Software-update: KDE 3.5.5

KDE logo (60 pix) De ontwikkelaars achter de K Desktop Environment hebben vandaag versie 3.5.5 van de populaire desktopomgeving voor onder andere GNU/Linux, FreeBSD en Solaris de deur uit gedaan. KDE wordt geleverd met een standaard desktop inclusief vijftien pakketten met applicaties zoals een Personal Information Manager, programma's voor multimedia, administratie en netwerkbeheer, spelletjes, et cetera. Op deze pagina is de volledige lijst met veranderingen na te lezen, de belangrijkste veranderingen worden als volgt samengevat:

Significant enhancements include:
 • Version 0.12.3 of Kopete replaces 0.11.3 in KDE 3.5.5, it includes support for Adium themes, performance improvements and better support for the Yahoo! and Jabber protocols.
 • Support for sudo in kdesu.
 • Support for input shape from XShape1.1 in KWin (KDE window manager).
 • Lots of speed improvements and fixes in Konqueror's HTML engine, KHTML.
 • CUPS 1.2 support in KDEPrint.
 • Big improvements in the number of translated interface elements in Chinese Traditional, Farsi, Khmer, Low Saxon and Slovak translations.
[break]
KDE 3.5 desktop (resized)
Versienummer 3.5.5
Besturingssystemen Linux, BSD, Solaris
Website KDE
Download http://download.kde.org/stable/3.5.5
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

11-10-2006 • 20:18

20 Linkedin

Submitter: a casema user

Bron: KDE

Update-historie

Reacties (20)

Wijzig sortering
Kan iemand mij een paar voordelen laten zien van KDE boven Gnome? Ik ben zelf een gnome gebruiker omdat ik mij niet kan meten met de look en feel van KDE. Ik vind het veel te rommelig om naar te kijken en veel te druk allemaal. Ik heb nu kopete draaien als MSN messenger maar erger mij aan de look van dat programma alleen al.

Ik gebruik KDE af en toe nog wel maar schakel toch altijd weer terug, terwijl de feature list er niet om liegt.
KDE heeft een beter framework/basis waarop de applicaties gebouwd worden. Dit is ook te zien aan de grote lading applicaties op www.kde-apps.org Verder kan KDE behoorlijk naar eigen wensen aangepast worden, je zou de desktop aardig als GNOME kunnen instellen.

Een voorbeeld is de KIO laag. Hiermee kunnen alle applicaties op alle mogelijke netwerkschijven werken. Open maar eens een HTTP of FTP locatie in KWrite, of plaats maar een URL in een file upload scherm. Het werkt allemaal. Kopieer de inhoud van een zip maar direct naar een SFTP/webdav schijf.

Een ander voorbeeld is KParts. Hiermee kunnen applicaties bijzonder goed in elkaar geintegreerd worden. In Konqueror kun je HTML, PDF, tekst en afbeeldingen allemaal bekijken. In KWrite krijg je een console onderaan. Dat zijn allemaal KParts die door andere applicaties geleverd worden.

Aan de ontwikkeling van KDE4 is te zien dat de visie nog sterker geworden is, en men probeert om dat framework op een betere manier in de applicaties terug te laten komen. De blik naar gebruikersvriendelijkheid is veranderd, en met frameworks als Solid, Phonon, Plasma en Decibel gaat KDE4 zwaar gaaf worden! (solid zorft ervoor dat apps beter in kunnen spelen op hardware veranderingen, phonon wordt een centraal systeem voor multimedia in apps, plasma staat voor een nieuwe meer flexibele desktop en decibel is een voip framework)

Kopete is een vreemde eend in de bijt, en ik heb me er ook nooit in kunnen vinden. Probeer voor MSN eens KMess eens (ja het is zelf-promotie).
Wat ik overal echt mis, en het daarom niet gebruik, in vergelijking tot aMSN:

- opslag van de avatars die mensen gebruikt hebben (erg leuke feature)
- opslag van de webcamstream die je binnenkrijgt.

Zeker die laatste is voor mij noodzaak nu mijn vriendin een half jaar in Mexico vertoeft ;( en ik wil dus nog wel eens een cam-opslagje aan te zetten voor de lol.
Maar goed, aMSN is ook niet alles dus ik was net op zoek naar nieuws. Zal deze ook even proberen.

Overigens is KDE4 een buzz in Linux-land en bij mijzelf ook. Het zal daarom moeilijk worden om al die overspannen verwachtingen ook echt te halen. Waarschijnlijk zullen de supergraphics pas in KDE4.1 komen, zodat mensen die pure stabiliteit willen toch in de 4-plain lijn kunnen.
Deze subthread gaat een beetje off-topic, maar ik kan er niet echt mee zitten :)

@Mamia en @BartOtten: Bedankt voor je feedback over KMess.

Wat ik hier kort over kan zeggen:
- display pictures bekijken staat op de lijst, maar heeft geen echte haast nog. Je kunt wel alle ontvangen pictures, emoticons en winks opzoeken in:
~/.kde/share/apps/kmess/
- webcam transfers staan geplanned voor 1.6. Dit zal nog wel enkele tijd duren, eerst willen we de fouten uit 1.5 krijgen om een goede release neer te zetten. Kopete en aMSN bieden hier momenteel idd meer.
Kmess ziet er inderdaad goed uit
Gaim of aMSN al eens geprobeerd?
ik heb geprobeerd:
aMSN - geen anti-aliasing fonts, leest niet lekker
GAIM - moeite me custom icons enzo; slome file transfers
KMess - op zich wel aardig, maar ook QT, en afgeleid van kopete dacht ik.
Gajim - Jabber client met MSN server converter ding der apart bij, maar kreeg mijn MSN lijst niet goed door, tijdje mee lopen klooien.

Op zich doet kopete het wel goed dus die blijf ik nog wel ff gebruiken.
amsn heeft wel degelijk anti-aliasing fonts, ik heb hier de 0.96 versie met AA-fonts
Anoniem: 184248
@H@rry12 oktober 2006 00:09
KDE heeft meer configuratietools voorhanden. Gnome is minimalistisch van opzet, volgenbs sommigen zelfs te. Aan de andere kant kan je KDE simpel customizen zoals je zelf wilt. Mijn KDE desktop vertoon bijvoorbeeld grote overeenkomsten met fluxbox (wat ik het prettigste vindt werken)
Gewoon wachten op KDE 4.0, jij gaat nooit terugschakelen naar iets als KDE als je nu GNOME prettig vindt werken.

KDE 4.0 gaat de eerste KDE versie worden die mij serieus gaat overhalen om het weer een kans te geven. Het probleem met 3.x is op dit moment dat ze een heleboel dingen zelf hebben gedaan en zich totaal niet aan de standaarden houden, waardoor het slecht integreert met andere desktops. Dit is niet echt de schuld van KDE, maar eerder de schuld van dat er simpelweg niet genoeg standaarden waren toen KDE aan de slag ging met alle features die het kreeg. KDE 4.0 gaat zich veel meer aan Freedesktop.org standaarden houden, waardoor het veel beter integreert met de rest van de applicaties.
hoeveel updates in de KDE3 reeks komen er nog?

Persoonlijk zou ik liever hebben dat ze bezig gingen met KDE4, zodat het echt zo hard gaat rocken als je zou mogen geloven als je erover leest! Zou gaaf zijn als dat echt een Vista&Leopard killer zou worden!
Toevallig dat ik dit lees, omdat ik af en toe nog wel is bezig ben met Linux, maar jouw uitspraak "Zou gaaf zijn als dat echt een Vista&Leopard killer zou worden!" verbaasd me een beetje.

Ik bedoel niet dat ik het niet graag zou zien, maar het zou me verbaasen als de gemiddelde gebruiker over zou stappen naar Linux waarneer KDE4 uitkomt, niet omdat het niet goed zou zijn, maar omdat, nog steeds, bij de gemiddelde gebruiker Linux/Unix als "veel typen en moeilijk" ervaren word.
Als je boel wilt tweaken ja. Linux is juist voor tweakers echt lastig door de toegenome vrijheid om alles zelf aan te passen. Het is een beetje overwhelming voor het slag mensen dat denkt dat met de hand je windows-registry aanpassen tweaken is. Voor hun is Linux heel pijnlijk. Vooral omdat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent.

Aan de andere kant, voor de huis-tuin en keuken gebruiker, is linux een prima alternatief. They never change their setup anyway. Ze kunnen out-of-the-box internetten, emailen, chatten, word-doc tikken, spreadsheetje maken, muziekje luisteren en paar domme spelletjes spelen. Voor welk van deze zaken beweer je dat iets moet tiepen?
KDE4 zal juist iets doen aan wat jij noemt "veel typen en moeilijk" ;)

gemiddelde gebruikers hebben niets met KDE4 te maken, die hebben met distributies te maken. Ik vermoed dat Kubuntu met KDE4 een fantastisch pakket zal zijn, enorm makkelijk in het gebruik, mooi, snel, flexibel en solide.

Niet alle problemen kunnen door KDE opgelost worden, maar moeten door de distro's of groepen als Xorg gedaan worden:
- makkelijke, goede dualhead
- snel, flexibel opstartsysteem (upstart!)
- makkelijke codecinstallatie
- makkelijk draaien van windows in Vmware/Parallels/Xen, met makkelijk delen van bestanden en clipboard enzo. Virtualisatie biedt enorme vrijheid!
Dit is de laatste volgens mij

Zij zijn hard bezig, maar het duurt nog wel even hoor.

Verder zijn ze alles over aan het zetten naar qt4, wen compiled koffice ook al bijna op windows (puur omdat het allemaal steeds netter en minder linux afhankelijk wordt)
Je kunt aan de Changelog juist merken dat ze meer met KDE4 bezig zijn. Op de planetkde.org blogs zijn ook regelmatig nieuwtjes te volgen.

Door nog bugfixes voor KDE3 uit te brengen wordt KDE3.5 de meest stabiele KDE versie, waar mensen nog een tijd lang op kunnen draaien. Dat is geen verkeerde zet, en geeft juist ruimte om KDE4 goed te ontwikkelen zonder druk.
ze zijn vast hard bezig als ze deze maand nog een TP willen releasen.

Maar vind ik persoonlijk geen reden om KDE 3 maar gelijk te dumpen dan ;)
Ze zijn al een hele tijd bezig met KDE4, volgens de release notes komt deze maand nog de eerste technical release uit. (voor developers)

Als je het een beetje bijhoud (planet.kde.org bijvoorbeeld) dan kom je erachter dat ze ook best wel veel tegelijk doen en dat er een heleboel mooie features aan zitten te komen.

De libs zijn zover ik weet allemaal geconverteerd naar qt4 en die compileren goed. Het is nu de taak van de maintainers om zo goed mogelijk de applicaties kde4 ready te maken.

En idd ik kan ook niet wachten tot het moment daar is :)a
Voor mijn gevoel zijn de verschillende KDE onderdelen veel beter geintegreerd. Gnome voelt voor toch meer aan als een hoop bij elkaar geraapte applicaties.

Verder vind ik Gnome vaak wat omslachtig werken. Er wordt gezegd dat het uit het oogpunt van de gebruikersvriendelijkheid alles wat versimpelt wordt. Voor nieuwe gebruikers schijnt dat goed te werken.
Maar ik ben geen nieuwe gebruiker, ik ben een power-user. (En op termijn zullen er steeds minder nieuwe gebruikers komen. Tegenwoordig staan computers gewoon op school.)

Ik ken alle truuks, en wil alles kunnen aanpassen. KDE geeft me veel meer mogelijkheden om snel gedaan te krijgen wat ik wil.
Will you make the user-interface skinnable?
The only answer for this is no. Kopete was invented to be a KDE Instant-Messenger and this also includes having a KDE Look-n-Feel. By adding skins we would break this rule and having both skin-support and skinless-support at once is impractical as well. Just select a different style in KDEs controlcenter and be happy to have transparent menus and other neat eye-candy today's KDE offers. You can, however, run kopete using a different style. Just run "kopete --style=marble" as an example. Any valid KDE or Qt style will work.
it includes support for Adium themes
|:(

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee