Software-update: Ubuntu 13.10

Versie 13.10 van Ubuntu Linux is uitgekomen. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuwe versie en net als bij de Catalyst-drivers van AMD vormen het jaar en de maand van uitgave het versienummer. Versie 13.10 draait op Linux Kernel 3.11 en een van de nieuwe dingen in de Unity-interface is Smart Scopes, waarmee naar diverse soorten content gezocht kan worden. Verder heeft Canonical hard gewerkt aan Mir, de nieuwe display server, maar deze heeft het uiteindelijk niet gehaald voor deze versie van Ubuntu. Tweakers heeft versie 13.10 uitgebreid bekeken en onze bevindingen kunnen in dit artikel worden nagelezen.

Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander) released

The Ubuntu team is very pleased to announce the release of Ubuntu 13.10 for Desktop, Server, Cloud, Phone, and Core products.

Codenamed "Saucy Salamander", 13.10 continues Ubuntu’s proud tradition of integrating the latest and greatest open source technologies into a high-quality, easy-to-use Linux distribution. The team has been hard at work through this cycle, introducing new features and fixing bugs.

Ubuntu 13.10 introduces the first release of Ubuntu for phones and Ubuntu Core for the new 64-bit ARM systems (the "arm64" architecture, also known as AArch64 or ARMv8), and improved AppArmor confinement. In addition to these flagship features there are also major updates throughout.

Ubuntu Server 13.10 includes the Havana release of OpenStack, alongside deployment and management tools that save devops teams time when deploying distributed applications – whether on private clouds, public clouds, x86 or ARM servers, or on developer laptops. Several key server technologies, from MAAS to Ceph, have been updated to new upstream versions with a variety of new features.

Maintenance updates will be provided for Ubuntu 13.10 for 9 months, through July 2014.

Ubuntu op een Ultrabook

Versienummer 13.10
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Canonical
Download http://www.ubuntu.com/download/desktop
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

18-10-2013 • 12:56

49

Bron: Canonical

Update-historie

Reacties (49)

49
49
25
3
0
16
Wijzig sortering
Het is in de nieuwe versie zeer omslachtig om er alle reclamezooi uit te halen, zoals Amazon. De zogenaamde commerciële Unity Scopes moet je een voor een in het menu uitschakelen. Daarnaast kun je ze ook deinstalleren, maar dan zijn ze toch niet helemaal verdwenen.
Voor mij het moment om uit te gaan kijken naar een andere Linux versie. Jammer, want ik was op zich best tevreden met Unity.
Google eens op:
things to do after install ubuntu 13.10
dan krijg je behoorlijk wat sites met tips voor het aanpassen van Ubuntu / Unity.
Ook met betrekking tot het verwijderen van amazon 'addons'.
Unity kan nog steeds naar tevredenheid aangepast worden, denk ik.
Er is volgens mij steeds meer (makkelijker) mogelijk.
Probeer eens Kubuntu. Daar zit die rotzooi niet in. Bovendien is Kubuntu veel mooier, tenminste dat vind ik.
Wil je al die toeters en bellen niet, kijk dan eens naar Elementary OS (http://elementaryos.org). Een juweeltje en supersnel. Vaak vind men de kernel van Elementary OS te oud, omdat die van Ubuntu 12.04 komt. Die kernel is echte eenvoudig te updaten. Zie daarvoor: http://www.elementaryupdate.com , alwaar je nog veel meer voor Elementary OS kunt vinden.
Kernel is makkelijk te updaten naar 3.8: sudo apt-get install linux-generic-lts-raring
Met wat meer moeite kan je ook naar 3.11. eOS werkt verder fantastisch :)
Zie daarvoor ook het eOS topic hier op GoT: Elementary OS Luna
Ik ben ook effe een bootable linux stick aan het maken, ik heb kbuntu en xubuntu nog andere aanraders ?
Ik heb een poosje Lubuntu (Light Ubuntu) gedraaid. Eenvoudige versie, beviel mij heel aardig! Dit was ook de enige versie van Ubuntu die ik op mijn (wat brakke) server geïnstalleerd kreeg.

Ook daarvan is versie 13.10 uit. Zie ook: http://www.lubuntu.net/

[Reactie gewijzigd door Thomas H op 26 juli 2024 01:14]

Staat de L niet voor LXDE?
  • Z
  • Kubuntu -> kde
  • Xubuntu -> xfce
  • Lubuntu -> lxde
Ik heb laatst nog een keer Lubuntu geprobeerd, maar sommige dingen waren niet goed afgewerkt. Verder lijkt Ubuntu met elke release zwaarder te worden.
Oh, dat geloof ik direct! Lubuntu werd als een bijzonder 'lichte' versie van Ubuntu aangeprezen, vandaar dat ik wat dichterlijke vrijheid toe heb gepast en er Light Ubuntu van heb gemaakt :) Klinkt toch leuker dan LXDE-Ubuntu? :D

De titel van de website:
lubuntu | lightweight, fast, easier

En goed, ook ik heb wat moeite gehad om versie 13.04 lekker te laten draaien, maar zoals gezegd was de PC waarop ik het heb geprobeerd niet bijzonder stabiel te noemen :) Ik kan lubuntu daar dus niet echt de schuld voor geven.
Klopt gast, jij hebt gewoon gelijk. Lubuntu staat niet voor Light Ubuntu, al zou dat misschien qua marketing wel een betere term zijn.
Ik vraag mij echt af hoe lang het nog moet duren voordat ze ook 'Gubuntu -> Gnome' aan dat lijstje gaan toevoegen. Mogelijk pas als de eigen grafische interface volwassen is?

En over dat zwaarder worden: dat gebeurt met alles: Zelfs de raspberry-pi, gemaakt om klein en eenvoudig te zijn, past sinds de laatste update niet meer op een 2 GB kaartje...
Je moet een desktop versie van Ubuntu ook niet op een server draaien, pak dan de server versie zonder GUI.
Mint? Draait als een tierelier.
ja je heb zoveel linux versies dat je door bomen het bos niet meer ziet :p, wel makkelijk aantal te proberen bedankt voor de tip
En dan heb je ook nog elementary OS. Erg mooi afgewerkt..
elementary OS draait een érg oude versie van de Linux kernel (aangezien het gebaseerd is op 12.04).

Niet alle hardware word dus lekker ondersteund.
O ja dat ziet er wel mooi uit idd heb ik een keer gezien, wel jammer dat het niet helemaal up2date is.
Ja dat is inderdaad erg jammer. Ben zelf geen ubuntu fan, maar vond elementary er wel mooi uitzien.
Je kunt gewoon een nieuwere kernel installeren. Draai zelf zonder enig probleem kernel 3.8 op eOS. Werkt als een tierelier en ziet er fantastisch uit. Laatste is een kwestie van smaak natuurlijk :)

Om de kernel makkelijk (en veilig) te updaten: sudo apt-get install linux-generic-lts-raring en je zit op 3.8 na een reboot.

[Reactie gewijzigd door Thedr op 26 juli 2024 01:14]

Dat weet ik; niet iedereen is het gewend een kernel te installeren.
Bovendien is het soms nodig om die kernel te hebben vóórdat je installeert (of in de live omgeving) omdat anders je videokaart niet herkend word en je dus geen beeld of ernstig verminkt beeld hebt.
Er zijn ook kant en klare images te vinden met 3.8 kernel. Ze heten nog unstable, maar werken schijnbaar al prima.
64bit; http://sourceforge.net/pr...d64.20130815.iso/download
32bit; http://sourceforge.net/pr...386.20130815.iso/download
Een tip: installeer grub-imageboot, download de iso naar /boot/images/ en voer "sudo update-grub" uit. Werkt veel sneller en je verslijt geen USB-stick.
Handig! Tip van de dag :) Zo eens ff proberen!

Edit: grub-imageboot werkt niet met veel Linux iso's ivm memdisk ondersteuning.
grml-rescueboot daarintegen wel en werkt als een trein. ISO's moeten dan wel in /boot/grml/ staan, even een grub-update en voila :)

[Reactie gewijzigd door Thedr op 26 juli 2024 01:14]

Ik ben weer blij met deze update, gebruik prive niets anders meer dan Ubuntu. Ik ben benieuwd wanneer de eerste telefoons beschikbaar komen met Ubuntu..
Hoe blij ben je met deze update want van de week was reviews: Ubuntu 13.10 Saucy Salamander: niet meer dan een zesje online en daar hebben enkele mensen nogal "fel" gereageerd in de comments over de voor- / nadelen van deze release en de conclusie van T.net.

Welke zaken zijn dan voor jou van belang die in de review geen positieve beoordeling kregen en waar je geen last van hebt?
Welke zaken zijn dan voor jou van belang die in de review geen positieve beoordeling kregen en waar je geen last van hebt?
Belangrijkste zaken voor mij; Nieuwe kernel 3.11, bug fixes, en in het algemeen een stabiel , gratis en goed onderhouden OS. In de review werd nogal wat aandacht geschonken aan MIR welke niet is doorgevoerd, m.i. is dat een kwestie van tijd en had dat buiten beschouwing mogen worden gelaten.
mir is een ramp, en laten we wel wezen unity op ubuntu 12.04 wie kent het nog ?? straks gaat er onder 14.04 het zelfde gebeuren maar dan met een NOG crucialer stuk software namelijk de displayserver.

feit is wel, straks ben je net eindelijk gewend geraakt aan unity kun je weer over stappen naar xfce, gnome of kde omdat cononical zo stompzinnig is om wayland niet te gaan supporten.

ik weet niet, als 14.04 idd MIR draaid ga ik zeker op zoek naar iets anders.
Het enige kritiekpunt wat de meeste hebben is Unity.
gelukkig is er ook Kubuntu, Xubuntu... enz...
Idd gelukkig is er kubuntu, ik had deze release geinstalleerd, man wat een ellende om enkel maar even terminal te zoeken wel een half uur mee bezig geweest, daarna maar kubuntu geinstalleerd, en daar had ik het binnen 1 minuut. Niet echt gebruiksvriendelijk meer ubuntu. 8)7
Crtl + Alt + t
Echt super makkelijk en gebruiksvriendelijk!

bovendien is het zoeken in Unity volgens mij makkelijk.
klik links boven op het ubuntu log en vul een 't' in.
volgens mij staat de terminal er dan al.
zoniet misschien dan met 'te'

ja het is misschien een beetje anders dan je gewend bent, maar je zult zien dat unity ook voordelen heeft.

bijvoorbeeld:
de ruimte die de website heeft op het scherm.
dit is voor mij de hoofd reden om voor unity te kiezen.
Ja dan mag je dus eerst al die shortcuts gaan leren uit je hoofd, niet echt handig. En ja via dat zoekscherm had ik het ook wel uiteindelijk gevonden maar een icoontje ervan is nergens te bekennen, en je hebt toch wel vaak de terminal nodig hoor 8)7
Dat vastpinnen had ik dus ook meteen gedaan. 8-)

[Reactie gewijzigd door wowi op 26 juli 2024 01:14]

Je hoeft hem maar een keer te zoeken, daarna kun je hem vastpinnen.
Alle applicaties die je geopend hebt kun je vastpinnen (lock to launcher)

Ik zie het probleem niet.
Dat zoeken in Unity vind ik rampzalig. Ik heb regelmatig dat ik, bijvoorbeeld, gedit wil starten. Ik klik dus op de dash-knop en begin te typen. Als ik snel 'gedit' type en op enter druk dan krijg ik, om wat voor reden dan ook, 9 van de 10 keer LibreOffice tevoorschijn. Type ik langzamer en wacht ik eerst totdat de Dash mijn zoekopdracht verwerkt heeft voordat ik op enter druk, dan werkt het meestal wel goed en krijg ik gewoon gedit.

In KDE geen problemen met de Alt+F2 functie, die werkt wel, hoe snel ik ook op enter ram.

In Windows 7 heb ik overigens gelijksoortige problemen met zoeken via het startmenu. Volgens mij proberen deze zoekfuncties gewoon te 'intelligent' te doen in plaats van gewoon zoeken naar commando's in het pad die overeenkomen met de letters die ik heb ingetypt.
Sorry hoor, een half uur om de terminal te vinden? druk op de homeknop en vul "t" in en daar staat ie al. Als dat een half uur duurt dan gaat Kubuntu of wat dan ook niet echt veel verschil maken volgens mij :?
Reacties kunnen kunnen ook in dit artikel worden nagelezen.
Ubuntu Server 13.10 includes the Havana release of OpenStack: toch een mooie prestatie, Havana is pas gisteren gereleased. Nahja, zowel Openstack als Ceph maken serieuze sprongen in hun nog bij tijden infantiele bestaan, dus iedere update is welkom.
Moet nog uitzoeken waarom, Maar ik heb gisteren geupdate en ik heb sindsdien geen netwerk meer.
Ik draai nu zelf al een tijdje Manjaro, wat een variant is op Arch Linux, hetzij met een wat makkelijkere opzet (zoals standaard Steam erop en een aantal zaken alvast voor je ingesteld). Elementary OS ziet er ook goed uit en op mijn volgende desktop zal dat waarschijnlijk mijn distributie worden.

Ontopic: The Linux Action Show heeft ook Ubuntu 13.10 gereviewed en zijn er op zich mild positief over. Ze noemen Ubuntu nu de "Windows XP in de goede zin van het woord" omdat het een industrie standaard lijkt te zijn geworden voor wie Linux draait in bedrijfsomgevingen.

Zelf ben ik al een tijdje klaar met Ubuntu. Unity is nog het minst erg. Wat mij vooral stoort is Canonical's houding voor wat betreft privacy (iets wat ook in de LAS review benadrukt wordt) en ook dat ze vaak schijt hebben aan de community (hun eigen ding doen buiten de community om) en de eindgebruiker (het komt meer dan eens voor dat we met een instabiele release opgezadeld zitten, hoewel dat deze keer niet het geval is omdat Mir is uitgesteld).
Ben het helemaal met je eens in dat ik ook wel klaar ben met Ubuntu / Canonical. Een op Arch gebaseerde distro trekt mij dan weer niet. Voor mijn werk moet ik werken met een Arch Linux setup en ik wordt echt horendol van hun update policy. Het is me al meerdere keren voorgekomen dat na een system update het systeem niet meer wou booten omdat ze weer net even iets hebben veranderd aan de initcpio configuratie, grub, systemd, layout van het bestandssysteem en dergelijke. Ook dingen als een postgresql database updaten kost allemaal veel moeite wat best geautomatiseerd zou kunnen, zeker als de update je opgedrongen wordt door de package manager.

Hoe verhoudt Manjaro zich ten opzichte van Arch Linux, wat deze dingen betreft?
MAnjaro word het allemaal niet beter op, ik ben zelf van Manjaro naar Arch overgstapt, vanwegen hun meer dan idiote update routine. Tevens parasiteren ze alleen maar van de Arch community, en doelen niet op samenwerken, wat toch wel prettig is in een FOSS community.

Tevens zal de installer niet vragen om een root wachtwoord, en gewoon je user-pass instellen als root pass...
Niet om een root password vragen komt veel voor bij distributies als ze het sudo mechanisme gebruiken, zoals Ubuntu. Hierbij gebruik je dus je user password om administratieve taken uit te voeren. Is dat in Manjaro niet ook het geval? Er zijn wel hier en daar wat discussies over het beveiligingsaspect van deze aanpak, maar het is in ieder geval een veel voorkomende, en sudo laat je in principe toe om de taken die je op die manier uit kunt voeren aanzienlijk te beperken.
nee, ze gebruiken een hybride systeem, waar sommige programma's het sudo systeem hanteren, en sommige weer om root vragen, en het daadwerkelijke root wachtwoord, word het zelfde ingesteld als je gebruikers wachtwoord, waardoor het in dialoog vensters die om een wachtwoord vragen erg onduidelijk word welk wachtwoord ze om vragen.

Achter de schermen maken zij er een aardig potje van, maar kwa vormgeving doen ze het goed, vandaar dat Manjaro zo snel in populariteit toeneemt.

Hier wat links naar artikelen die de verhaaltjes die de devvers van Manjaro ophangen, ontkracht:
http://allanmcrae.com/201...-security-issue-handling/
http://allanmcrae.com/2013/09/pacman-translations/
Als stabiliteit een punt is raadt ik daarvoor een passende distro aan: Debian.

Maar mijn ervaring met Manjaro is positief. Ze hebben ongeveer elke week een update waarbij je systeem in één keer meteen alle updates krijgt. Deze worden van tevoren getest op problemen en ik heb dan ook nog geen problemen hoeven te ervaren. Ik ben dus positief :)
Ik werk veel met Red Hat en Debian servers (zonder gui uiteraard) en dat is echt fantastisch, maar Linux als desktop kan ik niet aan wennen. Ik heb verschillende varianten meerdere keren gebruikt en mis toch altijd wel iets. Daarnaast vind ik het er rommelig uitzien en soms ook omslachtig werken, al moet ik zeggen dat Elementary OS aardig op weg is en nog zeker een kans ga geven!
Zojuist ubuntu 13.10 geïnstalleerd, en de installatie was binnen 10 minuten klaar.
Dan heb je een systeem draaien inclusief office pakket.

het einige, dat niet out of the box werkte was audio via hdmi.
1 minuut googlen en 1 minuut een teksteditor gebruikt.
(Sneller dus dan het installeren van een driver in windows)
Er staat in het forum altijd heel goed uitgelegd hoe zoiets werkt.
Binnen 15 minuten een stabiel draaiend systeem!

Ik weet niet hoelang ik de vorige keer bezig was met het installeren van windows 7 inclusief drivers en updates . En als je dan de drivers niet paraat hebt van je netwerkkaart, ben je nog verder van huis.

Ook handig om te weten, is dat er in het sofwarecenter nu standaard een tweak tool staat, waarmee je het uiterlijk van Unity beter kan aanpassen.
Ook handig om te weten, is dat er in het sofwarecenter nu standaard een tweak tool staat, waarmee je het uiterlijk van Unity beter kan aanpassen.
dank je, "Unity tweak tool" zojuist geïnstalleerd, erg handig!
Een aantal redenen waarom ik ben overgestapt op Debian na deze update:
1. Bepaalde extensies werkten niet meer in Chromium door een patch van Ubuntu.
2. Het netwerk was onbereikbaar na terugkeer uit pauzestand, sudo killall Network-Manager hielp wel maar ik had geen zin om dit elke keer te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.