Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 130, views: 172.580 •

Conclusie

Net als Quantal Quetzal, ofwel Ubuntu 12.10, is Raring Ringtail een typische 'tussenrelease'. Canonical werkt duidelijk naar een doel: het aanbieden van één ecosysteem bij de release van Ubuntu 14.04 LTS volgend jaar april. Dan moeten de tablet- en smartphoneversies van Ubuntu geschikt zijn voor de consumentenmarkt, net als een versie die Canonical voor televisies voor ogen heeft.

Als we de verbeteringen in de Unity-desktop bekijken, zijn we tevreden. Er zijn geen majeure vernieuwingen doorgevoerd, maar wel wijzigingen die het comfort verhogen; denk aan het aanmerkelijk eenvoudiger schakelen tussen twee vensters. Ook de cosmetische ingrepen zijn de moeite van een upgrade waard. Een extra stimulans om de upgrade vanuit 12.10 te maken is de toegenomen snelheid. De desktop voelt merkbaar responsiever en dat is uiterst prettig bij het dagelijks gebruik van het besturingssysteem.

Canonical heeft een aantal deadlines van beloofde functionaliteit niet gehaald, zoals de Smart Scopes waarnaar we erg nieuwsgierig waren en waarover we vanuit privacy-oogpunt enigszins bezorgd waren. Het besluit om deze functie pas te implementeren als zij goed genoeg is, lijkt echter het enige juiste. Verder lijkt Canonical ook zaken als privacy serieuzer te nemen, een must aangezien zijn doelgroep hier uiterst kritisch naar kijkt.

Ubuntu 13.04 was gedurende de bètaperiode stabiel te noemen en nu het besturingssysteem klaar is, kunnen Canonical en zijn community vol aan de bak om Ubuntu 13.10 klaar te stomen. Veel mankracht zal absoluut noodzakelijk zijn, gezien de uiterst ambitieuze doelstellingen, vooral voor de touch-edities van Ubuntu. In ieder geval kunnen we over een halfjaar opnieuw de stand van zaken in de race naar Ubuntu 14.04 LTS opmaken.


Reacties (130)

Reactiefilter:-11300128+176+27+30
Vandaag even testen op mijn minilaptop.

Ik ben dol op Linux distro's.
Ach ja, het issue met linux distro's is dat het altijd zo'n chaos is wat betreft waar je aan toe bent. Niet dat ik niet verschillende linux distro's acteif heb gebruikt en een ubuntu server onderhoud, maar toen bijvoorbeeld ubuntu unity introduceerde was ik het wel direct volledig zat (ondertussen lijken veel van m'n kritiekpunten opgelost, dus wie weet opnieuw proberen een keertje binnenkort).

Hoe dan ook, de vergelijking met dropbox vind ik echt schandalig slecht.

De meeste gebruikers hebben aan 0 a 60 GB meer dan genoeg.

Dropbox:
- Gratis 2GB
- 20 GB: $10/m
- 40 GB: $10/m
- 60 GB: $10/m
Ubuntu one:
- Gratis: 5GB
- 20 GB: $3/m
- 40 GB: $6/m
- 60 GB: $9/m

edit:
Ben je trouwens nieuwsgierig naar een vergelijking van ook nog Google Drive en Skydrive in tabelvorm, kijk dan ff naar m'n post op het forum.

[edit]Na aanleiding van wat kritiek hierbij de volgende uitwerking die het allemaal wat duidelijker maakt voor mensen die m'n gedachte gang niet helemaal volgden:[/edit[img]https://docs.google.com/spreadsheet/oimg?key=0AlHTJfXzLzcZdF82SE1DWnIzZGlXX3Q1YlJYRWxZWlE&oid=1&zx=gu1zf12cd476[/img]


Natuurlijk, hier op tweakers zijn er genoeg gebruikers die meer weten te gebruiken, maar zolang je niet je hele video collectie online wilt gaan zetten heb je al snel genoeg aan die 5GB en dat dropbox je direct naar 100GB forceerd is simpelweg omdat ze net zo goed weten dat de meeste die een 100GB dropbox account hebben alsnog maar een fractie d'r van gebruiken.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 26 april 2013 02:08]

Ik gebruik zelf Skydrive en Dropbox en voor Skydrive (Windows 8 en Windows Phone 7.8 maken er gebruik van) en ik gebruik denk ik 500MB en voor Dropbox met school projecten enzo misschien 400MB
Dropbox geeft je wel vrij veel manieren om gratis aan meer GB's te komen (zij het niet allemaal permanent). Heb nu gratis 20GB
Klopt ja, maar daarvoor moet je dan wel vaak je vrienden over dropbox spammen enzo (referrals zijn zover ik weet de meest normale manier om aan extra ruimte te kopen zover ik weet), dus om het "gratis" te noemen lijkt me een beetje een groot woord (net zoals google search standaard niet gratis is (je verkoopt je privacy) en bijv. android wel (ze verdienen via de play store vooral waar je gewoon voor hun diensten betaald)).
Mega:
- Gratis 50GB
- 500 GB: §9,99 per maand
- 2000 GB: §19,99 per maand
- 4000 GB: §29,99 per maand

En alles is versleuteld.
Als je het in een eerlijke vorm zou willen zetten voor de vergelijking word het dus

Mega:
- Gratis: 50GB
- 20 GB: $0/m
- 40 GB: $0/m
- 60 GB: $13.07/m
- 80 GB: $13.07/m

En zover ik weet heeft mega relatief slechtere stabiliteit. Op z'n minst kan ik zeggen dat met flash aan ik mega niet kan openen. Hoe dan ook, ik heb hem toegevoegd aan de tabel op het forum :D krijg bijna zin om hier een volledige grafiek van te maken (waar je dus geen artificiŽle punten hoeft te kiezen)

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 25 april 2013 14:13]

ik vind jouw manier van vergelijken anders behoorlijk fout...
want ze bieden dat helemaal niet aan...
Nope. Met de tarieven die Lijmer noemt:
Mega:
- Gratis: 50GB
- 20 GB: $0/m
- 40 GB: $0/m
- 60 GB: $9.99/m
- 80 GB: $9.99/m
9.99 euro is toch echt niet 9.99 dollar. Tenminste, ze zouden niet het eerste bedrijf zijn die het doet, maar waar het mij om draait zijn de prijzen die je hier in nederland zou betalen en alle andere sites op mega na presenteerde hun prijzen in dollars ondanks dat ik vanaf een europees adres kwam (OS wel in het engels).

en @phonixor: Heel leuk dat je het fout vind, maar dan zou ik wel graag een onderbouwing willen horen. Als gebruiker heb je een vaste hoeveelheid data. Het is niet dat je plotseling meer data krijgt *omdat* je nog 80GB aan vrije ruimte op je schijf hebt staan. De hoeveelheid staat vast en afhankelijk van die hoeveelheid betaal je een bepaald bedrag.
Mega heeft geen auto-sync (multiplatform, danwel) client. Ubuntu One heeft dit wel.
Ubuntu 13.04 keyfeatures
10 tips om te sleutelen na installatie (amazon uitzetten etc.)

De keuzes en visie van canonical vind ik wel mooi. Canonical toont nog innovatie, of dat altijd even plezierig is voor de eindgebruiker is persoonlijk en discutabel. Maar mooie van linux blijft wel dat je vrij bent zelf keuzes te maken en zaken aan te passen indien gewenst.

Echter is het een commercieel bedrijf, wat toch eens winst moet gaan maken. En denk met de visie die er nu ligt, om 1 systeem voor meerdere devices te hanteren een mooi uitgangspunt is. En hopelijk zien we dat terug oa in touch

Gebruik zelf nu tijdje SparkyLinux die bevalt me prima, aangevuld met wine/playonlinux en steam kan ik er prima op gamen. Niet dat het zo veel anders is dan ubuntu, maar ik vind het solide in gebruik.

//edit; ook een leuke visie, van Nixie Pixel

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 april 2013 10:06]

De keuzes en visie van canonical vind ik wel mooi. Canonical toont nog innovatie, of dat altijd even plezierig is voor de eindgebruiker is persoonlijk en discutabel. Maar mooie van linux blijft wel dat je vrij bent zelf keuzes te maken en zaken aan te passen indien gewenst.
Innovatie is goed, echter niet iedere verandering is een verbetering. Dat is zo in de Windows wereld (dos was prima, wat heb ik 3.x vervloekt, W95 was beter maar mistte het goede uit NT, in Me was het blokkeren van dosmode de grootste fout, XP bracht software-activatie, Vista was traag en buggy en mist features die XP zo fijn maakte, Seven is beter als Vista maar mist nog steeds veel, Eight is halverwege tussen twee werelden) en bij free'n'open-source. Voor iedere verandering moet je afwegen of deze bied wat je wilt en of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Voor ieder licht dat anders en gelukkig heb je hier de keus.
Echter is het een commercieel bedrijf, wat toch eens winst moet gaan maken. En denk met de visie die er nu ligt, om 1 systeem voor meerdere devices te hanteren een mooi uitgangspunt is. En hopelijk zien we dat terug oa in touch
Microsoft heeft die visie ook, wp8, w8rt en w8 zijn in veel opzichten hetzelfde en toch werkt het niet want een telefoon is geen 24" desktop ook al hebben ze beide twee schermen van 1080◊1920.
Dat je de basis wel hetzelfde kunt maken klopt, maar de GUI moet aanpassen aan het device.

In deze review zien we dat de verschillende versies (Unity, Gnome, KDE) verschillende keuzes maken wat betreft de standaard pakketten.
1) Unity versie kiest Abiword en Gnumeric (die voorheen meestal gekozen werden door lichtgewicht remixes zoals Xubuntu, U-lite en waar Ubuntu vroeger LO had), misschien moet dat compensatie zijn voor de nog steeds zware GUI? Voor de Gnome versie wordt OO4.0 genoemd, zal OO3.4 of LO44.0 zijn. Bij de KDE versie wordt het niet genoemd maar zal het KOffice zijn.
2) voor webbrowser worden respectievelijk Epiphany, Firefox en Rekonq gekozen. Aangezien Epiphany onderdeel is van Gnome zou je die eerste twee precies omgekeerd verwachten.
3) voor mailclient is gekozen voor respectievelijk Thunderbird en Evolution met Kontakt vermoedelijk bij nr 3.
4) Client voor sociale netwerken, verdwenen Gwibber, komt: Friends
5) Client voor Instant Messaging (was ooit Pidgin, later wat anders, nu niet meer apart genoemd)

IM en 'sociale netwerken' gebruik ik niet en voor webmail heb je geen client nodig, die kunnen er dus wat mij betreft helemaal uit, en de overige onderdelen kies ik liever zelf. Ik heb dus liever een kaler systeem.
Gebruik zelf nu tijdje SparkyLinux die bevalt me prima, aangevuld met wine/playonlinux en steam kan ik er prima op gamen. Niet dat het zo veel anders is dan ubuntu, maar ik vind het solide in gebruik.
Ziet er interessant uit, men kiest voor een Debian basis en een rolling release. Dat is een goede basis al zullen anden voor fixed releases (ubuntu) of bv een rpm-ondergrond kiezen. Ook voor de Gui heeft men goede keuzes; Enlightment & LXDE, Openbox en MATE editie's.
Wat de DE is in de gamer-editie staat niet vermeld, en ook de andere keuzes zijn niet vermeld.
Wat echter de deze beter moet maken als Mint Debian of gewoon vanilla Debian is mij niet duidelijk geworden, al kan dat komen doordat forum en info voornamelijk in het Pools zijn, daar snap ik te weinig van.
Uit de tekst:
In Ubuntu 13.04 is duidelijk meer aandacht uitgegaan naar mogelijkheden om potentieel privacygevoelige gegevens niet langer met Canonical uit te wisselen en daarmee lost het bedrijf voorlopig zijn belofte in. Zo vinden we in de Dash rechtsonder een link 'legal notice', die de onlinezoekfunctionaliteit beschrijft en doorlinkt naar de privacyvoorwaarden.
Dit heeft niets te maken met de mogelijkheden om potentieel privacygevoelige gegevens niet langer uit te wisselen met Canonical. Integendeel, dit is simpelweg een 'legal ass-covering maneuver'. Zodra ergens een 'legal notice' in deze context bij staat, begin ik al achter mijn oren te krabben door de mogelijke intenties.
Daarnaast kan de gebruiker in de privacyinstellingen alle onlinezoekfunctionaliteit uitschakelen. Helaas is dit nog niet per Lens mogelijk.
En daar komt de aap uit de mouw. Standaard staat het delen van gegevens met canonical aan en krijgt de gebruiker geen expliciete keuze voorgeschoteld. Dat maakt het al meteen een stuk minder privacyvriendelijk. Opt-in is beter dan opt-out. Nu zijn er wellicht al veel gegevens verstuurd naar Canonical voordat de gebruiker de schakelaar kan omzetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 april 2013 08:24]

Zodra ergens een 'legal notice' in deze context bij staat, begin ik al achter mijn oren te krabben door de mogelijke intenties.
Ik inderdaad ook. Daarom vind ik het ook netjes dat ze het erbij hebben gezet. Op die manier kan ik mij achter mijn oren krabben, en daarna de boel uitschakelen. Maar ik vind het prima dat ze het erin zetten. Ze moeten toch geld verdienen, en zolang ze er eerlijk over zijn en er de mogeijkheid blijft om het uit te schakelen of te deinstalleren vind ik het prima.

Vanwege stabiliteitsredenen ga ik 13.04 nog niet proberen (draai alleen LTS releases), maar vind het toch altijd leuk om te lezen wat er ondertussen in de pijplijn zit. Ik ben vooral heel erg benieuwd naar Ubuntu Touch. Ik had er niet zoveel van verwacht, maar ik ben ontzettend onder de indruk hoe ze een interface hebben kunnen bouwen die er voor zowel muis/toetsenbord-gebruik als touchscreengebruik, en voor zowel grote als kleine schermen heel intuÔtief uitziet. Ik denk dat MS er slim aan zou doen om leentjebuur te spelen ipv vast te houden aan hun draak van een Metro (niet bedoelt als troll, slechts mijn persoonlijke mening).

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 25 april 2013 10:18]

en hoe denk je dat je mensen ooit op opt-in kan laten klikken... ubuntu is opensource en het staat iedereen vrij om private-buntu te starten en uit te geven... dat dit geld kost en mankracht moge duidelijk zijn maar het staat toch vrij...

punt wat ik wil maken als je je druk maakt om privacy zul daar zorg voor moeten dragen dat is altijd al geweest... het is immers ook niet zo dat er in elk huis een gordijn zit dat op magische wijze altijd dicht is tenzij je het open schuift...
ik draai momenteel de 10.04 LTS (wegen compatibiliteit van diverse programma's) en dit bevalt me uitstekend. Het enige grote struikelblok: meer dan 1 schermen. Wat een ellende: scherm wordt niet meer herkend, vanuit slaapstand is het altijd een verassing wat er gaat gebeuren... Iemand die weet hoe dit in 13.04 is?
Op mijn 12.10 desktop met 2 schermen en LXDE. Mijn grootste probleem is dat LXDE dit niet netjes bijhoudt zonder in de config files te graaien. Ik gebruik een xrandr commando om het te snel te fixen.

Maar als ik naar sleep-mode ga en weer actief, dan doen onthoudt hij het prima en doen beide video output het prima.
@thundernerd
Gaat prima, ik zit hier op het werk met 13.04 (daarvoor 12.10) en dat gaat prima met 2 monitors.
Ik heb 2x een Dell monitor via 2x HDMI out. Werkte out-of-the-box.

10.04 is inmiddels ook alweer 3 jaar oud.. Even offtopic maar welke software zou dat zijn die niet op 12.04 draait?
Euhm ThunderNerd. Ik zou toch echt upgraden naar 12.04 als je op de LTS wilt blijven.
Je loopt al 1 LTS versie achter. Welke software draait er dan niet op 12.04?

Ik draai zelf 12.04 met dual monitor. Geen enkel probleem. Zodra ik inlog wordt altijd het 2e scherm wakker. Cold boot, hibernate en standby werken allemaal.
Wat jij hebt klinkt als het luie driver syndroom, meestal is afmelden en weer aanmelden wel genoeg.
Verder werkt 13.04 flistend hoor. Ik had vaker ruzie met 12.04

Amd catastrofe driver is een legacy versie geworden, dwz geen onderhoud of problemen oplossen.
Maar dat deden ze toch al niet vaak.
Nvidia timmert wel goed aan hun driver, heb ik van horen zeggen.
Klinkt als een flinke vooruitgang. Over 12.04LTS op servers was ik eigenlijk toch wel zeer tevreden. Draait uitstekend op (relatief) nieuwe hardware (itt 10.04LTS) en ook virtueel (VMWare/Hyper-V) werkt hij uitstekend.
Op de desktop vond ik hem zoals ook in het artikel gemeld staan, wat traag. Dat hebben ze nu dus schijnbaar aangepast, dus das mooi! Wat ik wel jammer vind is dat ze vasthouden aan de deprimerende bruin/oranje look en van Unity ben ik eigenlijk nog altijd geen fan. (al werkt het bv op een netbook met lage resolutie wel erg prettig)
Wel vind ik het nu wel enigszins on par komen met Gnome en KDE. Neemt niet weg, dat ik de gloomy default look toch snel wat zou verfrissen.
Ubuntu One is wel een prijzige dienst vergeleken met de concurrentie. Om bijvoorbeeld 100GB aan onlineopslag te 'huren' voor een jaar, moeten vijf bundels van elk 20GB aangekocht worden. Dit kost bij het betalen voor een jaar 149,95 dollar. Bij het populaire Dropbox moet voor dezelfde cloudopslagcapaciteit jaarlijks 99 dollar betaald worden. Ons inziens wordt het dus tijd dat Canonical de prijzen voor Ubuntu One flink naar beneden bijstelt.
Bij Skydrive zelfs maar § 37,00/jaar (en dat is bovenop de gratis 7GB die je standaard krijgt) dus echt waaaaay overpriced.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 25 april 2013 12:27]

Stel een andere achtergrond in, en het bruin/oranje is voor een groot deel weg, doordat de unity launcher deels doorzichtig is.
Dat bruin en oranje vind ik nou juist ťťn van de pre's van Ubuntu. Lekker rustig voor je ogen :)
Alhoewel Skydrive inderdaad veel goedkoper is, is het platformafhankelijk - je kunt het eigenlijk alleen onder Windows echt goed gebruiken (d.w.z. er zijn genoeg lapmiddelen in de vorm van proxyprogramma's, maar native zoals dropbox is niet mogelijk).
Dropbox heeft gewoon het voordeel dat het overal en op alles schijnt te werken, dus het mag ook duurder zijn.
Ik weet niet hoe dat met One is, volgens mij is dat weer Linux-only. Dus ja, dan is niet dropbox, maar Skydrive het referentiepunt qua prijs. 150 euro vind ik dan ook belachelijk veel geld.
Ik weet niet hoe dat met One is, volgens mij is dat weer Linux-only.
Ubuntu One werkt op Windows, Mac, Linux, Android en iOS.
Alhoewel Skydrive inderdaad veel goedkoper is, is het platformafhankelijk - je kunt het eigenlijk alleen onder Windows echt goed gebruiken (d.w.z. er zijn genoeg lapmiddelen in de vorm van proxyprogramma's, maar native zoals dropbox is niet mogelijk).
Dropbox heeft gewoon het voordeel dat het overal en op alles schijnt te werken, dus het mag ook duurder zijn.
Ik weet niet hoe dat met One is, volgens mij is dat weer Linux-only. Dus ja, dan is niet dropbox, maar Skydrive het referentiepunt qua prijs. 150 euro vind ik dan ook belachelijk veel geld.
Voor Windows en Mac levert Microsoft zelf apps en onder Gnome kun je gewoon rechtstreeks naar SkyDrive anders :)
Qua telefoon kun je er met Windows Phone (uiteraard), IOS en Android op. Uiteraard is benaderen via de website ook nog altijd mogelijk.
Volgens mij is het dus totaal platformonafhankelijk, je krijgt standaard meer storage en uitbreiding is veruit het goedkoopste :)
Overigens is Ubuntu One ook agnostisch qua OS, alleen daar betaal je je dus compleet blauw.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 25 april 2013 12:29]

Ik heb op mijn ipad anders prima Skydrive-apps zoals bijvoorbeeld Cloudon :)
Ik heb op mijn 12.04 LTS altijd een lichte achtergrond, met als theme radiance, ipv ambiance.
Gebruikte eerst Debian, maar dat was altijd wel gedonder met hardware die niet in 1 keer werkte. Toen kwam Ubuntu, maar die begon met unity en gnome shell rare trekjes te vertonen. Toen kwam Linux Mint, maar voor een upgrade naar een volgende versie moet je het systeem in principe opnieuw installeren. Heb dus een tijdje terug nog een keer naar Ubuntu, dat was het dan ook niet. Heb nu dus Debian nog een keer geinstalleerd (testing) en alles draait in 1 keer en krijg een beetje het gevoel van Ubuntu versies 9 en 10 (dat waren iig nog goede versies van Ubuntu). Ik zou dus zeggen probeer Debian nog eens...
Kubuntu al eens bekeken?
Hebben ze al gefixed dat als je een film van uit de filebrowser in smplayer wil openen van een samba share, KDE deze eerst helemaal gaat downloaden voor je hem afspeelt?

Dat was voor mij het einde van mijn laatste KDE test.

Overigens is Gnome net zo'n ramp, network discovery? Langzaam als dikke stront terwijl als je alles gewoon hard mount in /etc/fstab het wel snel is. Maar dan toont nautilus alle directories weer drie dubbel... (in je normale structuur, als mount drive (HD icon) en als gemounte drive (hd icon + eject icon).

MS is trouwens net zo erg. Oops ik kan even geen verbinden maken met een share, gooi gelijk alle mapped drives weg!
Network discovery gaat op Kubuntu binnen een paar seconden; voor mijn idee zelfs sneller dan Windows 7.
"sudo apt-get install nautilus"

Daarna ff de default van dolphin naar nautilus

Problem solved
Mount de share ! Of geef de URL direct door aan een samba enabled build van MPlayer.
Bedankt voor de tip. Was al een tijdje aan het broeden om terug naar Debian te gaan.

Ik las dat vanaf 7 Debian ook de meest gangbare codecs aanbiedt in hun repositories, wat voorheen nogal een showstopper was.

Ook is systemd een optie, en daar ben ik erg over te spreken na wat experimenteren in openembedded.

Moet alleen nog checken of KDE in Debian een beetje recent is..

Heb gelukkig een LVM indeling gebruikt, met aparte /home, dus ik kan gewoon installeren naar een nieuwe LV en verdergaan waar ik met Ubuntu ophield :)
Nou die conclusie is niet echt een stimulans om dit uit te proberen. Ik lees dat veel mensen absoluut gelovers zijn, vooral in de diverse forums over Windows wordt er heel hoog van de toren geblazen.
Nu krijg ik het idee dat tweakers zelf niet eens weet wat ze hier van moeten vinden, geen woord dat mij het gevoel geeft dit is een keer te willen uit proberen.
Nou, gewoon omdat het je als Tweaker leert wat de essentie is van tweaken? En dat kun je onwaarschijnlijk veel beter in een Linux-omgeving dan op een Windows of iOS bak waar heel veel al is dichtgetimmerd (omdat de makers niet willen dat jij weet hoe het werkt).

Ik gebruik Windows en Linux al naast elkaar sinds 1992 en heb Linux zien groeien als kool naar een volwassen OS wat volledig naar je hand te zetten is en en tegenwoordig een zeer goede hardware herkenning heeft. Daarentegen is Windows meer en meer opgelazen en afgetimmerd en onderhand niet meer de direct voor de hand liggende keuze voor een nieuwe PC. Ik draai het omdat er nog programma's zijn die alleen vlot lopen op Windows (m.n. Adobe spul) maar als die met Wine ook soepel draaien op Kubuntu dan ga ik echt geen Windows meer kopen.

Overigens: ik ben van het begin van Ubuntu al adept van de KDE versie. Kubuntu biedt een meer doorwrochte dekstop die niet al te zwaar is en zeker beginnende Linux gebruikers een makkelijke overstap biedt vanaf Windows. Zeker een aanrader!
@VirtualGuineaPig
KDE is toch wat zwaarder (behalve klyde) dan Unity/XFCE.
Bovendien vind ik Kubuntu de slechtste KDE implementatie ooit (en ik ben daar niet alleen in : http://www.nixternal.com/why-does-kubuntu-suck/ ).
Als ik een goeie ervaring met KDE wil hebben draai ik het op Arch of openSuSE.
Grappig dat juist die link positief over KDE is terwijl jij zegt van niet...
Het gaat hier om een halfjaarlijkse release waarin van alles bijgepunt is en dat is precies wat de review ook bevat. Dat wat beter of slechter geworden is wordt beschreven, de rest niet. Maar wat houdt je eigenlijk tegen, het is gratis, stop het in een virtuele machine en je kunt het prima uitproberen want als je Ubuntu niet kent gaat er bij proberen toch wel een wereld voor je open.
Met kanttekening voor een VM : Zet 3D acceleratie aan!
Ziet er goed uit, mooi dat Canonical blijft poetsen aan de gebruikerservaring. Zeker het window management vind ik een van de grootste minpunten van Unity. Zodra er een groot aantal windows open staat ben ik altijd volledig het overzicht kwijt. Unity is dus niet voor mij.

Desalniettemin gebruik ik toch Ubuntu (12.04LTS op mijn desktop, 12.10 op mijn laptop), maar met Gnome Shell. De stabiele (Debian) base gecombineerd met meer up to date packages en de polishing van Ubuntu maakt het voor mijn een ideaal desktop OS. Gnome Shell is in mijn ogen vele malen sterker in window management dan Unity, een druk op de "Windows-knop" geeft naast de zoekmogelijkheden een goed overzicht van de openstaande windows. Echter kan Shell nog wel het e.e.a. aan verfijning gebruiken wat betreft de versies die in 12.04 en 12.10 zitten. Shell oogt ook strakker en gelukkig komt de customisability van Gnome 2 langzaamaan terug.

Mijn servers draaien wel gewoon Debian Wheezy, uiteraard :)

Overigens wel jammer het hele gedoe met Amazon-integratie, maar anderzijds enigszins begrijpelijk. Canonical moet ook ergens van leven. Het moet alleen wel makkelijk uit te zetten zijn.

[Reactie gewijzigd door geez op 25 april 2013 11:51]

@Geez
Alt+Tab inhouden, dan zie je meerdere vensters als je die open hebt staan.
Gnome shell is voor het venster overzicht/switchen een stuk fijner, daar nog wel bij te zeggen dat gnome-shell niet altijd even stabiel is. Soms merk ik toch dat bij het opstarten, dan hangt gnome-shell en dan moet je weer naar de console switchen om de gnome-session te killen om dan vervolgens weer opnieuw te moeten inloggen. Op andere tijden reageert de interface traag of helemaal niet dan moet je maar wachten, of als je geluk hebt alt+F2 indrukken en dan r intypen om de interface te herstarten.
Omdat Unity op de gpu leunt, is uiteraard is wel een computer nodig met een niet al te oude videokaart, maar dit zal voor weinig gebruikers een probleem zijn.

Klein typefoutje?

[Reactie gewijzigd door FandL op 25 april 2013 08:46]

Je moet de zin nog eens herlezen denk ik. Nu zeggen ze dat niet veel gebruikers er last van zullen hebben (omdat bijna iedereen een GPU heeft die goed genoeg is voor Ubuntu.). En dat is volgens mij ook gewoon wat ze bedoelen.
Ik blijf Ubuntu geweldig vinden, draai er al jaren en jaren op zonder problemen.

Uiteraard wordt Ubuntu meer en meer doorspekt met features die geld moeten opleveren voor Canonical, de Ubuntu software is geheel gratis dus daar zal het niet van moeten komen.

Als je dat niet kan accepteren, kan je heel simpel een andere distro uitzoeken op www.distrowatch.com, daar staan er genoeg die je kan proberen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.