Software-update: Nextcloud 18.0.0

Nextcloud logo (75 pix) Versie 18 van Nextcloud is uitgekomen. Met dit programma is het mogelijk om in eigen beheer cloudopslag te draaien. Nextcloud is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij ownCloud zijn weggelopen en opnieuw zijn begonnen. Alle onderdelen, inclusief de enterprisefunctionaliteit, worden als open source aangeboden en het verdienmodel is gelijk aan wat Red Hat doet, namelijk het leveren van betaalde ondersteuning voor grote klanten.

In versie 18 is de naam veranderd naar Nextcloud Hub en voegt het onder meer losse al bestaande functies samen met het doel beter kunnen concurreren met online diensten als Microsoft 365 en Google Drive. De release notes voor deze uitgave zien er als volgt uit:

Version 18.0.0

Nextcloud Hub is the first completely integrated on-premises content collaboration platform on the market, ready for a new generation of users who expect seamless online collaboration capabilities out of the box.

With this release, we made a change to what we ship. Nextcloud 17 is now Nextcloud Hub 18. Nextcloud Hub comes with a number of new apps which get installed by default on installation (but not shipped as part of the tarball/zip). Nextcloud 17 users can just upgrade as usual to 18, we encourage you to install the new and improved apps like Talk, Calendar, Mail, ONLYOFFICE and more. You will get notified of this recommendation on upgrade!

As this is a major release, the changelog is too long to put here. Users can look at github milestones to find what has been merged. A quick overview of what is new:

 • Files - features an improved sidebar, accepting internal shares & folder owner transfership
  • Workspaces brings context to your folders, facilitating collaboration in one place.
  • File locking prevents conflicts editing shared files with others
 • Flow - Brings extensive, easy to use workflow capabilities to Nextcloud. Automatically turn documents in PDFs, send messages to chat rooms and more!
 • ONLYOFFICE - Built in ONLYOFFICE makes collaborative editing of Microsoft Office documents accessible to everyone
 • Photos - A brand new image gallery makes finding, browsing and sharing your images easier than ever before.
 • Calendar 2.0 - Calendar 2.0 books Talk meetings, brings busy view for meetings and resource booking and more
 • Mail - Mail 1.0 recognizes itineraries, handles rich text mails and more
 • Talk - rewritten user interface brings message delivery notifications, circles support, message replies and flow integration
Read the release announcement for more details.
Versienummer 18.0.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Nextcloud
Download https://nextcloud.com/install/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

19-01-2020 • 17:05

33 Linkedin

Submitter: Gieltje

Bron: Nextcloud

Reacties (33)

Wijzig sortering
En ik gebruik het al die tijd voor niks meer dan bestandssynchronisatie. Ik vraag me af of ik wel mee moet gaan of op zoek naar wat anders.

Het voelt een beetje als een NAS van QNAP en Synology die je ook alleen voor opslag wilt gebruiken... Al die onzin (voor mij dan) die ze er omheen bedenken.
Als je puur voor syncen van files gebruikt kun je beter kijken naar iets als Syncthing. Maar je hoeft deze apps niet te gebruiken.
Persoonlijk vind ik dit wel een slimme zet om met opensource software de concurrentie aan te gaan met office 365 en gesuite. Helaas verdient de mailapp nog wel wat aandacht om mee te komen met Outlook webmail.
Ik zit inderdaad een beetje met het decentrale idee van Syncthing (dacht ik, ik ken het niet goed genoeg). Nextcloud gebruik ik als centrale sync-bak. Deze staat op mijn VMware cluster en is centraal bereikbaar.

Voor mij was Nextcloud meer een alternatief voor Dropbox, dus puur het vanuit een centrale server synchroniseren van data. Versioning daarop is fijn maar die is bij Nextcloud niet optimaal geïmplementeerd (probeer maar eens makkelijk een hele directory te "restoren").
Nadat Dropbox zichzelf van Linux heeft gediskwalificeerd heb ik van alles geprobeerd. Het fijnste en snelste alternatief is Seafile Community Edition. Lekker simpel en snel.

Syncthing is inderdaad p2p en is best geniaal. Je moet alleen minstens twee apparaten aan hebben staan om te syncen.
DB op de commandline werkt toch prima ?
Geen interface, maar de map wordt gesynced.

Momenteel gebruik ik rclone die de betreffende folder mount op mijn server, maar in het verleden deed de CLI van dropbox dat om de X minuten

Even lastig op te zetten ( auth maken via andere pc ) maar dan werkte het gewoon
Dropbox op linux werkt alleen maar met ext4 als filesystem. maw, als je iets anders gebruikt, zoals btrfs, zfs, xfs, jfs, om maar es wat te noemen, of bv ecryptfs om je homedir te encrypten, dan start dropbox niet op. Niet omdat het niet kan werken (Dropbox heeft eigenlijk alleen maar extended attributes nodig, iets wat de meeste posix compliant filesystems gewpoon ondersteunen), maar omdat de eoa productmanager bij Dropbox besloten heeft om er actief op te checken en dan te stoppen met werken.

het wordt nog gekker, Dropbox ondersteunt wel NTFS, maar dan alleen op Windows, maw, een shared filesystem op een dual-boot systeem gaat ook niet meer werken, want NTFS+Linux, of ext4+Windows vindt geen geldige combinatie. Dropbox weigert in dat geval gewoon op te starten.

ik was al jaren een betalende Dropbox gebruiker, maar heb hierna mijn abonnement opgezegd, en ben overgestapt naar een Nextcloud oplossing. Eigenlijk werkt het net zo goed, alleen het is wel even wat werk om het te configureren, en bv backups goed te regelen. Daarna bespaar je jezelf wel 120 euro / jaar aan abonnementskosten.
Rclone is een soort rsync. Dat vind ik niet echt te vergelijken. Seafile en Syncthing zijn makkelijk op te zetten, meerdere gebruikers, webbased gui, platform onafhankelijk en hebben een Android cliënt.
Je hebt toch altijd minstens 2 apparaten aan staan als je überhaupt iets wilt syncen?
rclone en resilio sync ?
Ik roep maar wat out of the box ;)

Sinds een paar weken met rclone aan het spelen, en het is best krachtig.

Geen idee hoe je de sync precies wil, maar ik gebruik het om mijn media van mijn downloads naar mijn googledrive te zetten, en plex daarvan af te laten afspelen
Maar dan mis je weer de mogelijkheid buitenshuis je bestanden in te zien, eentje downloaden, wat uploaden.
Je mist dus een app om door je foto's te scrollen, of door je documenten en 1tje te openen. Of juist een document erop opslaan.

Een combi van SyncThing en een lichte versie van NextCloud lijkt me dan wel wat..
Zelfs een nieuw account aanmaken via mail werkt niet out of the box.

Heel snel krijg ik in de logfiles 'spam' maar waar hij dat vandaan haalt? Eigen exchange server, intern lijkt het nog ergens op maar gmail o.i.d.d vergeet het maar. En een slechtte ondersteunig voor die mail plugin.
Een modulair systeem zou inderdaad veel simpeler zijn.

Gewoon eventjes wat plugins installeren en klaar :)
dingen als de Onlyoffice is ook bij v18 gewoon een module die je installeert. Het verschil is alleen dat je niet meer een externe Onlyoffice instantie hoeft te installeren.
De meeste features zijn en blijven modules die je nog altijd los moet downloaden. Het verschil is alleen dat ze helemaal af zijn en het dus echt een 1 click plugin install is.

Daarnaast als je echt alleen maar wilt syncen dan is Resilio Sync de beste optie. Niet open source maar een stuk sneller met syncen dan Syncthing of Seafile.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 19 januari 2020 19:17]

Dan zou je ook eens kunnen kijken naar syncthing. Doet alleen bestandssynchronisatie.
Weinig mensen die het dus echt gebruiken hier.
Ik gebruik het al sinds OwnCloud en ben mee gegaan naar NextCloud bij de "escape".
De email app werkt prima... maar inderdaad is het design nogal verwarrend... overigens haakt deze app gewoon in op je gebruikelijke IMAP mail die je op je mailserver hebt draaien... niks dat je moet. Gebruik vooral je desktop client, het is handig als je mail server geen webmail kent.

Ik gebruik de calendar en contacts app als "voeding" voor mijn thunderbird desktop mail client. Ik sync mijn Android mobile met hetzelfde, files worden gesynced by choice of file and folder over all mijn devices, beheer de digital assets van websites, websites tonen calenders van evenementen beheerd in calendar app. Er is zo veel dat je kunt doen... too much...

Ik heb nu Collabora draaien op mijn N17's ben ook zeer benieuwd naar de embedded OnlyOffice
Gebruik het dagelijks voor zowel agendafunctie als bestandssynchronisatie. Waarbij met name de agendafunctie bij mij het hardste meetelt.

Wat ik nu jammer vind is de verwijzing naar OwnCloud. De overstap is inmiddels al echt jaren geleden (nu NC versie 18!) en nog steeds wordt dit vermeld.
8 jaar? Je bedoelt toch 4? De splitsing was in april 2016.

Evengoed in die vier jaar hebben ze zeker voor 8 jaar aan werk verzet.
Maar wel eens hoor.. OwnCloud is voor mij ook wel vergeten zaak.
echt jaren
niet acht jaren :)
dan moet ik nou toch echt een bril... ;)
Ik heb nextcloud draaien op mijn NethServer VPS. Echter de mail binnen nextcloud gebruik ik bewust niet. Daarvoor in de plaats heb ik SOGo. Een veel fijnere oplossing.
Voor document bewerking heb ik zowel onlyoffice als collabora online. Dus keuze wat het prettigst wordt ervaren.
Ik heb het thuis in de (meter)kast draaien.
Ik ben ook wel benieuwd naar OnlyOffice.
En eerlijk is eerlijk, de mail app in NextCloud gebruik ik zelden.
Al mijn devices zijn "geIMAPt" naar mijn mailserver (net als de NextCloud mail app dus)
Maar al mijn devices zijn ook gekoppeld aan de calendar app en de contacts app...
Thunderbird op mijn desktops en gewoon de meegeleverde Samsung flauwekul + DAVx5 op mijn mobiel.
NextCloud desktop voor de verkenner en de app voor de files op m'n mobiel.... genomen foto's gaan direct naar de gekozen mapjes...
Heeft Nextcloud ook de mogelijkheid om de files encrypted en met versioning te backuppen naar een externe omgeving (cloud, Synology bij ouders)? Bijvoorbeeld d.m.v. Duplicati
Hiervoor zou het dus wel de files gewoon lokaal in een normale mappenstructuur moeten opslaan, anders kan je vanaf de cloud backup geen fatsoenlijke restore doen lijkt me. Als alles in 'rare' mappen staat, heb je nog geen echte normale file backup naar de cloud.

Mijn doel is in ieder geval om al mijn PC's (desktop, laptop, PC vriendin, werk laptop) naar een centrale plek te backuppen/syncen, waarbij de files gewoon op die centrale plek staan om te bekijken. Hierdoor heb ik de files onderweg bij me (in het geval van de laptops) maar kan ik de bestanden ook gewoon nog inzien vanaf andere devices. En dan wil ik die centrale plek encrypted en met versioning (tegen ransomware) backuppen naar de cloud of naar de Synology van m'n ouders.
Kort gezegd: Ja dat is mogelijk. Nextcloud houdt in zijn data map een vrijwel identieke mappenstructuur aan als die je zelf synced. Inclusief dezelfde bestandsnamen etc. Dit is overigens als je niet de lokale encryptie van Nextcloud gebruikt (wat Nextcloud end-to-end noemt), doe je dat wel dan verwacht dat dit niet meer zo al zijn. Natuurlijk kun je wel nog zelf encryptie toepassen zoals FDE en verder ook encrypted backups.

Doe dit zelf al jaren zo, Nextcloud voor syncen van bestanden naar al mijn devices en vervolgens server side incremental backups draaien.
Als je versioning wilt kan je beter een echt version control system gebruiken zoals Git of Mercurial. Maar Nextcloud heeft wel een encryptie module waarmee de bestanden encrypted op disk worden opgeslagen. Ze worden daarmee helaas wel ongeveer 25% tot 30% groter. Er is wel altijd sprake van een normale mappenstructuur. Ook kan je de ene Nextcloud instantie prima laten synchroniseren met een andere. Daarnaast kan Nextcloud gebruik maken van diverse externe cloudopslagdiensten.
Is er inmiddels een (al dan niet betaalde) pdf signing app/plugin voor Nextcloud? We willen bv contracten kunnen versturen via Nextcloud en dan digitaal laten ondertekenen.
Ik heb helaas niets anders kunnen vinden omtrent dit onderwerp dan meerdere feature requests.
Wat wordt er verstaan onder: "Nextcloud Hub is the first completely integrated on-premises content collaboration platform". Open Xchange Suite ondersteunt al jaar en dag delen en samenwerken op content.
Jammer dat dit voor Linux is en ook niet voor Windows. Kan je dit er bij doen.

Dat er een afgeschermd omgeving wordt gemaakt ?
Niet zo moeilijk, Hyper-v en daarin ubuntu o.i.d. en vermaak je. Zo heb ik o.a. Nexcloud en Opnsense Pi-hole in Raspberry draaien.

Windhoos is een beetje zichzelf aan het uithollen :-)

En ik heb geen Windows alternatieven gevonenden voor bovenstaande.
windhoos? really?? en je draait raspberry in in hyperV? bedoel je wellicht Rasbian?

als je dan een sneer probeert, doe het dan goed en op een niveau?
Je hebt gelijk, sorry dat ik niet de goede naamgeving gebruikte, maar blijkbaar begreep jij het, terwijl ik het niet speciaal voor jou geschreven heb.

En niet bedoeld als sneer. Ik vind het een feit, en op als ze dat zo doen verdienene ze niet meer als naamgeving windhoos.

Maar als jij dat zo op wil vatten is dat jou probleem i-chat.
als je even zoekt kun je via de .. alternative downloads een pre-build VM downloaden die op basis van ubuntu een pre-build versie draait waarin alles automagisch werkt en wordt bijgehouden. Die VM's zijn onderandere te draaien op
- Hyper -V (windows pro en edu)
- VMware fusion (mac)
- VMware player/workstation (windows alle).

daarnaast werkt het ook op docker (linux + bsd) en SNAP (oa: ubuntu, mint en andere linux distro's)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee