Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 163, views: 301.356 •

Nog meer muziek

Wat tijdens de scène onder water voor het eerst opviel, was dat er muziek klonk tijdens de duik. Geen songs uit een autoradio, maar speciaal voor de game gecomponeerde achtergrondmuziek. Je zult het vaker horen, eigenlijk steeds als het ergens spannend dreigt te worden. Waar in voorgaande delen alleen muziek te horen was als je in een voertuig zat, wil Rockstar nu vele bijzondere gebeurtenissen in de game ondersteunen met bijpassende sfeermuziek. Al zijn ook de vele radiozenders waar je op af kunt stemmen als je in een voertuig zit natuurlijk nog gewoon aanwezig.

Preview Grand Theft Auto V

Daarmee heeft Rockstar genoeg vernieuwing ingebouwd. De drie hoofdrolspelers met elk hun eigen verhaallijn maken het spannend genoeg. Al roept dat tegelijk wat vragen op. Wat als je bijvoorbeeld Michael maar saai vindt en enkel met Trevor en Franklin op stap wilt? Daar heeft Rockstar over nagedacht. Zo worden de drie achter elkaar geïntroduceerd. Je start met Michael en het duurt even voor je Franklin leert kennen en met hem als repo-man op stap gaat. Pas nadat je de voordelen van de driving skills van Franklin hebt leren kennen, komt Trevor in beeld en leer je de voordelen die hij met zich meebrengt. Dat is ook hoe Rockstar probeert te voorkomen dat je een van de drie minder aandacht geeft. Elk van de drie heeft zijn sterke kanten en dat moet ervoor zorgen dat je alle drie evenveel aandacht geeft.

Voorlopige conclusie

Wat we hebben gezien van Grand Theft Auto V zag er vooral veel mooier uit dan wat we van de voorgaande games kennen. De wereld is veel gedetailleerder, terwijl de kleurrijke, haast comic-achtige stijl gebleven is. Dat wil niet zeggen dat alles glimmend en mooi is. We zagen ook wat vervallen delen van de stad, en ook de ellende daar is beter in beeld gebracht dan ooit. Van de geheel vernieuwde besturing hebben we helaas nog niet mogen proeven, maar dat Rockstar de besturing op de schop heeft genomen, maakt ons al enthousiast. Het was het grootste minpunt in de voorgaande games. Verder bouwt Rockstar wat nieuwe gameplay-elementen in. Dat is natuurlijk altijd gewaagd, maar voorlopig worden wij er alleen maar enthousiast van. Dat je dit keer drie hoofdrolspelers hebt kan verwarrend zijn, maar het zorgt er hopelijk voor dat er vooral heel erg veel te beleven valt in de game. In Los Santos komt dat vast wel goed; in de steden van GTA is altijd veel te beleven. We zijn echter vooral benieuwd naar de avonturen die we buiten de stad gaan beleven. Daarvoor heeft Rockstar gekeken naar de random events van Red Dead Redemption, en dat lijkt een slimme zet. De game zal ook in multiplayer te spelen zijn, al hebben we van dat deel van de game nog niets kunnen zien. Maar ook zonder multiplayer-gedeelte is Grand Theft Auto V al dermate veelbelovend dat de titel hoog op ons verlanglijstje staat.

Titel Grand Theft Auto V
Box Grand Theft Auto V
Platform Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Rockstar North
Uitgever Rockstar
Releasedatum 2013

Preview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto VPreview Grand Theft Auto V

Laagste prijzen voor Grand Theft Auto V, PlayStation 3:
+/-Shoplev.tijdPrijsTotaalPlaats
Score: 5Game Shock € 47,99€ 49,98Gorinchem
Score: 4.5dixons € 49,99€ 49,99153 winkels
Score: 4.5MyCom € 49,99€ 49,9941 winkels
Score: 3.5Media Markt € 49,99€ 49,99Rotterdam
Score: 3.5Bol.com € 49,99€ 49,99Utrecht

Laagste prijzen voor Grand Theft Auto V, Xbox 360:
+/-Shoplev.tijdPrijsTotaalPlaats
Score: 5Game Shock € 47,99€ 49,98Gorinchem
Score: 4.5dixons € 49,99€ 49,99153 winkels
Score: 4.5MyCom € 49,99€ 49,9941 winkels
Score: 3.5Media Markt € 49,99€ 49,99Rotterdam
Score: 3.5Bol.com € 49,99€ 49,99Utrecht


Door Paul Hulsebosch

- Redacteur games

Paul is de oudgediende van de redactie en schrijft al sinds 1996 over games. Eerst voor tijdschriften als PC Zone Benelux, maar door de jaren heen steeds meer voor websites. Na een uitstapje bij een Nederlandse ontwikkelstudio schrijft Paul sinds 2008 voor Tweakers, waar hij zijn voorliefde voor tactische shooters en mmog's helemaal uit kan leven. Al is hij na al die jaren nog nieuwsgierig genoeg om bijna alle nieuwe games uit te willen testen. De nachten zijn nog steeds kort in huize Hulsebosch.

Volg Paul op TwitterVolg Paul op Google+

Reacties (163)

Reactiefilter:-11630158+1112+24+30
1 2 3 ... 7
Wat kijk ik uit naar deze game, heb alle gta's met veel plezier gespeeld. Ik hoop alleen wel dat de pc versie dit keer beter is dan gta IV (slechte port), maar aangezien ze de release date hebben opgeschoven denk ik dat het wel goed komt :) .
GTA 4 is ook meer dan een half jaar later uitgebracht voor pc en dat was nog altijd een afgrijselijke port...
Maar GtaIV was dan ook de eerste game met de RAGE engine. GtaV is de vijfde game met die engine is dus al een stuk beter geoptimaliseerd. MP3 is hier een voorbeeld van.
Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken dat gtaV net zo crap loopt als gtaIV in het begin.
Correctie: Rockstar Games presents Table Tennis, was de eerste game met de RAGE engine. ;)
@Goman : Ik kijk zeker net zo zeer uit naar deze game. De spelwereld zou behoorlijk groot moeten zijn en lekker vol zitten met allerhande missies.

Wat de spelbesturing aangaat blijft het voorlopig afwachten. De besturing die in Max Payne 3 gebruikt werd vond ik redelijk omslachtig. Ik had er regelmatig moeite mee on de correcte acties (bullet-time etc.) op de juiste momenten te gebruiken. Ondanks dat GTA 5 nog niet af is, hoop ik dat ze de besturing simpel houden en het niet té extreem gaan veranderen.

Dat ze die vriendinnetjes eruit gesloopt hebben is een ware verademing. Hopelijk gaan ze geen mateloos irritante familieleden (zoals in GTA 4) koppelen die je steeds weer moet contacteren om het spel uit te kunnen spelen.

De releasedatum is overigens prima; tot GTA 5 verschijnt kan ik me nog gaan amuseren met "The Last of Us" en "Saints Row 4".
Inderdaad, ik vond GTA 4 juist veel makkelijker besturen dan Max Payne 3... Eigenlijk heb ik nooit wat mis gevonden met de besturing van de GTA serie, op de console dan wel. Op de PC heb ik het nooit gespeeld.

Mooie preview trouwens, het klinkt weer als een topper. Ik vond San Andreas ook het leukste uit de vorige serie dus deze spreekt me meer aan dan GTA 4.

Ik hoop alleen dat deze uit gaat komen voor de nieuwe generatie consoles, dat zou zo'n verschil maken in graphics. Ik vond bij GTA4 de grens eigenlijk al bereikt, bijvoorbeeld in de verte zie je dat hij vrij gauw naar statische plaatjes overschakelt en dat valt gewoon op. Dit lijkt me een prachtige launch game voor de PS4/Xbox 720

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 mei 2013 20:07]

Maar als die ook voor next een uitkomt is het toch sowieso gewoon een port van PS3 en 360 en zal die toch zo verbleken bij al de games die wel voor next gen zijn ontwikkeld? Ik kan me vergissen maar ik denk als ze deze game op een deftige manier willen uitbrengen voor next gen ze toch weer een paar jaar zoet zijn.
Nou ze ontwikkelen meestal wel in een hogere kwaliteit dan voor de platformen zelf. De PC versie van GTA 4 schijnt ook beter te zijn qua kwaliteit (zelf niet geprobeerd), en de trailers zagen er ook veel beter uit dan het spel. De pers demo's worden naar verluid ook steeds gegeven op de PC dus blijkbaar hebben ze daar al rekening mee gehouden.

Dus ik denk niet dat het erg veel moeite is om het zo ver te krijgen. Misschien niet op het maximale niveau maar wel beter dan Xbox 360/PS3 niveau.

En eigenlijk hoopte ik dat ze het vanaf het begin al voor de next gen ontwikkeld hadden. Maar omdat de Xbox en PS3 versies nu al definitief aangekondigd zijn, blijkt dat inderdaad niet te kloppen, helaas.
@GekkePrutser : GTA 4 was niet de enige titel waarbij de grafische limitaties van console-hardware zichtbaar werd. Ook Battlefield 3 had hier een handje van. De ergste grafische artifacten heb ik gezien bij de PS3 versie van Crysis 2. Je zag dat de belichting en schaduwen van wolkenkrabbers in de verte niet goed gerenderd werden door de relatief lage "draw-distance". Op het ene moment was het correct verlicht, op het andere moment verscheen er een donkergrijs waas overheen.

Ondanks dat recente spellen allemaal vlekkeloos draaien op de PS3 (met uitzondering van Skyrim - dat behoorlijk last heeft van "frame-drops") wordt het wel een keer tijd voor wat nieuws. Ik hoop hoe dan ook dat GTA 5 vloeiend gaat draaien op de PS3.
Vloeiend draaiend krijgen op een console is nooit een probleem. De ontwikkelaars zullen echter wat in moeten leveren in details, of idd de "draw-distance".

Dit probleem is echter al zo oud als er consoles bestaan, en met framedrops, artifact issues of feilloos te repliceren bugs mag je wel degelijk spreken van "slechte ports", want het team dat de port uitvoerde moet hier ook last van hebben gehad. Vroeger liet men levels/details toen gewoon weg of plakten ze gewoon een plaatje van wolkenkrabbers op de achtergrond :)
Zal een generatieverschil zijn. Ik vond Vice City juist geweldig en San Andreas een trieste ramp die inspeelde op de MTV-kijkers. GTA london zal ook wel niet voor iedereen even leuk zijn. Dat is nou eenmaal het nadeel van een hoofdrolspeler een gezicht en een achtergrondverhaal geven. Mogelijk is dat ook een reden om hier nu drie verschillende types in te zetten... (Marketingonderzoek leidde er ook toe dat het vrouwelijke karakter uit Red Dead Redemption gehaald werd(Je komt haar tegen, zij jatte het paard wat jij moet terugeisen, en maakt alleen maar een babbeltje met je als je het komt halen), en ik gok ook dat er om die reden geen vrouwelijke hoofdrolspelers in GTA5 zitten(Het scheelt tenslotte de helft van de gesproken dialogen)

GTA1, 2, en 3 kon ik mezelf met plezier in verplaatsen. GTA4 pakte juist een kant die zelden bekeken word, de oost-europese crimineel en de russische maffia, en was daarom nog neutraal en leuk om te spelen(hoewel al die "sidegames" van mij er niet echt inhoefden).
Generatieverschil? Aan je nick te zien ben je maar 1 jaar jonger dan ik :)

Ik vond San Andreas juist leuk omdat het zo'n persiflage was op de MTV cultuur en de gang-rappers. De herkenbaarheid maar dan altijd weer op zo'n overdreven manier dat het gewoon grappig is. En verder ook dat er verschillende gebieden in zaten, met nog meer persiflages op Amerikaanse bevolkingsgroepen, zoals de rednecks, de potheads in Orange county enz.

Ik heb weer niets met het maffia fenomeen, vond ook de scarface film of bijv. the soprano's niet leuk. Heb er nooit iets mee gehad vandaar dat die spellen me veel minder lagen.

Van GTA 4 vond ik het hele verhaal nogal deprimerend. Een beetje te realistisch voor mij denk ik. Ik vond the ballad of gay tony DLC (die weer totaal over the top was) dan weer wel erg leuk. Zo hoort GTA te zijn, vind ik. Extreem overdreven, stereotype actie en parodie :)

Maar meningen verschillen natuurlijk. Ik kijk wel erg uit naar deze aangezien ik Los Santos graag weer in een game terug zie, en zo te zien bieden de hoofdpersonen voor ieder wat wils.

Wat de sidegames betreft ben ik het trouwens helemaal met je eens.. Om die reden ben ik ook nooit verder dan een uurtje gekomen in de Saints Row serie omdat je daar verplicht sidegames moest doen voor je met het verhaal door kon (in elk geval in deel 1, de volgende heb ik niet eens meer gekocht).

Wat dat betreft heeft GTA altijd nog wel een goede balans gevonden vind ik, want je kon het allemaal negeren als je wilde en gewoon lekker doorspelen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 5 mei 2013 22:59]

de PC versie komt later uit, en toch ga ik deze keer wachten.
als je ps3/xbo360 versie koopt heb je een paar maanden later weer de xbox720 and PS4 versie met alle DLC die je dan weer kunt gaan kopen :O
Pcies, daar wacht ik ook op denk ik.. Vind het zonde om hem nog voor de ps3 te kopen, wacht wel ff en haal hem dan voor de nieuwe console!
Ik dacht dat dit spel niet voor Windows uit zou komen? Toch staat er van wel in de conclusie.

[Reactie gewijzigd door Armada651 op 2 mei 2013 18:08]

We krijgen vast wel weer een slechte port voor ons kiezen... zoals gewoonlijk bij GTA games ...
Beter dan geen PC-versie. Het is jammer dat Rockstar niet goed kan inzien hoe getalenteerd sommige modders zijn. Het zou leuk zijn als Rockstar ook support geeft hieraan, door bijvoorbeeld een tool te releasen. Bethesda deed dit prachtig met Skyrim. Dat spel was verdomd buggy bij de release voor de PC. Maar deels dankzij modders is dit verholpen en zijn er veel optimalisatiemods waarmee mensen met een mindere PC het spel ook goed kunnen spelen. Een voorbeeld hiervan is HiAlgoBoost.
@strikey : Niet zo ondankbaar alsjeblieft. Ben blij dat Rockstar de PC-versie nog niet definitief heeft geschrapt. Daarbij kosten PC-games toch al gauw 1/3 minder dan de consoleversies, dus vind ik eigenlijk dat je niet mag klagen.
Dus een pc gamer moet blij zijn dat ie na een half jaar een keer een gare port krijgt? We zullen Rockstar op onze blote knietjes danken dat ze ons proberen uit te knijpen met een halfgare port 8)7
En omdat console games duurder zijn (vaak door licensie kosten) pc games mogen wij niet klagen :? |:( Dat is wel de grootste drogreden die ik in maanden heb gehoord hier _/-\o_
@Pb Pomper : Ik begrijp Rockstar wel. Waarom zou je miljoenen investeren in een nieuwe AAA-titel die op de PC massaal illegaal gedownload gaat worden. Nu wil ik niet zeggen dat dit bij consoles niet gebeurd, maar toch in veel mindere mate. Ze kijken simpelweg waar het meeste geld te halen valt en proberen risico's zo veel mogelijk te vermeiden.

Begrijp me niet verkeerd; ik gun het jou net zo zeer om GTA 5 te kunnen spelen als wie dan ook. Ik denk dat piraterij wel een van de redenen is waarom jullie met gare ports worden afgescheept. Zo wordt de gehele markt toch bediend en worden financiële risico's geminimaliseerd.

Kortom; geef Rockstar niet de schuld. Zij proberen er ook enkel voor te zorgen dat ze in de running blijven.
Heel juist. Bovendien draait men de boel maar wat graag om, wij mogen het stelen want de kwaliteit is ondermaats. Sowieso al onzin, maar ook nog eens de zaken omdraaien: GTA Vice City en GTA San Andreas waren wel van goede kwaliteit voor PC, en nog werden de games vaker gestolen dan gekocht...dus kan je er op wachten dat het een keer ophoud, en dat gebeurde dus met GTA4. Waarom nog optimaliseren als er nauwelijks aan verdiend kan worden?

GTA4 verkocht aan het begin van deze consolegeneratie al veel meer voor consoles dan voor PC, en nu aan het einde van deze generatie, zeg 100 miljoen consoles verder, is een gigantische stijging in verkoop voor consoles zo'n beetje gegarandeerd. Voor PC, geen enkele indicatie dat het beter zal verkopen dan vorige delen. Om dan als PC gamer nog te EISEN dat ze er dit keer wel werk van maken is op z'n minst gezegd erg dom. Waarom zouden ze? Voor een beetje meer winst hele volksstammen de gelegenheid geven je bloed, zweet en tranen met 2x klikken tte kunnen gappen, terwijl verkoop op consoles het leeuwendeel van je inkomsten bepaald en er maar een marginaal deel is wat de boel verkloot. Genoeg is genoeg zou ik als R* denken, jammer voor die 1 a 2 miljoen potentiele betalende klanten (en voor hen zou het ook echt jammer zijn) maar we beginnen er niet meer aan.

Ik gun de betalende PC gamer zijn of haar GTA5, maar ga geen PC versie eisen als je een van de voorgangers hebt gespeeld zonder te betalen. Wat niet gekocht word wordt op een gegeven moment ook niet meer gemaakt, en kan dan ook niet meer gestolen worden, laat staan gekocht of gespeeld. Bovendien, als die port zo slecht was dat je er niet voor hoefde te betalen, waarom blijf je het dan nog maanden spelen?

Heel simpel, omdat GTA games ALTIJD leuk zijn, ongeacht de graphics.
@VonBraunschweig gta4 is trouwens geen slechte port, het gebruikt de volledige features set van de X86 (minus AVX) en gta4 is een goede benchmark tool om te kijken of de L2 op een ge-modde AMD CPU wel functioneert of dat de unlocked-cores gedeeltelijk defect is.

GTA4 draait de laatste tijd met de nieuwste AMD drivers (13.4) en AMD HD7850 (2GB) echt gigantisch goed.
Nou ja zeg, waar halen jullie die onzin vandaan? Disclaimer vooraf: ik heb een PS3.

Allereerst, piraterij een groter probleem op de PC? Gebaseerd op wat precies? 20 miljoen exemplaren in 4 jaar op 150 miljoen consoles? Er zijn niet eens 20 miljoen hardcore PC gamers (Lees: PC-first/only). Maar laat ik gul zijn en 20 miljoen nemen. Met dezelfde verhouding zouden er 2,5 miljoen verkocht moeten zijn op de PC. Daar zal het niet ver vanaf zitten met Steam, aangezien er alleen al in retail bijna een miljoen verkocht zijn. Onthoud dat er van Steam geen verkoopcijfers bekend zijn. De console markt is gewoon veel groter, piraterij is een slap smoesje dat men gebruikt om de kleinste markt over te slaan. Publishers zijn de randdebielen die even hoge verkoopcijfers verwachten van die kleine markt.

Op consoles zie je ook nog steeds games weken voor de release date op het net verschijnen. Dat hebben we op de PC al heel lang niet gezien.

Daarnaast had het vorige deel uiteraard die uiterst wrange smaak. Een serie die was begonnen op de PC, groot geworden op de PC en zeer geliefd op de PC, kwam nu een eeuwigheid later en bleek vervolgens een slechte port te zijn. Zonder dat daar een goede reden voor was. En slecht was de port weldegelijk, ze maakten geen gebruik van de veel krachtigere GPU's op de PC.

Oh, en PC gamers willen niet betalen? Dan zou ik maar eens trap gaan kijken hoe veel er inmiddels wel niet in crowdfunding en indie games is gegaan de afgelopen jaren.
Het gaat vooral om het gemak denk ik. Iedereen kan een illegale pc game spelen want dat is maar downloaden en installeren (en een simpele crack waarvan het stappenplan in de readme staat). Bij console moet je al je console kraken, waar veel mensen toch niet aan willen beginnen + je moet die consolecrack onderhouden want anders werkt hij niet meer na een update (en zonder update kan je niet meer online).
Wat er dus voor zorgt dat consoles nog steeds minder aantrekkelijk zijn om gekopieerde games op te spelen. Kan goed zijn dat er games zijn die uitlekken voor de release, maar dat gebeurt op pc ook (Far Cry 3: Blood Dragon?).

Persoonlijk kijk ik wel uit naar GTA 5, maar ik ga hem pas halen als hij ook op de next gen uitkomt. Niet omdat ik dan betere graphics en andere gameplay verwacht, maar omdat het hoogstwaarschijnlijk een game met verschillende disks zal worden op Xbox en ik geen zin heb om telkens van disk te veranderen (Op de next gen kan het dan op 1 blu-ray disk). Ik heb wel een PS3 maar geen zin om er opnieuw controllers voor te kopen.

Ik moet zeggen dat ze op elke site waar men over GTA 5 schrijft (omdat ze mochten gaan kijken) lovende reacties te lezen zijn, maar ik ben toch voorzichtiger geworden in het zomaar aankopen van games. We leven in een tijd waar studios goede reviews afkopen, dus eerst zien en dan geloven :) (waarmee ik niet wil zeggen dat dit bij Tweakers zo het geval is, ik ga er vanuit van niet).
greanheart games PC 93.6% pirated...

http://www.greenheartgame...nkrupt-because-of-piracy/

Ubisoft 93-95% PC pirated
http://www.joystiq.com/20...ate-on-their-pc-products/

Piraterij op de PC IS een probleem.
Ik wil niet ontkennen dat piraterij een probleem is, maar je haalt nou niet echt de meest neutrale bronnen aan. Er zijn ook genoeg succesverhalen te noemen van PC games die wel goed verkopen, net zoals ook de eerder aangehaalde crowdfunding voorbeelden.

Er is dus niet zo makkelijk een eenduidig antwoord te geven hoe veel impact piraterij nou echt heeft op verkopen.
@freaq piraterij op de PC is net zo groot als op de xbox360 en de wii/wii-u.

het is niet exclusief aan de PC, en wat veel mensen vergeten is dat 80% van de piraterij gebeurt in landen waar ze nooit van hun leven $70 voor een spel kunnen betalen. (mensen verdienen niet meer dan $180 in de maand) :Y)
ongeveer 20% gebeurt in het westen, dus veel winst verliezen ze niet..

[Reactie gewijzigd door stewie op 3 mei 2013 08:11]

Met name in Rusland ligt piraterij inderdaad weldegelijk hoog. Maar dat hele verhaal dat het op de PC hoger zou zijn dan op de consoles is gewoon grote onzin.

http://www.joystiq.com/20...-million-sales-worldwide/

2,4 verkochtte eenheden; waarvan 700000 DLC waren. Dat laat 1,7 miljoen over voor het spel zelf. Van die 1,7 miljoen zijn dus 300000 PC exemplaren, wat betekent dat als we van een 50/50 split uit gaan er 700000 per console verkocht zijn. Gezien het verschil in de markt is dat bar weinig - slechts 1% van de console gamers heeft het dus gekocht. En dat voor een game die door elke console-only gamer gigantisch de hemel in wordt geprezen. Ik vraag me af hoe dat kan met zo weinig verkochtte exemplaren..

Het verhaal dat de hacks lastig zouden zijn is ook onzin. "Ombouwen" is nooit een probleem geweest, er zijn altijd mensen die dat tegen een geringe betaling doen. En de 360 is wel érg makkelijk te hacken. De PS3 was wat lastiger, maar daar hebben veel gamers gewoon aan 3.55 vast gehouden. Ik ken in elk geval niemand met een ongehackte 360; onder PS3 gamers zie ik wel nog steeds dat er aardig wat ongehackte consoles zijn. En kijk vervolgens eens naar Dishonored, een game die slechts zo rond een miljoen heeft verkocht op beide consoles. Voor de PC staat de teller voor retail alleen al op 300000 - in mijn hele vrienden lijst is er geen enkel persoon die het spel niet heeft gekocht en als ik dat doortrek naar de +- 4,8 miljoen actieve Steam gebruikers...vreemd genoeg kwam dat spel uit in een periode dat de PS3 ook op het punt stond volledig gekraakt te worden ;)


Dus piraterij is zeker wel een probleem op de PC, maar niet groter dan op consoles. Sterker nog, PC gamers zijn eerder geneigd om zonder dure marketing campagnes games te kopen (vraag indie devs maar) als het spel goed in elkaar zit en fatsoenlijk loopt. En dat is waar R* zich deze keer moet gedragen. Dat de PC versie later komt is niet zo zeer het probleem, maar als het dan ook nog als dikke stront door een trechter loopt zullen ze even hard tegen de piraten aanlopen. Even afgezien van het feit dat er ook heel veel gamers zijn die wel een lichte voorkeur voor de PC hebben maar het dan toch op de console verkrijgen omdat ze niet willen wachten. Ze zijn gewoon oerdom om het überhaupt te vertragen, maar als het dan toch moet, doe het deze keer verdorie dan wel goed.

Zelf zal ik het spel zeker kopen, maar ik wacht wel op de PC versie omdat ik een grafhekel heb aan schieten met een stokje. Ik heb me met elk deel vermaakt en met name TBoGT was briljant. Het ziet er naar uit dat GTA5 alle gekheid van VC en SA weer terug heeft, met iets meer VC (m'n favoriet) dan SA in de game. Dat mistte in 4 toch wel een beetje; aardige game, maar het was TBoGT waar de échte GTA spirit weer boven kwam.


offtopic:
Waarom ik in godsnaam -1 gemod wordt is me een raadsel; zijn er tegenwoordig zo veel console gamers op Tweakers.net?
Heb je ook een specifieke bron/cijfers? (buiten dat ene spel)

Want op de PS3 worden nagenoeg geen illegale games gespeeld omdat je met een gemodde PS3 nooit weer online kunt. Maar ik ken eigenlijk ook niemand met een gemodde Xbox360, ik hoor er weinig over en ik weet niet precies wat de consequenties bij de xbox zijn, maar volgens mij wordt je xbox ook geblokkeerd/gedeactiveerd zodra je met een gemod exemplaar op xbox live gaat?

Als ik in mijn omgeving kijk ken ik niemand die illegale content op zijn console speelt maar IEDEREEN met een pc speelt regelmatige illegale content. Mij maak je niet wijs dat dit een uitzondering is, illegale content op een console is gewoon te nadelig (dat geld zeker voor de PS3, xbox geen ervaring mee)

en indie games doen het op de consoles evengoed als op de pc, Xbox live en PSN spelletjes zijn inmens populair en daar zijn al veel indy verkoophits voorbij gekomen. Het is echt niet zo dat consoles alleen voor de grote blockbusters zijn.

Als ik de wekelijkse verkoopcijfers van de nederlandse Retail bekijk dan wordt die gedomineerd door console/handheld games. Daarmee is het niet meer dan logisch dat een dev/uitgever zich primair richt op consoles, daar zit nu eenmaal het grote publiek dat veelal bereid is tot het betalen voor games. Buiten het hele verhaal over piraterij worden er gewoon meer games voor consoles verkocht.

Het probleem van de gamesmarkt is vooral dat ons perspectief van wat een game mag kosten sterk veranderd is, games zijn decennia lang duur geweest (games voor de old-skool consoles kosten ook gewoon 100-140 gulden) Maar sinds de opkomst van gaming op smartphones / tablets en de indie games op steam/PSN/Xlive zijn we gewend geraakt aan games voor 1-15 euro. Uiteraard games die het qua content/speelduur en grafische kwaliteit lang niet galen bij "echte" games maar het zijn wel spellen die ons veel speelplezier opleveren en dus een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding hebben, dan lijken games van 60-70 euro ineens wel erg duur.

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 3 mei 2013 10:16]

Het is redelijk eenvoudig, bekende "mods"(drive vervangen/geflasht) word gewoon gecheckt. Constateren ze een gemodde console, word de console zijn CPUID geregistreerd en gebanned van xboxlive, of zelfs helemaal onbruikbaar gemaakt.

Dit is, met het nodige kunst- en vliegwerk terug te draaien, maar zelf vind ik het teveel moeite. Zolang mijn 360 online ondersteund word ga ik hem niet (terug)om laten bouwen(Zo duur is een console bij de retourboer nl niet, mod dan die voor je gekopieerde games en ga met je "officiele" onine).

Over de kosten van piraterij; In gekopieerde games en gemodde consoles word geld omgezet, omdat er ook een hele hoop niet technisch onderlegde mensen(die zelf niet weten hoe ze een game moeten opzoeken, downloaden laatstaan branden) graag geld voor neerleggen bij hun "handige kennis".
Dit geld gaat dus in de zak van iemand anders dan de uitgever, en is feitelijk heling. Dat vind ik een stuk erger dan het van hand-tot-hand kopieren onderling door vrienden dat al sinds de 80's op homecomputers gebeurde.
De redenatie van ''er wordt ook veel geld geinvesteerd in indie games en crowdfunding'' gaat volgens mij niet echt op. Dit is een hele andere doelgroep in mijn ogen.

Ook is jou eigen omgeving niet echt representatief om door te trekken naar alle 360 gamers in de wereld. jij kent niemand met een ongehackte xbox360 wat dus wil zeggen dat niemand dat in de wereld heeft. En bij PS3's geldt hetzelfde.

Volgens mij is het redelijk goed te bedenken welke games gekopieerd worden en welke niet.

Op de 360 werd er inderdaad veel gekopieerd. Nu er steeds nieuwe firmware erop gezet dient te worden zijn toch meer mensen afgehaakt mijn insziens.

De PS3 is wat dat betreft het minst betrokken, Te veel gedoe voor de mensen. Ik denk dat de meeste gewoon allemaal orgineel zijn en niet omgebouwd.

Op de pc is de onderscheiding ook makkelijker te maken. Wil je online gamen, dan moet je het spel kopen ivm beveiliging (uitzonderingen daargelaten) bevat het spel alleen een singleplayer, zal het uiteraard veel minder originele verkopen opleveren. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand wat een spel kan downloaden, want dat is het zelfde als E-boeken downen of filmpjes downen of branden.

Het geport gedoe vind ik ook altijd zo'n waardeloze discussie. Ik vind dat als Rockstar besluit om GTA ook naar de pc te brengen dat het spel dan behoort te werken. Of het nu goed geprogrammeerd is of niet. Als je op pijltje naar links duwt en je poppetje loopt naar rechts, dat vind ik een slechte port. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat GTA minder mooi uitzag dan op de consoles. Dat de pc gamers dat wel verwachten is natuurlijk een andere discussie.

Ik heb gtaIV alleen op de ps3 gespeeld en nooit op de pc, Eerlijk gezegd vond ik de game maar matig. en de missies konden me maar weinig boeien. Ik hoop door de drie verschillende personages dat het verhaal beter wordt en de missies veelzijdiger. Toch ben ik benieuwd of ze nog iets uit de xbox of ps hebben kunnen persen.
Ik vond gtaIV al matig ongeacht welk platform.
@ Chrosser: GTA 4 zag er niet minder mooi uit dan op consoles, maar het liep wel veel slechter. Dat kwam doordat ze grotendeels een 1:1 port hebben geproduceerd, waardoor de engine het meeste werk op de CPU probeert te doen. Door de andere architectuur op consoles werkt dat daar, maar een x86 CPU heeft nu eenmaal een ander doel en dat werkt zomaar niet. De GPU's op PC's waren toen ook al veel krachtiger dan op consoles en daar hadden ze gebruik van moeten maken. Het spel liep vele malen slechter dan Crysis en laten we wel wezen, het ziet er lang zo mooi niet uit. Een GPU upgrade doet niks voor je performance in GTA4, maar upgrade je CPU en je ziet je FPS verdubbelen.


@ Chaoss: jij hebt in je omgeving duidelijk mensen die online willen. Op de PC kopen die mensen ook gewoon. Gamers die geen moer om online mogelijkheden geven zijn echter de "andere" groep. De mensen in mijn omgeving die consoles hebben spelen slechts af en toe op dat ding en willen dus vooral veel games goedkoop krijgen. En laat games tegenwoordig inderdaad pokkeduur zijn; 2,5 keer duurder dan 10-15 jaar geleden, toen deze mensen ook al met omgebouwde Playstations zaten te spelen.

Ik wil ook wel andere games aan gaan halen, maar het grote probleem is dat we alleen retail verkoop cijfers weten. Dus jouw argument dat je de consoles in retail ziet domineren is logisch; even afgezien van de veel grotere markt, zijn er ook enkele miljoenen gamers die hun games uitsluitend op Steam/Origin/Uplay halen. Ikzelf behoor tot die groep, ik koop maar zelden meer een boxed copy.

En nogmaals, ik kan dit niet genoeg benadrukken, de PC zal nooit en te nimmer even veel verkopen als consoles, de markt is gewoon veel kleiner. Kleinere markt + meer digitale sales = slecht beeld doordat iedereen naar retail cijfers kijkt. Zo'n 80-90% van alle PC games wordt DIGITAAL verkocht en daar hebben we geen cijfers van.

Toch maar even een voorbeeld: BF3, getallen komen van VGChartz en zijn alleen retail cijfers.
- PS3: 6,4m op ~75m gamers
- 360: 6,8m op ~75m gamers
- PC: 2,4 op...bij lange na geen 75m gamers

Laat ik nu eens even HEEL ERG gul zijn en aannemen dat slechts 50% van de PC verkopen digitaal zijn. 2,4 / 0.5 = 4,8m. Gaan we van 75% uit zitten we al op die 6,8m van de 360.

Dus nee, dat hele piraterij argument is je reinste onzin omdat digitale verkopen nooit worden meegenomen en de cijfers worden dan ook niet beoordeeld naar grootte van de betreffende markt.
WEl een mooi voorbeeld en o.a. wat ik bedoel:
Toch maar even een voorbeeld: BF3, getallen komen van VGChartz en zijn alleen retail cijfers.
- PS3: 6,4m op ~75m gamers
- 360: 6,8m op ~75m gamers
- PC: 2,4 op...bij lange na geen 75m gamers
Dan kun je als game dev je dus richten op consoles en 14-15miljoen exemplaren veropen of je richt je op de veel kleinere pc doelgroep en dan 2-3m verkopen.... het is toch niet meer dan logisch dat game dev's zich op consoles richten als daar de grote verkoop cijfers liggen.
Zucht, waarom doe ik de moeite ook. Lees de rest van m'n post eens, in plaats van 5 regeltjes die toevallig jouw punt duidelijk lijken te maken. Je quote me volledig out-of-context.
Afsluitende conclusie nav de gehele bovenstaande discussie:

De verwaarlozing van de PC door R* heeft NIETS te maken met piraterij, maar is een gevolg van jadajajada & blablabla.

Heren toch. Wees nou eens eerlijk. Jullie hebben ALLEMAAL een of meerdere illegale versies van GTA op uw harddisk staan of gehad, vanwege dit & dat en zus & zo. Allemaal, behalve hij die straks hieronder de vermoorde onschuld gaat spelen en ook hij liegt dat hij barst.

Elke GTA game voor PC wordt vele malen meer gestolen dan gekocht, op console is dat andersom. Niet zeuren over hoe kom je d'r bij, het is zo. En waarom wordt GTA massaal gejat? Omdat GTA zooo ontzettend leuk is om te spelen, en ondanks een aantal vergelijkbare spellen nog steeds one of a kind is. GTA is king, en men zal het blijven gappen tot er niets meer te gappen valt en dat zou nu met GTA5 best wel eens het geval kunnen zijn.

Ik hoop van niet, maar mocht het gebeuren dan heeft u dat volledig aan uzelf te wijten, of aan uw collega downloaders, en da's best triest al met al.
2,4 verkochtte eenheden; waarvan 700000 DLC waren. Dat laat 1,7 miljoen over voor het spel zelf. Van die 1,7 miljoen zijn dus 300000 PC exemplaren, wat betekent dat als we van een 50/50 split uit gaan er 700000 per console verkocht zijn.
Dat is niet wat je bron vermeldt. Die geeft aan dat er 700.000 exemplaren van de versie inclusief DLC verkocht zijn waarvan 300.000 op de PC. Aangezien de PC versie standaard van die DLC voorzien was is dat gelijk ook de complete PC verkoop.

De correcte cijfers zijn dus:
2,4 miljoen verkochte exemplaren
2,1 miljoen console
0,3 miljoen PC

Daar komt ook nog eens bij dat Dark Souls in Japan niet eens voor de XBox is verschenen. Daar staat tegenover dat in dit geval zelfs de uitgever toegaf dat het om een brakke port ging die ook nog eens een flinke tijd op zich heeft laten wachten.
GTA is gelijktijdig gestart op ps1 en pc. Latere delen kwamen altijd eerder op consoles.

GTA3 op de ps2 heeft GTA groot gemaakt. pc zeker niet
Als ze slim zijn brengen ze hem op Steam uit met achievements, multiplayer en ondersteuning voor de Steam Workshop. Maakt het voor de PC gamer ineens interessant.
@Titan_Fox; VonBraunschweig: Het is natuurlijk goed mogelijk dat Rockstar piraterij als reden heeft, maar vanaf GTA III werd de keuze al gemaakt om primair voor consoles te ontwikkelen. Destijds was piraterij veel minder in het nieuws dan nu en voor consoles (arguably) net zo gemakkelijk. Mogelijk dat Sony destijds gewoon een goed contract met Rockstar heeft afgesloten.

Een argument tegen jouw/jullie stelling is dat de meeste grote titels wel gewoon voor de PC uitkomen, meest recent bijvoorbeeld nog Bioshock Infinite. Als dergelijke titels rendabel zijn voor de PC, waarom zou GTA dat dan niet zijn?

[Reactie gewijzigd door Hafermaut op 2 mei 2013 22:10]

We krijgen vast wel weer een slechte port voor ons kiezen... zoals gewoonlijk bij GTA games ...
Zo 'gewoonlijk' is dat niet. De enige GTA versie die later uit kwam was de PC-versie van GTA IV.
De (game) franchise is van oorsprong zelfs begonnen op de PC!
Pc, de versie die je wist dat zou komen.

Ik heb hem uit de opsomming geschrapt, want Windows-versie is idd nog niet officieel aangekondigd.
Het is dus niet zo dat je toevallig wat meer hebt gehoord of te weten bent gekomen bij Rockstar? :)
kan niet wachten. Ben benieuwd naar de besturing..
"Zo zagen we tijdens de presentatie kort een wiel voorbij flitsen waar de wapens op zijn geplaatst waaruit je kunt kiezen. Op het wiel was plek voor een stuk of twaalf wapens, met vast ook wat slots voor granaten of andere explosieven. Het menu was weg voordat we er een goede blik op konden werpen."

Dit ken ik van Saints Row!!
En van misschien nog wel tientallen andere shooters. Het is niet bepaald een nieuw concept, alleen wel voor de GTA serie.

Daarentegen zie ik op zich niet zo zeer hoe het een probleem zou zijn als je je wapens kwijt zou raken. GTA 4 had ook behoorlijk wat wapens en daar raakte je ze ook kwijt maar kun je ze ook net zo makkelijk weer terugkopen bij de Ammunation. Als de mods/upgrades van je wapen dan weer gewoon meekomen zie ik geen enkel probleem met het verliezen van je wapens als je gearresteerd wordt net als voorgaande games.
Dit ziet er eindelijk terug wat uit zoals San Andreas: map met verschillende 'locaties' en VLIEGTUIGEN :D
Waarom staat 'Windows' bij platformen ? Rockstar heeft volgens mij nog niet officieel vrijgegeven dat GTA V voor PC komt. :)
Als je dood ging en je respawn bij ziekenhuis was je je wapens toch nooit kwijt alleen deel van je geld? Als je opgepakt werd was je je wapens kwijt.

En bij alle voorgaande delen droeg je toch ook altijd al je wapens met je mee, kon ze toch ook niet ergens opbergen?

Althans bij GTA3 en 4, of laat mijn geheugen me nu in de steek. :D

Edit/
Mijn geheugen liet me half in de steek. Bij gta3(en daarvoor) was wasted hetzelfde als busted(wapens kwijt), maar bij gta4 dus niet, koste alleen geld en je wapens mocht je houden.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 2 mei 2013 18:29]

Zover ik weer was je ook bij een ziekenhuis bezoek je wapens kwijt... in San Andreas kan je dan wel weer daten met een verpleegster en dan raak je geen wapens meer kwijt na een ziekenhuis bezoek. Dat kan volgens mij ook bij een bezoekje aan de politie met dezelfde methode, maar die date ben ik nooit tegengekomen. Hoe dat precies zit in de andere delen durf ik niet te zeggen.
Je kon sowieso in de oude GTA's (III, Vice, SA) altijd al gewoon een savegame reloaden, deed ik eigenlijk altijd in plaats van verder gaan vanaf het ziekenhuis. Je moest toch opniew met de missie beginnen. (Uitzondering was San Andreas waar je in een handjevol gevallen een autorit kon skippen)

In GTA 4 raakte je geen wapens kwijt als je dood ging (wel als je busted was maar dat kon je voorkomen met resist arrest) maar alleen wat geld, en kon je vaak ook midden in een missie verder gaan zonder er weer helemaal heen te hoeven rijden en dat maakte het dan weer handig. Ik denk dat ze gewoon op die toer door blijven gaan eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 mei 2013 20:14]

Dit ziet er zo ziek uit, kan niet wachten!

Wel raar dat er staat dat de game op Windows uitkomt. Dit is volgens mij niet waar ook staan de PRE order prijzen en winkels voor Windows er niet bij.
Uiteraard enorm slecht dat het alleen voor PS3 en Xbox komt..

[Reactie gewijzigd door hurkies92 op 2 mei 2013 18:18]

Komt ook naar de PC hoor, is alleen nog niet aangekondigd. :Y)
Maar natuurlijk... krijgen we weer te horen van deze ''Rockstar'' mennekes dat de grafische chipset te traag is voor deze game.. Sinds wanneer kan een 580GTX geen GTA IV fatsoenlijk draaien op ultra met een goeie frame rate en kan Crysis 3 er op High wel goed doorheen? Als dit weer het geval is bij GTA V quit ik al voordat ik verder speel..
Is er trouwens als iets bekend over de datum voor de PC aangezien zoals altijd de consoles voorgang krijgen van Rockstar?
Verder ben ik wel benieuwd hoe dat gaat werken met die 3 personages die je kunt wisselen tijdens het spelen van de game.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Vliegtuig Luchtvaart Crash Smartphones Laptops Apple Games Politiek en recht Besturingssystemen Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013