Firmware-update: AVM Fritz!Box 7590 7.21

AVM GmbH logo (45 pix)De AVM Fritz!Box 7590 is een vdsl2/adsl2+-modem, gigabitrouter, accesspoint tot en met 802.11ac en dect-basestation voor maximaal zes handsets in één. Verder beschikt het apparaat over twee usb 3.0-aansluitingen, waarmee een printer of externe opslagcapaciteit op het netwerk kan worden gedeeld. Terugkeren naar de oorspronkelijke firmware is altijd mogelijk; zorg dus voor een back-up. Bijwerken van de firmware kan vanuit de gebruikersinterface zelf, maar los downloaden kan ook. AVM heeft de firmware eerder deze maand een update gegeven met Fritz!OS 7.21 en deze brengt de volgende verbeteringen mee:

Further Improvements of FRITZ!OS 07.21

Internet:
 • Fixed Bidirectional data transfer was too low between DSL and Wi-Fi
Wireless:
 • Improved Better stability
 • Fixed Info sheet (for printout) with account information for Wi-Fi guest access corrected
 • Fixed In "Mesh Repeater" operating mode, the connection to the Mesh Master via 5 GHz was lost sporadically
System:
 • Change "The strength of a newly assigned password must be rated at least "medium"
Versienummer 7.21
Releasestatus Final
Website AVM
Download https://en.avm.de/service/downloads/?product=fritzbox-7590
Bestandsgrootte 32,52MB
Licentietype Freeware

Reacties (54)

54
54
26
5
1
20
Wijzig sortering
Wanneer komt versie 7.20(+) uit voor de Fritz!Box 4040?
AVM zei er onlangs op hun Duitse Twitterkanaal iets over (https://twitter.com/AVM_DE/status/1310601519490883584):

Nach aktueller Planung wird die FRITZ!Box 4040 nicht FRITZ!OS 7.20, sondern erst das darauf folgende Update erhalten. Konkreter können wir es derzeit aber nicht sagen.

Ik vond het eerst een beetje een vreemde uitspraak, want waarom zou je 7.2x overslaan maar wel bv. 7.3x voor de 4040 uitbrengen? Twee weken later kwam echter 7.24-82582 (bèta) voor de 7590 uit. Daarin zitten twee minimale nieuwe dingen, maar vooral veel bug fixes en andere verbeteringen. Ik vermoed daarom dat AVM eerst de ergste rommel wil opruimen in de al uitgebrachte 7.20/7.21/7.22 images alvorens 7.2x uit te brengen voor andere modellen.

De volgende release voor de 4040 zou 7.25 kunnen zijn. Of 7.26, of misschien toch helemaal niet. Bij AVM weet je het helaas nooit precies.
ik vind het fijne producten , maar het update beleid is chaos en niet fair.
Waarom krijgt x790 telkens zoveel mooie updates en moeten de mensen met andere Fritz producten maar hopen dat ooit iets van terecht komt in de andere producten. Ik snap het ook niet echt, zijn de producten dan daadwerkelijk zo anders ?
Het updatebeleid is inderdaad een chaos. Maar met (niet) fair heeft het denk ik niet eens te maken. Qua features zijn de FRITZ!Boxen mooie dingen (Eredivisie), en de hardware is ook best goed. Maar qua software is het bij AVM al jaren huilen met de pet op (rechter rijtje Keukenkampioen-divisie). Veel bugs, geen helderheid over welke modellen een update krijgen (en al helemaal niet wanneer), bestaande functies die worden vernacheld in een nieuwe release, etc.

AVM zegt zelf op Twitter steeds dat de softwareontwikkeling een complex proces is en dat ze daarom ook niet kunnen zeggen of en zo ja wanneer een model een nieuwe versie krijgt. Volgens mij hebben ze de softwareontwikkeling gewoon niet goed georganiseerd. Ze noemen zichzelf een toonaangevende fabrikant, maar daarvoor hoor ik toch te veel valse noten.
Hardware-matig is het goed spul (op de 7580-serie na, dat dan weer wel), maar eens met de kritiek op de software.

Op zich is het niet helemaal uniek voor AVM dat ze ondoorzichtig zijn met hun update-beleid. Tenminste, ik heb in het verleden de andere fabrikanten ook niet in transparantie in hun patch-beleid kunnen betrappen.

Wel merk ik dat andere fabrikanten vaker updates/patches hebben en dat deze doorgaans niet 'mondjesmaat' alleen per model worden uitgebracht. Een fix breng je gewoon voor al je supported modellen uit, toch?

Dat is namelijk echt het deel dat ik *niet* snap van AVM. Hoezo komt een patch wel uit voor het ene apparaat en niet het andere, terwijl het enige verschil is dat de een ondersteuning voor DECT heeft en de andere niet. Dat is toch gewoon een module die je dan niet gebruikt? Of anders is het een dag of wat aan sloop- en testwerk.
Een fix breng je gewoon voor al je supported modellen uit, toch?

Dat is namelijk echt het deel dat ik *niet* snap van AVM. Hoezo komt een patch wel uit voor het ene apparaat en niet het andere, terwijl het enige verschil is dat de een ondersteuning voor DECT heeft en de andere niet. Dat is toch gewoon een module die je dan niet gebruikt? Of anders is het een dag of wat aan sloop- en testwerk.
Ik denk dat het te maken heeft met hun strijd tegen de GPL. Als ze aan de GPL voldeden, hun patches zouden upstreamen en hun code openbaar maken, zouden wijzigingen vanzelf meegaan.

Nu zitten ze met een woud aan specifieke patches op elke chip die ze gebruiken, en moeten ze die allemaal zelf onderhouden. Best lastig, en dus best duur.
7583 werkt prima met pair bonding, itt 7590. Of dat een soft- of hardwarematig probleem is weet ik niet.
758x is de enige FB-serie met een chipset die pairbonding ondersteund.
AVM en software..... ik denk dan meteen aan de Fritz!Box 7583, wat een debacle was dat. Nog steeds een hufterige actie van XS4ALL om een onaf product door de strot van je klanten te duwen.

/rant mode off

Je kan er bijna een boek over schrijven denk ik.
Het voordeel van de 7580/7581/7582/7583 is dat het ding zo vaak het loodje legt, dat je altijd de nieuwste van XS4All opgestuurd krijgt.
Ik was er klaar mee, abbo met jaar verlengt en 7590 gekregen.
Ik zit een beetje te hikken om naar Freedom over te stappen. Vervelende is dat ik a) pair-bonding heb, b) ook nog dubbele data krijg bij mobiel nu.


...hoewel ik die laatste met de lockdown echt niet op krijg.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 20 oktober 2020 14:39]

Ik ben zojuist overgestapt op Freedom. Ik had geen pair bonding, en dus kan Freedom dat momenteel niet leveren. Als je al pair bonding hebt, kunnen ze het wel leveren. Voor pair bonding gebruiken ze de 7583, zonder de 7590, maar je mag ook je eigen spul (op eigen risico/kosten). Krijg je ook 2 EUR/maand korting.

Dubbele data mobiel (en 5 EUR duurder) zat ik ook mee, maar ben ook met TV weg naar NLziet. Goedkoper dan Ziggo. Helaas wel maar 2 streams.

Bel ze anders gewoon ff.
Het is vooral (met ‘dank’ aan de KPN) dat pair-bonding nog eens een toeslag kent.

Volgens mij eet Freedom daar al een deel van de kosten, overigens, maar de prijs/snelheid raakt dan uit zicht.

@Jerie *met* haal ik 50/10

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 oktober 2020 07:16]

Klopt maar als ik de prijs vergelijk met Ziggo dan is het prima. Ik weet niet wat voor snelheid je haalt maar na wat opstartproblemen haal ik netjes 205/33. Als dat met pair bonding (zit op 200 meter) 400/66 wordt dan zit ik op ik 45 + 10 EUR = 55 EUR voor internet. Duur maar KPN (ik zit op 45 want geen pair bonding). Als ik dan reken dat ik nog steeds DVB-C binnen krijg (kunnen ze volgens mij niet afsluiten), NLziet voor 8 EUR in de maand dan kom ik uit op 63 EUR voor internet plus TV. Dan mis ik dubbele data, 5 EUR korting op mobiel, en extra pakket. So what heb een hekel aan die koppelverkoop. NLziet kan ik maandelijks opzeggen net zoals de rest van de streaming pakketten. En daar gaan we ook lekker tussen switchen.

Ziggo kost ik meen 250/25 voor 68 en dan heb je 5 EUR korting op Vodafone, plus je moet TV afnemen. Onze TV grootgebruiker is momenteel een streamende peuter. Dat zegt al genoeg.

Toen ik Ziggo op zegde vroeg de medewerkster om een reden. Ik denk nu kan ik scoren. Ik zeg nou omdat jullie geen dual stack IPv4 plus IPv6 leveren en dat is handig ivm mijn werk. Vervolgens vroeg ze of ze dat IPV (sic) niet konden leveren. Ik zeg niet in het oude UPC gebied. Ik zegde pas op nadat m'n Freedom goed werkte, dus ik betaal een maand dubbel, maar ik betaal Freedom per jaar dus 1 maand gratis.

Al met al telefonische helpdesk werkte voor mij prima en de kosten vallen me reuze mee, en ik betaal graag aan deze toko (itt Ziggo). Zo gauw hier glas ligt switch ik naar Freedom glas. Het hangt ook af van wat voor snelheid en stabiliteit je er voor terug krijgt.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 oktober 2020 06:41]

De 7581 (bedoel je denk ik?) was idd een drama icm met DECT.

Verder functionerend het ding met 7.13 op zich nu wel ok, als bedrade WiFi Mesh repeater en switch. (DSL modem was ook wel ok, al heb ik geen ervaring met bonding)
Ja typo, bedoel 7581. 7583 is weer een andere "animal".
Er gaan op Duitse fora al geruchten over een 7590 update, waarbij ze 802.11ax toevoegen (WIFI 6), een update voor de Fritz!WLAN 3000 ook trouwens. Nog niet gezien.

Wegvallende 5 Ghz heb ik zelf ook af en toe last van, dus benieuwd of deze helpt.
Er komt een nieuwe variant van de 7590: de FRITZ!Box 7590 AX (daarvoor is er inmiddels ook een bèta firmware). Je kunt 802.11ax niet softwarematig toevoegen aan een 7590 omdat de ondersteuning in de hardware daarvoor ontbreekt. De 5 GHz WiFi radio in de huidige 7590 (Qualcomm QCA9984) gaat niet verder dan 802.11ac.
Ik las wel dat de 7.20 update ondersteuning zou bieden voor 2 kanalen op 160mhz ipv 80. Is dat niet hetzelfde als wifi ax?
Edit: van de avm site bij de vorige 7.20 update
4. High-performance FRITZ!Box models such as the FRITZ!Box 7590 or FRITZ!Box 6591 Cable now use 160 MHz Wi-Fi channel bandwidth so that data in the 5-GHz bandwidth are transported even faster in combination with compatible Wi-Fi terminal devices.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 20 oktober 2020 12:47]

De verschillen tussen 802.11ac en 802.11ax zijn toch wel wat groter:
https://www.rfwireless-wo...11ac-versus-802-11ax.html
Dit idd, wegvallende wifi, met zo'n duur product viel me dat tegen. Eerst maar eens updaten en fd reset.
AVM producten, althans de mesh feature, is ook niet bestand tegen stroomstoringen kwam ik achter, of misschien wel brown-outs. Was hier een stroomstoring 2 weken geleden. Een van de accesspoints (2400) was wel up, maar was "rogue" gegaan. Dus je zag een SSID, maar had geen verbinding met de rest... was ook een reden voor slechte 5 Ghz dekking.
Het zal wel wezen dat er in ieder product toch veel speciaaltjes zitten, waardoor het testen van de betrouwbaarheid steeds veel tijd in neemt. Goedkoper product -> minder tijd daar voor ingeroosterd.
het is hun best verkochte product ooit
'improved better stability' dus de stability was better, en die is improved :) altijd wel grappig hoe bugfixes worden geraporteerd. Ik had altijd liever gezien wat de oorzaak was dat voor instabiliteit kon zorgen, en wat hier nu aan verbetered is. De overige punten leggen veel beter uit wat er is gebeurd. Natuurlijk is het meer voor nerds/tweakers maar op zo'n site zitten we ook. Ik denk niet eens dat de normale gebruiker deze updates doet of weet hoe, of gaan die automatisch soms? Ik heb TWEAK en ik update mn box altijd zelf.

[Reactie gewijzigd door maradesign op 19 oktober 2020 23:47]

(Er staat eigenlijk in de changelog: - **Improved** Better stability)

Mjah, normaliter is de changelog van Fritz!OS zó gedetailleerd dat je er gewoon een halfuur voor moet uittrekken. Juist daarom valt zo'n nietszeggend item (iets wat je elders geregeld ziet) hier extra op.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 20 oktober 2020 01:13]

Bij Tweak router staat het standaard auto update (geen idee hoe en wanneer die dan update als ik check krijg ik altijd de melding dat ik up-to-date ben) tenminste bij mij en ik heb daar nooit wat aan veranderd.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 20 oktober 2020 04:45]

Waar blijft de update voor de 5490... die was wel in de planning.

Maar dat zie ik nergens meer staan. Iemand een idee?
Deze vraag heb ik AVM al een paar keer op Facebook gesteld. En ze zijn er nog niet over uit of we een de update krijgen en als het wel wordt gedaan wordt wanneer het daadwerkelijk gebeurd.
blijkbaar geven ze nu de 7.20 vrij voor de 7530 en 7490...
https://be.avm.de/product..._campaign=sem-komplett_be

alhoewel ik ook graag deze gezien had op de 7530, want mijn 7590 is kwa wifi stabiliteit een pak beter dan mijn 7530 die ik samen in een mesh staan heb.

nog een grappig weetje, in BE zijn het nog steeds de oude OS beschikbaar als je die zelf laat zoeken.
je kan ze dus downloaden van hier: https://download.avm.de/fritzbox/
en daar zie je de BE - DE en international versie... BE staat steeds enkele OS achter

[Reactie gewijzigd door d3x op 20 oktober 2020 09:28]

Ik heb nu de 7.21 met de 7490..
Wat wil je hiermee zeggen? ;)
Nogmaals: IK heb nu de 7.21 met de 7490..en niet de 7590!
De hoofdreden dat AVM voor BE oudere firmwares eigenlijk uitgeeft is omdat Proximus op hun vectored DSL lijnen een whitelist gebruikt.
Als je een DSL driver gebruikt die niet op de lijst van accepted firmwares staat krijg je na een korte tijd een "repair" of "fallback" profiel door je strot gejaagd, namelijk ~7.5/512.

Voor 07.20 is er al een paar maanden een semi-whitelist, DWZ field tests waardoor je niet op een fallback profiel landt maar niet officieel whitelisted is, dus het later gewoon zonder je mee te delen van die lijst gehaald kan worden als je pech hebt en je een TBF moet aanvragen om ervan te raken. (of even een bbox3 aansluiten).

Elke update kost de partij geld en voornamelijk ook tijd dus het is een beetje logisch dat ze niet elke scheet van AVM gaan proberen whitelisten.
Spijtig genoeg zorgt dat er inderdaad wel voor dat we soms maanden op een oude versie zitten met security issues...

edpnet heeft hier ook een goed artikel over op hun FAQ/Support pages:
https://www.edpnet.be/nl/...en-fall-back-profiel.html
merci voor de info, ik heb dus nu mijn 7590 die al op 07.20 staat op de lijn hangen bij edpnet.
zijn voorganger 7530 die idd 7.13 had, staat nu als mesh op een andere locatie en ondertussen ook op 7.20 :)

we zien dus wel wat er van komt, als het zover is kan ik dus gericht een ticketje openen.
7.20 had ik al een poos op de 7530. Sinds vandaag heb ik de 7.21
Laatst bij de Tweakers IOT meetup, gaf een medewerker van AVM aan dat er update komt voor de 5490. Qua planning zou dit richting Q1 2021 gaan voor de release.
Waar blijft de update voor de 5490... die was wel in de planning.

Maar dat zie ik nergens meer staan. Iemand een idee?
ik draai zelf de lab versie (iets met dicht bij het vuur zitten) op mijn 5490. Dat is versie 7.19. wel stabiel en zo. Alleen de webinterface is rete traag. Op iedere request zit minimaal 1 seconde vertraging. Dus zolang je niet in de interface hoeft te zijn, is werkt het goed!
Op mijn 7490 draait soepel op 7.21, en mijn 7590 draait op 7.20.

De 5490 krijgt wel een keer de 7.20, maar het duurt vrij lang. Het probleem is volgens mij dat ze van alle providers, uit alle landen eerst groen licht moeten krijgen, voordat de update uit gerold mag worden.
Ok. Bedankt voor de info👍
Idd, de 5490 (Glasvezel modem) is vaak het vergeten broertje van de 7490 heb ik het idee.

Ik vind het een super product door de geintegreerde glasvezel aansluiting maar qua software loopt dat ding altijd maar zo een jaar achter op 75xx en 74xx producten.
Deze update is alweer 2,5 week oud (1 okt). Draait hier al een paar weken als een zonnetje.
En v7.22 komt er al weer aan schijnbaar...
Die is nog in een testfase. Er zitten nog wat tussen. Waarschijnlijk zal v7.22 eerst komen, die is voor andere boxen al uit nl.
Er komt geen 7.22 voor de 7590. De eerstvolgende release zal vermoedelijk 7.25 zijn (het versienummer van de bèta wijst daarop).
Mooi, deze ga ik meteen uitrollen. 7.20 heeft de kwaliteit van m'n WiFi signaal goed om zeep geholpen. Sinds ik die versie draai valt m'n verbinding regelmatig gewoon weg. Hopelijk fixt deze versie daar het een en ander voor.
Sinds 7.20 heb ik ook een issue met mijn OnePlus 6T. Zodra deze nu verbindt met het 5 GHz kanaal 100 of hoger klapt het hele modem van de telefoon eruit en reset het zich. Dit geldt voor alle AVM producten waarop 7.20 draait (dus ook o.a. de 3000). Ondanks dat ik al vele supportfiles heb opgestuurd hebben ze tot nu toe geen oplossing. Ook 7.21 heeft het helaas niet opgelost.

Het is jammer dat er altijd een servicedesk medewerker tussen zit, ik krijg de developers niet echt te spreken. Heb niet de indruk dat mijn suggesties daarom goed doorkomen. Vraag me af of het niet iets te maken heeft met de DFS wijzigingen die ze hebben uitgevoerd vanaf 7.20. Het is in ieder geval mega vervelend.

@ZwarteIJsvogel Weet jij allicht meer?
Wij hebben kleinzakelijk de Fritz!Box 7581.
Internet enzo is allemaal best en eerlijk gezegd NIET belangrijk.
Ik heb XS4ALL gekozen, omdat voip op onze dect telefoontoestellen belangrijk is.

Maar er zijn dagelijks afgebroken gesprekken, en wekelijks een herstartende router als zo'n gesprek afgebroken is.

Ik zal snel kijken of de update er op komt.
Maar iemand nog tips?
De 7581 krijgt geen updates meer en wordt ook niet meer ondersteund, zie:
https://en.avm.de/service/eos-eom-products/fritzbox/
Maar iemand nog tips?
Als je geen VDSL-bonding hebt, vraag XS4ALL dan om een 7590 (weliswaar niet perfect, maar t.o.v. de 7581 een verademing).
Crap! We zijn vorig jaar met xs4all begonnen en kreeg eind Juli 2019 dus een 7581 waarvan de officiële ondersteuning 30-11-2019, dus 5 maanden later, stopte !!

Bedankt, ik heb wat nieuwe munitie voor als ik bel.

Edit:
De supportmedewerker noemde dat er ook een update voor de 7581 zou komen.
Ik naar aanleiding van jou link, dat die End of Support is. Hij was oprecht verbaasd!
Er wordt een 7590 gestuurd en daar gaan we mee kijken of het verholpen wordt.
Bedankt voor de tip!

[Reactie gewijzigd door SCS2 op 22 oktober 2020 20:27]

DECT was bij de 7581 vanaf het begin prut. Ik kon met mijn gigaset toestellen (inclusief een C430HX die nota bene ontworpen is om met een FRITZ!Box basis te werken) nauwelijks een gesprek voeren van meer dan 5 minuten en AVM heeft die problemen nooit helemaal opgelost. Met de 7590 heb ik geen problemen met DECT.

Ik heb ook geluiden gehoord dat er nog een update komt voor de 7581, maar het is onduidelijk wanneer die komt en wat de veranderingen daarin zullen zijn. Het zal in elk geval geen FRITZ!OS 7.2x zijn, eerder iets van 7.13-xxxxx PLUS.
Wanneer komt er weer eens een update voor de 7560? Ik draai nog steeds 7.12 uit sept 2019!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee