zijn vooral veel build scripts specifiek voor windows, en kleine compatibiliteit zaken zoals:
- verschillen tussen cmd shell en een linux shell
- forward slashes vs back slashes
- wegschrijven van files
- forken van processen

Bij elke release van openssh wordt netjes de microsoft fork bijgewerkt, dus de code blijft up to date
putty is wat code base ook niet echt fijn. Ik weet niet of je wel eens in de C source code van putty hebt gekeken. Maar dat is niet heel fijn c.q. onderhouds vriendelijk. Zelfde geld voor OpenSSH overigens. Dat is ook echt een draak. Het zijn beide oude projecten waarbij secure code schrijven (Zoals b.v. met Rust veel meer wordt afgedwongen) niet echt aan de orde waren.
Wat dat betreft vermoed ik dat Microsoft dat met z'n crypto api veel beter op orde heeft. Maar beide projecten maken hier geen gebruik van. Dus tja. Of je nou microsoft vertrouwd of niet er zit weinig microsoft code in beide projecten. Om nu te zeggen dat putty dan wel openSSH een betrouwbaardere code base heeft vind ik nogal een statement.
Zoals je terecht opmerkt betekent de statement over Putty iets. Er zijn 21 CVE's in evenzoveel jaren. Maar het wordt wel onderhouden, dat is wat ontbreekt bij het merendeel van de alternatieven. De mensen van Microsoft (met Indiase namen) die aan de code werkten leken me nogal onachtzaam. Ik heb de indruk dat ze kijken of er compiler fouten zijn en het verder wel goed vinden en dat ze daar mee weg komen omdat er geen technisch toezicht is. Ze werkten nogal rommelig, ze merkten bijvoorbeeld niet dat belangrijke functies er niet inzaten.

OpenSSH is een project van OpenBSD en die hebben de naam goed op beveiliging te letten (ze beloven weinig RCE's althans), desondanks zijn er wel veel CVE's. OpenBSD hanteert intern veiligere C-lib functies.
Jij gebruikt zeker geen ssh keys , in putty 3x klikken, hoeveel klikken/commando’s in openssh?
1 :), je maakt (ssh-keygen) of import (ssh-add) je key, en deze wordt vervolgens iedere keer dat je een connectie maakt automatisch gebruikt.
Moet de key agent wel elke keer automatisch de keys openen, dus je zult of een rc script moeten aanpassen of third party tools moeten gebruiken, is mijn ervaring. Het komt echt niet automagisch, ook op Linux niet.
Verschillende Keys? Anders gewoon key genereren (1 commando) en t werkt?
Ik mis toch het gemakkelijk klikken via een GUI voor een specifieke sessie te openen of instellingen van de verbinding op te slagen voor bepaalde servers/sessies. Of is dat ook te vinden in windows 10?

Maar het is inderdaad wel leuk dat het standaard beschikbaar is.
Instellingen per host zijn mogelijk met ssh configs :).
...waarvan de syntax niet eenduidig is.

Zoals wel of geen hoofdletters, wel of geen spaties, Line Feeds met of zonder Carriage returns ervoor.

Validatie? Die is er niet. Waardoor er veel try and error nodig is om de gewenste configuratie te hebben.

Dan liever een GUI waarin dat soort problemen worden afgevangen.
voor zover ik weet:
- niet hoofdletter gevoelig
- spaties en linefeeds? zoveel je wilt, maar minimaal 1 :)
- validatie: geeft direct bij het connecten een melding als je een fout hebt
Voor seriiëel gebruik ik nog putty, maar voor ssh inderdaad de standaard SSH client van Windows, zeker i.c.m. Windows terminal wert dit goed. Voordeel is ook dat ssh login via git dan ook meteen werkt zonder veel gedoe.
Gezien ik SSH vooral binnen Linux gebruik is het inderdaad makkelijk dat ik op vrijwel dezelfde manier nu ook kan verbinden op W10. Maar, toch grijp ik nog wel eens terug naar Putty als ik eenmalig iets specifiekere instellingen nodig heb en ik even geen zin heb om uit te zoeken hoe ik dat het beste in mijn commando kan verwerken. Een voordeel is dat Putty als klein standalone dingetje gedownload wordt en dat dus geen gedoe is, dus het is weinig moeite en vooral gemakzucht.

Denk dat het voor beginners ook wel makkelijker is. Een beeld van dingen vormen met een GUI en daardoor dingen in je commando herkennen kan heel goed zijn. Vooral als je niet met een wachtwoord werkt maar met keys. Weet dat ze op opleidingen tegenwoordig ook vaak Putty downloaden bij een eerste SSH verbinding naar de cloud.
PuTTY's terminal gedrag is vele mate beter dan de Windows terminal.
Na een onleesbare raspi-config heb ik fork KiTTY ontdekt.
Werkt gewoon hetzelfde en iets minder beperkt in windowsize dan Putty. Zal deze ook weer eens testen.
Volgens mij zit er voldoende tussen wat niet Windows is:
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, Solaris, UNIX, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019
ssh is het protocol om tussen verschillende besturingssystemen heen en weer te gaan. En in de regel als doel (remote) machine juist geen msWindows systeem heeft. msWindows heeft van nature namelijk helemaal geen ssh-service of ssh-deamon. Dus ja: de meeste putty gebruikers zullen systemen gebruiken die geen msWindows draaien. Wat ze op de desktop draaien maakt voor putty niet uit, putty is al jaren op veel grafische desktops beschikbaar.

Putty is een implementatie die duidelijk anders is dan de 'standaard' ssh tools die vanaf de commandline en in een terminal werken. Putty heeft naar mijn idee zeker bestaansrecht.

Maar wat is jou punt met jou opmerking?

[Reactie gewijzigd door beerse op 18 juli 2021 23:32]

Dan zit je hier op de verkeerde plek van de website

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee