Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 149 reacties

Gamingnotebook -- uiterlijk en indruk

Een jaar nadat de laatste gamingnotebook in de BBG verscheen, werd het hoog tijd weer eens een echte laptop voor gamers uit te zoeken. Het budget voor deze laptop stelden we in de topicstart vast op 1500 euro, maar met onze keus gaan we daar een klein beetje overheen. We wilden geen laptop aanraden waar we niet achter kunnen staan, en in dit segment wegen de extra euro's misschien iets minder zwaar dan bij een budgetsegment. Bovendien is aan die prijs nog wel wat te doen, zoals we zullen uitleggen.

Er zijn niet heel veel fabrikanten meer die een gamingnotebook in Nederland en België uitbrengen. Enerzijds is dat omdat de markt ervoor niet bijzonder groot is en anderzijds kun je tegenwoordig op een beetje laptop al prima een spelletje spelen. Desalniettemin zijn er een aantal opties voor gamers die een notebook als platform kiezen. MSI's GT70-serie, met de Medion Erazer X6825 als kloon, en de iets goedkopere G75-serie van Asus, zijn voorzien van snelle Nvidia-gpu's en uitstekende alternatieven voor onze keus, de M17x van Alienware/Dell.

Uiterlijk

De behuizing van deze versie van de M17x, de R4, is niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de vorige R3-generatie. Alienware-laptops staan bekend om hun bouwkwaliteit en deze behuizing is dan ook stevig. Een mat rubber toplaagje op de buitenkant en palmrest geeft een wat luxer gevoel dan glad plastic en zorgt er ook voor dat de oppervlakken minder gevoelig zijn voor vingerafdrukken. Die matte afwerking ontbreekt overigens op het scherm: zowel de bezel als het scherm zelf zijn behoorlijk reflectief. De prima afwerking en bouwkwaliteit maken de 17"-laptop overigens geen lichtgewicht: het geheel weegt ongeveer 4,4 kilogram, zonder de flinke voedingsadapter van bijna 0,9 kilo. De laptop is met 46 millimeter dik ook geen bijzonder slanke verschijning, maar gezien de inhoud is dat weinig verwonderlijk.Dell Alienware M17x R4

Het scherm en inputs

Het scherm, gemaakt door LG/Philips, is net als de behuizing gelijk aan dat van de vorige versie van de M17x. Zoals we al aanstipten, is de afwerking glossy, dus reflecties kunnen hinderlijk zijn: liever hadden we een mat scherm gezien. Het display bevat 1920 bij 1080 beeldpunten en het panel is een tn-paneel met led-backlights. Ondanks de tn-technologie zijn de kijkhoeken prima en het scherm heeft een vrij hoge helderheid en goede kleurweergave. Dell Alienware M17x R4

Het toetsenbord wordt met leds verlicht en is in vier sectoren onderverdeeld. De gebruiker kan, zoals gebruikelijk bij de Alienware-laptops, de kleur van de verlichting zelf kiezen. Daarbij zijn niet alleen de toetsen, maar ook de speciale functieknoppen, het Alienware-logo, de speakergrilles en het touchpad afzonderlijk te verlichten met een keus uit twintig kleuren. De toetsenbordindeling is onveranderd en heeft onder meer een apart numeriek toetsenbord en ietwat gescheiden pijltjestoetsen. Het multitouch-touchpad van Synaptics voldoet prima en is uit te schakelen wanneer met een losse muis gespeeld wordt.

De hardware

Het uiterlijk daargelaten, moet een gamingnotebook het natuurlijk vooral van de hardware hebben. Aan rekenkracht is in de M17x geen gebrek: een quadcore Core i7 neemt het cpu-deel voor rekening en AMD's Radeon HD 7970 is de gpu. De processor wordt met een eigen heatsink en radiator gekoeld; datzelfde geldt voor de koeling van de gpu. In 2d-modus kan de HD 4000 van de Ivy Bridge-processor het grafisch werk verrichten om energie te besparen, maar het omschakelen tussen igp en losse videokaart, gaat niet vlekkeloos. Enduro, AMD's alternatief voor Nvidia's Optimus, werkt iets minder vloeiend dan wanneer een GeForce gebruikt zou worden. De versies met GTX 680M zijn echter een stuk duurder, en de prestaties rechtvaardigen de meerprijs niet, aangezien de 7970M regelmatig beter presteert dan Nvidia's snelste mobiele gpu. Bovendien is ook lang niet iedereen tevreden over de werking van Optimus.Dell Alienware M17x R4

Dell levert een veelvoud aan configuratie-opties, maar we adviseren voor de meest eenvoudige, standaardconfiguratie te kiezen. Dells upgrades kosten namelijk veel meer dan een eindgebruiker-upgrade. Wie meer dan het meegeleverde 6GB ddr3-geheugen wenst, kan het best zelf geheugen bijprikken in een van de vier slots. Datzelfde geldt voor de opslagmogelijkheden: standaard wordt een vrij rappe drive met capaciteit van 500GB en rotatiesnelheid van 7200rpm geleverd. In de M17x zijn echter twee drives beschikbaar, dus niets staat het vullen van de lege drivebay met een ssd in de weg. Desgewenst zijn raid-configuraties ook mogelijk en het moederbord heeft een msata-slot waarin een compacte ssd gestoken kan worden. Dell Alienware M17x R4

Conclusie

Aan de bouwkwaliteit van de Alienwares kan moeilijk getipt worden, maar dat levert geen lichte laptops op. Het koelsysteem werkt wel goed, maar kan soms flink geluid produceren, zeker wanneer de gpu zwaar belast wordt. Een update in vormgeving, en daarmee het koelsysteem, zou Alienware niet misstaan.

Op hardwaregebied is de M17x een uitstekende laptop, met een snelle processor en een van de snelste, zo niet de snelste gpu die op prijs-prestatie de dure Nvidia GTX 680M in ieder geval verslaat. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er legio en Dell Alienware maakt dat eenvoudig genoeg om de te dure upgrades die het bedrijf zelf aanbiedt te negeren.

Het scherm is, net als de touchpad en het keyboard, prima op zijn taak berekend, maar een minder glossy paneel zou welkom zijn. De Klipsch-speakers, samen met de Soundblaster Recon3Di-geluidschip, zorgen voor prima geluid, hoewel een goede head- of speakerset voor een gamer uiteraard de voorkeur heeft.

Pluspunten
+ Snelle processor en videokaart
Uitgebreide, eenvoudige upgrademogelijkheden
Goede bouwkwaliteit, apart design

Minpunten
-
 Enigszins verouderd design van een generatie terug
Koeling kan flink te horen zijn
Alienware is vrij prijzig

Alternatieven

Score: 5OnbekendLaptops Medion Erazer X6825 Gaming Laptop
Medion Erazer X6825 Gaming Laptop

Medion heeft met zijn Erazer-serie, en met name met de X6825, een prima en betaalbaar alternatief voor de grote merken als Asus en MSI in huis. Sterker nog, de X6825 is een kloon van MSI GT70-laptop, maar lager geprijsd. Voor een zeer scherpe prijs koop je een laptop met vergelijkbare prestaties als de Alienware, maar met Nvidia's snelste 680M-gpu in plaats van AMD's snelste.

Score: 5OnbekendLaptops MSI Gaming Series GT70 0NE-642NL
MSI Gaming Series GT70 0NE-642NL

De GT70-serie, het paradepaardje van MSI op gaming-gebied, is in de uitvoering met de Nvidia GeForce GTX 680M aan boord iets duurder dan de Alienware. De prestaties van de Nvidia-gpu zijn in sommige games echter beter en MSI heeft een iets modernere laptop die iets platter en lichter is. Ook hier geldt dat ssd-upgrades en meer geheugen opties zijn.

Score: 3OnbekendLaptops Asus G75 Series T4136H
Asus G75 Series T4136H

Asus heeft met de G75 een bijna vergelijkbare laptop in de aanbieding, die over dezelfde cpu als de andere notebooks beschikt. De prijs is echter een stuk lager, wat aan de wat oudere gpu ligt: Asus heeft wat betreft de G75 voor een 670MX gekozen, die wat trager is dan de 680M en 7970M en over minder bandbreedte beschikt. Daartegenover staat een combinatie van een ssd met capaciteit van 256GB, hdd met opslagcapaciteit van 1TB en 12GB geheugen.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Reacties (149)

Reactiefilter:-11490143+176+217+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Een groot gemis aan deze review is dat het volledig onduidelijk is voor wie de budget en de mainstream laptops nou eigenlijk bedoeld zijn. Alleen voor de gaming laptop is het duidelijk, namelijk voor gamers die games willen spelen op een laptop. Hoe groter de doelgroep is, hoe minder specifiek er een laptop kan worden aanbevolen en hoe minder waardevol het advies dus is. Ik vermoed dat de budget laptop bedoeld is voor huis tuin en keuken gebruik, i.e. geen games, geen reis laptop, geen bling, geen buitengebruik, geen office, geen cad, geen rekenwerk, etc, en de mainstream laptop ook hetzelfde huis tuin en keuken gebruik, maar voor iemand met een iets groter budget.
Zonder duidelijk te specificeren voor welke doelgroep de laptop is bedoeld kan men onmogenlijk een relevatie afweging maken wat belangerijk is voor de laptop en wat is bijzaak. Ik denk dat een laptop review veel meer waarde heeft als er duidelijk een doelgroep wordt aangeven, en voor die doelgroep een passende laptop wordt gezocht, zoals bv, thuis gebruik intenet skype (minimale eisen), of business reislaptop (klein, storingsongevoelig, beveiliging), of techniek student laptop (simulaties, rekenwerk), of cad laptop (groot goed beeld), of presentatie (bling, grafisch sterk) laptop, of gaming laptop (zoals al onderdeel van deze review).

[Reactie gewijzigd door Patine op 1 april 2013 13:02]

Nou ja.. het is moeilijk vast te stellen wanneer je nu een game laptop hebt.. wat jij bijvoorbeeld super langzaam vindt qua GPU, kan ik het heel snel vinden. Hetzelfde geldt voor de main-stream. Wat jij main-stream vindt, kan ik high-end vinden.
Toen ik hogerop in de draad reageerde op de lage resolutie van van de basislaptop betrapte ik mezelf ook op die gedachte. Er wordt onvoldoende vertrokken vanuit het verbruik. De apparaten die voorliggen zijn een basis-, mainstream- en gamelaptop die een Tweaker zich zou kiezen. Een Tweaker is misschien meer configuratiegericht en maak andere keuzen dan een Dixons koper. Op zich is dit geen punt, alleen moeten die accenten wel duidelijk worden gesteld. Het doet verder ook niets af aan de keuzes die zijn gemaakt. Ik kan me levendig voorstellen dat een studerende tweaker zich kan irriteren aan een AMD A10, alleen al om het feit dat die zich bewust is van het feit dat die A10 zich in de laptop bevindt. Het lastige hierbij is dat hierbij ook afgevraagd moet worden of iedere student (waaronder als grootste groep niet-tweakers) zich op wijze aan zo'n budget laptop zouden irriteren. Ik zie een nieuw terrein gloren, marktonderzoek, maar dan buiten de Tweakers gemeenschap.

Geen kritiek jongens, slecht een overdenking.
Volledig eens. Ik heb dit in de BBG-desktopdiscussie ook aangegeven. Toen was het te laat om daar nog een begin mee te maken, maar eigenlijk zou als topicstart voor elke BBG een lijst van profielen gemaakt moeten worden. Pas als je het daar over eens bent kun je er een laptop bijzoeken.

Ik denk dat dat een hele hoop onnodige discussies kan voorkomen. Nu is een BBG discussie soms wat vermoeiend omdat steeds weer dezelfde dingen om en om naar boven komen.
Bij de basislaptops mis ik de Asus N56DP-3007V (misschien vanwege weinig reviews en nog Windows 7?)
Deze laptop valt nét binnen het segment, en combineert een AMD A10 met een HD7730, 8GB RAM en een HDD van 750GB. Bovendien krijg je er aardige geluidskwaliteit bij + subwoofer.

[Reactie gewijzigd door niektb op 1 april 2013 10:40]

Die is pas een paar dagen richting de ¤600 te krijgen en slechts leverbaar bij 1 shop: bij de rest kost-ie ¤750. Als we hem eerder hadden gezien was die waarschijnlijk wel in de alternatieven terecht gekomen. Het aanbod goedkope laptops met redelijke GPU is beroerd.
Nou leuk, weer worden fabrikanten aangeraden die maar 1 jaar garantie geven.

Ook al is je recht 2 jaar, op de website van Alienware staat zelfs letterlijk 1 jaar voor een laptop van 2000 euro of meer.

Je recht hebben en je recht krijgen zijn wel 2 aparte dingen.

Wanneer worden fabrikanten nou afgestraft in plaats van aanbevolen voor dit soort praktijken?

Waarom zet Asus, Sony, Samsung en MSI wel 2 jaar op hun website maar Acer, Lenovo, Toshiba en Dell 1 jaar?

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 1 april 2013 08:27]

De Nederlandse wet staat boven hetgeen een fabrikant wilt of doet.
Ongeacht dat je maar 1 jaar van de fabrikant krijgt, kan je nog je laptop voor reparatie sturen. Desnoods via de verkoper.
Leuke BBG, maar ik mis Ultrabooks, het is hoog tijd dat ze worden besproken in de guides. Mijn volgende laptop wordt een ultrabook, ik wil iets lichts dat een langere accuduur heeft.

Zullen zeker worden opgenomen als de Haswell ultrabooks uitkomen toch?
Mee eens, vind dat ze op dit moment eigenlijk wel op zijn minstens 1 Ultrabook altijd kunnen adviseren. Zeker met de nieuwe Haswell op komst.

Iig kijk ik er naar uit aangezien ik er een nodig heb voor o.a. mijn studie (heel erg handig als ze licht zijn, kan je elke dag mee naar school en op school zelf is de accuduur ook erg handig :P )
Alleen jammer dat de nederlandse wet een minimale garantietermijn van 6 maanden voorschrijft...

Over: (Veilig) online winkelen / faillissementen / garantie
De Europese wet schrijft voor dat je 2 jaar garantie hebt. Lidstaten mogen hiervan afwijken, zolang het maar gunstiger is voor de consument (dus de 2 jaar is in elk land in Europa het Minimum). Die 6 maanden is de duur waarin de verkopende partij mag aantonen dat het door de gebruiker komt, daarna moet de gebruiker aantonen dat het een productiefout is waardoor hij nog aanspraak kan maken op de garantie.

Verder heeft Nederland ook nog een garantieduur voor de verwachte levensduur, dus als je laptop na 2 jaar kapot gaat heb je nog steeds garantie want volgens mij wordt een computer gemiddeld over 4 jaar afgeschreven.
Maar als bv. Dell vanuit Amerika opereert kan het wel waarmee je die regeling dus kan ontlopen.
Ze verkopen spul in nederland, dus dienen ook te voldoen aan de Nederlandse garantiewetgeving. Anders is het wel vreemd dat er wordt geopereerd vanuit dell.nl, nietwaar?
Ik geef je gelijk hoor, maar ik wil wel even aanmerken dat het beduidend lastiger is om garantie te krijgen op een "deugdelijk product" dan op de harde limiet van 2 jaar. Na 6 maanden moet de consument namelijk aantonen dat ze niks raars gedaan hebben en het aan het product zelf ligt.

Consumenten hebben in Nederland misschien wel meer garantie, maar er gaat meer werk in zitten om het daadwerkelijk te krijgen dan wanneer we gewoon de 2 jaar garantie richtlijn overgenomen hadden.

[Reactie gewijzigd door job_h op 1 april 2013 17:34]

Daarom zeg ik ook, je recht hebben en je recht krijgen zijn 2 aparte dingen.

Jij wilt dus het risico lopen dat je in een eindeloze discussie terechtkomt met een onwillende verkoper alleen maar omdat je weet dat de Nederlandse wet jou 2 jaar garantie garandeert.

Dat is dan wel zo, maar waarom zou je voor een merk kiezen die ook daadwerkelijk 1 jaar geeft?

Waarom niet die hele zooi boycotten en alleen naar fabrikanten gaan die 2 jaar geven?
Die twee jaar waar jij het over hebt, is een Europese richtlijn.

Nederland hanteert deze richtlijn NIET.

Bij het omzetten van de Europese Richtlijn naar Nederlands recht is ervoor gekozen om deze twee jaar niet over te nemen. In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag u verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.

http://www.consuwijzer.nl...garantieperiode-in-europa
Dat klopt niet. Europese richtlijnen zijn minimale eisen, elk land moet zijn wet hierop baseren en mogelijk nog een stapje bovenop doen.
Gaat het product na langer dan een half jaar stuk, dan moet u wel kunnen bewijzen dat het defect al bestond toen u het product kocht. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit het soort defect, zoals een constructiefout. U heeft wettelijk gezien recht op minimaal 2 jaar garantie in alle landen die onder de Europese richtlijn Koop en garantie vallen. Wel moet u in sommige landen de klacht binnen 2 maanden na ontdekking bij de verkoper melden. Bovenop deze wettelijke regeling kan de verkoper u nog apart garantie aanbieden. Deze garantie komt altijd bovenop de bescherming die de wet u biedt.
www.rijksoverheid.nl/onde...ij-aankoop-in-europa.html

In deze sticky staat ook het een en ander uitgelegd:
gathering.tweakers.net/fo.../32612323#garantietermijn
Het klopt wel en het is zo ook altijd geweest.
Het eerste half jaar ligt het bewijslast bij de fabrikant daarna bij de consument zelf.
Zo zit de wet eenmaal hier in elkaar. Als een fabrikant het hard wil spelen dan kan die de bewijslast gewoon bij de koper neerleggen en zit jij met de gebakken peren.

Ook zoals in het artikel waarna jij refereert is er geen sprake van 2 jaar garantie maar een half jaar. Daarna geld aansprakelijkheid. Op het moment dat er sprake is van aansprakelijkheid is kan jij een verzoek indienen voor een consumentenclaim (let op CLAIM) dit is geheel iets anders dan consumentenrecht. Consumentenrecht bestaat namelijk niet. Je kan een consumentenclaim indienen en bij goedkeuring dan wordt de reparatie met uitzondering alsnog goedgekeurd. De meeste fabrikanten doen hier binnen twee jaar nooit moeilijk over mits je zolang maar een bewijs van je aankoop hebt (bon, afschrift ...).

Als je letterlijk de wet volgt dan bieden fabrikanten dus al een half jaar extra garantie aan zonder het bewijslast bij jou neer te leggen.

Ik zou zeggen lees het artikel nogmaals eens goed door want het staat er ook duidelijk.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 2 april 2013 19:18]

Helemaal geen onzin. Een verkoper is verplicht een product te leveren dat op het moment van opgaaf, en tot 6 maanden daarna zonder fouten werkt. Wat er verder met het product gebeurt ligt buiten de controle van de verkoper, en in handen van de koper. Als de koper even in een onoplettende bui een glas prik over z'n nieuwe laptop gooit en kortsluit, dan is het niet de schuld van de verkoper, en daardoor niet de verantwoordelijkheid van de verkoper om kosteloos te vervangen. Buiten de eerste 6 maanden dan, neem ik aan.
Jouw voorbeeld slaat kant nog wal. De vergelijking met een glas prik is niet relevant. Dat is altijd de schuld van de koper. Het gaat erom of een beeldscherm bij aanschaf goed werkt, maar na een paar maanden opeens gaat bibberen, of geel valt weg. Of de voeding gaat kapot. Bij aanschaf was er niks aan de hand, maar na een half jaar of een jaar geeft ie de geest. Dat wordt dan gedekt door garantie. En dan hoeft echt niet aangetoond te worden dat het effect al bij aanschaf bestond.
Dark_man heeft een goed punt, garantie zou toch meegewogen horen te worden, zeker als zoals hier de fabrikant onder het wettelijk minimum probeert te duiken.

BTW: als je je op de wet wil beroepen ipv garantievoorwaarden moet je altijd via de verkoper gaan, want daar heb je een transactie mee gedaan, niet met de fabrikant.
zeker als zoals hier de fabrikant onder het wettelijk minimum probeert te duiken.
De fabrikant hoeft zich niet "aan de wet te houden" als het gaat om garantie naar de consument, daar is de verkopende partij verantwoordelijk voor.
Dat is in het geval van Dell via hun website toch gewoon... Dell? En juist zij bieden de laptop aan met 1 jaar garantie. Meer kan wel, maar dan zit je niet op de geadverteerde prijs.
Dat ze in Nederland verkopen, wil dat ook zeggen dat ze een Nederlandse winkel zijn die zich moet houden aan de Nederlandse wet? Of heeft Dell echt een vorm vastgelegd als verkopende entiteit in Nederland? Distributie is niet hetzelfde.

Overigens ze ik een hoop makkelijk gepraat over het recht op garantie.

In de Europese Richtlijn Koop en Garantie is inderdaad een wettelijke termijn opgenomen van twee jaar. Nederland heeft deze wet echter niet overgenomen. Ze gaan in Nederland uit van een levensduur naar redelijkheid. Van bepaalde producten mag je naar redelijkheid uitgaan dat ze langer mee gaan dan 2 jaar.

Heb je het product op een normale manier gebruikt, en gaat binnen die redelijke termijn het kapot? Dan moet jou een oplossing geboden worden door de verkopende partij. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek spreekt echter niet van garantie, maar van 'non-conformiteit'.

De bewijslast ligt echter na zes maanden na de aankoop bij de klant. Verder heb je geen recht op concrete garantie, maar op een degelijke oplossing. Dit kan dus ook betekenen dat je een deel van de kosten voor eigen rekening moet nemen.

Maar boven alles staat wat Dark_man stelt gewoon buiten kijf: Veel webshops nemen de garantietermijn over van de fabrikant. Je kan dan misschien wel recht hebben op meer, maar om met een webshop te gaan bomen over wie er gelijk heeft, hoe de wet zit, etc. etc. over een apparaat van een paar honderd Euro zijn alleen maar onnodige moeilijkheden aangezien in de meeste gevallen een van de merken die wel standaard 2 jaar garantie geven, een goede oplossing hebben.

Nu kan ik begrijpen dat voor de meer specifieker gebruikte laptops, je je niet laat beperken door de eis voor een fabrieksgarantie van twee jaar. Maar voor een instaplaptop zou ik dat persoonlijk wel doen.

Ik koop dan ook nooit voor mensen een notebook van een ander merk dat standaard gewoon twee jaar fabrieksgarantie levert. Met Toshiba (hoewel die soms slechts een jaar bieden), Asus, Samsung, Sony, MSI heb je zat opties.
De verkopende BV van Dell. Dat zal namelijk wel weer afzonderlijk zijn geregeld.
Ik heb gewoon de standaard 1 jaar garantie genomen bij mijn Dell XPS 15 destijds. Ik heb geen problemen ondervonden toen ik na 1 jaar en 8 maanden garantie wou hebben. Ze hebben gratis mijn moederbord vervangen.

In eerste instantie werd er wel aan de telefoon gevraagd "dus u wilt uw garantie verlengen?", maar toen ik zei dat ik gewoon garantie wou krijgen werd ik zonder problemen doorverbonden met de desbetreffende afdeling :)
@TheekAzzaBreek
De Nederlandse wet zegt dat je garantie kan verwachten "zolang je een product deugdelijk beschouwt." Dat is, bij mij, voor een laptop van 1500+ euro geen 2 jaar maar 5 jaar.
Als je een best buy hebt zou ie het toch wel 2 jaar moeten volhouden denk je niet?
Vind ik ook een goed punt.
De laptops die ik versleten heb, krijgen meestal na anderhalf jaar kuren. Het is de prijs die je betaalt als je het goedkoopste model wil met de beste specs voor je momentbehoefte. Misschien is het een goed idee om de behoeftes wat breder te trekken.
Op zich heb je gelijk, maar je moet dan wel door hoepels springen. Het zou goed zijn als websites als Tweakers in elke review van merken die schijnbaar niet de europese wetgeving willen volgen automatisch punten aftrekken wegens de illegale garantievoorwaarden en weigeren producten van die merken als "goed" te kwalificeren of als "best buy" aan te bevelen. Maar ja, dat beetje consumenten voorlichting kost advertentie inkomsten....
Sterker nog,
Binnen de wettelijke garantie termijn van 2 jaar altijd via de verkoper

Hier een stukje over de garantie periode:

De wettelijke regeling

in de Europese Richtlijn Koop en Garantie is inderdaad een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen. Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU. Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat er op grond van Europese wetgeving een artikel is opgenomen in de Nederlandse wet die de beperkingen van de fabrieksgarantie ter zijde zet.
Artikel 17, lid 2 BW7:

Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.


Artikel 17 zoals genoemd in het artikel gaat over alle verkopen en niet alleen verkopen aan consumenten.
Garantie is een Europese afspraak en meldt standaard 2 jaar indien het niet vermeld staat, doch dat is niet zomaar "2 jaar"; het lokale land moet die directieve ook overgenomen hebben in een wet http://ec.europa.eu/consu...ing_goods_services_en.htm geeft uitleg over de europese directieve.

Nederland heeft dat niet in een wet opgenomen en blijft jammer genoeg veel te vaag in vergelijking met de Europese adviesen (http://www.consuwijzer.nl...garantieperiode-in-europa)
Ik heb persoonlijke ervaring met de Garantie-termijn van Alienware/Dell dus ik zal het even delen.

Paar jaar terug heb ik een Alienware M17x gekocht, deze was na iets meer dan anderhalf jaar kapot gegaan. Ik had last van reboots/blue screens.

Ze hebben twee keer een monteur langs mijn huis gestuurd en dit loste niks op, toen stelde ze voor dat ik hem zou opsturen, dit weigerde ik en beroepte me op dat een consument niet teveel last mag hebben van de reparatie van een product, en dat na twee on site reparaties, waar mijn moederbord/GPU's en CPU was vervangen ik ze voldoende kans had gegeven dit op te lossen, en daarom mijn laptop een paar weken kwijt niet ok vond.

Ik moest een paar keer bellen, beetje " lastige " consument spelen. En toen heb ik een compleet nieuwe laptop ontvangen, die qua specificaties op alle vlakken ongeveer dubbel zo snel was. ( Q9000 -> i7 , SLI GTX 260 -> Crossfire 5870M. En RGB LED ) Dus laat je niet afschrikken door die 1 jaar, de wet staat boven wat de fabrikant je probeert aan te smeren :)
Ik ben bang dat 'fabrikant' en 'verkoper' door elkaar gehaald worden in je onderbouwing waardoor de juridische onderbouwing niet meer klopt.

Soms kunnen fabrikant en verkoper dezelfde partij zijn. Zoals bij Dell het geval is en dit nu naar ik aannneem ook bij jou zo is.

Echter heel vaak is dit niet zo en is het product al meerdere malen doorverkocht tussen verschillende partijen die allemaal economische meerwaarde hebben genoten van deze transacties.

Uiteindelijk wordt het dan inderdaad een transactie van bedrijf naar consument. En op die specifieke transactie is dan ook een vorm van het consumentenrecht van toepassing.

N.B. Die zes maanden waar mensen het hier in het algemeen over hebben heeft met de bewijslast te maken bij een non-conformiteits claim.

Mijn punt is dus; Er is een groot (juridisch) verschil tussen verkoper en fabrikant. Soms kunnen beide dezelfde partij zijn, maar dit hoeft niet. Dit heeft grote gevolgen voor de aansprakelijkheid.

http://books.google.nl/bo...onepage&q&f=false

[Reactie gewijzigd door Hieronymus.B op 1 april 2013 14:21]

De garantie van de consumentenlaptops van Lenovo wordt uitgevoerd door Medion en dat is te merken ook. Lenovo en Medion communiceren traag met elkaar. rekeningen worden in Duits-Nederlands opgesteld en verstuurd naar de klant en je kan nooit met de juiste medewerker verbonden worden.

Ook al heb je garantie, ze sturen toch nog eerst een rekening in de hoop dat je die betaald. De garantieafhandeling van de Thinkpad zal best in orde zijn, maar dat voor de Ideapad niet.
Volgens de wet heb je minimaal 2 jaar recht op elk gebrek aan de overeenkomst bij aflevering van de goederen. Dit is niet hetzelfde als garantie (juridisch gezien) ook al komt het in de praktijk op min of meer hetzelfde neer.

Fabrikanten en verkopers hoeven helemaal geen garantie te geven. Helemaal niet. Echter bestaat dus wel een minimum termijn (en de NL wet gaat hierin verder) voor het niet overeenkomen van het goed aan de overeenkomst.

http://eur-lex.europa.eu/...i=CELEX:31999L0044:NL:NOT
Dat is een Europese richtlijn (brakke vertaling, aangezien het geen richtlijn is maar een minimaale eis). Als Nederlandse burger kan je daar niet direct aanspraak op maken: de nederlandse wet schrijft een termijn van een half jaar voor.
Het is de EU-richtlijn vertaalt naar het Nederlands door de EU zelf. Geen brakke vertaling. Bovendien is het wel een richtlijn.

Het klopt dat wij niet direct aanspraak kunnen maken op deze richtlijn, omdat NL de wetgeving heeft aangepast. Maar toch geeft dit info over BW 7:6a en BW 7:17.

Zo ook dat de minimale termijn van een half jaar niet genoemd wordt bij garantie.

Er zit een verschil tussen "garantie" en het "niet beantwoorden aan de overeenkomst".
Over: (Veilig) online winkelen / faillissementen / garantie
Volgens de richtlijn is de eerste 6 maanden daadwerkelijk garantie volgende de definitie. Daarna geldt aansprakelijkheid, waarbij in Nederland de Europese richtlijn van 2 jaar is uitgebreid met de verwachte levensduur van het product.
De verwachte levensduur van een laptop is toch echt wel iets meer dan 6 maanden bij normaal gebruik geloof ik :)
Blijkt dat we hier een gevalletje misunderstanding hebben. Inderdaad garantie en aansprakelijkheid zijn 2 verschillende dingen. Maar in de volksmond is het precies hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door looc op 1 april 2013 11:17]

Dell heeft het nergens over 'garantie'. Dell spreekt over service:

http://configure.euro.del...c=N00W7m01&vw=classic
1 jaar Next Day In-Home Hardware Support service [Inbegrepen in prijs]
Na dat jaar heb je nog steeds garantie. Maar geen monteur-aan-huis service. Het exacte beleid schijnt per medewerker te verschillen...

Bovendien: in nederland is de minimale garantietermijn 6 maanden. Niet 2 jaar.
Waarom zet Asus, Sony, Samsung en MSI wel 2 jaar op hun website maar Acer, Lenovo, Toshiba en Dell 1 jaar?
Dat gaat over fabrieksgarantie, iets wat niet zo relevant is, de Nederlandse wetgeving bepaalt dat de winkelier de garantie moet leveren, niet de fabrikant.
Ik heb net even gekekn naar de nederlandse Lenovo shop, en ze vermelden netjes 24 maanden garantie op het model dat hier beschreven staat. Sommige andere modellen zelfs 3 jaar.

Ik ga niet alle fabrikanten voor je checken, maar je moet toch beter onderzoek doen voordat je zoiets post.
Bekijk de site van consuwijzer eens. Nederland neemt niet deel in de europese wetgeving van de verplichte twee jaar :)
Acer biedt wel degelijk 2 jaar garantie
Sterker nog, de X6825 is een kloon van MSI GT70-laptop,

Als ik de specs van de twee op deze pagina kijk zie ik dat de Medion maar een 15 inch heeft en de msi toch echt een 17.

Vedders weer een goed BEST BUY heren
Greatings
Dat moet een zetfout zijn. De 15.6" MSI heet de GT60, de 17" variant heet de GT70.
Toch mis ik hem wel, die desktopvervanger. De mainstreamvariant hoeft geen desktopvervanger te zijn, en de gamingvariant overschreeuwt alles kwa opties en is niet gebruikersvriendelijk kwa formaat en geluidproductie. Misschien de volgende ronde.
Ik ook. Voorlopig zou ik voor deze pricewatch: Asus N56VJ-S4149H gaan voor 711 euro. Antiglare full hd scherm en 4x USB 3.0. Gewoon een extern scherm erop van zeg 1080x1200. Wel jammer dat er geen displayport op zit voor een groter extern scherm. Ik wacht zelf nog wel effe een paar maanden op Haswell en dat er wel in zit.
Over de touchpad problemen van Lenovo: Neem contact met ze op als je er last van hebt, er is op dit moment een terugroepactie gaande.

Ik heb dit van een vriend vernomen, hij heeft zijn laptop direct gratis om kunnen ruilen. Als er iemand dit verhaal kan bevestigen vanuit een officiele bron, graag.

- Leesvoer: http://forums.lenovo.com/...king/td-p/950399/page/100

[Reactie gewijzigd door 411873 op 1 april 2013 10:11]

klasgenoot van mij heeft hem ook terug gestuurd en een nieuwe gekregen. alleen had hij hem niet direct naar lenovo gestuurt maar naar de winkel (BBC 8)7 ) waardoor hij zijn laptop bijna een maand kwijt was
Wat mij betreft een interessante BBG, maar tegenwoordig moet alles maar dunner en via touchscreen bediend worden (met dank aan W8). Hierdoor mis ik dan ook een belangrijke categorie die wellicht pas over 2 maanden interessant kan zijn. Ik mis namelijk de (hybride!) ultrabooks.

Deze nieuwe categorie is interessant voor mensen die een ultrabook willen en eigenlijk ook wel iets in een tablet. 2 jaar geleden is Asus begonnen met haar Transformer reeks, in die tijd met Android, maar men is er klaar voor om dit te combineren met X86 cpu's.
Momenteel/binnenkort zullen er steeds meer hybride laptops met Windows 8 uit gaan komen waardoor je niet meer hoeft te kiezen voor je aankoop, maar kun je in een handomdraai ook na je aankoop beslissen wat je gebruikt. Je ultrabook of je tablet.

Bij deze alvast een interessant rijtje van systemen die nu of binnen enkele weken goed verkrijgbaar zijn in NL en BE:
Lenovo Helix
Dell XPS
Asus Transformer Book

Net als anderen in de bovenstaande reacties zou ik het interessant vinden om hier bij de volgende BBG aandacht aan te besteden, met name doordat Intel binnenkort haar nieuwe cpu's zal uitbrengen voor de Ultrabooks.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 1 april 2013 15:43]

Korte opmerking over de Y500 (i5) in SLI configuratie. Ik heb zelf naar de Y500 met de SLI-bay gekeken en ik mis een belangrijk stuk advies in de review in de best buy guide. Namelijk dat de Y500 met de i7 en SLI bay standaard met een 170w adapter wordt geleverd.

De versies van ca. 799 EUR (i5, TDP 35w) en ca. 999 EUR (i7, TDP 45w, zonder SLI bay) worden met een adapter van 120w geleverd. Voor Lenovo is het meeleveren van een SLI bay genoeg reden om (ondanks het verschil in CPU TDP van 10w) een veel sterkere adapter van +50w mee te leveren.

Ik zou daarom iedereen willen aanraden die overweegt de hier aanbevolen optie van 799 EUR (i5) te kopen om contact te zoeken met Lenovo en te vragen of de standaard meegeleverde adapter dit aan kan.
De adapter krijg je erbij als je een losse SLI Graphic bay koopt

"Vanwege het extra vermogen wat deze Graphic Bay vereist, wordt deze geleverd met een krachtigere stroomadapter. Deze dient te worden gebruikt als u deze Graphic Bay heeft aangesloten, zonder deze stroomadapter zal uw Y500 niet correct werken."

http://www.lenovoshop.com...SLI+Graphic+Bay/455011968
Ik heb even contact gehad met bol.com over de prijs van de Asus G75 Series T4136H. Deze stond eerst op ¤749,--, maar dit was niet correct. Het moest ¤1749 zijn, en is inmiddels ook aangepast!
Inderdaad, alleen in de Pricewatch nog niet, want daar staat de oude (onjuiste) prijs nog steeds.
Asus heeft met de G75 een bijna vergelijkbare laptop in de aanbieding, die over dezelfde cpu als de andere notebooks beschikt. De prijs is echter een stuk lager, wat aan de wat oudere gpu ligt:
Dat zou ook wel extreem zijn, een nieuwere GPU die voor een meerprijs van bijna 1000 euro zorgt.
Is het budget toevallig aangepast om de M17x erin te krijgen zonder de kortingsbonnen, Darkstone? :p.

Verder natuurlijk weer een prima editie, spijtig dat er op dit moment zo weinig vernieuwing is.

PS: Op pagina 6 staat bij de videokaart 7970, dit moet natuurlijk de 7970m zijn.
Er is gewoon niets anders te krijgen in dit segment. Je hebt de asus G75. Maar die maakt relatief veel fangeluid idle (ja, echt), mist optimus, en komt met een flink tragere grafische kaart. En je hebt de MGI GT60 / GT70 en klonen. Maar de koeling daarvan is waardeloos (tergklokken tot 800-1200mhz onder furmark+prime95 :X ) waardoor die eigenlijk ook af valt totdat iemand kan bewijzen dat de medion's beter koeling hebben.

En laten we het over het clevo aanbod maar helemaal niet hebben...

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 april 2013 18:55]

Vind het enthousiast om de koeling ondermaats te noemen tijdens furmark+prime95, dat is een belasting die je nooit zult halen als je aan het gamen bent.
Een beetje stof in de koeling, en je kampt opeens ook bij normale load met problemen. De oude G53/73 had hier ook last van. Volgens de reviews alleen met stresstest throtteling, maar dan vind je dingen als dit: http://forum.notebookrevi...tling-798mhz-how-fix.html

Een laptop hoort gewoon aquedate koeling te hebben. Als hij nieuw, uit doos, al terugklokt, dan ga ja daar met stof over ene jaar zeker problemen mee hebben.
Koeling in laptops is echt wel een probleem en een laptop moet ook een stukje ruimte hebben in zijn specificaties. Veel laptops gaan throttlen tegenwoordig en dat zou de consument eigenlijk niet moeten accepteren, je krijgt immers een product dat niet volgens de specificaties werkt (ja dat doet het wel, maar je koopt ook geen auto die vijftig gaat rijden als de motor warm wordt). Ik heb een (verhoudingsgewijs simpele-) Asus K53SV gehad en die ging ook throttlen, zelfs op de IGP bij intensief cpu gebruik, maar doorgaans tijdens gewoon gamen. Nu, na anderhalf jaar, ben ik dat ding aan het repareren omdat de voedingsplug te heet werd icm de hete lucht die langs dezelfde kant wordt afgevoerd naar buiten. Het moederbord is gewoon gaan smelten.

Let wel: dit is een laptop waarop dingen als stresstesten met Furmark of Prime nog nooit is gedaan. Hier is alleen op gegamed... Dus kom niet vertellen dat onderdelen in een laptop ineens 'minder hard worden belast' of dat dat 'in een laptop niet verwacht mag worden'. Zoals ook gezegd, een beetje stof (na 6 mnd gebruik zal dat er zeker zijn) is ook al funest voor de koeling die 'net aan' voldoet - het is gewoon niet voldoende voor een goed werkend product.

Overigens is bovenstaande voor mij een reden om geen laptops meer te kopen en mij strikt tot een desktop te houden, zeker icm alle andere voordelen die een desktop met zich mee brengt, vooral voor gaming... Een smartphone voor onderweg is verder gneoeg.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 april 2013 12:53]

Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie aan de prijs voor de M17x zijn gekomen.

Exclusief korting kom ik op:
Kale prijs M17x: op dit moment ¤ 1499
7970m optie: ¤ 170
1920x1080 scherm: ¤ 80

Dat is bij elkaar toch echt 1750 euro.
Om het dan echt een goede machine te laten zijn moet je vervolgens zelf nog een 256gb SSD inbouwen a ¤ 200. Dan kom ik bij elkaartoch echt in de buurt van de ¤2000....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG Nexus 5 (2015) Apple iPhone 6s FIFA 16 Microsoft Windows 10 Home NL Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Gear S2 Skylake Samsung Galaxy S6 edge+

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True