Firmware-update: OpenWrt 19.07.0

OpenWRT logo (45 pix) De eerste uitgave van OpenWrt versie 19.07 is uitgekomen. OpenWrt is alternatieve opensourcefirmware voor een groot aantal verschillende routers en embedded devices. Door middel van het opkg-package management system is er de mogelijkheid om zelf te bepalen wat de router allemaal wel en niet kan. Ook op GoT zijn er diverse mensen actief mee bezig, zie daarvoor dit topic. De belangrijkste verbeteringen sinds de 18.06 uitgave zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

The main changes in this release since the previous OpenWrt 18.06 version are:

 • Updated toolchain:
  • musl libc 1.1.24
  • uClibc-ng 1.0.31
  • glibc 2.27
  • gcc 7.5.0
  • binutils 2.31.1
 • Updated Linux kernel
  • 4.14.162 for all targets
  • Flow offloading bugfixes
 • Network userland:
  • hostapd 2.9, dnsmasq 2.80, dropbear 2019.78
  • Fixes in network and wireless configuration handling
  • Bugfixes in DHCPv6 client and server
  • WPA3 configuration support
   • Install wpad-openssl for WPA3 support
   • Documentation: wpa_modes
 • System userland:
  • busybox 1.30.1
  • Sysupgrade support for backup and upgrade capability checks
  • Contains urngd, non-physical true random number generator daemon based on timing jitter
  • Bugfixes in the process manager, system message bus, embedded web server and the configuration management library
 • Platform and Driver Support
  • Dropped adm5120, adm8668, ar7, au1000, ixp4xx, mcs814x, omap24xx, ppc40x, ppc44x and xburst target
  • New ath79 target that will replace the popular ar71xx target
  • Updates and new device support across all targets
 • LuCI web interface:
  • Client side rendering of views for improved performance
  • Security fixes

A full list of all changes and security fixes is available in the detailed changelog.


OpenWrt 19.07.0 screenshot, met dank aan stuffie123.

Versienummer 19.07.0
Releasestatus Final
Website OpenWrt
Download https://openwrt.org/releases/19.07/notes-19.07.0
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

10-01-2020 • 18:34

30 Linkedin

Submitter: terual

Bron: OpenWrt

Update-historie

Reacties (30)

Wijzig sortering
De eerste uitgave van OpenWrt versie 18.07 is uitgekomen.
Dit moet 19.07 zijn.

OT: ik heb een oudere Access Point staan. Deze word niet meer ondersteund door v19.07

Ik moet zeggen uit ervaring dat ik de mogelijkheden die OpenWRT biedt tov de meeste standaard firmwares echt super is, maar de interface mag wel eens op de schop.

[Reactie gewijzigd door LCP op 10 januari 2020 19:08]

Uiteindelijk staat je natuulijk helemaal niets in de weg om de interface zelf te verbeteren. Dat is het mooie aan open source software ;)
Sterker nog, er zijn al themes voor LuCI, kun je gewoon als een pakketje toevoegen. Zie bijvoorbeeld deze pagina: https://openwrt.org/docs/guide-user/luci/luci.themes
De interface van OpenWRT (LuCI) is dan ook helemaal geen intrinsiek onderdeel van het OS. Sterker nog, in de normale snapshotbuilds zit het er geeneens in. LuCI is een apart project.
Ik gebruik sinds kort ook OpenWrt op een ZyXEL P-2812HNU-F1.
Erg te spreken over de mogelijkheden. Ik draai de Adblock package, dus nu ook geen losse Pi-hole meer nodig. Het was wel even zoeken naar de juiste VDSL modem bin, maar nu werkt dat ook goed(https://xdarklight.github.io/lantiq-xdsl-firmware-info/).

Ik zit trouwens nog wel op RC2 van 19.07. Om een of andere reden kreeg ik geen vectoring bij deze 19.07.0.
Heeft iemand anders dit ook al getest?
Ik heb ook een ZyXEL P-2812HNU-F1. Tijdje geleden zag ik dat er een OpenWRT voor was, maar dat wordt wel een lastig verhaal: https://openwrt.org/toh/zyxel/p2812hnu-f1 :/

Schijnbaar moet je zelfs voor versie 19 en hoger de gereserveerde ruimte van je kernel (initramfs) vergroten. Ik ga er wel een keer tijd voor maken. Als je nog tips hebt, graag!
Je moet inderdaad met een serial TTL kabel aan de slag, maar als je de instructies volgt dan is het goed te doen. Ik had het zelf nog niet eerder geflashed via een serial connectie, maar het is mij ook gelukt.

En met behulp van de image van de user Mafketel heb ik daarna de RC2 image kunnen flashen.
Dank je, ik ga het proberen als mijn TTL kabel uit China arriveert. :)
Vectoring (profile 17a) werkt bij mij op een lantiq-xrx200-VG3503J_V2 modem met 19.07.0 met de standaard geleverde firmware bin (xcpe_581816_580B11.bin).
Bedankt voor de reactie, ik zal het dan nogmaals testen. Misschien moet ik eens beginnen met een verse config. Wat voor snelheden haal je met jouw modem? Ik krijg namelijk wel profiel 17a, maar het trained in op 20/5 ipv 100/30.
Ik haal 73/21 Mbit/s, wat bij mij zo ongeveer de max van mijn lijn is met profile 17a. Dit is overigens niet in Nederland en het kan natuurlijk ook altijd van de DSLAM afhangen.
Ik heb de router opnieuw geflashed met 19.07.0 en met de default firmware krijg ik geen vectoring voor elkaar.

Maar met dit modem 581507_580901.bin lukt het wel :)
Hij zegt trouwens wel dat de data rate 77/23 is. Maar als ik een speedtest doe haal ik wel de max rate van 95/30.

Met mijn Draytek modem haal ik 100/30 dus ik moet nog even verder zoeken naar een beter modem.

DSL Status
Line State: UP [0x0]
Line Mode: G.993.5 (VDSL2 with down- and upstream vectoring)
Line Uptime: 16h 58m 7s
Annex: B
Profile: 17a
Data Rate: 77.848 Mb/s / 23.120 Mb/s
Max. Attainable Data Rate (ATTNDR): 95.238 Mb/s / 35.778 Mb/s
Van hun website:

WPA3 support
The 19.07 release brings initial support for WPA3. However, WPA3 is not enabled by default and requires installing specific packages: to run WPA3 as an access point, hostapd-openssl is needed. For use as a Wi-Fi station, you need either wpa-supplicant-openssl (station support only) or wpad-openssl (AP + station). Due to their large size, these packages are not installed by default, and it is impossible to install them on devices with less than 8MB flash.

It should also be noted that many existing client devices will never support WPA3, and that there are client devices that support WPA2 but cannot connect to an AP configured with WPA2+WPA3 mixed mode. Please only file bugs if you are sure the problem is not client related.

To configure your device as a WPA3 access point, see wpa_modes

En https://openwrt.org/docs/...work/wifi/basic#wpa_modes

Haal ik hier nu uit dat op bestaande devices (routers / ap's in elk geval) WPA3 gebruikt kan worden? Ik dacht dat dat ook door de wifi chipset ondersteund moest ivm zware encryptie. Bestaande clients gaan het niet ondersteunen. Weet iemand hoe het zit?
Alle APs met minder dan 8MB flash in ieder geval niet, want daar krijg je de benodigde onderdelen niet op geïnstalleerd. De praktijk zal uit moeten wijzen op hoeveel al beschikbare apparaten mensen dit werkend gaan krijgen, maar ik denk dat het meer iets voor de nabije toekomst is en de al wat nieuwere bestaande types.
Inderdaad, hier nog een Linksys WRT320N en ik zit nog op 15.05. Ik merk dat ie het met deze firmware al lastig heeft. Als ik aan een download speed boven de 6MB/s zit heeft de router de neiging om te crashen. Met nieuwe versies die nog meer van het systeem vereisen zal het helemaal in het honderd lopen helaas :/
Met een 'extroot', het bestandssysteem op een USB stick, kan het vast ook nog hoor.

Maar ja, WPA3 is in principe niets spannends. Behalve dat de beveiliging beter is heeft het daar geen truken voor nodig die hele nieuwe hardware vereisen.
Op zich is de encryptie van WPA3 niet ineens een stuk zwaarder. Het is niet zoals met de stap van WEP naar WPA toen er ineens veel zwaardere AES encryptie ondersteuning nodig was waardoor oudere apparaten niet mee konden komen. De verbetering in WPA3 ziet hem niet zozeer in sterkere encryptie maar meer in het slimmer er mee om gaan (minder zwaktes).

De reden waarom sommige (oudere) apparaten onder OpenWrt wél WPA3 kunnen draaien en anderen niet is ruimtegebrek. Er zijn grotere versies van sommige cruciale libraries nodig (of eigenlijk minder uitgeklede versies) en dat past op sommige oudere apparaten simpelweg niet.
Hier heb ik zo verschikkelijk lang op gewacht. Hulde aan degene die zo veschrikkelijk veel kracht uit die beestjes weten te persen helemaal met Fastpath (SFE offload) en hopelijk vinden ze iets om het samen te laten werken met bufferbloat. Helemaal in combinatie met de nieuwe build op ath79

Mijn overgeklokte tl-wr3600 en 4300 zijn met openwrt echt woest snel en een enorm scala aan opties blijven gewoon over. Mocht je er een op de kop kunnen tikken is het echt de moeite waard om er een weekje mee te spelen.

Als je alle functies gebruikt begrijp je niet meer waarom je 200+ euro voor een router moet neertellen met minder functies als het voor +- 30 euro ook kan.

https://github.com/gwlim/openwrt-sfe-flowoffload
https://github.com/pepe2k/u-boot_mod

Ga zo door OpenWRT!

(Nee ik maak geen gebruik van wifi, daar gebruik ik de FB7490 en FB7581 voor).

[Reactie gewijzigd door winos op 10 januari 2020 22:15]

Mocht je er een op de kop kunnen tikken is het echt de moeite waard om er een weekje mee te spelen.

Als je alle functies gebruikt begrijp je niet meer waarom je 200+ euro voor een router moet neertellen met minder functies als het voor +- 30 euro ook kan.
Hi, wat is dan het voordeel van deze toch
al wat oudere series van TPlink? (behalve tweaken en dhz, natuurlijk altijd leuk :) )
Bv tov een TP Archer C7?
Hoi Bart,

Ik weet niet welke versie je hebt maar grote kans dat jij een Quallcomm hebt.

Op mijn bovenstaande link staan mits je geluk hebt en de goede HW versie hebt ook images voor jouw apparaat. Probeer het gerust uit. Wil je wat meer in lijn liggen met "officiele" OpenWrt support zal je zelf wat meer moeten configureren.

Stuur mij gerust een PB met vragen als je ze hebt. Ik denk graag mee.

Maar, het antwoord op je vraag:
Jij hebt default een snellere router dan dat ik heb. Ik denk dat ze ongeveer hetzelfde kunnen maar dat ligt helemaal aan je wensen.
De pagina op OpenWRT van mijn router was nog niet bijgewerkt terwijl de nieuwste versie hier wel te vinden was:

https://downloads.openwrt.org/releases/19.07.0/targets/
Dat kun je dan natuurlijk zelf even aanpassen. ;)

(De wikipagina's zijn uiteraard geen onderdeel van het automatische buildproces.)
Bij de laatste OpenWRT kreeg ik niet me volledige snelheid. Naar een wat oudere gegaan van Netgear zelf en sindsdien gewoon volledige snelheid. Vraag me af als deze het wel gewoon goed doet.
En wat is dat Luci themes eigenlijks?
De verminderde snelheid komt omdat veel routers hardware natten (flow offload) Dit is alleen een schijnoplossing omdat het op consumentenrouters beperkt is vanwege gelimiteerde hardware. Daardoor lijkt het dat hij 1000mbit/s aankan. Dat kan die ook, maar wel sterk beperkt

Helaas is dit een gesloten stuk code van de fabrikant van vele routers.
(Daarmee beantwoord ik je vraag)

De oplossing (voor quallcomm chips) is gevonden in fastpath. (Flow offload) dit is inmiddels behoorlijk getest.

Mijn router met een stokoude quallcom singelcore! cpu tikt nu +- 580Mbit aan. Dat lijkt mij genoeg. Oké hij is wel overgeklokt en met goede koeling maar toch.

Om dan nog maar niet te spreken over bufferbloat. (De sluipmoordenaar van je dikke glasvezelverbinding)

[Reactie gewijzigd door winos op 10 januari 2020 23:55]

Beide RC's van deze release gedraaid op een TP-Link Archer C7 v2 gedurende enkele weken, en nu sinds 2 dagen deze final release. Stabiliteit lijkt me OK, toch in mijn eenvoudige omgeving.

Belangrijke verandering is dat voor mijn device (en vele andere) er overgestapt is naar de CandelaTech-varianten van kmod-ath10k en ath10k-firmware-qca988x . Er zijn daar blijkbaar redenen voor, maar ik merk gereduceerd bereik en bij dezelfde afstand gereduceerde snelheid als ik switch tussen deze 2 drivers van de 5 GHz Wifi-adapter in mijn devices.

Binnenkort eens wat meer in detail oplijsten, maar op het eerste zicht dus wat minder WiFi performance in versie 19.07.0 ...
De reden dat er op Candela Tech (CT) drivers is overgestapt is dat die drivers veel beter onderhouden worden. De developers achter CT reageren ook echt op bugreports en fixen die bugs ook. Met de oorspronkelijke drivers gebeurde dat amper.
Eindelijk, de release zou eigenlijk afgelopen zomer zijn. Geen idee waarom het nog zolang geduurt heeft voordat ze hem eindelijk uitbrachten
OpenWrt is echt geweldig. Ik heb met OpenWrt mijn oude TP-link WDR3600 omgetoverd tot:
 • NAS (USB disks geshared via SAMBA / CIFS)
 • Thuis VPN server (strongSwan IPSEC)
 • Hosting server voor mijn (bedrijfs) websites (lighttpd, https / TLS1.3 met Let'sEncrypt, automatic certificate renewal met ACME)
 • SSH over SSL tunnel server (stunnel - sslh)
 • Adblocking en malware DNS filtering (à la Pi-hole)
 • "Iemand thuis" detector (scriptje dat via Wifi de aanwezigheid van onze smartphones detecteert en publiceert aan de domotica via MQTT - mosquitto)
 • DLNA media server
 • Internet access filtering (blokkeren van internet toegang voor "slimme" apparaten zoals de SmartTV en domotica (IoT), "kill-switch" voor de internet toegang van de tablets/smartphones van de kids)
 • BitTorrent client (rTorrent)
Al onze smartphones en laptops zitten "always-on VPN" zodat we altijd (veilig) vanuit onze meterkast internetten, ook via 4G en Wifi hotspots buiten.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Helaas passen alle software pakketten niet meer op het flash van de WDR3600 (8 MByte) maar inmiddels heb ik de installatie van grootste en niet-essentiële pakketten zo gescript dat ze bij het booten in de RAM-disk (/tmp) worden geïnstalleerd (had achteraf ook gekund met een 'extroot' USB diskje).

[Reactie gewijzigd door erik_t op 12 januari 2020 14:07]

OpenWrt was leuk voor een tijdje, run nu lekker Debian op Intel Nuc als router.

Lekker x86 support zonder gezeur, en veel meer power.
Ik denk niet dat een x86 veel uithaalt, ten opzichte de hardware network chip die er in normale router-hardware zit.

Bovendien, de gemiddelde arm-based chips die moderne routertjes bevatten doen ook nauwelijks nog onder voor die x86 chips.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee