Software-update: Ubuntu Linux 7.10 RC

De mensen van Ubuntu hebben de eerste release candidate van Ubuntu Linux 7.10 klaargezet. De nieuwe versie van 'Gutsy Gibbon', de codenaam van de ontwikkeltak, kan vanaf deze pagina voor x86-, amd64- en ppc-systemen gedownload worden. De 'final' versie van de 7.10-tak zou deze maand nog verschijnen.

Ubuntu Linux 7.10 wordt geleverd met onder meer Gnome 2.20 en is daarnaast voorzien van een groot aantal nieuwe features. Zo is het mogelijk om via de Deskbar Applet vanuit de desktop te zoeken naar bestanden en programma's, hoeft er geen gebruik meer gemaakt te worden van de terminal om video- en beeldschermeigenschappen te veranderen en worden printers automatisch geïnstalleerd en geconfigureerd. Ook is het mogelijk om bestanden te lezen en weg te schrijven naar harde schijven die geformatteerd zijn met het ntfs-bestandssysteem.

Hieronder kan gelezen worden wat de ontwikkelaars hebben geschreven over Ubuntu Linux 7.10 RC:

The Ubuntu developers are hurrying to bring you the absolute latest and greatest software that the open source and free software communities have to offer. This is the Ubuntu 7.10 release candidate, which brings a host of excellent new features.

We consider this release candidate to be complete, stable and suitable for testing by any user. The final stable version will be released in October 2007.
Versienummer 7.10 RC
Releasestatus Beta
Besturingssystemen Linux, Linux x86, Linux AMD64
Website Ubuntu
Download http://nl.releases.ubuntu.com/7.10/
Bestandsgrootte 696,55MB
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

12-10-2007 • 10:05

46

Submitter: Eggy

Bron: Ubuntu

Update-historie

Reacties (46)

46
46
20
14
1
8
Wijzig sortering
hoeft er geen gebruik meer gemaakt te worden van de terminal om video- en beeldschermeigenschappen te veranderen
Wordt hoog tijd dat dit voor alle configuratiebestanden komt, volgens mij is de grootste horde bij het gebruik van Linuxen nog steeds de noodzaak om om de zoveel tijd de terminal in te duiken om iets aan te passen.

Zou het niet mogelijk zijn om een programma toe te voegen die alle configuratiebestanden op een systeem vindt en een gebruiksvriendelijke user interface te maken daarvoor? Ik ben zelf op het moment bezig met een Java webapp die allerlei soorten gegevens verzamelt, parsed en aan de gebruiker laat zien, volgens mij kan eenzelfde systeem ook voor configuratiebestanden gebruikt worden. Een framework is zo opgezet, vervolgens voor elke ondersteunde configuratie een plugin schrijven, en klaar.
Het is onbegonnen werk IMHO om elke instelling een GUI te geven. Ook bij Windows is dat niet het geval, maar daar moet je wel het register kennen om op verschillende plaatsen allerlei aanpassingen te doen. Onder linux moet je enkel het conf-bestand in een teksteditor openen en gaan met die banaan (zoals ik hierboven al las).

Ik kan me inbeelden dat het voor een nieuwkomer lastig lijkt, maar neem van mij aan dat eens Ubuntu geïnstalleerd is, je haast nooit nog de CLI nodig hebt (als gewone gebruiker dan). En als je het al eens nodig hebt, dan vind je zo het antwoord, compleet met alle aanwijzingen op de ubuntu fora. Zo leer je nog eens iets bij, ook.

Ik persoonlijk ben zelfs niet zo'n voorstander van allerlei GUI's - geef mij maar een distro die het KISS-principe hanteert (Keep It Simple, Stupid).
Zou het niet mogelijk zijn om een programma toe te voegen die alle configuratiebestanden op een systeem vindt en een gebruiksvriendelijke user interface te maken daarvoor?
Ik ben waarschijnlijk wat men een 'power user' noemt, en op mijn desktop raak ik de /etc bestanden nauwelijks tot niet aan op Xubuntu!

Op de server is dit natuurlijk anders, maar ik zie geen enkele reden om /etc bestanden aan standaard gebruikers bloot te stellen...
Dat is nou het mooie van linux het ís al blootgesteld, dus waarom zal je er niet een nette GUI omheen bouwen? De tijd van consolebased is met Windows 98 gestorven, vind ik.
(Echter zit ik (in Windows) erg vaak op het command-prompt te werken..)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 17:45]

Waarom je niet alles in een GUI moet stoppen, kun je in dit erg goede artikel lezen: http://humanized.com/weblog/2007/10/05/make_oss_humane/

Vooral de sectie over Firefox versus Mozilla is in dit geval van toepassing:
* Mozilla: alle mogelijke opties in de GUI
* Firefox: alleen de interessantste opties in de GUI, de rest toegankelijk via de ingebouwde "commandoregel van Firefox".
Een slechte gui voor je instellingen is zeker niet beter dan een goede texteditor (al dan niet in een console).

Als ik op windows iets moet doen frustreer ik me enorm aan de beperkte en onderontwikkelde command prompt. Voor windows is de commandprompt gestorven door onbruikbaarheid, maar in *nix kan je ALLES ook met een command line.
Ik draai nu een paar weken Kubuntu Gutsy en ben eigenlijk nog geen noemenswaardige problemen tegen gekomen. De nieuwe FIle Browser werkt wel prettig. Ik was er zo aan gewent (Konqueror zit er natuurlijk nog gwoon in). Super veel verschil merk ik eigenlijk ook niet met Feisty.
Compiz-Fusion was zo geinstalleerd (apt-get...gaan met die banaan) en ook het installeren van de drivers voor mijn videokaart was een eitje (Nvidia). Maar dat was in Feisty eigenlijk ook al zo.

Een upgrade vanaf Feisty wordt logischerwijs afgeraden. Het kan zijn dat software die niet uit de standaard repos komt niet meer werkt.

[Reactie gewijzigd door Bram77 op 23 juli 2024 17:45]

Ik heb geupgrade vanaf Feisty naar de beta van Gutsy.
In mijn geval ging alles 100% perfect.

De verbeteringen die tot nu toe echt opvallen:
- Compiz is stabieler
- Keyring manager is nu standaard te integreren met normale login/pass zonder dat je weer opnieuw een pass moet ingeven
- EINDELIJK Thunderbird2 in de repos. (Ik draaide deze al vanaf andere repo)

Wat negatief opvalt is de erg korte accuduur, Gutsy ondersteunt nog niet echt het powermanagement van IBM Thinkpads, dit was voorheen beter.
Ik weet niet of compiz fusion nu stabieler is (ik werkte in het "ouwe" compiz tijdperk nl met beryl) maar ik weet wel dat fusion voor mijn gevoel nog flink wat kinderziektes weg moet werken. CF werkt voor mijn gevoel nl (veel) langzamer dan beryl, terwijl ik nu juist een veel sneller systeem heb.
Ik had dit in het begin ook, maar dit komt omdat compiz niet goed opstart (bij mij toch).
Dus je moet eerst compiz stoppen (kan je in de System Monitor) en dan een keer compiz fusion proberen te runnen zoals hier:
http://onlinedev.blogspot...usion-slow-on-nvidia.html wordt gezegd. Bij mij had dit een positief effect en op deze manier werkt het sneller dan mijn vorige computer ;)
Ik draai gutsy nou al meer dan een week, alleen de update vanaf Feisty heeft niet gewerkt, hij kwam tijdens de installatie met een foutmelding en stopte er toen halverwege mee, terwijl de systeem bestanden al aangepast waren, resultaat: systeem kaput.

Daarna nog moeilijkheden met X gehad, na een installatie van xserver-xgl wilde mijn systeem niet meer starten aangezien een symbolic link vreemde karakters bevatte die er zelfs in bleven zitten wanneer ik heb opnieuw aanmaakte..

Verder ben ik wel tevreden met de nieuwe Ubuntu hoor, het is weer een stap dichter bij, maar het is zeker nog niet perfect.

Zo ben je ook flink genaait wanneer je een laptop hebt die je nog wel eens aansluit aan een externe monitor met een andere resolutie, daar raakt X.ORG heeeelemaal mee in de knoei, en omdat Ubuntu bij elke session de xorg.conf opnieuw checked en zo nodig aanpast kun je niet gewoon even de xorg.conf aanpassen zodat hij voor beide monitoren goed werkt.

Goed, het is (was) nog de beta, dus wie weet werkt het in de RC wel allemaal soepel, we shall see..
Anoniem: 69437 @Naatan12 oktober 2007 18:55
Ubuntu Gutsy gebruikt nog niet de nieuwste Xorg, waarin het hotpluggen van monitoren ondersteund wordt en het xorg.conf bestand overbodig wordt. Die GUI voor je display-instellingen is op dit moment slechts een half-werkend lapmiddel. Even wachten op 8.04 - Hardy Heron dus.
Wordt het xorg.conf bestand in xorg 7.3 overbodig?

Lijkt me sterk, aangezien er meer in staat dan alleen resoluties van schermen :+

Persoonlijk pas ik, ondanks het feit dat ik vaak genoeg moet gaan zitten googlen voor antwoorden, TOCH nog liever het xorg.conf met vim aan dan dat ik die GUI gebruik, want dat levert me bijna elke keer een onbruikbare Xorg op, dat ben ik met je eens.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 23 juli 2024 17:45]

Anoniem: 89333 12 oktober 2007 10:16
En als het goed is gaat hij ook een groot aantal Broadcom adapters out of the box ondersteunen, restricted drivers.

Heb hem thuis al draaien vanaf Versie 2 beta... draait prima.
Ik ben een ubuntu gebruiker op een AMD64 sinds Breezy Badger en het is leuk om mee te maken hoe er elk half jaar weer een grote stap wordt gezet. Zeker met de 64 bits versie. Dan zie je pas hoe ook de gemeenschap elkaar helpt (bijv. nspluginwrapper).

off topic:
Ik zou graag een keer een onderzoek zien waarin wordt gekeken hoeveel werkplekken er nu van linux op de desktop zijn voorzien. Ik lees af en toe persberichten van overheids instellingen en andere bedrijven maar wat zou nu het echte aandeel zijn? En hoe tevreden is men (beveiliging?) en wat zijn de echte kosten?

Het lijkt mij dat een migratie van XP naar Vista of een migratie XP naar Linux op het gebied van TCO nu toch langzaam maar zeker richting het voordeel van Linux zou moeten gaan. Zeker wanneer over een half jaar weer een LTS versie komt (hardy heron). Die zou toch wel heel volwassen moeten zijn.
LTS is een middel voor meer zekerheid. Grootste probleem zit nu nog in het op grote schaal instellingen maken voor de gebruiker. *kan nu even niet op de naam komen* Denk aan wat in grote bedrijven nu veel gebeurd, standaard startpagina, niets mogen installeren, achtergrond bepalen ect.

Zijn wel systemen voor van Novell en Red Hat maar die zijn nog wel iets beperkt vergeleken met Windows.
Het dicht spijkeren is het probleem niet, de applicaties die men gebruikt zijn vaak niet compatible met Unix varianten en ook de eindgebruiker " mist" de Start knop en weet ineens niet meer hoe het werkt !
Mijn ervaring met de Beta was iets minder positief. Grub werd zonder pardon op HD0 geparkeerd (ignore windows) en hij wil gewoon niet afsluiten als ie eenmaal is gestart, anders dan met een hard reset. Wacht nog wel even op de stable release. Rest werkt wel goed of beter.
Ik vond de beta van Ubuntu 7.10 inderdaad ook wat minder, in tegenstellling tot die van Kubuntu. Met de RC is Ubuntu 7.10 ook fatsoenlijk te gebruiken.
Het probleem wat jij hebt, namelijk dat Grub op HD0 wordt geparkeerd, is een default van de live-cd. Als je Grub ergens anders wilt installeren moet je de alternate-cd gebruiken.
hoeft niet, zit advanced knop in daar kan je invullen waar grub moet staan
ik heb tot nu toe alleen suspend problemen met ati gehad
test gutsy al paar maanden, prachtig stukje software
Ik volg inderdaad ook al sinds Tribe 3, de verbeteringen en de updates die je elke dag binnenkrijgt zijn astonishing. Ik wist trouwens niet dat je nu ook Grub destination kunt veranderen met de LiveCD.
Heb je dit ook netjes gemeld? Of bestond er al een bug report van?

Als dit soort informatie niet gemeld wordt, zal het ook nooit opgelost worden...
Hoe bedoel je "ignore windows"?

Want Grub herkent Vista bij mij bijvoorbeeld gewoon hoor :)
Toegegeven, dat was bij de tribes en een paar daily builds wel anders, maar dat is met de Vista install disk altijd wel te herstellen.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 23 juli 2024 17:45]

Grub was geen serieus probleem, het hangen is irritant. Rapporteren had ik nog niet gedaan, maar nu dus wel. Ben trouwens niet de enige die hier last van heeft, Dit was trouwens de Xubuntu Alternate.
Anoniem: 230385 12 oktober 2007 19:35
Wel jammer dat het nu opeens een DVD image is geworden, ipv CD images, maar goed, ubuntu is lekker makkelijk voor de beginnende gebruiker, het enige wat nog mist is een optie om aan te geven dat je bepaalde apps wel of niet installeren.
Huh? Ik zie hier http://nl.releases.ubuntu.com/7.10/ alleen maar CD images staan. Volgens mijn zijn er helemaal geen DVD images. Maar misschien kijk ik verkeerd...

Volgens mij biedt de Alternate install CD wat meer mogelijkheden voor een "custom" installatie. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar wellicht dat je daar ook kunt kiezen welke applicaties je wel of niet wilt installeren.
Volgens mijn zijn er helemaal geen DVD images. Maar misschien kijk ik verkeerd...
DVD images staan hier, maar de cd is meestal handiger: de dvd bevat extra packages maar veel daarvan gebruik je toch niet. Het is handiger om de packages die je nodig hebt na installatie met Synaptic te downloaden :)
Deze versie van Ubuntu is zo ongelovelijk gebruiksvriendelijk! Voor een beginnende computeraar is dit veel makkelijker dan Vista.
Zo kreeg ik bijvoorbeeld meteen een melding dat de accu van mijn laptop mogelijk onderdeel is van een terugroep actie van Toshiba. Wifi, printer, videokaart (inc. automatische vraag of je closed source drivers wil gebruiken), alles werd herkend. Verder wordt je hele systeem met een druk op de knop geupdate.

Ubuntu gaat nog eens groot worden :)
Ubuntu is al een beetje groot :)
Ubuntu is idd een systeem wat zich op een groter gebied dan alleen Linux fanboys/girls richt. En daar zijn ze erg goed in.
Ik draai deze versie nu sinds de beta uit is op mijn XPS M1330. Alles gaat heerlijk. Geweldige software en mooie 3D effecten. Heb nog wat moeite moeten doen om mijn webcam en fingerprintreader aan de praat te krijgen maar die werken nu ook. Zelfs The Elder Scrolls IV: Oblivion draait als een zonnetje. Syncen met mijn Zen Vision: M en Windows Mobile device werkt ook.

Ubuntu is bezig Linux groot te maken. :)
"Ubuntu is bezig Linux groot te maken"

Samen met wie allemaal?
Ubuntu wordt gebackt door een hele grote community.

Als je bedoelt dat Linux door meer mensen wordt gebouwd dan alleen Ubuntu heb je volkomen gelijk, echter doen die vrij weinig om Linux te populariseren, DAT doet Ubuntu wel even anders.
Hoe heb je Oblivion aan de praat gekregen? onder windows?
Of gebruik je iets als Cedega?
Ook is het mogelijk om bestanden te lezen en weg te schrijven naar harde schijven die geformatteerd zijn met het ntfs-bestandssysteem.
Dit is toch niet nieuw? Feisty kan dit ook al out-of-the-box.
Voor de rest wacht ik met spanning op de final.
schrijven naar NTSF? nee hoor.
Ik moest nog steeds ntfs-config installeren om schrijfrechten mogelijk te maken. Dat was in Feisty ook al zo, dus ik zie niet echt wat er verbeterd is in dit opzicht.
Wat waarschijnlijk de meerwaarde is, is dat ntfs-3g eindelijk stabiel genoeg bevonden is om "normaal" te kunnen worden gebruikt. :)
Oh, ja :)
Je moest zelf iets aanpassen in /etc/fstab en misschien zelfs ntfs-3g nog installeren.
maar ja, het zat wel allemaal in de distro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.