Software-update: Ubuntu 17.10

Ubuntu logo (75 pix) Versie 17.10 van Ubuntu Linux is uitgekomen. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuwe versie en vormen het jaar en de maand van uitgave het versienummer. Ubuntu wordt in diverse smaken aangeboden, zoals Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio en Xubuntu. Versie 17.10, die hier door Tweakers nader is bekeken, heeft codenaam Artful Aardvark meegekregen en draait op Linux Kernel 4.13. De belangrijkste verandering is dat niet langer de zelf ontwikkelde desktopomgeving Unity wordt gebruikt, maar dat de overstap naar Gnome 3 is gemaakt. De release notes voor deze uitgave staan hieronder.

Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark) released

Codenamen "Artful Aardvark", Ubuntu 17.10 continues Ubuntu's proud tradition of integrating the latest and greatest open source technology into a high-quality, easy-to-use Linux distribution. As always, the team has been hard at work through this cycle, introducing new features and fixing bugs.

Under the hood, there have been updates to many core packages, including a new 4.13-based kernel, glibc 2.26, gcc 7.2, and much more.

Ubuntu Desktop has had a major overhaul, with the switch from Unity as our default desktop to GNOME3 and gnome-shell. Along with that, there are the usual incremental improvements, with newer versions of GTK and Qt, and updates to major packages like Firefox and LibreOffice.

Ubuntu Server 17.10 includes the Pike release of OpenStack, alongside deployment and management tools that save devops teams time when deploying distributed applications - whether on private clouds, public clouds, x86, ARM, or POWER servers, z System mainframes, or on developer laptops. Several key server technologies, from MAAS to juju, have been updated to new upstream versions with a variety of new features.

The newest Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, and Xubuntu are also being released today. More details can be found for these at their individual release notes.

Maintenance updates will be provided for 9 months for all flavours releasing with 17.10.

Versienummer 17.10
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Ubuntu
Download https://www.ubuntu.com/download
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-10-2017 • 09:04

38

Submitter: Eärendil

Bron: Ubuntu

Update-historie

Reacties (38)

38
38
21
3
0
5
Wijzig sortering
Is Wayland nou eindelijk standaard op Ubuntu?
ja, ubuntu is gestopt met unity desktop environment en is overgestapt naar gnome, wat ondersteuning bied voor wayland sommigge distro's. hiermee zijn de projecten ubuntu en ubuntu gnome samengevoegd en bestaat de laatstgenoemde niet meer. in de ubuntu familie ondersteunen niet alle distro's wayland (zoals ubuntu mate) en er zijn nog genoeg programma's die problemen hebben of niet goed functioneren met wayland, zoals OBS.

Zelf adviseer ik momenteel om linux links te laten liggen totdat er voldoende support is voor wayland (denk over 1 a 2 jaar)
Je kan via het login scherm met twee muisklikken het terugzetten naar de Xserver als er eventuele problemen zijn of andere redenen, wat misschien niet de meeste hippe display server is, maar als eindgebruiker perfect werkt als er problemen zijn met Wayland. Het idee dat je nog twee jaar moet wachten is absurd, dan zet je terug naar de Xserver. Wayland was nodig, maar momenteel kun je nog prima zonder op Linux zonder daar voor in te leveren.
Ik draai al meer dan een jaar Fedora met Wayland, geen problemen. In het begin was Lightworks een probleem, maar XWayland heeft dat opgelost, ook voor kleine dingen zoals Conky. Geen idee hoe dat is onder Ubuntu. Wayland is trouwens ook een door Fedora gedragen project, net zoals GNOME. Dus voor de beste user experience hoef je niet een paar jaar te wachten of te switchen naar Xorg ;) Misschien gewoon switchen naar Fedora. :)

Hier is een lijst te zien waar Fedora allemaal aan gewerkt heeft de afgelopen tijd.
Want Gnome werkt niet?
Voor iemand die een desktop wil met specifieke eisen lijkt het mij nogal overdreven om een heel OS niet te gebruiken alleen omdat een gewenst onderdeel van de gebruikersinterface er niet in zit. Volgens mij laat je je dan door Canonical in een andere richting duwen. Het is Linux. Wat het daarna nog Ubuntu maakt is voor het onderliggende OS niet zo relevant als zij graag zouden willen zien.
Hij had het niet over gnome specifiek, maar de applicatie die voor beeld (vertaling) zorg: Xorg / Wayland. In 17.10 is men overgestapt op Wayland, welke nog niet 100% stabiel is overal. Ik draai zelf Fedora met Wayland, en dat begint nu goed te lopen met m'n nvidia kaart :)
Ubuntu draait uitstekende op Xorg. We hebben nu zowel 16.04 Long Term release en 17.04. Met meer dan 10 desktop en laptops, super stabiel, jaar in jaar uit!

In 17.10 kun je met één druk op de knop met Xorg opstarten, perfecte fallback dus als een applicatie niet met Wayland overweeg kan.
Er is echt geen reden om Ubuntu "links te laten liggen", in tegendeel... :)
natuurlijk kan ik dat wel, maar jan met de pet die naar ubuntu overstapt en problemen kan onervinden van deze display server verandering zal niet zo snel denken dat het aan de display server ligt. dit advies breng in natuurlijk voor die doelgroep uit.
Het blijft natuurlijk een volstrekt onzinnig advies. De normale gebruiker merkt het niet eens.
Hij geeft ook het advies om niet w10 te gebruiken want er zijn hardware issues en ook niet mac want software issues...ow gebruik geen pc is zijn advies!!
Volgens mij bestaat er geen enkel game dat werkt met Wayland(alleen via de x.org backwards compatibility), dus ook voor gaming is het nog heel ver weg voor Wayland, maar dit is een goede stap. :D

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 03:41]

Aparte keuze voor dat screenshot.
Yup, dat lijkt sterk op 17.04
Als je de review van eerder leest zul je zien dat Canonical de standaard gnome wat heeft aangepast om beter aan te sluiten bij de vorige desktop ervaring. Volgens mij is het dock aan de linkerkant een aparte extensie. Maar dat menu rechtsboven is zeker Gnome Shell evenals dat dock rechts, daar zitten de virtuele desktops in.

[Reactie gewijzigd door 4tro op 23 juli 2024 03:41]

Dan is dat geslaagd, want het is wel degelijk 17.10, tenminste Gnome en geen Unity. Ubuntu wil de overgang wel enigszins stroomlijnen en heeft daarom een dock links neergezet die enigszins lijkt op de van Unity.
Dat is gewoon 17.10 hoor.
Als een Ubuntu-hater toch een beetje uitgekeken naar deze release. Maar kwam van een koude kermis thuis omwille van Gnome 3. Ik wist dat Gnome 3 moeilijk voor de ogen was als je het activities menu veel gebruikt, en wist (adhv de review) dat canonical een klein sausje erover had gedaan, en had gehoopt dat dit ook enigzins de oplossing ging bieden. Jammer, Persoonlijk vind ik het een gemiste kans :(

PS. Ik draai Linux Mint omwille van de toch wel aangename extra apps/fixes die canonical meelevert (oa. Driver-manager en veel out-of-the-box solutions voor gekende problemen)
Hoe kan je Ubuntu hater zijn als je Mint draait?

"Based on Debian and Ubuntu, it provides about 30,000 packages and one of the best software managers."

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 23 juli 2024 03:41]

Lees mijn reactie en reageer opnieuw ;)
Ik zie 't nu :) Het is nog vroeg, ben nog niet helemaal wakker ;)
Ubuntu op zich is nog OK, ik hekel echter hun "Hipster" mentaliteit om desktop te veroveren. Iedereen deed mee aan Wayland, Canonical deed niet mee. Unity is ook zo'n rare keuze. Las zelfs op een bepaald moment hier een artikel dat het team van Kubuntu Mir niet zal gebruiken.

Deze acties zorgen alleen maar voor meer abstractie en incompatibiliteit tussen distro's. Ubuntu is linux, niet omgekeerd.

Edit: hierbij het artikel waar ik over sprak: nieuws: Kubuntu en Lubuntu krijgen geen Mir-displayserver in 13.10-release

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 23 juli 2024 03:41]

Dat is nu juist de vrijheid van Linux en dat maak je als een negatief punt. :?
Iedereen kan zelf een distro bouwen en eigen keuzes maken.

Omdat er veel Wayland wordt gebruikt hoeft een dat ander nog niet te doen. Wat is dat voor een kudde gedrag.

Uiteindelijk is Canonical er mee gestopt omdat het teveel geld kostte en ze andere prioriteiten zijn gaan stellen.
Ubuntu wilde het voortouw nemen door zich op de manier te profileren zoals ze dat hebben gedaan. Het was een dappere poging, bewonderenswaardig ook, maar helaas heeft dit het niet gebracht. Voor sommige keuzes die Ubuntu maakte kon ik bewondering/waardering opbrengen (Ubuntu Phone en Convergence), maar met sommige keuzes heb ik ook mijn wenkbrauwen gefronst (Amazon, Unity desktop). Sinds 2011, met de komst van Unity als desktopmanager, ben ik afgehaakt en ben overgestapt naar Linux Mint. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik veel later Unity toch ben gaan waarderen en heb de standaard Ubuntu tóch weer op twee laptops geïnstalleerd.

Voor wat betreft deze release: leuk dat ze geprobeerd hebben om GNOME op Unity te laten lijken, maar ik ben, na meerdere keren GNOME 3 geprobeerd te hebben, er toch geen fan van. Ik vind het een saaie, lastig aanpasbare desktop. Uiteraard weet ik mijn weg wel en kan ik via diverse tools de boel naar mijn hand zetten, maar ik vind dat je hiervoor téveel in allerlei extra software moet voor gaan wroeten (Gnome-tweak-tool, Dconf-editor, extensies en daarnaast het "normale" tweaken van scripts, conf-bestanden en andere instellingsbestanden). Ik weet dat dit de bedoeling is van GNOME om zoveel mogelijk afleiding (lees "instellingen") te verbergen, maar juist dat verstoppen van instellingen vind ik vervelend. Wat dat betreft vind ik vooral KDE en met name Xfce veel prettiger.

Speaking of which: Xubuntu is een absolute aanrader (maar ik raad altijd de laatste LTS-versie aan, niet deze tussenversie, wat 17.10 gewoon is). Ubuntu Mate is ook prima, en van Kubuntu weet ik het eigenlijk niet. Mijn ervaringen met Kubuntu in het verleden waren nooit echt heel positief. Bij meerdere versies vertoonde Kubuntu toch steeds wel vreemd gedrag (crashes, vooral het om de haverklap crashen van Akonadi werd ik gek van), en op een gegeven moment knapte ik door de vele issues af op KDE. Maar vorig jaar installeerde ik Linux Mint 18.1 op één van mijn laptops, en die bleek verrassend stabiel en gaf een heel andere ervaring dan die onder Kubuntu. Mijn conclusie toen was dat Kubuntu blijkbaar onder de motorkap niet echt "af" was, en dat het niet aan de desktopmanager heeft gelegen. Linux Mint 18.1 KDE draait op dit moment nog steeds zonder enige gekkigheid en is hartstikke stabiel. Of Kubuntu 17.10 dat net zo doet? Geen idee.

Ik houd het voorlopig bij 16.04 LTS (heb alle versies op diverse computers staan, en dan ook nog eens in multiboot) en Linux Mint. En daarnaast ben ik recentelijk "vreemd" gegaan met op Arch gebaseerde systemen (gewone straight Arch, lekker knutselen op de commandolijn) en Manjaro (wat een topper is dát!)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 03:41]

Als je écht puur KDE wilt moet je KDE Neon ook eens proberen. Is gebouwd door de devs van KDE bovenop een kale Ubuntu basis. De meest recente KDE builds op een stabiele ondergrond ;-)
Die heb ik recentelijk gedraaid op één van mijn machines, maar ik was er niet kapot van. Kontact/Kmail liep hopeloos vast toen ik een mailaccount wilde instellen. En dat meerdere malen. Toen was ik er wel klaar mee en heb de partitie weer vrijgegeven. Daar staan nu een aantal Clonezilla-images op. :*)

Linux Mint KDE bevalt weer wèl uitstekend. Nooit gezeik mee, draait lekker soepel... just how I want it! :)
Heb je per ongeluk de dev of unstable images gepakt? Dit heb ik op een User / User LTS Edition nog nooit meegemaakt zelf namelijk
Niet dat ik het weet. Ik had de image HIER vandaan gehaald. Wellicht toch de verkeerde versie. Ik heb de ISO al verwijderd van mijn harde schijf en de desbetreffende USB-stick waar de ISO op stond alweer in gebruik voor de laatste PartedMagic (die ik gisteren even nodig had om data te redden van een compleet verklootte Windows 10 installatie op de computer van een collega).

Ik zal KDE Neon binnenkort nog eens een keer een kans geven. Eens kijken hoe de vlag er nu voor staat. :)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 03:41]

Voor een andere desktop omgeving hoef je echt niet zo veel te switchen van distributie.
Je installeert XFCE, Mate, Gnome naast elkaar en je hebt de keuze bij het inloggen.

Een veel gemaakte Linux beginnersfout is denken dat je moet switchen omdat je een andere look en feel wilt. De desktop omgeving is maar een laag op het OS.

De enige echte keuze die je maakt is kiezen tussen de hoofddistributies: Arch, Fedora, Debian, Slackware, etc.
Voor een andere desktop omgeving hoef je echt niet zo veel te switchen van distributie.
Je installeert XFCE, Mate, Gnome naast elkaar en je hebt de keuze bij het inloggen.
Dat weet ik, maar dat verdient écht niet mijn voorkeur. Verschillende desktopomgevingen naast elkaar in één distro vind ik nu niet zo'n goed idee. En je systeem wordt er zo godsgruwelijk bloated van. Liever apart, dan weet ik zeker dat er geen rare issues zijn.
Een veel gemaakte Linux beginnersfout is denken dat je moet switchen omdat je een andere look en feel wilt. De desktop omgeving is maar een laag op het OS.
Ik wil mezelf nu geen "beginner" noemen. Rommel al sinds 2003 met Linux en weet er mijn weg allang goed in te vinden. Dat switchen is geen "beginnersfout", maar een weloverwogen keuze om niet opgescheept te zitten met vreemde storingen en bijvoorbeeld 5 verschillende bestandsmanagers die elkaar in de weg zitten. Ik hoef dan ook niet te zeggen dat ik eigenlijk nooit issues heb. Mijn systemen draaien altijd jaren zonder ook maar één glitch. Vandaar dus ook mijn voorkeur voor multiboot met eigen omgeving. Vind het prima zo. ;)
Mijn punt is dat switchen van distro om een andere desktop omgeving kan maar niet persé noodzakelijk is.

Neem bijvoorbeeld de Fedora Spins. Voor ieder wat wils en met dezelfde basis: https://spins.fedoraproject.org/nl/
Je kan mij oubollig vinden, maar die vrijheid is voor mij soms een extra horde voor Linux. Het is mooi dat je kan aanpassen wat je wil, maar als je te veel aanpast werkt het uiteindelijk tegen u. Enerzijds in maintenance en anderzijds in compatibiliteit. Gimp op android draaien is toch ook niet mogelijk (Ja, slecht voorbeeld, weet het)

Als je zware veranderingen wilt doorvoeren, profileer je dan anders. Mijn pa haat Linux maar draait toch Android omdat hij het niet weet ;-)

[Reactie gewijzigd door JeroenED op 23 juli 2024 03:41]

Gimp op android draaien is toch ook niet mogelijk (Ja, slecht voorbeeld, weet het)
Ja hoor, kan(kon?) wel

De rest van je reactie is een beetje cringeworthy. Je noemt android, welke de Linux kernel heeft maar een compleet andere userland. Dát is de reden dat een applicatie als GIMP niet native draait, heeft niets met het Linux deel van Android te maken.
Niets hoef je aan te passen, die vrijheid krijg je.

Wannee de Ubuntu look en feel je niet bevalt hoef je alleen maar gnome-sessions te installeren voor standaard Gnome. Of cinnamon-sessions om de Mint omgeving te krijgen. Al die andere programma's van Ubuntu blijven werken. Installeer een ander thema en het ziet er radicaal anders uit, zoals Paper.

Bij het inlogscherm heb je dan bij het tandwieltje de keuze tussen Ubuntu, Gnome of de Cinnamon omgeving. En de laatste keuze wordt onthouden.

Makkelijk toch.
Probeer Ubuntu Budgie eens. Een tester op youtube noemt het betterbuntu. Is lichter en ziet er mooier uit ;)
Welke koude kermis bedoel je? Je kunt Gnome 3 instellen hoe je maar wilt met de gnome extensions en themes. Met of zonder Wayland. Je bent zo vrij als een vogeltje.

Ubuntu is niets meer dan een set aan voorinstellingen en aanpassingen op Debian, bevalt dat niet dan kun je zelf aanpassen wat je maar wilt. Mint doet dat weer bovenop Ubuntu, maar kun je zelf ook doen.

Je kunt Gnome 3 de standaard menu's van Cinnamon of Mate geven als je niet houdt van Activities.
Excuus :'(

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 23 juli 2024 03:41]

Had hem al zien passeren ergens. Lijkt mij een draak, maar wil het toch een kans geven 😉

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.