Firmware-update: Athom Homey 5.0.0-rc.47

Athom heeft nieuwe experimentele firmware uitgebracht voor zijn Homey-smarthomehub en daar versienummer 5.0.0-rc.47 aan toegekend. De Homey is een centrale controller voor de bediening van smarthomeapparaten van verschillende merken. De ontwikkeling begon zo'n vijf jaar geleden na een succesvolle Kickstarter-campagne, gevolgd door een investeringsronde waarbij een miljoen euro werd binnengehaald. Sinds eind 2016 is het apparaat in winkels te koop. Tweakers publiceerde in februari van vorig jaar een review van de Homey 2019 en Homey Pro. De lijst met veranderingen voor deze firmware-uitgave ziet er als volgt uit:

Homey v5.0.0-rc.47 experimental
 • [Apps SDK] Introducing Homey Apps SDK v3
 • [Zigbee] Upgrade Homey's Zigbee engine
 • [Zigbee] Implement Zigbee sub devices
 • [Z-Wave] Fixes an issue where the "online" event would not be received (Apps SDK issue #101)
 • [Z-Wave] Fixes an issue with multi channel node device settings
 • [Z-Wave] Fixes a communication issue with Basic Z-Wave devices
 • [Z-Wave] Fixes an issue that would cause the "wake up enabled" setting on battery devices to show an incorrect value
 • [BLE] Fixes an issue with managing BLE connections
 • [Flow] Adds a "Set relative volume" Flow card action
 • [Logic] Fixes an issue where "Make a web request" would error when no header was provided
 • [Core] Fixes an issue where an app's channel would always be stable
 • [Core] Various improvements
Versienummer 5.0.0-rc.47
Releasestatus Beta
Website Athom
Download https://firmware.athom.com/
Licentietype Freeware

Door Japke Rosink

Meukposter

04-12-2020 • 00:08

32 Linkedin

Bron: Athom

Reacties (32)

32
28
16
4
0
10
Wijzig sortering
Ik draai met mijn 2019 Homey al een tijdje op de 5.0 RCs, en vind t al een grote vooruitgang t.o.v. 4.x
Het is alleen jammer dat ze per update niet aangeven wat er veranderd is t.o.v. de vorige RC.

[Reactie gewijzigd door Fallout op 4 december 2020 08:52]

Goedemorgen all,
eerlijk is eerlijk maar de Homey pro werkt eigenlijk prima. Natuurlijk wel eens latency op enkele z-wave appendages maar dat mag de pret niet drukken. Wel eens dat opdrachten gewoon ineens niet werden uit gevoerd. Toch 99% van alle keren gaat het goed. Ik heb wel de opmerking over de bouw van de Homey zelf.
De voedings stekker aan de Homey verdient geen schoonheidsprijs. Maar dit snappen ze zelf denk ik ook wel en behoeft ook geen uitleg. Werkt trouwens goed met de google nest mini en de hue bridge, ff goed opletten. Op youtube staat een goede uitleg. Dus eigenlijk doet de Homey pro wat ie moet doen, heb er echt heel veel aanhangen waaronder beveiligingen en NeoCoolCam producten.
Al met all uiterst tevreden met mijn Homey pro !

Allemaal hele fijne dagen gewenst en een goed uiteinde.

[Reactie gewijzigd door Ruurd.j op 4 december 2020 12:10]

Ik heb de Homey Pro sinds de lancering in huis. In het begin heb ik er veel mee gedaan (50+ devices en 100+ flows). Het heeft me weken, maanden gekost om het allemaal enigszins werkend te krijgen maar ideaal was het nooit. Begin dit jaar ben ik verhuisd en heb ik de Homey from-scratch opnieuw ingericht. Nu doe ik er weinig mee en dat werkt op zich aardig. Maar de belofte van een fool proof domotica systeem kan ook Homey niet waarmaken. Bestaat zo’n systeem überhaupt? Dus geen gekloot maar gewoon werken?
Wordt ook eens tijd voor een nieuwe Homey met beduidend meer rekenkracht en geheugen. :Y)
Intel Atom of Minstens een Raspberry 4b 8gb met Poe 1 Gb/s bedrade LAN erin !! Alleen wifi is te langzaam en onbetrouwbaar. O-)
En een kleine accu voor 20 minuten noodstroom zou ook niet onnodig zijn. _/-\o_

Ik heb trouwens meteen de automatische updates op mijn Homey Pro uit gezet.
Ik wacht wel tot de eerste stabiele versie van minstens 5.1x.

Bij de invoering/update van versie 2 waren al mijn zwave apparaten op mijn eerste Homey opeens onvindbaar en moest ik ze allemaal( toen stuk of 60) en opnieuw pairen/aanmelden met Homey. 8)7

Edit : typos

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 december 2020 10:25]

Je hebt natuurlijk de homey pro editie. Die is al een stukje krachtiger als de standaard variant. Als ik naar mijn persoonlijke situatie gaat, 4 jaar homey bezitter, dan heb ik eigenlijk totaal geen behoefte aan dat wat jji allemaal schrijft.

Er gaat dusdanig weinig verkeer over de lijn dat zelfs het langzaamste wifi nog goed genoeg is. Als je connectie problemen hebt met Homey/wifi dan zou je eens moeten kijken wat daar de oorzaak van is. Hier draait het al 4 jaar zonder problemen.

Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan, en vele met jou, om de updates niet automatisch te laten verlopen. Als ik nieuw apps installeer zet ik de automatische update altijd daar van uit en controleer ik periodiek of er changes zijn en controleer ik meteen of er breaking changes zijn (forum doorstruinen).

p.s. over dat je al je zwave apparaten kwijt was. Had je een nieuwe homehy gekocht? en toen magischerwijs verwacht dat die jou devices kende? Zover ik weet is er pas sinds een klein jaartje een functie om je instellingen te backuppen
Ik heb de Homey Pro en vind deze ook niet Pro genoeg. Met 100+ devices en daar een veelvoud aan flows van werkt homey zelf snel genoeg, maar de app en al helemaal de web interface zijn gewoon te traag en worden na 5-10 minuten onbetrouwbaar. Flows met veel kaartjes laden duurt 20-30 seconden, en een kaartje bewerken kost ook zo 10 seconden.

Ik heb een zeer stabiel WiFi netwerk, en heb ook geen problemen met WiFi. Ethernet is echter altijd beter!

Hier ook alle automatische updates uit inderdaad. Het is me een tijd geleden een keer gebeurd dat de app van de screens geüpdatet werd, en daarbij de omhoog/omlaag waarde omgekeerd werd. ‘s Nachts ging het regenen en gingen de screens omlaag....
En inderdaad het is per situatie verschillend. Wij hebben op dit moment in de app een kleine 25 devices en nog niet heel veel flows (30 ~ 40). Dat is allemaal behapbaar. Ik kan mij voorstellen dat wanneer je met 100+ devices en daarbij horende flows te maken krijgt Homey een langzaam apparaat begint te worden. Zo zie je maar iedere situatie is anders :)
Ik heb 213+ devices en 83 flows met veel kaartjes en veel externe/cloud verbindingen draaien (tuya, hue, Ubiquity lan/wifi etc). en een Pro/zakelijk wifi met 2 AP’s van Ubiquity binnen een straal van 5-7meter van de Homey vandaan. En dan hapert die dus vaak. 8)7

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 december 2020 09:43]

Nee, dat dacht ik niet over de z-wave apparaten. Mijn eerste Homey is een paar maanden na de desastreuse update naar 2.0 er helemaal mee opgehouden.
Ik had nog steeds niet de tijd gehad om mijn zwave apparaten opnieuw te pairen. Velen zijn echt INGEBOUWD (in de muur bijv.)en is het (reset) knopje (zeer) moeilijk bereikbaar. 8)7
En een maand later kwam de pro uit en dus had ik gehoopt dat die voldoende was voor mijn hele smarthome met 200+ apparaten (waarvan toen ongeveer 60-70max zwave) en 100+ flows met best veel
Kaartjes. 8)7

Ik heb dus toen al mijn “verloren” en ook nieuwe zwave apparaten meteen aan mijn nieuwe Pro aangesloten.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 december 2020 11:07]

Ik heb best vaak dat apparaten na een tijd niet meer werken. Er komt dan een rode balk bovenin met “network request failed” oid (het is amper een seconde in beeld).

Er is dan helemaal niets veranderd. Ik moet dan de home rebooten en vaak werkt het dan weer voor een week.
Kun je eens proberen de app af te sluiten op je telefoon en opnieuw te starten? Ik herken dit probleem namelijk alleen met de app, en niet op homey zelf. Dit gebeurt bij mij zo vaak dat ik standaard de app herstart voordat ik iets met flows ga doen.
Ik weet bijna zeker dat als je dezelfde opdracht paar x opnieuw uitvoert, dat ie het dan wel doet. Ik heb dit ook heel vaak (nog met 4.x). Ik vermoed dat het signaaltje niet verstuurd werd om wat voor reden. Paar x proberen en dan doet ie het alsnog altijd...
Had ik ook. Blijkt een slechte voeding te zijn. Zie ook het Homey forum.
Zat daar ook naar te kijken alken sommige apparatuur die ik heb is daar nog niet (echt) ondersteunt. En ik wil flows maken &aanpassen/verbeteren en niet vaak aan de ondersteuning van apparaten mijn tijd verdoezelen.
Nou ik draai HA nu in een VM maar op een PI4 bedraad gaat ook als een speer
Ik vraag me af welke apparaten je dan wel niet hebt, ik ben van Domoticz overgegaan ivb met waardeloos update beleid.
Automations kun je in HA doen maar ook met node red.
https://community.home-as...e-red-or-automation/60821

Ik vind een Homey mooi kastje maar veel te duur in verhouding wat het kan, en binnen de korste keer is het obsolete/ niet meer ondersteund.
Eens kijken of je me jan aangeven dat die alles jannaansturenben uitlezen.

La Metric clockjes voor berichten en geluidssignalen vanuit Homey over de (toe)stand en/of (meet)gegeven van alle sensoren etc.

Honeywell radiator verwarming met 1 centrale en 12 aangestuurde radiatorknoppen verdeel over de hele woning.


Yamaha versterker + 12 Yamaha MusicCast multiroom speakers over de hele woning verdeeld.

Panasonic 4k Oled TV 65´ uit 2018 in de woonkamer Sony 42´ FHD tv uit 2016 die letterlij boven mij bed hangt. Beide via ethernet aan mijn netwerkverbonden.

Ubiquiti apparatuur die dus weer veel info geeft over mijn wifi& bedrade appartuur.

Letterlijk alles van Philips hue met 2 bridges & 1 sync box.

13 apparaten van Lifx.

78 fibaro zwave apparaten.
23 Aeon zwave sensoren en 7 van remotec.
60 Tyua wifi stekkers.
32 innr tussenstekkers.
45 Osram Zigbeestekjers met osram eigen hub/zigbee centrale.

Netatmo weer binnen en buitensensoren (-> regen! Wind! En temeperatuurmeter!)

Dan de duensten zoal buienradar, buienalarm en postNL die ik elke dag gebruik.

Ring Deurbel.
13 Axis (Companion) ipcameras.

En kun je Ha echt zo makkelijk aansturen vanuit Google Home mini maar vooral Alexa ??

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 december 2020 16:57]

Ik hoop ook dat er een echte Homey Pro komt. Veel sneller, want ik werk continu met een trage app. Helemaal flows met veel kaartjes is onwerkbaar (5-10 sec wachten) per actie. Simpele flows gaan gewoon snel. Ook mis ik echt ethernet.

Op zigbee na draait homey gewoon super stabiel, en hopelijk is zigbee met 5.0 ook gefixt. Maar ik kijk nog wel even de kat uit de boom voordat ik upgrade. Liever een stabiel huis in ieder geval.

@DoctorBazinga volgens mij zijn er mensen die een powerbank gebruiken als backup stroom.
De huidige 'pro' is ook inderdaad een erg liberale term voor wat het inhoud. Het is slechts een iets snellere processor en wat meer geheugen. Pro dekt in elk geval niet de lading voor 'professioneel gebruik' in deze.

Ik heb zelf ook een tijdje een Homey gebruikt, maar door de vele beperkingen van het systeem (door onder andere alleen 'als-dit-dan-dat' mogelijkheden) ben ik toch maar overgestapt op Home Assistant, waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad.

Mijn 'afscheidspost' op het forum verteld meer in detail over hoe en waarom:
https://community.athom.com/t/thanks-for-all-the-fish/28300
Niks is perfect inderdaad. Ik word ook beperkt door de simpele flows, waardoor ik sommige flows naar elkaar door link tot en met #7, omdat het helaas niet anders kan. Wat ik met name mis is als variabele = x, dan scène x, is hij y, dan scène y, etc. Dit is zeer omslachtig op dit moment. Ook bij andere complexe zaken zoals verlichting die op veel manieren aan wordt gestuurd worden de hoeveelheid flows snel onoverzichtelijk. Een grote flow zou ik veel liever hebben.

Ook ik heb HA geprobeerd, maar ik kan niet programmeren. Het was me teveel werk en te onoverzichtelijk om simpele zaken te regelen. En helemaal als ik mijn complexe flows zou moeten programmeren... de code zou aanzienlijk korter zijn als het werkt, maar ik kan het niet. En dus ben ik blij met Homey!
Ik weet niet hoe lang geleden je naar HA hebt gekeken, maar de GUI is het afgelopen jaar echt heel veel uitgebreider geworden. Echt programmeren is niet meer echt noodzakelijk. Het is nog steeds wat flexibeler dat de GUI, maar daar zijn ze mee bezig.

Je zou er nog een keer naar kunnen kijken, maar als je blij bent met wat je nu hebt, moet je het vooral houden. Ik was toen in elk geval echt niet meer blij met wat ik had en maakte toen dus de overstap. (Ik maak dus nadrukkelijk geen oordeel richting andere gebruikers voor het geval :) )
Thanks voor de tip! Het is al een jaar of twee geleden inderdaad. Ik zal het nog eens installeren op mijn NAS om te proberen. Heb je ook alle Hue lampen etc direct met je conbee stick verbonden?
Ja, dat klopt. Ik heb geen hue hub. Binnen home assistant gebruik ik de Deconz addon. Die wordt door de club achter de Conbee stick bijgehouden
Voor noodstroom heb ik hem nu op een APC BE700gr stekkerdoos met noodstroomaccu draaien maar ik dacht als ik toch al met een verlanglijstje bezig ben voor de volgende Homey .... O-)

En ik hoop dat Zigbee weer eens fatsoenlijk gaat werken. Vele van mijn Innr (SP120) stekkerdozen zijn (vaak) onbereikbaar (sinds ongeveer de 1e Corona-lockdown). Daarbij heb ik vele triggers voor flows die hun live energieverbruik nodig hebben. |:(

Edit: typos

PS: dezelfde noodstroom-akku-stekkerdozen heb ik ook voor mijn (ziggo)modem en mijn andere smarthome-hubs). Mijn Ubiquiti netwerk met poe AP’s draaien op een echte UPS van APC met 3000 VA specs.
Een maand geleden was ik voor een aantal uurtjes de enige in het gebouw die nog internet had door een stroomstoring. O-) _/-\o_

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 december 2020 10:32]

Ik stuur/start trouwens ook veel flows vanuit Alexa of google home (heb ze beide) via iftt (nu pro) op mijn homey aan. En dat gaat dus via netwerk en dus wifi en dus jammer genoeg niet meer altijd goed. |:(

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 4 december 2020 11:04]

Uit nieuwsgierigheid. Is er ergens beschreven wat Athom verstaat onder een release candidate? Traditioneel gezien zou dit een 'mogelijke definitieve versie' moeten zijn. Maar als je er daar al 47 van hebt uitgebracht, lijkt het toch of zij dit wat anders zien :)
Want zover ik me kan herinneren geven ze ook wel eens betas uit.

Het basisprincipe was toch altijd:
Alpha - Het compileert, een deel van de functionaliteit is er
Beta - Het product is functioneel af, maar moet nog verder worden geoptimaliseerd en stabiel gemaakt worden (dus bruikbaar gemaakt worden)
Release Candidate - Het product is technisch af en zou functioneel moeten zijn. Mogelijk zitten er nog wat foutjes in die opgelost moeten worden die redelijkerwijs alleen gevonden kunnen worden als er veel testers zijn
Final - Klaar. Het product is af.

Of vergis ik me nu heel erg?
Athom ziet dat anders. }> RC is bij hun beta releases.
47 betas vind ik trouwens ook wel heftig. :)
Veel kleine incrementele updates. Zo hoef je (meestal) niet lang te wachten tot een bug in de beta versie gefixed is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee