Firmware-update: Apple iOS 12.4.5

Apple iOS 12 logo (80 pix)Apple heeft enkele dagen geleden een update voor versie 12.4 van iOS uitgebracht. Apple iOS is, in het geval van de 12 serie, het besturingssysteem voor de iPhone, de iPod touch en de iPad. Hoewel versie 13 al geruime tijd uit is, zijn er verschillende modellen die op versie 12 blijven steken. Dat zijn de iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2, iPad mini 3 en de zesde generatie iPod touch. Deze update heeft het rugnummer 12.4.5 en richt zich op beveiligingsupdates.

iOS 12.4.5

iOS 12.4.5 provides important security updates and is recommended for all users.
This update has no published CVE entries.
Versienummer 12.4.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen iOS
Website Apple
Download https://support.apple.com/nl-nl/HT204204
Licentietype Freeware

Door Japke Rosink

Meukposter

05-02-2020 • 13:24

59 Linkedin

Submitter: slijkie

Bron: Apple

Reacties (59)

Wijzig sortering
Het is toch netjes van Apple dat een toestel uit 2013, de iPhone 5S, nu nog steeds veilig gebruikt kan worden dankzij deze beveiligingsupdate. Top! :) Daar kan de concurrentie nog wat van leren.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 5 februari 2020 13:31]

Daarnaast functionaliteit heb je niks aan deze update, voegt letterlijk niks nieuws toe.
Dus waarop hoop je ??
Dat je een 7 jaar oude telefoon waarmee technisch niks mis is nog veilig kan gebruiken zonder groot risico op malware? (handig dat je bankrekening niet wordt leeggeplunderd, je Netflix account niet wordt gejat en je surfgedrag, locatie, Tinder dates en gezondheidsdata niet naar de hoogste bieder gaan)
Ik snap je reactie volledig, en ben het er ook zeker mee eens. Alleen het voorbeeld van tinder gaat niet helemaal op. Zij verkopen namelijk zelf hun data aan de hoogste bieder.

nieuws: Ierse toezichthouder onderzoekt locatiegebruik Google en datagebruik ...
Ik begrijp je betoog niet goed. Als er iets wel jarenlange ondersteuning heeft is het Windows ondanks alle verschillende hardware. Ik heb rond 2009 een Windows 7 laptop gekocht voor mijn moeder die gratis ge-update is naar 8 en daarna 10. Dat is langere OS support dan Apple op macOS devices geeft. Windows is het schoolvoorbeeld van hoe het wél moet.

Android is gewoon een slecht ontworpen besturingssysteem en er zijn diverse partijen gewoon niet geïnteresseerd in het lang ondersteunen van telefoons omdat ze liever nieuwe verkopen. Wie heeft nou door dat Qualcomm driver support kut met peren is? Ideaal. Ze kunnen én geld besparen aan support (of er veel geld voor vragen aan fabrikanten) én ze verkopen weer nieuwe SoC's omdat de fabrikant de schuld krijgt van het gebrek aan ondersteuning van OS updates.
Android werkt toch bijna het zelfde als Windows.

Je ziet Windows toch ook niet je AMD, Nvidea drivers updaten :S alleen de nodige updates.
Android doet dit ook, het is de fabrikant met zoveel toestellen erbij die het allemaal moet supporten.
Android werkt toch bijna het zelfde als Windows.
Nee Android werkt het zelfde als Linux waarbij iedere keer een met de nieuwe kernel compatible driver meegecompileerd moet worden. Dat is een probleem als fabrikanten die kernel niet ondersteunen. Er zijn wel wat verbeteringen gedaan zoals Project Treble maar het blijft problematisch omdat in tegenstelling tot bij Windows niemand echt de verantwoordelijkheid pakt en de echte drivers ook nog steeds niet versie onafhankelijk zijn terwijl Vista drivers in principe gewoon onder Windows 10 werken.
Windows update mijn drivers wel. Heel fijn ook, geen omkijken meer naar.
omdat je het waard bent
Het zijn bij Android de proprietary drivers die een probleem vormen; niet de FOSS drivers.
Het is niet "ook nog eens" afhankelijk van hoe graag de fabrikant support wil leveren, het is hier bijna volledig van afhankelijk, naast de verplichting om minimaal 2 jaar aan updates te bieden.

Je hebt het zelf al over Windows, dit draait op ontzettend veel meer apparaten dan Android, en toch wordt dit veel beter ondersteund. Zelfs Windows phone en daarna Windows 10 Mobile werd goed ondersteund tot de end-of-life status ervan. Dit gold voor heel veel merken.

Het komt niet doordat Apple maar een paar apparaten per jaar uitbrengt (je zegt 1, maar het zijn meestal meerdere iPhones en dan heb je de iPads nog), maar omdat, in tegensteling tot Android, iOS door de fabrikant (Apple) zelf wordt ontwikkeld.

Ook deed Windows Phone en Windows 10 Mobile het beter qua updates, omdat fabrikanten niks mochten aanpassen, en bij Windows 10 Mobile kreeg je zelfs de updates rechtstreeks van Microsoft, in plaats van de fabrikant van de telefoon.

En je hebt het over functionaliteit, maar daar heeft niemand het over. Het gaat erom dat je je oude iPhone 5s zelfs nog gewoon veilig kunt blijven gebruiken, in tegenstelling tot veel "verouderde" Android toestellen die na 2 jaar al geen updates meer krijgen.

Dus waar we op hopen is dat ook fabrikanten van Android apparaten veel langer ondersteuning bieden, al helemaal sinds project Trebble. Het liefst nog zonder skins ook.
Windows vs Apple is een onjuist contrast: je bedoelt Windows vs macOS.
Waar Android tal van devices support, heeft Apple maar 1 device per jaar.
Dus zo moeilijk is het niet.
Sinds 2013 bracht Apple twee iPhones per jaar uit en sinds 2016 drie toestellen, respectievelijk iPhone 5c en 5s in 2013 en iPhone SE, 7 en 7 Plus in 2016. Daarnaast wordt ook de iPod touch actief ondersteund. Nu lijken bepaalde toestellen wellicht veel op elkaar, maar moeten toch echt onafhankelijk en individueel ondersteund worden; daar zit meer maatwerk in dan je op 't eerste gezicht zou verwachten. Zo hebben de Plus modellen een landschapsmodus in iOS en ander camerasysteem, uiteenlopende schermgroottes i.c.m. PPI en andere hardware variaties maken dit niet eenvoudig.

Daarnaast lijk je amper rekening te houden met het feit dat Apple jarenlang ondersteuning blijft leveren voor 'n groeiend aantal uitgebrachte toestellen. Op dit moment worden maar liefst 14 verschillende modellen ondersteund door iOS 13. Dit zijn honderden miljoenen actieve toestellen.
En dat zijn veel minder verschillende toestellen met minder verschillende hardware dan de Linux kernels van Android moeten ondersteunen.
Absoluut onjuist. Je simplificeert overdadig en reduceert variaties tot hun meest basale gemeenschappelijke componenten; per generatie variëren de onderlinge hardware modellen sterk.
Specs, specs, specs. Het is geen game computer. Een iPhone draait met iOS een stuk fijner met 2 GB RAM dan een Android met 8 GB RAM. De specs zeggen niks, een iPhone 7 verslaat een Samsung Galaxy S10 wegens het OS, niet vanwege de SPECS.
Dat klopt. Maar dat is ook het mooie, het OS bepaalt het gebruiksgemak, de specs zijn geen eens nodig. En dat terwijl er bij Android elke telefoonmerk hamert om betere specs. Android is op zich al een goede OS.. Hetzelfde geldt voor Windows.
En ze hebben zeker niet de mankracht en geld om dit op meerdere toestellen waar te maken... Google is maar een klein bedrijfje.
Het gaat hier volgens mij niet eens om Google. Iedere fabrikant gooit zijn eigen sausje over de standaard Android. Alle fabrikanten krijgen dus eerst de update binnen om daarna zelf te bepalen op welke devices ze die nog gaan toepassen. Bij Samsung is het bijvoorbeeld (een soort van) standaard dat je 2 Android versies later kunt verwachten dan waar hij met uit is gekomen en daarna nog security updates.

Je kunt in zijn totaliteit best zeggen dat het voor Apple een stuk makkelijker is aangezien zij zowel de fabrikant van de hardware als de software zijn. Dat schakelt een stuk makkelijker en de hoeveelheid verschillende devices is ook vele malen minder groot.
Google levert toch ook de android versies + patches toch. Voor vrijwel alle devices. Dat is een grotere prestatie dan Apple doet voor dezelfde toestel met alleen hier en daar wat schermformaten groter kleiner.

Het is alleen niet zo makkelijk om het door te drammen bij de fabrikanten helaas .,....
Welke prestatie? Een nieuwe Android versie is één sausje, voor iedere fabrikant hetzelfde.
een sausje en een android versie is totaal iets anders.
Een sausje doe je over de bloemkool... Iets in mij zegt me dat je slimmer bent dan jouw post suggereert.
Dan neem ik terug wat ik over Google zei, ik dacht dat zij het probleem waren en niet de fabrikanten. Erg slecht dan voor een bedrijf als Samsung en Huawei. Van de kleintjes begrijp ik het nog wel.
Google gebruikt inmiddels Project Treble.
Kun je nagaan. Apple hoeft het maar met 1 device per jaar te doen (het zijn er inmiddels wel wat meer) en dat lukt. Bij Android lukt het nog niet eens bij 1 device. Terwijl er honderden zijn...
Android heeft ook maar 1 OS per jaar.
Waar Android tal van devices support, heeft Apple maar 1 device per jaar.
Dus zo moeilijk is het niet.
Eh.. behalve dan dat er meer apparaten per jaar uitkomen, iPhones en iPads met verschillende schermformaten, verschillende camera's… en dat van de laatste 7 jaar is toch een hele serie apparaten. Afgezien daarvan doen ze natuurlijk ook tvOS, iOS 13 en macOS. :)
Het is dan ook nog eens afhankelijk van hoe graag de fabrikant support wil leveren.

Ze hebben het nou eenmaal makkelijker, omdat hun portfolio niet groot is.
Waarbij je bij Android, windows een super groot portfolio aan producten hebt wat supported moet zijn.
Dit argument snijdt geen hout want Android en Windows hebben dan toch ook navenant meer gelegenheid om winst te maken en die investering terug te verdienen?
Daarnaast functionaliteit heb je niks aan deze update, voegt letterlijk niks nieuws toe.
Dus waarop hoop je ??
Veiligheid tegen nieuw ontdekte kwetsbaarheden telt dus niet mee? Beetje kortzichtig.
Waar Android tal van devices support, heeft Apple maar 1 device per jaar.
"Android" is geen verkoper van toestellen, dat zijn allemaal bedrijven die het als basis gebruiken.
Dus Android support is gewoon voor alle toestellen aanwezig, van de eerste HTC tot de nieuwste Flagships van Samsung/Huawei

Het zijn de fabrikanten van de betreffende toestellen/chipsets die het niet doorgeven naar de consument.
Ook Google stopt met updates op oudere systemen na 2 / 3 jaar
hoogstens wat play-service updates die meekomen, maar die krijgen alle toestellen met play-services
Ruim 3 jaar. De Pixel 1 kreeg net geen 3,5 jaar software support. Kan beter, maar toch wel wat langer dan 2 jaar.
Nee. Als de fabrikant jouw toestel niet meer ondersteund krijg je ook geen Android updates meer.
De enige manier waarop jij direct Android OS updates krijgt, is bij telefoons met stock Android.
Wat maakt de reden uit? Wie houdt Samsung of Xiaomi tegen om hun eigen OS te ontwikkelen? Je draait hier oorzaak en gevolg om.
wat valt er te leren.

Ze hebben het nou eenmaal makkelijker, omdat hun portfolio niet groot is.
nou... dat dus.
Niet zoveel hooi op de vork nemen.

[Reactie gewijzigd door dez11de op 5 februari 2020 22:35]

De originele Jolla Phone wordt ook nog steeds ondersteund, en niet alleen met beveiligingsupdates, maar met grote upgrades, iets wat Apple niet meer doet met de iPhone 5S. Eveneens uit 2013, overigens. Dus Apple kan eerder leren van concurrent Jolla.
Inderdaad. Zelfs Google komt met hun eigen Pixel toestellen niet verder dan 4 jaar. Maar aan de andere kant, de eerste iPhones hadden ook 3-4 jaar support. Hopelijk komt er snel verbetering voor de Pixels en Android telefoons in het algemeen.
Ik denk dat de concurrentie daarbij 2 problemen heeft: (Eigenlijk 1 genaamd Android)

1) Apple laat gebruikers fors meer betalen voor hun device, dus is er ook meer geld voor support, Fabrikanten van Android telefoons hebben te maken met veel concurrentie, waardoor deze dat extra geld niet krijgen. (het is duidelijk waarom Apple geen lager geprijste devices biedt)
2) Android fabrikanten zijn afhankelijk van de mogelijkheden van Google om dit te doen. Waar apple alle drivers die ondersteund moeten worden in de dagelijkse build van de kernel zal meelinken, moeten Leveranciers van android hun drivers toevoegen aan de kernel, iets dat veel lastiger en gevaarlijker is.
Netjes, vanaf de 5s, daarvoor was het 32bit vlgns mij
Klopt. 32-bit hardware support is al weg sinds de komst van iOS11.

[Reactie gewijzigd door nelizmastr op 5 februari 2020 15:00]

polord1 bedoelt dat de 5S de eerste iPhone was met 64 bits processor lijkt me
Nou dat valt mee er was nog steeds ondersteuning voor 32bit, echter vanaf IOS13 is de volledige 32bits ondersteuning eruit.
32-bit hardwaresupport was per iOS11 toch echt weg. We hadden het hier over hardwaresupport ;)
Toch netjes dat ze op toestellen van 5 jaar en ouder nog wel beveiligingsupdate uitbrengen.
Lekker bezig Apple! _/-\o_
Niets dan lof voor deze update. Ik hoop dat er nog een paar zullen volgen _/-\o_
Tuurlijk niet, als er geen issues meer komen zijn updates ook niet nodig. Maar je kunt er zeker van zijn dat er nieuwe exploits en andere issues gevonden worden. Dus nee, er wordt niet gehoopt op eerst nog wat beveiligingsissues.
Ik wacht de grote meute wel eerst even af.

Ik kon vrij laat met de iPad2 ook nog een keer een 'service' update doorvoeren, waarna het apparaat heerlijk sloom werd in gebruik.

Nee, dank je, ik heb het niet zo op x-jaar later nog een 'update' krijgen
Ik ken het, heb ook de ipad2 ooit weggedaan omdat deze niet meer vooruit te branden was. Resetten en teruggaan naar de originele versie is er echter niet bij bij Apple. Als je update zijn de gevolgen voor de klant.
Dit is geen update voor versie 13, maar voor versie 12. Gewoon een beveiligingspatch.
Lees even wat er in de link staat. iOS12.4.5 is tegelijk uitgeleverd met iOS13.3.1. Dat was dus op 28 januari. Ik vind het vreemd dat dit pas op 5 februari wordt gemeld door Tweakers als zijnde nieuws. Dat is dus 8 dagen na het uitkomen. Nog vreemder dat mijn bericht waarin ik dit meld met -1 wordt gewaardeerd. Tot hoe lang na het uitkomen van een update is het nog nieuws?
Omdat het de bedoeling is dat je het zelf submit als het er nog niet in staat. Verder hoort kritiek op Tweakers.net niet in dit soort draadjes, maar ergens op GoT.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee