Dat was mijn oorspronkelijke idee ook.
Ik wilde een apparaat dat 'het gewoon doet', vooral omdat toch 'je huis/leefomgeving' er aan gekoppeld is. Ik was erg enthousiast in het begin, maar dat werd al snel minder.
Toen ze uiteindelijk geld gingen vragen voor back-ups maken (dat nog per se in de cloud moest ook) was het voor mij de druppel (ik was het product eigenlijk al zat toen ze het 'app-only' idee introduceerde (wat ze schijnbaar ondertussen hebben teruggedraaid), maar ik had het toen allemaal al draaien en ik had geen echte case om het te vervangen om die reden anders dan dat ik erg blij was dat ik niet al m'n bestaande flows in de app hoefde maken.)
Ik besloot niet alleen te gaan klagen over de keuzes van Athom, maar er wat aan te gaan doen en dus naar wat anders op zoek gegaan.
Ik heb toen een oude pi 2 uit de kast getrokken een Zigbee en Zwave stick gekocht en HA geïnstalleerd. Ik ben toen gefaseerd overgestapt. (wat wel heel praktisch was om te doen). Het eerste wat me opviel was hoe meer responsive alles was. Iedere actie was vele malen sneller dan via de Homey (dus als ik op een knop drukte, ging bij HA de lamp aanzienlijk sneller aan dan bij Homey, zelfs met die oude pi2. Ondertussen gebruik ik een Odroid board)
Het grootste voordeel van Homey was (en is volgens mij) de simpliciteit waarmee je snel aan de slag kan. De leercurve is erg vlak. Je kan erg simpel een Als-dit-dan-dat-dingetje maken zonder dat je ook maar enig benul hebt van de technologie die er onder zit. Dat is echt oprecht kudo's voor het ontwerp!!
Wat ik echter ondervond, is dat ik al erg snel tegen de beperkingen van de mogelijkheden van de flows aan liep. Ik had op een gegeven moment een kluwen van flows voor alleen al m'n verlichting met de zon mee te laten kleuren. (dus hoe lager de zon staat, hoe warmer m'n lampen en hoe meer ze dimmen, met uitzonderingen voor bepaalde momenten en de slaapkamers weer anders dan bijvoorbeeld de gangen/woonkamer).
Uiteraard kan je aan de slag met Homey Script, maar mijn probleem is dan, dat ik niet kan programmeren, dus dat was voor mij erg moeizaam.
In Home Assistant was bovenstaand voorbeeld supersimpel en snel op te zetten. Alle automations in yaml (waar ik al professioneel ervaring mee had), makkelijk copy-pasten waar nodig en door. Home Assistant begint nu ook steeds meer en meer gebruikersvriendelijk te worden. De opties die in de GUI komen worden steeds uitgebreider en flexibeler. Ik ga binnenkort ook actief beginnen op al m'n bestaande automations, die daar voor geschikt zijn naar de GUI over te zetten. (de yaml is tenslotte niet het doel, maar een middel)
Dit alles gezegd hebbende wil ik wel benadrukken dat Homey echt een goed product vind, maar dan voornamelijk als je geen exotische dingen wil doen (en je niet kan programmeren). Het concept van aanzetten, koppelen en werken is echt heel erg goed. Ik vind het echt een briljant domotica-instapproduct waar heel erg veel mensen meer dan genoeg aan zullen hebben. Ook de toewijding van een vaste groep mensen op het forum van Homey was echt heel goed.
Ik zie op verschillende fora hoe geweldig men het vind, en dat is dan ook niet zonder een reden natuurlijk.
De voornaamste kracht van Home Assistant zit hem in de flexibiliteit van het systeem. Dit kan ook tegelijk de zwakte zijn, omdat je misschien iets 'te vrij' bent in hoe je iets aanvliegt waardoor je het jezelf ook onnodig moeilijk kan maken. Maar ook bij HA is een heel erg grote, actieve en toegewijde community die vaak graag wil assisteren.