Software-update: MediaPortal 1.16.0

MediaPortal logo (75 pix) Er is een nieuwe stabiele release uit de 1.x-serie van MediaPortal verschenen. Met dit programma kan een Windows-machine als hart van de multimediahardware in de huiskamer worden gebruikt. Zo kan op een eenvoudige manier naar radio en muziek worden geluisterd, en naar video's en dvd's worden gekeken. Ook kunnen tv-programma's worden opgenomen. Door middel van plug-ins en extensies kan de functionaliteit worden uitgebreid en kan de look & feel van het programma worden aangepast. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in deze uitgave:

Highlights of this release
 • Blu-ray Disc Java (BD-J) allows bonus content on Blu-ray discs to be far more sophisticated than bonus content provided by standard DVD. This includes network access, picture-in-picture and access to expanded local storage. You need to install Java to use this feature.
 • madVR is a high quality DirectShow video renderer, designed as a no-compromise approach, which tries to achieve the best possible video playback quality.
  Wiki link: MadVR Video Renderer
 • Ares (skin) An amazing new skin from the designer of Apollo giving you 25 home buttons to configure exactly how you like.
  Rename labels, change images, swap out plugins and configure hyperlink parameters all within the home screen.
  Support and a button image template can be found in one of the following threads.
 • TV engine now supports broadcasts with HEVC/H.265 video e.g. DVB-T2 HD in Germany
 • For remote TV clients, a major update of the underlying RTSP client/server code to improve the speed of live TV channel changes, live & recorded seeking (skip steps) performance and IPTV reliability.
 • Live TV playback performs smooth matching of broadcast and PC stream rates, to reduce playback 'pauses' in some circumstances.
 • Better TV audio support (more AAC formats supported and other reliabilty improvements)
 • Separate settings for DVD and BD external players
 • Improved Wake On LAN support.
 • HID remote handler now supports multiple profiles
  This makes it easier for users to customize their remote control experience.
Full list of changes

Versienummer 1.16.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website MediaPortal
Download https://sourceforge.net/projects/mediaportal/files/MediaPortal%20Setup/MediaPortal%201.16.0/MediaPortalSetup_1.16.0_Final.zip/download
Bestandsgrootte 205,00MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

17-04-2017 • 14:23

50 Linkedin

Bron: MediaPortal

Update-historie

Reacties (50)

50
49
35
3
0
0
Wijzig sortering
Ik snap niet dat MP er nog niet mee gestopt is, en dat het team niet samen is gegaan met Kodi, jaren geleden zijn ze al aan de nieuwe engine begonnen, en nu eindelijk is hij sorta klaar, 5j te laat, want nagenoeg iedereen behalve de echte 'Die Hard' MP fans zijn al lang over naar Kodi.

Zeker nu Kodi ook de MP TVserver ondersteund, zou een samen gaan iig denk van uit het oogpunt van de meeste eindgebruikers zeer wenselijk zijn.
Ik snap niet dat Apple er nog niet mee gestops is en dat het iOS team niet samen is gegaan met Android. Jaren geleden al zijn ze op gebied van marktaandeel ingehaald geweest.

Zie je hoe dat werkt? Waarom meegaan met de grote naam? Waarom de concurentie laten verdwijnen? Laat de concurentie aub bestaan. Concurentie jaagt vaak innovatie en vernieuwing aan.

En ik denk niet dat de vele MP gebruikers op een verdwijnen van hun software zitten te wachten. Anders waren ze zelf al lang overgestapt op Kodi
Dat is appels met peren vergelijken, Kodi en MP zijn gebouwd op een samenwerkingsmodel, aka Open Source.

Waar iOS en Android een commercieel belang hebben.

En verhoudingsgewijs heeft AppleTV vs Android nog steeds een gigantisch marktaandeel in vergelijk met MediaPortal/Kodi.

Deze release is ongeveer 7000 keer gedownload, waar als je Kodi's DL/use ratio van 1:14 gebruikt, je misschien 1000? users over houd, waar Kodi bij een nieuwe release ongeveer 0.25M active gebruiks downloads heeft, en een active user-base heeft van +1M gebruikers, waarvan de meeste niet updaten.

Voor MP heb je een volledige (mini) Windows PC nodig, Kodi draait al prima op een Android dongle van €40, als je al geen Android TV-OS hebt.

En ik zeg niet dat het MP team er mee moet stoppen, wat ik wel zeg is dat het in mijn ogen het nagenoeg nutteloze inspanning is om zoveel werk in MP te steken, zeker als je bedenkt dat Kodi ongeveer +1000x meer users heeft.

Dus imho zou het ontwikkelingsteam van MP beter aan iets gebruikt worden dat daadwerkelijk ook echt gebruikt wordt, en dan te bedenken dat MP een fork is van de originele XBMC van de Xbox-1, waar we in het begin 29 draden moesten solderen om hem te kunnen kraken. 8-)

En het verdriet toen ik over moest op MP, omdat de Xbox alleen maar analoog *video* uit had, en de 360 geen Kodi draaide, en dat beide dus niet echt werkte op/met mijn eerste LCD TV in 2006 ;(, en ik een Athlon X2 S939 HTPC moest bouwen, en zware lawaaierige video kaarten moest gebruiken voor behoorlijk TV te kunnen kijken tot de Radeon HD4770 uit kwam.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 april 2017 20:56]

Xbox alleen analoog uit? Ik kon toch met de glasvezel dolby 5.1 en DTS afspelen op mijn reciever.
Klopt ;)
Heb nu nog een Xbox met xbmc4xbox draaien op een Philips beeldbuis TV. Oldskool opstelling,
hangt ook nog een Amiga 500 aan, ook analoog video :)
Zelf was ik actief mediaportal gebruiker en probeerde ook actief te zijn op hun forum. De signalen dat het niet zo best ging met mediaportal waren al jaren bekend. Mediaportal 2 moest de opvolger gaan worden van mediaportal, maar er kwam in de ontwikkelteams een tweescheiding, waarbij de ene helft mediaportal 1 ging doorontwikkelen en de andere helft mediaportal 2. Ze deden ons lang vermoeden dat dit mediaportal 2 een toekomstdroom was en dat de focus voornamelijk lag op mediaportal 1 (destijds nog 1.1) stabiel te krijgen. Dit is hun gelukt met mediaportal 1.2. Helaas ging het daarna snel berg afwaarts en werd het steeds duidelijker dat de onderlinge teams het niet met elkaar eens waren. Als ik naar hun nieuws nu kijk is dit gewoon duidelijk zichtbaar.
Monday, 17 April 2017
MediaPortal 1.16.0 Release
Saturday, 11 February 2017
MediaPortal 2.1 Pre2 Release
Ze brengen versie 1.16 uit en versie 2.1. Iets wat in softwareland niet ongewoon is, maar toch vrij bijzonder. En let daarbij op, 1.16 is eigenlijk al sinds december te downloaden door middel van een pre release.

Gevolg is dat de meeste ontwikkelingen stil liggen en er geen grote veranderingen meer zijn. Er is twee jaar geleden op hun forum een topic over deze problemen geweest. De visie van de meeste was zeer duidelijk, één pakket voor verschillende devices. Helaas is zowel mediaportal 1 als mediaportal 2 niet goed daarin voorzien en blijven ze een windows systeem.

De beste versie was mediaportal 1.2. Deze versie was de beste en overtref kodi in elk mogelijke manier. Mediaportal had beter addons, zeer active community en een geweldige TVserver.

Zelf heb ik veel donaties gestopt in mediaportal en ik vind het dan ook jammer dat ik sinds een halfjaar in mijn huis volledig mediaportal vrij ben en de switch volledig heb gemaakt naar Kodi. Ik zie totaal geen enkele reden meer om mediaportal aan vrienden/familie aan te raden. Heel erg jammer, want ik zie graag wat meer aanbieders op het gebied van HTPC software

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 17 april 2017 20:15]

Waarom zou ik Kodi gebruiken als ik alsnog andere software zou moeten gebruiken om mijn DVB-C tuners te kunnen gebruiken? MediaPortal ondersteunt alles zo uit de doos.

Kan Kodi trouwens al DVD's afspelen? De laatste keer dat ik er naar keek was dat namelijk niet mogelijk, terwijl het product volgens de deskundologen toen al superieur zou zijn aan MediaPortal.

[Reactie gewijzigd door Draconian Devil op 17 april 2017 18:16]

Kodi werkt tegenwoordig gewoon prima samen met de MP TVserver, dus waarom een HTPC bouwen, als ik Kodi gewoon op een Android dongel kan installeren.

Ik heb al mijn HTPCs de deur uit gedaan, behalve de huiskamer, daar er op die ook ge gamed kan worden, die ik nagenoeg allemaal van uit Kodi kan starten, en gebruik nu alleen nog maar goedkope zuinige Android dongels.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 april 2017 18:32]

En waar draai je die MP TVserver dan op?
Op windows Server 2016, daar op in een VM die Win 7 draait, en dat werkt prima met mijn capture kaarten.
Exact, dan moet je nog een tweede machine daarnaast hebben draaien.

Ik draai het hele multimedia gebeuren op 1 doos. Wordt er niet gekeken of opgenomen, dan gaat het ding in sleep mode en gebruikt praktisch geen stroom.
Ik gebruik mijn server voor meer dan alleen als een TV media speler, ik draai daar ook andere dingen er op, backups en als file server, en daarnaast draai ik ook nog een BtrFS server die ongeveer het zelfde doet, en twee offline oude ZFS backup servers, maar mijn netwerk wordt wel gedeeld met ongeveer 20 gebruikers.
Exact, dan moet je nog een tweede machine daarnaast hebben draaien.
Het is gewoon mogelijk om alleen de MediaPortal TV Servet en Kodi op een enkele machine te draaien. MediaPortal TV Server staat los van MediaPortal, en is losbte installeren.
Dat werkt als je slechts 1 device hebt waar je gebruik maakt van de tvserver. Als het meerdere worden dan wordt het een ander verhaal.
Duur geintje, server 2016 licentie voor je TVServer.
Valt wel mee hoor als je gewoon de activatie nag 1x per maand negeert, kan je Win Server gewoon volledig blijven gebruiken, doe ik al sinds Win server 2003, want 2K had die nag nog niet. :+
Als ik het mij goed herinner, waren ze samen en zijn ze in het verleden "geforked" Toen het nog XBMP was.
Naar Media Portal en XBMC.
Nu zullen er niet veel ontwikkelaars uit die tijd nog betrokken zijn bij deze projecten. Maar niet ondenkbaar dat er nog een spanning
voelbaar is.
(Puur speculatief)
Nee hoor het was toen der tijd een schone breuk, Frodo een Nederlander trouwens, de lead dev van XBMC startte MP daar XBMC gewoon tegen de grenzen aan liep wat mogelijk was met het Xbox-1 doosje.

Hoe dat nu is weet ik niet, daar Kodi nu gebruik maakt van de MP TVserver, en daar mee waarschijnlijk een hoop MP gebruikers heeft over laten stappen.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 april 2017 18:43]

Gelukkig maar.
Meer keus is goed. Mijn eerste ervaring was met Media Portal. Maar omdat Kodi wat minder eisen aan de hardware stelt. Heeft die inmiddels mijn voorkeur.
Voor mij is het losse externe config window van MP nog steeds iets wat ik mis bij Kodi.
Dat was echt de eerste geachte die ik had toen ik het artikel aan het lezen was..
inderdaad.

plus, Kodi in combinatie met LibreElec is nu eenmaal de beste combi. Wie draait er nu nog een HTPC onder windows.......
Uhm, mensen die meer willen doen dan alleen filmpjes kijken op hun HTPC?
Maar dan is het toch geen HTPC meer maar een Windows-PC met media player...
Hij doelt meer op het tv-server / client gedeelte van MP.
Zelf ook altijd MP gebruikt, maar omdat ik simpelweg geen tv meer kijk ben ik overgestapt op PLEX.
Die heeft voor zo ongeveer elk platform (inclusief tv`s) wel een app. Voordeel is een centrale server waardoor het niet uitmaakt waar je kijkt. Je kunt altijd zien waar je gebleven bent bijvoorbeeld.
Dat zoveel mensen nog aan KODI hangen is me een raadsel.
Plex is betalend, geen iso, video_ts ondersteuning, transcoding,weinig interessante plugins tov kodi .... .
Server is gratis. Op alle tv`s die ik gezien heb was het ook gratis. Ook op de PS3 en PS4 is het gratis. Ik neem aan die van de Xbox ook.
Blijft de app voor windows mobile, android en naar ik aanneem apple over.
Maar niets houd je tegen om via je de browser in te loggen. Werkt prima en ook gratis. Je hoeft werkelijk niets te betalen om van PLEX gebruik te kunnen maken. En lang niet alles word met transcoding gedaan. Maar goed jou HTPC staat ook te transcoden richting je tv over je hdmi kabeltje ;)

En inderdaad er is geen support voor diskfile systemen. Dat is dan een tekortkoming. Eentje die de meeste mensen totaal niet zal boeien aangezien het leeuwendeel van de content in MKV containers via de "gratis providers" uit de donkere hoekjes van het internet zal komen.

Tja wat betreft "interressante" plugins, dat is nogal persoonlijk. Voor mij is alles wat ik nodig ben beschikbaar op PLEX.
Sluit me me helemaal bij aan... Sinds ik Plex heb zou ik echt nooit anders meer willen.

Het werkt op alle platformen en is echt onwijs stabiel...

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 17 april 2017 16:16]

Ik heb een goedkope nas, waarop Plex niet echt lekker de decodering kan doen. Via Kodi op raspberry pi 3 kan dat prima. Das goedkoper dan een Qnap 243 met HDMI.
Kodi werkt ook uitstekend met addons. Daarvan zijn er bij mijn weten meer dan voor Plex.
Ik heb een Ubuntu VM met Plex draaien en dat gaat fantastisch... Ik heb niet zo veel met die NAS dingen... Veel geld en je krijgt er weinig voor terug... Je kunt beter het geld van een NAS in goede hardware investeren.. Esxi er op en je kunt met Linux servers alles bouwen wat je wilt... :)

Media stream ik in de woonkamer met een Intel NUC via mijn Marantz versterker. Kan native beeld en geluid op HD afspelen.

Alle andere TV's in huis en onderweg (erg handig in bijvoorbeeld hotels) stream ik via een Chromecast. Bij Plex is dit allemaal goed geregeld.

Plex gebruik ik tegenwoordig ook voor audio. Ik heb een Plex pass en kan muziek naar mijn telefoon downloaden en offline beluisteren. Ook buitenshuis kan ik muziek wisselen... iTunes heb ik sindsdien niet meer gebruikt om muziek op mijn telefoon te zetten.

Zomaar een paar punten waar ik van vind dat Plex fantastisch is.

Geen idee of dit ook allemaal met Kodi kan ;)

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 17 april 2017 19:26]

Je kunt Kodi ook als frontend gebruiken voor (in mijn geval) Emby media server. Dan heb je het beste van twee werelden :)
Kodi kan ook prima over weg met PLEX, daarnaast sync ik mijn Kodi al jaren, dat is echt geen probleem, Van mijn telefoon, Tablet, Android dongels tot mijn HTPC in de huiskamer, daarnaast draait Kodi ook ongeveer op elk platform.
Ik zou toch geen dedicated geluidskaart willen missen. Valt dan ook nog onder de noemer htpc? Daarnaast heb je hoge systeemeisen nodig om (straks) een uhd bluray iso af te kunnen spelen. Er zijn altijd mensen met meer wensen.
UHD BD.. bestaat dat nog? Gaan er mensen nog schijfjes consumeren? 4K Netflix werkt prima hier...
Dat maak jij er van. Wat als ik mijn HTPC ook als game systeem wil gebruiken bijvoorbeeld? Of eens een video call ermee wil plaatsen als de wederhelft op vakantie is? Waarom moet het begrip HTPC ineens zo strak omlijnd zijn dat je er enkel en alleen videos mee zou mogen afspelen?
inderdaad.

plus, Kodi in combinatie met LibreElec is nu eenmaal de beste combi. Wie draait er nu nog een HTPC onder windows.......
Ik, werkt perfect.
Ik ook, voornamelijk omdat ik ook Emby, een aantal vm's en nog wat software op dezelfde Intel NUC draai.

Ooit wil ik wel overstappen op een aparte server en dan alle clients vervangen met Android apparaten die ook dts-hd en true HD ondersteunen maar dat gaat nog even duren. Vooral ook omdat je zo makkelijk netflix kan gebruiken, onder Windows is dat een drama.

Heb zelf jaren geleden een hele tijd media portal gebruikt en dat werkte opzich prima. Nu al een tijdje kodi met Emby als backend.

Als je echt alleen media wil kijken ben je met Emby of Plex idd wel beter af vind in.
Een HTPC staat voor hardware, niet voor software. Dat je daarbij gebruik kunt maken van verschillende OS-en en media software, dat is zonder twijfel. De gedachte dat LibreElec de beste keuze is? Voor jou zonder twijfel zo te lezen, maar het Windows platform biedt veel meer vrijheid in Media software en andere mogelijkheden die jij nu niet hebt of kan hebben. Buiten de kosten van het Windows OS is er niet echt wat te vinden wat werkelijk nadelig is. Indien men denkt dat deze er wel zijn dan is dat meer een gevolg van gebrek aan kennis om de handel goed te configuren en in te stellen. Kodi en MediaPortal kunnen bijvoorbeeld prima naast elkaar worden gebruikt, men hoeft niet te kiezen als men niet zou willen.
Grote voordeel is ook keuze van codecs wat vooral bij Mediaportal erg fijn is, nu madVR support er officieel is zal dit ook wel fijne resultaten geven met het oog op beeld kwaliteit :)

Elke Mediaportal release post is het overigens altijd wel erg negatief hier maar er iets voor doorontwikkelde software te zeggen, dit pakket heeft een 3 tot 6 maanden update cyclus simpelweg omdat alles wel zo'n beetje af is (feature complete).

[Reactie gewijzigd door RickDB op 17 april 2017 19:08]

Ik. Ivm allerlei cam software en gedoe wat onder elec niet werkend te krijgen was.
M.a.w. spreek voor jezelf en doe niet of jouw mening de waarheid is.
Zijn mening is welvoegelijk de waarheid. CAM wordt voornamelijk nog voor illegale doeleinden softwarematig gebruikt, en voornamelijk in landen waar toegang tot media sowieso al lastig is. In theorie kan je in Nederland nog wel CAM software met een reader en een kaartje gebruiken en dan live TV kijken, maar wie doet dat nou... Het hele punt is een beetje dat je met een HTPC dus geen live TV service meer nodig hebt.

Jouw setup is waarschijnlijk eerder de uitzondering dan de regel.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 17 april 2017 15:43]

Denk het niet. Het overgrote deel van de gebruikers weet niet eens hoe een openelec of linux distro eruit ziet. Dat het hier onder tweakers populair is, wil niet zeggen dat de rest van de wereld er ook zo over denkt.
Sja, ik dus. Ik heb altijd in Ziggo gebied zelf (gewoon legaal) irdeto gedecrypt omdat ik die mediaboxen waardeloos vind. Nu is het alleen nog FTA dus idd geen cam meer, maar dan nog kijk ik zo dus digitaal via mn mediacenter. Toegegeven,dat kan nu ook met LibreElec, maar ik heb het gehad draaien maar had toen gezeik met mn blurays. Onder Windows geen last van met dvdfab en / of powerdvd. Misschien kan dat nu ook met LibreElec, maar Windows werkt perfect. Kouwe boot paar seconden (mn tv heeft langer nodig om te switchen naar de juiste resolutie). Als ik wat nieuws moest opzetten keek ik nog eens naar LibreElec maar dit bestaande systeem werkt perfect. Mag het?
Zijn mening is welvoegelijk de waarheid.

[...]

Jouw setup is waarschijnlijk eerder de uitzondering dan de regel.
Onzin. Ik draai bijvoorbeeld Kodi op een Windows 10 machine in combinatie met Netflix. Dat zou ook met een Android apparaat kunnen, maar hier heb ik zelf meer controle over.

Ook voor legale doelen heeft Kodi op Windows nut.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 april 2017 21:40]

Het hele bestaansrecht van Media Portal is net de integratie met live TV. Dat jij geen live TV kijkt op je HTPC betekend niet dat andere mensen dat niet doen. Ik heb zelf ook jarenlang een DVB-S2 tuner in mijn HTPC gehad omdat mijn TV geen S tuner had en ik geen zin had in een aparte STB.

Jouw setup is helemaal geen referentie van wat een HTPC wel of niet hoort te zijn. Een HTPC is een breed begrip dat verschillende mensen een verschillende invulling geven.
Ik maar dat is ook meer omdat ik zelden de HTPC update, gebruik hem alleen om filmpjes van de lokale of netwerkschijf af te spelen.
Kodi in combinatie met LibreElec?
Is het nu Kodi of LibreElec, niet beiden.
Ook ik heb hier nog een setup van een TV server met DVB kaarten en daarnaast een systeem onder de TV. Vooral het stukje LIVE TV en de tv server van Mediaportal zijn wat mij betreft onovertroffen. Menig KODI fan hier heeft werkelijk geen idee waar ze het over hebben en de PLEX idioten hebben al helemaal geen idee.

Mediaportal was de eerste, nog voor XBMC/KODI wat betreft de live tv integratie en wint het op dat punt nog steeds van KODI. PLEX kan dit niet eens dus is al helemaal geen vergelijk.

Ik ga zeker even updaten naar 1.16.

Update: na het updaten van zowel mijn TV server als de HTPC onder de tv moet ik zeggen dat het wisselen van zenders inderdaad veel sneller is geworden en ik nu ook zonder eigen aanpassingen de UHD kanalen van de sat kan bekijken. (TS file is HEVC met 2160p op 50fps, bitrate net geen 27Mbit) Alleen de DVB-S2X transponders gaan niet goed, maar ik vermoed dat dit meer een tuner/driver issue is.

[Reactie gewijzigd door Plopeye op 18 april 2017 23:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee