Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

Netneutraliteit in Europa

Wat gaat er veranderen?

07-06-2016 • 15:37

134

Singlepage-opmaak

Netneutraliteit: Europees en Nederlands

Eigenlijk begon het met de chatheffing in 2011. KPN wilde apart geld in rekening gaan brengen voor het gebruik van WhatsApp, om zo de dalende inkomsten uit sms te compenseren. De Nederlandse Tweede Kamer vond dat een slecht idee. Om uitvoering van KPN's plannen te voorkomen had het parlement netneutraliteit in een paar maanden tot wet verheven, waarmee Nederland na Chili het tweede land ter wereld was met wettelijk gegarandeerde netneutraliteit.

Netneutraliteit gaat natuurlijk verder dan de chatheffing. Een van de eerste gevolgen van de wetgeving was dat mobiele providers het verbod op tethering moesten opheffen. Tethering is het delen van de mobiele internetverbinding van de telefoon met een ander apparaat, zoals een laptop. Voorheen verboden mobiele providers dat, maar dat mocht niet meer.

In de jaren erna bleek dat het Europees Parlement netneutraliteit in heel Europa wilde invoeren. De Europese politiek werkt vaak niet bijster snel en daarom heeft het even geduurd, maar het was al snel duidelijk dat het geen gegeven was dat de Nederlandse netneutraliteit gehandhaafd zou blijven. Neelie Kroes, destijds de verantwoordelijke Eurocommissaris, kwam in 2014 met een voorstel dat een einde zou maken aan de strikte netneutraliteit in Nederland ten gunste van een zwakkere versie.

Nu is het dan zover; het Europees Parlement heeft ingestemd met de Europese netneutraliteit en sinds 30 april geldt de regelgeving in heel Europa. Het probleem is: niemand weet wat die regels in de praktijk precies betekenen. Daarvoor kijken Europese landen naar de Berec, de koepelorganisatie van toezichthouders, waarvan onder meer ACM in Nederland en Bipt in België deel uitmaken.

In Nederland is bij de wijziging van de Telcommunicatiewet, die het gevolg is van de nieuwe Europese regelgeving, gestreefd naar een sterke netneutraliteit. Zo interpreteert minister Kamp van Economische Zaken de regels uit de nieuwe verordening zo dat deze in de weg staan aan zero rating. Daarmee blijft deze praktijk in Nederland verboden. Zoals uit het volgende stuk blijkt, heeft Berec een andere mening en stelt dat zero rating in bepaalde gevallen toegestaan blijft. Nina Lodder, juridisch medewerker bij SOLV, laat desgevraagd aan Tweakers weten dat een afwijkende interpretatie van Berec niet hoeft te betekenen dat de strengere Nederlandse interpretatie gewijzigd moet worden. De gepubliceerde richtsnoeren zijn juridisch niet bindend en dienen alleen zoveel mogelijk gevolgd te worden. De strenge interpretatie van Nederland moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

De Berec zal op 30 augustus zijn definitieve interpretatie bekendmaken, maar heeft al een eerste 'kladversie' van die interpretatie vrijgegeven. Tweakers dook in de materie om te kijken hoe streng de Europese netneutraliteit echt zal zijn.