Software-update: Rufus 3.10

Rufus logo (75 pix) Versie 3.10 van Rufus is uitgekomen. Rufus is een Windows-programma waarmee zelfstartende usb-sticks kunnen worden gemaakt. Handig bijvoorbeeld om een besturingssysteem te installeren, wat sneller gaat vanaf een usb-stick dan van een cd of dvd, om het bios bij te werken of om een systeem te benaderen dat niet meer wil starten. Er is overigens een groot aantal tooltjes waarmee dit gedaan kan worden, maar Rufus beweert één van de snelste in zijn soort te zijn. Sinds versie 3.0 heeft het programma een iets ander uiterlijk gekregen en is ondersteuning voor Windows XP en Vista komen te vervallen. In versie 3.10 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Changes in version 3.10:
  • Improved support for Ubuntu 20.04
  • Improved detection of FIXED drives with no mounted partitions
  • Improved extfs formatting
  • Update UEFI:NTFS file system drivers to v1.5
  • Fix progress not being updated when using the German localization
  • Fix primary GPT being overwritten when adding the protective MBR message
  • Fix a regression with lousy security solutions that prevent the creation of an autorun.inf
  • Fix an assert during FreeDOS drive creation when the Windows system locale is set to UTF-8
  • Fix invalid label errors when using a non-Western locale

Rufus

Versienummer 3.10
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 8, Windows 10
Website Rufus
Download https://github.com/pbatard/rufus/releases/download/v3.10/rufus-3.10.exe
Bestandsgrootte 1,08MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

22-04-2020 • 16:31

10

Bron: Rufus

Update-historie

09-04 Rufus 4.7 7
21-10 Rufus 4.6 9
05-'24 Rufus 4.5 21
01-'24 Rufus 4.4 18
10-'23 Rufus 4.3 10
07-'23 Rufus 4.2 22
06-'23 Rufus 4.1 43
04-'23 Rufus 4.0 9
03-'23 Rufus 3.22 5
11-'22 Rufus 3.21 2
Meer historie

Reacties (10)

10
10
7
1
0
3
Wijzig sortering
Tot nu toe het enige tooltje waar ik 100% van de keren Windows geinstalleerd krijg mèt:

- UEFI boot (geen CSM)
- Secure boot
- GPT geformatteerde schijven.

Natuurlijk op systemen die dat allemaal kunnen. Als ze dat niet kunnen lukt het nog steeds, met andere instellingen dat wel.

Media Creation Tool bijv, die krijgt het regelmatig niet voor elkaar om een stick te maken die daadwerkelijk met secure boot en heel de rotzooi werkt.
Normaal gesproken zet je secure boot uit tijdens een uefi installatie, gezien het platform in setup mode staat. Pas na een volledige installatie schakel je secure boot in. Werkvolgorde is alle legacy rommel uit, uefi aan, fastboot en secure boot uit, uefi install draaien, en pas na een full install fastboot en secure boot weer aan.

Overigens is hetgeen je stelt ook niet zomaar afhankelijk van welke tool je gebruikt; uiteraard dien je de juiste architectuur installer te gebruiken (32bit uefi installer op 64bit uefi gaat niet), en is ook zeer belangrijk in welke mate de uefi juist is geïmplementeerd. Zo zijn er bijvoorbeeld 1e en 2e generatie intel core platform alsook oude amd platform systemen welke wel een uefi hebben, maar deze zijn simpelweg te oud om werkend te krijgen, waardoor je enkel in csm mode kunt draaien. Het is zelfs zo dat sinds een bepaalde windows 10 release (ik meen 1809, pin me er niet op vast) oudere uefi's niet meer goed werken.
Klopt, maar met media Creation tool lukt het regelmatig niet om UEFI te booten dus. Geen idee waar het aan ligt, maar het gaat niet. Met Rufus werkt het dan ineens wel.
Probleem had ik ook, maar je hebt nu: https://docs.microsoft.co...ows/deployment/mbr-to-gpt
Dus zelfs als Windows in non UEFI draait is het een kleine moeite.

En het werkt ook nog.
Het werkt wel, maar ik wil juist graag gewoon vanaf het begin UEFI boot, en secure boot wil ik ook direct in kunnen stellen.
Anoniem: 100047 @WCA23 april 2020 11:25
Inderdaad, zo hoort het ook. Geen geneuzel in het BIOS en Rufus kan dit prima.
Met dvd en media Creation tool nooit problemen. Rufus is echt USB proof.

He hebt nog andere
Nooit gedaan op die manier; je wilt uiteraard eerst een schone ms stock iso opslaan (zoals dat voor iedere software release geld). Daarna ermee doen wat je wilt (schrijven naar flash / branden op dvdrw / etc). Want ik denk dat de meeste liefhebbers, bijvoorbeeld bij aanschaf van een nieuwe laptop, het eerste wat ze doen is een secure erase van de ssd (zodat alle preinstalled meuk weg is) en een schone win install draaien.
Toevallig vandaag mijn Thinkpad gekregen, maar die heb ik al zonder OS gekocht :)

ISO downloaden met de Media Creation Tool, USB maken met Rufus, en insteken. Hoef niet eens naar het Boot Menu. Na installatie secure boot aan, en dan is het gewoon ook gelijkt helemaal geregeld

[Reactie gewijzigd door WCA op 22 juli 2024 17:01]

Als je op je USB stick bijv. Linux Mint hebt geïnstalleerd dan raakt de Windows Media Creation Tool helemaal de kluts kwijt vanwege de vele partities die op je USB staan. Met RUFUS kun je er zeker van zijn dat je hele stick wordt gebruikt. Daarom download ik altijd de ISO en installeer dat via RUFUS op de stick.

Edit: ik gebruik zowel Windows als Linux.

[Reactie gewijzigd door bilkin2005 op 22 juli 2024 17:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.